Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 25.01.2016.

20:40

Partizan srušio Zvezdu, opstanak blizu!

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu sa 86:81, u poslednjem meču 21. kola regionalne ABA lige.

Izvor: B92

Autor:B92

Partizan srušio Zvezdu, opstanak blizu!
Starsport

Ekipa Aleksandra Džikića je stigla do treće uzastopne pobede od dolaska novog trenera i napravila je veliki korak ka opstanku u ligi, dok je Zvezda pretrpela šesti poraz i sada je gotovo sigurno treća pred start plej-ofa.

Zvezda je odlično ušla u duel posle velike pobede nad Unikahom u petak. Povela je sa 8:0 i imala je +9 (16:7) sredinom prve deonice. Ipak, crno-beli su odigrali ceo meč sa mnogo energije nošeni podrškom sa tribina i već u prvoj četvrtini su serijom 10-0 napravili preokret.

U nastavku je viđena ’rovovska’ bitka. Partizan je iskoristio očajan šut Zvezde za tri poena (3-23) i uz veliku požrtvovanost na oba kraja parketa stigao je do velike pobede.

Aleksandar Cvetković predvodio je Partizan sa 16 poena, 3 skoka i 3 asistencije. Kevin Džons je imao 17 poena i 4 skoka, Murić je odigrao najbolji meč od povratka sa 15 poena i 5 skokova, a Vilson je takođe ubacio 15 poena.

Na drugoj strani, usamljen je bio Majk Cirbes sa 26 poena i 7 skokova. Donekle su ga pratili samo Lazić sa 12 poena i 3 asistencije i Miler koji je ubacio 10 poena, ali je imao 0-5 za tri poena.

Zvezdu mnogo važniji meč očekuje u petak u Evroligi protiv Lokomotive, dok Partizan za šest dana gostuje Budućnosti.

Tok meča:

Zvezda je bolje otvorila derbi pred Partizanovim navijačima. Odličnom odbranom na početku naterala je crno-bele na teške šuteve, pa je Aleksandar Džikić posle četiri minuta morao da zatraži tajm-aut – 8:0.

Tek na isteku četvrtog minuta Džons je upisao prve poene za Partizan koji je brzo uhvatio priključak posle trojke Vanje Marinovića.

Usledila je nova serija Zvezde. Miler i Kinzi su poentirali sa linije slobodnih bacanja, a Lazić je ubacio trojku za 16:7 u 8. minutu.

Sam finiš prve deonice pripao je Partizanu. Džons je pokrenuo seriju sa četiri poena, potom je Vilson ubacio trojku, a posle trojke Murića crno-beli su poveli – 17:16 u 9. minutu.

Seriju od deset vezanih poena Partizana prekinuo je Miler, ali samo na trenutak. Usledili su poeni Murića uz faul Gudurića, ali je na drugoj strani na isti način uzvratio Cirbes pod košem. Prva deonica završena je vođstvom Partizana 23:21 pošto je sjajni Džons ubacio trojku (9 poena).

Zvezda je i drugu deonicu bolje počela. Štimac je došao do laganih poena pod košem, Lazić je ubacio još jednu trojku i gosti su u 13. minutu vodili sa 30:25. Partizan je igrao agresivno u odbrani, često je presingom po celom terenu pokušao da uspori napad Zvezde i dobrim delom je u tome uspevao.

Uspevala je Zvezda tokom druge četvrtine da zadrži prednost, iako je Partizan sve vreme pretio. Kinzi, Cirbes i Dangubić bili su glavni protagonisti u tom periodu u napadu.

Posle poena Kinzija bilo je 44:35 u 18. minutu, ali je Marinković na drugoj strani ubacio trojku. Crno-beli su bili izuzetno raspoloženi za tri poena u prvom poluvremenu. Posle Marinkovića trojku je ubacio i Vitkovac, ali je Zvezda strpljivom igrom sačuvala prednost posle 20 minuta – 48:44.

Početak drugog poluvremena doneo je seriju Partizana, pa je Radonjić već posle dva minuta zatražio tajm-aut.

Murić je ubacio novu trojku, poentirali su Cvetković i Đumić i crno-beli su došli do +3 (51:48). Zvezda je imala velikih problema u šutu za tri poena, pa je Partizan mogao da skuplja u reketu i tako sačuva Cirbesa.

Za razliku od prve dve, u trećoj deonici ekipe u napadu nisu bile toliko raspoložene. Partizan je agresivnom igrom uspevao da zadrži blagu prednost stečenu na startu četvrtine.

Cirbes je odrađivao najveći posao za Zvezdu u napadu, dok su kod crno-belih prednjačli Vilson i Džons. Rebić je u 28. minutu posle poena u kontri na trenutak vratio vođstvo Zvezdi, ali Partizan nije odustajao. Vilson, Džons i Murić igrali su veoma motivisano, pa su crno-beli imali +1 pred poslednju deonicu (67:66).

Ništa se ni u poslednjoj deonici nije promenilo. Partizan je velikom energijom u odbrani uspevao da obezbedi sebi mirniji napad, a Cvetković, Džons i Vilson su u napadu bili veoma raspoloženi.

Posle trojke Cvetkovića u 36. minutu bilo je 76:70, a Zvezdu je u igri održavao Majk Cirbes. Dva i po minuta pre kraja poene uz faul postigao je Džons za 80:75 i Partizan je bio blizu pobede.

Pola minuta kasnije Lazić je ubacio trojku, ali je Džons poentirao za 82:78 na 90 sekundi do kraja. Imao je Džons otvorenu trojku i priliku da reši meč, nije pogodio, a Simonović je ubacio samo jedno bacanja – 82:79.

Možda i ključan skok u napadu uhvatio je Murić koji je fauliran, pa je Partizan 40 sekundi pre kraja vodio sa 84:79. Cirbes je poentirao brzo pod košem, a pobedu Partizana overio je Edo Murić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

746 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

2 d

Novo Sport Video Menu