Francuski Karibi: praktični saveti

Karibi u suštini imaju samo dve sezone – kišnu i suvu. Od decembra do juna je prijatno toplo, suvo i sunčano. Tokom ostatka godine lako može da bude vrelo i vlažno, a ceo region povremeno zahvate žestoki uragani, piše Independent

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

13:14

Default images

St-Martin - dva ostrva na jednom

Ostrvo Sveti Martin je podeljeno na dva dela - Saint Martin koji pripada Francuskoj, i Sint Maarten koji pripada Holandiji. Ostrvo uglavom ima valovite zelene brežuljke koje povremeno smenjuje peščani teren, prekriven oskudnim žbunovitim rastinjem. Postoji i nekoliko spektakularnih plaža, na kojima se između ostalog toleriše nudizam – ukupno 32. Restorani su odlični, kao i noćni život.

Na holandsku stranu ostrva uglavnom dolaze turisti koji paket aranžmanima krstare Karibima, dok je Francuska strana mirnija i ekskluzivnija. Ne propustite da obiđete glavni grad Marigot, pogotovo njegovu luku punu bistroa i tezgi sa cimetom, muskatnim orahom i čilijem. Ako imate vremena, odvezite se istočno u malo ribarsko selo Grand-Case, koje odiše tipičnim francuskim šarmom.

Za pešačenje preporučujemo bujnu tropsku šumu kod prirodnog rezervata Loterie Farm (00 590 590 87 86 16; loteriefarm.net), u podnožju Pic Paradis, najvišeg dela ostrva. Jedna od stvari koje u životu ne smete propustiti je jahanje konja na plaži pored mora - Bayside Riding Club (00 590 590 87 36 64; baysideridingclub.com). Agencija se nalazi u Coconut Grove, a cena je od US$70 na sat.

Kada je reč o smeštaju, zvezda St-Martina je La Samanna (00 590 590 87 64 00; lasamanna.com), u kome odsedali mnoge poznate ličnosti, od Dolce & Gabbana do Jodie Foster. Hotel je smešten na jednom kraju spektakularne plaže Baie Longue, i u njemu ćete dobiti crveni tepih u pravom smislu reči, a u hotelskoj sobi će vas čekati šampanjac i jagode prelivene čokoladom. B&B košta od US$495. Od 1. novembra kreće linija privatnim gliserom od hotela do aerodroma, a karta, uključujući koktel tokom vožnje, će koštati US$75.

Uvek toplo, ali ponekad s kišom

Karibi u suštini imaju samo dve sezone – kišnu i suvu. Od decembra do juna je prijatno toplo, suvo i sunčano. Tokom ostatka godine lako može da bude vrelo i vlažno, a ceo region povremeno zahvate žestoki uragani. Dešava se da putanja uragana direktno ide preko pojedinih karipskih ostrva, a poslednji put je to bio uragan Ike (srp. Ajk) u septembru 2008. Sezona uragana je od juna do novembra, a vrhunac dostiže u krajem avgusta i u septembru, i tada kiša žestoko lije, a vetrovi su enormno jaki.

Kao i u svim ostalim tropskim krajevima, i na Karibima su dominantni vetrovi pasati koji duvaju uglavnom sa istoka. Pasati su vekovima bili od neizmerne koristi jedrenjacima na prekookeanskim plovidbama, ali sa meteorološke tačke, pasati su pogonska snaga za tropske oluje koje se formiraju iznad Atlantika. Ipak, tokom najvećeg dela godine, oni imaju benigni uticaj na Karibe.

Pasati preko Atlantika do Karipskog mora donose i afričku prašinu. Kada pesak iz Sahare prolazi iznad Kariba, manje je kiše, a nebo se od plavog pretvara u mlečno belo, dok su zalasci sunca su spektakularno crvene boje. To se najčešće događa u julu.

I upravo zbog pasata su ove dve grupe ostrva nazvana Ostrva privetrine i Ostrva zavetrine. Ostrva privetrine čine prvu grupu ostrva na koju su jedrenjaci nailazili prilikom dolaska u Novi svet. Zbog svog položaja, Ostrva privetrine uvek imaju blažu klimu nego Ostrva zavetrine, a severoistočni delovi tih ostrva su gotovo uvek bujniji, jer tu pada više kiše.

Turisti na Karibe dolaze uglavnom zimi, kako bi uživali u garantovanom suncu. Ipak, nemojte se začuditi ako tu i tamo padne kiša, jer ovo su ipak tropska ostrva.

PRAKTIČNI SAVETI

Kada ići

* Idealan period je između Božića i Uskrsa, mada je to istovremeno i period kada su cene najviše, ali i sa najmanje kiše. Cene hotela su najniže u maju i junu, kada je vrlo toplo, a rastu u julu i avgustu, kada je još toplije, jer tada u velikom broju dolaze gosti iz Francuske. Cene opet padaju u septembru i jeftin period traje do novembra - što je sezona uragana.

Kako stići

* Air France (airfrance.co.uk), Corsair (corsairfly.com) i Air Caraibes (aircaraibes.com) imaju redovne letove od Pariza do ostrva Guadeloupe, Martinique i St-Martin; KLM (klm.com) leti od Amsterdama do ostrva Saint-Martin. Da biste stigli na St-Barts, uhvatite 15-minutni let od St-Maarten kompanijom Winair (fly-winair.com) ili St Barths Commuter (stbarthcommuter.com) sa francuske strane. Alternativa je brod Voyager (voy12.com) koji plovi četiri puta dnevno (sredom i nedeljom dva puta dnevno) na liniji St-Martin - St Barts.

Sa ostrva na ostrvo

* Ako želite da vidite i Martinique i Guadeloupe, imate na raspolaganju feribot kompanije Express des Iles (express-des-iles.com) koji između dva ostrva saobraća tri puta nedeljno (sa Martinika polazi ponedeljkom, četvrtkom i subotom, a sa Gvadelupa sredom, petkom i nedeljom). Vožnja traje četiri sata i košta €67 u jednom pravcu, €99 povratna. Druga varijanta je avion - let kompanijom Air Caraibes traje 45 minuta, a povratna karta košta €144.

* Idite na izlet na ostrvca koja okružuju Gvadelup. Marie-Galante je pravi korak u prošlost - videćete seljake koji još uvek koriste volovske zaprege, dok ogromna polja šećerne trske i dalje pokrivaju najveći deo ostrva. Duge peščane plaže su obično potpuno prazne. Feribot saobraća četiri puta dnevno iz luke Pointe-à-Pitre. Vožnja traje 45 minuta, a povratna karta kod kompanije Express des Iles je €40.

Kretanje po okolini

* Najbolji način za obilazak svih ovih ostrva je rent-a-car, a za St-Barts je najpametnije iznajmiti džip gde su putevi strmi i uski. Hertz (hertz.com) i Avis (avis.com) imaju svoje filijale na svim ostrvima, a možete probati i kod neke lokalne firme poput Gumbs Car Rental (00 590 590 27 75 32) na ostrvu St-Barts - cene su razumne i iznose oko €25 dnevno. Alternativa je i da iznajmite motorcikl, quad bike (terenski motorcikl na 4 točka), Mini Cooper kabriolet ili auto na električni pogon kod agencije Barth'loc (00 590 590 27 52 81; barthloc.com).

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: