Otvorena izložba "Svetlost Teslinog dela"

Izložba "Svetlost Teslinog dela" otvorena je večeras u Galeriji nauke i tehnike SANU, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja, koji je istakao da je Tesla bio veliki um, koji je "podigao ime našeg roda sa drugim velikanima".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.08.2013.

21:13

Default images

"U vremenu kada se dokazujemo i povraćamo ugled dosta unižavan, njegovo ime će pokazati da smo istorijski, evropski i balkanski narod", poručio je patrijarh Irinej. Patrijarh je kazao da je Srpska pravoslavna crkva pokrenula pitanje da Teslina urna, koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, bude smeštena kod Hrama svetog Save, a da tu bude podignut i spomenik naučniku, izrazivši nadu da će se to i učiniti.

Na izložbi, koja će biti prikazana u septembru u Njujorku u zgradi Misije Srbije u Ujedinjenim nacijama, prikazano je 40 likovnih radova eminentnih slikara poput Zorana Ilića, Jasmine Sarić, Branislava Baneta Stefanovića, Ljubodraga Jaleta Jankovića, inspirisanih Teslinim likom i delom.

Izložbu je otvorio potpredsednik SANU akademik Ljubiša Rakić, koji je poručio da češće "treba da se prisećamo ovog naučnika, čiji su pronalasci nepresušni podsticaj" za dalja izučavanja i rešenja, naglasivši da je on bio počasni član SANU.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić je rekla da je Tesla bio američki naučnik srpskog porekla koji je zadužio čovečanstvo.

"Predsednik Nikolić je uvek govorio da kod drugih naroda treba da tražimo ono što nas spaja sa njima, a ono što veže Srbiju i SAD je Nikola Tesla", naglasila je ona. Na izložbi je predstavljen i spomenik Nikoli Tesli, rad akademika Nikole Koke Jankovića, koji će 23. septembra predsednik Nikolić otkriti isred Tesline laboratorije na Long Ajlendu. Do tada će biti privremeno postavljen u Knez Mihailovoj ulici.

Izložba, čiji je autor galerista Momčilo Moša Todorović, je "putujuća", pa će nakon Njujorka biti prikazana u Torontu, Čikagu, Filadelfiji...

Organizatori izložbe, koja će biti otvorena do 28. avgusta, su Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Umetnička galerija "Radionica duše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: