Petak, 25.11.2011.

15:00

Gde je ta zima, pitaju se Skandinavci

Skandinaviju je zahvatio talas toplog vremena, što je krajnje neobično za ovo doba godine, a u nekim delovima ponovo su ocvetale bašte iz kojih se čuje cvrkut ptica.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Meteorolozi ističu da je ova jesen na putu da postane najtoplija u severnim delovima Skandinavije od kako se vodi statistika.

Prosečna temperatura u novembru ove godine u Švedskoj je za sedam stepeni viša od proseka. Nedostatak snega je, međutim, loša vest za zimske sportove.

Takmičenja Svetskog kupa u skijanju se otkazuju ili održavaju na veštačkom snegu, a zimski turistički centri još nisu otvoreni. U finskom gradu Sodankila, koji se nalazi na 130 kilometara severno od arktičkog polarnog kruga, sneg je pao 17. novembra - najkasnije u poslednjih 100 godina.

"Ruže su počele da cvetaju drugi put", rekao je biolog Mats Rosenberg iz Erebra, grada od oko 100.000 stanovnika koji se nalazi u južnoj Švedskoj.
Erbar (foto: Örebro kommun/flickr.com)
Meteorolozi kažu da je ova jesen na putu da postane jedna od najtoplijih na severu Skandinavije od kako se beleži temperatura, pošto na nekim mestima zima kasni i više od mesec dana.

Hermelini, zečevi i druge životinje koje menjaju boju krzna sa smenom godišnjih doba navukle su zimsko krzno nekoliko nedelja pre nego što je pao sneg, što je među stanovnicima golog, divljeg prostranstva Laponije izazvalo jezu.

"Bilo je stvarno čudno, avetinjski, bele prilike koje promiču među žutim lišćem i lišajima", rekao je Viljo Pesonen, gradonačelnik tog grada sa oko 9.000 stanovnika.

"Oni se ne povode za vremenskim prilikama, već dužina dana i doba godine određuju kada će promeniti boju krzna. Postalo je i mnogo mračnije pošto nema snega da osvetli kratke dane", rekao je Pesonen i dodao da je jaka kiša već sprala sneg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: