Kon Tiki: Letom JU500 do Njujorka i istorije

Er Srbija je, posle 24 godine, uspostavila redovne letove između svog matičnog Aerodroma Nikola Tesla i Međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi. Prvi takav let za “Veliku jabuku”, s oznakom JU500, zakazan je za 23. april.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2016.

09:05

Default images

Među sudionicima ovog istorijskog putovanja biće i putnici Kon Tiki Travela koji je za ovu priliku pustio u prodaju specijalni devetodnevni aranžman po ceni od 1.150 evra.
Smeštaj na bazi noćenja s doručkom rezervisan je u njujorškom hotelu Park Savoy, u strogom centru Menhetna.

Njujork je megapolis, jedan od najuzbudljivijih i najatraktivnijih gradova sveta. Nekadašnju prestonicu SAD, Njujork je to bio od 1789. do 1790, godišnje poseti 45 miliona turista koji potroše 25 milijardi dolara. Danas je to najveći američki grad u kome više do 26.000 ljudi živi na jednom kvadratnom kilometru. Sastavljen je od pet odvojenih oblasti - Bruklin, Bronks, Kvins, Stejten Ajlend i Menhet - povezenih u celinu. Najstarija oblast je ostrvo Menhetn koje je holandski istraživač Peter Minuit 1626. godine kupio od Algonkvin plemena za đinđive u vrednosti od 24 dolara.
Danas u Njujorku posluje oko 800.000 svetskih kompanija. Nije suvišno znati i ovo: Banka federalnih rezervi na njujorškom Vol stritu ima podzemne prostorije na 25 metara dubine gde se čuva 25 odsto svetskih zlatnih poluga. Ulicama grada svakodnevno saobraća više od 12.000 taksista. Sva taksi vozila u Nujorku su žute boje zato što je Džon Herc, osnivač kompanije, smatrao da je žuta boja najuočljivija za oko. Bio je u pravu,,,

Njujork ima i podzemnu železnicu koja svakog dana u proseku preveze skoro pet miliona ljudi. Sistem podzemne železnice sastoji se od 26 trasa i 6.200 vagona koji se zaustavljaju na 468 različitih stanica. Uprkos svemu, Njujorčani svakodnevno do posla putuju u proseku 40 minuta…
Njujorčani se ponose i podatakom da je njihov Central park po površini veći od Monaka, takođe i činjenicom da se uz sva druga dešavanja na ulicama njihovog grada godišnje snimi više od 250 filmova…

Njujork je i svetska prestonica muzeja, muzičkih i pozorišnih događaja, pozornica biznisa i visoke mode, filmske i svake druge umetnosti, kosmopolitski centar sa sadržajima i ponudom koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Karakter i atmosferu ovog megapolisa koji sa svojom Satutom slobode predstavlja simbol demokratije za ceo svet, zapravo je teško opisati. Baš zbog toga ga treba doživeti. Makar i na sedam dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: