Na kafu s mlekom... i mačkom

U svetu su sve brojniji kafići u kojima mačke gostima prave društvo dok uživaju u piću.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2016.

11:30

Na kafu s mlekom... i mačkom
Foto: Screenshot

Noks znatiželjno njuši šoljicu kafe s mlekom i čokoladnim kolačićem na tacni, a zatim ležerno sa stola skače u krilo mladoj ženi koja je tog popodneva svratila na kafu u jedan praški kafić.

Crna mačka jedna je od osam u Kockafeu (‘kocka’ na češkom znači ‘mačka’) koje je vlasnica usvojila iz jednog utočišta za životinje kako bi se njeni gosti osećali prijatnije i opuštenije.

"Mačke šire spokoj, a predenje je vrlo prijatno, ljudi to jednostavno vole", kaže 25-godišnja Jana Pariškova, koja je s majkom i sestrom otvorila neobični kafić u prestonici Češke.

"Mačke zbližavaju ljude. Gosti koji se ne poznaju imaju o čemu da razgovaraju, što je divno", govori Jana, okružena mačkama koje se odmaraju na šanku ili prozoru. Već popularni u Japanu, Tajvanu i drugim delovima Azije, kafići s mačkama nisu više retkost ni u Češkoj. Od leta 2014. otvoreno ih je desetak.

"Moja supruga i ja otvorili smo kafić pre godinu dana. Imamo devet mačaka", izjavio je 45-godišnji Ivan Herak, vlasnik jednog od četiri kafića s mačkama u Pragu.

Za razliku od Pariškove, koja mačke dovodi iz azila, Herak ih odgaja.

"Potrebne su nam mačke koje vole da se maze, koje se ne plaše ljudi. Mačke iz azila nažalost obično nisu takve", objašnjava Herak.

#valentyn v #kockafe #valentinesday ❤

A photo posted by Sabina Jechová (@sabulep) on

"Kafić nije idealno mesto za mačku, ali njihovo iskustvo iz azila ponekad je toliko strašno da im je u kafiću dobro", kaže uz osmeh Pariškova, priznajući da mačka mora da bude potpuno opuštena i smirena da bi prihvatila užurbanost kakva vlada u ugostiteljskom okruženju.

Ona svojim gostima dozvoljava da udome mačke koje im se svide.

Jedna od njih, Lusi Kuburova, kod kuće već ima mačku, ali u kafić dolazi kako bi uživala u njegovoj jedinstvenoj atmosferi.

"S mačkama je mnogo prijatnije - ne progutate kafu u dva gutljaja i odete... Sednete, igrate se s njima i uživate", kaže Kuburova držeći parče pice koje Noks i ostalo mačje društvo ignorišu.

Jsme na pruzkumu :P #kocicikavarna #catcafe #kockafe #freya

A photo posted by Kateøina Obrtelová (@kater1nka_) on

Herak tvrdi da 80 odsto njegovih gostiju već ima mačke: "To su ljubitelji mačaka. Oni znaju da će se mačke motati oko njihovih stolova i šoljica, i to im ne smeta". Međutim, priznaje da je bilo nekoliko klijenata kojima ideja 'spajanja' kafe i mačaka nije bila privlačna.

"Nedugo pošto smo otvorili kafić, na vrata nam je došla gospođa u šezdesetim godinama i pitala nas da li zaista prodajemo jela s mačjim mesom. To je, mora se priznati, bilo šokantno."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: