Uskoro "Boljšoj festival" na Mokroj Gori

Po uzoru na filmski festival "Kustendorf", reditelj Emir Kusturica organizuje festival klasične muzike "Boljšoj festival", koji će se na Mećavniku održati od 13. do 15. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 07.09.2013.

14:56

Default images

Glavna ideja festivala jeste promocija što većeg broja mladih talenata iz srednjih muzičkih škola i akademija sa teritorije Republike Srbije.

S obzirom na to da je ovogodišnji pokrovitelj Gazprom, tema takmičarskog dela programa će biti izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija.

Festival će otvoriti Emir Kusturica a u okviru ceremonije otvaranja nastupiće Divna Ljubojević i hor "Melodi".

Poziv za učešće u takmičarskom delu programa poslat je svim srednjim muzičkim školama i muzičkim akademijama u Srbiji.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine prof. Zoran Komadina, prof. Viktor Bajler i predsednica žirija prof. Rita Kinke.

U glavnom programu festivala učestvovaće češki nacionalni simfonijski orkestar sa dirigentom Janom Kučerom, ruski pijanista Jurij Rozum i Emir Kusturica i No Smoking Orchestra koji će održati koncerte na glavnom trgu Drvengrada.
Jan Kuèera
Proslavljajući svoj dvadeseti rođendan, Češki narodni simfonijski orkestar se već pozicionirao među vodećim Češkim i Evropskim simfonijskim orkestrima. Poznat po svojoj svestranosti, orkestar svake godine predstavi širok program u rasponu od koncerata klasične muzike preko savremenih žanrova, filmske muzike, džeza i mjuzikla. U novoj eri, Češki narodni simfonijski orkestar organizuje i Praški letnji maturalni festival.

Češki narodni simfonijski orkestar je osnovao trubač Jan Hasenohrl 1993. godine. Duhovni otac po osnivanju je bio legendarni dirigent Zdenek Kosler. Godine 1996, Pol Frimen je imenovan za šefa dirigenta. Maestro Libor Pešek preuzeo je štafetu 2007. godine.

Dirigent Jan Kučera spada među češke dirigente i kompozitore mlađe generacije koji se predstavio javnosti 2000. godine. U njegovom fokusu su dirigovanje, komponovanje i instrumentalizacija. Kao dirigent, radio je sa Simfonijskim orkestrom Češke od 2002. godine, kao i sa drugim češkim orkestrima.

Pored klasičnog repertoara izveo je i snimio preko 50 simfonijskih dela savremenih čeških i međunarodnih kompozitora, često i kao svetske premijere. Sa Praškom dečijom operom, snimio je operu Hansa Krasa “Brundibar”, koju je takođe izveo u “Opera Bastilja” u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: