Pas osumnjičen za terorizam zbog imena

Američka Čejs banka morala je da uputi na proveru ime jednog pitbula jer je bilo slično arapskoj skraćenici Islamske države.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2016.

08:44

Pas osumnjičen za terorizam zbog imena

Amerikanac Brus Frensis, koji boluje od retkog oblika multiple skleroze, zbog čega je vezan za kolica i zavisi od usluga svog devetogodišnjeg psa rase pitbul, iznenadio se kada mu je banka kašnjenje isplate objasnila bezbednosnom proverom "sumnjivog" imena njegovog psa.

Pas pomagač zove se "Daš", što na engleskom može značiti crtica ili polet, odnosno elan, što ukazuje na živahnu narav Frensisovog "kompanjona". Vlasnik je ime "Daš" upisao u nalog, radi objašnjenja uplate naknade šetaču psa.

Pošto se odeljenju za odobrenje transakcija banke pitbulovo ime učinilo neobično sličnim arapskoj skraćenici za "Islamsku državu" - "Daeš", oni su Frensisov ček uputili na dodatnu kontrolu ministarstvu finansija, odnosno odeljenju za kontrolu imovine stranaca.

Ček je potvrđen pošto se pokazalo da "Daš" nije na listi stranaca čija je imovina u SAD blokirana i da nema veze sa međunarodnim terorizmom.

"Kada su me iz banke zamolili da im objasnim ime psa, prvo sam pomislio: Sjajno - uhvatili su najgljupljeg teroristu na svetu."

Ipak, Frensis je medijima poručio da "shvata da je nacionalna bezbednost važna stvar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: