Izvor: PR tekst

Nesumnjivo je da su kozaci možda i najzanimljiviji deo ukrajinske istorije. Nisu poznati samo po hrabrosti, snazi, mudrosti, već i po tome što su nosili izvesnu misteriju, što je činilo da budu nešto više od običnih, dobrih vojnika. Predlažemo vam da pročitate nekoliko zanimljivih podataka o kozacima.

1. Osim oružja, snage i dobrog vojničkog iskustva kozaci su imali još jednu vrlinu – snalažljivost. Praktično uvek su uspevali da se nezapaženi približe neprijatelju i da ga zaskoče iznenada. Naravno da je to njima davalo prednost i donosilo pobedu u bitkama.

2. Za svoje ratne pohode kozaci su često koristili i malo čudan čamac. Koliko god da zvuči čudno, taj čamac može se smatrati “ocem” današnje mornarice. Sastajao je od dva dna između kojih su stavljali prtljag da bi malo potopili čamac u vodu. Tako su kozaci bili nevidljivi za neprijatelje. A pred sam napad, prtljag se izbacivao i čamac se podizao iznad vode. Naravno da niko od neprijatelja nije očekivao da se kozaci pojave iznenada iz vode. Za takve vrste napada su se često koristili i čuveni kozački čamci «čajke» koji se nisu plašile ni vetrova, ni vode, ni drugih brodova. Ako su kozaci želeli da budu nevidljivi oni su prevrtali «čajke» da im dno bude gore (što je izgledalo kao da grana pliva).

Kozaèki èamac

3. Kozaci su mnogo cenili kulturni odmor: svirali su muzičke instrumente, pevali su pesme, igrali su i organizovali su borilačka takmičenja. Isto tako su vodili svoje gospodarstvo, pošto na Siči nije bilo žena. Njihove pesme su poznate i pevaju se u Ukrajini i danas.

4. U pohodima kozaci nisu smeli da piju alkohol. Kazna za prekršaj tog pravila je bila smrt.

5. Među kozacima su bili momci koji se zvali «harakternici». O njima su pričali da njih «niti vatra, niti voda, niti sablja, niti metak, sem srebrnog, nisu mogli da pogode» i da su oni «mogli da otvore vrata bez ključeva, plivaju u čamcima po podu, da vide sve na udaljenosti od nekoliko kilometara od sebe».

Kozaci

6. Svoju unikatnu frizuru i brkove kozaci su nasledili od svojih predaka iz doba mnogobožja. Tradicija da se brije glava i lice potiče još od vremena Kijevske Rusi. Ipak na vrhu glave kozaci su ostavljali uvek jedan deo kose, koji se zvao «čuprina» ili «oseledecj». Kozaci su pričali da «ako pogine kozak u ratu, onda ga anđeo uhvati za «čuprinu» pa odnese na nebo».

7. Zaporizjka Sič se po pravu smatra prvom demokratskom unijom u svetu. To nije čudno ako uzmemo u obzir da su ovde ljudi dolazili da bi pobedili socijalnu nepravednost. Zato su se sva pitanja na Siči rešavala na demokratski način – glasanjem.
Zaporizjka Sič je bila i prva politička tvorevina na teritoriji Ukrajine koja je imala sve oznake republike, bila je nezavisna, i čak su sve evropske zemlje želele da uspostave diplomatske kontakte sa njom.

Zanimljivo je da je «hetman» (vođa) zaporizjkih kozaka Pilip Orlik bio autor ugovora (ustava) između het mana i kozaka koji je odredio prava i obaveze svih stanovnika Zaporizjke Siči. Taj ugovor je bio napisan na latinskom i staroslovenskom jeziku i postao je bitan deo ukrajinske pravne misli tog vremena. Prema procenama istoričara ugovor Pilipa Orlika je postao prvi ustav u Evropi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.