Četvrtak, 29.03.2012.

12:00

Besplatno srpsko državljanstvo

Srbi u zemljama regiona od danas će besplatno moći da dobiju državljanstvo Srbije, kaže ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Izvor: Beta

Default images

Počela je primena vladine odluke da se ne naplaćuju konzularne i administrativne takse prilikom podnošenja zahteva za dobijanje državljanstva.

"Srbi u regionu će imati priliku da potpuno besplatno dobiju srpsko državljanstvo u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije, čime se još jednom manifestuje podrška našim sunarodnicima u ostvarivanju njihovih, međunarodnim standardima zagarantovanih prava, ali i podrška u očuvanju nacionalnog identiteta", naveo je Srećković u pisanoj izjavi.

Odluka se odnosi na Srbe sa mestom prebivališta u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Madjarskoj, Rumuniji i Albaniji, naglasio je Srećković.

Prema rečima Srećkovića, uz odgovarajuće obrasce, koji se dobijaju u konzulatu odnosno ambasadi Srbije prilikom podnošenja zahteva, građani su dužni da prilože i originale izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih i uverenje o državljanstvu kao i kopije lične karte i pasoša zemlje u kojoj maju prebivalište.

"Vlada Srbije će u kratkom roku predložiti i mere za pojednostaljivanje i skraćivanje procedure dobijanja srpskog državljanstva, kako bi svi naši sunarodnici koji to žele u što kraćem roku mogli postati državljani RS", izjavio je Srećković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: