Retke knjige Crnjanskog u galeriji RTS

Povodom 120 godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih književnika svih vremena, u Galeriji-Holu Radio-televizije Srbije u ponedeljak 9. septembra biće otvorena izložba prvih i retkih knjiga Miloša Crnjanskog "Između Serbije i Sumatre".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 30.08.2013.

15:34

Default images

Osim 29 originalnih knjiga Miloša Crnjanskog u vitrinama nalaziće se i nekoliko njegovih rukopisa i pisama, prvi put dostupnih javnosti. Najinteresantnije su dve razglednice iz Dubrovnika i Sušaka, koje je Miloš Crnjanski poslao Slobodanu Jovanoviću.

Od prvih i retkih izdanja knjiga, posebnu pažnju posetilaca izložbe privućiće originalni primerak knjige "Lament nad Beogradom“, koji je izašao u Johanesburgu 1962. godine. Ovo izdanje štampano je u samo 75 primeraka, od kojih je ovaj u vitrini Galerije RTS-e sa svojeručnim potpisom Miloša Crnjanskog.

Na izložbi se nalazi i izuzetno redak primerak još uvek kontroverzne knjige koja se zove "Podzemni klub. Detektivski roman“ koja je izašla u Pančevu 1921. godine. Naime, još nije sa sigurnošću razjašnjeno da li je ovaj roman napisao Crnjanski, pod pseudonimom Harald Johanšon ili je to samo njegov prevod, navodi se u saopštenju RTS-a.

Među 29 prvih i retkih izdanja knjiga izložen je i prvi broj "Ideja“, lista za književnost, politička i društvena pitanja čiji je vlasnik i urednik bio sam Crnjanski.

Ovaj list koji je izlazio u Beogradu tokom 1934. i 1935. godine u ukupno 32 broja poslužio je da ga njegovi protivnici nepravedno optuže za profašizam.

"Ideje“ su uglavnom bile predmet političkog osporavanja i ideološke diskvalifikacije Miloša Crnjanskog.

List je štampan ćirilicom i latinicom, a saradnici su bili Božidar Purić, Stanislav Vinaver, Isidora Sekulić, Branko Mladenović, Hamza Humo, Sibe Miličić, Dragiša Vasić, Todor Mladenović, Branislav Nušić, Ivo Andrić...

Izložbu RTS-a i Srpskog bibliofilskog društva "Između Serbije i Sumatre“, koja će trajati do 15. septembra, otvoriće predsednik Zadužbine Miloša Crnjaskog profesor dr Milo Lompar, a prisutnima će se obratiti i predsednik Srpskog bibliofilskog društva Srđan Stojančev

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: