Izvor: B92

Evropa je podeljena: turistički radnici u Grčkoj i Majorki očekuju da uskoro ponovo počnu da primaju goste. Istovremeno, Italija i Finska pooštravaju uredbe o ograničenju uvedene zbog korone.

Grčka želi da svoju ogromnu turističku privrednu granu već u maju oslobodi ograničenja uvedenih zbog pandemije, saopštila je portparolka vlade u Atini Aristotelija Peloni. Odluka o tome, međutim, zavisi od epidemiološke statistike.

Najpre se planira, kako je rekla, da se u ovom mesecu ukinu ograničenja za maloprodajne radnje i ponovo otvore škole. A sa očekivanim napretkom u procesu vakcinacije, u aprilu bi trebalo da bude dozvoljena i prodaja hrane iz restorana na otvorenom. Tako bi trebalo da se pokrene turizam, u kojem, podsetila je Aristotelija Peloni, u Grčkoj radi svaki peti zaposleni.

"Još su pred nama teški dani, ali trčimo poslednji kilometar u ovom maratonu", rekla je portparolka vlade. Od razvoja situacije u turizmu zavisi i to koliko će se Grčka, koja se tek oslobodila dugogodišnje dužničke krize, oporaviti od recesije iz 2020. godine.

TUI za Uskrs planira putovanja na Majorku

Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli

Istovremeno, nemački turistički koncern TUI već se priprema za prvi talas rezervacija za Majorku.

"Ukoliko se tokom ove sedmice ukinu upozorenja za putovanje, nadam se da ćemo videti kako se Majorka oporavlja. Očekujemo rezervacije već za uskršnje praznike", izjavio je šef TUI za Nemačku Marek Andrišak na početku Međunarodnog sajma turizma u Berlinu, koji se ove godine održava virtuelno.

Odlučujući faktor nisu upozorenja političara na rizike zbog putovanja, već klasifikacija rizika koju vrši Institut Robert Koh. Ona se zasniva na vrednostima incidencije, broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana. Ona je na Majorki već dugo ispod praga od 50 zaraženih i ima tendenciju opadanja. Andrišak podseća da su te vrednosti "daleko ispod onih u većini nemačkih pokrajina".

B92.net saznaje: Kada ćemo na more u Grčku?

Od 27. marta, nedelju dana pre Uskrsa, TUI u ponudi ima letove iz Diseldorfa, Frankfurta i Hanovera za Balearska ostrva, kao i hotelske aranžmane. Na leto će TUI fly ponovo svakodnevno da leti za Majorku sa sedam nemačkih aerodroma. Ukoliko Institut Robert Koh klasifikuje Majorku odvojeno od kontinentalne Španije i ukine upozorenje o putovanjima, time bi bila ukinuta i glavna prepreka: desetodnevni karantin nakon povratka kući u Nemačku.

Negativni testovi pre polaska mogli bi, u zavisnosti od odluke vlasti Balearskih ostrva, i dalje da budu neophodni, ukoliko incidencija ostane znatno iznad 50. TUI takođe za nekoliko sedmica vidi mogućnosti putovanja bez karantina i na Kanarska ostrva, u Grčku i Tursku.

"Apsolutno sam siguran da ćemo u julu i avgustu raditi vrlo velikim kapacitetom na Mediteranu", optimista je Andrišak.

Italija i Finska pooštrile mere

Ilustracija/Foto:tommyandone/depositphotos

U drugim evropskim zemljama postoje i druge brige, preče od skorog otvaranja za strane turiste. Italija je pooštrila ograničenja u nekoliko regiona zbog rastućeg broja zaraza. Mnoge škole a i restorani su od ponedeljka su zatvoreni. Južnoitalijanska regija za odmor, Kampanija, kojoj pripadaju Napulj i obala Amalfija, sada je treći region u zemlji od 60 miliona stanovnika koja je u crvenoj zoni s najoštrijim ograničenjima. Za sada su i Bazilikata na jugu, kao i mali jadranski region Molize, klasifikovani kao takve, crvene zone. Sve škole u tim područjima su zatvorene, a građanima je preporučeno da što je moguće ređe napuštaju svoje domove.

I u Finskoj su, zbog rastućeg broja infekcija, uvedene dodatne mere. U mnogim regionima tokom naredne tri sedmice studenti i srednjoškolci pohađati nastavu onlajn. Zabranjeni su sportski treninzi i slobodne aktivnosti za decu stariju od 12 godina. Preporučuje se da se više od šest ljudi ne sastaje na jednom mestu.

Pakujte kofere: Grčka objavila plan otvaranja

Finski parlament usvojio je i brojna ograničenja za ugostiteljstvo: u 15 od 19 finskih regiona zatvoreni su restorani, barovi i noćni klubovi. Dozvoljeno je samo prodavanje hrane za poneti. Od petka su zabranjeni pevanje i plesne aktivnosti, a zabrana će trajati do kraja juna.

EU zamera Belgiji

Evropska komisija kritikovala je odluku Belgije o produženju zabrane putovanja u inostranstvo. Portparol Komisije izjavio je da opšta zabrana putovanja nije proporcionalna. Od kraja januara Belgija je svojim građanima zabranila sva putovanja u inostranstvo koja nisu neophodna. Ta veoma kritikovana mera prvobitno je bila na snazi do 1. aprila. U petak je, međutim, belgijska vlada produžila rok do 18. aprila, dakle i preko uskršnjih praznika. Uredbom nisu obuhvaćeni oni koji na posao putuju preko granice, kao i špediteri.

Evropska komisija je još pre dve nedelje kritikovala tu meru kao „nesrazmernu“. Belgija je na to odgovorila prošle sedmice, ali se u odgovoru, kako navodi portparol Komisije EU, spominje samo 1. april, ali ne i produženje te mere. Komisija je po tom pitanju, prema rečima njenog portparola, zadržala svoj stav: "Države članice u donošenju svojih mera moraju da poštuju načelo proporcionalnosti. Sada ispitujemo sve moguće opcije".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.