Zlatni lav za italijanski film "Sakro GRA"

Italijanski film "Sakro GRA", dokumentarac o životu na autoputu koji obilazi oko Rima, reditelja Frančeska Rosija osvojio je danas Zlatnog lava kao najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 07.09.2013.

20:44

Default images

Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je Grk Aleksandros Avranas za film "Mis Vajolens", uznemirujuće ostvarenje koje govori o seksualnom nasilju i zlostavljanju, preneo je AP.

Grčki glumac Temis Panou osvojio je nagradu kao najbolji glumac za ulogu u tom filmu, dok je za najbolju žensku ulogu nagrađena Italijanka Elena Kota koja je glumila u filmu "Ulica u Palermu" rediteljke Eme Dante.

Specijalnu nagradu žirija poneo je film "Policajčeve supruga" nemačkog autora Filipa Groninga.

Za najboljeg scenaristu na 70. Venecijanskom festivalu proglašeni su Stiv Kugan i Džef Poup koji su autori scenarija za engleski film "Filomena".

Amerikanac Taj Šeridan dobio je nagradu Marčelo Mastrojani kao najbolji mladi glumac, preneo je AFP. Za najbolji debitantski film proglašeno je ostvarenje "Bela senka" reditelja Noaza Dešija u italijansko, nemačko, tanzanijskoj koprodukciji.
Foto: Beta/AP,Domenico Stinellis
Ostvarenje "Sakro GRA" italijanskog reditelja Ðanfranka Rosija prvi je dokumentarac koji je ikada osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film i prvi je film italijanske produkcije koji je nakon 15 godina osvojio ovo priznanje.

"Nisam znao da je prošlo 15 godina od kada je italijanska produkcija osvojila glavnu nagradu na ovom festivalu", rekao je sinoć Rojtersu Rosi nakon proglašenja pobednika.

"Poslednji ko je osvojio Zlatnog lava je Ðani Amelio, a i Bertoluči je osvojio ovo priznanje, tako da je to za mene velika čast. I večeras sam ga video i video sam da je bio dirnut dok mi je uručivao nagradu, tako da ju je napravio još važnijom", dodao je on.
„Postoji drama u mom filmu", rekao je Rosi. "Realnost postaje drama, drama običnih ljudi. Postoji narativna struktura. Mislio sam o bioskopu kada sam pravio ovaj film".
Foto: Beta/AP, Andrew Medichini
Uprkos različitim kritikama o 20 filmova koji su se našli u glavnoj konkurenciji, predsednik žirija reditelj Bernardo Bertoluči je rekao da ne može da navede ni jednog člana žirija koji se protivio da nagradu dobije "Sakro GRA".

"Mislim da su svi članovi žirija osetili poetsku snagu u Rosijevom filmu i to je sve što ima da se kaže", rekao je Bertoluči.

Neki filmovi su otišli iz Venecije "praznih ruku" poput filma "Under the Skin" (Ispod kože) Džonatana Glejzera sa Skarlet Johanson u glavnoj ulozi, film "Parkland" koji govori o ubistvu Džona Kenedija i film Džejmsa Franka sa temom nekrofilije "Child of God".

Rosijev film je jedan od dva dokumentarca koji su se našli u glavnoj konkurenciji, drugi film je ostvarenje Erola Morisa "The Unknow Known" o Donaldu Ramsfildu, američkom sekretaru odbrane tokom rata u Iraku, koji takođe nije osvojio nagradu.

Kritičar Džej Vejsberg koji piše za magazin "Varajeti" rekao je da je odluka žirija "hrabar potez" i da to pokazuje na uspon dokumentaraca u poslednjih par godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: