Izvor: B92

Mnogi za Viljnus nisu ni čuli, iako je prestonica Litvanije, a oni koji su ovaj grad posetili zavedeni su njegovim šarmom.

Stari deo grada Viljnusa se smatra jednim od najočuvanijih gradskih jezgara i nalazi se na listi svetske baštine Uneska. U starom gradu se nalaze mnoge znamenitosti Viljnusa, a najbolje ih je obići peške, jer je arhitektura u ovom gradu očaravajuća.

Foto: B92/SV

Turisti u Viljnusu rado "idu putem crkava", kojih ima 28, neke nisu obnovljene nakon komunističkog režima, ali je spoljašnjost uvek dostupna za divljenje. Najpoznatija je Gradskla katedrala sa izdvojenim zvonikom.

Primer prelepe arhitekture može da se vidi ukoliko se potraži zgrada Nacionalne filharmonije Litvanije. U blizini se nalazi jedini preostali deo zidina koje su okruživale grad. Gradska kapija na tom mestu stoji već 600 godina, a neki prolaze kroz nju verujući u čuda koja čini ikona Bogorodice, a zapravo je čudo sam grad.

Foto:B92/SV

U Viljnusu se nalazi muzej posvećen dešavanjima, stradanjima i genocidu koji je pretrpeo litvanski narod, koji svakako treba posetiti, ali ne propustite ni kulu Gediminas, koja je nekada bila osmatračnica zamka.

Republika Uzupis je najneobičnija četvrt u gradu. Ovu "republiku" su osnovali boemi, umetnici i svi oni kojima nije bilo dovoljno da se izbori nezavisnost već su želeli apsolutnu slobodu. Četvrt je prepuna umetničkih galerija, ulična umetnost je takođe zastupljena, a Uzupis je poznat i kao pravi izbor za dobar obrok.

Foto:B92/SV

Viljnus ima nekoliko vidikovaca, to su zapravo uzvišenja sa kojih se pruža mogućnost uživanja u pogledu na grad. U zavisnosti od toga čemu želite da se divite, birate vidikovac koji ćete posetiti. Sa jednog od njih, na kome se nalazi kula Gediminas, pogled prelazi preko Palate velikih litvanskih knezova.

Viljnus je grad koji veoma ceni prirodu, pa se u njemu mogu naći brojni parkovi koji pružaju ljudima mogućnost da uživaju u prirodi, onda kada nemaju mogućnost da otputuju.

Foto:B92/SV

Velika atrakcija je Trakaj, grad koji se razvio uz jezero i zamak sakriven šumom na malom ostrvu u blizini. Poznat je po Karaimima, Jevrejima proteranih sa Krima, koji su učinili da Trakaj ima jedinstvenu kulturu, jezik, kuhinju...

Viljnus nije popularan, i retko se nađe na spisku željenih destinacija, ali kada neko vreme lutate njegovim ulicama i upoznate istoriju naroda, očara vas njegov inat i šarm.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.