Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 13.04.2009.

20:44

Trijumf Stonera u Kataru

Šampion kraljevske klase Moto GP šampionata iz 2007. godine Kejsi Stoner pobedio je na prvoj trci sezone, Velikoj nagradi Katara.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Dukatija je pod reflektorima na stazi "Losail", na trci koja je zbog velikog pljuska u nedelju odložena za ponedeljak, za razliku od trka u klasama do 125 i 250 kubika, trijumfovao ispred aktuelnog šampiona Valentina Rosija i Horhea Lorenca, dvojice motociklista ekipe Fiat Jamaha.

"Imali smo dobre rezultate tokom testiranja, motor je bio bolji nego prošle sezone, radili smo naporno i bilo nam je teško da napravimo pravi set-ap zbog skraćenih treninga u odnosu na prošlu sezonu. Ipak, pošto je trka odložena zbog kiše dobili smo priliku da na još jednom zagrevanju popravimo sve šta treba. Bilo mi je čudno što je trka odložena, ali nisam imao lak posao, imao sam problema sa čuvanjem goriva, ali sam iz kruga u krug to uspevao to da sredim i presrećan sam zbog pobede", rekao je Stoner posle trećeg uzastopnog trijumfa na trci za Veliku nagradu Katara.

Od starta je poveo Stoner, ispred Lorisa Kapirosija na Suzukiju i Lorenca, dok je Rosi loše startovao i dozvolio je da ga preteknu sunarodnik i klupski kolega. Ipak, posle samo nekoliko krivina Rosi je uspeo da se vrati na treće mesto, a potom je usledila borba sa Kapirosijem za drugu poziciju, koju je i preuzeo u trećem krugu. Do kraja trke 'Doktor' je pokušavao da sustigne Stonera, najbliže mu se primakao na dve i po sekunde, ali se potom primirio i odlučio da čuva dragoceno drugo mesto.

"Stanje staze je bilo mnogo drugačije nego u nedelju pa smo tokom zagrevanja imali mnogo problema sa gumama. Posle lošeg starta izgubio sam dve pozicije i borio sam se da ih povratim, a kada sam uspeo Stoner je bio toliko brz. Neko vreme sam uspevao da mu se primaknem, ali sam shvatio da je riskantno i odlučio sam da čuvam 20 bodova. Srećan sam zbog drugog mesta, pokazali smo veliki potencijal i jedva čekamo naredne trke", izjavio je Rosi.

Dok su Stoner i Rosi već posle nekoliko krugova obezbedili prvu i drugu poziciju, iza njih se vodila velika borba. Već u drugom krugu sa staze je izleteo Marko Melandri na Kavasakiju pošto je pokušao da nadoknadi mesta koja je izgubio na startu. Italijan je, ipak, uspeo da se vrati na stazu, ali na poslednje, 18. mesto.

Pošto ga je Rosi pretekao krenuli su problemi za Kapirosija, koga je prvo pretekao Andrea Doviciozo na Hondi, a potom i Lorenco, a u osmom krugu je izgubio kontrolu nad Suzukijem i izleteo sa staze, ali je ostao nepovređen. U međuvremenu, Lorenco je uspeo da pretekne Doviciozoa za treće mesto, dok je Kolin Edvards na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3 profitirao izletanjem Kapirosija, pa je preuzeo petu poziciju. Mladi Španac je uspeo da se osvoji od vozača Repsol Honde i Edvardsa, koji su nastavili sa borbom do 14. kruga kada je iskusan Amerikanac uspeo da dođe do četvrtog mesta, koje je držao do cilja.

Posle starta sa 14. pozicije povređeni vozač Repsol Honde Dani Pedrosa se već posle nekoliko krugova našao na sedmom mestu, a do šeste pozicije je došao u osmom krugu posle preticanja Krisa Vermulena. Dok su se njih dvojica jurili primakao im se Aleks de Anđelis, a kada je posle tri kruga Australijanac uspeo da pretekne Pedrosu mladi vozač iz San Marina na privatnoj Hondi je izgurao sa staze Španca koji je uspeo da ostane na motoru. Taj incident će razmotriti sudije pa je moguće da će de Anđelis dobiti kaznu zbog nesmotrenog poteza.

Tu nije bio kraj problemima za Pedrosu, pošto ga je u 12. krugu u pretekao Mika Kalio na privatnom Dukatiju, a potom i vozač Gresini Honde Toni Elias, a i Rendi de Punije na LCR Hondi pa je trku završio kao 11. U međuvremenu, de Anđelis je uspeo da pretekne Vermulena za šesto mesto i tako dođe do drugog najboljeg rezultata u karijeri.

Do bodova su još došli i Niki Hejden, na debiju u Dukatiju i 100. trci u kraljevskoj klasi, Sete Žibernau, na povratku u Moto GP šampionat, Marko Melandri i Juki Takakaši, kome su to prvi bodovi u najjačoj klasi. Trku su završili i vozač Jamahe Teh 3 Džejms Toslend, koji je u jednom trenutku izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati, kao i najmlađi vozač u klasi Nikolo Kanepa, na privatnom Dukatiju, dok je jedini odustao Loris Kapirosi.

Naredna na programu je trka za Veliku nagradu Japana na stazi "Tvin Ring Motegi" 26. aprila.

Rezultati trke za Veliku nagradu Katara:
1. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati 42:53.984
2. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 7.771
3. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 16.244
4. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 24.410
5. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 27.263
6. Aleks de Anđelis (San Marino) San Karlo Honda Gresini + 29.883
7. Kris Vermulen (Australija) Rizla Suzuki + 33.627
8. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 34.755
9. Toni Elias (Španija) San Karlo Honda Gresini + 39.481
10. Rendi de Punije (Francuska) LCR Honda + 42.284
11. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 48.526
12. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 48.883
13. Sete Žibernau (Španija) Grupo Francisko Ernandez Dukati + 52.215
14. Marko Melandri (Italija) Hajate Kavasaki + 56.379
15. Juki Takakaši (Japan) Skot Honda + 1:00.286
16. Džejms Toslend (Velika Britanija) Monster Teh 3 Jamaha + 1:14.978
17. Nikolo Kanepa (Italija) Pramak Dukati + 1:15.028
odustao:
Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve