Zavirite u zagonetan svet jakuza...

Šouta vodi kazino u Makaou, ali to nije njegov jedini posao. Naime, on se ujedno bavi i, kako on to naziva, "odstranjivanjem" ljudi.

Izvor: Index.hr

Subota, 08.03.2014.

14:45

Default images

U novom dokumentarcu koji je podigao veliku prašinu, "Black Business: Modern Day Yakuza", Šouta otkriva kako je raditi za japansku mafiju.

Odmah na početku filma, autori dokumentarca gledaoce upozoravaju da zaborave sve što znaju jer Japan nisu samo osmesi i dobra usluga.

U devetominutnom dokumentarcu Luka Huksama, Šouta progovara o svojim iskustvima, ali i uvijeno odgovara na pitanje je li ikada ubio čoveka.

"Ne ubijam ljude. Jednostavno ih odstranim. Neke situacije zahtevaju odstranjivanje, a to je kao da nekom date otkaz", govori Šouta i dodaje: "U našem poslu, kada se pojavi problem, delujemo bez oklevanja".

Veruje se kako jakuze imaju preko 100 hiljada članova širom zemlje u različitim bandama, a zajedno čine najveću kriminalnu organizaciju na svetu.

Ipak, novi podaci pokazuju drukčije brojke. Prvi put je broj osoba koje snage reda svrstavaju pod pripadnike bandi jakuza pao ispod praga od 60 hiljada, objavila je japanska policija.

Dok ih je 2012. bilo još 63.200, jakuza je krajem 2013. bilo tek 58.600, prema određenim izveštajima.

Poput talijanske mafije ili kineskih trijada, jakuze su aktivne u širokom spektru unosnih aktivnosti od igara do krijumčarenja droge i prostitucije, preko iznuđivanja. Imaju udela i u finansijama i nekretninama.

Organizacije jakuza nisu same po sebi ilegalne i njihove aktivnosti vlasti su dugo tolerisale, ali zakonodavni arsenal usmeren protiv organizovanog kriminala ojačao je poslednjih godina i policija polako počinje da uznemirava zločinačke sindikate.

Pad broja poznatih jakuza mogao bi biti samo statistički podatak, ističu neki posmatrači, jer je moguće da postoje organizacije koje snage reda još nisu upisale.

Bilo kako bilo, u filmu se progovara i o vezi mafije i vlasti, a Šouta priznaje da je i njegov otac bio član mafije i kako je reč o "porodičnom poslu".

Međutim, nije sigurno da li je njegova priča verodostojna. Naime, MailOnline je režisera upitao da li je Šouta zaista član mafije na šta je Huksam odgovorio da je odgovor na to pitanje prepustio gledaocu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: