Ponedeljak, 25.11.2013.

08:54

Kako se brinuti o starijoj mački?

Prvi znakovi mačje starosti pojavljuju se otprilike u desetoj godini života i primećuju se na krznu i očima.

Izvor: index.hr

Default images

Krzno postaje sve ređe, a oči se zamućuju, iako to kod mačaka uglavnom ne znači da će uskoro izgubiti vid. Mačke u starijem dobu često lošije vide i čuju, pa se nemojte čuditi ako ne reaguje odmah na vaš poziv.

Promene se vide i na zubima, koji počinju da dobijaju žute naslage, kvare se i proređuju. Mačke u poodmaklom dobu piju nešto više vode, manje su živahne i manje se kreću, a ponekad su i loše raspoložene, jer ih muče klasične staračke boljke poput bolova u zglobovima.

Ishrana sa manje masnoća

Starije mačke treba da jedu nešto lakšu i manje masnu hranu, jer preteška smeta radu njihovog probavnog trakta. Takođe je češće četkajte jer mačke, tokom samostalnog čišćenja lizanjem, progutaju mnogo dlaka koje u starijem dobu mogu lako izazvati zatvor.

Bilo bi dobro češće ih odvesti kod veterinara na pregled, i to na analizu mokraće i krvi, kako bi se ustanovila eventualna stanja koja se lako mogu rešiti manjim promenama u načinu života i ishrani. Ako ne želite da se zamarate pripremom drugačije hrane, u prodavnicama hrane za ljubimce postoji posebna hrana za starije mačke i mačke koje pate od određenih tegoba.

Foto: freedigitalphotos.net/Prasad Madaiah

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

17 h

Podeli: