"Dabogda te majka rodila"

Počinju probe nove predstave na sceni Mira Trailović, Pozorišta Atelje 212 u Beogradu. Dramatizaciju romana Dabogda te majka rodila poznate hrvatske spisateljice Vedrane Rudan uradila je rediteljka predstave Tatjana Mandić Rigonat.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2019.

12:45

Foto: Atelje 212

Dramatizaciju romana Dabogda te majka rodila poznate hrvatske spisateljice Vedrane Rudan uradila je rediteljka predstave Tatjana Mandić Rigonat.

Dramatizacija ovog romana na scenu donosi priču o odnosu žene u zrelim godinama i njene majke koju je smestila u starački dom. Odnos majke i ćerke je slojevito protkan najrazličitijim emocijama, pitanjima i osećanjima krivice i kajanja, a opet željom da se oslobodi tereta, ćerka se sve vreme pita šta je taj odnos i gde su granice ljubavi i tolerancije. U fokus se postavlja pitanje žene kao žrtve porodičnog nasilja, seksualnog nasilja, a potom njene potrebe da se traumatskog mesta oslobodi ili se u njemu zadrži što duže. Dabogda te majka rodila u dramatizaciji Tatjane Mandić Rigonat predstavlja pačvork ženskih ispovesti, dilema i vapaja da se oslobode svog stalnog i nepromenljivog društvenog okvira.

U režiji Tatjane Mandić Rigonat 2003. godine postavljena je dramatizacija romana Uho, grlo, nož Vedrane Rudan na sceni Petar Kralj Ateljea 212.

Tatjana Mandić Rigonat je režirala u Ateljeu 212 predstave: Gospođica Julija Avgusta Strindberga, Ljubavi Džordža Vašingtona Mire Gavrana, Sabrane priče Donalda Margulisa, Svici Tene Štivičić i Hitler i Hitler K. Kostjenka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: