Sreda, 25.12.2019.

15:29

Hrvatska nije samo letovanje: Bogata ponuda kod komšija i tokom zime

Izvor: B92

Hrvatska nije samo letovanje: Bogata ponuda kod komšija i tokom zime IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 4 godine

@poantiranje

Oops! Izvinjavam se ako sam pogresila u stilskoj klasifikaciji Svetog Donata jer mi poznavanje umetnickih stilova nije bas u opisu struke, ali opet nisam bas tako mnogo pogresila, pa da vas toliko "naljutim." Mislim da su srpski manastiri, mozda ne Ravanica, ali zato neki drugi koji su jos znacajniji od iste, vise nego dovoljno turisticki predstavljeni poput Manasije ili Studenice, a kulturna ruta Saveta Evrope posvecena evropskom romanickom nasledju tome jos dodatno doprinosi. Pored Studenice, tu su jos i Sopocani, Djurdjevi Stupovi, Zica i Gradac. Mislim da i Mileseva zasluzuje da se tu nadje. Konacno, sto se tice poredjenja izmedju dveju tvrdjava (Klis i Smederevo) ne radi se tu o mom izboru, vec o cinjenici da se tvrdjava despota Djurdja Brankovica nalazi na kandidatskoj listi Uneska, dok je Klis postao popularan zbog snimanja "Igre Prestola". Prema tome, valjda je sasvim jasno sta je vrednosno potvrdjeno u kulturno-istorijskom smislu, a sta je vestacka, prolazna, "instant" popularnost. Na kraju bih samo dodala, da ja nikada ne bih pozelela da bilo koja kulturna znamenitost u Srbiji bude "mega" posecena, zato sto je tu snimana neka popularna serija ili film. Moje je misljenje da bi to bilo svojevrsno "skrnavljenje", istinskog kulturnog i istorijskog znacaja jedne takve turisticke atrakcije.

poantiranje

pre 4 godine

@ ketiS
To zašto se vi lično opredeljujete u ovom slučaju je potpuno irelevantno. Usput iskazujete i nerazumevanje, budući da Ravanica (kao slučajni primer) nije pomenuta u kontekstu osporavanja njene vrednosti, već u kontekstu izostanka promišljenog i kvalitetnog turističkog marketinga. No, moram primetiti da demostrirate i neznanje šta se tiče sv Donata, konkretno u pogledu stilske kvalifikacije a očigledno i tipologije (najznačajnije preromaničke rotonde: Aachen, Zadar, Ravenna).

ketiS

pre 4 godine

@poantiranje ,,,,,"Kraj price!"

Ne nije kraj price! Mozda po vasem misljenju. Turizam se ne moze samo svoditi na puku finansijsku dobit, jer onda za rezultat imate ono sto se recimo dogadja u Amsterdamu ili Pragu, pa tamosnji gradski celnici ne znaju kako da rese problem masovnog i nekontrolisanog priliva turista. S druge strane, mozda za Hrvatsku kao zemlju cijem BDP-u turizam doprinosi neuporedivo vise nego u slucaju Srbije, finansijska ravan moze da bude kljucna. Medjutim, zemlja kao Srbija koja verovatno nikada nece postati u pravom smislu te reci masovno tour-odrediste treba da vodi racuna o nekim krajnjim granicama pristojnosti i dostojanstva, ma sta to nekome znacilo. Konacno, u Hrvatsku turisti prevashodno dolaze na letovanje i pasivan odmor, pri cemu su posete kulturnim znamenitostima u sasvim drugom planu, ili prosto receno usputne. Izmedju tvrdjave Klis, koja je stekla odredjenu prepoznatljivost zbog "Got" i Smederevske tvrdjave koja je kanditat za listu Uneska, uvek cu se opredeliti za ono sto je u vrednosnom smislu jasno potvrdjeno, a ne za ono sto je trenutno popularno, a sto ce opet, pre ili kasnije biti zaboravljeno. Takodje, Ravanica je manastir autenticnog moravskog stila osobenog za jedno kulturno razdoblje srednjovekovne Srbije, dok je Crkva Svetog Donata jedna u nizu romanickih gradjevina kakvih je Italija prepuna. Prema tome, za zemlju kao sto je Srbija turizam i ne treba da prevashodno bude, ono sto vi mislite da treba.

realno stanje

pre 4 godine

Srbija je na dnu turističke lestvice u Evropi. Da bi se približila kontinentalnim zemljama poput Mađarske, Češke, Slovačke...trebao bi godišnji rast turističkog prometa (nekoliko godina uzastopno) biti trostruko veći od sadašnjeg. Inače, nema pomaka od začelja.

poantiranje

pre 4 godine

Poanta je da Zagreb ne nudi "sopstvenu priču", za razliku od Beograda koji je nudi? OK! I šta sa time? Ta "tuđa" zagrebačka priča pokazuje se uspešnijom od beogradske jer - propagandno snažnija - bolje komunicira: privlači više posetioca i bolje se prodaje. Poanta je i da je turizam ekonomska delatnost, čiji je cilj zarada i profit, šta je u funkciji broja posetioca i njihove platežne moći, a na šta se nadovezuju sekundarni benefiti (u smislu da tvrđava Klis postaje poznatija od smederevske tvrđave, a zadarski sv. Donat od manastira Ravanica). Iz čega proizlazi zaključak da Hrvatska sopstvene resurse, kakvi god da su i čijeg god porekla da su, vrlo uspešno turistički eksploatira, šta se nikako ne bi moglo konstatovati u slučaju Srbije. Kraj priče!

ketiS

pre 4 godine

@mario "Statistika u turizmu Srbije je nebitna...."

Statistika u turizmu Srbije je vise nego zadovoljavajuca. Eto, bas pre dva dana procitah zvanicnu izjavu upravnice TOS-a da ce i 2019 biti rekordna kada je turizam Srbije u pitanju. Sustina hrvatske statistike se zove Jadran, i zato je potpuno neumesno u poredjenju sa kontinentalnom zemljom potezati statistiku kao argument. Dakle, onaj ko nema stvarne argumente, taj poteze statistiku.

u krug

pre 4 godine

Hrvati imaju ono šta imaju držeći se sa pravom statistike, jer je u pitanju lova. Mi imamo autohtonost i originalnost, ali bez love. Imamo navodno i prepoznatljivost, mada realno upitnu zbog mršavog broja prepoznavaoca i tako opet dolazimo do (mrske) statistike...

mario

pre 4 godine

Ko o cemu "baba o ustipcima", a gospodin Mario o statistici!
(ketiS, 01. januar 2020 20:52
Da statistika u turizmu Srbije je nebitna jel tako?a da možda se statistika i brojevi kopiraju.

mario

pre 4 godine

Sada smo saznali da Zagreb sve kopira,da Primorje i Dalmacija sve kopiraju uglavnom da je cijela Hrvatska jedna cijela kopija.
Naravno nebitni su i brojevi isto ti je posjeti li te 19 milujna stranih turista ili 2 miljuna to je isto ili zaradiš li 12,5 miljardi eura ili 2 miljarde eura to je po jednoj osobi sve isto.
Pa Beograd kopira rasvjete,doćek nove godine na otvorenom itd eto samo kopija.
Zagreb ovih dana ima svjetski skijaški kup u slalomu za žene i muškarce znate li kakva je to reklama,a da to je vjerojatno kopija već nećega.
Dakle glupe su usporedbe da je Zagreb kopija nećega uostalom da nije zanimljiv turitićki ne bi ga posjećivalo toliko stranih turista.
I da ne prodaju se samo medenjaci već svi specijaliteti hrvatske.

ketiS

pre 4 godine

@neutralni posmatrac

I ja svima zelim Srecnu Novu Godinu, ali isto tako porucujem da bih itekako bila spremna da prihvatim smislenu i suvislu argumentaciju, ali nje u slucaju komentatora iz Hrvatske, te njihovih ovdasnjih "suflera" jedostavno NEMA! Sve najbolje zelim!

neutralni posmatrač

pre 4 godine

Ništa nije zanimljivo! Od "isprazne statistike" ispraznije je svo to prepucavanje I uveravanje bez šanse da se iko pomeri (a i zašto bi?) za jotu od sopstvenog stajališta.
SREĆNA NOVA GODINA!

rista realista

pre 4 godine

Evo ovde se neka individua "narogušila" na "ispraznu statistiku". Mene lično boli briga za ispraznu statistiku, pri činjenici da je moja kesa puna. Ne znam kako vi?

ketiS

pre 4 godine

Zanimljivo da je komentatorima iz Hrvatske jedini argument statistika, koja najcesce prikriva nedostatak suvislih i ozbiljnih argumenata. Ovde nije poenta u broju turista, vec u cinjenici da Zagreb ne nudi "sopstvenu pricu" vec tudju kao uostalom i Hrvatska u celini. Postoje oni kojima ta cinjenica ne smeta i takvi su vrlo moguce u vecini, ali postoje i oni kojima to smeta, pa ce tako pre posetiti grad poput Beograda ili Sofije nego Zagreb. Dakle, to je sustina a ne isprazna statistika o broju turista ili visini turistickog prihoda koji zavise od niza cinilaca, ali je to vec druga tema.

ah, taj nesrečni krcko

pre 4 godine

A šta reči? "Veliki" Beograd je lane u decembru imao 84.000 posetilaca, a "mali" Zagreb 122.000. Ove će godine "uvezeni" Krcko Oraščić još izrazitije povećati tu razliku...baš neka nepravda...

maja

pre 4 godine

Ja i moja deca obožavamo Krcka Oraščića, a najbliže izvođenje tog predivnog baleta (za koje sam srečom dobila karte) odvija se u Zagrebu. Medenjaci mi nisu posebno privlačni, ali ću se počastiti zagorskim štruklama. Eto, bez obzira na ovdašnju ponudu, odabrala sam nešto drugačije...

ketiS

pre 4 godine

Beograd je glavni grad uz Bugarsku najvece i najprepoznatljivije juznoslovenske drzave i kulture. FACT! Beograd je uz to jedan od najstarijih gradova Evrope, bogat u svojoj arhitektonskoj, kulturnoj i povesnoj raznolikosti, a opet i dovoljno srpski i slovenski. Besmisleno mi je da sada nabrajam sta sve Beograd nudi u okviru svoje turisticke palete, ali cu u ovom prednovogodisnjem trenutku navesti samo to, da Beograd ima priredbu pod nazivom "Beogradska Zima" koja traje od 1.12. pa do 15.2. a koja je svojevrsni "pandan" svim tim Novogodisnjim i Bozicnim vasarima. Da li je potrebno da navodim sta se sve na kulturnom i zabavnom planu dogadja u roku od ta dva i po meseca. Ipak, napravicu jedan mali izuzetak pa navesti da ce primera radi ispred Hrama Svetog Save biti upriliceno "Bozicno seoce" u okviru koga ce pored brojnih muzickih koncerata, izlozbi, radionica, te uz vec uobicajeno paljenje Badnjaka i lomljenje cesnice, biti organizovan i medjunarodni kviz na temu "Nemanjici", a posvecen obelezavanju 800-o godisnjice od sticanja samostalnosti SPC. Prema tome, svaki grad ima sta da ponudi svojim posetiocima i stvar je licnog ukusa ko ce cemu dati prednost, ali u poredjenju sa prekopiranom Bozicnom pijacom Beograd nudi sasvim dovoljan dasak izvornosti i autenticnosti, sto takodje privlaci znacajan broj turista. U svakom slucaju izmedju Krcka Orascica i medenjaka, od kojih su originalni samo oni nirnberski, moja malenksot bi se uvek opredelila za nesto sasvim drugacije.

Karmen

pre 4 godine

Hrvatska za 2019. kasira oko 12,5 milijarda €.
Zagreb je trenutno pun turista a samo Kvarner trenutno ima 65 otvorenih hotela koji rade sad van sezone. A još Istra, Dalmacija, Dubrovnik... Zagreb zimi ima Advent, Svjetski skijaški kup Snježna kraljica (postao najgledanija svjetska skijaška utrka), Zlatnu piruetu, razne koncerte, predstave, balete, uskoro se otvara nova žičara (za Sljeme) među najdužima u Europi...Zagreb lijep, čist, uredan, uglađen, ušminkan, lijepe arhitekture, prepoznatljivih građevina, crkva sv. Marka, Kamenita vrata, katedrala, HNK, divna secesijska zgrada Hrvatski državni arhiv, moderna arhitektura, NSK, koncertna dvorana Lisinski, fontane, divni parkovi, velike pješačke zone, kvalitetne interpolacije kao Centar Cvjetni, Europski trg, divni botanički vrt, puno divnih parkova itd.

dejan

pre 4 godine

Prosto je bizarno kako neke persone ovde same sebi pridaju (umišljenu) objektivnost, istovremeno prebacujući drugima nerealnost i subjektivnost. Valjda je svima jasno da se, za razliku od ličnih mišljenja, jedino egzatni podaci mogu smatrati objektivnima i bespogovornima.

ketiS

pre 4 godine

slovenac

To je vase misljenje koje pri tom uopste niste argumentovano potkrepili. No dobro svako ima pravo na svoje misljenje. Inace porediti Beograd i Ljubljanu je potpuno besmisleno. Pretpostavljam da je svakom iole upucenom jasno zasto. Mi u Srbiji kazemo "poredjenje baba i zaba".

@mica

Ako se ne slazete sa mojim misljenjem onda to treba da potkrepite argumentima. Moja opaska je u sustini sasvim korektna i objektivna. To sto vi imate neobjektivnu i nerealnu predstavu o sosptvenoj prestonici i drzavi je tako tipicno za male i nedovoljno prepoznatljive kulture i drzave.

@mario

Vas post po obicaju uopste i ne zasluzije ozbiljan komentar.

Mica

pre 4 godine

"Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem."
(C i n i k, 27. decembar 2019 17:12)

Ako ti je lakše živjeti dok lažeš sebe samog, samo tako nastavi.
To isto vrijedi i za ketiS, koja ne može preskočiti ni jedan članak o turizmu u Hrvatskoj, a da ne izbaci svoje frustracije u komentarima...

mario

pre 4 godine

Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem.
(C i n i k, 27. decembar 2019 17:12)
Ma nitko nije kao Bgd nitko niie najzagađeniji u Europi,a i svijetu kao Bgd jel tako.
Zagreb prljav haha e to je najbolji vic i još taj prljavi Zagreb posjeti više stranih turista već cijelu Srbiju.
Ali ok zavist i kompleksi su čudo.

mario

pre 4 godine

Nego kad zafali turista onda-Srbi dodjite. A njihova predsednica se ljubi sa ustasama svaki dan po televiziji.
(D, 27. decembar 2019 08:09)
Nama da fali turista ??ti se šališ mislim da je neki dan se prešla brojka od 21 miljun turista i nama da fali turista je smiješna konstatacija.

@ketis Ajde nemoj pisati iz zavisti i kompleksa uostalom niosu Advent izmislili hrvati već zapadnjaci.
Kažeš Zagreb je austrougarska varoš,pa što je onda Beograd?tko ga je izgrađivao turci,austrougarska,jugoslavija ništa sam tako da .
Ako je Advent po tebi glupost,pa što ste nominirali NS?
Uostalom advent slavi rimokatolička,protestanska crkva nema veze sa vama tako da je vama to nebitno.

slovenac

pre 4 godine

@ ketiS
Pa, normalno je, kažeš, da Beograd turistički zaostaje za Zagrebom kao središtem jedne primorske zemlje, ali zašto zaostaje za Ljubljanom, kad je Slovenija zemlja zimskog i banjskog turizma, kojemu Ljubljana nije nikakvo središte? To pitanje da postavite na "dnevni red"!

C i n i k

pre 4 godine

Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem.

D

pre 4 godine

Toliko veliki svet, pa da idem bas u Hrvatsku. Nego kad zafali turista onda-Srbi dodjite. A njihova predsednica se ljubi sa ustasama svaki dan po televiziji.

Jas

pre 4 godine

Više ima Hrvata na ovom portalu,nego što ih u Hrvatskoj ima!U životu ne udjoh na neki njihov portal!Zašto ovi ljudi i dalje trče za nama,meni nije jasno!

Xobotnica

pre 4 godine

Простије је то овако описати, колико посто огромног броја путника или пролазника који прође аутопутем поред Загреба сврати у исти, на путу за Сплит, Задар, Истру, Словенију, Аустрију, Италију итд, а колико би их прошло поред Рима, Париза, Мадрида, Лисабона, Венеције, Санкт Петербурга итд. То је што се тиче туристичких атракција.
Што се тиче провода и сличних садржаја, па сами становници Хрватске нам причају да им је тамо досадно. Мислим без љутње, али живот је кратак да би ишао на дочек НГ у Загреб, а ако ћеш у музеје, па њих у Европи не можеш да обиђеш за два живота.
Да се не наљуте, Јадранска обала је нешто друго.

ketiS

pre 4 godine

Zagreb i Beograd su dva potpuno razlicita grada i sustinski su neuporedivi. Zagreb je klasicna austrougarska "varos", sto definitivno potvrdjuje i taj "Advent" koji nema velike veze sa bilo kakvom slovenskom tradicijom. Shodno tome, sve se sustinski svodi na ponavljanje austronemackih kulturoloskih obrazaca. Osim toga, bilo ciji pobednicki Adventi su poseldica "domoljubnog clickanja", te takvim "pobedama" ne treba pridavati neki poseban znacaj. S druge strane Beograd je daleko autenticniji i "velegradskiji" i to nema nikakve veze sa brojnoscu turista. Stavise, Beograd uopste ne zaostaje mnogo za Zagrebom u tom smislu (nekih 200 hiljada) pogotovo kada se uzme u obzir da je u pitanju prestonica primorske zemlje. Sve u svemu, kada je zima u pitanju Hrvatska nema mnogo toga u ponudi, zapravo i tokom zime glavno odrediste za turste ostaje Jadran. Naravno sve je stvar licnog ukusa, ali sa jedne potpuno nesubjektivne tacke gledista tesko da u Hrvatskoj ima bilo cega, sto ne bi moglo da se vidi u bilo kojoj drugoj srednjoevropskoj zemlji.

Mores

pre 4 godine

@oto Stalno putujem u Zagreb, poslom. Bio sam vise puta i zimi, na Adventu. Meni je to ok, prosetai, popit vino itd. Ali u poredjenju sa Becom meni je advent u ZG kao mali vasar.

Vidi usporedjivati jedan Zagreb sa Becom je totalno besmisleno. Bec je pravljen za Austrougarsko caratvo i tamo se sve slijevalo. Beograd je bio glavni grad Jugoslavije, i tamo se isto sve slijevalo. Tako da su poredjenja smijesna jer se zna kako su ti gradovi postali tako veliki.

Sto se tice nocnog zivota...Zagreb je jednostavno drugaciji grad. Ljudi u Hr su isto u nekim stvarima drugaciji. Kao sto Bec i npr Hamburg nisu isti.

Lepo, lepo

pre 4 godine

Ima masu turista jer su u EU, to su organizovani dolasci Azijata i tako to. Ali i BG je prepun toga, kad bi usli u EU to bi sve skocilo puta 10. Ali meni se to ne svidja, nisam lud za turistima koji se sudaraju po gradu i bulje u aparate i telefone...kad bi malo ocistili i okrecili Begis bio bi bas top, nema grada sa takvim smekom na daleko...
 (oto, 26. decembar 2019 20:14)

Radim u turizmu i mogu da ti kazem da Zagreb ne posjecuje vise turista jer je u Hrvatska u EU. Broj turista raste od pocetka 2000.i Zagreb ima vise turista od Beograda, iako je BG aerodrom veci i dolazi vise putnika. Hrvatska je turisticka zemlja i normalno da ljudi dolaze.

Sto se tice cistoce...netko je dolje spomenuo...kad usporedis Zagreb i Ljubljanu, Ljubljana je cistija. Oni su blize austriji, pa su i mentalitetom, trendovima blizi i brze se mijenjaju. Ali kako vrijeme odmice, sve se mijenja...tako ce i BG biti cisci...ne ide to preko noci. Split kazu da se ne mijenja...ali mijenja se jer dodje turist i ocijeni ti apartman. Ako si prljav i neljubazan, napise losu recenziju, pa to nitko vise ne dodje. E a njegove ti pare trebaju...tako da ce i Beograd stopama zagreba, kao sto je zagreb stopama Ljubljane

oto

pre 4 godine

Stalno putujem u Zagreb, poslom. Bio sam vise puta i zimi, na Adventu. Meni je to ok, prosetai, popit vino itd. Ali u poredjenju sa Becom meni je advent u ZG kao mali vasar. Zagreb nije toliko srbofobican kao Split recimo, ali izgrebali su mi kola jednom. Medjutim, kad prodjiras par puta centrom video si sve. Nocni zivot jako slab. Po meni, ne moze da se poredi sa Beogradom. Zagreb je malo veca i zivlja Ljubljana. Beograd je sivlji i zapusteniji ali ima taj svetski smek, velegrad je. Izgubis se u njemu i ne znas gde ce vece da te odvede bas nikad. Masu Zagrebcana, a pogotovo Zagrebcaniki mi se zalilo na Zagreb zbog toga, vole da dodju u Beograd sto je meni bilo chudno jer ne znam kad sam sreo nekoga iz BG-a da mu je Zagreb fora i da jedva ceka da dodje u Zagreb. Ima masu turista jer su u EU, to su organizovani dolasci Azijata i tako to. Ali i BG je prepun toga, kad bi usli u EU to bi sve skocilo puta 10. Ali meni se to ne svidja, nisam lud za turistima koji se sudaraju po gradu i bulje u aparate i telefone...kad bi malo ocistili i okrecili Begis bio bi bas top, nema grada sa takvim smekom na daleko...

Tora

pre 4 godine

Bila više puta, poslednji put baš skoro, prošle nedelje, i svaki put sam se provela božanstveno. Svuda su me dočekali maksimalno ljubazno i prijateljski iako je jasno čim zinem da sam iz Beograda. I uvek ću se rado vratiti!

EU Citizen

pre 4 godine

Zagreb je jako lep grad, ali meni su najlepše Zagrepčanke :)) Uzgred, kakvi su to mozgovi koji se još opterećuju mržnjom zbog jednog besmislenog rata kulturno i jezički najbližih naroda koji se završio pre četvrt veka. Halo, ljudi, pa deca koja su se rodila kada je potpisan mir danas su dvadesetpetogodišnjaci i možda očevi, a svet se triput preokrenuo. I umesto da gledamo da se povežemo. kao partneri i komšije kojima ne treba prevodilac i da u tom svetu i jedni o drugi budemo konkurentniji, mi se glođemo kao ulični psi i iscrpljujemo mržnjom

Pozdrav iz Zagreba

pre 4 godine

Žao mi je kad čitam neke komentare ljudi koji vjerojatno nisu nikada bili u Zagrebu ili Hrvatskoj.
Koliko je samo ove sezone ljudi iz Srbije radilo i ljetovalo u Hrvatskoj.
I to komentiranje kao da ljudi u Hrvatskoj samo čekaju da čuju srpski pa da ga napadnu ... to su takve gluposti!
Zagreb dosadan? Jest bio je pred 10 g. Sad je prepun turista tokom cijele godine.
Bilo je nekih incidenata, neki navijači napali navijače ili sezonce ... ali nemojte mi reći sa u Auatriji nema napade na nas iz ex-YU kad netko poviče Tschusch!

@Nenad Jovanovic
Orašar ili Ščelkunčik je iz istoimenog baleta koji je jako popularan oduvijek u vrijeme prije Božića. Radi se o figuri za razbijanje oraha u obliku vojnika koju na poklon u baletu dobije djevojčica i on je vodi na put oko svijeta. Vuče korjene iz germanske kilture upravo kako ai i ti rekao.
Balet je skladao Petar Iljič Čajkovski tako da je u biti ruski.

Jovo

pre 4 godine

Treba biti realan i pošten osim Jadrana imaju Plitvice Np Krka Dubrovnik Samoborsko gorje Zagreb planine skijališta zimski turizam ravnu Slavoniju i Baranju. Lepa je priroda sve u svemu mala lepa dosta uređena i čista zemlja ko voli može videti. Masa nas letuje u Grčkoj i to je zakon to bar ja ne menjam ali sveukupno Hrvatska je prelepa država i to se mora priznati.

nenad-ZG

pre 4 godine

@ Nenad Jovanović
Zagreb je tradicionalno u božićne dane u znaku Orašara. Taj balet ( Čajkovski: Ščelkunščik) se redovito tijekom decembra izvodi u Hrvatskom Narodnom Kazalištu uz ogroman interes publike (za karte se čeka u dugim redovima od ranih jutarnjih sati). Zato i ove, kao i prethodnih godina, stilizirani osebujni likovi iz Orašara u svim veličinama simpatično upotpunjavaju ugođaj zagrebačkog Adventa.

nije loše

pre 4 godine

U Samoboru može da se obavi i šoping ručno brušenog kristala, na sat vožnje od Zagreba imaju razne terme (u Srbiji bi rekli banje), Zagorje ima razne dvorce, sam Zagreb ima Advent, skijaški svjetski kup, ima razna kulturna dešavanja, koncerte (za Advent su ove godine nastupali UB40), plus razne predstave za odrasle i djecu, zanimljivi koncerti, baleti i opere,p u HNK, klasična muzika u Lisinskom, razne izložbe, natjecanje u umjetnickom klizanju poznata Zlatna pirueta, razni muzeji, razni sportski događaji, pa zvjezdarnica, pa razni sadržaji za djecu razna klizališta, radionice, igraonice, predstave, pa manifestacije nacionalnih manjina ljeti folklor, zimi npr. Hanuka i paljenje svijeća na glavnom Trgu, ima dobru gastronomsku ponudu, dalmatinsku, istarsku, slavonsku, zagorsku, purgersku, ima koncerata i u crkvama itd. Zagrebački hoteli su puni, Zagreb ima tri Hiltona, ima Sheraton, a ukupno ima preko 80 hotela, plus razni hosteli i privatni apartmani. More je na sat vožnje od Zagreba, na 1,5-2 sata je Austrija, Italija, Mađarska, Slovenija, Plitvička jezera su biser u svako doba godine.

City Slicker

pre 4 godine

@...Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.
(sale, 26. decembar 2019 11:37) Ova poslednja tvrdnja iz vašeg komentara je najvažnija i potire ono što ste naveli kao manje pozitivno.

beograd

pre 4 godine

znači mi (hrvati) pozovemo susjede (vas srbe) da sa nama provede advent i dozivite božićni ugođaj u zagrebu a vi nam odgovarate sa sjećanjem na 41, spominjete ustase, jasenovac i sve ostalo ... i onda očekujete od nas da vas volimo? i nama govorite da živimo u prošlosti?
(Hvala na objavi....)

Aleksa

pre 4 godine

тако је...Хрватска није само летовање, Хрватска је једина чланица ЕУ која је починила етничко чишћење/геноцид а која то у дан данас слави. Једина чланица ЕУ у којој постоји консензус да треба Србији онемогућити улазак у ЕУ.

goran

pre 4 godine

bas super, osim bozicnog kiceraja tu je i mogucnost da vam razbiju auto jer ste iz velikosrpske srbije koja je izvrsila strasnu agresiju na mirne domoroce koji su bili samo doma spremni.

mario

pre 4 godine

Uz sve poštovanje prema Hrvatskoj, ali Zagreb je jedan od najdosadnijih gradova. Bukvalno nema ništa da se vidi zanimljivo. Noćni život sterilan. Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.
(sale, 26. decembar 2019 11:37)
Da naravno nema ništa osim što ga posjeti više stranih turista već cijelu Srbiju osim što je tijekom Adventa pun turista osim što je tri puta proglašen za najbolji Advent u Europi itd itd.
Nisu život samo cajke i splavovi i raskalašenost.

nismo narko kop

pre 4 godine

Ja sam inace iz HR , bas iz ZG , nesto se ne secam da neko ide na zimovanje u Hr , dalmatinci beze zimi u Zagreb , pa ne znam sto bi neko zimi isao na more , Slavonija je pusta i zapustena , a to se vidi vec kad idete autoputem ka ZG, Zagreb je jedina svetla tacka u zimskoj Hrvatskoj , ali ni tamo nema sta posebno da se vidi , zanimljiv je ako tamo zivis , skuplje je nego kod nas ( hrana , pice ) , Zagreb je lep i uredjen grad koji zvanicno proglasen kraljevskim gradom pre hiljadu godina , na dobrom je polozaju , blizu je mora , banja, a ima i Medvednicu , kako su opisali Hrvatsku zimi u clanku tako i jeste , ko je citao sve mu je jasno , bombastican naslov a onda dalje nemas o cemu pisati , ima brda , ima šuma , ima ulice , okiceno je i sve tako u tom stilu , a gde toga nema

Arch Enemy

pre 4 godine

Seljana, BG je ipak zanimljiviji, urbaniji, raznovrsniji, jedina zamjerka - splavovi, što prije ih se riješiti, nekako mi sve to oko splavova i na njima neukusno i bez stila!

max

pre 4 godine

Hrvatska je turisticki slaba zimi. Jedino se izdvaja Zagreb kao veci grad ali ni on nije nista specijalno za svoju velicinu, pa uporedite ga samo sa npr jednim Krakovom. Ok je za nekoga ko nikada nije bio u njemu, da se cekira, da provede par sati, obidje centar i napravi fotke. Ali je ipak i to bolje obaviti u prolece ili leto kada je vedrije, suncanije, zelenije, opustenije pa zasto bi to radio po sivom, hladnom i vlaznom vremenu. U sustini zimi se ide ili na planinu ili u neku ozbiljniju metropolu koja moze svojom zivoscu i mnostvom zanimljivih stvari da koliko toliko pobedi ruzno vreme.

max

pre 4 godine

mislim da samo pojedinci prave haos isto kao i kod nas
(NikolaBg, 26. decembar 2019 10:33)

Upravo je to problem. Svi znamo da vecina ne pravi probleme ali ko ti garantuje da nece bas na tvoj auto da naleti taj neki huligan najcesce navijac Dinama ili Hajduka. Nije u pitanju slucajnost vec se zna da postoji veliki broj huligana kao i kod nas. To sto je npr "Dragan" prosao dobro ne znaci da ce i npr "Jovan" da prodje dobro.

ludi splico

pre 4 godine

(Nenad Jovanovic, 26. decembar 2019 11:48)

Zaboravio si da je Hrvatska bila u Austro-ugarskoj nekoliko stoljeća i da je osim toga rimokatolička zemlja. Jeli te iznenađuje što se u Hrvatkoj kiti bor i pale adventske svijeće?
Ipak to što si vidio Orašara ne znači ništa. Evo naprimjer ja to nikad ne primjetim jer je beznačajno i morao sam googlat da vidim o čemu se radi. Ako je neki ugostitelj objesio taj ukras, ne znači automatski da čitava država to radi.
Kako god bilo, vremena se mijenjaju. Ako si bio u Zagrebu onda si vjerojatno vidio i menoru na glavnom trgu? To ne znači da se Hrvati preobraćuju na judaizam ili da "bježe" sa Balkana.
Hrvatska sa Bizantom nema puno poveznica. Oduvijek je bila dio zapadnog carstva. Jedini koji su nakon propasti zapadnog carstva bili pod Bizantom su dalmatinski gradovi kao npr. Split, Trogir i sl. ali su imali autonomiju jer su bili izolirani od ostatka carstva zbog Otomana i kulturalno su oduvijek dio zapada.
Najstarija katolička (a i svjetska) katedrala ti je upravo u "bizantskom" Splitu.
Nema tu "distanciranja". Od koga, od čega?

J.

pre 4 godine

Zagreb je dosadan neobrazovanoj omladini, kojoj su zabava splavovi, splavaruše i klubovi. Zagreb ima interesantne muzeje, pozorišta, dobre restorane, lepu okolinu, sjajan city-break za malo bolje turiste. Ko voli barok i secesiju, može na jedan dan da ode u prelepi Osijek (lepši od Novog Sada, van svake sumnje), a koga ne interesuje i plaši se, ne mora ni da čita, ni da komentariše.

Biba

pre 4 godine

Nevezano za politiku prema Srbiji i izrazenu srbofobiju kod dela stanovnistva u Hrvatskoj, oni su zaista jedna daleko uredjenija drzava i smatram da mi treba da ss ugledamo na njih u mnogo cemu jer zasto bi oni bili pametniji, savesniji i uredjeniji kada smo dosta slicni narodi sa visedecenijskim zivotom u zajednickoj drzavi i sistemu. Cistica, briga o ekologiji, prirodi, uredjenju gradova i naselja im je daleko ispred nas kao i rad i trud na privlacenju turista i promociji drzave i lokaliteta.

XXL

pre 4 godine

Ko je dovoljno hrabar ili blesav pa da ode tamo i da ga se dokopaju prolupani veterani domovinskog rata koje političari stalno podgravaju k'o burek od juče. Šta im radi njihova predsednica nego stalno uz govor mržnje potkrepljuje temu - velikosrbijanske agresije. Nisu skinuli još od drugog svetskog rata one crne uniforme sa kapom na kojoj je U. Hvala i daleko im lepa kuća.

Nenad Jovanovic

pre 4 godine

Vratio sam se u ponedeljak iz Zagreba. Sviđa mi se što, za razliku od Beograda, to prednovogodišnje slavlje ima nekakav koncept. Neko je seo i osmislio sve. Ne znam kakav je taj Advent u drugim evropskim gradovima ali ovo u Zagrebu mi je bilo simpatično. Prvi put sam u životu tamo naišao na pojam Orašara (Krcko Oraščić) koji je, kako sam kasnije pročitao na Wikipediji, nekakav simbol Božića u Nemačkoj i uopšte u krajevima pod njihovim uticajem. Baš me interesuje da li je to neki novokomponovani običaj u Hrvatskoj da bi se distancirali od odvratnog Balkana i Bizanta ili su te lutke Orašara bile svuda po Zagrebu i pre nezavisnosti.

sale

pre 4 godine

Uz sve poštovanje prema Hrvatskoj, ali Zagreb je jedan od najdosadnijih gradova. Bukvalno nema ništa da se vidi zanimljivo. Noćni život sterilan. Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

sve u svemu izuzev malo lepih prizora prirode jedno veliko nista, kao uostalom i sve exyu zemlje - posle Rima i srpske srednjovekovene drzave bili smo slepo crevo za bilo kakvu kulturu do 20 veka, a ni od tad nesto ne mozemo puno da se podicimo nekim velikim delima, a cak i to malo sto je bilo uglavnom je nestalo u raznim ratovima, ali mnogo vise nasom nebrigom

NikolaBg

pre 4 godine

Bio sam u Zagrebu, u Zadru i Dubrovniku, ostrvo Lokrum sam obišao i mogu vam reći da nisam imao problema zbog beogradskog naglaska. U svakoj radnji su bili ljubazni, mislim da samo pojedinci prave haos isto kao i kod nas. Nisam bio nikad zimi, ali bih pre otišao u London za njihov Božić jer nisam nikada bio.

Didi

pre 4 godine

hvala, ali ne hvala!
 (znalac, 26. decembar 2019 10:02)

Ja sam u Zagrebu i ima jako puno auta iz Srbije. Naravno, ko nece, ne mora da dolazi. Ima Zagreb dovoljno turista

ja

pre 4 godine

Slovenija je lepša. Makedonija ima svojih čari, na primer jezera koja su lepa i zimi, popova šapka itd. Crna Gora ima Durmitor itd. Zašto se stalno potenciraju vesti iz hrvatske, nismo kao oni da gajimo histeričnu mržnju, ali nismo baš ni ludi za njima.

Biba

pre 4 godine

Nevezano za politiku prema Srbiji i izrazenu srbofobiju kod dela stanovnistva u Hrvatskoj, oni su zaista jedna daleko uredjenija drzava i smatram da mi treba da ss ugledamo na njih u mnogo cemu jer zasto bi oni bili pametniji, savesniji i uredjeniji kada smo dosta slicni narodi sa visedecenijskim zivotom u zajednickoj drzavi i sistemu. Cistica, briga o ekologiji, prirodi, uredjenju gradova i naselja im je daleko ispred nas kao i rad i trud na privlacenju turista i promociji drzave i lokaliteta.

Didi

pre 4 godine

hvala, ali ne hvala!
 (znalac, 26. decembar 2019 10:02)

Ja sam u Zagrebu i ima jako puno auta iz Srbije. Naravno, ko nece, ne mora da dolazi. Ima Zagreb dovoljno turista

XXL

pre 4 godine

Ko je dovoljno hrabar ili blesav pa da ode tamo i da ga se dokopaju prolupani veterani domovinskog rata koje političari stalno podgravaju k'o burek od juče. Šta im radi njihova predsednica nego stalno uz govor mržnje potkrepljuje temu - velikosrbijanske agresije. Nisu skinuli još od drugog svetskog rata one crne uniforme sa kapom na kojoj je U. Hvala i daleko im lepa kuća.

beograd

pre 4 godine

znači mi (hrvati) pozovemo susjede (vas srbe) da sa nama provede advent i dozivite božićni ugođaj u zagrebu a vi nam odgovarate sa sjećanjem na 41, spominjete ustase, jasenovac i sve ostalo ... i onda očekujete od nas da vas volimo? i nama govorite da živimo u prošlosti?
(Hvala na objavi....)

NikolaBg

pre 4 godine

Bio sam u Zagrebu, u Zadru i Dubrovniku, ostrvo Lokrum sam obišao i mogu vam reći da nisam imao problema zbog beogradskog naglaska. U svakoj radnji su bili ljubazni, mislim da samo pojedinci prave haos isto kao i kod nas. Nisam bio nikad zimi, ali bih pre otišao u London za njihov Božić jer nisam nikada bio.

Nenad Jovanovic

pre 4 godine

Vratio sam se u ponedeljak iz Zagreba. Sviđa mi se što, za razliku od Beograda, to prednovogodišnje slavlje ima nekakav koncept. Neko je seo i osmislio sve. Ne znam kakav je taj Advent u drugim evropskim gradovima ali ovo u Zagrebu mi je bilo simpatično. Prvi put sam u životu tamo naišao na pojam Orašara (Krcko Oraščić) koji je, kako sam kasnije pročitao na Wikipediji, nekakav simbol Božića u Nemačkoj i uopšte u krajevima pod njihovim uticajem. Baš me interesuje da li je to neki novokomponovani običaj u Hrvatskoj da bi se distancirali od odvratnog Balkana i Bizanta ili su te lutke Orašara bile svuda po Zagrebu i pre nezavisnosti.

mario

pre 4 godine

Uz sve poštovanje prema Hrvatskoj, ali Zagreb je jedan od najdosadnijih gradova. Bukvalno nema ništa da se vidi zanimljivo. Noćni život sterilan. Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.
(sale, 26. decembar 2019 11:37)
Da naravno nema ništa osim što ga posjeti više stranih turista već cijelu Srbiju osim što je tijekom Adventa pun turista osim što je tri puta proglašen za najbolji Advent u Europi itd itd.
Nisu život samo cajke i splavovi i raskalašenost.

nije loše

pre 4 godine

U Samoboru može da se obavi i šoping ručno brušenog kristala, na sat vožnje od Zagreba imaju razne terme (u Srbiji bi rekli banje), Zagorje ima razne dvorce, sam Zagreb ima Advent, skijaški svjetski kup, ima razna kulturna dešavanja, koncerte (za Advent su ove godine nastupali UB40), plus razne predstave za odrasle i djecu, zanimljivi koncerti, baleti i opere,p u HNK, klasična muzika u Lisinskom, razne izložbe, natjecanje u umjetnickom klizanju poznata Zlatna pirueta, razni muzeji, razni sportski događaji, pa zvjezdarnica, pa razni sadržaji za djecu razna klizališta, radionice, igraonice, predstave, pa manifestacije nacionalnih manjina ljeti folklor, zimi npr. Hanuka i paljenje svijeća na glavnom Trgu, ima dobru gastronomsku ponudu, dalmatinsku, istarsku, slavonsku, zagorsku, purgersku, ima koncerata i u crkvama itd. Zagrebački hoteli su puni, Zagreb ima tri Hiltona, ima Sheraton, a ukupno ima preko 80 hotela, plus razni hosteli i privatni apartmani. More je na sat vožnje od Zagreba, na 1,5-2 sata je Austrija, Italija, Mađarska, Slovenija, Plitvička jezera su biser u svako doba godine.

sale

pre 4 godine

Uz sve poštovanje prema Hrvatskoj, ali Zagreb je jedan od najdosadnijih gradova. Bukvalno nema ništa da se vidi zanimljivo. Noćni život sterilan. Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.

Jovo

pre 4 godine

Treba biti realan i pošten osim Jadrana imaju Plitvice Np Krka Dubrovnik Samoborsko gorje Zagreb planine skijališta zimski turizam ravnu Slavoniju i Baranju. Lepa je priroda sve u svemu mala lepa dosta uređena i čista zemlja ko voli može videti. Masa nas letuje u Grčkoj i to je zakon to bar ja ne menjam ali sveukupno Hrvatska je prelepa država i to se mora priznati.

ja

pre 4 godine

Slovenija je lepša. Makedonija ima svojih čari, na primer jezera koja su lepa i zimi, popova šapka itd. Crna Gora ima Durmitor itd. Zašto se stalno potenciraju vesti iz hrvatske, nismo kao oni da gajimo histeričnu mržnju, ali nismo baš ni ludi za njima.

Tora

pre 4 godine

Bila više puta, poslednji put baš skoro, prošle nedelje, i svaki put sam se provela božanstveno. Svuda su me dočekali maksimalno ljubazno i prijateljski iako je jasno čim zinem da sam iz Beograda. I uvek ću se rado vratiti!

ludi splico

pre 4 godine

(Nenad Jovanovic, 26. decembar 2019 11:48)

Zaboravio si da je Hrvatska bila u Austro-ugarskoj nekoliko stoljeća i da je osim toga rimokatolička zemlja. Jeli te iznenađuje što se u Hrvatkoj kiti bor i pale adventske svijeće?
Ipak to što si vidio Orašara ne znači ništa. Evo naprimjer ja to nikad ne primjetim jer je beznačajno i morao sam googlat da vidim o čemu se radi. Ako je neki ugostitelj objesio taj ukras, ne znači automatski da čitava država to radi.
Kako god bilo, vremena se mijenjaju. Ako si bio u Zagrebu onda si vjerojatno vidio i menoru na glavnom trgu? To ne znači da se Hrvati preobraćuju na judaizam ili da "bježe" sa Balkana.
Hrvatska sa Bizantom nema puno poveznica. Oduvijek je bila dio zapadnog carstva. Jedini koji su nakon propasti zapadnog carstva bili pod Bizantom su dalmatinski gradovi kao npr. Split, Trogir i sl. ali su imali autonomiju jer su bili izolirani od ostatka carstva zbog Otomana i kulturalno su oduvijek dio zapada.
Najstarija katolička (a i svjetska) katedrala ti je upravo u "bizantskom" Splitu.
Nema tu "distanciranja". Od koga, od čega?

Pozdrav iz Zagreba

pre 4 godine

Žao mi je kad čitam neke komentare ljudi koji vjerojatno nisu nikada bili u Zagrebu ili Hrvatskoj.
Koliko je samo ove sezone ljudi iz Srbije radilo i ljetovalo u Hrvatskoj.
I to komentiranje kao da ljudi u Hrvatskoj samo čekaju da čuju srpski pa da ga napadnu ... to su takve gluposti!
Zagreb dosadan? Jest bio je pred 10 g. Sad je prepun turista tokom cijele godine.
Bilo je nekih incidenata, neki navijači napali navijače ili sezonce ... ali nemojte mi reći sa u Auatriji nema napade na nas iz ex-YU kad netko poviče Tschusch!

@Nenad Jovanovic
Orašar ili Ščelkunčik je iz istoimenog baleta koji je jako popularan oduvijek u vrijeme prije Božića. Radi se o figuri za razbijanje oraha u obliku vojnika koju na poklon u baletu dobije djevojčica i on je vodi na put oko svijeta. Vuče korjene iz germanske kilture upravo kako ai i ti rekao.
Balet je skladao Petar Iljič Čajkovski tako da je u biti ruski.

EU Citizen

pre 4 godine

Zagreb je jako lep grad, ali meni su najlepše Zagrepčanke :)) Uzgred, kakvi su to mozgovi koji se još opterećuju mržnjom zbog jednog besmislenog rata kulturno i jezički najbližih naroda koji se završio pre četvrt veka. Halo, ljudi, pa deca koja su se rodila kada je potpisan mir danas su dvadesetpetogodišnjaci i možda očevi, a svet se triput preokrenuo. I umesto da gledamo da se povežemo. kao partneri i komšije kojima ne treba prevodilac i da u tom svetu i jedni o drugi budemo konkurentniji, mi se glođemo kao ulični psi i iscrpljujemo mržnjom

J.

pre 4 godine

Zagreb je dosadan neobrazovanoj omladini, kojoj su zabava splavovi, splavaruše i klubovi. Zagreb ima interesantne muzeje, pozorišta, dobre restorane, lepu okolinu, sjajan city-break za malo bolje turiste. Ko voli barok i secesiju, može na jedan dan da ode u prelepi Osijek (lepši od Novog Sada, van svake sumnje), a koga ne interesuje i plaši se, ne mora ni da čita, ni da komentariše.

Mores

pre 4 godine

@oto Stalno putujem u Zagreb, poslom. Bio sam vise puta i zimi, na Adventu. Meni je to ok, prosetai, popit vino itd. Ali u poredjenju sa Becom meni je advent u ZG kao mali vasar.

Vidi usporedjivati jedan Zagreb sa Becom je totalno besmisleno. Bec je pravljen za Austrougarsko caratvo i tamo se sve slijevalo. Beograd je bio glavni grad Jugoslavije, i tamo se isto sve slijevalo. Tako da su poredjenja smijesna jer se zna kako su ti gradovi postali tako veliki.

Sto se tice nocnog zivota...Zagreb je jednostavno drugaciji grad. Ljudi u Hr su isto u nekim stvarima drugaciji. Kao sto Bec i npr Hamburg nisu isti.

nenad-ZG

pre 4 godine

@ Nenad Jovanović
Zagreb je tradicionalno u božićne dane u znaku Orašara. Taj balet ( Čajkovski: Ščelkunščik) se redovito tijekom decembra izvodi u Hrvatskom Narodnom Kazalištu uz ogroman interes publike (za karte se čeka u dugim redovima od ranih jutarnjih sati). Zato i ove, kao i prethodnih godina, stilizirani osebujni likovi iz Orašara u svim veličinama simpatično upotpunjavaju ugođaj zagrebačkog Adventa.

Mica

pre 4 godine

"Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem."
(C i n i k, 27. decembar 2019 17:12)

Ako ti je lakše živjeti dok lažeš sebe samog, samo tako nastavi.
To isto vrijedi i za ketiS, koja ne može preskočiti ni jedan članak o turizmu u Hrvatskoj, a da ne izbaci svoje frustracije u komentarima...

goran

pre 4 godine

bas super, osim bozicnog kiceraja tu je i mogucnost da vam razbiju auto jer ste iz velikosrpske srbije koja je izvrsila strasnu agresiju na mirne domoroce koji su bili samo doma spremni.

Aleksa

pre 4 godine

тако је...Хрватска није само летовање, Хрватска је једина чланица ЕУ која је починила етничко чишћење/геноцид а која то у дан данас слави. Једина чланица ЕУ у којој постоји консензус да треба Србији онемогућити улазак у ЕУ.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

sve u svemu izuzev malo lepih prizora prirode jedno veliko nista, kao uostalom i sve exyu zemlje - posle Rima i srpske srednjovekovene drzave bili smo slepo crevo za bilo kakvu kulturu do 20 veka, a ni od tad nesto ne mozemo puno da se podicimo nekim velikim delima, a cak i to malo sto je bilo uglavnom je nestalo u raznim ratovima, ali mnogo vise nasom nebrigom

Lepo, lepo

pre 4 godine

Ima masu turista jer su u EU, to su organizovani dolasci Azijata i tako to. Ali i BG je prepun toga, kad bi usli u EU to bi sve skocilo puta 10. Ali meni se to ne svidja, nisam lud za turistima koji se sudaraju po gradu i bulje u aparate i telefone...kad bi malo ocistili i okrecili Begis bio bi bas top, nema grada sa takvim smekom na daleko...
 (oto, 26. decembar 2019 20:14)

Radim u turizmu i mogu da ti kazem da Zagreb ne posjecuje vise turista jer je u Hrvatska u EU. Broj turista raste od pocetka 2000.i Zagreb ima vise turista od Beograda, iako je BG aerodrom veci i dolazi vise putnika. Hrvatska je turisticka zemlja i normalno da ljudi dolaze.

Sto se tice cistoce...netko je dolje spomenuo...kad usporedis Zagreb i Ljubljanu, Ljubljana je cistija. Oni su blize austriji, pa su i mentalitetom, trendovima blizi i brze se mijenjaju. Ali kako vrijeme odmice, sve se mijenja...tako ce i BG biti cisci...ne ide to preko noci. Split kazu da se ne mijenja...ali mijenja se jer dodje turist i ocijeni ti apartman. Ako si prljav i neljubazan, napise losu recenziju, pa to nitko vise ne dodje. E a njegove ti pare trebaju...tako da ce i Beograd stopama zagreba, kao sto je zagreb stopama Ljubljane

mario

pre 4 godine

Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem.
(C i n i k, 27. decembar 2019 17:12)
Ma nitko nije kao Bgd nitko niie najzagađeniji u Europi,a i svijetu kao Bgd jel tako.
Zagreb prljav haha e to je najbolji vic i još taj prljavi Zagreb posjeti više stranih turista već cijelu Srbiju.
Ali ok zavist i kompleksi su čudo.

mario

pre 4 godine

Nego kad zafali turista onda-Srbi dodjite. A njihova predsednica se ljubi sa ustasama svaki dan po televiziji.
(D, 27. decembar 2019 08:09)
Nama da fali turista ??ti se šališ mislim da je neki dan se prešla brojka od 21 miljun turista i nama da fali turista je smiješna konstatacija.

@ketis Ajde nemoj pisati iz zavisti i kompleksa uostalom niosu Advent izmislili hrvati već zapadnjaci.
Kažeš Zagreb je austrougarska varoš,pa što je onda Beograd?tko ga je izgrađivao turci,austrougarska,jugoslavija ništa sam tako da .
Ako je Advent po tebi glupost,pa što ste nominirali NS?
Uostalom advent slavi rimokatolička,protestanska crkva nema veze sa vama tako da je vama to nebitno.

Karmen

pre 4 godine

Hrvatska za 2019. kasira oko 12,5 milijarda €.
Zagreb je trenutno pun turista a samo Kvarner trenutno ima 65 otvorenih hotela koji rade sad van sezone. A još Istra, Dalmacija, Dubrovnik... Zagreb zimi ima Advent, Svjetski skijaški kup Snježna kraljica (postao najgledanija svjetska skijaška utrka), Zlatnu piruetu, razne koncerte, predstave, balete, uskoro se otvara nova žičara (za Sljeme) među najdužima u Europi...Zagreb lijep, čist, uredan, uglađen, ušminkan, lijepe arhitekture, prepoznatljivih građevina, crkva sv. Marka, Kamenita vrata, katedrala, HNK, divna secesijska zgrada Hrvatski državni arhiv, moderna arhitektura, NSK, koncertna dvorana Lisinski, fontane, divni parkovi, velike pješačke zone, kvalitetne interpolacije kao Centar Cvjetni, Europski trg, divni botanički vrt, puno divnih parkova itd.

maja

pre 4 godine

Ja i moja deca obožavamo Krcka Oraščića, a najbliže izvođenje tog predivnog baleta (za koje sam srečom dobila karte) odvija se u Zagrebu. Medenjaci mi nisu posebno privlačni, ali ću se počastiti zagorskim štruklama. Eto, bez obzira na ovdašnju ponudu, odabrala sam nešto drugačije...

nismo narko kop

pre 4 godine

Ja sam inace iz HR , bas iz ZG , nesto se ne secam da neko ide na zimovanje u Hr , dalmatinci beze zimi u Zagreb , pa ne znam sto bi neko zimi isao na more , Slavonija je pusta i zapustena , a to se vidi vec kad idete autoputem ka ZG, Zagreb je jedina svetla tacka u zimskoj Hrvatskoj , ali ni tamo nema sta posebno da se vidi , zanimljiv je ako tamo zivis , skuplje je nego kod nas ( hrana , pice ) , Zagreb je lep i uredjen grad koji zvanicno proglasen kraljevskim gradom pre hiljadu godina , na dobrom je polozaju , blizu je mora , banja, a ima i Medvednicu , kako su opisali Hrvatsku zimi u clanku tako i jeste , ko je citao sve mu je jasno , bombastican naslov a onda dalje nemas o cemu pisati , ima brda , ima šuma , ima ulice , okiceno je i sve tako u tom stilu , a gde toga nema

City Slicker

pre 4 godine

@...Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.
(sale, 26. decembar 2019 11:37) Ova poslednja tvrdnja iz vašeg komentara je najvažnija i potire ono što ste naveli kao manje pozitivno.

slovenac

pre 4 godine

@ ketiS
Pa, normalno je, kažeš, da Beograd turistički zaostaje za Zagrebom kao središtem jedne primorske zemlje, ali zašto zaostaje za Ljubljanom, kad je Slovenija zemlja zimskog i banjskog turizma, kojemu Ljubljana nije nikakvo središte? To pitanje da postavite na "dnevni red"!

ah, taj nesrečni krcko

pre 4 godine

A šta reči? "Veliki" Beograd je lane u decembru imao 84.000 posetilaca, a "mali" Zagreb 122.000. Ove će godine "uvezeni" Krcko Oraščić još izrazitije povećati tu razliku...baš neka nepravda...

Arch Enemy

pre 4 godine

Seljana, BG je ipak zanimljiviji, urbaniji, raznovrsniji, jedina zamjerka - splavovi, što prije ih se riješiti, nekako mi sve to oko splavova i na njima neukusno i bez stila!

max

pre 4 godine

Hrvatska je turisticki slaba zimi. Jedino se izdvaja Zagreb kao veci grad ali ni on nije nista specijalno za svoju velicinu, pa uporedite ga samo sa npr jednim Krakovom. Ok je za nekoga ko nikada nije bio u njemu, da se cekira, da provede par sati, obidje centar i napravi fotke. Ali je ipak i to bolje obaviti u prolece ili leto kada je vedrije, suncanije, zelenije, opustenije pa zasto bi to radio po sivom, hladnom i vlaznom vremenu. U sustini zimi se ide ili na planinu ili u neku ozbiljniju metropolu koja moze svojom zivoscu i mnostvom zanimljivih stvari da koliko toliko pobedi ruzno vreme.

max

pre 4 godine

mislim da samo pojedinci prave haos isto kao i kod nas
(NikolaBg, 26. decembar 2019 10:33)

Upravo je to problem. Svi znamo da vecina ne pravi probleme ali ko ti garantuje da nece bas na tvoj auto da naleti taj neki huligan najcesce navijac Dinama ili Hajduka. Nije u pitanju slucajnost vec se zna da postoji veliki broj huligana kao i kod nas. To sto je npr "Dragan" prosao dobro ne znaci da ce i npr "Jovan" da prodje dobro.

dejan

pre 4 godine

Prosto je bizarno kako neke persone ovde same sebi pridaju (umišljenu) objektivnost, istovremeno prebacujući drugima nerealnost i subjektivnost. Valjda je svima jasno da se, za razliku od ličnih mišljenja, jedino egzatni podaci mogu smatrati objektivnima i bespogovornima.

oto

pre 4 godine

Stalno putujem u Zagreb, poslom. Bio sam vise puta i zimi, na Adventu. Meni je to ok, prosetai, popit vino itd. Ali u poredjenju sa Becom meni je advent u ZG kao mali vasar. Zagreb nije toliko srbofobican kao Split recimo, ali izgrebali su mi kola jednom. Medjutim, kad prodjiras par puta centrom video si sve. Nocni zivot jako slab. Po meni, ne moze da se poredi sa Beogradom. Zagreb je malo veca i zivlja Ljubljana. Beograd je sivlji i zapusteniji ali ima taj svetski smek, velegrad je. Izgubis se u njemu i ne znas gde ce vece da te odvede bas nikad. Masu Zagrebcana, a pogotovo Zagrebcaniki mi se zalilo na Zagreb zbog toga, vole da dodju u Beograd sto je meni bilo chudno jer ne znam kad sam sreo nekoga iz BG-a da mu je Zagreb fora i da jedva ceka da dodje u Zagreb. Ima masu turista jer su u EU, to su organizovani dolasci Azijata i tako to. Ali i BG je prepun toga, kad bi usli u EU to bi sve skocilo puta 10. Ali meni se to ne svidja, nisam lud za turistima koji se sudaraju po gradu i bulje u aparate i telefone...kad bi malo ocistili i okrecili Begis bio bi bas top, nema grada sa takvim smekom na daleko...

mario

pre 4 godine

Sada smo saznali da Zagreb sve kopira,da Primorje i Dalmacija sve kopiraju uglavnom da je cijela Hrvatska jedna cijela kopija.
Naravno nebitni su i brojevi isto ti je posjeti li te 19 milujna stranih turista ili 2 miljuna to je isto ili zaradiš li 12,5 miljardi eura ili 2 miljarde eura to je po jednoj osobi sve isto.
Pa Beograd kopira rasvjete,doćek nove godine na otvorenom itd eto samo kopija.
Zagreb ovih dana ima svjetski skijaški kup u slalomu za žene i muškarce znate li kakva je to reklama,a da to je vjerojatno kopija već nećega.
Dakle glupe su usporedbe da je Zagreb kopija nećega uostalom da nije zanimljiv turitićki ne bi ga posjećivalo toliko stranih turista.
I da ne prodaju se samo medenjaci već svi specijaliteti hrvatske.

Jas

pre 4 godine

Više ima Hrvata na ovom portalu,nego što ih u Hrvatskoj ima!U životu ne udjoh na neki njihov portal!Zašto ovi ljudi i dalje trče za nama,meni nije jasno!

poantiranje

pre 4 godine

Poanta je da Zagreb ne nudi "sopstvenu priču", za razliku od Beograda koji je nudi? OK! I šta sa time? Ta "tuđa" zagrebačka priča pokazuje se uspešnijom od beogradske jer - propagandno snažnija - bolje komunicira: privlači više posetioca i bolje se prodaje. Poanta je i da je turizam ekonomska delatnost, čiji je cilj zarada i profit, šta je u funkciji broja posetioca i njihove platežne moći, a na šta se nadovezuju sekundarni benefiti (u smislu da tvrđava Klis postaje poznatija od smederevske tvrđave, a zadarski sv. Donat od manastira Ravanica). Iz čega proizlazi zaključak da Hrvatska sopstvene resurse, kakvi god da su i čijeg god porekla da su, vrlo uspešno turistički eksploatira, šta se nikako ne bi moglo konstatovati u slučaju Srbije. Kraj priče!

poantiranje

pre 4 godine

@ ketiS
To zašto se vi lično opredeljujete u ovom slučaju je potpuno irelevantno. Usput iskazujete i nerazumevanje, budući da Ravanica (kao slučajni primer) nije pomenuta u kontekstu osporavanja njene vrednosti, već u kontekstu izostanka promišljenog i kvalitetnog turističkog marketinga. No, moram primetiti da demostrirate i neznanje šta se tiče sv Donata, konkretno u pogledu stilske kvalifikacije a očigledno i tipologije (najznačajnije preromaničke rotonde: Aachen, Zadar, Ravenna).

rista realista

pre 4 godine

Evo ovde se neka individua "narogušila" na "ispraznu statistiku". Mene lično boli briga za ispraznu statistiku, pri činjenici da je moja kesa puna. Ne znam kako vi?

ketiS

pre 4 godine

Zagreb i Beograd su dva potpuno razlicita grada i sustinski su neuporedivi. Zagreb je klasicna austrougarska "varos", sto definitivno potvrdjuje i taj "Advent" koji nema velike veze sa bilo kakvom slovenskom tradicijom. Shodno tome, sve se sustinski svodi na ponavljanje austronemackih kulturoloskih obrazaca. Osim toga, bilo ciji pobednicki Adventi su poseldica "domoljubnog clickanja", te takvim "pobedama" ne treba pridavati neki poseban znacaj. S druge strane Beograd je daleko autenticniji i "velegradskiji" i to nema nikakve veze sa brojnoscu turista. Stavise, Beograd uopste ne zaostaje mnogo za Zagrebom u tom smislu (nekih 200 hiljada) pogotovo kada se uzme u obzir da je u pitanju prestonica primorske zemlje. Sve u svemu, kada je zima u pitanju Hrvatska nema mnogo toga u ponudi, zapravo i tokom zime glavno odrediste za turste ostaje Jadran. Naravno sve je stvar licnog ukusa, ali sa jedne potpuno nesubjektivne tacke gledista tesko da u Hrvatskoj ima bilo cega, sto ne bi moglo da se vidi u bilo kojoj drugoj srednjoevropskoj zemlji.

D

pre 4 godine

Toliko veliki svet, pa da idem bas u Hrvatsku. Nego kad zafali turista onda-Srbi dodjite. A njihova predsednica se ljubi sa ustasama svaki dan po televiziji.

C i n i k

pre 4 godine

Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem.

neutralni posmatrač

pre 4 godine

Ništa nije zanimljivo! Od "isprazne statistike" ispraznije je svo to prepucavanje I uveravanje bez šanse da se iko pomeri (a i zašto bi?) za jotu od sopstvenog stajališta.
SREĆNA NOVA GODINA!

Xobotnica

pre 4 godine

Простије је то овако описати, колико посто огромног броја путника или пролазника који прође аутопутем поред Загреба сврати у исти, на путу за Сплит, Задар, Истру, Словенију, Аустрију, Италију итд, а колико би их прошло поред Рима, Париза, Мадрида, Лисабона, Венеције, Санкт Петербурга итд. То је што се тиче туристичких атракција.
Што се тиче провода и сличних садржаја, па сами становници Хрватске нам причају да им је тамо досадно. Мислим без љутње, али живот је кратак да би ишао на дочек НГ у Загреб, а ако ћеш у музеје, па њих у Европи не можеш да обиђеш за два живота.
Да се не наљуте, Јадранска обала је нешто друго.

mario

pre 4 godine

Ko o cemu "baba o ustipcima", a gospodin Mario o statistici!
(ketiS, 01. januar 2020 20:52
Da statistika u turizmu Srbije je nebitna jel tako?a da možda se statistika i brojevi kopiraju.

realno stanje

pre 4 godine

Srbija je na dnu turističke lestvice u Evropi. Da bi se približila kontinentalnim zemljama poput Mađarske, Češke, Slovačke...trebao bi godišnji rast turističkog prometa (nekoliko godina uzastopno) biti trostruko veći od sadašnjeg. Inače, nema pomaka od začelja.

u krug

pre 4 godine

Hrvati imaju ono šta imaju držeći se sa pravom statistike, jer je u pitanju lova. Mi imamo autohtonost i originalnost, ali bez love. Imamo navodno i prepoznatljivost, mada realno upitnu zbog mršavog broja prepoznavaoca i tako opet dolazimo do (mrske) statistike...

ketiS

pre 4 godine

Beograd je glavni grad uz Bugarsku najvece i najprepoznatljivije juznoslovenske drzave i kulture. FACT! Beograd je uz to jedan od najstarijih gradova Evrope, bogat u svojoj arhitektonskoj, kulturnoj i povesnoj raznolikosti, a opet i dovoljno srpski i slovenski. Besmisleno mi je da sada nabrajam sta sve Beograd nudi u okviru svoje turisticke palete, ali cu u ovom prednovogodisnjem trenutku navesti samo to, da Beograd ima priredbu pod nazivom "Beogradska Zima" koja traje od 1.12. pa do 15.2. a koja je svojevrsni "pandan" svim tim Novogodisnjim i Bozicnim vasarima. Da li je potrebno da navodim sta se sve na kulturnom i zabavnom planu dogadja u roku od ta dva i po meseca. Ipak, napravicu jedan mali izuzetak pa navesti da ce primera radi ispred Hrama Svetog Save biti upriliceno "Bozicno seoce" u okviru koga ce pored brojnih muzickih koncerata, izlozbi, radionica, te uz vec uobicajeno paljenje Badnjaka i lomljenje cesnice, biti organizovan i medjunarodni kviz na temu "Nemanjici", a posvecen obelezavanju 800-o godisnjice od sticanja samostalnosti SPC. Prema tome, svaki grad ima sta da ponudi svojim posetiocima i stvar je licnog ukusa ko ce cemu dati prednost, ali u poredjenju sa prekopiranom Bozicnom pijacom Beograd nudi sasvim dovoljan dasak izvornosti i autenticnosti, sto takodje privlaci znacajan broj turista. U svakom slucaju izmedju Krcka Orascica i medenjaka, od kojih su originalni samo oni nirnberski, moja malenksot bi se uvek opredelila za nesto sasvim drugacije.

ketiS

pre 4 godine

Zanimljivo da je komentatorima iz Hrvatske jedini argument statistika, koja najcesce prikriva nedostatak suvislih i ozbiljnih argumenata. Ovde nije poenta u broju turista, vec u cinjenici da Zagreb ne nudi "sopstvenu pricu" vec tudju kao uostalom i Hrvatska u celini. Postoje oni kojima ta cinjenica ne smeta i takvi su vrlo moguce u vecini, ali postoje i oni kojima to smeta, pa ce tako pre posetiti grad poput Beograda ili Sofije nego Zagreb. Dakle, to je sustina a ne isprazna statistika o broju turista ili visini turistickog prihoda koji zavise od niza cinilaca, ali je to vec druga tema.

ketiS

pre 4 godine

slovenac

To je vase misljenje koje pri tom uopste niste argumentovano potkrepili. No dobro svako ima pravo na svoje misljenje. Inace porediti Beograd i Ljubljanu je potpuno besmisleno. Pretpostavljam da je svakom iole upucenom jasno zasto. Mi u Srbiji kazemo "poredjenje baba i zaba".

@mica

Ako se ne slazete sa mojim misljenjem onda to treba da potkrepite argumentima. Moja opaska je u sustini sasvim korektna i objektivna. To sto vi imate neobjektivnu i nerealnu predstavu o sosptvenoj prestonici i drzavi je tako tipicno za male i nedovoljno prepoznatljive kulture i drzave.

@mario

Vas post po obicaju uopste i ne zasluzije ozbiljan komentar.

ketiS

pre 4 godine

@neutralni posmatrac

I ja svima zelim Srecnu Novu Godinu, ali isto tako porucujem da bih itekako bila spremna da prihvatim smislenu i suvislu argumentaciju, ali nje u slucaju komentatora iz Hrvatske, te njihovih ovdasnjih "suflera" jedostavno NEMA! Sve najbolje zelim!

ketiS

pre 4 godine

@mario "Statistika u turizmu Srbije je nebitna...."

Statistika u turizmu Srbije je vise nego zadovoljavajuca. Eto, bas pre dva dana procitah zvanicnu izjavu upravnice TOS-a da ce i 2019 biti rekordna kada je turizam Srbije u pitanju. Sustina hrvatske statistike se zove Jadran, i zato je potpuno neumesno u poredjenju sa kontinentalnom zemljom potezati statistiku kao argument. Dakle, onaj ko nema stvarne argumente, taj poteze statistiku.

ketiS

pre 4 godine

@poantiranje ,,,,,"Kraj price!"

Ne nije kraj price! Mozda po vasem misljenju. Turizam se ne moze samo svoditi na puku finansijsku dobit, jer onda za rezultat imate ono sto se recimo dogadja u Amsterdamu ili Pragu, pa tamosnji gradski celnici ne znaju kako da rese problem masovnog i nekontrolisanog priliva turista. S druge strane, mozda za Hrvatsku kao zemlju cijem BDP-u turizam doprinosi neuporedivo vise nego u slucaju Srbije, finansijska ravan moze da bude kljucna. Medjutim, zemlja kao Srbija koja verovatno nikada nece postati u pravom smislu te reci masovno tour-odrediste treba da vodi racuna o nekim krajnjim granicama pristojnosti i dostojanstva, ma sta to nekome znacilo. Konacno, u Hrvatsku turisti prevashodno dolaze na letovanje i pasivan odmor, pri cemu su posete kulturnim znamenitostima u sasvim drugom planu, ili prosto receno usputne. Izmedju tvrdjave Klis, koja je stekla odredjenu prepoznatljivost zbog "Got" i Smederevske tvrdjave koja je kanditat za listu Uneska, uvek cu se opredeliti za ono sto je u vrednosnom smislu jasno potvrdjeno, a ne za ono sto je trenutno popularno, a sto ce opet, pre ili kasnije biti zaboravljeno. Takodje, Ravanica je manastir autenticnog moravskog stila osobenog za jedno kulturno razdoblje srednjovekovne Srbije, dok je Crkva Svetog Donata jedna u nizu romanickih gradjevina kakvih je Italija prepuna. Prema tome, za zemlju kao sto je Srbija turizam i ne treba da prevashodno bude, ono sto vi mislite da treba.

ketiS

pre 4 godine

@poantiranje

Oops! Izvinjavam se ako sam pogresila u stilskoj klasifikaciji Svetog Donata jer mi poznavanje umetnickih stilova nije bas u opisu struke, ali opet nisam bas tako mnogo pogresila, pa da vas toliko "naljutim." Mislim da su srpski manastiri, mozda ne Ravanica, ali zato neki drugi koji su jos znacajniji od iste, vise nego dovoljno turisticki predstavljeni poput Manasije ili Studenice, a kulturna ruta Saveta Evrope posvecena evropskom romanickom nasledju tome jos dodatno doprinosi. Pored Studenice, tu su jos i Sopocani, Djurdjevi Stupovi, Zica i Gradac. Mislim da i Mileseva zasluzuje da se tu nadje. Konacno, sto se tice poredjenja izmedju dveju tvrdjava (Klis i Smederevo) ne radi se tu o mom izboru, vec o cinjenici da se tvrdjava despota Djurdja Brankovica nalazi na kandidatskoj listi Uneska, dok je Klis postao popularan zbog snimanja "Igre Prestola". Prema tome, valjda je sasvim jasno sta je vrednosno potvrdjeno u kulturno-istorijskom smislu, a sta je vestacka, prolazna, "instant" popularnost. Na kraju bih samo dodala, da ja nikada ne bih pozelela da bilo koja kulturna znamenitost u Srbiji bude "mega" posecena, zato sto je tu snimana neka popularna serija ili film. Moje je misljenje da bi to bilo svojevrsno "skrnavljenje", istinskog kulturnog i istorijskog znacaja jedne takve turisticke atrakcije.

XXL

pre 4 godine

Ko je dovoljno hrabar ili blesav pa da ode tamo i da ga se dokopaju prolupani veterani domovinskog rata koje političari stalno podgravaju k'o burek od juče. Šta im radi njihova predsednica nego stalno uz govor mržnje potkrepljuje temu - velikosrbijanske agresije. Nisu skinuli još od drugog svetskog rata one crne uniforme sa kapom na kojoj je U. Hvala i daleko im lepa kuća.

sale

pre 4 godine

Uz sve poštovanje prema Hrvatskoj, ali Zagreb je jedan od najdosadnijih gradova. Bukvalno nema ništa da se vidi zanimljivo. Noćni život sterilan. Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.

ja

pre 4 godine

Slovenija je lepša. Makedonija ima svojih čari, na primer jezera koja su lepa i zimi, popova šapka itd. Crna Gora ima Durmitor itd. Zašto se stalno potenciraju vesti iz hrvatske, nismo kao oni da gajimo histeričnu mržnju, ali nismo baš ni ludi za njima.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

sve u svemu izuzev malo lepih prizora prirode jedno veliko nista, kao uostalom i sve exyu zemlje - posle Rima i srpske srednjovekovene drzave bili smo slepo crevo za bilo kakvu kulturu do 20 veka, a ni od tad nesto ne mozemo puno da se podicimo nekim velikim delima, a cak i to malo sto je bilo uglavnom je nestalo u raznim ratovima, ali mnogo vise nasom nebrigom

Aleksa

pre 4 godine

тако је...Хрватска није само летовање, Хрватска је једина чланица ЕУ која је починила етничко чишћење/геноцид а која то у дан данас слави. Једина чланица ЕУ у којој постоји консензус да треба Србији онемогућити улазак у ЕУ.

goran

pre 4 godine

bas super, osim bozicnog kiceraja tu je i mogucnost da vam razbiju auto jer ste iz velikosrpske srbije koja je izvrsila strasnu agresiju na mirne domoroce koji su bili samo doma spremni.

oto

pre 4 godine

Stalno putujem u Zagreb, poslom. Bio sam vise puta i zimi, na Adventu. Meni je to ok, prosetai, popit vino itd. Ali u poredjenju sa Becom meni je advent u ZG kao mali vasar. Zagreb nije toliko srbofobican kao Split recimo, ali izgrebali su mi kola jednom. Medjutim, kad prodjiras par puta centrom video si sve. Nocni zivot jako slab. Po meni, ne moze da se poredi sa Beogradom. Zagreb je malo veca i zivlja Ljubljana. Beograd je sivlji i zapusteniji ali ima taj svetski smek, velegrad je. Izgubis se u njemu i ne znas gde ce vece da te odvede bas nikad. Masu Zagrebcana, a pogotovo Zagrebcaniki mi se zalilo na Zagreb zbog toga, vole da dodju u Beograd sto je meni bilo chudno jer ne znam kad sam sreo nekoga iz BG-a da mu je Zagreb fora i da jedva ceka da dodje u Zagreb. Ima masu turista jer su u EU, to su organizovani dolasci Azijata i tako to. Ali i BG je prepun toga, kad bi usli u EU to bi sve skocilo puta 10. Ali meni se to ne svidja, nisam lud za turistima koji se sudaraju po gradu i bulje u aparate i telefone...kad bi malo ocistili i okrecili Begis bio bi bas top, nema grada sa takvim smekom na daleko...

C i n i k

pre 4 godine

Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem.

nismo narko kop

pre 4 godine

Ja sam inace iz HR , bas iz ZG , nesto se ne secam da neko ide na zimovanje u Hr , dalmatinci beze zimi u Zagreb , pa ne znam sto bi neko zimi isao na more , Slavonija je pusta i zapustena , a to se vidi vec kad idete autoputem ka ZG, Zagreb je jedina svetla tacka u zimskoj Hrvatskoj , ali ni tamo nema sta posebno da se vidi , zanimljiv je ako tamo zivis , skuplje je nego kod nas ( hrana , pice ) , Zagreb je lep i uredjen grad koji zvanicno proglasen kraljevskim gradom pre hiljadu godina , na dobrom je polozaju , blizu je mora , banja, a ima i Medvednicu , kako su opisali Hrvatsku zimi u clanku tako i jeste , ko je citao sve mu je jasno , bombastican naslov a onda dalje nemas o cemu pisati , ima brda , ima šuma , ima ulice , okiceno je i sve tako u tom stilu , a gde toga nema

Didi

pre 4 godine

hvala, ali ne hvala!
 (znalac, 26. decembar 2019 10:02)

Ja sam u Zagrebu i ima jako puno auta iz Srbije. Naravno, ko nece, ne mora da dolazi. Ima Zagreb dovoljno turista

ketiS

pre 4 godine

Zagreb i Beograd su dva potpuno razlicita grada i sustinski su neuporedivi. Zagreb je klasicna austrougarska "varos", sto definitivno potvrdjuje i taj "Advent" koji nema velike veze sa bilo kakvom slovenskom tradicijom. Shodno tome, sve se sustinski svodi na ponavljanje austronemackih kulturoloskih obrazaca. Osim toga, bilo ciji pobednicki Adventi su poseldica "domoljubnog clickanja", te takvim "pobedama" ne treba pridavati neki poseban znacaj. S druge strane Beograd je daleko autenticniji i "velegradskiji" i to nema nikakve veze sa brojnoscu turista. Stavise, Beograd uopste ne zaostaje mnogo za Zagrebom u tom smislu (nekih 200 hiljada) pogotovo kada se uzme u obzir da je u pitanju prestonica primorske zemlje. Sve u svemu, kada je zima u pitanju Hrvatska nema mnogo toga u ponudi, zapravo i tokom zime glavno odrediste za turste ostaje Jadran. Naravno sve je stvar licnog ukusa, ali sa jedne potpuno nesubjektivne tacke gledista tesko da u Hrvatskoj ima bilo cega, sto ne bi moglo da se vidi u bilo kojoj drugoj srednjoevropskoj zemlji.

Arch Enemy

pre 4 godine

Seljana, BG je ipak zanimljiviji, urbaniji, raznovrsniji, jedina zamjerka - splavovi, što prije ih se riješiti, nekako mi sve to oko splavova i na njima neukusno i bez stila!

Nenad Jovanovic

pre 4 godine

Vratio sam se u ponedeljak iz Zagreba. Sviđa mi se što, za razliku od Beograda, to prednovogodišnje slavlje ima nekakav koncept. Neko je seo i osmislio sve. Ne znam kakav je taj Advent u drugim evropskim gradovima ali ovo u Zagrebu mi je bilo simpatično. Prvi put sam u životu tamo naišao na pojam Orašara (Krcko Oraščić) koji je, kako sam kasnije pročitao na Wikipediji, nekakav simbol Božića u Nemačkoj i uopšte u krajevima pod njihovim uticajem. Baš me interesuje da li je to neki novokomponovani običaj u Hrvatskoj da bi se distancirali od odvratnog Balkana i Bizanta ili su te lutke Orašara bile svuda po Zagrebu i pre nezavisnosti.

Jas

pre 4 godine

Više ima Hrvata na ovom portalu,nego što ih u Hrvatskoj ima!U životu ne udjoh na neki njihov portal!Zašto ovi ljudi i dalje trče za nama,meni nije jasno!

NikolaBg

pre 4 godine

Bio sam u Zagrebu, u Zadru i Dubrovniku, ostrvo Lokrum sam obišao i mogu vam reći da nisam imao problema zbog beogradskog naglaska. U svakoj radnji su bili ljubazni, mislim da samo pojedinci prave haos isto kao i kod nas. Nisam bio nikad zimi, ali bih pre otišao u London za njihov Božić jer nisam nikada bio.

Biba

pre 4 godine

Nevezano za politiku prema Srbiji i izrazenu srbofobiju kod dela stanovnistva u Hrvatskoj, oni su zaista jedna daleko uredjenija drzava i smatram da mi treba da ss ugledamo na njih u mnogo cemu jer zasto bi oni bili pametniji, savesniji i uredjeniji kada smo dosta slicni narodi sa visedecenijskim zivotom u zajednickoj drzavi i sistemu. Cistica, briga o ekologiji, prirodi, uredjenju gradova i naselja im je daleko ispred nas kao i rad i trud na privlacenju turista i promociji drzave i lokaliteta.

D

pre 4 godine

Toliko veliki svet, pa da idem bas u Hrvatsku. Nego kad zafali turista onda-Srbi dodjite. A njihova predsednica se ljubi sa ustasama svaki dan po televiziji.

ketiS

pre 4 godine

slovenac

To je vase misljenje koje pri tom uopste niste argumentovano potkrepili. No dobro svako ima pravo na svoje misljenje. Inace porediti Beograd i Ljubljanu je potpuno besmisleno. Pretpostavljam da je svakom iole upucenom jasno zasto. Mi u Srbiji kazemo "poredjenje baba i zaba".

@mica

Ako se ne slazete sa mojim misljenjem onda to treba da potkrepite argumentima. Moja opaska je u sustini sasvim korektna i objektivna. To sto vi imate neobjektivnu i nerealnu predstavu o sosptvenoj prestonici i drzavi je tako tipicno za male i nedovoljno prepoznatljive kulture i drzave.

@mario

Vas post po obicaju uopste i ne zasluzije ozbiljan komentar.

max

pre 4 godine

Hrvatska je turisticki slaba zimi. Jedino se izdvaja Zagreb kao veci grad ali ni on nije nista specijalno za svoju velicinu, pa uporedite ga samo sa npr jednim Krakovom. Ok je za nekoga ko nikada nije bio u njemu, da se cekira, da provede par sati, obidje centar i napravi fotke. Ali je ipak i to bolje obaviti u prolece ili leto kada je vedrije, suncanije, zelenije, opustenije pa zasto bi to radio po sivom, hladnom i vlaznom vremenu. U sustini zimi se ide ili na planinu ili u neku ozbiljniju metropolu koja moze svojom zivoscu i mnostvom zanimljivih stvari da koliko toliko pobedi ruzno vreme.

ketiS

pre 4 godine

Beograd je glavni grad uz Bugarsku najvece i najprepoznatljivije juznoslovenske drzave i kulture. FACT! Beograd je uz to jedan od najstarijih gradova Evrope, bogat u svojoj arhitektonskoj, kulturnoj i povesnoj raznolikosti, a opet i dovoljno srpski i slovenski. Besmisleno mi je da sada nabrajam sta sve Beograd nudi u okviru svoje turisticke palete, ali cu u ovom prednovogodisnjem trenutku navesti samo to, da Beograd ima priredbu pod nazivom "Beogradska Zima" koja traje od 1.12. pa do 15.2. a koja je svojevrsni "pandan" svim tim Novogodisnjim i Bozicnim vasarima. Da li je potrebno da navodim sta se sve na kulturnom i zabavnom planu dogadja u roku od ta dva i po meseca. Ipak, napravicu jedan mali izuzetak pa navesti da ce primera radi ispred Hrama Svetog Save biti upriliceno "Bozicno seoce" u okviru koga ce pored brojnih muzickih koncerata, izlozbi, radionica, te uz vec uobicajeno paljenje Badnjaka i lomljenje cesnice, biti organizovan i medjunarodni kviz na temu "Nemanjici", a posvecen obelezavanju 800-o godisnjice od sticanja samostalnosti SPC. Prema tome, svaki grad ima sta da ponudi svojim posetiocima i stvar je licnog ukusa ko ce cemu dati prednost, ali u poredjenju sa prekopiranom Bozicnom pijacom Beograd nudi sasvim dovoljan dasak izvornosti i autenticnosti, sto takodje privlaci znacajan broj turista. U svakom slucaju izmedju Krcka Orascica i medenjaka, od kojih su originalni samo oni nirnberski, moja malenksot bi se uvek opredelila za nesto sasvim drugacije.

beograd

pre 4 godine

znači mi (hrvati) pozovemo susjede (vas srbe) da sa nama provede advent i dozivite božićni ugođaj u zagrebu a vi nam odgovarate sa sjećanjem na 41, spominjete ustase, jasenovac i sve ostalo ... i onda očekujete od nas da vas volimo? i nama govorite da živimo u prošlosti?
(Hvala na objavi....)

ketiS

pre 4 godine

Zanimljivo da je komentatorima iz Hrvatske jedini argument statistika, koja najcesce prikriva nedostatak suvislih i ozbiljnih argumenata. Ovde nije poenta u broju turista, vec u cinjenici da Zagreb ne nudi "sopstvenu pricu" vec tudju kao uostalom i Hrvatska u celini. Postoje oni kojima ta cinjenica ne smeta i takvi su vrlo moguce u vecini, ali postoje i oni kojima to smeta, pa ce tako pre posetiti grad poput Beograda ili Sofije nego Zagreb. Dakle, to je sustina a ne isprazna statistika o broju turista ili visini turistickog prihoda koji zavise od niza cinilaca, ali je to vec druga tema.

max

pre 4 godine

mislim da samo pojedinci prave haos isto kao i kod nas
(NikolaBg, 26. decembar 2019 10:33)

Upravo je to problem. Svi znamo da vecina ne pravi probleme ali ko ti garantuje da nece bas na tvoj auto da naleti taj neki huligan najcesce navijac Dinama ili Hajduka. Nije u pitanju slucajnost vec se zna da postoji veliki broj huligana kao i kod nas. To sto je npr "Dragan" prosao dobro ne znaci da ce i npr "Jovan" da prodje dobro.

mario

pre 4 godine

Uz sve poštovanje prema Hrvatskoj, ali Zagreb je jedan od najdosadnijih gradova. Bukvalno nema ništa da se vidi zanimljivo. Noćni život sterilan. Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.
(sale, 26. decembar 2019 11:37)
Da naravno nema ništa osim što ga posjeti više stranih turista već cijelu Srbiju osim što je tijekom Adventa pun turista osim što je tri puta proglašen za najbolji Advent u Europi itd itd.
Nisu život samo cajke i splavovi i raskalašenost.

Tora

pre 4 godine

Bila više puta, poslednji put baš skoro, prošle nedelje, i svaki put sam se provela božanstveno. Svuda su me dočekali maksimalno ljubazno i prijateljski iako je jasno čim zinem da sam iz Beograda. I uvek ću se rado vratiti!

Xobotnica

pre 4 godine

Простије је то овако описати, колико посто огромног броја путника или пролазника који прође аутопутем поред Загреба сврати у исти, на путу за Сплит, Задар, Истру, Словенију, Аустрију, Италију итд, а колико би их прошло поред Рима, Париза, Мадрида, Лисабона, Венеције, Санкт Петербурга итд. То је што се тиче туристичких атракција.
Што се тиче провода и сличних садржаја, па сами становници Хрватске нам причају да им је тамо досадно. Мислим без љутње, али живот је кратак да би ишао на дочек НГ у Загреб, а ако ћеш у музеје, па њих у Европи не можеш да обиђеш за два живота.
Да се не наљуте, Јадранска обала је нешто друго.

nije loše

pre 4 godine

U Samoboru može da se obavi i šoping ručno brušenog kristala, na sat vožnje od Zagreba imaju razne terme (u Srbiji bi rekli banje), Zagorje ima razne dvorce, sam Zagreb ima Advent, skijaški svjetski kup, ima razna kulturna dešavanja, koncerte (za Advent su ove godine nastupali UB40), plus razne predstave za odrasle i djecu, zanimljivi koncerti, baleti i opere,p u HNK, klasična muzika u Lisinskom, razne izložbe, natjecanje u umjetnickom klizanju poznata Zlatna pirueta, razni muzeji, razni sportski događaji, pa zvjezdarnica, pa razni sadržaji za djecu razna klizališta, radionice, igraonice, predstave, pa manifestacije nacionalnih manjina ljeti folklor, zimi npr. Hanuka i paljenje svijeća na glavnom Trgu, ima dobru gastronomsku ponudu, dalmatinsku, istarsku, slavonsku, zagorsku, purgersku, ima koncerata i u crkvama itd. Zagrebački hoteli su puni, Zagreb ima tri Hiltona, ima Sheraton, a ukupno ima preko 80 hotela, plus razni hosteli i privatni apartmani. More je na sat vožnje od Zagreba, na 1,5-2 sata je Austrija, Italija, Mađarska, Slovenija, Plitvička jezera su biser u svako doba godine.

ludi splico

pre 4 godine

(Nenad Jovanovic, 26. decembar 2019 11:48)

Zaboravio si da je Hrvatska bila u Austro-ugarskoj nekoliko stoljeća i da je osim toga rimokatolička zemlja. Jeli te iznenađuje što se u Hrvatkoj kiti bor i pale adventske svijeće?
Ipak to što si vidio Orašara ne znači ništa. Evo naprimjer ja to nikad ne primjetim jer je beznačajno i morao sam googlat da vidim o čemu se radi. Ako je neki ugostitelj objesio taj ukras, ne znači automatski da čitava država to radi.
Kako god bilo, vremena se mijenjaju. Ako si bio u Zagrebu onda si vjerojatno vidio i menoru na glavnom trgu? To ne znači da se Hrvati preobraćuju na judaizam ili da "bježe" sa Balkana.
Hrvatska sa Bizantom nema puno poveznica. Oduvijek je bila dio zapadnog carstva. Jedini koji su nakon propasti zapadnog carstva bili pod Bizantom su dalmatinski gradovi kao npr. Split, Trogir i sl. ali su imali autonomiju jer su bili izolirani od ostatka carstva zbog Otomana i kulturalno su oduvijek dio zapada.
Najstarija katolička (a i svjetska) katedrala ti je upravo u "bizantskom" Splitu.
Nema tu "distanciranja". Od koga, od čega?

EU Citizen

pre 4 godine

Zagreb je jako lep grad, ali meni su najlepše Zagrepčanke :)) Uzgred, kakvi su to mozgovi koji se još opterećuju mržnjom zbog jednog besmislenog rata kulturno i jezički najbližih naroda koji se završio pre četvrt veka. Halo, ljudi, pa deca koja su se rodila kada je potpisan mir danas su dvadesetpetogodišnjaci i možda očevi, a svet se triput preokrenuo. I umesto da gledamo da se povežemo. kao partneri i komšije kojima ne treba prevodilac i da u tom svetu i jedni o drugi budemo konkurentniji, mi se glođemo kao ulični psi i iscrpljujemo mržnjom

ketiS

pre 4 godine

@neutralni posmatrac

I ja svima zelim Srecnu Novu Godinu, ali isto tako porucujem da bih itekako bila spremna da prihvatim smislenu i suvislu argumentaciju, ali nje u slucaju komentatora iz Hrvatske, te njihovih ovdasnjih "suflera" jedostavno NEMA! Sve najbolje zelim!

ketiS

pre 4 godine

@poantiranje

Oops! Izvinjavam se ako sam pogresila u stilskoj klasifikaciji Svetog Donata jer mi poznavanje umetnickih stilova nije bas u opisu struke, ali opet nisam bas tako mnogo pogresila, pa da vas toliko "naljutim." Mislim da su srpski manastiri, mozda ne Ravanica, ali zato neki drugi koji su jos znacajniji od iste, vise nego dovoljno turisticki predstavljeni poput Manasije ili Studenice, a kulturna ruta Saveta Evrope posvecena evropskom romanickom nasledju tome jos dodatno doprinosi. Pored Studenice, tu su jos i Sopocani, Djurdjevi Stupovi, Zica i Gradac. Mislim da i Mileseva zasluzuje da se tu nadje. Konacno, sto se tice poredjenja izmedju dveju tvrdjava (Klis i Smederevo) ne radi se tu o mom izboru, vec o cinjenici da se tvrdjava despota Djurdja Brankovica nalazi na kandidatskoj listi Uneska, dok je Klis postao popularan zbog snimanja "Igre Prestola". Prema tome, valjda je sasvim jasno sta je vrednosno potvrdjeno u kulturno-istorijskom smislu, a sta je vestacka, prolazna, "instant" popularnost. Na kraju bih samo dodala, da ja nikada ne bih pozelela da bilo koja kulturna znamenitost u Srbiji bude "mega" posecena, zato sto je tu snimana neka popularna serija ili film. Moje je misljenje da bi to bilo svojevrsno "skrnavljenje", istinskog kulturnog i istorijskog znacaja jedne takve turisticke atrakcije.

Mores

pre 4 godine

@oto Stalno putujem u Zagreb, poslom. Bio sam vise puta i zimi, na Adventu. Meni je to ok, prosetai, popit vino itd. Ali u poredjenju sa Becom meni je advent u ZG kao mali vasar.

Vidi usporedjivati jedan Zagreb sa Becom je totalno besmisleno. Bec je pravljen za Austrougarsko caratvo i tamo se sve slijevalo. Beograd je bio glavni grad Jugoslavije, i tamo se isto sve slijevalo. Tako da su poredjenja smijesna jer se zna kako su ti gradovi postali tako veliki.

Sto se tice nocnog zivota...Zagreb je jednostavno drugaciji grad. Ljudi u Hr su isto u nekim stvarima drugaciji. Kao sto Bec i npr Hamburg nisu isti.

ketiS

pre 4 godine

@poantiranje ,,,,,"Kraj price!"

Ne nije kraj price! Mozda po vasem misljenju. Turizam se ne moze samo svoditi na puku finansijsku dobit, jer onda za rezultat imate ono sto se recimo dogadja u Amsterdamu ili Pragu, pa tamosnji gradski celnici ne znaju kako da rese problem masovnog i nekontrolisanog priliva turista. S druge strane, mozda za Hrvatsku kao zemlju cijem BDP-u turizam doprinosi neuporedivo vise nego u slucaju Srbije, finansijska ravan moze da bude kljucna. Medjutim, zemlja kao Srbija koja verovatno nikada nece postati u pravom smislu te reci masovno tour-odrediste treba da vodi racuna o nekim krajnjim granicama pristojnosti i dostojanstva, ma sta to nekome znacilo. Konacno, u Hrvatsku turisti prevashodno dolaze na letovanje i pasivan odmor, pri cemu su posete kulturnim znamenitostima u sasvim drugom planu, ili prosto receno usputne. Izmedju tvrdjave Klis, koja je stekla odredjenu prepoznatljivost zbog "Got" i Smederevske tvrdjave koja je kanditat za listu Uneska, uvek cu se opredeliti za ono sto je u vrednosnom smislu jasno potvrdjeno, a ne za ono sto je trenutno popularno, a sto ce opet, pre ili kasnije biti zaboravljeno. Takodje, Ravanica je manastir autenticnog moravskog stila osobenog za jedno kulturno razdoblje srednjovekovne Srbije, dok je Crkva Svetog Donata jedna u nizu romanickih gradjevina kakvih je Italija prepuna. Prema tome, za zemlju kao sto je Srbija turizam i ne treba da prevashodno bude, ono sto vi mislite da treba.

Lepo, lepo

pre 4 godine

Ima masu turista jer su u EU, to su organizovani dolasci Azijata i tako to. Ali i BG je prepun toga, kad bi usli u EU to bi sve skocilo puta 10. Ali meni se to ne svidja, nisam lud za turistima koji se sudaraju po gradu i bulje u aparate i telefone...kad bi malo ocistili i okrecili Begis bio bi bas top, nema grada sa takvim smekom na daleko...
 (oto, 26. decembar 2019 20:14)

Radim u turizmu i mogu da ti kazem da Zagreb ne posjecuje vise turista jer je u Hrvatska u EU. Broj turista raste od pocetka 2000.i Zagreb ima vise turista od Beograda, iako je BG aerodrom veci i dolazi vise putnika. Hrvatska je turisticka zemlja i normalno da ljudi dolaze.

Sto se tice cistoce...netko je dolje spomenuo...kad usporedis Zagreb i Ljubljanu, Ljubljana je cistija. Oni su blize austriji, pa su i mentalitetom, trendovima blizi i brze se mijenjaju. Ali kako vrijeme odmice, sve se mijenja...tako ce i BG biti cisci...ne ide to preko noci. Split kazu da se ne mijenja...ali mijenja se jer dodje turist i ocijeni ti apartman. Ako si prljav i neljubazan, napise losu recenziju, pa to nitko vise ne dodje. E a njegove ti pare trebaju...tako da ce i Beograd stopama zagreba, kao sto je zagreb stopama Ljubljane

J.

pre 4 godine

Zagreb je dosadan neobrazovanoj omladini, kojoj su zabava splavovi, splavaruše i klubovi. Zagreb ima interesantne muzeje, pozorišta, dobre restorane, lepu okolinu, sjajan city-break za malo bolje turiste. Ko voli barok i secesiju, može na jedan dan da ode u prelepi Osijek (lepši od Novog Sada, van svake sumnje), a koga ne interesuje i plaši se, ne mora ni da čita, ni da komentariše.

Jovo

pre 4 godine

Treba biti realan i pošten osim Jadrana imaju Plitvice Np Krka Dubrovnik Samoborsko gorje Zagreb planine skijališta zimski turizam ravnu Slavoniju i Baranju. Lepa je priroda sve u svemu mala lepa dosta uređena i čista zemlja ko voli može videti. Masa nas letuje u Grčkoj i to je zakon to bar ja ne menjam ali sveukupno Hrvatska je prelepa država i to se mora priznati.

ketiS

pre 4 godine

@mario "Statistika u turizmu Srbije je nebitna...."

Statistika u turizmu Srbije je vise nego zadovoljavajuca. Eto, bas pre dva dana procitah zvanicnu izjavu upravnice TOS-a da ce i 2019 biti rekordna kada je turizam Srbije u pitanju. Sustina hrvatske statistike se zove Jadran, i zato je potpuno neumesno u poredjenju sa kontinentalnom zemljom potezati statistiku kao argument. Dakle, onaj ko nema stvarne argumente, taj poteze statistiku.

nenad-ZG

pre 4 godine

@ Nenad Jovanović
Zagreb je tradicionalno u božićne dane u znaku Orašara. Taj balet ( Čajkovski: Ščelkunščik) se redovito tijekom decembra izvodi u Hrvatskom Narodnom Kazalištu uz ogroman interes publike (za karte se čeka u dugim redovima od ranih jutarnjih sati). Zato i ove, kao i prethodnih godina, stilizirani osebujni likovi iz Orašara u svim veličinama simpatično upotpunjavaju ugođaj zagrebačkog Adventa.

Pozdrav iz Zagreba

pre 4 godine

Žao mi je kad čitam neke komentare ljudi koji vjerojatno nisu nikada bili u Zagrebu ili Hrvatskoj.
Koliko je samo ove sezone ljudi iz Srbije radilo i ljetovalo u Hrvatskoj.
I to komentiranje kao da ljudi u Hrvatskoj samo čekaju da čuju srpski pa da ga napadnu ... to su takve gluposti!
Zagreb dosadan? Jest bio je pred 10 g. Sad je prepun turista tokom cijele godine.
Bilo je nekih incidenata, neki navijači napali navijače ili sezonce ... ali nemojte mi reći sa u Auatriji nema napade na nas iz ex-YU kad netko poviče Tschusch!

@Nenad Jovanovic
Orašar ili Ščelkunčik je iz istoimenog baleta koji je jako popularan oduvijek u vrijeme prije Božića. Radi se o figuri za razbijanje oraha u obliku vojnika koju na poklon u baletu dobije djevojčica i on je vodi na put oko svijeta. Vuče korjene iz germanske kilture upravo kako ai i ti rekao.
Balet je skladao Petar Iljič Čajkovski tako da je u biti ruski.

City Slicker

pre 4 godine

@...Veliki plus sto grad izgleda čisto i uredno.
(sale, 26. decembar 2019 11:37) Ova poslednja tvrdnja iz vašeg komentara je najvažnija i potire ono što ste naveli kao manje pozitivno.

Karmen

pre 4 godine

Hrvatska za 2019. kasira oko 12,5 milijarda €.
Zagreb je trenutno pun turista a samo Kvarner trenutno ima 65 otvorenih hotela koji rade sad van sezone. A još Istra, Dalmacija, Dubrovnik... Zagreb zimi ima Advent, Svjetski skijaški kup Snježna kraljica (postao najgledanija svjetska skijaška utrka), Zlatnu piruetu, razne koncerte, predstave, balete, uskoro se otvara nova žičara (za Sljeme) među najdužima u Europi...Zagreb lijep, čist, uredan, uglađen, ušminkan, lijepe arhitekture, prepoznatljivih građevina, crkva sv. Marka, Kamenita vrata, katedrala, HNK, divna secesijska zgrada Hrvatski državni arhiv, moderna arhitektura, NSK, koncertna dvorana Lisinski, fontane, divni parkovi, velike pješačke zone, kvalitetne interpolacije kao Centar Cvjetni, Europski trg, divni botanički vrt, puno divnih parkova itd.

mario

pre 4 godine

Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem.
(C i n i k, 27. decembar 2019 17:12)
Ma nitko nije kao Bgd nitko niie najzagađeniji u Europi,a i svijetu kao Bgd jel tako.
Zagreb prljav haha e to je najbolji vic i još taj prljavi Zagreb posjeti više stranih turista već cijelu Srbiju.
Ali ok zavist i kompleksi su čudo.

dejan

pre 4 godine

Prosto je bizarno kako neke persone ovde same sebi pridaju (umišljenu) objektivnost, istovremeno prebacujući drugima nerealnost i subjektivnost. Valjda je svima jasno da se, za razliku od ličnih mišljenja, jedino egzatni podaci mogu smatrati objektivnima i bespogovornima.

maja

pre 4 godine

Ja i moja deca obožavamo Krcka Oraščića, a najbliže izvođenje tog predivnog baleta (za koje sam srečom dobila karte) odvija se u Zagrebu. Medenjaci mi nisu posebno privlačni, ali ću se počastiti zagorskim štruklama. Eto, bez obzira na ovdašnju ponudu, odabrala sam nešto drugačije...

ah, taj nesrečni krcko

pre 4 godine

A šta reči? "Veliki" Beograd je lane u decembru imao 84.000 posetilaca, a "mali" Zagreb 122.000. Ove će godine "uvezeni" Krcko Oraščić još izrazitije povećati tu razliku...baš neka nepravda...

neutralni posmatrač

pre 4 godine

Ništa nije zanimljivo! Od "isprazne statistike" ispraznije je svo to prepucavanje I uveravanje bez šanse da se iko pomeri (a i zašto bi?) za jotu od sopstvenog stajališta.
SREĆNA NOVA GODINA!

u krug

pre 4 godine

Hrvati imaju ono šta imaju držeći se sa pravom statistike, jer je u pitanju lova. Mi imamo autohtonost i originalnost, ali bez love. Imamo navodno i prepoznatljivost, mada realno upitnu zbog mršavog broja prepoznavaoca i tako opet dolazimo do (mrske) statistike...

realno stanje

pre 4 godine

Srbija je na dnu turističke lestvice u Evropi. Da bi se približila kontinentalnim zemljama poput Mađarske, Češke, Slovačke...trebao bi godišnji rast turističkog prometa (nekoliko godina uzastopno) biti trostruko veći od sadašnjeg. Inače, nema pomaka od začelja.

slovenac

pre 4 godine

@ ketiS
Pa, normalno je, kažeš, da Beograd turistički zaostaje za Zagrebom kao središtem jedne primorske zemlje, ali zašto zaostaje za Ljubljanom, kad je Slovenija zemlja zimskog i banjskog turizma, kojemu Ljubljana nije nikakvo središte? To pitanje da postavite na "dnevni red"!

Mica

pre 4 godine

"Kakva crna hr,nadrealno, potpuno urbanisticki u haosu,prljav i neljubazan grad je Zg.
Bgd je uodnosu na Zg prava metropola a N.Sad i da ne pominjem."
(C i n i k, 27. decembar 2019 17:12)

Ako ti je lakše živjeti dok lažeš sebe samog, samo tako nastavi.
To isto vrijedi i za ketiS, koja ne može preskočiti ni jedan članak o turizmu u Hrvatskoj, a da ne izbaci svoje frustracije u komentarima...

mario

pre 4 godine

Nego kad zafali turista onda-Srbi dodjite. A njihova predsednica se ljubi sa ustasama svaki dan po televiziji.
(D, 27. decembar 2019 08:09)
Nama da fali turista ??ti se šališ mislim da je neki dan se prešla brojka od 21 miljun turista i nama da fali turista je smiješna konstatacija.

@ketis Ajde nemoj pisati iz zavisti i kompleksa uostalom niosu Advent izmislili hrvati već zapadnjaci.
Kažeš Zagreb je austrougarska varoš,pa što je onda Beograd?tko ga je izgrađivao turci,austrougarska,jugoslavija ništa sam tako da .
Ako je Advent po tebi glupost,pa što ste nominirali NS?
Uostalom advent slavi rimokatolička,protestanska crkva nema veze sa vama tako da je vama to nebitno.

rista realista

pre 4 godine

Evo ovde se neka individua "narogušila" na "ispraznu statistiku". Mene lično boli briga za ispraznu statistiku, pri činjenici da je moja kesa puna. Ne znam kako vi?

mario

pre 4 godine

Sada smo saznali da Zagreb sve kopira,da Primorje i Dalmacija sve kopiraju uglavnom da je cijela Hrvatska jedna cijela kopija.
Naravno nebitni su i brojevi isto ti je posjeti li te 19 milujna stranih turista ili 2 miljuna to je isto ili zaradiš li 12,5 miljardi eura ili 2 miljarde eura to je po jednoj osobi sve isto.
Pa Beograd kopira rasvjete,doćek nove godine na otvorenom itd eto samo kopija.
Zagreb ovih dana ima svjetski skijaški kup u slalomu za žene i muškarce znate li kakva je to reklama,a da to je vjerojatno kopija već nećega.
Dakle glupe su usporedbe da je Zagreb kopija nećega uostalom da nije zanimljiv turitićki ne bi ga posjećivalo toliko stranih turista.
I da ne prodaju se samo medenjaci već svi specijaliteti hrvatske.

mario

pre 4 godine

Ko o cemu "baba o ustipcima", a gospodin Mario o statistici!
(ketiS, 01. januar 2020 20:52
Da statistika u turizmu Srbije je nebitna jel tako?a da možda se statistika i brojevi kopiraju.

poantiranje

pre 4 godine

Poanta je da Zagreb ne nudi "sopstvenu priču", za razliku od Beograda koji je nudi? OK! I šta sa time? Ta "tuđa" zagrebačka priča pokazuje se uspešnijom od beogradske jer - propagandno snažnija - bolje komunicira: privlači više posetioca i bolje se prodaje. Poanta je i da je turizam ekonomska delatnost, čiji je cilj zarada i profit, šta je u funkciji broja posetioca i njihove platežne moći, a na šta se nadovezuju sekundarni benefiti (u smislu da tvrđava Klis postaje poznatija od smederevske tvrđave, a zadarski sv. Donat od manastira Ravanica). Iz čega proizlazi zaključak da Hrvatska sopstvene resurse, kakvi god da su i čijeg god porekla da su, vrlo uspešno turistički eksploatira, šta se nikako ne bi moglo konstatovati u slučaju Srbije. Kraj priče!

poantiranje

pre 4 godine

@ ketiS
To zašto se vi lično opredeljujete u ovom slučaju je potpuno irelevantno. Usput iskazujete i nerazumevanje, budući da Ravanica (kao slučajni primer) nije pomenuta u kontekstu osporavanja njene vrednosti, već u kontekstu izostanka promišljenog i kvalitetnog turističkog marketinga. No, moram primetiti da demostrirate i neznanje šta se tiče sv Donata, konkretno u pogledu stilske kvalifikacije a očigledno i tipologije (najznačajnije preromaničke rotonde: Aachen, Zadar, Ravenna).