Nova vest
Olimpizam

Subota, 09.08.2008.

11:55

Sančesu zlato, Srbi izdržali

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srpski biciklisti Ivan Stević i Nebojša Jovanović zauzeli su 67, odnosno 85. mesto u individualnoj drumskoj trci na Olimpijskim igrama u Pekingu i upisali se među 90, od ukupno 143 takmičara koji su stigli na cilj. Zlato je pripalo Špancu Samjuelu Sančesu, srebro Italijanu Davidu Rebelinu, a bronza Fabijanu Kančelari iz Švajcarske.

Deonicu dugu 245 kilometara Stević je prešao za 6:35,44 časova, odnosno 11,55 minuta sporije od prvoplasiranog Sančesa, dok je Jovanovićevo vreme iznosilo 6:49,55 časova.

Stević je nakon trke poručio da je pomalo razočaran što plasman nije bio bolji, ali da je, ipak, srećan što su i on i Jovanović uspeli da prođu kroz cilj.

"Uspeh je za naše vozače da završe trku. Ako se osvrnemo na one kojima je to danas pošlo za rukom, videćemo da su to sve vozači sa Trke oko Francuske", naglasio je Stević.

On kaže da je u skladu sa planom na 50. kilometru pokušao je da se priključi vodećoj grupi, ali nije uspeo da to realizuje.

"U svakom slučaju, bilo je ovo sjajno iskustvo i za mene i za Nebojšu", zaključio je Stević, koji na svojim prvim Igrama u Atini 2004, nije uspeo da završi trku.

U trci su učestvovali mnogi od istaknutih svetskih profesionalaca, poznatih sa Tura i Đira.

Izuzetno naporna trka od Pekinga do Kineskog zida trajala je šest i po sati, odvela bicikliste od centra grada do Badalinga na zidu, gde je završena u sedam krugova od po 24 kilometra.

U poslednjem krugu izdvojila se grupa od pet vozača koji će se boriti za pobedu, u kojoj su bili Samuel Sančes, Davide Rebelin, Rus Aleksandar Kolobnev, Luksemburžanin Endi Šlek i Australijanac Majkl Rodžers, a zatim im se pridružio Fabijan Kančelara.

Stević je odlično vozio u većem delu trke, nalazio se u pelotonu sve do 40-ak kilometara pre cilja, a sjajni Rus Denis Menšov stigao je u cilj manje od minut ispred njega. Jovanović je rano počeo da zaostaje, ali je uspeo da zavri trku, za razliku od 53 vozača, među kojima su Oskar Freire, Alberto Kontador, Jens Foigt, Vinčenco Nibali, Štefan Šumaher...

U nedelju na stazu izlaze žene, takođe u drumskoj trci, a u sredu se vozi hronometar u obe konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve