50% manje novca za otkup knjiga

Udruženje izdavača i knjižara Srbije upozorilo je "da je rad javnih instistucija zaduženih za oblast knjige i čitalaštva u poslednjih godinu dana nezadovoljavajući i da zahteva hitne i korenite promene", kao i da će sredstva za otkup knjiga za biblioteke biti prepolovljena u odnosu na 2012.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

15:21

Default images

U saopštenju koje je prosleđeno medijima piše da pored raširenih čitalačkih i kulturnih navika građana - o kojima svedoči to što je u poslednjoj godini 300.000 ljudi posetilo Narodnu biblioteku Srbije, a više od 100.000 Beogradski sajam knjiga – sredstva za republički otkup knjiga za biblioteke će najverovatnije biti 50% manja nego prošle godine. Budući da je pozajmica iz biblioteke jedini način da se dođe do knjiga u mnogim mestima u Srbiji u kojima nema knjižara, čitaoci širom Srbije će zbog smanjenog budžeta ostati bez mogućnosti da pristupe odgovarajućem knjižnom fondu. Posebno velika šteta izdavačima, bibliotekama i njihovim članovima nanosi se zbog neopravdanog višemesečnog kašnjenja u realizaciji republičkog konkursa za otkup knjiga.

Osim toga,sredstva predviđena za otkup knjiga u prestonici u 2013. su oko tri puta manja od onih u 2010. i oko četiri puta manja od onih u 2009, čime je ugroženo poštovanje makar minimalnih bibliotečkih standarda u nabavci knjiga, a građani Beograda su lišeni mogućnosti da stiču znanja korišćenjem knjiga iz tekuće izdavačke produkcije.Još je gore u bibliotekama u unutrašnjosti gde se ni izbliza ne poštuju utvrđeni standardi i najnoviji podaci Narodne biblioteke Srbije pokazuju da je nabavka knjiga svuda u velikom padu (na primer, u Zrenjaninu je za knjige izdvojeno samo 2,8% od neophodnih sredstava za prošlu godinu, u Leskovcu 4,3%, u Sremskoj Mitrovici 8,9%, u Kragujevcu 9,9%, u Nišu 9,3%, u Vranju 10, u Subotici 11,2, u Smederevu 13, u Somboru 16,9, u Kruševcu, 18, u Čačku 20,9 u Beogradu 21,8 u Kikindi 22%...).Posebno veliki problemi izazvani su neopravdanim usložnjavanjem i poskupljenjem procedura prilikom otkupa knjiga za biblioteke.

"Ovakve odluke svedoče o neshvatanju važnosti bibliotečkih fondova za razvoj modernog društva znanja i o nerazumevanju kulturnog i ekonomskog potencijala knjige, bibliotekarstva i izdavaštva, sektora koji zapošljava stotine visokokvalifikovanih kadrova, zahvaljujući čijem radu se u Srbiji objavi više od deset hiljada naslova godišnje. Već više od decenije traje neravnomerno finansiranje kulture u Srbiji i neke su oblasti privilegovane, a neke, kao oblast knjige, zapuštene. Apelujemo na Vladu Srbije da posveti dužnu pažnju elementarnom kulturnom dobru – knjiziI!", piše u saopštenju

"Dok državni organi uveliko pomažu komercijalne manifestacije u Guči i Egzit u Novom Sadu, gde se ipak publika zabavlja i pije, dotle su Grad Beograd i Republika nastavili da uskraćuju finansijsku podršku Beogradskom sajmu knjiga, trećoj najpo-sećenijoj manifestaciji u Srbiji, koja nastavlja da se finansira isključivo prihodi-ma od učesnika i posetilaca. Dužni smo da ukažemo da se već dugi niz godina Sajam knjiga u Beogradu održava bez prava izdavača da učestvuju u njegovoj organizaciji. Ne uključujući u rad Odbora sajma knjiga predstavnike struke i ne menjajući njegov sastav iako mu je istekao mandat, nadležni nastavljaju da ignorišu vredni rad izdavača, bibliotekara, književnika, prevodilaca i drugih autora, izražavajući na taj način ne samo svoj stav prema sajmu knjiga, već i prema kulturi u Srbiji uopšte", dodaju iz UIKS.

Pročitajte još: Zakon protiv biblioteke i čitalaca

Problemi su izazvani i izostankom podrške za važne projekte, koji bi doprineli poboljšanju i unapređenju saradnje sa Evropskom federacijom izdavača, Međunarodnom asocijacijom izdavača, Ruskim udruženjem izdavača i IBBI-jem, najvažnijom međunarodnom organizacijom za dečju knjigu. Ovakve odluke sputavaju međunarodne aktivnosti u sektoru i mogu da dovedu u pitanje ugled naše zemlje u inostranstvu, smatra Udruženje knjižara i izdavača Srbije.

Svetle tačke u radu nadležnih u oblasti knjige u prošloj godini su učešće javnih institucija u obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskog prava, odluka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu o finansiranju nabavke knjiga za biblioteke srpskih organizacija u inostranstvu i uspešna saradnja udruženja radi ostvarivanja autorskih i srodnih prava autora i izdavača sa Zavodom za intelektualnu svojinu.

Prošlogodišnja odluka o organizovanju objedinjenog nastupa Srbije na sajmu knjiga u Frankfurtu je ohrabrujuća, kao i nova inicijativa o zajedničkom nastupu u Zagrebu. Ostaje potreba da se nastupi na sajmovima knjiga organizuju blagovremeno, kako se ne bi ponovilo da odluke o nacionalnom štandu na oktobarskom Sajmu knjiga u Frankfurtu ne budu donete ni u avgustu, kao što je to slučaj ove godine.

UIKS očekuje od nadležnih da u interesu svih građana Srbije unaprede svoj rad i rado će ih u tome podržati. Kao nepolitička i strukovna organizacija, udruženje se ne oglašava niti će se oglašavati iz političkih pobuda, već da bi doprinelo objektivnom sagledavanju situacije i unapređenju u oblasti knjige i čitalaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: