Sreda, 30.05.2007.

11:03

Samardžiću nagrada Aleksandar Lifka

Glumac Ljubiša Samardžić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka", koju Festival evropskog filma na Paliću dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Izvor: B92

Default images

Ljubiši Samardžiću nagrada će biti uručena 16. jula na ceremoniji svečanog otvaranja ovogodišnjeg Festivala.

Ljubiša Samardžić je rano počeo da se bavi glumom, još tokom školskih dana. Nakon studija glume na Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju ostvario je nekoliko zapaženih uloga u pozorištu, da bi potom uspešno započeo i filmsku karijeru, ulogom u filmu “Igre na skelama” 1961. godine. To iskustvo motivisalo ga je da napusti teatar i da se u potpunosti posveti filmu.

Samo tokom šezdesetih godina XX veka ostvario je niz zapaženih glavnih uloga u jugoslovenskim filmovima “Prekobrojna”, “Desant na Drvar”, “Dani”, “Lito Vilovito”, “Orlovi rano lete”, “Devojka”, “San",… 

Godine 1967. Ljubiša Samardžić postao je za sada jedini srpski glumac ovenčan nagradom Kopa Volpi za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Veneciji. Samardžić je ovo prestižno priznanje osvojio za ulogu u filmu “Jutro” Puriše Ðorđevića.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka nastavlja da radi istim tempom, ostvarivši na desetine kvalitetnih uloga kako na filmu tako i na televiziji. Krajem 1980-ih, osniva svoju privatnu produkcijsku kompaniju “Cinema design”, koja tokom naredne decenije proizvodi filmove kao što su “Bulevar revolucije”, “Ubistvo s predumišljajem”, “Stršljen” i “Točkovi”.

Devedesetih godina XX veka počinje da se bavi i režijom. Prvi film “Nebeska udica” iz 1999. našao se u najužem izboru za Zlatnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu, dok su ostali filmovi “Nataša”, “Ledina” i “Jesen stiže Dunjo moja” prikazani sa različitim rezultatima. Poslednji film Ljubiše Samardžića “Konji vrani” još uvek je aktuelan u domaćim bioskopima.

Povodom nagrade "Aleksandar Lifka", Palićki filmski festival priredio je i omaž program, sa značajnim filmovima ovog glumca i režisera.

Festival na Paliću biće održan od 16. - 22. juna

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: