Nova vest
Fudbal

Subota, 06.02.2021.

08:30

Najcrnji dan u istoriji Mančester junajteda

Današnji dan pre 66 godina bio je jedan od najcrnjih u istoriji britanskog sporta.

Izvor: B92

Autor:B92

Najcrnji dan u istoriji Mančester junajteda
Foto: Profimedia

Tog 6. februara 1958. godine u 15.04 srušio se avion Britiš Juropian Ervejza let 609 prilikom trećeg pokušaja da poleti sa zaleđene piste aerodroma u Minhenu.

Avion je prevozio fudbalski tim Mančester junajteda, popularne "Bazbijeve bebe", uz nekoliko prijatelja kluba i novinare.

Na letu su bile 44 osobe, a na licu mesta je poginulo 20. Povređeni, neki u nesvesnom stanju, su prebačeni u obližnju bolnicu u Minhenu gde su preminule još tri osobe.

Od Junajtedovih fudbalera poginuli su Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dankan Edvards, Bili Vilan, Tomi Tejlor, Dejvid Pejdž i Geof Bent, dok je teško povređen Džeki Blenčflauer koji nikada više nije igrao fudbal.

Let 609 zaustavio se u Minhenu kako bi dosuo gorivu na letu iz Beograda, gde je Junajted remizirao sa Crvenom zvezdom 3:3, u revanšu četvrtfinale Kupa evropskih šampiona.

Junajted se plasirao dalje zahvaljujući pobedi od 2:1 na Old Trafordu sredinom januara.

"Da sam pogodio stopostotnu priliku, igrala bi se majstorica, verovatno tri dana kasnije u Italiji, a oni se ne bi vraćali kući. Što nisam bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi", pričao je pokojni Dragoslav Šekularac.

Devetnaestogodišnji Bobi Čarlton je pronađen na 50 metara od aviona... A golman Heri Greg je postao heroj.

Izvukao je nekoliko poređenih iz aviona, između ostalih Veru Lukić, suprugu jugoslovenskog diplomate i njenu ćerku Vesnu.

Takođe, a Greg to tada nije znao, spasao je i Verino nerođeno dete. Mediji su njegovo spasavanje posle opisovali kao "najbolju odbranu (save) ikad".

Neki koji su preživeli minhensku katastrofu pod rukom velikog Mata Bazbija (1909-1994, deset godina kasnije su stigli do titule šampiona Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve