Utorak, 15.10.2019.

10:44

Šansa koju Srbija ne treba da propusti: Ovo je način za razvoj turizma

Izvor: B92

Šansa koju Srbija ne treba da propusti: Ovo je naèin za razvoj turizma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

nenad

pre 4 godine

@ prava lola
Sem šta treba umeti "eksploatisati i preprodavati" još više treba umeti održavati i doterivati, nešta što mi - za razliku od primoraca - nimalo ne umemo.

prava lola

pre 4 godine

Neki ozbiljno pate od zaborava ili teskog neznanja, posebno ovi sto se ne secaju razvoja turizma u nekadasnjoj zajednickoj drzavi. Selektivno pamcenje je zasluzno za temeljni zaborav onih koji su izgradili Jadransku magistralu, brojne hotele, infrastrukturu, izgradili nanovo obalu posle zamljotresa, izdvajali ozbiljan novac kao najbrojniji narod u zajednickoj nam drzavi, ostavljali novac tom istom turizmu koji su i sami podigli. Al nije cudo, primorci su zaboravili da je sve cime se dice bastina nekih drugih naroda koju samo eksploatisu i preprodaju, kako ocekivati iskrenost i zahvalnost?

vida

pre 4 godine

Srbija i turizam...hm komicno.
Imate turiste samo za Novu godinu, razvratne Britance zeljne opijanja i jos kojecega,koji se posle ni ne sjecaju dje su bili...
E sad,sto vi u turiste ubrajate i one sto od tacke A do tacke B moraju da prodju kroz Srbiju, to je vas problem.

Biba

pre 4 godine

"Uporedjujte se vi sa slicnim zemljama po velicini i broju stanovnika evo na pr. Hrvatska. Crna Gora vas sisa u turizmu minimum 30godina, a Hrvatska 50."

Kad se zemlje porede moraju se uzeti i okolnosti, ponuda, prirodne karakteristike i ulaganje u turizam kao i "imidz". Hrvatska i Srbija se ne mogu porediti kad je o turizmu rec, jedna drzava izlazi na skoro celu obalu istocnog Jadrana, druga je kontinentalna. U okviru te iste Hrvatske imamo ogromne razlike u broju poseta, Dubrovnik, Split, Rovinj imaju 10 puta vise turista od recimo Osijeka, Varazdina i Slavonskog Broda, logican odgovor - more. Kad uporedite posete 2 velika grada u ove dve drzave (ZG i BG) videcete da imaju priblizan broj turista iako je ZG glavni grad primorske drzave koja je u EU.
Srbija je skoro citav vek bila deo Jugoslavije, drzave koja je turizam gradila, razvijala i reklamirala na obali. Kasnije su usledile sankcije, izolovanost , bombe.. Ponovicu, Srbija nije iskoristila ni 10% svog potencijala - banje su nam propale, sela pusta, od city break destinacija razvija se samo Beograd, i manje vise Novi Sad. Arheoloska nalazista su nam neizreklamirana, kao i kulturno-istorijska ponuda. Manastire posecuju samo skolske ekskurzije i vernici. Mi smo krivi, niko ne krivi druge zemlje za to, prosto se mora uloziti i raditi. Ne zaboravite i da su Slovenija, Hrvatska i BiH vec skoro 30 godin nezavisne dok je Srbija svega 13, do nedavno satanizovana u svim svetskim medijima (a u regionalnim vidimo, i dan danas)

mario

pre 4 godine

(Biba, 15. oktobar 2019 17:46)
Dakle od tog nekakvog regionalnog nastupa najviše bi to koristilo Srbiji,BiH jer Hrvatska je turistički prepoznata i sama na svim kontinetima dokaz tome je da ovih dana su opet iz Južne Koreje snimali emisiju o Hrvatskoj.
Hrvatsku posjeti 20 miljuna turista i naravno da bi onda se koristilo da se njima ponudi neki izlet u BiH ili Srbiju tako da sigurno ne bi Hrvatska kupila kajmak uostalom turisti koji posjete Srbiju sigurno su bili već u Hrvatskoj.

Slovenac

pre 4 godine

Prvo ocistite zemlju, znaci samo u Indiji sam toliko smeca video kao u SRB. Pa onda putevi, table, ponuda kako treba, itd. a to je proces koji trazi celu zajednicu, i traje duge godine. A rec zajednica kod vas ne postoji. Uvek samo "ja".

julia

pre 4 godine

@ Biba smanji dozivljaj...Crna Gora je od vas miljama daleko.
Kako to da, kada treba da umanjite uspjeh Crne Gore onda je mala, svega 650000, kao Novi Beograd...a kada mjerite posjete turista onda vise turista od CG, tada ne spomenete ni broj stanovnika, ni velicinu. Koliki je dobit po stanovniku? Uporedjujte se vi sa slicnim zemljama po velicini i broju stanovnika...evo na pr. Hrvatska...
I kakvi su rezultati?
Koliko je to po broju stanovnika?
Crna Gora vas sisa u turizmu minimum 30godina...a Hrvatska 50.

maki

pre 4 godine

Kad im vidim one maske za lice, kao da su dosli u leglo zaraze, a ne na najnezagadjenije podrucje, mala snaga me hvata. Setaju tako kroz Perast i Boku...navikli na smog i izduvne gasove i ko zna sta sve ne u svojim drzavama.
(dusan novljanin, 15. oktobar 2019 13:24)
Prvo niste ne zagadjeni ne znam onog ko se nije vratio sa letovanja a da nije imap stomacne probleme, ali ovde nije o tome rec, kulturan narod u Aziji kada je nekp bolestan nosi masku da ne zarazi druge.

Vladimir

pre 4 godine

Srbija voz se pobrinuo za turiste koji bi da nas posete. Ukinuli su liniju Temisvar- Vrsac- Beograd. To je bila ruta za obilazak regiona i povezivala Srbiju i Rumuniju.

paolo -dubrovnik

pre 4 godine

Neka region nastupa zajedno, ali bez Hrvatske. Hrvatsku posjećuje trostruko više kineskih turista od Srbije, kakva nam korist od nekakve regionalne suradnje?

Biba

pre 4 godine

"Hrvatska kada je turizam u pitanju, prirodno može surađivati i surađuje sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom koje imaju što ponuditi a i blizu su"

Ma nije moguce, CG, BiH blizu a Srbija tamo daleko? Od Zagreba (na samom zapadu HR) do Beograda se stize za 4 sata. Za vasu informaciju Srbija ima vise turista i od Crne Gore i od BiH. Naravno da ne moze da se poredi s Hrvatskom koja ima onoliku obalu zemlja je EU ali da je potcenjujete toliko bas a pritom malo ljudi iz Hrvatske je i bilo u Srbiji. Za vecinu Hrvata Srbija je jedna velika misticna nepoznata zemlja, eventualno su bili u Novom Sadu i Beogradu, o srpskim planinama, manastirima, tvrdjavama, pecinama, klisurama znajz koliko i prosecan Srbin o geografiji Jermenije, ali zato su nauceni da je Srbija ruzna i neprijateljska zemlja i s takvim predrasudama o njoj govore (kao i neki nasi dezurni hejteri na portalima koji jedva cekaju ovakve teme da iskale svoj bes na Srbiji a nisu bili dalje od Paralije i Budimpeste). Srbija niie iskoristila ni 10% potencijala kad je turizam u pitanju, mi smo fakticki zemlja koja tek treba da ulozi novac i trud u reklamu i turizam. Mnogi u samoj Srbiji npr nisu znali za kanjon Uvca nego kad vide fotografije misle Novi Zeland a kanjon na 4 sata voznje od Beograda. Tek pre desetak godina je to mesto pocelo da se reklamira kod nas a takvih mesta u Srbiji ima kolko hocete.

Mario

pre 4 godine

A hrvati ili slovenci glavni organizatori I kupe kajmak.
(mile, 15. oktobar 2019 12:43)
A što bi uopće Hrvatska i Slovenija surađivale sa Srbijom? I jedna i druga država su za razliku od Srbije razvijene turističke destinacije, u ovoj ideji se radi o tome da bi Srbija na račun drugih trebala uzet malo tog turističkog "kajmaka".
Hrvatska kada je turizam u pitanju, prirodno može surađivati i surađuje sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom koje imaju što ponuditi a i blizu su, Srbija je tu potpuno nebitna.

mixer

pre 4 godine

ima u srbiji ponesto da se vidi ali kad kinezi otkriju hrvatsku i crnu goru...preskakace srbiju...kad vide durmitor,boku pa krenu od dubrovnika na gore...da je kralj bio pametan ko sto nije...al aj sad

ja

pre 4 godine

Odaberite 5 banja koje se nalaze blizu većih naseljenih mesta i koje su povezane solidnom saobraćajnom infrastrukturom (Niška, Vrnjačka,...). Uložite 100 miliona evra u izgradnju mini kliničkih centara i dovedite tamo lekare koji se bave estetskim intervencijama - ortodontisti, plastični hirurzi, oni koji su se specijalizovali za promenu pola, itd. Ispromovišite medicinski turizam po zapadnim zemljama i ponudite jedinstvenu tarifu - čarter let, intervenciju, postoperativnu negu, čarter let nazad. Za vreme oporavka, ponudite im ture po okolini tih banja, seoski i etno turizam. Upoznajte ih sa ostalim ponudama - ski centri, Via Romana, gastronomska ponuda, vinske regije,... Za par godina ćete početi da zarađujete milijarde - samo od medicinskog turizma, a tek od širenja dobrog glasa i budućeg vraćanja tih istih ljudi, ne zbog medicinskog, već zbog klasičnog turizma...

A retracment

pre 4 godine

Нешто нисам приметио да је било сарадње у корист Српског туризма од стране Републике Хрватске која одавно бележи огроман број туриста из целог света. Сарадња само ако је у нашу корист то би требало да буде преовлађујуће и у осталим сферама не само туризму.

dusan novljanin

pre 4 godine

Kad im vidim one maske za lice, kao da su dosli u leglo zaraze, a ne na najnezagadjenije podrucje, mala snaga me hvata. Setaju tako kroz Perast i Boku...navikli na smog i izduvne gasove i ko zna sta sve ne u svojim drzavama.

dejan

pre 4 godine

"Ali ako, na primer, u info centru u Beogradu, može da dobije bar osnovne informacije o ponudi Vrnjačke Banje, a tamo opet informacije o drugim mestima u Srbiji" --- ovi mLogoumni komentari bi zadivili i cuvenog Grunfa. I on bi na njima imao mnogo toga da nauci. Majko moja, gde ja zivim ... pa ovo je valjada vec odavno trebalo da je tako. Kada pomenuste region, pomislih da u nasim turistickim organizacijama turista bi trebalo da dodbije info o susednim zemljama i obrnuto. Kad ono ... ahaahahahahahahahha ...

ja

pre 4 godine

Odaberite 5 banja koje se nalaze blizu većih naseljenih mesta i koje su povezane solidnom saobraćajnom infrastrukturom (Niška, Vrnjačka,...). Uložite 100 miliona evra u izgradnju mini kliničkih centara i dovedite tamo lekare koji se bave estetskim intervencijama - ortodontisti, plastični hirurzi, oni koji su se specijalizovali za promenu pola, itd. Ispromovišite medicinski turizam po zapadnim zemljama i ponudite jedinstvenu tarifu - čarter let, intervenciju, postoperativnu negu, čarter let nazad. Za vreme oporavka, ponudite im ture po okolini tih banja, seoski i etno turizam. Upoznajte ih sa ostalim ponudama - ski centri, Via Romana, gastronomska ponuda, vinske regije,... Za par godina ćete početi da zarađujete milijarde - samo od medicinskog turizma, a tek od širenja dobrog glasa i budućeg vraćanja tih istih ljudi, ne zbog medicinskog, već zbog klasičnog turizma...

dejan

pre 4 godine

"Ali ako, na primer, u info centru u Beogradu, može da dobije bar osnovne informacije o ponudi Vrnjačke Banje, a tamo opet informacije o drugim mestima u Srbiji" --- ovi mLogoumni komentari bi zadivili i cuvenog Grunfa. I on bi na njima imao mnogo toga da nauci. Majko moja, gde ja zivim ... pa ovo je valjada vec odavno trebalo da je tako. Kada pomenuste region, pomislih da u nasim turistickim organizacijama turista bi trebalo da dodbije info o susednim zemljama i obrnuto. Kad ono ... ahaahahahahahahahha ...

Mario

pre 4 godine

A hrvati ili slovenci glavni organizatori I kupe kajmak.
(mile, 15. oktobar 2019 12:43)
A što bi uopće Hrvatska i Slovenija surađivale sa Srbijom? I jedna i druga država su za razliku od Srbije razvijene turističke destinacije, u ovoj ideji se radi o tome da bi Srbija na račun drugih trebala uzet malo tog turističkog "kajmaka".
Hrvatska kada je turizam u pitanju, prirodno može surađivati i surađuje sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom koje imaju što ponuditi a i blizu su, Srbija je tu potpuno nebitna.

mixer

pre 4 godine

ima u srbiji ponesto da se vidi ali kad kinezi otkriju hrvatsku i crnu goru...preskakace srbiju...kad vide durmitor,boku pa krenu od dubrovnika na gore...da je kralj bio pametan ko sto nije...al aj sad

Slovenac

pre 4 godine

Prvo ocistite zemlju, znaci samo u Indiji sam toliko smeca video kao u SRB. Pa onda putevi, table, ponuda kako treba, itd. a to je proces koji trazi celu zajednicu, i traje duge godine. A rec zajednica kod vas ne postoji. Uvek samo "ja".

dusan novljanin

pre 4 godine

Kad im vidim one maske za lice, kao da su dosli u leglo zaraze, a ne na najnezagadjenije podrucje, mala snaga me hvata. Setaju tako kroz Perast i Boku...navikli na smog i izduvne gasove i ko zna sta sve ne u svojim drzavama.

Biba

pre 4 godine

"Hrvatska kada je turizam u pitanju, prirodno može surađivati i surađuje sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom koje imaju što ponuditi a i blizu su"

Ma nije moguce, CG, BiH blizu a Srbija tamo daleko? Od Zagreba (na samom zapadu HR) do Beograda se stize za 4 sata. Za vasu informaciju Srbija ima vise turista i od Crne Gore i od BiH. Naravno da ne moze da se poredi s Hrvatskom koja ima onoliku obalu zemlja je EU ali da je potcenjujete toliko bas a pritom malo ljudi iz Hrvatske je i bilo u Srbiji. Za vecinu Hrvata Srbija je jedna velika misticna nepoznata zemlja, eventualno su bili u Novom Sadu i Beogradu, o srpskim planinama, manastirima, tvrdjavama, pecinama, klisurama znajz koliko i prosecan Srbin o geografiji Jermenije, ali zato su nauceni da je Srbija ruzna i neprijateljska zemlja i s takvim predrasudama o njoj govore (kao i neki nasi dezurni hejteri na portalima koji jedva cekaju ovakve teme da iskale svoj bes na Srbiji a nisu bili dalje od Paralije i Budimpeste). Srbija niie iskoristila ni 10% potencijala kad je turizam u pitanju, mi smo fakticki zemlja koja tek treba da ulozi novac i trud u reklamu i turizam. Mnogi u samoj Srbiji npr nisu znali za kanjon Uvca nego kad vide fotografije misle Novi Zeland a kanjon na 4 sata voznje od Beograda. Tek pre desetak godina je to mesto pocelo da se reklamira kod nas a takvih mesta u Srbiji ima kolko hocete.

maki

pre 4 godine

Kad im vidim one maske za lice, kao da su dosli u leglo zaraze, a ne na najnezagadjenije podrucje, mala snaga me hvata. Setaju tako kroz Perast i Boku...navikli na smog i izduvne gasove i ko zna sta sve ne u svojim drzavama.
(dusan novljanin, 15. oktobar 2019 13:24)
Prvo niste ne zagadjeni ne znam onog ko se nije vratio sa letovanja a da nije imap stomacne probleme, ali ovde nije o tome rec, kulturan narod u Aziji kada je nekp bolestan nosi masku da ne zarazi druge.

julia

pre 4 godine

@ Biba smanji dozivljaj...Crna Gora je od vas miljama daleko.
Kako to da, kada treba da umanjite uspjeh Crne Gore onda je mala, svega 650000, kao Novi Beograd...a kada mjerite posjete turista onda vise turista od CG, tada ne spomenete ni broj stanovnika, ni velicinu. Koliki je dobit po stanovniku? Uporedjujte se vi sa slicnim zemljama po velicini i broju stanovnika...evo na pr. Hrvatska...
I kakvi su rezultati?
Koliko je to po broju stanovnika?
Crna Gora vas sisa u turizmu minimum 30godina...a Hrvatska 50.

paolo -dubrovnik

pre 4 godine

Neka region nastupa zajedno, ali bez Hrvatske. Hrvatsku posjećuje trostruko više kineskih turista od Srbije, kakva nam korist od nekakve regionalne suradnje?

A retracment

pre 4 godine

Нешто нисам приметио да је било сарадње у корист Српског туризма од стране Републике Хрватске која одавно бележи огроман број туриста из целог света. Сарадња само ако је у нашу корист то би требало да буде преовлађујуће и у осталим сферама не само туризму.

Vladimir

pre 4 godine

Srbija voz se pobrinuo za turiste koji bi da nas posete. Ukinuli su liniju Temisvar- Vrsac- Beograd. To je bila ruta za obilazak regiona i povezivala Srbiju i Rumuniju.

mario

pre 4 godine

(Biba, 15. oktobar 2019 17:46)
Dakle od tog nekakvog regionalnog nastupa najviše bi to koristilo Srbiji,BiH jer Hrvatska je turistički prepoznata i sama na svim kontinetima dokaz tome je da ovih dana su opet iz Južne Koreje snimali emisiju o Hrvatskoj.
Hrvatsku posjeti 20 miljuna turista i naravno da bi onda se koristilo da se njima ponudi neki izlet u BiH ili Srbiju tako da sigurno ne bi Hrvatska kupila kajmak uostalom turisti koji posjete Srbiju sigurno su bili već u Hrvatskoj.

vida

pre 4 godine

Srbija i turizam...hm komicno.
Imate turiste samo za Novu godinu, razvratne Britance zeljne opijanja i jos kojecega,koji se posle ni ne sjecaju dje su bili...
E sad,sto vi u turiste ubrajate i one sto od tacke A do tacke B moraju da prodju kroz Srbiju, to je vas problem.

prava lola

pre 4 godine

Neki ozbiljno pate od zaborava ili teskog neznanja, posebno ovi sto se ne secaju razvoja turizma u nekadasnjoj zajednickoj drzavi. Selektivno pamcenje je zasluzno za temeljni zaborav onih koji su izgradili Jadransku magistralu, brojne hotele, infrastrukturu, izgradili nanovo obalu posle zamljotresa, izdvajali ozbiljan novac kao najbrojniji narod u zajednickoj nam drzavi, ostavljali novac tom istom turizmu koji su i sami podigli. Al nije cudo, primorci su zaboravili da je sve cime se dice bastina nekih drugih naroda koju samo eksploatisu i preprodaju, kako ocekivati iskrenost i zahvalnost?

Biba

pre 4 godine

"Uporedjujte se vi sa slicnim zemljama po velicini i broju stanovnika evo na pr. Hrvatska. Crna Gora vas sisa u turizmu minimum 30godina, a Hrvatska 50."

Kad se zemlje porede moraju se uzeti i okolnosti, ponuda, prirodne karakteristike i ulaganje u turizam kao i "imidz". Hrvatska i Srbija se ne mogu porediti kad je o turizmu rec, jedna drzava izlazi na skoro celu obalu istocnog Jadrana, druga je kontinentalna. U okviru te iste Hrvatske imamo ogromne razlike u broju poseta, Dubrovnik, Split, Rovinj imaju 10 puta vise turista od recimo Osijeka, Varazdina i Slavonskog Broda, logican odgovor - more. Kad uporedite posete 2 velika grada u ove dve drzave (ZG i BG) videcete da imaju priblizan broj turista iako je ZG glavni grad primorske drzave koja je u EU.
Srbija je skoro citav vek bila deo Jugoslavije, drzave koja je turizam gradila, razvijala i reklamirala na obali. Kasnije su usledile sankcije, izolovanost , bombe.. Ponovicu, Srbija nije iskoristila ni 10% svog potencijala - banje su nam propale, sela pusta, od city break destinacija razvija se samo Beograd, i manje vise Novi Sad. Arheoloska nalazista su nam neizreklamirana, kao i kulturno-istorijska ponuda. Manastire posecuju samo skolske ekskurzije i vernici. Mi smo krivi, niko ne krivi druge zemlje za to, prosto se mora uloziti i raditi. Ne zaboravite i da su Slovenija, Hrvatska i BiH vec skoro 30 godin nezavisne dok je Srbija svega 13, do nedavno satanizovana u svim svetskim medijima (a u regionalnim vidimo, i dan danas)

nenad

pre 4 godine

@ prava lola
Sem šta treba umeti "eksploatisati i preprodavati" još više treba umeti održavati i doterivati, nešta što mi - za razliku od primoraca - nimalo ne umemo.

Mario

pre 4 godine

A hrvati ili slovenci glavni organizatori I kupe kajmak.
(mile, 15. oktobar 2019 12:43)
A što bi uopće Hrvatska i Slovenija surađivale sa Srbijom? I jedna i druga država su za razliku od Srbije razvijene turističke destinacije, u ovoj ideji se radi o tome da bi Srbija na račun drugih trebala uzet malo tog turističkog "kajmaka".
Hrvatska kada je turizam u pitanju, prirodno može surađivati i surađuje sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom koje imaju što ponuditi a i blizu su, Srbija je tu potpuno nebitna.

Biba

pre 4 godine

"Hrvatska kada je turizam u pitanju, prirodno može surađivati i surađuje sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom koje imaju što ponuditi a i blizu su"

Ma nije moguce, CG, BiH blizu a Srbija tamo daleko? Od Zagreba (na samom zapadu HR) do Beograda se stize za 4 sata. Za vasu informaciju Srbija ima vise turista i od Crne Gore i od BiH. Naravno da ne moze da se poredi s Hrvatskom koja ima onoliku obalu zemlja je EU ali da je potcenjujete toliko bas a pritom malo ljudi iz Hrvatske je i bilo u Srbiji. Za vecinu Hrvata Srbija je jedna velika misticna nepoznata zemlja, eventualno su bili u Novom Sadu i Beogradu, o srpskim planinama, manastirima, tvrdjavama, pecinama, klisurama znajz koliko i prosecan Srbin o geografiji Jermenije, ali zato su nauceni da je Srbija ruzna i neprijateljska zemlja i s takvim predrasudama o njoj govore (kao i neki nasi dezurni hejteri na portalima koji jedva cekaju ovakve teme da iskale svoj bes na Srbiji a nisu bili dalje od Paralije i Budimpeste). Srbija niie iskoristila ni 10% potencijala kad je turizam u pitanju, mi smo fakticki zemlja koja tek treba da ulozi novac i trud u reklamu i turizam. Mnogi u samoj Srbiji npr nisu znali za kanjon Uvca nego kad vide fotografije misle Novi Zeland a kanjon na 4 sata voznje od Beograda. Tek pre desetak godina je to mesto pocelo da se reklamira kod nas a takvih mesta u Srbiji ima kolko hocete.

julia

pre 4 godine

@ Biba smanji dozivljaj...Crna Gora je od vas miljama daleko.
Kako to da, kada treba da umanjite uspjeh Crne Gore onda je mala, svega 650000, kao Novi Beograd...a kada mjerite posjete turista onda vise turista od CG, tada ne spomenete ni broj stanovnika, ni velicinu. Koliki je dobit po stanovniku? Uporedjujte se vi sa slicnim zemljama po velicini i broju stanovnika...evo na pr. Hrvatska...
I kakvi su rezultati?
Koliko je to po broju stanovnika?
Crna Gora vas sisa u turizmu minimum 30godina...a Hrvatska 50.

dusan novljanin

pre 4 godine

Kad im vidim one maske za lice, kao da su dosli u leglo zaraze, a ne na najnezagadjenije podrucje, mala snaga me hvata. Setaju tako kroz Perast i Boku...navikli na smog i izduvne gasove i ko zna sta sve ne u svojim drzavama.

mixer

pre 4 godine

ima u srbiji ponesto da se vidi ali kad kinezi otkriju hrvatsku i crnu goru...preskakace srbiju...kad vide durmitor,boku pa krenu od dubrovnika na gore...da je kralj bio pametan ko sto nije...al aj sad

maki

pre 4 godine

Kad im vidim one maske za lice, kao da su dosli u leglo zaraze, a ne na najnezagadjenije podrucje, mala snaga me hvata. Setaju tako kroz Perast i Boku...navikli na smog i izduvne gasove i ko zna sta sve ne u svojim drzavama.
(dusan novljanin, 15. oktobar 2019 13:24)
Prvo niste ne zagadjeni ne znam onog ko se nije vratio sa letovanja a da nije imap stomacne probleme, ali ovde nije o tome rec, kulturan narod u Aziji kada je nekp bolestan nosi masku da ne zarazi druge.

dejan

pre 4 godine

"Ali ako, na primer, u info centru u Beogradu, može da dobije bar osnovne informacije o ponudi Vrnjačke Banje, a tamo opet informacije o drugim mestima u Srbiji" --- ovi mLogoumni komentari bi zadivili i cuvenog Grunfa. I on bi na njima imao mnogo toga da nauci. Majko moja, gde ja zivim ... pa ovo je valjada vec odavno trebalo da je tako. Kada pomenuste region, pomislih da u nasim turistickim organizacijama turista bi trebalo da dodbije info o susednim zemljama i obrnuto. Kad ono ... ahaahahahahahahahha ...

mario

pre 4 godine

(Biba, 15. oktobar 2019 17:46)
Dakle od tog nekakvog regionalnog nastupa najviše bi to koristilo Srbiji,BiH jer Hrvatska je turistički prepoznata i sama na svim kontinetima dokaz tome je da ovih dana su opet iz Južne Koreje snimali emisiju o Hrvatskoj.
Hrvatsku posjeti 20 miljuna turista i naravno da bi onda se koristilo da se njima ponudi neki izlet u BiH ili Srbiju tako da sigurno ne bi Hrvatska kupila kajmak uostalom turisti koji posjete Srbiju sigurno su bili već u Hrvatskoj.

A retracment

pre 4 godine

Нешто нисам приметио да је било сарадње у корист Српског туризма од стране Републике Хрватске која одавно бележи огроман број туриста из целог света. Сарадња само ако је у нашу корист то би требало да буде преовлађујуће и у осталим сферама не само туризму.

paolo -dubrovnik

pre 4 godine

Neka region nastupa zajedno, ali bez Hrvatske. Hrvatsku posjećuje trostruko više kineskih turista od Srbije, kakva nam korist od nekakve regionalne suradnje?

Slovenac

pre 4 godine

Prvo ocistite zemlju, znaci samo u Indiji sam toliko smeca video kao u SRB. Pa onda putevi, table, ponuda kako treba, itd. a to je proces koji trazi celu zajednicu, i traje duge godine. A rec zajednica kod vas ne postoji. Uvek samo "ja".

Vladimir

pre 4 godine

Srbija voz se pobrinuo za turiste koji bi da nas posete. Ukinuli su liniju Temisvar- Vrsac- Beograd. To je bila ruta za obilazak regiona i povezivala Srbiju i Rumuniju.

Biba

pre 4 godine

"Uporedjujte se vi sa slicnim zemljama po velicini i broju stanovnika evo na pr. Hrvatska. Crna Gora vas sisa u turizmu minimum 30godina, a Hrvatska 50."

Kad se zemlje porede moraju se uzeti i okolnosti, ponuda, prirodne karakteristike i ulaganje u turizam kao i "imidz". Hrvatska i Srbija se ne mogu porediti kad je o turizmu rec, jedna drzava izlazi na skoro celu obalu istocnog Jadrana, druga je kontinentalna. U okviru te iste Hrvatske imamo ogromne razlike u broju poseta, Dubrovnik, Split, Rovinj imaju 10 puta vise turista od recimo Osijeka, Varazdina i Slavonskog Broda, logican odgovor - more. Kad uporedite posete 2 velika grada u ove dve drzave (ZG i BG) videcete da imaju priblizan broj turista iako je ZG glavni grad primorske drzave koja je u EU.
Srbija je skoro citav vek bila deo Jugoslavije, drzave koja je turizam gradila, razvijala i reklamirala na obali. Kasnije su usledile sankcije, izolovanost , bombe.. Ponovicu, Srbija nije iskoristila ni 10% svog potencijala - banje su nam propale, sela pusta, od city break destinacija razvija se samo Beograd, i manje vise Novi Sad. Arheoloska nalazista su nam neizreklamirana, kao i kulturno-istorijska ponuda. Manastire posecuju samo skolske ekskurzije i vernici. Mi smo krivi, niko ne krivi druge zemlje za to, prosto se mora uloziti i raditi. Ne zaboravite i da su Slovenija, Hrvatska i BiH vec skoro 30 godin nezavisne dok je Srbija svega 13, do nedavno satanizovana u svim svetskim medijima (a u regionalnim vidimo, i dan danas)

prava lola

pre 4 godine

Neki ozbiljno pate od zaborava ili teskog neznanja, posebno ovi sto se ne secaju razvoja turizma u nekadasnjoj zajednickoj drzavi. Selektivno pamcenje je zasluzno za temeljni zaborav onih koji su izgradili Jadransku magistralu, brojne hotele, infrastrukturu, izgradili nanovo obalu posle zamljotresa, izdvajali ozbiljan novac kao najbrojniji narod u zajednickoj nam drzavi, ostavljali novac tom istom turizmu koji su i sami podigli. Al nije cudo, primorci su zaboravili da je sve cime se dice bastina nekih drugih naroda koju samo eksploatisu i preprodaju, kako ocekivati iskrenost i zahvalnost?

nenad

pre 4 godine

@ prava lola
Sem šta treba umeti "eksploatisati i preprodavati" još više treba umeti održavati i doterivati, nešta što mi - za razliku od primoraca - nimalo ne umemo.

ja

pre 4 godine

Odaberite 5 banja koje se nalaze blizu većih naseljenih mesta i koje su povezane solidnom saobraćajnom infrastrukturom (Niška, Vrnjačka,...). Uložite 100 miliona evra u izgradnju mini kliničkih centara i dovedite tamo lekare koji se bave estetskim intervencijama - ortodontisti, plastični hirurzi, oni koji su se specijalizovali za promenu pola, itd. Ispromovišite medicinski turizam po zapadnim zemljama i ponudite jedinstvenu tarifu - čarter let, intervenciju, postoperativnu negu, čarter let nazad. Za vreme oporavka, ponudite im ture po okolini tih banja, seoski i etno turizam. Upoznajte ih sa ostalim ponudama - ski centri, Via Romana, gastronomska ponuda, vinske regije,... Za par godina ćete početi da zarađujete milijarde - samo od medicinskog turizma, a tek od širenja dobrog glasa i budućeg vraćanja tih istih ljudi, ne zbog medicinskog, već zbog klasičnog turizma...

vida

pre 4 godine

Srbija i turizam...hm komicno.
Imate turiste samo za Novu godinu, razvratne Britance zeljne opijanja i jos kojecega,koji se posle ni ne sjecaju dje su bili...
E sad,sto vi u turiste ubrajate i one sto od tacke A do tacke B moraju da prodju kroz Srbiju, to je vas problem.