Mark Lanegan se vraća u Beograd 22. oktobra

Kultni američki muzičar i pevač Mark Lanegan, samo 11 meseci od koncerta u "Amerikani" vraća se u Dom omladine Beograda, gde će nastupiti u Velikoj sali u utorak 22. oktobra.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

11:11

Default images

"Obično kada neki veliki i poznati muzičar - koga smo čekali više decenija da dođe u naš deo sveta - završi svoj koncert i kaže "vidimo se uskoro", to znači da smo ga u Srbiji videli tada i (uglavnom) nikada više. U slučaju Marka Lanegana, autentične rokenrol ikone, pesnika i pevača, to nije slučaj. Samo 11 meseci od koncerta u "Amerikani", on se vraća u Beograd da ovoga puta predstavi čak dve nove studijske ploče. Dolazi na sopstvenu želju, oduševljen reakcijom publike na prvom koncertu u Srbiji, u okviru ekskluzivne akustične turneje.

Na pozornici Velike sale DOB-a pridružiće mu se i Djuk Garvud i Lijen (Duke Garwood i Lyenn), ali i još par (za sada) tajnih aduta. Koncert će biti akustičan, u sali će se sedeti, a Lanegan i Garwood će predstaviti svoj zajednički album “Black Pudding”, kao i Laneganov album s obradama “Imitations“, na kome se nalaze pesme koje su Markovi roditelji slušali dok je bio mali, uz poneku pesmu njegovih prijatelja," piše u najavi organizatora.
Mark Lanegan i Djug Garvud
Djuka Garvuda najbolje će predstaviti (ako ga niste gledali prošle godine u DOB-u) upravo izjava Marka Lanegana koja opisuje svoju povezanost i ljubav prema njemu na sledeći način:"Duke je jedan od mojih najdražih umetnika, a rad sa njim je jedno od najboljih iskustava otkad snimam". Garvud je vanserijski multinstrumentalista, a do sada je snimio četiri studijska solo albuma i sarađivao s izvođačima u rasponu od The Orb do Archie Bronson Outfit. Mark Lanegan je bivši lider Screaming Trees, ključna inspiracija grupama Nirvana i Pearl Jam, član Queens of The Stone Age i autor tri albuma s bivšom članicom Belle & Sebastian Izobel Kembel. Bio je glavni pevač na dve genijalne ploče trip-hop-bluz tandema Soulsavers, član Queens of The Stone Age, Gutter Twins, Twillight Singers

Učestvovao je na brojnim tribjut i benefit albumima na kojima je pevao pesme Vilija Nelsona, Skipa Spensa, Tima Baklija, The Kinks, The Afghan Whigs, Džuniora Kimbroa, Boba Dilana, Džefri Li Pirsa i njegovog The Gun Cluba, Tima Hardina, Karen Dalton, WhoMadwWho, The Cure, Džonija Keša… Gostovao je na pesmama brojnih drugih autora - Melise Auf der Maur, Martine Topli Bird, Creature with the Atom Brain, Bomb the Bass, Mad Season, Mobija, Sleša...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: