Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 11.04.2010.

22:44

Trijumf Rosija na startu sezone

Vozač Jamahe Valentino Rosi pobednik je prve trke nove sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velike nagrade Katara.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Aktuelni šampion je do svog 105. trijumfa u karijeri došao u vremenu od 42:50.293 minuta pod reflektorima na stazi “Losail”, s prednošću od jedne sekunde u odnosu na timskog kolegu Horhea Lorenca. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja na prvoj trci sezone u najjačoj klasi našao se vozač Repsol Honde Andrea Doviciozo, dok je osvajač pol pozicije Kejsi Stoner izleteo sa staze u sedmom krugu.

"Ovo je fantastičan start sezone za nas, za mene, moj tim, Jamahu. Prvo i drugo mesto i ovih 25 bodova na ovoj stazi su kao zlato za nas u borbi za titulu. Od 2005. godine nisam pobedio na prvoj trci sezone i pokušaću da nastavim ovako i na narednim trkama", rekao je Rosi.

Rosiju je nedeljna pobeda treća u Kataru, ali tek prva od kako se na stazi “Losail” vozi pod reflektorima. ‘Doktor’ je poslednji put trijumfovao na prvoj trci sezone 2005. godine, kada je ona vožena na stazi “Heres” u Španiji i te sezone je došao do svoje pete titule u kraljevskoj klasi, a sedme ukupno.

Posle prve krivine trke u Kataru u vođstvu se nalazio Dani Pedrosa na Repsol Hondi, ispred Rosija, vozača Dukatija Nikija Hejdena, Stonera, Lorisa Kapirosija na Suzukiju i Lorenca. Već posle nekoliko krivina Rosi je uspeo da dođe do prve pozicije, ali se na njoj nije dugo zadržao jer se Pedrosa našao ponovo ispred njega na početku drugog kruga.

U međuvremenu, Lorenco je pretekao Kapirosija u borbi za petu mesto, dok se Stoner probio na treće. Australijanac je potom u roku od samo jednog kruga pretekao i Rosija i Pedrosu i došao do vođstva, dok je tada trka bila gotova za vozača Pramak Dukatija Miku Kalija.

Stoner je odmah krenuo da se odvaja od Pedrose i Rosija, a ’Doktor’ je već u petom krugu uspeo da obiđe Španca i da krene sa poterom za vozačem Dukatija. Pedrosa je zatim izgubio dve pozicije jer su ga pretekli i Hejden i Doviciozo, a dok su mnogi mislili da se Stoner nalazi na najboljem putu ka četvrtoj uzastopnoj pobedi u Kataru on je u sedmom krugu izleteo sa staze i ostao bez plasmana.

Vođstvo je tada nasledio Rosi, koji je uspeo da se odvoji od Hejdena, koga je počeo da sustuže Doviciozo, koji ga je u osmom krugu i pretekao. U tim trenucima trka je bila gotova i za drugog vozača Pramak Dukatija Aleksa Espargara.

Dok je na vrhu bilo poprilično mirnu, bez uzbuđenja, Ben Spiz na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3 je krenuo da se probija. Amerikanac je startovao sa 11. mesta, a već u desetom krugu je bio peti, iza Rosija, Dovicioza, Hejdena i Lorenca.

Doviciozo je iz kruga u krug uspeo da smanji zaostatak u odnosu na vodećeg Rosija, i čak se šest krugova pre kraja trke našao na kratko ispred njega, ali je ’Doktor’ zahvaljujući iskustvu uspeo da se ubrzo vrati na prvo mesto. Vozač Repsol Honde u više navrata nije uspeo da pretekne Rosija kada je imao priliku i izgubio je malo vremena što je iskoristio Hejden i obišao ga pet krugova pre kraja, ali je vozač Repsol Honde ubrzo uzvratio i ponovo došao do druge pozicije.

’Doktor’ je tada krenuo da niže brze krugove i povećava svoju prednost u odnosu na svoje pratioce. Dok su se Doviciozo i Hejden borili za drugo mesto to je iskoristio Lorenco da im se primakne i dva kruga pre kraja ih obojicu pretekne. Borba između vozača Repsol Honde i Dukatija se nastavila do samog cilja, u kojem je Doviciozo uspeo da dođe do trećeg mesta, 11 hiljaditinki ispred Hejdena.

Baš pred ciljem odustao je i vozač Suzukija Alvaro Bautista, a u tim trenucima pobednik trke je ostao bez goriva zbog čega je do ceremonije dodele pehara morao da ode delom na kamionu, zajedno sa svojom Jamahom, a delom na skuteru koji mu je jedan od redara dozvolio da vozi.

Iza vozača koji su uspeli da dođu do podijuma i Hejdena sledili su Spiz, Randi de Punije na Hondi ekipe LCR, Pedrosa i vozač Jamahe Teh 3 Kolin Edvards, dok su prvu desetoricu na prvoj trci sezone kompletirali Kapirosi, kome je trka u Kataru bila 300. u karijeri, i Hiroši Aojama, poslednji šampion klase do 250 kubika. Do bodova na stazi „Losail“ došli su i debitanti Marko Simončeli na Hondi ekipe San Karlo Gresini i vozač Aspar Dukatija Hektor Barbera, kao i Marko Melandri.

Rezultati trke za Veliku nagradu Katara:
1. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha 42:50.099
2. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 1.022
3. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 1.865
4. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 1.876
5. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 3.903
6. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 9.322
7. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 16.508
8. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 19.867
9. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 20.893
10. Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda + 21.100
11. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 31.638
12. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 32.573
13. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 40.780
odustali:
Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki
Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati
Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati
Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati

Moto2: Tomizava za istoriju

Japanac Šoja Tomizava ušao je u istoriju kao prvi pobednik u klasi Moto2 koja je svoj debi imala upravo pod reflektorima na stazi „Losail“ u Kataru. Pored Tomizave na podijumu posle prve trke sezone našli su se Aleks Debon i Žil Klizel.

Da će prva trka nove kategorije biti veoma uzbudljiva videlo se u uvodnim momentima trke kada su dvojica vozača iz vodeće grupe Aleks de Anđelis i Štefan Bradl sudarili, a potom i izleteli sa staze. Zbog problema sa kvačilom drugoplasirani sa starta Hulijan Simon je takođe odustao, a da prvi krug trke još uvek nije bio gotov.

Za vođstvo su se potom borili Aleks Debon i Toni Elias, a od sredine trke pridružio im se Tomizava, koji je svoj nabolji plasman ostvario osvajanjem desetog mesta u klasi do 250 kubika prošle godine u Valensiji. Pored njih trojice u borbu se umešao i Klizel kako je trka odmicala.

Tri kruga pre kraja Tomizava je uspeo da ostvari prednost od gotovo tri sekunde u odnosu na pratioce, dok su se Klizel i Debon do kraja nadmetali ko će zauzeti viši stepenik na podijumu. Na kraju je kao pobednik iz tog duela izašao Debon, dok je Francuz morao da se zadovolji trećim mestom.

Elias, osvajač pol pozicije, zauzeo četvrto mesto na trci koju je vozio pod blokadama zbog povreda zadobijenih na predsezonskim testiranjima, a sledili su ga Roberto Rolfo, Matija Pasini, Tomas Luti, Somone Korsei, Gabor Tolmači i Serhio Gadea.

125cc: Pobeda Nikolasa Terola

Motociklista Aspar Aprilije Nikolas trijumfovao je na prvoj trci sezone u klasi do 125 kubika, ali i u ovogodišnjem Moto GP šampionatu, dok su se Efren Vaskez i Mark Markez na Derbijima postarali da se na podijumu nađu samo Španci.

Trkom za Veliku nagradu Katara otpočela je borba za to ko će naslediti Hulijana Simona na mestu šampiona u najslabijoj klasi šampionata, a najbolji mogući start sezone imao je Terol, posle veoma uzbudljivih duela od reflektorima na stazi „Losail“.

Posle starta u vođstvu se nalazio Vaskez, a potom se na prvoj poziciji smenjivao sa Markezom, Terolom i Polom Espargarom. Njih četvorica su se zatim odvojili od rivala i bilo je jasno da će se upravo oni boriti za mesta na podijumu. Usledila je neizvesna borba, a Terol je bio taj koji se najbolje snašao. Posle prve trojice kroz cilj su prošli Espargaro, Sandro Korteze, Randi Krumenaher, Esteve Rabat, prošlogodišnji vicešampion Bredli Smit, Tomojoši Kojama i Aleksis Masbo.

Moto GP šampionat se nastavlja trkom za Veliku nagradu Japana na stazi „Tvin Ring Motegi“ 25. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve