Sreda, 03.10.2012.

13:57

Cena struje utiče na investicije

Niska cena struje otežava pokretanje ciklusa investicija u energetici u Srbiji, ocenili su učesnici skupa o investicionom razvoju energetskog sektora.

Izvor: Beta

Default images

Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović kazao je da više od 20 godina nema investicija u nove energetske objekte u Srbiji i da je jedan od razloga za to jeftina elektična energija.

Agencija za energetiku (AERS) je od 1. oktobra nadležna za odredjivanje cene električne energije u Srbiji, podsetio je on. Trifunović je kazao i da socijalna politika ne može da se vodi cenom struje. Kao razloge za to što još nisu realizovane veće investicije u energetici Trifunović je naveo i ekonomsku krizu i to što nije dovoljno pažnje posvećeno obnovljivim izvorima enegije.

Pomoćnik ministra enegetike je kazao i da će do 20. novembra za javnu raspravu biti spremna nova strategija energetike Srbije do 2030. godine i najavio da će do kraja godine biti napravljen nov pravilnik o tarifama za povlašćeni otkup struje iz obnovljivih izvora.

Trifunović je naveo da se još analizira kako će biti promenjene te fid-in tarife, ali je dodao da će se u obzir uzeti i trendovi u svetu gde se smanjuju cene za struju iz energije sunca i vetra, a podstiče razvoj korišćenja geotermalnih izvora. Prema rečima Trifunovića, za velike investicije u obnovljive izvore energije nisu potrebne subvecnionisane cene, pošto će se ta struja uglavnom izvoziti.

Predsednik američke kompanije Kontinental vind partners Mark Krendal kazao je da Srbija neće moći da izvozi struju dobijenu iz obnovljivih izvora u EU dok ne ispuni ciljeve o povećanju udela energije iz obnovljivih izvora po evropskoj stragiji do 2020. To nije moguće bez korišćenja potencijala energije vetra, kazao je Krendal i podstetio da kompanija Kontinetnal vind partners planira da u septembru 2013. počne investiciju od 300 miliona evra u vetropark kod Kovina. Krendal je kazao i da u Srbiji najviše vetra ima tokom zime kada je najveća potreba za uvozom struje i da bi se izgradnjom vetroparkova izbegao uvoz.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za enegetiku Slobodan Petrović kazao je će prema dosadašnjim najavama cena struje u Srbiji do kraja ove godine ostati ista, a da se promene mogu očekivati od 2013.

Prema rečima Petrovića, AERS će od sledeće godine postepeno raditi ne tome da se do sredine decenije (odnosno 2015. godine) dostigne tržišna cene struje u Srbiji.

Generalni direktor Energoprojekta Valdimir Milovanović ocenio je da pokretanje investicionog ciklusa u energetici u većem obimu, koje je i uslov održivog industrijskog razvoja, može da obezbedi zamajac za izlazak Srbije iz krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

15 h

Podeli: