Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 04.10.2009.

09:53

Fetel: „Vrištao sam od sreće“

Trijumfom na trci za Veliku nagradu Japana na stazi „Suzuka“ vozač Red Bula je ostao u konkurenciji za osvajanje ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najmlađi pobednik u istoriji Formule 1 je posle potpune dominacije do četvrte pobede u karijeri došao ispred vozača Tojote Jarna Trulija i Luisa Hamiltona u Meklaren Mercedesu, i sada ima 16 bodova manje od vodećeg Batona i dva u odnosu na drugoplasiranog Rubensa Barikela.

Osećam se sjajno, trka je bila fantastična. Imali smo odličnu strategiju, ali je start bio klučan, bili smo uvereni da mogu da ostanem na prvom mestu, ali sam odjedanput u provoj krivini video ’srebrnu strelu’ pored sebe, ali sam uspeo da se zadržim u vođstvu. Od tada sam se trudio da održim prednost što i nije bilo toliko teško jer je bolid bio fantastičan“, rekao je Fetel.

Mladi Nemac istakao je i da je uspeo malo i da uživa tokom trke na „Suzuki“, za koju je izjavio da je najbolja staza na svetu.

U poslednjem stintu sam dozvolio sebi da malo uživam pa sam i došao do svog najbržeg kruga, ali su me upozorili da pazim na gume za slučaj da na stazu izađe „sejfti kar“ što se i desilo, ali sam prilikom restarta dobro odradio posao i posle sam vrištao od sreće jer su teške trke iza nas i fenomenalan je osećaj ponovo biti na najvišem stepeniku pobedničkog postolja“, dodao je vozač Red Bula.

Fetel je, takođe, naglasio da će se do poslednjeg kruga boriti za titulu i da je svima jasno kakav zadatak je pred timom na poslednje dve trke, koje se voze u Brazilu i Abu Dabiju.

Kao što sam rekao mnogo puta do sada, boriću se do kraja, do poslednjeg kruga. Mislim da je naš zadatak na poslednje dve trke veoma jasan, a to je da moramo da idemo do maksimuma i pokušamo da dođemo do pobeda i da osvojimo što više bodova, a sve ostalo već nije do nas", rekao je Fetel, „Mislim da je najbolji primer da je sve moguće Luis, jer mislim da je Kimi imao poprilično veliki zaostatak pre dve godine, a svi su govorili da za Luisa neće biti problem da osvoji titulu, ali to ponekad ne funkcioniše baš tako lako. Sve je moguće".

Drugoplasirani Truli je, takođe, bio presrećan što je svojoj ekipi doneo drugo mesto pred domaćim navijačima, i istakao je da je želeo pobedu, ali da je zadovoljan jer je izvozao odličnu trku.

Znali smo da nas očekuje težak posao na startu, i ovoga puta Luis je uspeo da me pretekne odmah, ali sam ja od tada vozio odličnu trku. Pokušao sam da ga stignem, jurio sam, a u isto vreme sam uživao. Zahvaljujući odličnog strategiji tima uspeo sam da izađem iz boksa pre Luisa i od tada mi je bilo lakše, ali kada je na stazu izašao „sejfti kar“ pomislio sam da ću imati problema, ali se nije ispostavilo tako i uspeo sam da dođem do fantastičnog rezultata. Želeo sam pobedu, ali sam i drugim mestom zadovoljan“, rekao je Truli.

Još uvek aktuelni šampion Hamilton posle trke je izjavio da su Fetel i Truli zasluženo prošli kroz cilj ispred njega, ali da se nada da će im uzvratiti istom merom na preostale dve trke u ovogodišnjem šampionatu.

Na startu sam pokušao sa preteknem obojicu, ali sam uspeo samo da obiđem Trulija i nas dvojica svmo vodili odličnu bitku, dok je Sebastijan ispred nas vozio fantastično, a ja sam znao da ne mogu da ga stignem. Pred drugi odlazak u boks KERS je prestao da mi funkcioniše i to me je mnogo koštalo jer je sve poremetilo. Kada me je Jarno pretekao nisam mogao da mu uzvratim, ali se nadam da ću obojici uzvratiti istom merom do kraja sezone“, istakao je Hamilton.

Šampionat Formule 1 nastavlja se za dve nedelje, 18. oktobra, kada je na programu trka za Veliku nagradu Brazila na stazi „Interlagos“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve