Izvor: B92

Kada je 1978. Unesko prvi put objavio listu zaštićene svetske baštine, na spisku se nalazilo samo 12 znamenitosti.

Na prvobitnoj listi nalazila su se ostrva Galapagos i prestonica Kito u Ekvadoru, Nacionalni park Jelouston i Nacionalni park Mesa Verde u SAD, Nacionalni istorijski park Lansi Medouz i Nacionalni park Nahani u Kanadi, nacionalni park Semjen i monolitne crkve u Lalibeli u Etiopiji, rudnici soli Velička i Bohnja u Poljskoj, ostrvo Gore u blizini Dakara (Senegal) i katedrala u Ahenu u Nemačkoj.

Ova lista danas uključuje 1,031 znamenitost, uključujući fabriku za preradu mesa u Fraj Bentos u Urugvaju, koja se pod zaštitom Uneska nalazi od početka jula prošle godine.

Kao što je prikazano na mapi - zemlje sa najbrojnijim zaštićenim lokacijama su Italija (51), Kina (48), Španija (44) i Francuska (41).

S druge strane, Mjanmar i Paragvaj imaju samo po jednu zaštićenu znamenitost, Kambodža, Island i Irska po dve, a Novi Zeland tri.

Kada je reč o kontinentima, najbogatije po ovom pitanju su Evropa i Severna Amerika, sa 420 kulturoloških, 61 prirodnih i 10 kombinovanih znamenitosti. Arapske zemlje imaju ih najmanje – 79, od čega je 33 odsto ugroženo.

Najugroženije regije, prema Unesku, su Afrika i bliskoistočne zemlje, sa po 16 ugroženih znamenitosti u obe oblasti.

Stručnjaci naročito upozoravaju na Siriju, u kojoj su pripadnici Islamske države u maju 2015. godine razrušili drevni grad Palmiru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.