Kusturičin debitantski film ponovo u Veneciji

Na jubilarnom, 70. festivalu u Veneciji u okviru sekcije "Venecija klasik" prikazana je restaurirana verzija filma "Sećaš li se Doli Bel" reditelja Emira Kusturice i scenariste Abdulaha Sidrana, objavio je Filmski centar Sarajevo.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

19:12

Default images

Sala bioskopa "Volpi" bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a gledaoci su uživali u novoj digitalizovanoj verziji ovog filma sa restauriranom slikom i zvukom koja odgovara standardima svetske bioskopske distribucije u DCP tehnologiji, dodaje se u saopštenju.

Filmski centar Sarajevo u Veneciji je predstavio direktor te institucije Adis Bakrač, koji je istakao da je "Sećaš li se Doli Bel" jedan od najzačajnijih klasika bosansko-hercegovačke kinematografije.

Program koordinator sekcije "Venecija klasik" Stefano Francia di Chele ocenio je, kako je preneo Filmski centar Sarajevo, da je ta institucija uradila izuzetan posao u restauraciji "Sećaš li se Doli Bel" u okviru šire aktivnosti za očuvanje bosanskoherecgovačkih filmova.

Inace, debitantski dugometražni igrani film velikog reditelja Kusturice, koji je karijeru počeo u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nastavio u Srbiji, premijeru je imao upravo u Veneciji 1981. godine, kada je i osvojio Zlatnog lava kao prvu u nizu najznačajnijih svetskih nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: