Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 18.04.2010.

10:51

Baton vladao po kiši u Kini

Vozač Meklarena Dženson Baton pobednik je četvrte trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Kine, koja je vožena po kiši.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Aktuelni šampion je do drugog trijumfa ove sezone, a devetog u karijeri došao u vremenu od 1:46.42.163 sata na stazi u Šangaju, ispred timskog kolege Luisa Hamiltona i Nika Rozberga u Mercedesu. Hamiltonovo drugo mesto je bilo znakom pitanja zbog incidenta sa Sebastijanom Fetelom u boksu, a iako su stjuarti posle trke proglasili da je vozio preopasno dobio je samo opomenu.

Trku u Kini obeležele su različite odluke po pitanju odlazaka u boks, dva izlaska “sejfti kara” na stazu, a u celom tom ‘haosu’ najbolje se snašao Baton, koji je fantastičnom vožnjom došao do slavlja. Britanac je posle trke zasluženo preuzeo prednost u generalnom plasmanu sa 60 bodova, deset više od Rozberga.

Iza vodeće trojice na četvrtoj trci sezone našao se Fernando Alonso u Ferariju, a potom su sledili vozač Renoa Robert Kubica, Fetel, Vitalij Petrov u Renou, koji prvi put od debija uspeo da završi trku u Formuli 1, ali osvoji i prve bodove, i vozač Red Bula Mark Veber. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova u Šangaju, kompletirali su Felipe Masa u Ferariju i sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher.

Već u krugu za zagrevanje počela je da pada kiša u Šangaju, ali to timove nije zabrinulo, bar do kraja prvog kruga. Alonso je poveo zahvaljujući preranom startu, kako je utvrđeno tri kruga kasnije, ispred Vebera i Fetela, Rozberga, Batona i Hamiltona.

Ubrzo posle starta viđena su prva odustajanja kada je vozač Fors Indije Vitantonio Liuci izgubio kontrolu i sa staze ‘pokupio’ Sebastijana Buemija u bolidu ekipe Toro Roso i Kamuija Kobajašija u Zauberu, zbog čega je na stazu izašao “sejfti kar”.

Zbog pojačane kiše vozači su već u drugom krugu krenuli sa odlascima u boks. Prvi je to učinio Rubens Barikelo u Vilijamsu, a pratil ga je većina vozača, među kojima, ipak, nisu bili Rozberg, Baton, Kubica i Petrov, koji su se našli na čelu. Tada je već bilo poznato da je Alonso zbog preranog starta zaradio kaznu “prođi kroz”, koji je i odradio posle redovnog odlaska u boks.

Posle tri kruga “sejfti kar” je napustio stazu i ponovo je krenula borba za pozicije. Velika bitka na stazi, a potom i na putu ka boksu i kroz njega viđena je između Fetela i Hamiltona, koji su se posle trke našli pod istragom zbog duela posle zamene pneumatika. Sjuarti su za obojicu rekli da vozili preopasno, ali su dobili samo opomene. Njih dvojica su tada po drugi put otišli u boks, kao i većina vozača koji su to uradili samo nekoliko krugova ranije jer su ustanovili da su napravili pogrešan izbor pneumatika.

Dok je Alonso ‘odrađivao’ kaznu Rozberg je nizao brze krugove zahvaljujući kojima je povećao svoju prednost u odnosu na Batona, a potom su sledili Kubica, Pedro de la Rosa i Petrov, koji tada još uvek nisu bili u boksu, a pratili su ih Algersuari sa jednim odlaskom, Kovalainen, koji još uvek nije otišao na zamenu pneumatika, i Šumaher, Zutil, Fetel, Veber i Hamilton, sa po dva odlaska.

Pored trojice vozača za koje je trka bila gotova u prvom krugu broj onih koji su odustali se do devetog kruga povećao na šest jer je kod De la Rose došlo do kvara motora, dok su se vozači Virdžina Timo Glok i Lukas di Grasi parkirali u garažu. Brazilac se kasnije vratio na stazu, ali njegov ‘izlet’ nije dugo trajao.

Hamilton je u devetom krugu uspeo da pretekne Vebera u borbi za deseto mesto, a potom su njih dvojica, uz Fetela, uspeli da se nađu ispred Kovalainena. Osvajač pol pozicije u Kini se potom upustio u borbu sa Zutilom, što je iskoristio Hamilton i jednim potezom pretekao obojicu. Vozača Fors Indije je potom izgubio još pozicije jer ga je pretekao dvojac Red Bula.

Šampion iz 2008. godine je ubrzo počeo da sustiže Šumahera i posle velike borbe tokom nekoliko krugova Britanac je uspeo da se nađe ispred njega, a isto je ubrzo učinio i Fetel. Rozberg je vođstvo držao do 19. kruga kada je na kratko izleteo sa staze i izgubio svu prednost koju je imao što je Baton iskoristio i pretekao ga, a potom uspeo da se odvoji.

Od 20. kruga neki vozači su krenuli sa trećim odlascima u boks, a vodeći su prvi put otišli na zamenu pneumatika pa su se Baton, Rozberg i Kubica istim tim poretkom vratili na stazu. Samo krug kasnije na stazu je po drugi put izašao “sejfti kar”, zbog delića prednjeg krila koji su otpali sa bolida Algersuarija posle kontakta sa Di Grasijem.

“Sejfti kar” je sa staze izašao posle četiri kruga, a poredak je tada bio: Baton, Rozberg, Kubica, Petrov, Šumaher, Hamilton, Zutil, Alonso, Fetel, Masa, Barikelo i Veber. Hamilton je u istom krugu, po drugi put u toku trke uspeo da pretekne Šumahera, ispred kojeg se potom našao i Zutil.

Hamilton je potom nastavio da napreduje u poretku pošto je pretekao Petrova, a iza njih su na polovini trke, u 29. krugu, sledili Zutil, Alonso, Fetel, Šumaher i Barikelo. Hamilton je ubrzo pretekao i Kubicu za treće mesto, dok se Alonso našao ispred Zutila.

U 33. krugu Petrov je sa pete pozicije na kratko izleteo sa staze što su iskoristili Alonso i Fetel da ga preteknu. Za to vreme Hamilton je uspeo da sustigne Rozberga, a posle velike borbe Britanac je otišao u boks, a ispred vozača Mercedesa se našao kada je Nemac učinio isto dva kruga kasnije. Baton je tada takođe otišao na zamenu pneumatika i vratio se u vođstvo, ispred Hamiltona, koji su uspeli da zadrže te pozicije do cilja bez problema, uprkos sve jačoj kiši.

Pored osvajača bodova Veliku nagradu Kine su uspeli da završe i Zutil, Barikelo, Algersuari, Kovalainen, Niko Hilkenberg u Vilijamsu, kao i obojica vozača Ispanja rejsinga Bruno Sena i Karun Čandhok, dok je do kraja trke odustao samo još vozač Lotusa Jarno Truli.

U ovogodišnjem šampionatu Formule 1 sledi selidba u Evropu i naredna na programu je trka za Veliku nagradu Španije na stazi “Katalunja” 9. maja.

Rezultati trke za Veliku nagradu Kine:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:46:42.163
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 1.530
3. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 9.484
4. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 11.869
5. Robert Kubica (Poljska) Reno + 22.213
6. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 33.310
7. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + 47.600
8. Mark Veber (Australija) Red Bul + 52.172
9. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 57.796
10. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 1:01.749
11. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1:02.847
12. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 1:03.665
13. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 1:11.416
14. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + jedan krug
15. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
16. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + dva kruga
17. Karun Čandhok (Indija) Ispanja rejsing + četiri kruga
odustali:
Jarno Truli (Italija) Lotus
Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin
Pedro de la Rosa (Španija) Zauber
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija
Timo Glok (Nemačka) Virdžin

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 60
2. Niko Rozberg 50
3. Fernando Alonso 49
4. Luis Hamilton 49
5. Sebastijan Fetel 45
6. Felipe Masa 41

Generalni plasman konstruktora:
1. Meklaren 109
2. Ferari 90
3. Red Bul 73
4. Mercedes GP 60
5. Reno 46
6. Fors Indija 18

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve