Srem: Zekin salaš u Krčedinu

Petnaestak kilometara od Inđije, na obroncima Fruške gore i uz Dunav, smestio se sremački Krčedin, mesto poznato po dobrim ribarima i još boljem sremačkom vinu.

Autor: J. Zurković
Izvor: Danas

Izvor: B92

Subota, 23.05.2009.

06:30

Default images

Upravo ovde, u centru sela, odnedavno radi novi salaš uvršten zbog lokacije u, kako kažu, ušorene salaše, nazvan Zekin salaš, a sve u čast ove ljupke životinje, kojoj je kako vele ovde sve posvećeno i koji se nalazi svuda, sem na meniju.

Protekle subote, novinari su imali priliku da upoznaju salaš i turistički potencijal ovog kraja. Kako se čulo, Zekin slaš je restaurirano staro sremačko domaćinstvo u vlasništvu Sremske kuće u koje je uloženo 1,5 miliona evra što vlastitog novca, što državnih para kroz projekte. Prema rečima direktora preduzeća Veljka Saradžića, ovaj poduhvat podržalo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja davanjem podsticajnih kredita na konkursu iz oblasti razvoja turizma u Republici.

Od direktora Turističke organizacije Inđija Borisa Paška saznajemo da je Inđija do sada uglavnom bila prepoznatljiva po ulaganjima u privredu i brzom razvoju, ali je došlo vreme da se i u pitanju turizma ponudi i uradi više. Stoga će ovaj salaš u saradnji sa odgovarajućim institucijama opštine Inđija baviti organizacijom kongresa, poslovnih skupova, sajmova, scensko-muzičkih programa, umetničkih kolonija i radionica, obilaskom fruškogorskih manastira, ponudom za lovce i ribolovce i time bitno poboljšati turističku ponudu opštine.

Na prezentaciji se čulo i da projekat turističkog kompleksa Zekin salaš planira izgradnju hotelskih kapaciteta od 60 ležaja, velnes centar i rekreativne zone. Do tada, salaš radi svakog dana osim ponedeljka, a u zanimljivom ambijentu štimung popravljaju tamburaši četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom.

Galerija, muzej, etnohrana

Na površini od jednog jutra salaš raspolaže etno restoranom, jedinstvenim Muzejem zeca, galerijom Guvno, prostorom pogodnim za održavanje poslovnih skupova, koje danas često zovu korporativni turizam, potom za prezentacije, seminare, a naravno i za porodični odmor i obične turiste, putnike namernike koji vole autentični rustikalni ambijent i enterijer iz prohujalih vremena.

Etnorestoran ima 150 mesta, plus još dva puta toliko u avliji u letnjoj bašti, kao i svojevrstan trg Guvno pogodan za održavanje koncerata, pozorišnih predstava, etnodogađaja... U ambijentu starog sremačkog domaćinstva služe se autohtona, pomalo zaboravljena jela ovog kraja. Tu je i Muzej zeca, stalna umetnička postavka posvećena i inspirisana njime, autora akademskog slikara Nikole Džafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: