"Patosoffiranje" od 4. jula u Smederevu

Pozorište "Patos" iz Smedereva od 4. do 7. jula organizuje deveti Međunarodni multimedijalni festival pod nazivom "Patosoffiranje".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

15:52

Default images

Festival će se održavati na ulicama, trgovima i gradskim pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo.

Celodnevne aktivnosti uključuju ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i regiona, performanse, bioskop na otvorenom, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri u kojima učestvuje preko 150 izvođača. Ove godine "Patosoffiranje" nosi podnaslov "Matrikula".

"Matrikula ili značka za ličnu identifikaciju uzeta je za simbol programa Patosoffiranje 09, kroz koji želimo da skrenemo pažnju na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice. Identitet je trajno osećanje celovitosti i postojanosti ličnosti uprkos promenama u njoj i oko nje. On se gradi i hrani kroz kulturu i svest o kulturi. Bez kulture, degradiran je i obesmišljen", tvrde organizatori festivala.

"U trenutku kada se kultura tretira kao luksuz, pitamo se: koja je cena naših 'matrikula'? Otvaranje festivala povereno je mladim smederevskim stvaraocima, a specijalni događaji tog dana su 'Marš Matrikula', performans ujedinjenih smederevskih pozorišta, izložba i performans 'Ulica sećanja', kao i otvaranje letnjeg bioskopa 'Patosinema!'", navodi se u saopštenju.

"Patosoffiranje" će takođe, po drugi put, predstaviti svojim građanima “Živu biblioteku”, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope, Ministarstvom za omladinu i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Posetioci će ponovo moći da kroz razgovor sa ljudima čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama.
"Patos" organizuje 4. jula i bioskop na otvorenom u parku pored Dunavskog keja, pod nazivom "Patosinema!”. Bioskop će prikazivati igrana i dokumentarna ostvarenja savremenog svetskog filma i trajaće do 1. septembra.

Čast da otvori "Patosinemu!" pripala je dokumentarnom filmu “Dunav slobodno plovi” i autorima Draganu Simeunoviću i Saši Periću. Stalan termin bioskopa je 21h, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Brojni programi na festivalu nosiće oznaku "No budget". Reč je o umetničkim delima koja su nastala uprkos nedostatku finansijke podrške Ministarstva kulture, pokrajinskih, gradskih i drugih javnih fondova.

Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na pogubnu politiku na svim nivoima koja umesto kulture finansira jeftinu zabavu i preti da uništi kulturni identitet i budućnost Srbije.

Ovogodišnje "Patosoffiranje" je podržano od strane grada Smedereva, Centra za kulturu Smederevo i udruženja "Bazaart" iz Beograda. Bioskop "Patosinema!” podržali su Divac fondacija i Centar za kulturu Smederevo.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: