Kultura

Subota, 20.08.2011.

09:28

GPS protiv krađe spomenika kulture

Statue i drugi spomenici kulture u Bugarskoj će dobiti GPS uređaje, kao meru zaštite od krađa, izjavio je zamenik gradonačelnika Sofije Ivan Sotirov.

Izvor: Tanjug

Default images

Cilj je da se prilikom eventualnog pokušaja krađe kulturnih spomenika ustanovi njegov novi položaj. Uređaji će biti instalirani tako da se ne mogu ukloniti, dodao je Sotirov.

Pre nekoliko dana pokušana je krađa statue Apolona ispred Centralne banje u Sofiji, ali su lopovi odmah uhvaćeni, a statua će ponovo biti postavljena kada se na nju ugradi GPS ili u okolini budu postavljene kamere.

Prema rečima Sotirova, konačnu odluku o ugrađivanju GPS-a ili drugih bezbedonosnih mera za spomenike doneće sofijska Stolična (prestonična) opština.

Ko zna, možda bugarska iskusta pomognu i sprskim spomenicima, koji su često na meti lopova i huligana. Prethodnih godina samo sa spomenika Nikole Tesle više puta je "nestajala" ploča sa imenom i datumom rođenja slavnog naučnika, a ukradene su bile i figura dečaka sa Čukur-česme i šest golubova sa fontane "Buđenje" na Kalemegdanu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: