Tasovac: Pristao bih da opet budem ministar

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je za Al Džaziru da bi, ako bude pozvan, pristao da bude ministar i u novom sazivu Vlade Srbije.

Kultura

Izvor: FoNet

Sreda, 30.03.2016.

11:28

Tasovac: Pristao bih da opet budem ministar
Foto: Tanjug

Upitan kako bi voleo da bude upamćen, ukoliko ipak ne bude pozvan u novu Vladu, Tasovac je odgovorio da nije razmišljao o tome, jer je, da kucne u drvo, pri dobrom zdravlju i misli još dosta dugo da radi. Na ponovljeno pitanje kako gleda na eventualnu političku penziju, Tasovac je uzvratio da u "umetnosti i politici penzija ne postoji".

Povodom pitanja o odnosima sa premijerom i da li ima njegovu podršku za sve, Tasovac je rekao da bi, u slučaju da kaže da ima podršku za sve, to značilo da "neko od nas nema svoje mišljenje". Mislim da su u toj priči najvažniji dijalog i suočavanje stavova, rekao je Tasovac i naglasio da je u medijskoj sferi ova Vlada imala hrabrosti da donese set medijskih zakona i otvori mnoga pitanja koja su bila stalno gurana pod tepih. To je najbolji odgovor na pitanje kakva je vrsta saradnje, ona se vidi kroz konstantan dijalog, neki put slaganje, neki put neslaganje, ali se takođe zna struktura unutar Vlade, ko je premijer, ko su ministri i ko su državni sekretari, objasnio je Tasovac.

On misli da je dobro što je Zakon o kulturi izazvao veliku debatu, jer to znači da je kultura došla u fokus pažnje i objašnjava da je taj zakon dobar okvir da "možemo pojedinačno da regulišemo sve druge oblasti". Tasovac stav premijera o nacionalnim penzijama, drugačiji od njegovog, nije doživeo kao podrivanje sopstvenog autoriteta, "jer kada pogledate oko koliko smo se stvari usaglasili, potpuno je legitimno da se oko nekih stvari i ne slažemo". I to predstavlja demokratiju, rekao je Tasovac, koji smatra da je država ove godine, sa 2,2 miliona evra, najveći donator medija u Srbiji, dok za budžet u kulturi misli da uvek može da bude veći, ali negira da je to samo 0,3 odsto. On se, pri tome, usprotivio svođenju kulture samo na pitanje novca i citirao Dragutina Gostuškog da "istorija umetnosti ne prepoznaje kategoriju nerealizovanih talenata". Tasovac je odbio da kaže na koga misli i objasnio da nije posao ministra da bilo koga ocenjuje po talentu.

Upitan da li kulturni poslenici i novinari imaju sistemsku podršku, Tasovac je odgovorio da "ne bi trebalo da se delimo" i "da smo mi na istoj strani". Da li želim da pravim sistem? Da, želim, ali to ne može preko noći. Da li je moglo više? Uvek može više, ali mi se čini da se pomak vidi iz dana u dan, naglasio je Tasovac. Osvrćući se na kritike, Tasovac je konstatovao da je normalno da trpi kritike, ali je ukazao da bi, s obzirom na njihovu količinu, mogao da se stekne utisak kako su kultura i informisanje bile savršeno uređene oblasti dok on nije otišao iz Beogradske filharmonije, a državni sekretar Saša Mirković iz B92.

Definitivno postoje dve stvari posle kojih nema kajanja, druga je ulazak u politiku, rekao je Tasovac, koji se apsolutno ne kaje što je ušao u politiku, jer smatra da je to bio jedini način da nastavi da se zalaže za sve one stvari koje je radio dok je bio direktor Filharmonije. Na pitanje o Tanjugu, Tasovac je odgovorio "da u ovom trenutku više nema nikakvih davanja od strane države" i objasnio da je zakonski proces takav da ova agencija, kao medij, prestaje da postoji kada se ispiše iz registra medija. "To je obaveza menadžemnta i ja očekujem da se to desi", naglasio je Tasovac. Upitan kada će to biti, Tasovac je odgovorio da je to pitanje za direkciju Tanjuga i predočio da je Ministarstvo završilo sve što je bilo do njega. Na ponovljeno pitanje da li ostaje da Tanjug prestaje da postoji i da se neće tražiti neki drugi vlasnik, Tasovac je uzvratio pitanjem: "Da li ste od mene čuli neku drugu konstataciju?"

Objašnjavajući zašto se nije sastao sa predstavnicima inicijative "Novinari ne kleče", Tasovac je podsetio da su mu oni dodelili "oskara", kao čoveku koji je najmanje uradio za slobodu medija i predočio da on ne učestvuje u "performansima i takvoj vrsti umetničke igre, jer za to postoje festivali". Tu se izgubila suština, a to je neophodnost stalnog dijaloga između struke, Ministarstva i celog društva, rekao je Tasovac i primetio da mnogi staloženi i razložni ljudi, kada se uključe kamere, počnu da se ponašaju kao da imaju unapred pripremljen tekst. Uopšte ne slušaju sagovornika, već samo razmišljaju kako da izbace što jaču uvredu ili floskulu, kako bi se dobio dobar naslov, rekao je Tasovac.

Sa svim legitimnim predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja sarađujemo na dnevnom nivou i sa njima smo u stalnoj debati, rekao je Tasovac, koji smatra da sprovođenje medijskih zakona ne može biti svedeno na jedno ministarstvo, jer je to odgovornost i kompletne medijske zajednice i kompletnog društva. To je proces koji se ne rešava preko noći, precizirao je Tasovac i naglasio da samo neko ko nije dovoljno odgovoran može da kaže da je medijska situacija postala "rajsko ostrvo", ne samo u Srbiji, već i u regionu i Evropi. Ali, ako pogledate kakva je jačina debate i silina argumenata koji se ovde razmenjuju o slobodi medija, mislim da to predstavlja jednu od odlika savremene demokratije", istakao je Tasovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: