Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.04.2009.

15:10

Baton: “Bilo je ludo”

Britanac Dženson Baton posle pobede na trci za Veliku nagradu Malezije, koja je prekinuta zbog jake kiše, osetio je i zadovoljstvo i olakšanje.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Uprkos lošem startu i pada sa prve na četvrtu poziciju profitirao je zbog dužeg prvog stinta pa je preuzeo vođstvo posle prvih odlazaka u boks, pre nego što je uspeo da prebrodi pravu kišnu oluju na stazi „Sepang“ i dođe do druge pobede ove sezone, a treće u karijeri.

„Bila je ovo luda trka“, rekao je Baton, „Loše sam startovao, mislim da nisam dovoljno zagrejao gume, a imao sam preupravljanja. Pao sam na četvrto mesto, potom sam uspeo da dođem do trećeg pre nego što sam se vratio na čelo. Bio sam presrećan zbog toga jer sam imao dobar ritam“.

Većina vozača morala je da ode jedanput više u boks za gume za kišu pre nego što su se odlučili za univerzalne pneumatike pošto kiša nije bila jaka, ali samo nekoliko trenutaka kasnije svi vozači su ponovo morali u boks pošto je na stazi bio pravi potop.

“Odabir pravih pneumarika je bio težak. Kada ovde pada kiša to lije, ali nije tako počelo. Odlučili smo se za kišne gume koje su brzo bile uništene, a onda sam video Tima koji je prosto leteo pored nas na univerzalnim, pa smo se i mi odlučili da učinimo isto”, naglasio je Baton.

U to vreme Glok i Tojota su bili favorite za prvu pobedu, ne samo mladog Nemca, već i japanske ekipe, ali onda je kiša počela sve jače da pada.

“Kada je prošao pored mene video sam koje gume ima, a pošto je kiša padala sve jače, borio se da ostane na stazi i morao je u boks. Uspeo sam da izvozam još jedan krug sa univerzalnim pneumaticima pa sam otišao u boks po kišne gume i vratio sam se u vođstvo”, dodao je Baton.

Drugo mesto na stazi “Sepang” osvojio je Nik Hajdfeld, vozač ekipe BMW Zauber, koji je startovao sa desetog mesta, a ujedno je bio i jedini vozač nemačkog tima koji je prošao kroz cilj pošto je Robert Kubica odustao zbog kvara motora.

“Presrećan sam zbog drugog mesta, pogotovo jer sam bio deseti na startu. Trka je bila puna izazova. Odlično sam startovao, iako sam imao teži bolid od drugih vozača, ali me nije očekivao lak posao. Kada je već bilo jasno da će kiša početi da pada odlučili smo se za kišne gume, ali one su se ubrzo istrošile, čak pre nego što je kiša postala jača”, rekao je Hajdfeld, “Iz boksa su mi govorili da ostanem na stazi, ali imao sam osećaj kao da sam na slik pneumaticima, a kada je već počelo jače da pada trka je prekinuta. Bilo je nemoguće za vožnju. Čak sam se okrenuo iza “sejfti kara”, ne samo zbog guma, već zbog vode koja je dopirala do poda bolida. Presrećan sam zbog tima pošto smo ostvarili barem jedan dobar rezultat na prve dve trke u sezoni”.

Drugi put u karijeri Timo Glok se našao na pobedničkom postolju, posle drugog mesta na trci za Veliku nagradu Mađarske prošle sezone vozač Tojote je japanskoj ekipi doneo drugi podijum od starta sezone, posle trećeg mesta Jarna Trulija u Australiji.

“Trka je bila teška, ali ipak jedna od najboljih koje sam vozio. Na startu smo imali mnogo problema, nisam siguran zašto sam izgubio toliko mesta. Sve vreme sam gledao kada će kiša da padne i kada je došlo vreme za prvi odlazak u boks rekao sam da ćemo da rizikujemo i uzećemo univerzalne pneumatike i videćemo kako će se sve odvijati”, rekao je Glok, “Na kraju se naš rizik isplatio, ali poslednja dva kruga, iza “sejfti kara” su bili konfizni. Moj inženjer mi je rekao da vodim posle odlaska u boks i nisam jurio da bih sačuvao gume, ali onda me je Dženson pretekao i bio sam drugi, ali sam na kraju treći i zadovoljan sam tim rezultatom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve