Kultura

Četvrtak, 22.11.2012.

22:44

Otvoren 2. Limit - Live festival

Festival izvođačkih umetnosti - 2. Limit - Live art festival, otvoren je u četvrtak uveče (22. 11) u punoj Velikoj sali Doma omladine Beograda predstavom nemačkog koreografa Rajmuda Hogea ''L'apres midi" (Popodne).

Izvor: Tanjug

Default images

Nakon manjih problema sa svetlom, počela je Hogeova predstava inspirisana Debisijevom kompozicijom ''Popodne jednog fauna'', koja je bila podloga za koreografiju Vaclava Nižinskog. On je producirao verziju na ovu temu uz muziku Debisija i Gustava Malera, a predstava je zasnovana na plesu.

U predstavi igraju Emanuel Egermont (Emmanuel Eggermont) koji se pojavio u Hogeovom projektu ''Bolero varijacije'' (2007). ''Popodne'' je solističko delo koje pripada Hogeovom ciklusu koji se bavi istorijom klasičnog plesa.



Pre početka predstave, prisutne je ispred sale pozdravio direktor Doma omladine i umetnički direktor Limit - Live art festivala Milan Lučić koji je rekao da je veoma srećan što je čitav tim organizatora uspeo da ''etablira ovaj festival''.
''Znam da će to biti projekat u okviru kog će umetnici stvarati novi prostor na našoj kulturnoj sceni'', kazao je Lučić.

U holu ispred sale ''Amerikana'', u okviru pratećeg programa festivala, izveden je i performans Mladena Tušupa ''Priča za sebe'' posvećen Žanu Koktou, a nastao je po motivima Molijerovog ''Tartifa''. Performans je zamišljen kao nestvarna priča inspirisana estetikom filmova Koktoa.
Ilustracije prate priču performansa, a izvođač ispred njih pravi senke tako da se stvara utisak kao da je sišao sa projekcionog platna.

Cilj festivala je da promoviše inovativne umetnike i umetničke trupe koji svojim izrazom pomeraju granice u izvodjačkim umetnostima.

Pored Hogeove, publika će na festivalu će moći da vidi predstave ''Balade voćnjaka'' (Norveška) i ''Psi'' (Srbija, Hrvatska) Bojana Đorđeva, koja je izazvala buru širom Hrvatske.

Festival će biti zatvoren 25. novembra performansom ''Ko je sledeći?'' Janeza Janše iz Slovenije.

U okviru Limita 24. novembra biće organizovana ''Noć performansa'' na kojoj će se se predstaviti umetnici Miljana Babić, Stipe Kostanić, Bojana Radulović, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Miroslav Piškulić, Via Negativa i Uroš Kaurin.

U pratećem programu pored performansa Tušupa, zainteresovani mogu videti neobičnu instalaciju ''Illuminat'' studenata Bauhaus umetničke škole, kao i modne performanse Mladena Tušupa.

U okviru festivala biće organizovana promocija knjige "Javni teatar izmedju tržišta i demokratije", jednog od najpoznatijih teatrologa sa ovih prostora, nedavno preminulog Dragana Klaića.

Pokrovitelji Limit festivala su Sekreterijat za kulturu grada Beograda i Gete institut.

Ulaznice su u prodaji na svim ''Eventim'' prodajnim mestima, po ceni 600 do 800 dinara, a za studente i srednjoškolce cena karte je 300 dinara uz đačku knjižicu, odnosno indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: