Ponedeljak, 02.09.2013.

11:34

Evo na šta ne treba da se grejete

Najveće troškove za grejanje ove sezone imaće domaćinstva koja koriste lož ulje.

Izvor: Beta

Evo na šta ne treba da se grejete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 10 godina

za (estiar, 3. septembar 2013 01:31)

U Beogradu je struja jeftina u periodu 00-08č.
U ostatku dana, važi skuplja tarifa.
Tako da možete da kažete da ste povlašćeni u odnosu na Beograd...

sedi di si...

pre 10 godina

boban kaže: "za gospodina iz bgd sto placa 12ooo mesecno. moj brat ima centralno i za ugalj i drva godisnje daje oko 1200 evra i to od jednom i ne mesecno jer ako neplatis odmah nema uglja".

bobane, zaboravio si da kažeš da tvoj brat verovatno greje kuću za toliko novca. šta ste zapeli za te rate? kao da vas neko drži vezane lancima za radijator i brani vam da sami u toku godine odvajate novac u ratama. ako se niste setili do sada, izvolte, pa svakog meseca unapred nosite u banku 12 deo novca koji vam treba za grejanje i imaćete isti efekat kao da plaćate centralno grejanje pa kad se na računu nakupi evrića platite ogrev. radi se o tome da ja, sa centralnim, umesto da plaćam 6x100 evra na struju (jer je to više sasvim dovoljno za moj stan zimi), plaćam 12x100 i dobijam jedva podnošljivu temperaturu. ne znam kako to nekome izgleda povoljno.

Draganče

pre 10 godina

Jaka neka Agencija! Nemaju pojma niti znaju da izračunaju troškove grejanja! Cifre koje navodite nemaju blage veze sa stvarnošću!

stoper4

pre 10 godina

Imam stan 47 m2, na raspolaganju imam samo struju. Kotao 12 kW, računi u grejnoj sezoni(tri najhladnija meseca)su bili oko 10.000-11.000 rsd, ostali meseci manje, tu je uključena ukupna potrošnja (sa bojlerom, mašinama...). Gradsko grejanje bi za moj stan bilo mesečno oko 4.500 rsd pri čemu greju do 21 h i posle dogrevaj dok ne odeš na spavanje.
Meni se isplatilo definitivno. Imam novu PVC stolariju, izolacija nije mnogo loša ali definitivno bi bio pun pogodak da i to uradim, dva zida su spoljna.
Struja je još uvek isplativa. Da li je prejeftina ne znam, ja drugu alternativu nemam.

todos

pre 10 godina

Ovde mnogi izgleda nisu dobro obavešteni. Moja kuća od 85 kvadrate greje samo 40. Trošimo oko 8 metara drva i jednu tonu pljevaljca plus se cerovka dopunjuje tri sata dnevno u jeftinoj tarifi što je za jedan dan potrošnja od 18 kilovata pa izračunajte. Vi nemate pepela, ne prljate kuću sa ugljem i još plaćate grejanje na 12 rata. Pa kud ćete bolje od toga. Dve prosečne srpske plate to sasvim podnose.

djifs

pre 10 godina

@inzenjer,jak si mi ti inzenjer kad nabadas kao corava koka...tolotna pumpa je najeftiniji i najefikasniji vid grejanja.ima ih tri tipa pa u zavisnosti od vase lokacije izaverite ono sto vama odgovara. ni jedno ali ni jedno grejanje nije efikasno ako bar kuca nije omalterisana ili jos bolje oklopljena stirodurom ili slicnim materijalom..toplotne pumpe najbolje rade sa podnim grejanjem jer se tako najlakse greje kuca,u pocetku treba odvojiti dobre pare,ali posle ce racuni biti mnogo manji pa se i veoma isplati...inverter klime su takodje dobar izbor,ali ne kao toplotne pumpe.u svajcarskoj ne postoji niko ko se greje kvarcnim grejalicama ili mozda ta pec..

boban

pre 10 godina

za gospodina iz bgd sto placa 12ooo mesecno. moj brat ima centralno i za ugalj i drva godisnje daje oko 1200 evra i to od jednom i ne mesecno jer ako neplatis odmah nema uglja. a tu dodaj rad sto ti sam ubacujes ugalj u podrum i sam ga iznosis pa dva do tri para rukavica lopata 2 sekire jedna za ugalj druga za drva pa kante pa popravke pa svake 6 godine novi kotao koji kosta oko 1000 evra. a na prolece 4 tona pepela koje moras da platis da ti neko odnese na deponiju a ujutro moras da ustanes rano da nalozis da bi bilo toplo a ne ko vi mozes da spavas do podne sve kasnije je sve toplije. a gde je tu prljanje. ti si cist platis ruke u dzepove i bas te briga.izracunaj sad sta je jevtinije. rado bi se menjao za tvoj stan u bgd.

pelet

pre 10 godina

ima li neko iskustva sa peletom? najkasnije za mesec dana menjamo postojeci kotao na cvrsta goriva koji je ocajan, sramota me i da napisem koliki su nam troskovi za grejanje. hvala

vladimir

pre 10 godina

stan 47m2 grejem na struju,temperatura uvek 22-23c,novi prozori,stara zgrada od pecene cigle,stan ususkan u sendvicu susednih stanova na prvom spratu,ukljucujem da peci akumuliraju samo nocu,isto tako i bojler je ukljucen svake noci, pegla se po jeftinoj struji nocu,masina za ves se ukljucuje svake druge noci, jedna je u dnevnoj a druga pec u spavacoj sobi obe imaju po 4 kw u stanu zivimo nas troje.racun za struju van grejne sezone 1500-1800 u grejnoj sezoni 3300-4000 u proseku 2000din mesecno za grejanje.dakle grejna sezona 2000x6meseci,tj.12000din,potrosim u grejnoj sezoni,verovali ili ne!p.s.gde bi nam bio kraj kad bi se na drzavnom nivou racionalno trosilo.

Boban

pre 10 godina

Najbolji vid grejanja kod mene na selu je, trenutno, kukuruz. Jeftiniji je od drva a ima izuzetnu kaloricnu moc dok sagoreva. Neko ce reci da je steta i da je to hrana ali po svojoj trenutnoj ceni ne isplati se da ga prodajem da bi za njega kupio bilo koji energent nego direkno kotao.

stedisa

pre 10 godina

Stan od 50kvm, jedna klima, nije inverterska (red velicine 340e), ceo se greje sa 80-90ak evra za sezonu.

Prethodno je uradjena unutrasnja izolacija i doterana stara stolarija.

Cena centralnog za ovaj stan je 52.000 za sezonu.

Dušan

pre 10 godina

Najjeftinije je imati kuću na Barbadosu. Troškovi grejanja minimalni. To je replika ovima koji su stavili izolaciju, pvc stolariju, nove kotlove...

Vlada

pre 10 godina

Koja su to drva od 5500 po kubiku? Prosle godine sam placao 3000 ove 3500 ali su drva bila bolja. Prosle godine mi je otislo samo 8 metara, ko nema izolaciju bilo kako da se greje nece mu biti veselo meni je skoro duplo vise islo bez izolacije a kuca nikada nije bila toplija od 21-22C, sad je na 25-6 konstanto uz 4 lozenja dnevno. Jeste da treba da se ulozi jedno 1500 eura ali to se vec za jedno 3-4 godine povrati.

Ponoćni matematičar

pre 10 godina

(Aca, 2. septembar 2013 12:39)
na kojoj li ti planeti živiš? ja živim u beogradu, u stanu od 74 kvm i centralno plaćam oko 12 hiljada dinara.
Netačno, ne možemo pisati "što je babi milo"i smatrati da si u pravu. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/347919/Grejanje-na-struju-jeftinije-od-centralnog
Cena po m2 u Beogradu je 106.6 dinara pa je tvoja cena grejanja tačno 7888 dinara, odnosno 830 evr za godinu dana To što plaćaš 12 hiljada su ukupni troškovi Infostana a ne samo grejanje.
PS.To što je trenutno grejanje na el.struju prilično povoljno je rezultat održavanja socijalnog mira koliko-toliko jer struja nikad ne poskupi više od 10 posto, a gas je poskupeo, od vremena masovnog uvodjenja u Srbiji, oko 400 posto za nekoliko godina.

Beogradjanin

pre 10 godina

(vassa, 2. septembar 2013 14:41)
Najpovoljnije jer plaćaš cele godine ravnomerno, ne realnu već procenjenu toplotu, a ako imaš TA peć vrlo brzo udješ u crvenu tarifu. Gas da ne pominjemo (potrebna energetski efikasna nekretnina za tek nešto manju potrošnju ), drva i ugalj su samo na prvi pogled jeftiniji, moraš da testerišeš, čistiš pepeo,dimnjak, ložiš kao “čuvar vatre” uz apsolutno neekološki efekat.Za razne toplotne pumpe, podno grejanje i ostale novotarije potrebno je prilično investiranje….. Toplane ne deru klijente, naprotiv, stalno su u gubitku jer zbog socijalnog mira, kako sam napisao u prvoj rečenici, obračunavaju aproksimativne vrednosti po kvadratu a to vodi u gubitak.

Ivan

pre 10 godina

A mene grejna sezona košta traktor-balirka jedno dva sata, jedno pečeno prase i par gajbi piva!!!

Toliko mi treba za ekipu od par drugara da balirane ostatke posle skidanja soje ubacimo u prikolicu i istovarimo kod mene u dvorište...

Kotao je koštao oko 2.000eu i to ej to, dva puta dnevo ubacim po tri bale i nema zime već godinama!

Sojina slama je DŽABA! To bi poljoprivrednici spalili na njivi, ovako im učinim uslugu, a i oni meni!!!

A vi se zezajte sa pećkama, drvima, peletima, ju ju, davno se tako grejalo...

drva zakon

pre 10 godina

Imam kucu 65 kvadrata, nova stolarija, izolacija, ukljucujuci i tavansku. Drva kupujem u maju kada je cena oko 25evra. Pec alfa plamen, prezadovoljna sam. Grejem celu kucu, temperatura 27-28 stepeni, nocu22-23. Jeftino, da jeftinije ne moze 125evra, skoro da ne osetim. Inace duplo vise sam trosila dok nisam uzela ovu pec, a kuca bila bez izolacije.

sedi aco di si, ni za di si nisi.

pre 10 godina

(Aca, 2. septembar 2013 12:39)

na kojoj li ti planeti živiš? ja živim u beogradu, u stanu od 74 kvm i centralno plaćam oko 12 hiljada dinara mesečno, to ti je brale preko 100 evra mesečno.

to je na godišnjem nivou 1260 evra, i ti me ubeđuješ da je to jeftinije nego u tvom selu? kada bi samo postojala mogućnost, sutra bih se raskačio sa centralnog i prešao na samo na struju, pošto ionako moramo da se dogrevamo pa zimi plaćam i uvećane račune elektrodistribuciji jer otkad su navukli okone zgrade na centralno, naši radijatori iz peroda socijalizma su postali daleko hladniji nego što su ikada bili.

Silver Surfer

pre 10 godina

Centralno grejanje jeste gospodski vid grejanja ali kada je taj sistem dobar. U mom slucajno konretno to izgleda ovako: kada je u soliteru postojala kotlarnica grejanje je bilo odlicno (izuzev 90-ih), cak su i prozori morali da se otvaraju, sto takodje smatram da nije normalno, ali kada smo prebaceni na daljinski sistem od tada grejanje postaje katastrofa. Bukvalno mozete celu grejnu sezonu da drzite ruku na radijatoru. Ako se i zalite njihova ekipa dodje i konstatuje, sa nekim svojim mernim telima, da je temperatura u skladu sa propisanom i okrenu se i odu. Zatim, ako dodje do hladnog talasa pre pocetka grejne sezone nema sanse da puste grejanje, jer imaju jednostavno objasnjenje da grejna sezona nije pocela. A ako u toku grejne sezone bude izrazito toplotnih talasa, onda, grejanja nece ni biti, pa u slucaju da vam je po subjektivnom osecaju hladno moracete da se dogravete kako znate i umete, a to obicno bude struja pa se i tu racun uveceva, te se racunica kvadratura X cena po metru kvadratnom X dvanaest meseci ne moze uzeti kao potpuno tacna. Grejanje, pocinje u 06h i traje do 22h i samo u slucaju izuzetno niskih temperatura traje celu noc. Kada se sagledaju svi parametri ni centralno grejanje, iako bi trebalo da bude najbolje, nije idealno. To mozemo zahvaliti onima koji nas snabdevaju toplotnom energijom. Ali, mi radijatore ne mozemo da odjavimo a i nemamo kome da se zalimo. Tako, da smo manje, vise, svi u istom sosu.

Dimnjačar

pre 10 godina

Jednostavno zaobiđite brojilo i uživajte na struji, u mojoj ulici je to masovno i niko nereaguje.
Sve dok nebudemo imali na računu koliki je gubitak na našem uličnom vodu ili za trafo stanicu (to je zbirno brojilo u trafou ili u novijim slučajevima imai više za svaku granu). Struja je najbolji vid grejanja.
Jeste da napon padne na 180 volti ali ko te pita.
Za zimu što drpiš možeš na letovanje.

Odeš u selo a kuća kad dođeš topla, nek oni pričaju o efikasnosti.
Uživaj dok ne bude moralo drugačije.....

Maja

pre 10 godina

Živim u Vojvodini, prošle godine sam adaptirala centralno grejanje na pelete: za 6 meseci grejne sezone potrošili smo 5 tona peleta od bukve, što znači da smo mesečno imali trošak od 20.000 dinara uz grejanje 24 časa (podeljeno na 6 intervala) u delimično izolovanoj kući od 140 kvadrata. Ako uporedim ovu cenu sa cenom daljinskog grejanja u mom gradu, ali i sa cenom gasa, ja sam izuzetno zadovoljna.

Saša

pre 10 godina

Svakakvi komentari se mogu videti, ali pre svega želim da dam primedbu na tekst. Na drva je svakako jeftinije grejanje nego na prirodni gas. Pre svega treba videti kolika je toplotna moć gasa. Na sajtu Srbija gasa stoji 34-37 MJ/m3, ali pre će biti da je tačno ono sa gasterma 31,1-33,6 MJ/m3. Samo može menje da bude s' obzirom na kvalitet gasa, a više od 34 MJ/m3 nije sigurno. I da je 34 MJ/m3 za 500 m3 gasa (što otprilike odgovara mesečnoj potrošnji za kuću od 120 m2) cena je (po ceni u medijima koja na računu zna da bude veća !) 23 150 din. Energija ekvivalentna onoj koju daje 500 m3 gasa (po toplotnoj moći od 34 MJ/m3 iako je stvarna verovatno manja) dobija se iz 3 m3 suvog drveta što je (po ovoj ceni iako se može kupiti za manju) 16 500. Mi smo se 16 zima grejali na gas, do prošle zime kada smo prešli na čvrsto gorivo.

besmisleno visoke cifre

pre 10 godina

Ove brojke su, bar kada se cene struje za grejanje ticu potpuno sulude. Ja stan od 70 kvadrata grejem iskljucivo na struju, klima uredjajem doduse i cifra koju placam je daleko, daleko manja, mozda bude 7000-8000 rsd samo trosak za grejanje u februaru kad je najhladnije. Ostalih meseci dodatni trosak ne bude veci od hiljadu-dve mesecno u odnosu na mesece kad se ne grejemo.

schau-mau

pre 10 godina

Pojedini Pametni majstori koriste ulje koje istoče iz kola za grejanje I TO JE UBEDLJIVO NAJBOLJE I NAJ JEFTINIJE GREJANJE ili Džaba.Što si bolji majstor to vise ulja...I obratno.
Inače "zanesenjak" je u pravu položaj mnogo znači,ja sam iznad podruma I tu nema pomoći I još na severnoj strain,inače retko ko izvrši pravilnu izolaciju prizemnih kuća.Inače po meni grejanje na struju je najbolje,bar za moj budžet.

Ser Zile

pre 10 godina

dok sam bio solo zimi stan nisam grejao uopste ,odem na posao tamo i klopam,a sporet nalozim kad se kupam. imao sam ribu koja je zimi isla na bazen pa i ja sa njom,ali sada kad dodjose djeca.......na...ah ;-)

nada 22

pre 10 godina

Za nas koji smo u sistemu centralnog "grejanja", ovaj tekst NEpomaže. Retko ko ima mogućnost da se GREJE (popularno nazvano, dogreva) drugačije osim na struju. Neko ima SREĆE, pa CG fukcioniše, a mnogi kao ja moramo u stanu da lebdimo na metar i pedeset, ukoliko želimo da osetimo tu "propisanu" minimalnu temperaturu od 19 stepeni, ili da se "dogrevamo" i struju plaćamo bar duplo više nego obično. A ako je PROGNOZA da će u Beogradu u podne biti +12, (U GREJNOJ SEZONI!), toplane se ni ne uključuju, jer su "stručnjaci" izračunali da je i tada u stanovima "propisana mininimalna temperatura". Valjda zato i plaćamo "paušalno" 12 meseci "grejanja", umesto SAMO AKO I KOLIKO se grejemo ZAHVLJUJUĆI RADU TOPLANE, a ne suncu, TA-peći, grejalici, furuni, džemperima,...

igorpl

pre 10 godina

Ja imam kucu etaznog tipa oko 170 kvadrata. izolaciju zidova. krova... imam kondezacijski kotao za gas koji trosi I 30% manje gasa of konvencionalnih kotlova. imam I toplu vodu na gas. u kuci je Dan I Nov 24 stepena a godisnje potrosim 90 hiljada za gas. I prezadovoljan sam

zanesenjak

pre 10 godina

Meni se cini da termoizolaciju uglavnom vecina shvata kao fasadnu izolaciju. Kod mog komentara namerno sam napisao da ispod mog stana postoji dobro grejani stan, isto tako iznad a i do mene. To mnogo znaci pri ustedi energije. Nisam siguran da su ljudi koji imaju kuce radili i podnu i tavansku termiku. Ili su je mozda pogresno radili. U svakom slucaju, bez dobrih uslova i potrosnja energije raste, i to ne malo. Jedno vreme u stanu do mene niko nije ziveo. Verujte, kada se naslonite na taj zid zimi nije ni malo prijatan osecaj. Hladno ko da si napolju.
Da, setih se, davno sam bio na Kopaoniku, u Masincu. Grejanje fantasticno, ali sam imao nesrecu da spavam u krevetu do zida, celu noc smrzavanje.
Nije to sve tako prosto

kornjaca

pre 10 godina

Evo mi zivimo u St.Pazovi, grejemo se na gas. Kuca oko 100m2 toplotno izolovana, nova pvc stolarija. Racun za gas 20-24000. Skupo.

Pirocanac

pre 10 godina

Nas covek, inovator iz Beograda, patentirao je neki kotao na struju koji trosi 3 puta manje struje od obicnih elektricnih. Moj ortak kupio prosle godine, i nije nesto verovao, sad hvali na sva usta, 70 m2 greje sa 3 kwh, u svim sobama radijatori. Kotao se zove Super Hit. Kad vec pominjete strane firme imenom, mozemo malo i naseg coveka da pohvalimo. Ja se grejem na drva i nije jeftino.

sasa

pre 10 godina

@Dvazo
Al zaboravio si na ilegalan prikljucak za gas.
Za tri meseca 17.000 dinara gas, ajde majke ti otkrij nam tajnu, uz sve izolacije i sva ostala cuda. Gluposti

Vlad Rad

pre 10 godina

Imam CG u Beogradu. Stan od 57 kvadrata i godisnje platimo skoro 80.000 dinara. Da se grejemo na TA peci placali bi plafon 6-7000 prosecno za 6 zimskih meseci. mozda i malo manje, al nebitno.. To je toliko kad se pazi na jeftinu struju... znam jer smo se tako grejali do pre 3 godine u drugom stanju. duplo je znaci skuplje CG. Hteli smo da iskljucimo CG. Kazu da moze, al se onda placa pola iako se ne koristi. Pa bi nam onda doslo na isto kao TA, pa smo odustali od promene... a vidim da ljudi komentarisu, a ne uzimaju u obzir sve faktore pa onda to izgleda kao lupetanje i merenje patke kome je skuplje i gore... Bilo bi lepo da imamo izbora. Ovako samo: sedi di si, jer ni za disi nisi.

Fujitsu

pre 10 godina

Ja koristim 2x Fujitsu 12000BTU (13600 na grejanju) Inverter klime i za proslu zimu sam platio celu grejnu sezonu oktobar-april oko 170e ukupno za 70m2 dobro izolovanog prostora. Najjeftinije grejanje je na dobrim inverterskim klimama jer je pocetno ulaganje mnogo manje od pomenutih toplotnih pumpi a o centralnom grejanju i ceni uvodjenja istog da ne pricamo. Manje susi vazduh, samo ciscenje i povremeno dezinfekcija uredjaja i milina.
(Strucnjak, 2. septembar 2013 15:00)
Ja imam istu kvadraturu i samo jednu takvu klimu i potrošio sam oko 12-15000 din struje za prošlu sezonu.COP klime 4,2.Vikendom i nekad popodne uključim kotao na drva i ta potrošnja je bila beznačajna.Inače invereter kad uključim sredinom oktobra maltene više ne gasim (radi i danju i noću) sem kad radi kotao na čvrsto.Na satu sam izmerio katalošku potrošnju od 0,3 kw/h (max 1,1)kad je temperatura u jesen oko 10-12 stepeni i inverter postigne željenu temperaturu. I ovako već 4 sezone.Jedina mana su niže temperature u udaljenim spavaćim sobama (oko 16-17 kad je baš minus i duže ne palim kotao).Inače kuća je extra izolovana (sendvič zid 8cm stiropora)itd.
Glavna prednost je to da ne moram da održavam vatru,ložim kad me ne mrzi i ujutru kad ustanete nikad nije hladno.

b

pre 10 godina

Moj ortak je na centralno grejanje samo njegovog stana, u novoj zgradi, uveo nekakav mali grejač na struju, koji stoji u predsoblju, stan 70 kvm i zimi ima samo 2000 veći račun. Samo kad bih mogao da se odvoji. kd toplane ??

Skeptik

pre 10 godina

Obrni, okreni, grejanje na TA peć još uvek ispada najpovoljnije. A i da nije tako, ljudi u centru velikih gradova ako nemaju centralno grejanje i nemaju odžak praktično nemaju alternativu struji za grejanje, pa makar bila i 10x skuplja nego što je sad... Na njih je apsolutno besmisleno "apelovati" da promene energent - jedina alternativa je isključiti struju i provesti zimu u kaputima na +5.

Marks....

pre 10 godina

Gde u kapitalistickom drustvu pise da svi treba da se grejete ??? Znam da ovo zvuci veoma surovo,ali je tako.Takodje,gde u kapitalistickom uredjenju pise da svi treba da zivite u BG,Novi Sad ili Nis ?? Takodje gde stoji da u kapitalizmu svi treba da idu i na letovanje i na zimovanje i plus da im bude svuda toplo i ako moze to sve za 300 evra! E pa nece moci,koja god vlada ili vlas bila iz bilo koje stranke.Imate vi ljude u Londonu,Spaniji,Irskoj,Grckoj,Rumuniji,Zagrebu,Bukurestu,koji su clanice EU,ali jedva sklapajum kraj sa krajem !

Major Gavrilović

pre 10 godina

(stevan, 2. septembar 2013 14:00)

Čoveče, pa zar ti po novčaniku nije jasno da umesto da za npr.60 m2 platiš 6x14.000 toplani (primer Beograd oko 105 din po m2) sada plaćaš 12x7.000. Šta nije jasno.Prijavi se da plaćaš dva meseca za mesec, ovi u Elektranama će se oduševiti. Jer ovo im se verovatno nije dogodilo nikada.

Zoran M.

pre 10 godina

Kad je reč o centralnom grejanju mogu samo reći da ja za svoj stan od 41m2 plaćam 4600 dinara x 12 meseci = 55200 x 115 stanova (svi su iste veličine) = 6 348000 godišnje što je otprilike 56176 EUR ili ti 1123 m3 drva. Naravno treba pomenuti i srazmer plate direktora, kao i plate običnih radnika zaposlenih u toplanama i tu je odgovor gde su naše pare. Da ne pominjem političke partije koje žive od para JP (stambeno, vodovod, EPS, telekom, JAT, toplane i dr.)
Dakle nema nikakvog osnova za ovolike cene a kamoli posupljenja, a ako gospoda iz ministarstva imaju nek ih navedu lepo i detaljno od plata zaposlenih u toplanama do ukupnih rashoda i prihoda za jednu toplanu.
U dogledno vreme ću ga sigurno ugasiti jer je moje pravo da ga nemam, a to što toplane ne dozvoljavaju pitaćemo sud i Zakone, kao i ustavna prava građana.

Bio-Energetičar

pre 10 godina

Iz godine u godinu, na ovaj način prikazivanja troškova energenata, pravi se sitemska greška. Barem u delu poređenje.
Na primer, cene za čvrsta goriva su uzete "sa skladišta".
Dakle, tu ima još troškova!!! Na primer, za ugalj treba dodati cenu za transport i trošak unošenja u šupu/podrum/... (ako ne unosite sami, ali i vaš rad nešto vredi), zatim čišćenje dimnjaka svake godine, više puta dnevno odlazak sa kantom po ugalj i loženje, dnevno izbacivanje pepela, buđenje u ekstremno hladnim noćima da bi se održavala temperatura, pa krečenje svake sezone, a o udisanju CO i čađi, druge opasnosti da ne pominjemo. Kada se ovako posmatra, TROŠAK (a ne cena) korišćenja uglja se utrostruči.
Skoro sve isto važi i za drva, uz dodatni trošak za cepanje, a "vešto pakovanje kubnog metra" kada ga kupujete...
Centralno grejanje ne zahteva nikakav vaš dodatni rad ili trošak, kada je hladnije, greje se i noću, a računi se plaćaju "razvučeno" na 12 meseci. Verovatno bi i toplane bile za plaćanje samo tokom zime, ali bi tada računi bili 2x veći. Pravo rešenje je naplata prema potrošnji, kao sav normalni svet.
Korišćenje struje za grejanje... diskutabilno, jer je cena socijalna kategorija. Kada bi se preračunalo koliko se uglja utroši za struju koja se koristi za grejanje, pa izrazilo preko u tekstu izražene cene, bilo bi skuplje od ulja za loženje.
Bez obzira na vrstu energenta: 1.Zaptivanje/zamena prozora 2.Izolacija 3.Domaćinsko ponašanje
Moj redosled: CG,GAS,PELET,DRVA...

Energetska efikasnost

pre 10 godina

Ogrev, tradicionalno, košta sve više i više pred svaku grejnu sezonu. Pogledajte kako možete da razmotrite alternative grejanja, koji su skriveni troškovi kod pojedinih vrsta ogreva na http://goo.gl/8nu21Q

mokgab

pre 10 godina

@Strucnjak
Pa inverter klime su zapravo male toplotne pumpe, ali tipa vazduh-vazduh. Slazem da su super za grejanje manjih povrsina, ali problem predstavlja nemogucnost akkumulacije toplotne energije, sto kod CG, posebno kod podnog grejanja, je ogromna prednost... ALi da, slazem se sa Vama, mnogo je manje ulaganje na pocetku, ali i tu treba uzimati kvalitet, kao Fujitsu, na primer!

Pavle

pre 10 godina

Gospodo što kukate na centralno grejanje i plaćate isto 12 meseci (samo da se podsetimo) - celu grejnu sezonu, čitaj 5-6 meseci, vi kroz svoje stanove idete kratrkih rukava (od dnevne sobe, do ostave i kupatila).Ja bih voleo da imam tu privilegiju, pa da je platćam 12 meseci, a ne da se grejem tako da svuda po kući idem u džemperu, a za kupatilo i ostavu mi treba kaput ukoliko se duže zadržim, a opet debelo da platim.Toliko.

mokgab

pre 10 godina

@inzenjer

Najveca nebuloza je upravo Vas komentar! Govorim o necemu sto prakticno funkcionise, i NIJE ni kineska, ni domaca, nego od firme Hoval (Svajcarska), raspitajte se malo o njihovim sistemima... Elem, ako je to stvarno neefikasno, objasnite mi molim Vas, zasto se u razvijenim zemljama potencira upravo koriscenje toplotnih pumpi umseto gasnih i drugih nacina grejanja?
Drugo, stepen korisnosti mozete sami da proverite, uredjaj je Belaria 15. Kazem, mi smo prosle godine u velikim minusima koristili tu toplotnu pumpu i korisnost (COP) joj je i tada bila preko 2! Jeste, TP tipa voda-voda je efikasnija, ali niko ne racuna pumpu koja izvlaci vodu iz bunara, gubitke kroz dodatni toplotni izmenjivac zbog loseg kvaliteta nasih podzemnih voda, ali da, voda-voda ima konstantan COP, ali i vece probleme pri eksploataciji (servisiranje) dok toga kod sistema vazduh-voda ne postoji!

Znam veoma dobro sta pricam, ne brinite, ne pricam nebuloze! Sta vise, pogledajte prosecne temperature u Srbiji tokom zime, PROSEK retko da se spusta ispod 0, a tada TP vazduh-voda funkcionise savrseno! Najhladnije je nocu, kada se ionako iskljucuje grejanje, pa TP nema problema sa COP zbog niske temperature. Dalje, toplota moze da se "izvlaci" i iz vazduha od -15 stepeni, samo sto se pumpa cesce zaledjuje pa se zbog toga "kvari" iskoriscenost...

Ima veoma puno informacija na netu (pretezno na nemackom jeziku)! Informacija puno vredi!

Strucnjak

pre 10 godina

Ja koristim 2x Fujitsu 12000BTU (13600 na grejanju) Inverter klime i za proslu zimu sam platio celu grejnu sezonu oktobar-april oko 170e ukupno za 70m2 dobro izolovanog prostora. Najjeftinije grejanje je na dobrim inverterskim klimama jer je pocetno ulaganje mnogo manje od pomenutih toplotnih pumpi a o centralnom grejanju i ceni uvodjenja istog da ne pricamo. Manje susi vazduh, samo ciscenje i povremeno dezinfekcija uredjaja i milina.

Grejanje na drvo

pre 10 godina

Za one koje se greju na drva...Molim Vas koristite samo SUVO drvo a ne vlažno!!! Mnogi imaju "teoriju" da pošto vlažna drva duže gore da se i duže greju. Problem je što je efikasnost sa vlažnim mnogo niža pa ispada da bacate drvo uzalud. Takodje grejanje PELETOM je itekako efikasno, jeftino i bolje za sredinu.

Sterija

pre 10 godina

Ovi što reklamiraju ovde solarne kolektore, termo pumpe i sl. zaboravljaju da su gradjani Srbije svakih 10-15 godina u problemu sa izborom grejanja. I tada država potencira pojedine vidove---struja, TA, gas itd. To znači svakih 10 godina menjati sistem grejanja. To ne bi izdržala ni razvijena ekonomija u EU a tek ne može siromašna Srbija. Gas je uveden da bi bio uvek 40 posto jeftiniji od struje (državna računica), a u svetu nema proizvoda koji je za 5-6 godina toliko poskupeo, pa ni dijamanti i zlato. Gorivo na pumpama koje ovde smatramo veoma skupim poskupelo je za dve godine za 18 dinara, ili oko 15 posto. A gas, čije je korišćenje toliko reklamirano od početka aranžmana sa Rusima, oko 400 posto (slovima četiristotine posto!!) i Plaća se MESEC ZA MESEC, a ne kao korisnici tog istog energenta preko toplane za daljinsko grejanje, tokom CELE GODINE podjednako. Za to vreme privreda ne plaća ni struju ni gas ni vodu.Pa se onda državni energetski bilans ispomaže pritiskom na gradjane.

grunf

pre 10 godina

...Sa Bajatovićevom platom od par hiljada evra, ruskim diktatom cene i ubacivanjem posrednika. Ova država je RUPA.
(Beogradjanin, 2. septembar 2013 14:04)

Hoces da kazes par desetina hiljada evra?

moneyvation

pre 10 godina

ja placam u Nišu centralno i kad se grejem i kad se ne grejem ,cele godine plaćam, za stan od 60 kvadrata po 7500 mesečno izadje godišnje 85000din. istog trenutka bih odvalio radijatore i grejao se na TA peć, napravim nekih 5, 6 meseci malo veći račun za struju i to je to, sigurno ne ide do 85000din...

Dvazo

pre 10 godina

Kuća od 120m2 u Novom Sadu, centralno grejanje na gas, kotao Vaillant 28kw, sa grejanjem vode za potrošnju. Uz to kuva se na gas. Zid na ciglu i po sa 5 cm stiropora, ukupno 45 cm debljina zida. Prozori su Bane Sekulić Sombor. Automatsko grejanje od 08-21h na 22º, a noćno na 15º. Uveče posle 21h nije potrebno više grejati jer bude toplo bar do 23h, a noću se temperatura ne spušta ispod 17º.
E sad sa svim ovim elementima u zimskim mesecima decembar, januar, februar račun nije bio preko 17000 rsd.
Ko ne veruje, ne mora.

@lazi

pre 10 godina

Potpisujem! Bez 30.000RSD mesečno u izolovanoj kući 8cm stiropora i plastičnom stolarijom gde grejem 70m2 u decembru ili januaru bih se smrzao! Toliko o jeftinom gasu. Sva sreća pa kupim drva kad su jeftina i gas koristim samo kad moram...

Inženjer

pre 10 godina

@zanesenjak: Ti si ovde jedini normalan, sve ostalo su nebuloze a najveća je @mokgab.

Toplotna pumpa vazduh-voda je energetski NEEFIKASNIJA od svih ostalih načina grejanja, još ako se nasedne na propagandu kvazi stručnjaka pa se kupi neki jevtin kinseki bofl ili još gore - domaća radinost. Drugo ekološki je najštetnija jer se arči ugalj i struja iz termoelektrana sa stepenom korisnosti 25-28% pa u zimskim mesecima kada je napolju temperatura bliska nuli (ili nedaj Bože u minusu) ukupni stepen korisnosti je manji od 70% (kod gasa sa kvalitetnim kotlovima 94%).

Druga stvar je što vlasnici ovih uređaja koriste haos u EPS-u i jevtinu struju na teret ostalog dela populacije.

stevan

pre 10 godina

Zašto se centralno grejanje plaća 12 meseci, kada ne pružaju uslugu za sve vreme plaćanja? Nisu rate u pitanju, nego plačka. Najradije bih se odjavio od istog ali ne dozvoljavaju banditi iz SPS elektrana! Da ne pričam da sam se smrzao prošle godine

Avionics

pre 10 godina

Ubedljivo najgore moguće rešenje je centralno grejanje. Ja ga za svoj stančić od 40 kvadrata plaćam oko 7000 dinara mesečno tokom cele godine. Da postoji mogućnost odmah bih ga odjavio i prešao da se grejem na struju.

AfrikaBambata

pre 10 godina

Najskuplje je grejanje na drva! Posekosmo sve živo, a posle se čudimo što je suša i nema velikih prinosa u poloprivredi. Naravno, svima su usta puna ekologije, a niko ništa ne preduzima. Još malo, pa smo ko Afrika.

Beogradjanin

pre 10 godina

Tri razloga su što je centralno grejnje najjeftinije.

1. Nikada ne plaćate realno grejanje već procenjenu godišnju cenu.

2. Imate privilegiju plaćanja cele godine što je naravno mnogo povoljnije nego realna potrošnja na meraču (gasa,ulja ili tone uglja).

3.Cena daljinskog grejanja je nerealna, a toplane imaju uvek gubitke,koji zbog socijalnog mira idu na štetu ekonomije ukupne države.A tu Beograd teroriše ostali deo Srbije.

I na kraju, oni koji su malo stariji, pamte periodične "navlakuše" od strane države koja nema državnu energetsku strategiju. Trali su nas edamdesetih da kupujemo TA peći, jer "YU je država bogata rudam i ugljem". Pa je oko 2000.godine nova vlast,nimalo bolja od stare u pogledu strategije ravoja, krenula da lobira za ruski gas...kako se to završilo znamo. Sa Bajatovićevom platom od par hiljada evra, ruskim diktatom cene i ubacivanjem posrednika. Ova država je RUPA.

NOKIA

pre 10 godina

Vidim, mnogi clanak kritikuju jer je grejanje na struju skupo, al nije isto cime se i kako na struju grejete.. Ako imate neki kalolifer il kvarcnu pet, usi ce vam upaliti! A ovde je navedeno:
-struja, TA pec, i punjenje po jeftninoj struji.

Drzi ona toplotu preko celog dana, samo je na minus pingvin treba dopuniti. :-)

Na ovaj nacin, TA pec je mama! ;-)

vassa

pre 10 godina

@ Beogradjanin
Evo ti racunica za "jeftino" centralno grejanje. 48 kvadrata x 84 din x 12 meseci = 48384 din
znachi 48000 din za stan od 48 kvadrata. Ako se uzme za 60 onda je to nesto vise od 60000 din. Pa kako je najjeftinije, nek mi neko objasni?
A nek toplana dozvoli placanje po potrosnji, e to bi bilo jeftino grejanje, jer tolpotu koju isporucuju je suvisna ako imas dobru izolaciju, pa mozes da utisas polovinu radijatora, da ne rade (sto sam i uradio). Al, Toplane vole da deru klijente i to se nece desiti, jel ima mnogo stranacke rodbine i prijatelja koji uzivaju u drzavnoj kolevki.
Pozz

zanesenjak

pre 10 godina

Ne zelim da se ubedjujem ali sam se potrudio i nasao moje racune, prosla zima, decembar, januar i februar.
Stan 64 m2, stara gradnja, fasadni zid 50 cm. alu stolarija, troslojno staklo.
Ispod stan, iznad stan, do mene stan. Svi se dobro greju.
Grejanje i topla voda na gas. Sporet nisam koristio gas nego sam koristio stuju.
Grejanje se iskljucivalo automatski u 23 a ukljucivalo u 05.
Nisam zimogrozljiv, vise volim da se toplo obucem a da u stanu ne bude vise od 20-21 stepena.
Troskovi
Decembar 2900 dinara, Januar 3200 dinara, Februar 2800 dinara. Gas mi isporucuje Srbijagas a ne posrednici.

teroija zavere

pre 10 godina

"sta je pelet?
(zoranns, 2. septembar 2013 12:50)"

Granule od komprinovanog drveta. Efikasnije i jednostavnije za upotrebu od obicnog drveta. Jedino su, u startu, peci skuplje.

HeadsUp

pre 10 godina

Niđe veze u ovom tekstu. Paušalno izneti podaci dobijeni starom dobrom metodom - odokativno. Hiljadu i pet stotina četrdeset šest evra za grejanje stana od 60 kvadrata? Pa taman da te pare zameni za dinare u apoenima od 10 dinara, i greje se tako što loži pare - nema sile da ih potroši.

Za drva je tek besmislica. Juče kupio 5 metara po 3600 dinara (plus ostalo malo više od metra kubnog od prošle godine), sa sve sečenjem i cepanjem neće preći cenu od 4000 po metru kubnom. Tom količinom drva grejem CEO stan od 90 kvadrata na temperaturu od preko 25 stepeni + zagrevam vodu u bojleru.

mokgab

pre 10 godina

Zasto se uvek zaboravlja grejanje pomocu toplotnih pumpi?! Ljudi, to je najekonomicnije grejanje koje postoji!! Mi grejemo kucu u Novom Sadu pomocu jedne toplotne pumpe tipa vazduh-voda (primarna energija je elektricna a sekundarna vazduh), izolacija kuce je vrhunska (mada uvek moze bolje), sto znaci "demit" fasada od 15 cm, 6-komorni prozori sa 3 stakla, niskoenergetska, podno grejanje... To je osnova za stednju, dobra izolacija. Elem, sa tom toplotnom pumpom grejemo cca. 400 kvadrata, i prosle godine kada je bilo najhladnije platili smo oko 15.000 dinara za grejanje!! Dok smo istovremeno prirodnim gasom grejali sanitarnu vodu i SAMO to nas je kostalo 4.000 dinara mesecno!!! Zamislite da smo grejali kucu na gas, pa jos da nije izolovana kako treba, itd.

Sve u svemu, kada se govori da je struja najskuplja, jeste, ako se koriste klasicne grejalice koje u najboljem slucaju iskoriscavaju el. energiju 100%, dok je to sa toplotnom pumpom otpr. 3,5-4, tj. za 1 kw el. energije se dobija od 3,5 do 4 kw toplotne energije, dok se sa grejalicama od 1 kw el. energije moze u najboljem slucaju dobiti 1 kw toplotne energije!

Grejač

pre 10 godina

Centralno grejanje u Nišu trenutno košta 7000 mesečno za stan od 80m2 a planiraju ga na 7.500 dinara do kraja godine. To je praktično preko 700 evra za grejnu sezonu.

Za istu kvadraturu, grejanje na TA peći, odnosno na struju košta oko 500 evra za sezonu, dok grejanje na drva mene sada košta (preselio sam se u kuću) 350 evra i to sa hrastovim drvima (79m2) !

To su cene u Nišu, a kako sam čuo južnije su još niže. U svakom slučaju, centralno grejanje je ovde ubedljivo najskuplja varijanta!

Aleksandar

pre 10 godina

za (Rade, 2. septembar 2013 12:57)

Nemaju svi centralno grejanje u gradu. A i oni koji imaju, nemaju svi adekvatno. U mojoj zgradi ga ima, ali ja koji živim u prizemlju idem zimi u gaćama, moj komšija na poslednjem spratu mora da koristi TA peć.

za slučaj da pomislite da mi kao vlasnici moramo samo da se pobrinemo za to: Ja sam uradio neke stvari koje su poboljšale izolaciju mog stana, ali same instalacije grejanja su vlasništvo toplana i ne smem da radim nikakve intervencije na njima.

Bob Rock

pre 10 godina

Glavna stvar za grejanje je dobra izolacija i dobra stolarija...

Mada je u srbistanu bitnije da kuca bude za bar za pola sprata vislja od komsijine, a to 3 sprata zvrje prazna, sto nije ni omalterisana i sto na sve strane vuce preko zime, to nema veze...

Sa kvalitetnom izolacijom i stolarijom i uz solarne kolektore na krovu, troskovi energenata u toku godine mogu da se smanje i do 50% sto investiciju vraca u roku od 3-4 godine...

lazi

pre 10 godina

Ovo je totalno glup tekst i ocekivano nebulozan od onoga ko ga je prezenetovao. Najsluplje grejanje je etazno na struju pa propan butan, loz ulje i zemni gas. Neki mi neko kaze kuca sa svim izolacijama novom alu drvo stolarijom spoljna izolacija membrana zid i sve ostalo u hladnim mesecima da bi imala 21c mora da sagori gasa u vrednosti od 30 000 dinara povrsina 100m2
Eto toliko o tome koliko je tacno ono sto nasi poltron strucnjaci znaju u ministarstvima. Isto tako loz ulje je povoljnije od butan gasa jeste skiplji ali litar gasa i litar loz ulja nije isto . Litar loz ulja je oko 8000 kcal a litae propana oko 5500 kcal Cena loz ulja po povracaju akcize na koje sad imate pravo je oko 100 dinara propana oko 70 dinara za povracajem akcize sto znaci da je loz ulje dosta povoljan energent i dalje. Struja mi se isto isplati za grejanje klimama jer imam tri sata i dve klime pa dve klime su samo na dva sata vezana i ne prelaze najnizu tarifu
A centralno je i dalje najpoljnije da mogu i da immam uslova presao bi na njega

Nebojsa

pre 10 godina

@ Aca

Vise bi voleo da se grejes na drva ili ugalji da tresnes celu sumu odjednom? Cuti i uzivaj u privilegiji placanja grejanja na 12 rata.

neko

pre 10 godina

U Beogradu centralno grejanje oko 80 hiljada za 60 kvm.

To je pod uslovom da nema poskupljenja. Dakle, i dalje daleko skuplje nego grejanje na struju.

Aca

pre 10 godina

Dodji Aco u unutrasnjost pa se grej na struju da vidis koliko ti skupo placas! Da stan od 60 kv grejes da temperatura bude kao vama na centralnom treba ti oko 25000 mesecno i ne mozes rastezati preko godine nego odmah placas. Vi se u bg grejete za dz i zato shut up!

Rade

pre 10 godina

U čemu je problem sa plaćanjem centralnog grejanja u gradu? Pa plaćate ga cele godine da lakše platite tj. lakše je nešto platiti na 12 rata nego na 6 ili 3. Je l` to toliko teško shvatiti?

Bob Rock

pre 10 godina

Glavna stvar za grejanje je dobra izolacija i dobra stolarija...

Mada je u srbistanu bitnije da kuca bude za bar za pola sprata vislja od komsijine, a to 3 sprata zvrje prazna, sto nije ni omalterisana i sto na sve strane vuce preko zime, to nema veze...

Sa kvalitetnom izolacijom i stolarijom i uz solarne kolektore na krovu, troskovi energenata u toku godine mogu da se smanje i do 50% sto investiciju vraca u roku od 3-4 godine...

Aca

pre 10 godina

Dodji Aco u unutrasnjost pa se grej na struju da vidis koliko ti skupo placas! Da stan od 60 kv grejes da temperatura bude kao vama na centralnom treba ti oko 25000 mesecno i ne mozes rastezati preko godine nego odmah placas. Vi se u bg grejete za dz i zato shut up!

neko

pre 10 godina

U Beogradu centralno grejanje oko 80 hiljada za 60 kvm.

To je pod uslovom da nema poskupljenja. Dakle, i dalje daleko skuplje nego grejanje na struju.

Nebojsa

pre 10 godina

@ Aca

Vise bi voleo da se grejes na drva ili ugalji da tresnes celu sumu odjednom? Cuti i uzivaj u privilegiji placanja grejanja na 12 rata.

Beogradjanin

pre 10 godina

Tri razloga su što je centralno grejnje najjeftinije.

1. Nikada ne plaćate realno grejanje već procenjenu godišnju cenu.

2. Imate privilegiju plaćanja cele godine što je naravno mnogo povoljnije nego realna potrošnja na meraču (gasa,ulja ili tone uglja).

3.Cena daljinskog grejanja je nerealna, a toplane imaju uvek gubitke,koji zbog socijalnog mira idu na štetu ekonomije ukupne države.A tu Beograd teroriše ostali deo Srbije.

I na kraju, oni koji su malo stariji, pamte periodične "navlakuše" od strane države koja nema državnu energetsku strategiju. Trali su nas edamdesetih da kupujemo TA peći, jer "YU je država bogata rudam i ugljem". Pa je oko 2000.godine nova vlast,nimalo bolja od stare u pogledu strategije ravoja, krenula da lobira za ruski gas...kako se to završilo znamo. Sa Bajatovićevom platom od par hiljada evra, ruskim diktatom cene i ubacivanjem posrednika. Ova država je RUPA.

AfrikaBambata

pre 10 godina

Najskuplje je grejanje na drva! Posekosmo sve živo, a posle se čudimo što je suša i nema velikih prinosa u poloprivredi. Naravno, svima su usta puna ekologije, a niko ništa ne preduzima. Još malo, pa smo ko Afrika.

Rade

pre 10 godina

U čemu je problem sa plaćanjem centralnog grejanja u gradu? Pa plaćate ga cele godine da lakše platite tj. lakše je nešto platiti na 12 rata nego na 6 ili 3. Je l` to toliko teško shvatiti?

Sterija

pre 10 godina

Ovi što reklamiraju ovde solarne kolektore, termo pumpe i sl. zaboravljaju da su gradjani Srbije svakih 10-15 godina u problemu sa izborom grejanja. I tada država potencira pojedine vidove---struja, TA, gas itd. To znači svakih 10 godina menjati sistem grejanja. To ne bi izdržala ni razvijena ekonomija u EU a tek ne može siromašna Srbija. Gas je uveden da bi bio uvek 40 posto jeftiniji od struje (državna računica), a u svetu nema proizvoda koji je za 5-6 godina toliko poskupeo, pa ni dijamanti i zlato. Gorivo na pumpama koje ovde smatramo veoma skupim poskupelo je za dve godine za 18 dinara, ili oko 15 posto. A gas, čije je korišćenje toliko reklamirano od početka aranžmana sa Rusima, oko 400 posto (slovima četiristotine posto!!) i Plaća se MESEC ZA MESEC, a ne kao korisnici tog istog energenta preko toplane za daljinsko grejanje, tokom CELE GODINE podjednako. Za to vreme privreda ne plaća ni struju ni gas ni vodu.Pa se onda državni energetski bilans ispomaže pritiskom na gradjane.

teroija zavere

pre 10 godina

"sta je pelet?
(zoranns, 2. septembar 2013 12:50)"

Granule od komprinovanog drveta. Efikasnije i jednostavnije za upotrebu od obicnog drveta. Jedino su, u startu, peci skuplje.

vassa

pre 10 godina

@ Beogradjanin
Evo ti racunica za "jeftino" centralno grejanje. 48 kvadrata x 84 din x 12 meseci = 48384 din
znachi 48000 din za stan od 48 kvadrata. Ako se uzme za 60 onda je to nesto vise od 60000 din. Pa kako je najjeftinije, nek mi neko objasni?
A nek toplana dozvoli placanje po potrosnji, e to bi bilo jeftino grejanje, jer tolpotu koju isporucuju je suvisna ako imas dobru izolaciju, pa mozes da utisas polovinu radijatora, da ne rade (sto sam i uradio). Al, Toplane vole da deru klijente i to se nece desiti, jel ima mnogo stranacke rodbine i prijatelja koji uzivaju u drzavnoj kolevki.
Pozz

Marks....

pre 10 godina

Gde u kapitalistickom drustvu pise da svi treba da se grejete ??? Znam da ovo zvuci veoma surovo,ali je tako.Takodje,gde u kapitalistickom uredjenju pise da svi treba da zivite u BG,Novi Sad ili Nis ?? Takodje gde stoji da u kapitalizmu svi treba da idu i na letovanje i na zimovanje i plus da im bude svuda toplo i ako moze to sve za 300 evra! E pa nece moci,koja god vlada ili vlas bila iz bilo koje stranke.Imate vi ljude u Londonu,Spaniji,Irskoj,Grckoj,Rumuniji,Zagrebu,Bukurestu,koji su clanice EU,ali jedva sklapajum kraj sa krajem !

mokgab

pre 10 godina

Zasto se uvek zaboravlja grejanje pomocu toplotnih pumpi?! Ljudi, to je najekonomicnije grejanje koje postoji!! Mi grejemo kucu u Novom Sadu pomocu jedne toplotne pumpe tipa vazduh-voda (primarna energija je elektricna a sekundarna vazduh), izolacija kuce je vrhunska (mada uvek moze bolje), sto znaci "demit" fasada od 15 cm, 6-komorni prozori sa 3 stakla, niskoenergetska, podno grejanje... To je osnova za stednju, dobra izolacija. Elem, sa tom toplotnom pumpom grejemo cca. 400 kvadrata, i prosle godine kada je bilo najhladnije platili smo oko 15.000 dinara za grejanje!! Dok smo istovremeno prirodnim gasom grejali sanitarnu vodu i SAMO to nas je kostalo 4.000 dinara mesecno!!! Zamislite da smo grejali kucu na gas, pa jos da nije izolovana kako treba, itd.

Sve u svemu, kada se govori da je struja najskuplja, jeste, ako se koriste klasicne grejalice koje u najboljem slucaju iskoriscavaju el. energiju 100%, dok je to sa toplotnom pumpom otpr. 3,5-4, tj. za 1 kw el. energije se dobija od 3,5 do 4 kw toplotne energije, dok se sa grejalicama od 1 kw el. energije moze u najboljem slucaju dobiti 1 kw toplotne energije!

Avionics

pre 10 godina

Ubedljivo najgore moguće rešenje je centralno grejanje. Ja ga za svoj stančić od 40 kvadrata plaćam oko 7000 dinara mesečno tokom cele godine. Da postoji mogućnost odmah bih ga odjavio i prešao da se grejem na struju.

stevan

pre 10 godina

Zašto se centralno grejanje plaća 12 meseci, kada ne pružaju uslugu za sve vreme plaćanja? Nisu rate u pitanju, nego plačka. Najradije bih se odjavio od istog ali ne dozvoljavaju banditi iz SPS elektrana! Da ne pričam da sam se smrzao prošle godine

grunf

pre 10 godina

...Sa Bajatovićevom platom od par hiljada evra, ruskim diktatom cene i ubacivanjem posrednika. Ova država je RUPA.
(Beogradjanin, 2. septembar 2013 14:04)

Hoces da kazes par desetina hiljada evra?

Grejanje na drvo

pre 10 godina

Za one koje se greju na drva...Molim Vas koristite samo SUVO drvo a ne vlažno!!! Mnogi imaju "teoriju" da pošto vlažna drva duže gore da se i duže greju. Problem je što je efikasnost sa vlažnim mnogo niža pa ispada da bacate drvo uzalud. Takodje grejanje PELETOM je itekako efikasno, jeftino i bolje za sredinu.

lazi

pre 10 godina

Ovo je totalno glup tekst i ocekivano nebulozan od onoga ko ga je prezenetovao. Najsluplje grejanje je etazno na struju pa propan butan, loz ulje i zemni gas. Neki mi neko kaze kuca sa svim izolacijama novom alu drvo stolarijom spoljna izolacija membrana zid i sve ostalo u hladnim mesecima da bi imala 21c mora da sagori gasa u vrednosti od 30 000 dinara povrsina 100m2
Eto toliko o tome koliko je tacno ono sto nasi poltron strucnjaci znaju u ministarstvima. Isto tako loz ulje je povoljnije od butan gasa jeste skiplji ali litar gasa i litar loz ulja nije isto . Litar loz ulja je oko 8000 kcal a litae propana oko 5500 kcal Cena loz ulja po povracaju akcize na koje sad imate pravo je oko 100 dinara propana oko 70 dinara za povracajem akcize sto znaci da je loz ulje dosta povoljan energent i dalje. Struja mi se isto isplati za grejanje klimama jer imam tri sata i dve klime pa dve klime su samo na dva sata vezana i ne prelaze najnizu tarifu
A centralno je i dalje najpoljnije da mogu i da immam uslova presao bi na njega

Pavle

pre 10 godina

Gospodo što kukate na centralno grejanje i plaćate isto 12 meseci (samo da se podsetimo) - celu grejnu sezonu, čitaj 5-6 meseci, vi kroz svoje stanove idete kratrkih rukava (od dnevne sobe, do ostave i kupatila).Ja bih voleo da imam tu privilegiju, pa da je platćam 12 meseci, a ne da se grejem tako da svuda po kući idem u džemperu, a za kupatilo i ostavu mi treba kaput ukoliko se duže zadržim, a opet debelo da platim.Toliko.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Rade, 2. septembar 2013 12:57)

Nemaju svi centralno grejanje u gradu. A i oni koji imaju, nemaju svi adekvatno. U mojoj zgradi ga ima, ali ja koji živim u prizemlju idem zimi u gaćama, moj komšija na poslednjem spratu mora da koristi TA peć.

za slučaj da pomislite da mi kao vlasnici moramo samo da se pobrinemo za to: Ja sam uradio neke stvari koje su poboljšale izolaciju mog stana, ali same instalacije grejanja su vlasništvo toplana i ne smem da radim nikakve intervencije na njima.

NOKIA

pre 10 godina

Vidim, mnogi clanak kritikuju jer je grejanje na struju skupo, al nije isto cime se i kako na struju grejete.. Ako imate neki kalolifer il kvarcnu pet, usi ce vam upaliti! A ovde je navedeno:
-struja, TA pec, i punjenje po jeftninoj struji.

Drzi ona toplotu preko celog dana, samo je na minus pingvin treba dopuniti. :-)

Na ovaj nacin, TA pec je mama! ;-)

Vlad Rad

pre 10 godina

Imam CG u Beogradu. Stan od 57 kvadrata i godisnje platimo skoro 80.000 dinara. Da se grejemo na TA peci placali bi plafon 6-7000 prosecno za 6 zimskih meseci. mozda i malo manje, al nebitno.. To je toliko kad se pazi na jeftinu struju... znam jer smo se tako grejali do pre 3 godine u drugom stanju. duplo je znaci skuplje CG. Hteli smo da iskljucimo CG. Kazu da moze, al se onda placa pola iako se ne koristi. Pa bi nam onda doslo na isto kao TA, pa smo odustali od promene... a vidim da ljudi komentarisu, a ne uzimaju u obzir sve faktore pa onda to izgleda kao lupetanje i merenje patke kome je skuplje i gore... Bilo bi lepo da imamo izbora. Ovako samo: sedi di si, jer ni za disi nisi.

Pirocanac

pre 10 godina

Nas covek, inovator iz Beograda, patentirao je neki kotao na struju koji trosi 3 puta manje struje od obicnih elektricnih. Moj ortak kupio prosle godine, i nije nesto verovao, sad hvali na sva usta, 70 m2 greje sa 3 kwh, u svim sobama radijatori. Kotao se zove Super Hit. Kad vec pominjete strane firme imenom, mozemo malo i naseg coveka da pohvalimo. Ja se grejem na drva i nije jeftino.

Ivan

pre 10 godina

A mene grejna sezona košta traktor-balirka jedno dva sata, jedno pečeno prase i par gajbi piva!!!

Toliko mi treba za ekipu od par drugara da balirane ostatke posle skidanja soje ubacimo u prikolicu i istovarimo kod mene u dvorište...

Kotao je koštao oko 2.000eu i to ej to, dva puta dnevo ubacim po tri bale i nema zime već godinama!

Sojina slama je DŽABA! To bi poljoprivrednici spalili na njivi, ovako im učinim uslugu, a i oni meni!!!

A vi se zezajte sa pećkama, drvima, peletima, ju ju, davno se tako grejalo...

Silver Surfer

pre 10 godina

Centralno grejanje jeste gospodski vid grejanja ali kada je taj sistem dobar. U mom slucajno konretno to izgleda ovako: kada je u soliteru postojala kotlarnica grejanje je bilo odlicno (izuzev 90-ih), cak su i prozori morali da se otvaraju, sto takodje smatram da nije normalno, ali kada smo prebaceni na daljinski sistem od tada grejanje postaje katastrofa. Bukvalno mozete celu grejnu sezonu da drzite ruku na radijatoru. Ako se i zalite njihova ekipa dodje i konstatuje, sa nekim svojim mernim telima, da je temperatura u skladu sa propisanom i okrenu se i odu. Zatim, ako dodje do hladnog talasa pre pocetka grejne sezone nema sanse da puste grejanje, jer imaju jednostavno objasnjenje da grejna sezona nije pocela. A ako u toku grejne sezone bude izrazito toplotnih talasa, onda, grejanja nece ni biti, pa u slucaju da vam je po subjektivnom osecaju hladno moracete da se dogravete kako znate i umete, a to obicno bude struja pa se i tu racun uveceva, te se racunica kvadratura X cena po metru kvadratnom X dvanaest meseci ne moze uzeti kao potpuno tacna. Grejanje, pocinje u 06h i traje do 22h i samo u slucaju izuzetno niskih temperatura traje celu noc. Kada se sagledaju svi parametri ni centralno grejanje, iako bi trebalo da bude najbolje, nije idealno. To mozemo zahvaliti onima koji nas snabdevaju toplotnom energijom. Ali, mi radijatore ne mozemo da odjavimo a i nemamo kome da se zalimo. Tako, da smo manje, vise, svi u istom sosu.

sedi aco di si, ni za di si nisi.

pre 10 godina

(Aca, 2. septembar 2013 12:39)

na kojoj li ti planeti živiš? ja živim u beogradu, u stanu od 74 kvm i centralno plaćam oko 12 hiljada dinara mesečno, to ti je brale preko 100 evra mesečno.

to je na godišnjem nivou 1260 evra, i ti me ubeđuješ da je to jeftinije nego u tvom selu? kada bi samo postojala mogućnost, sutra bih se raskačio sa centralnog i prešao na samo na struju, pošto ionako moramo da se dogrevamo pa zimi plaćam i uvećane račune elektrodistribuciji jer otkad su navukli okone zgrade na centralno, naši radijatori iz peroda socijalizma su postali daleko hladniji nego što su ikada bili.

zanesenjak

pre 10 godina

Meni se cini da termoizolaciju uglavnom vecina shvata kao fasadnu izolaciju. Kod mog komentara namerno sam napisao da ispod mog stana postoji dobro grejani stan, isto tako iznad a i do mene. To mnogo znaci pri ustedi energije. Nisam siguran da su ljudi koji imaju kuce radili i podnu i tavansku termiku. Ili su je mozda pogresno radili. U svakom slucaju, bez dobrih uslova i potrosnja energije raste, i to ne malo. Jedno vreme u stanu do mene niko nije ziveo. Verujte, kada se naslonite na taj zid zimi nije ni malo prijatan osecaj. Hladno ko da si napolju.
Da, setih se, davno sam bio na Kopaoniku, u Masincu. Grejanje fantasticno, ali sam imao nesrecu da spavam u krevetu do zida, celu noc smrzavanje.
Nije to sve tako prosto

kornjaca

pre 10 godina

Evo mi zivimo u St.Pazovi, grejemo se na gas. Kuca oko 100m2 toplotno izolovana, nova pvc stolarija. Racun za gas 20-24000. Skupo.

mokgab

pre 10 godina

@Strucnjak
Pa inverter klime su zapravo male toplotne pumpe, ali tipa vazduh-vazduh. Slazem da su super za grejanje manjih povrsina, ali problem predstavlja nemogucnost akkumulacije toplotne energije, sto kod CG, posebno kod podnog grejanja, je ogromna prednost... ALi da, slazem se sa Vama, mnogo je manje ulaganje na pocetku, ali i tu treba uzimati kvalitet, kao Fujitsu, na primer!

Zoran M.

pre 10 godina

Kad je reč o centralnom grejanju mogu samo reći da ja za svoj stan od 41m2 plaćam 4600 dinara x 12 meseci = 55200 x 115 stanova (svi su iste veličine) = 6 348000 godišnje što je otprilike 56176 EUR ili ti 1123 m3 drva. Naravno treba pomenuti i srazmer plate direktora, kao i plate običnih radnika zaposlenih u toplanama i tu je odgovor gde su naše pare. Da ne pominjem političke partije koje žive od para JP (stambeno, vodovod, EPS, telekom, JAT, toplane i dr.)
Dakle nema nikakvog osnova za ovolike cene a kamoli posupljenja, a ako gospoda iz ministarstva imaju nek ih navedu lepo i detaljno od plata zaposlenih u toplanama do ukupnih rashoda i prihoda za jednu toplanu.
U dogledno vreme ću ga sigurno ugasiti jer je moje pravo da ga nemam, a to što toplane ne dozvoljavaju pitaćemo sud i Zakone, kao i ustavna prava građana.

Bio-Energetičar

pre 10 godina

Iz godine u godinu, na ovaj način prikazivanja troškova energenata, pravi se sitemska greška. Barem u delu poređenje.
Na primer, cene za čvrsta goriva su uzete "sa skladišta".
Dakle, tu ima još troškova!!! Na primer, za ugalj treba dodati cenu za transport i trošak unošenja u šupu/podrum/... (ako ne unosite sami, ali i vaš rad nešto vredi), zatim čišćenje dimnjaka svake godine, više puta dnevno odlazak sa kantom po ugalj i loženje, dnevno izbacivanje pepela, buđenje u ekstremno hladnim noćima da bi se održavala temperatura, pa krečenje svake sezone, a o udisanju CO i čađi, druge opasnosti da ne pominjemo. Kada se ovako posmatra, TROŠAK (a ne cena) korišćenja uglja se utrostruči.
Skoro sve isto važi i za drva, uz dodatni trošak za cepanje, a "vešto pakovanje kubnog metra" kada ga kupujete...
Centralno grejanje ne zahteva nikakav vaš dodatni rad ili trošak, kada je hladnije, greje se i noću, a računi se plaćaju "razvučeno" na 12 meseci. Verovatno bi i toplane bile za plaćanje samo tokom zime, ali bi tada računi bili 2x veći. Pravo rešenje je naplata prema potrošnji, kao sav normalni svet.
Korišćenje struje za grejanje... diskutabilno, jer je cena socijalna kategorija. Kada bi se preračunalo koliko se uglja utroši za struju koja se koristi za grejanje, pa izrazilo preko u tekstu izražene cene, bilo bi skuplje od ulja za loženje.
Bez obzira na vrstu energenta: 1.Zaptivanje/zamena prozora 2.Izolacija 3.Domaćinsko ponašanje
Moj redosled: CG,GAS,PELET,DRVA...

Strucnjak

pre 10 godina

Ja koristim 2x Fujitsu 12000BTU (13600 na grejanju) Inverter klime i za proslu zimu sam platio celu grejnu sezonu oktobar-april oko 170e ukupno za 70m2 dobro izolovanog prostora. Najjeftinije grejanje je na dobrim inverterskim klimama jer je pocetno ulaganje mnogo manje od pomenutih toplotnih pumpi a o centralnom grejanju i ceni uvodjenja istog da ne pricamo. Manje susi vazduh, samo ciscenje i povremeno dezinfekcija uredjaja i milina.

Skeptik

pre 10 godina

Obrni, okreni, grejanje na TA peć još uvek ispada najpovoljnije. A i da nije tako, ljudi u centru velikih gradova ako nemaju centralno grejanje i nemaju odžak praktično nemaju alternativu struji za grejanje, pa makar bila i 10x skuplja nego što je sad... Na njih je apsolutno besmisleno "apelovati" da promene energent - jedina alternativa je isključiti struju i provesti zimu u kaputima na +5.

@lazi

pre 10 godina

Potpisujem! Bez 30.000RSD mesečno u izolovanoj kući 8cm stiropora i plastičnom stolarijom gde grejem 70m2 u decembru ili januaru bih se smrzao! Toliko o jeftinom gasu. Sva sreća pa kupim drva kad su jeftina i gas koristim samo kad moram...

Grejač

pre 10 godina

Centralno grejanje u Nišu trenutno košta 7000 mesečno za stan od 80m2 a planiraju ga na 7.500 dinara do kraja godine. To je praktično preko 700 evra za grejnu sezonu.

Za istu kvadraturu, grejanje na TA peći, odnosno na struju košta oko 500 evra za sezonu, dok grejanje na drva mene sada košta (preselio sam se u kuću) 350 evra i to sa hrastovim drvima (79m2) !

To su cene u Nišu, a kako sam čuo južnije su još niže. U svakom slučaju, centralno grejanje je ovde ubedljivo najskuplja varijanta!

nada 22

pre 10 godina

Za nas koji smo u sistemu centralnog "grejanja", ovaj tekst NEpomaže. Retko ko ima mogućnost da se GREJE (popularno nazvano, dogreva) drugačije osim na struju. Neko ima SREĆE, pa CG fukcioniše, a mnogi kao ja moramo u stanu da lebdimo na metar i pedeset, ukoliko želimo da osetimo tu "propisanu" minimalnu temperaturu od 19 stepeni, ili da se "dogrevamo" i struju plaćamo bar duplo više nego obično. A ako je PROGNOZA da će u Beogradu u podne biti +12, (U GREJNOJ SEZONI!), toplane se ni ne uključuju, jer su "stručnjaci" izračunali da je i tada u stanovima "propisana mininimalna temperatura". Valjda zato i plaćamo "paušalno" 12 meseci "grejanja", umesto SAMO AKO I KOLIKO se grejemo ZAHVLJUJUĆI RADU TOPLANE, a ne suncu, TA-peći, grejalici, furuni, džemperima,...

Fujitsu

pre 10 godina

Ja koristim 2x Fujitsu 12000BTU (13600 na grejanju) Inverter klime i za proslu zimu sam platio celu grejnu sezonu oktobar-april oko 170e ukupno za 70m2 dobro izolovanog prostora. Najjeftinije grejanje je na dobrim inverterskim klimama jer je pocetno ulaganje mnogo manje od pomenutih toplotnih pumpi a o centralnom grejanju i ceni uvodjenja istog da ne pricamo. Manje susi vazduh, samo ciscenje i povremeno dezinfekcija uredjaja i milina.
(Strucnjak, 2. septembar 2013 15:00)
Ja imam istu kvadraturu i samo jednu takvu klimu i potrošio sam oko 12-15000 din struje za prošlu sezonu.COP klime 4,2.Vikendom i nekad popodne uključim kotao na drva i ta potrošnja je bila beznačajna.Inače invereter kad uključim sredinom oktobra maltene više ne gasim (radi i danju i noću) sem kad radi kotao na čvrsto.Na satu sam izmerio katalošku potrošnju od 0,3 kw/h (max 1,1)kad je temperatura u jesen oko 10-12 stepeni i inverter postigne željenu temperaturu. I ovako već 4 sezone.Jedina mana su niže temperature u udaljenim spavaćim sobama (oko 16-17 kad je baš minus i duže ne palim kotao).Inače kuća je extra izolovana (sendvič zid 8cm stiropora)itd.
Glavna prednost je to da ne moram da održavam vatru,ložim kad me ne mrzi i ujutru kad ustanete nikad nije hladno.

HeadsUp

pre 10 godina

Niđe veze u ovom tekstu. Paušalno izneti podaci dobijeni starom dobrom metodom - odokativno. Hiljadu i pet stotina četrdeset šest evra za grejanje stana od 60 kvadrata? Pa taman da te pare zameni za dinare u apoenima od 10 dinara, i greje se tako što loži pare - nema sile da ih potroši.

Za drva je tek besmislica. Juče kupio 5 metara po 3600 dinara (plus ostalo malo više od metra kubnog od prošle godine), sa sve sečenjem i cepanjem neće preći cenu od 4000 po metru kubnom. Tom količinom drva grejem CEO stan od 90 kvadrata na temperaturu od preko 25 stepeni + zagrevam vodu u bojleru.

drva zakon

pre 10 godina

Imam kucu 65 kvadrata, nova stolarija, izolacija, ukljucujuci i tavansku. Drva kupujem u maju kada je cena oko 25evra. Pec alfa plamen, prezadovoljna sam. Grejem celu kucu, temperatura 27-28 stepeni, nocu22-23. Jeftino, da jeftinije ne moze 125evra, skoro da ne osetim. Inace duplo vise sam trosila dok nisam uzela ovu pec, a kuca bila bez izolacije.

zanesenjak

pre 10 godina

Ne zelim da se ubedjujem ali sam se potrudio i nasao moje racune, prosla zima, decembar, januar i februar.
Stan 64 m2, stara gradnja, fasadni zid 50 cm. alu stolarija, troslojno staklo.
Ispod stan, iznad stan, do mene stan. Svi se dobro greju.
Grejanje i topla voda na gas. Sporet nisam koristio gas nego sam koristio stuju.
Grejanje se iskljucivalo automatski u 23 a ukljucivalo u 05.
Nisam zimogrozljiv, vise volim da se toplo obucem a da u stanu ne bude vise od 20-21 stepena.
Troskovi
Decembar 2900 dinara, Januar 3200 dinara, Februar 2800 dinara. Gas mi isporucuje Srbijagas a ne posrednici.

Dvazo

pre 10 godina

Kuća od 120m2 u Novom Sadu, centralno grejanje na gas, kotao Vaillant 28kw, sa grejanjem vode za potrošnju. Uz to kuva se na gas. Zid na ciglu i po sa 5 cm stiropora, ukupno 45 cm debljina zida. Prozori su Bane Sekulić Sombor. Automatsko grejanje od 08-21h na 22º, a noćno na 15º. Uveče posle 21h nije potrebno više grejati jer bude toplo bar do 23h, a noću se temperatura ne spušta ispod 17º.
E sad sa svim ovim elementima u zimskim mesecima decembar, januar, februar račun nije bio preko 17000 rsd.
Ko ne veruje, ne mora.

moneyvation

pre 10 godina

ja placam u Nišu centralno i kad se grejem i kad se ne grejem ,cele godine plaćam, za stan od 60 kvadrata po 7500 mesečno izadje godišnje 85000din. istog trenutka bih odvalio radijatore i grejao se na TA peć, napravim nekih 5, 6 meseci malo veći račun za struju i to je to, sigurno ne ide do 85000din...

besmisleno visoke cifre

pre 10 godina

Ove brojke su, bar kada se cene struje za grejanje ticu potpuno sulude. Ja stan od 70 kvadrata grejem iskljucivo na struju, klima uredjajem doduse i cifra koju placam je daleko, daleko manja, mozda bude 7000-8000 rsd samo trosak za grejanje u februaru kad je najhladnije. Ostalih meseci dodatni trosak ne bude veci od hiljadu-dve mesecno u odnosu na mesece kad se ne grejemo.

Major Gavrilović

pre 10 godina

(stevan, 2. septembar 2013 14:00)

Čoveče, pa zar ti po novčaniku nije jasno da umesto da za npr.60 m2 platiš 6x14.000 toplani (primer Beograd oko 105 din po m2) sada plaćaš 12x7.000. Šta nije jasno.Prijavi se da plaćaš dva meseca za mesec, ovi u Elektranama će se oduševiti. Jer ovo im se verovatno nije dogodilo nikada.

sasa

pre 10 godina

@Dvazo
Al zaboravio si na ilegalan prikljucak za gas.
Za tri meseca 17.000 dinara gas, ajde majke ti otkrij nam tajnu, uz sve izolacije i sva ostala cuda. Gluposti

Maja

pre 10 godina

Živim u Vojvodini, prošle godine sam adaptirala centralno grejanje na pelete: za 6 meseci grejne sezone potrošili smo 5 tona peleta od bukve, što znači da smo mesečno imali trošak od 20.000 dinara uz grejanje 24 časa (podeljeno na 6 intervala) u delimično izolovanoj kući od 140 kvadrata. Ako uporedim ovu cenu sa cenom daljinskog grejanja u mom gradu, ali i sa cenom gasa, ja sam izuzetno zadovoljna.

Inženjer

pre 10 godina

@zanesenjak: Ti si ovde jedini normalan, sve ostalo su nebuloze a najveća je @mokgab.

Toplotna pumpa vazduh-voda je energetski NEEFIKASNIJA od svih ostalih načina grejanja, još ako se nasedne na propagandu kvazi stručnjaka pa se kupi neki jevtin kinseki bofl ili još gore - domaća radinost. Drugo ekološki je najštetnija jer se arči ugalj i struja iz termoelektrana sa stepenom korisnosti 25-28% pa u zimskim mesecima kada je napolju temperatura bliska nuli (ili nedaj Bože u minusu) ukupni stepen korisnosti je manji od 70% (kod gasa sa kvalitetnim kotlovima 94%).

Druga stvar je što vlasnici ovih uređaja koriste haos u EPS-u i jevtinu struju na teret ostalog dela populacije.

igorpl

pre 10 godina

Ja imam kucu etaznog tipa oko 170 kvadrata. izolaciju zidova. krova... imam kondezacijski kotao za gas koji trosi I 30% manje gasa of konvencionalnih kotlova. imam I toplu vodu na gas. u kuci je Dan I Nov 24 stepena a godisnje potrosim 90 hiljada za gas. I prezadovoljan sam

Saša

pre 10 godina

Svakakvi komentari se mogu videti, ali pre svega želim da dam primedbu na tekst. Na drva je svakako jeftinije grejanje nego na prirodni gas. Pre svega treba videti kolika je toplotna moć gasa. Na sajtu Srbija gasa stoji 34-37 MJ/m3, ali pre će biti da je tačno ono sa gasterma 31,1-33,6 MJ/m3. Samo može menje da bude s' obzirom na kvalitet gasa, a više od 34 MJ/m3 nije sigurno. I da je 34 MJ/m3 za 500 m3 gasa (što otprilike odgovara mesečnoj potrošnji za kuću od 120 m2) cena je (po ceni u medijima koja na računu zna da bude veća !) 23 150 din. Energija ekvivalentna onoj koju daje 500 m3 gasa (po toplotnoj moći od 34 MJ/m3 iako je stvarna verovatno manja) dobija se iz 3 m3 suvog drveta što je (po ovoj ceni iako se može kupiti za manju) 16 500. Mi smo se 16 zima grejali na gas, do prošle zime kada smo prešli na čvrsto gorivo.

mokgab

pre 10 godina

@inzenjer

Najveca nebuloza je upravo Vas komentar! Govorim o necemu sto prakticno funkcionise, i NIJE ni kineska, ni domaca, nego od firme Hoval (Svajcarska), raspitajte se malo o njihovim sistemima... Elem, ako je to stvarno neefikasno, objasnite mi molim Vas, zasto se u razvijenim zemljama potencira upravo koriscenje toplotnih pumpi umseto gasnih i drugih nacina grejanja?
Drugo, stepen korisnosti mozete sami da proverite, uredjaj je Belaria 15. Kazem, mi smo prosle godine u velikim minusima koristili tu toplotnu pumpu i korisnost (COP) joj je i tada bila preko 2! Jeste, TP tipa voda-voda je efikasnija, ali niko ne racuna pumpu koja izvlaci vodu iz bunara, gubitke kroz dodatni toplotni izmenjivac zbog loseg kvaliteta nasih podzemnih voda, ali da, voda-voda ima konstantan COP, ali i vece probleme pri eksploataciji (servisiranje) dok toga kod sistema vazduh-voda ne postoji!

Znam veoma dobro sta pricam, ne brinite, ne pricam nebuloze! Sta vise, pogledajte prosecne temperature u Srbiji tokom zime, PROSEK retko da se spusta ispod 0, a tada TP vazduh-voda funkcionise savrseno! Najhladnije je nocu, kada se ionako iskljucuje grejanje, pa TP nema problema sa COP zbog niske temperature. Dalje, toplota moze da se "izvlaci" i iz vazduha od -15 stepeni, samo sto se pumpa cesce zaledjuje pa se zbog toga "kvari" iskoriscenost...

Ima veoma puno informacija na netu (pretezno na nemackom jeziku)! Informacija puno vredi!

Ser Zile

pre 10 godina

dok sam bio solo zimi stan nisam grejao uopste ,odem na posao tamo i klopam,a sporet nalozim kad se kupam. imao sam ribu koja je zimi isla na bazen pa i ja sa njom,ali sada kad dodjose djeca.......na...ah ;-)

b

pre 10 godina

Moj ortak je na centralno grejanje samo njegovog stana, u novoj zgradi, uveo nekakav mali grejač na struju, koji stoji u predsoblju, stan 70 kvm i zimi ima samo 2000 veći račun. Samo kad bih mogao da se odvoji. kd toplane ??

Dimnjačar

pre 10 godina

Jednostavno zaobiđite brojilo i uživajte na struji, u mojoj ulici je to masovno i niko nereaguje.
Sve dok nebudemo imali na računu koliki je gubitak na našem uličnom vodu ili za trafo stanicu (to je zbirno brojilo u trafou ili u novijim slučajevima imai više za svaku granu). Struja je najbolji vid grejanja.
Jeste da napon padne na 180 volti ali ko te pita.
Za zimu što drpiš možeš na letovanje.

Odeš u selo a kuća kad dođeš topla, nek oni pričaju o efikasnosti.
Uživaj dok ne bude moralo drugačije.....

boban

pre 10 godina

za gospodina iz bgd sto placa 12ooo mesecno. moj brat ima centralno i za ugalj i drva godisnje daje oko 1200 evra i to od jednom i ne mesecno jer ako neplatis odmah nema uglja. a tu dodaj rad sto ti sam ubacujes ugalj u podrum i sam ga iznosis pa dva do tri para rukavica lopata 2 sekire jedna za ugalj druga za drva pa kante pa popravke pa svake 6 godine novi kotao koji kosta oko 1000 evra. a na prolece 4 tona pepela koje moras da platis da ti neko odnese na deponiju a ujutro moras da ustanes rano da nalozis da bi bilo toplo a ne ko vi mozes da spavas do podne sve kasnije je sve toplije. a gde je tu prljanje. ti si cist platis ruke u dzepove i bas te briga.izracunaj sad sta je jevtinije. rado bi se menjao za tvoj stan u bgd.

Energetska efikasnost

pre 10 godina

Ogrev, tradicionalno, košta sve više i više pred svaku grejnu sezonu. Pogledajte kako možete da razmotrite alternative grejanja, koji su skriveni troškovi kod pojedinih vrsta ogreva na http://goo.gl/8nu21Q

schau-mau

pre 10 godina

Pojedini Pametni majstori koriste ulje koje istoče iz kola za grejanje I TO JE UBEDLJIVO NAJBOLJE I NAJ JEFTINIJE GREJANJE ili Džaba.Što si bolji majstor to vise ulja...I obratno.
Inače "zanesenjak" je u pravu položaj mnogo znači,ja sam iznad podruma I tu nema pomoći I još na severnoj strain,inače retko ko izvrši pravilnu izolaciju prizemnih kuća.Inače po meni grejanje na struju je najbolje,bar za moj budžet.

Ponoćni matematičar

pre 10 godina

(Aca, 2. septembar 2013 12:39)
na kojoj li ti planeti živiš? ja živim u beogradu, u stanu od 74 kvm i centralno plaćam oko 12 hiljada dinara.
Netačno, ne možemo pisati "što je babi milo"i smatrati da si u pravu. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/347919/Grejanje-na-struju-jeftinije-od-centralnog
Cena po m2 u Beogradu je 106.6 dinara pa je tvoja cena grejanja tačno 7888 dinara, odnosno 830 evr za godinu dana To što plaćaš 12 hiljada su ukupni troškovi Infostana a ne samo grejanje.
PS.To što je trenutno grejanje na el.struju prilično povoljno je rezultat održavanja socijalnog mira koliko-toliko jer struja nikad ne poskupi više od 10 posto, a gas je poskupeo, od vremena masovnog uvodjenja u Srbiji, oko 400 posto za nekoliko godina.

Beogradjanin

pre 10 godina

(vassa, 2. septembar 2013 14:41)
Najpovoljnije jer plaćaš cele godine ravnomerno, ne realnu već procenjenu toplotu, a ako imaš TA peć vrlo brzo udješ u crvenu tarifu. Gas da ne pominjemo (potrebna energetski efikasna nekretnina za tek nešto manju potrošnju ), drva i ugalj su samo na prvi pogled jeftiniji, moraš da testerišeš, čistiš pepeo,dimnjak, ložiš kao “čuvar vatre” uz apsolutno neekološki efekat.Za razne toplotne pumpe, podno grejanje i ostale novotarije potrebno je prilično investiranje….. Toplane ne deru klijente, naprotiv, stalno su u gubitku jer zbog socijalnog mira, kako sam napisao u prvoj rečenici, obračunavaju aproksimativne vrednosti po kvadratu a to vodi u gubitak.

Dušan

pre 10 godina

Najjeftinije je imati kuću na Barbadosu. Troškovi grejanja minimalni. To je replika ovima koji su stavili izolaciju, pvc stolariju, nove kotlove...

todos

pre 10 godina

Ovde mnogi izgleda nisu dobro obavešteni. Moja kuća od 85 kvadrate greje samo 40. Trošimo oko 8 metara drva i jednu tonu pljevaljca plus se cerovka dopunjuje tri sata dnevno u jeftinoj tarifi što je za jedan dan potrošnja od 18 kilovata pa izračunajte. Vi nemate pepela, ne prljate kuću sa ugljem i još plaćate grejanje na 12 rata. Pa kud ćete bolje od toga. Dve prosečne srpske plate to sasvim podnose.

djifs

pre 10 godina

@inzenjer,jak si mi ti inzenjer kad nabadas kao corava koka...tolotna pumpa je najeftiniji i najefikasniji vid grejanja.ima ih tri tipa pa u zavisnosti od vase lokacije izaverite ono sto vama odgovara. ni jedno ali ni jedno grejanje nije efikasno ako bar kuca nije omalterisana ili jos bolje oklopljena stirodurom ili slicnim materijalom..toplotne pumpe najbolje rade sa podnim grejanjem jer se tako najlakse greje kuca,u pocetku treba odvojiti dobre pare,ali posle ce racuni biti mnogo manji pa se i veoma isplati...inverter klime su takodje dobar izbor,ali ne kao toplotne pumpe.u svajcarskoj ne postoji niko ko se greje kvarcnim grejalicama ili mozda ta pec..

Draganče

pre 10 godina

Jaka neka Agencija! Nemaju pojma niti znaju da izračunaju troškove grejanja! Cifre koje navodite nemaju blage veze sa stvarnošću!

sedi di si...

pre 10 godina

boban kaže: "za gospodina iz bgd sto placa 12ooo mesecno. moj brat ima centralno i za ugalj i drva godisnje daje oko 1200 evra i to od jednom i ne mesecno jer ako neplatis odmah nema uglja".

bobane, zaboravio si da kažeš da tvoj brat verovatno greje kuću za toliko novca. šta ste zapeli za te rate? kao da vas neko drži vezane lancima za radijator i brani vam da sami u toku godine odvajate novac u ratama. ako se niste setili do sada, izvolte, pa svakog meseca unapred nosite u banku 12 deo novca koji vam treba za grejanje i imaćete isti efekat kao da plaćate centralno grejanje pa kad se na računu nakupi evrića platite ogrev. radi se o tome da ja, sa centralnim, umesto da plaćam 6x100 evra na struju (jer je to više sasvim dovoljno za moj stan zimi), plaćam 12x100 i dobijam jedva podnošljivu temperaturu. ne znam kako to nekome izgleda povoljno.

stoper4

pre 10 godina

Imam stan 47 m2, na raspolaganju imam samo struju. Kotao 12 kW, računi u grejnoj sezoni(tri najhladnija meseca)su bili oko 10.000-11.000 rsd, ostali meseci manje, tu je uključena ukupna potrošnja (sa bojlerom, mašinama...). Gradsko grejanje bi za moj stan bilo mesečno oko 4.500 rsd pri čemu greju do 21 h i posle dogrevaj dok ne odeš na spavanje.
Meni se isplatilo definitivno. Imam novu PVC stolariju, izolacija nije mnogo loša ali definitivno bi bio pun pogodak da i to uradim, dva zida su spoljna.
Struja je još uvek isplativa. Da li je prejeftina ne znam, ja drugu alternativu nemam.

vladimir

pre 10 godina

stan 47m2 grejem na struju,temperatura uvek 22-23c,novi prozori,stara zgrada od pecene cigle,stan ususkan u sendvicu susednih stanova na prvom spratu,ukljucujem da peci akumuliraju samo nocu,isto tako i bojler je ukljucen svake noci, pegla se po jeftinoj struji nocu,masina za ves se ukljucuje svake druge noci, jedna je u dnevnoj a druga pec u spavacoj sobi obe imaju po 4 kw u stanu zivimo nas troje.racun za struju van grejne sezone 1500-1800 u grejnoj sezoni 3300-4000 u proseku 2000din mesecno za grejanje.dakle grejna sezona 2000x6meseci,tj.12000din,potrosim u grejnoj sezoni,verovali ili ne!p.s.gde bi nam bio kraj kad bi se na drzavnom nivou racionalno trosilo.

Vlada

pre 10 godina

Koja su to drva od 5500 po kubiku? Prosle godine sam placao 3000 ove 3500 ali su drva bila bolja. Prosle godine mi je otislo samo 8 metara, ko nema izolaciju bilo kako da se greje nece mu biti veselo meni je skoro duplo vise islo bez izolacije a kuca nikada nije bila toplija od 21-22C, sad je na 25-6 konstanto uz 4 lozenja dnevno. Jeste da treba da se ulozi jedno 1500 eura ali to se vec za jedno 3-4 godine povrati.

stedisa

pre 10 godina

Stan od 50kvm, jedna klima, nije inverterska (red velicine 340e), ceo se greje sa 80-90ak evra za sezonu.

Prethodno je uradjena unutrasnja izolacija i doterana stara stolarija.

Cena centralnog za ovaj stan je 52.000 za sezonu.

pelet

pre 10 godina

ima li neko iskustva sa peletom? najkasnije za mesec dana menjamo postojeci kotao na cvrsta goriva koji je ocajan, sramota me i da napisem koliki su nam troskovi za grejanje. hvala

Aleksandar

pre 10 godina

za (estiar, 3. septembar 2013 01:31)

U Beogradu je struja jeftina u periodu 00-08č.
U ostatku dana, važi skuplja tarifa.
Tako da možete da kažete da ste povlašćeni u odnosu na Beograd...

Boban

pre 10 godina

Najbolji vid grejanja kod mene na selu je, trenutno, kukuruz. Jeftiniji je od drva a ima izuzetnu kaloricnu moc dok sagoreva. Neko ce reci da je steta i da je to hrana ali po svojoj trenutnoj ceni ne isplati se da ga prodajem da bi za njega kupio bilo koji energent nego direkno kotao.

Aca

pre 10 godina

Dodji Aco u unutrasnjost pa se grej na struju da vidis koliko ti skupo placas! Da stan od 60 kv grejes da temperatura bude kao vama na centralnom treba ti oko 25000 mesecno i ne mozes rastezati preko godine nego odmah placas. Vi se u bg grejete za dz i zato shut up!

Rade

pre 10 godina

U čemu je problem sa plaćanjem centralnog grejanja u gradu? Pa plaćate ga cele godine da lakše platite tj. lakše je nešto platiti na 12 rata nego na 6 ili 3. Je l` to toliko teško shvatiti?

Beogradjanin

pre 10 godina

Tri razloga su što je centralno grejnje najjeftinije.

1. Nikada ne plaćate realno grejanje već procenjenu godišnju cenu.

2. Imate privilegiju plaćanja cele godine što je naravno mnogo povoljnije nego realna potrošnja na meraču (gasa,ulja ili tone uglja).

3.Cena daljinskog grejanja je nerealna, a toplane imaju uvek gubitke,koji zbog socijalnog mira idu na štetu ekonomije ukupne države.A tu Beograd teroriše ostali deo Srbije.

I na kraju, oni koji su malo stariji, pamte periodične "navlakuše" od strane države koja nema državnu energetsku strategiju. Trali su nas edamdesetih da kupujemo TA peći, jer "YU je država bogata rudam i ugljem". Pa je oko 2000.godine nova vlast,nimalo bolja od stare u pogledu strategije ravoja, krenula da lobira za ruski gas...kako se to završilo znamo. Sa Bajatovićevom platom od par hiljada evra, ruskim diktatom cene i ubacivanjem posrednika. Ova država je RUPA.

Nebojsa

pre 10 godina

@ Aca

Vise bi voleo da se grejes na drva ili ugalji da tresnes celu sumu odjednom? Cuti i uzivaj u privilegiji placanja grejanja na 12 rata.

Pavle

pre 10 godina

Gospodo što kukate na centralno grejanje i plaćate isto 12 meseci (samo da se podsetimo) - celu grejnu sezonu, čitaj 5-6 meseci, vi kroz svoje stanove idete kratrkih rukava (od dnevne sobe, do ostave i kupatila).Ja bih voleo da imam tu privilegiju, pa da je platćam 12 meseci, a ne da se grejem tako da svuda po kući idem u džemperu, a za kupatilo i ostavu mi treba kaput ukoliko se duže zadržim, a opet debelo da platim.Toliko.

Dimnjačar

pre 10 godina

Jednostavno zaobiđite brojilo i uživajte na struji, u mojoj ulici je to masovno i niko nereaguje.
Sve dok nebudemo imali na računu koliki je gubitak na našem uličnom vodu ili za trafo stanicu (to je zbirno brojilo u trafou ili u novijim slučajevima imai više za svaku granu). Struja je najbolji vid grejanja.
Jeste da napon padne na 180 volti ali ko te pita.
Za zimu što drpiš možeš na letovanje.

Odeš u selo a kuća kad dođeš topla, nek oni pričaju o efikasnosti.
Uživaj dok ne bude moralo drugačije.....

Bob Rock

pre 10 godina

Glavna stvar za grejanje je dobra izolacija i dobra stolarija...

Mada je u srbistanu bitnije da kuca bude za bar za pola sprata vislja od komsijine, a to 3 sprata zvrje prazna, sto nije ni omalterisana i sto na sve strane vuce preko zime, to nema veze...

Sa kvalitetnom izolacijom i stolarijom i uz solarne kolektore na krovu, troskovi energenata u toku godine mogu da se smanje i do 50% sto investiciju vraca u roku od 3-4 godine...

neko

pre 10 godina

U Beogradu centralno grejanje oko 80 hiljada za 60 kvm.

To je pod uslovom da nema poskupljenja. Dakle, i dalje daleko skuplje nego grejanje na struju.

stevan

pre 10 godina

Zašto se centralno grejanje plaća 12 meseci, kada ne pružaju uslugu za sve vreme plaćanja? Nisu rate u pitanju, nego plačka. Najradije bih se odjavio od istog ali ne dozvoljavaju banditi iz SPS elektrana! Da ne pričam da sam se smrzao prošle godine

Inženjer

pre 10 godina

@zanesenjak: Ti si ovde jedini normalan, sve ostalo su nebuloze a najveća je @mokgab.

Toplotna pumpa vazduh-voda je energetski NEEFIKASNIJA od svih ostalih načina grejanja, još ako se nasedne na propagandu kvazi stručnjaka pa se kupi neki jevtin kinseki bofl ili još gore - domaća radinost. Drugo ekološki je najštetnija jer se arči ugalj i struja iz termoelektrana sa stepenom korisnosti 25-28% pa u zimskim mesecima kada je napolju temperatura bliska nuli (ili nedaj Bože u minusu) ukupni stepen korisnosti je manji od 70% (kod gasa sa kvalitetnim kotlovima 94%).

Druga stvar je što vlasnici ovih uređaja koriste haos u EPS-u i jevtinu struju na teret ostalog dela populacije.

lazi

pre 10 godina

Ovo je totalno glup tekst i ocekivano nebulozan od onoga ko ga je prezenetovao. Najsluplje grejanje je etazno na struju pa propan butan, loz ulje i zemni gas. Neki mi neko kaze kuca sa svim izolacijama novom alu drvo stolarijom spoljna izolacija membrana zid i sve ostalo u hladnim mesecima da bi imala 21c mora da sagori gasa u vrednosti od 30 000 dinara povrsina 100m2
Eto toliko o tome koliko je tacno ono sto nasi poltron strucnjaci znaju u ministarstvima. Isto tako loz ulje je povoljnije od butan gasa jeste skiplji ali litar gasa i litar loz ulja nije isto . Litar loz ulja je oko 8000 kcal a litae propana oko 5500 kcal Cena loz ulja po povracaju akcize na koje sad imate pravo je oko 100 dinara propana oko 70 dinara za povracajem akcize sto znaci da je loz ulje dosta povoljan energent i dalje. Struja mi se isto isplati za grejanje klimama jer imam tri sata i dve klime pa dve klime su samo na dva sata vezana i ne prelaze najnizu tarifu
A centralno je i dalje najpoljnije da mogu i da immam uslova presao bi na njega

moneyvation

pre 10 godina

ja placam u Nišu centralno i kad se grejem i kad se ne grejem ,cele godine plaćam, za stan od 60 kvadrata po 7500 mesečno izadje godišnje 85000din. istog trenutka bih odvalio radijatore i grejao se na TA peć, napravim nekih 5, 6 meseci malo veći račun za struju i to je to, sigurno ne ide do 85000din...

HeadsUp

pre 10 godina

Niđe veze u ovom tekstu. Paušalno izneti podaci dobijeni starom dobrom metodom - odokativno. Hiljadu i pet stotina četrdeset šest evra za grejanje stana od 60 kvadrata? Pa taman da te pare zameni za dinare u apoenima od 10 dinara, i greje se tako što loži pare - nema sile da ih potroši.

Za drva je tek besmislica. Juče kupio 5 metara po 3600 dinara (plus ostalo malo više od metra kubnog od prošle godine), sa sve sečenjem i cepanjem neće preći cenu od 4000 po metru kubnom. Tom količinom drva grejem CEO stan od 90 kvadrata na temperaturu od preko 25 stepeni + zagrevam vodu u bojleru.

AfrikaBambata

pre 10 godina

Najskuplje je grejanje na drva! Posekosmo sve živo, a posle se čudimo što je suša i nema velikih prinosa u poloprivredi. Naravno, svima su usta puna ekologije, a niko ništa ne preduzima. Još malo, pa smo ko Afrika.

igorpl

pre 10 godina

Ja imam kucu etaznog tipa oko 170 kvadrata. izolaciju zidova. krova... imam kondezacijski kotao za gas koji trosi I 30% manje gasa of konvencionalnih kotlova. imam I toplu vodu na gas. u kuci je Dan I Nov 24 stepena a godisnje potrosim 90 hiljada za gas. I prezadovoljan sam

Avionics

pre 10 godina

Ubedljivo najgore moguće rešenje je centralno grejanje. Ja ga za svoj stančić od 40 kvadrata plaćam oko 7000 dinara mesečno tokom cele godine. Da postoji mogućnost odmah bih ga odjavio i prešao da se grejem na struju.

Marks....

pre 10 godina

Gde u kapitalistickom drustvu pise da svi treba da se grejete ??? Znam da ovo zvuci veoma surovo,ali je tako.Takodje,gde u kapitalistickom uredjenju pise da svi treba da zivite u BG,Novi Sad ili Nis ?? Takodje gde stoji da u kapitalizmu svi treba da idu i na letovanje i na zimovanje i plus da im bude svuda toplo i ako moze to sve za 300 evra! E pa nece moci,koja god vlada ili vlas bila iz bilo koje stranke.Imate vi ljude u Londonu,Spaniji,Irskoj,Grckoj,Rumuniji,Zagrebu,Bukurestu,koji su clanice EU,ali jedva sklapajum kraj sa krajem !

Pirocanac

pre 10 godina

Nas covek, inovator iz Beograda, patentirao je neki kotao na struju koji trosi 3 puta manje struje od obicnih elektricnih. Moj ortak kupio prosle godine, i nije nesto verovao, sad hvali na sva usta, 70 m2 greje sa 3 kwh, u svim sobama radijatori. Kotao se zove Super Hit. Kad vec pominjete strane firme imenom, mozemo malo i naseg coveka da pohvalimo. Ja se grejem na drva i nije jeftino.

zanesenjak

pre 10 godina

Ne zelim da se ubedjujem ali sam se potrudio i nasao moje racune, prosla zima, decembar, januar i februar.
Stan 64 m2, stara gradnja, fasadni zid 50 cm. alu stolarija, troslojno staklo.
Ispod stan, iznad stan, do mene stan. Svi se dobro greju.
Grejanje i topla voda na gas. Sporet nisam koristio gas nego sam koristio stuju.
Grejanje se iskljucivalo automatski u 23 a ukljucivalo u 05.
Nisam zimogrozljiv, vise volim da se toplo obucem a da u stanu ne bude vise od 20-21 stepena.
Troskovi
Decembar 2900 dinara, Januar 3200 dinara, Februar 2800 dinara. Gas mi isporucuje Srbijagas a ne posrednici.

@lazi

pre 10 godina

Potpisujem! Bez 30.000RSD mesečno u izolovanoj kući 8cm stiropora i plastičnom stolarijom gde grejem 70m2 u decembru ili januaru bih se smrzao! Toliko o jeftinom gasu. Sva sreća pa kupim drva kad su jeftina i gas koristim samo kad moram...

sedi aco di si, ni za di si nisi.

pre 10 godina

(Aca, 2. septembar 2013 12:39)

na kojoj li ti planeti živiš? ja živim u beogradu, u stanu od 74 kvm i centralno plaćam oko 12 hiljada dinara mesečno, to ti je brale preko 100 evra mesečno.

to je na godišnjem nivou 1260 evra, i ti me ubeđuješ da je to jeftinije nego u tvom selu? kada bi samo postojala mogućnost, sutra bih se raskačio sa centralnog i prešao na samo na struju, pošto ionako moramo da se dogrevamo pa zimi plaćam i uvećane račune elektrodistribuciji jer otkad su navukli okone zgrade na centralno, naši radijatori iz peroda socijalizma su postali daleko hladniji nego što su ikada bili.

Bio-Energetičar

pre 10 godina

Iz godine u godinu, na ovaj način prikazivanja troškova energenata, pravi se sitemska greška. Barem u delu poređenje.
Na primer, cene za čvrsta goriva su uzete "sa skladišta".
Dakle, tu ima još troškova!!! Na primer, za ugalj treba dodati cenu za transport i trošak unošenja u šupu/podrum/... (ako ne unosite sami, ali i vaš rad nešto vredi), zatim čišćenje dimnjaka svake godine, više puta dnevno odlazak sa kantom po ugalj i loženje, dnevno izbacivanje pepela, buđenje u ekstremno hladnim noćima da bi se održavala temperatura, pa krečenje svake sezone, a o udisanju CO i čađi, druge opasnosti da ne pominjemo. Kada se ovako posmatra, TROŠAK (a ne cena) korišćenja uglja se utrostruči.
Skoro sve isto važi i za drva, uz dodatni trošak za cepanje, a "vešto pakovanje kubnog metra" kada ga kupujete...
Centralno grejanje ne zahteva nikakav vaš dodatni rad ili trošak, kada je hladnije, greje se i noću, a računi se plaćaju "razvučeno" na 12 meseci. Verovatno bi i toplane bile za plaćanje samo tokom zime, ali bi tada računi bili 2x veći. Pravo rešenje je naplata prema potrošnji, kao sav normalni svet.
Korišćenje struje za grejanje... diskutabilno, jer je cena socijalna kategorija. Kada bi se preračunalo koliko se uglja utroši za struju koja se koristi za grejanje, pa izrazilo preko u tekstu izražene cene, bilo bi skuplje od ulja za loženje.
Bez obzira na vrstu energenta: 1.Zaptivanje/zamena prozora 2.Izolacija 3.Domaćinsko ponašanje
Moj redosled: CG,GAS,PELET,DRVA...

Dvazo

pre 10 godina

Kuća od 120m2 u Novom Sadu, centralno grejanje na gas, kotao Vaillant 28kw, sa grejanjem vode za potrošnju. Uz to kuva se na gas. Zid na ciglu i po sa 5 cm stiropora, ukupno 45 cm debljina zida. Prozori su Bane Sekulić Sombor. Automatsko grejanje od 08-21h na 22º, a noćno na 15º. Uveče posle 21h nije potrebno više grejati jer bude toplo bar do 23h, a noću se temperatura ne spušta ispod 17º.
E sad sa svim ovim elementima u zimskim mesecima decembar, januar, februar račun nije bio preko 17000 rsd.
Ko ne veruje, ne mora.

b

pre 10 godina

Moj ortak je na centralno grejanje samo njegovog stana, u novoj zgradi, uveo nekakav mali grejač na struju, koji stoji u predsoblju, stan 70 kvm i zimi ima samo 2000 veći račun. Samo kad bih mogao da se odvoji. kd toplane ??

Fujitsu

pre 10 godina

Ja koristim 2x Fujitsu 12000BTU (13600 na grejanju) Inverter klime i za proslu zimu sam platio celu grejnu sezonu oktobar-april oko 170e ukupno za 70m2 dobro izolovanog prostora. Najjeftinije grejanje je na dobrim inverterskim klimama jer je pocetno ulaganje mnogo manje od pomenutih toplotnih pumpi a o centralnom grejanju i ceni uvodjenja istog da ne pricamo. Manje susi vazduh, samo ciscenje i povremeno dezinfekcija uredjaja i milina.
(Strucnjak, 2. septembar 2013 15:00)
Ja imam istu kvadraturu i samo jednu takvu klimu i potrošio sam oko 12-15000 din struje za prošlu sezonu.COP klime 4,2.Vikendom i nekad popodne uključim kotao na drva i ta potrošnja je bila beznačajna.Inače invereter kad uključim sredinom oktobra maltene više ne gasim (radi i danju i noću) sem kad radi kotao na čvrsto.Na satu sam izmerio katalošku potrošnju od 0,3 kw/h (max 1,1)kad je temperatura u jesen oko 10-12 stepeni i inverter postigne željenu temperaturu. I ovako već 4 sezone.Jedina mana su niže temperature u udaljenim spavaćim sobama (oko 16-17 kad je baš minus i duže ne palim kotao).Inače kuća je extra izolovana (sendvič zid 8cm stiropora)itd.
Glavna prednost je to da ne moram da održavam vatru,ložim kad me ne mrzi i ujutru kad ustanete nikad nije hladno.

schau-mau

pre 10 godina

Pojedini Pametni majstori koriste ulje koje istoče iz kola za grejanje I TO JE UBEDLJIVO NAJBOLJE I NAJ JEFTINIJE GREJANJE ili Džaba.Što si bolji majstor to vise ulja...I obratno.
Inače "zanesenjak" je u pravu položaj mnogo znači,ja sam iznad podruma I tu nema pomoći I još na severnoj strain,inače retko ko izvrši pravilnu izolaciju prizemnih kuća.Inače po meni grejanje na struju je najbolje,bar za moj budžet.

mokgab

pre 10 godina

@inzenjer

Najveca nebuloza je upravo Vas komentar! Govorim o necemu sto prakticno funkcionise, i NIJE ni kineska, ni domaca, nego od firme Hoval (Svajcarska), raspitajte se malo o njihovim sistemima... Elem, ako je to stvarno neefikasno, objasnite mi molim Vas, zasto se u razvijenim zemljama potencira upravo koriscenje toplotnih pumpi umseto gasnih i drugih nacina grejanja?
Drugo, stepen korisnosti mozete sami da proverite, uredjaj je Belaria 15. Kazem, mi smo prosle godine u velikim minusima koristili tu toplotnu pumpu i korisnost (COP) joj je i tada bila preko 2! Jeste, TP tipa voda-voda je efikasnija, ali niko ne racuna pumpu koja izvlaci vodu iz bunara, gubitke kroz dodatni toplotni izmenjivac zbog loseg kvaliteta nasih podzemnih voda, ali da, voda-voda ima konstantan COP, ali i vece probleme pri eksploataciji (servisiranje) dok toga kod sistema vazduh-voda ne postoji!

Znam veoma dobro sta pricam, ne brinite, ne pricam nebuloze! Sta vise, pogledajte prosecne temperature u Srbiji tokom zime, PROSEK retko da se spusta ispod 0, a tada TP vazduh-voda funkcionise savrseno! Najhladnije je nocu, kada se ionako iskljucuje grejanje, pa TP nema problema sa COP zbog niske temperature. Dalje, toplota moze da se "izvlaci" i iz vazduha od -15 stepeni, samo sto se pumpa cesce zaledjuje pa se zbog toga "kvari" iskoriscenost...

Ima veoma puno informacija na netu (pretezno na nemackom jeziku)! Informacija puno vredi!

Skeptik

pre 10 godina

Obrni, okreni, grejanje na TA peć još uvek ispada najpovoljnije. A i da nije tako, ljudi u centru velikih gradova ako nemaju centralno grejanje i nemaju odžak praktično nemaju alternativu struji za grejanje, pa makar bila i 10x skuplja nego što je sad... Na njih je apsolutno besmisleno "apelovati" da promene energent - jedina alternativa je isključiti struju i provesti zimu u kaputima na +5.

sasa

pre 10 godina

@Dvazo
Al zaboravio si na ilegalan prikljucak za gas.
Za tri meseca 17.000 dinara gas, ajde majke ti otkrij nam tajnu, uz sve izolacije i sva ostala cuda. Gluposti

Maja

pre 10 godina

Živim u Vojvodini, prošle godine sam adaptirala centralno grejanje na pelete: za 6 meseci grejne sezone potrošili smo 5 tona peleta od bukve, što znači da smo mesečno imali trošak od 20.000 dinara uz grejanje 24 časa (podeljeno na 6 intervala) u delimično izolovanoj kući od 140 kvadrata. Ako uporedim ovu cenu sa cenom daljinskog grejanja u mom gradu, ali i sa cenom gasa, ja sam izuzetno zadovoljna.

drva zakon

pre 10 godina

Imam kucu 65 kvadrata, nova stolarija, izolacija, ukljucujuci i tavansku. Drva kupujem u maju kada je cena oko 25evra. Pec alfa plamen, prezadovoljna sam. Grejem celu kucu, temperatura 27-28 stepeni, nocu22-23. Jeftino, da jeftinije ne moze 125evra, skoro da ne osetim. Inace duplo vise sam trosila dok nisam uzela ovu pec, a kuca bila bez izolacije.

mokgab

pre 10 godina

Zasto se uvek zaboravlja grejanje pomocu toplotnih pumpi?! Ljudi, to je najekonomicnije grejanje koje postoji!! Mi grejemo kucu u Novom Sadu pomocu jedne toplotne pumpe tipa vazduh-voda (primarna energija je elektricna a sekundarna vazduh), izolacija kuce je vrhunska (mada uvek moze bolje), sto znaci "demit" fasada od 15 cm, 6-komorni prozori sa 3 stakla, niskoenergetska, podno grejanje... To je osnova za stednju, dobra izolacija. Elem, sa tom toplotnom pumpom grejemo cca. 400 kvadrata, i prosle godine kada je bilo najhladnije platili smo oko 15.000 dinara za grejanje!! Dok smo istovremeno prirodnim gasom grejali sanitarnu vodu i SAMO to nas je kostalo 4.000 dinara mesecno!!! Zamislite da smo grejali kucu na gas, pa jos da nije izolovana kako treba, itd.

Sve u svemu, kada se govori da je struja najskuplja, jeste, ako se koriste klasicne grejalice koje u najboljem slucaju iskoriscavaju el. energiju 100%, dok je to sa toplotnom pumpom otpr. 3,5-4, tj. za 1 kw el. energije se dobija od 3,5 do 4 kw toplotne energije, dok se sa grejalicama od 1 kw el. energije moze u najboljem slucaju dobiti 1 kw toplotne energije!

Grejač

pre 10 godina

Centralno grejanje u Nišu trenutno košta 7000 mesečno za stan od 80m2 a planiraju ga na 7.500 dinara do kraja godine. To je praktično preko 700 evra za grejnu sezonu.

Za istu kvadraturu, grejanje na TA peći, odnosno na struju košta oko 500 evra za sezonu, dok grejanje na drva mene sada košta (preselio sam se u kuću) 350 evra i to sa hrastovim drvima (79m2) !

To su cene u Nišu, a kako sam čuo južnije su još niže. U svakom slučaju, centralno grejanje je ovde ubedljivo najskuplja varijanta!

Strucnjak

pre 10 godina

Ja koristim 2x Fujitsu 12000BTU (13600 na grejanju) Inverter klime i za proslu zimu sam platio celu grejnu sezonu oktobar-april oko 170e ukupno za 70m2 dobro izolovanog prostora. Najjeftinije grejanje je na dobrim inverterskim klimama jer je pocetno ulaganje mnogo manje od pomenutih toplotnih pumpi a o centralnom grejanju i ceni uvodjenja istog da ne pricamo. Manje susi vazduh, samo ciscenje i povremeno dezinfekcija uredjaja i milina.

Vlad Rad

pre 10 godina

Imam CG u Beogradu. Stan od 57 kvadrata i godisnje platimo skoro 80.000 dinara. Da se grejemo na TA peci placali bi plafon 6-7000 prosecno za 6 zimskih meseci. mozda i malo manje, al nebitno.. To je toliko kad se pazi na jeftinu struju... znam jer smo se tako grejali do pre 3 godine u drugom stanju. duplo je znaci skuplje CG. Hteli smo da iskljucimo CG. Kazu da moze, al se onda placa pola iako se ne koristi. Pa bi nam onda doslo na isto kao TA, pa smo odustali od promene... a vidim da ljudi komentarisu, a ne uzimaju u obzir sve faktore pa onda to izgleda kao lupetanje i merenje patke kome je skuplje i gore... Bilo bi lepo da imamo izbora. Ovako samo: sedi di si, jer ni za disi nisi.

kornjaca

pre 10 godina

Evo mi zivimo u St.Pazovi, grejemo se na gas. Kuca oko 100m2 toplotno izolovana, nova pvc stolarija. Racun za gas 20-24000. Skupo.

vassa

pre 10 godina

@ Beogradjanin
Evo ti racunica za "jeftino" centralno grejanje. 48 kvadrata x 84 din x 12 meseci = 48384 din
znachi 48000 din za stan od 48 kvadrata. Ako se uzme za 60 onda je to nesto vise od 60000 din. Pa kako je najjeftinije, nek mi neko objasni?
A nek toplana dozvoli placanje po potrosnji, e to bi bilo jeftino grejanje, jer tolpotu koju isporucuju je suvisna ako imas dobru izolaciju, pa mozes da utisas polovinu radijatora, da ne rade (sto sam i uradio). Al, Toplane vole da deru klijente i to se nece desiti, jel ima mnogo stranacke rodbine i prijatelja koji uzivaju u drzavnoj kolevki.
Pozz

Energetska efikasnost

pre 10 godina

Ogrev, tradicionalno, košta sve više i više pred svaku grejnu sezonu. Pogledajte kako možete da razmotrite alternative grejanja, koji su skriveni troškovi kod pojedinih vrsta ogreva na http://goo.gl/8nu21Q

mokgab

pre 10 godina

@Strucnjak
Pa inverter klime su zapravo male toplotne pumpe, ali tipa vazduh-vazduh. Slazem da su super za grejanje manjih povrsina, ali problem predstavlja nemogucnost akkumulacije toplotne energije, sto kod CG, posebno kod podnog grejanja, je ogromna prednost... ALi da, slazem se sa Vama, mnogo je manje ulaganje na pocetku, ali i tu treba uzimati kvalitet, kao Fujitsu, na primer!

Major Gavrilović

pre 10 godina

(stevan, 2. septembar 2013 14:00)

Čoveče, pa zar ti po novčaniku nije jasno da umesto da za npr.60 m2 platiš 6x14.000 toplani (primer Beograd oko 105 din po m2) sada plaćaš 12x7.000. Šta nije jasno.Prijavi se da plaćaš dva meseca za mesec, ovi u Elektranama će se oduševiti. Jer ovo im se verovatno nije dogodilo nikada.

Ser Zile

pre 10 godina

dok sam bio solo zimi stan nisam grejao uopste ,odem na posao tamo i klopam,a sporet nalozim kad se kupam. imao sam ribu koja je zimi isla na bazen pa i ja sa njom,ali sada kad dodjose djeca.......na...ah ;-)

besmisleno visoke cifre

pre 10 godina

Ove brojke su, bar kada se cene struje za grejanje ticu potpuno sulude. Ja stan od 70 kvadrata grejem iskljucivo na struju, klima uredjajem doduse i cifra koju placam je daleko, daleko manja, mozda bude 7000-8000 rsd samo trosak za grejanje u februaru kad je najhladnije. Ostalih meseci dodatni trosak ne bude veci od hiljadu-dve mesecno u odnosu na mesece kad se ne grejemo.

Saša

pre 10 godina

Svakakvi komentari se mogu videti, ali pre svega želim da dam primedbu na tekst. Na drva je svakako jeftinije grejanje nego na prirodni gas. Pre svega treba videti kolika je toplotna moć gasa. Na sajtu Srbija gasa stoji 34-37 MJ/m3, ali pre će biti da je tačno ono sa gasterma 31,1-33,6 MJ/m3. Samo može menje da bude s' obzirom na kvalitet gasa, a više od 34 MJ/m3 nije sigurno. I da je 34 MJ/m3 za 500 m3 gasa (što otprilike odgovara mesečnoj potrošnji za kuću od 120 m2) cena je (po ceni u medijima koja na računu zna da bude veća !) 23 150 din. Energija ekvivalentna onoj koju daje 500 m3 gasa (po toplotnoj moći od 34 MJ/m3 iako je stvarna verovatno manja) dobija se iz 3 m3 suvog drveta što je (po ovoj ceni iako se može kupiti za manju) 16 500. Mi smo se 16 zima grejali na gas, do prošle zime kada smo prešli na čvrsto gorivo.

Silver Surfer

pre 10 godina

Centralno grejanje jeste gospodski vid grejanja ali kada je taj sistem dobar. U mom slucajno konretno to izgleda ovako: kada je u soliteru postojala kotlarnica grejanje je bilo odlicno (izuzev 90-ih), cak su i prozori morali da se otvaraju, sto takodje smatram da nije normalno, ali kada smo prebaceni na daljinski sistem od tada grejanje postaje katastrofa. Bukvalno mozete celu grejnu sezonu da drzite ruku na radijatoru. Ako se i zalite njihova ekipa dodje i konstatuje, sa nekim svojim mernim telima, da je temperatura u skladu sa propisanom i okrenu se i odu. Zatim, ako dodje do hladnog talasa pre pocetka grejne sezone nema sanse da puste grejanje, jer imaju jednostavno objasnjenje da grejna sezona nije pocela. A ako u toku grejne sezone bude izrazito toplotnih talasa, onda, grejanja nece ni biti, pa u slucaju da vam je po subjektivnom osecaju hladno moracete da se dogravete kako znate i umete, a to obicno bude struja pa se i tu racun uveceva, te se racunica kvadratura X cena po metru kvadratnom X dvanaest meseci ne moze uzeti kao potpuno tacna. Grejanje, pocinje u 06h i traje do 22h i samo u slucaju izuzetno niskih temperatura traje celu noc. Kada se sagledaju svi parametri ni centralno grejanje, iako bi trebalo da bude najbolje, nije idealno. To mozemo zahvaliti onima koji nas snabdevaju toplotnom energijom. Ali, mi radijatore ne mozemo da odjavimo a i nemamo kome da se zalimo. Tako, da smo manje, vise, svi u istom sosu.

stedisa

pre 10 godina

Stan od 50kvm, jedna klima, nije inverterska (red velicine 340e), ceo se greje sa 80-90ak evra za sezonu.

Prethodno je uradjena unutrasnja izolacija i doterana stara stolarija.

Cena centralnog za ovaj stan je 52.000 za sezonu.

NOKIA

pre 10 godina

Vidim, mnogi clanak kritikuju jer je grejanje na struju skupo, al nije isto cime se i kako na struju grejete.. Ako imate neki kalolifer il kvarcnu pet, usi ce vam upaliti! A ovde je navedeno:
-struja, TA pec, i punjenje po jeftninoj struji.

Drzi ona toplotu preko celog dana, samo je na minus pingvin treba dopuniti. :-)

Na ovaj nacin, TA pec je mama! ;-)

Grejanje na drvo

pre 10 godina

Za one koje se greju na drva...Molim Vas koristite samo SUVO drvo a ne vlažno!!! Mnogi imaju "teoriju" da pošto vlažna drva duže gore da se i duže greju. Problem je što je efikasnost sa vlažnim mnogo niža pa ispada da bacate drvo uzalud. Takodje grejanje PELETOM je itekako efikasno, jeftino i bolje za sredinu.

Zoran M.

pre 10 godina

Kad je reč o centralnom grejanju mogu samo reći da ja za svoj stan od 41m2 plaćam 4600 dinara x 12 meseci = 55200 x 115 stanova (svi su iste veličine) = 6 348000 godišnje što je otprilike 56176 EUR ili ti 1123 m3 drva. Naravno treba pomenuti i srazmer plate direktora, kao i plate običnih radnika zaposlenih u toplanama i tu je odgovor gde su naše pare. Da ne pominjem političke partije koje žive od para JP (stambeno, vodovod, EPS, telekom, JAT, toplane i dr.)
Dakle nema nikakvog osnova za ovolike cene a kamoli posupljenja, a ako gospoda iz ministarstva imaju nek ih navedu lepo i detaljno od plata zaposlenih u toplanama do ukupnih rashoda i prihoda za jednu toplanu.
U dogledno vreme ću ga sigurno ugasiti jer je moje pravo da ga nemam, a to što toplane ne dozvoljavaju pitaćemo sud i Zakone, kao i ustavna prava građana.

zanesenjak

pre 10 godina

Meni se cini da termoizolaciju uglavnom vecina shvata kao fasadnu izolaciju. Kod mog komentara namerno sam napisao da ispod mog stana postoji dobro grejani stan, isto tako iznad a i do mene. To mnogo znaci pri ustedi energije. Nisam siguran da su ljudi koji imaju kuce radili i podnu i tavansku termiku. Ili su je mozda pogresno radili. U svakom slucaju, bez dobrih uslova i potrosnja energije raste, i to ne malo. Jedno vreme u stanu do mene niko nije ziveo. Verujte, kada se naslonite na taj zid zimi nije ni malo prijatan osecaj. Hladno ko da si napolju.
Da, setih se, davno sam bio na Kopaoniku, u Masincu. Grejanje fantasticno, ali sam imao nesrecu da spavam u krevetu do zida, celu noc smrzavanje.
Nije to sve tako prosto

teroija zavere

pre 10 godina

"sta je pelet?
(zoranns, 2. septembar 2013 12:50)"

Granule od komprinovanog drveta. Efikasnije i jednostavnije za upotrebu od obicnog drveta. Jedino su, u startu, peci skuplje.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Rade, 2. septembar 2013 12:57)

Nemaju svi centralno grejanje u gradu. A i oni koji imaju, nemaju svi adekvatno. U mojoj zgradi ga ima, ali ja koji živim u prizemlju idem zimi u gaćama, moj komšija na poslednjem spratu mora da koristi TA peć.

za slučaj da pomislite da mi kao vlasnici moramo samo da se pobrinemo za to: Ja sam uradio neke stvari koje su poboljšale izolaciju mog stana, ali same instalacije grejanja su vlasništvo toplana i ne smem da radim nikakve intervencije na njima.

grunf

pre 10 godina

...Sa Bajatovićevom platom od par hiljada evra, ruskim diktatom cene i ubacivanjem posrednika. Ova država je RUPA.
(Beogradjanin, 2. septembar 2013 14:04)

Hoces da kazes par desetina hiljada evra?

Sterija

pre 10 godina

Ovi što reklamiraju ovde solarne kolektore, termo pumpe i sl. zaboravljaju da su gradjani Srbije svakih 10-15 godina u problemu sa izborom grejanja. I tada država potencira pojedine vidove---struja, TA, gas itd. To znači svakih 10 godina menjati sistem grejanja. To ne bi izdržala ni razvijena ekonomija u EU a tek ne može siromašna Srbija. Gas je uveden da bi bio uvek 40 posto jeftiniji od struje (državna računica), a u svetu nema proizvoda koji je za 5-6 godina toliko poskupeo, pa ni dijamanti i zlato. Gorivo na pumpama koje ovde smatramo veoma skupim poskupelo je za dve godine za 18 dinara, ili oko 15 posto. A gas, čije je korišćenje toliko reklamirano od početka aranžmana sa Rusima, oko 400 posto (slovima četiristotine posto!!) i Plaća se MESEC ZA MESEC, a ne kao korisnici tog istog energenta preko toplane za daljinsko grejanje, tokom CELE GODINE podjednako. Za to vreme privreda ne plaća ni struju ni gas ni vodu.Pa se onda državni energetski bilans ispomaže pritiskom na gradjane.

nada 22

pre 10 godina

Za nas koji smo u sistemu centralnog "grejanja", ovaj tekst NEpomaže. Retko ko ima mogućnost da se GREJE (popularno nazvano, dogreva) drugačije osim na struju. Neko ima SREĆE, pa CG fukcioniše, a mnogi kao ja moramo u stanu da lebdimo na metar i pedeset, ukoliko želimo da osetimo tu "propisanu" minimalnu temperaturu od 19 stepeni, ili da se "dogrevamo" i struju plaćamo bar duplo više nego obično. A ako je PROGNOZA da će u Beogradu u podne biti +12, (U GREJNOJ SEZONI!), toplane se ni ne uključuju, jer su "stručnjaci" izračunali da je i tada u stanovima "propisana mininimalna temperatura". Valjda zato i plaćamo "paušalno" 12 meseci "grejanja", umesto SAMO AKO I KOLIKO se grejemo ZAHVLJUJUĆI RADU TOPLANE, a ne suncu, TA-peći, grejalici, furuni, džemperima,...

Ivan

pre 10 godina

A mene grejna sezona košta traktor-balirka jedno dva sata, jedno pečeno prase i par gajbi piva!!!

Toliko mi treba za ekipu od par drugara da balirane ostatke posle skidanja soje ubacimo u prikolicu i istovarimo kod mene u dvorište...

Kotao je koštao oko 2.000eu i to ej to, dva puta dnevo ubacim po tri bale i nema zime već godinama!

Sojina slama je DŽABA! To bi poljoprivrednici spalili na njivi, ovako im učinim uslugu, a i oni meni!!!

A vi se zezajte sa pećkama, drvima, peletima, ju ju, davno se tako grejalo...

Vlada

pre 10 godina

Koja su to drva od 5500 po kubiku? Prosle godine sam placao 3000 ove 3500 ali su drva bila bolja. Prosle godine mi je otislo samo 8 metara, ko nema izolaciju bilo kako da se greje nece mu biti veselo meni je skoro duplo vise islo bez izolacije a kuca nikada nije bila toplija od 21-22C, sad je na 25-6 konstanto uz 4 lozenja dnevno. Jeste da treba da se ulozi jedno 1500 eura ali to se vec za jedno 3-4 godine povrati.

Beogradjanin

pre 10 godina

(vassa, 2. septembar 2013 14:41)
Najpovoljnije jer plaćaš cele godine ravnomerno, ne realnu već procenjenu toplotu, a ako imaš TA peć vrlo brzo udješ u crvenu tarifu. Gas da ne pominjemo (potrebna energetski efikasna nekretnina za tek nešto manju potrošnju ), drva i ugalj su samo na prvi pogled jeftiniji, moraš da testerišeš, čistiš pepeo,dimnjak, ložiš kao “čuvar vatre” uz apsolutno neekološki efekat.Za razne toplotne pumpe, podno grejanje i ostale novotarije potrebno je prilično investiranje….. Toplane ne deru klijente, naprotiv, stalno su u gubitku jer zbog socijalnog mira, kako sam napisao u prvoj rečenici, obračunavaju aproksimativne vrednosti po kvadratu a to vodi u gubitak.

Boban

pre 10 godina

Najbolji vid grejanja kod mene na selu je, trenutno, kukuruz. Jeftiniji je od drva a ima izuzetnu kaloricnu moc dok sagoreva. Neko ce reci da je steta i da je to hrana ali po svojoj trenutnoj ceni ne isplati se da ga prodajem da bi za njega kupio bilo koji energent nego direkno kotao.

pelet

pre 10 godina

ima li neko iskustva sa peletom? najkasnije za mesec dana menjamo postojeci kotao na cvrsta goriva koji je ocajan, sramota me i da napisem koliki su nam troskovi za grejanje. hvala

todos

pre 10 godina

Ovde mnogi izgleda nisu dobro obavešteni. Moja kuća od 85 kvadrate greje samo 40. Trošimo oko 8 metara drva i jednu tonu pljevaljca plus se cerovka dopunjuje tri sata dnevno u jeftinoj tarifi što je za jedan dan potrošnja od 18 kilovata pa izračunajte. Vi nemate pepela, ne prljate kuću sa ugljem i još plaćate grejanje na 12 rata. Pa kud ćete bolje od toga. Dve prosečne srpske plate to sasvim podnose.

djifs

pre 10 godina

@inzenjer,jak si mi ti inzenjer kad nabadas kao corava koka...tolotna pumpa je najeftiniji i najefikasniji vid grejanja.ima ih tri tipa pa u zavisnosti od vase lokacije izaverite ono sto vama odgovara. ni jedno ali ni jedno grejanje nije efikasno ako bar kuca nije omalterisana ili jos bolje oklopljena stirodurom ili slicnim materijalom..toplotne pumpe najbolje rade sa podnim grejanjem jer se tako najlakse greje kuca,u pocetku treba odvojiti dobre pare,ali posle ce racuni biti mnogo manji pa se i veoma isplati...inverter klime su takodje dobar izbor,ali ne kao toplotne pumpe.u svajcarskoj ne postoji niko ko se greje kvarcnim grejalicama ili mozda ta pec..

sedi di si...

pre 10 godina

boban kaže: "za gospodina iz bgd sto placa 12ooo mesecno. moj brat ima centralno i za ugalj i drva godisnje daje oko 1200 evra i to od jednom i ne mesecno jer ako neplatis odmah nema uglja".

bobane, zaboravio si da kažeš da tvoj brat verovatno greje kuću za toliko novca. šta ste zapeli za te rate? kao da vas neko drži vezane lancima za radijator i brani vam da sami u toku godine odvajate novac u ratama. ako se niste setili do sada, izvolte, pa svakog meseca unapred nosite u banku 12 deo novca koji vam treba za grejanje i imaćete isti efekat kao da plaćate centralno grejanje pa kad se na računu nakupi evrića platite ogrev. radi se o tome da ja, sa centralnim, umesto da plaćam 6x100 evra na struju (jer je to više sasvim dovoljno za moj stan zimi), plaćam 12x100 i dobijam jedva podnošljivu temperaturu. ne znam kako to nekome izgleda povoljno.

Ponoćni matematičar

pre 10 godina

(Aca, 2. septembar 2013 12:39)
na kojoj li ti planeti živiš? ja živim u beogradu, u stanu od 74 kvm i centralno plaćam oko 12 hiljada dinara.
Netačno, ne možemo pisati "što je babi milo"i smatrati da si u pravu. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/347919/Grejanje-na-struju-jeftinije-od-centralnog
Cena po m2 u Beogradu je 106.6 dinara pa je tvoja cena grejanja tačno 7888 dinara, odnosno 830 evr za godinu dana To što plaćaš 12 hiljada su ukupni troškovi Infostana a ne samo grejanje.
PS.To što je trenutno grejanje na el.struju prilično povoljno je rezultat održavanja socijalnog mira koliko-toliko jer struja nikad ne poskupi više od 10 posto, a gas je poskupeo, od vremena masovnog uvodjenja u Srbiji, oko 400 posto za nekoliko godina.

Dušan

pre 10 godina

Najjeftinije je imati kuću na Barbadosu. Troškovi grejanja minimalni. To je replika ovima koji su stavili izolaciju, pvc stolariju, nove kotlove...

vladimir

pre 10 godina

stan 47m2 grejem na struju,temperatura uvek 22-23c,novi prozori,stara zgrada od pecene cigle,stan ususkan u sendvicu susednih stanova na prvom spratu,ukljucujem da peci akumuliraju samo nocu,isto tako i bojler je ukljucen svake noci, pegla se po jeftinoj struji nocu,masina za ves se ukljucuje svake druge noci, jedna je u dnevnoj a druga pec u spavacoj sobi obe imaju po 4 kw u stanu zivimo nas troje.racun za struju van grejne sezone 1500-1800 u grejnoj sezoni 3300-4000 u proseku 2000din mesecno za grejanje.dakle grejna sezona 2000x6meseci,tj.12000din,potrosim u grejnoj sezoni,verovali ili ne!p.s.gde bi nam bio kraj kad bi se na drzavnom nivou racionalno trosilo.

boban

pre 10 godina

za gospodina iz bgd sto placa 12ooo mesecno. moj brat ima centralno i za ugalj i drva godisnje daje oko 1200 evra i to od jednom i ne mesecno jer ako neplatis odmah nema uglja. a tu dodaj rad sto ti sam ubacujes ugalj u podrum i sam ga iznosis pa dva do tri para rukavica lopata 2 sekire jedna za ugalj druga za drva pa kante pa popravke pa svake 6 godine novi kotao koji kosta oko 1000 evra. a na prolece 4 tona pepela koje moras da platis da ti neko odnese na deponiju a ujutro moras da ustanes rano da nalozis da bi bilo toplo a ne ko vi mozes da spavas do podne sve kasnije je sve toplije. a gde je tu prljanje. ti si cist platis ruke u dzepove i bas te briga.izracunaj sad sta je jevtinije. rado bi se menjao za tvoj stan u bgd.

Draganče

pre 10 godina

Jaka neka Agencija! Nemaju pojma niti znaju da izračunaju troškove grejanja! Cifre koje navodite nemaju blage veze sa stvarnošću!

stoper4

pre 10 godina

Imam stan 47 m2, na raspolaganju imam samo struju. Kotao 12 kW, računi u grejnoj sezoni(tri najhladnija meseca)su bili oko 10.000-11.000 rsd, ostali meseci manje, tu je uključena ukupna potrošnja (sa bojlerom, mašinama...). Gradsko grejanje bi za moj stan bilo mesečno oko 4.500 rsd pri čemu greju do 21 h i posle dogrevaj dok ne odeš na spavanje.
Meni se isplatilo definitivno. Imam novu PVC stolariju, izolacija nije mnogo loša ali definitivno bi bio pun pogodak da i to uradim, dva zida su spoljna.
Struja je još uvek isplativa. Da li je prejeftina ne znam, ja drugu alternativu nemam.

Aleksandar

pre 10 godina

za (estiar, 3. septembar 2013 01:31)

U Beogradu je struja jeftina u periodu 00-08č.
U ostatku dana, važi skuplja tarifa.
Tako da možete da kažete da ste povlašćeni u odnosu na Beograd...