Nedelja, 01.09.2013.

00:11

Dokle: Promet pao za trećinu

Nizak standard, pad realnih prihoda i bojazan od gubitka posla utiču da trgovine beleže manji promet, piše Blic.

Izvor: Blic

Dokle: Promet pao za treæinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

istina

pre 10 godina

@vladica:evo ja sam uzeo novog punta 2010 g. i nisam dinara ulozio u njega,cak i kada sam ga kupio na kredit, samo sipam benzin i vozim. Osim naravno sto sam dao pare za registraciju i redovan servis, tako da pricas gluposti da se mora uloziti 500,600 evra u NOV auto??? Ne znam za cega i u sta????

subotica

pre 10 godina

Prošle godine u ovo doba je počela moja porodica da "steže kajiš". Da bi mogla da stavim ručak na sto - ja sam preskakala moj deo obroka...i lagala sam da sam već jela...Počela sam da mršavim, iako nikad nisam bila debela...sada već pitaju da li sam bolesna. Nisam. Došlo vreme da jedem na dan jedanput da bismo imali na neke druge stvari -RAČUNI !!!!. Više neću moći ... Gotova sam...Ali živimo bolje, zar ne?

Plebs

pre 10 godina

@ludzbunjen
Sve te sportske prodavnice imaju 90% lagera od pre 2-3 sezone. Kupuju se na palete po ceni od verovatno ne vise od 10$-15$ po paru. Pogledajte modele iz Djaka, SportVisiona, Planete... i idite na sajt proizvodjaca i probajte da ih nadjete. Good luck.

A ovamo ih prodaju po 70-80$ pa i 100$!

Antibot kao antodot

pre 10 godina

Meni svo vreme ljudi iz Vlade pricaju da mi je bolje. Ne znam kome da verujem, njima ili svojim ocima I novcaniku.
(fidel, 2. septembar 2013 09:46)

Veruj botovima. Oni će ti lepo objasniti baš to, da je najvažnije verovanje, a ne stvarnost. Počni jedno od sledećih jednostavnih vežbi, odnosno sspasonosnih mantri, koje treba izgovaati svaki put kad se sablazniš zbog cene nečega, dakle barem šest puta dnevno:

"Iskreno verujem da Gospodin Vučić bla, bla ...", "Duboko sam ubeđen da ova vlada bla, ba, bla ...", "Dobro je što najzad imamo nekoga kao Gospodin Vučić koji bla, bla, bla ...".
hoćeš, mo

Ono "bla, bla, bla" možeš po izboru da zameniš sa "radi isključivo za dobrobit građana Srbije", "brine o interesima Srbije", "nepokolobeljivo vodi Srbiju u bolju budućnost".

Ako hoćeš nešto malo začinjenije, ispred ili iza "bla, bla, bla" možeš umutiti jedno "za razliku od prethodne vlade". To ne kvari ništa, a uvek prijatno pojačava opšti (bez)ukus.

Uzalud Vam trud svirači

pre 10 godina

U želji da poslovanje prilagodim vremenu u kome bi kupcu olakšao kuovinu, morao bih da za bankarske usluge naplate platnim karticama izvojim dodatnih 3 do 5 % za svaku transakciju, plus mesečno održavanje, plus 35 dinara za svaku transakciju ispod 1000 dinara i plus na sve to PDV! Ko tu onda najviše strada? Pa kupac naravno jer, primetićete kako su u piljarnicama proizvodi skuplji i za 30-40% jer imaju mogućnost naplate platnim karticama, a onda neko priča o borbi protiv monopola gde veliki trgovački lanci za takve usluge bankama plaćaju mnogo, mnogo manje pa im je delom i roba na rafovima jeftinija ali ne puno. A država priča o istim uslovima za sve, ma nije valjda. Onda poreznici prvi zakucaju na vrata onih koje najlakše mogu da zaplaše i da im naplate kazne ili blokiraju račune. Zašto B92 ne istraži i ovu temu do kraja? Inače kupovna moć je opala jer narod ne može da plaća ovolike namete i prinuđenu krađu trgovaca. Taj krug nije začaran već jasan ko dan.

Raznovrsno

pre 10 godina

@Mislite malo pre nego sto pocnete da kukate i mlatite po tastaturi!

Moze da se zivi i u Srbiji, od juna do septembra becarac, od septembra do decembra kupus, od decembra do februara kiseo kupus a onda dijeta do juna ! I naravno sve moze i sirovo, struja i gas su poskupeli. Ili kuvanje posle 12 nocu, moze i to.

peca

pre 10 godina

Danas sa starijim sinom bio da kupi neke jeftine patike za kišu.U radnjama okom Grčkog centra sve vrvi od naroda I "popusta".U Sport Vižnu odemo jer sam tamo pre 2 meseca mlađem kupio patike po 3000-Lonsdale.Danas 4290-SNIŽENE.Ko je ovde lud, a skoro 90% artikala je staro 3 I vise godina.
(ludzbunjen, 1. septembar 2013 19:55)
Ja sam isto bio tamo ali u petak i te patike jesu bile 4290 ali sa popustom od 50 odsto.Platio sam ih 2100 din i stvarno ne znam u šta ste vi gledali.

Do 1600 kubika 95%, do 2000 kubika 153 %, preko 2000kubika 250%

pre 10 godina

@Veliki brat broj 1
"A da je svako umesto polovnog audija ili golfa koji je vozila baba do pijaca u Italiji kupio npr. Punto Classic, ne bi se toliko deviza odlilo iz zemlje. "

Mali domaci auto vi lepo kupite sebi i vasoj deci. Ja sam pre 25 godina imao saobracajku i ostao invalid jer se tada, kao sto vi predlazete, drzava brinula o domacoj industriji i devizama. Slomljene noge, slomljena kicma, ali devize su ostale u zemlji !

Александар Џунић

pre 10 godina

Па мора да падне кад народ осирумашује, а политичари "увозе инвестиције", где се разни дистрибутери множе ко зечеви и са робом сумњивог квалитета упропаастише не само домаће продајне ланце, него по највише оно мало домаћих произвиђа. У сендвичу смо економског уништавања. Оног дана кад закуцате на врата кредитора, врло брзо вам увале црв од намета да морате да укинете царине, уз објашњење да је то одлична стимулација невљалих домаћих монополиста. Ту жвакуо воли народ да чује из уста разних Лабуса и Динкића (пулена ММФ-а). Само се заборавља, да ти који се радују јефтинијим производима, убрзо остају без посла. За ових 10 година полотичке и економске "слободе" све што је радило је уништено, распродато, упропашћено. А крајњни резултат је стрмоглав у бескрајон. Радујте се још данас, јер сутра ће бити много горе!

Vladica

pre 10 godina

E moj Veliki brat,
kupis novog punta i za 5 god izgubis oko 4.000, a vozis relativno bedan auto, ili izgubis 5000 pa vozis solidan (punto sa klimom i ostalim u paketu) - a kupis recimo Lagunu staru 5-6 godina i izgubis isto toliko, samo sto vozis auto 3 klase iznad. Ja sam recimo kupio pre 3 godine Lanciu Lybry, 8god staru, za 3000, ulozio sam ukupno 1200 do sada u nju (u startu 900 i jos nesto sitno posle) i izgubicu sledece godine manje od 2500 jer je cena oko 2000 sada i ne verujem da ce jos mnogo dole za godinu, da sam uzeo punta novog - ulozio bih sigurno jedno 500-600, i pukao bih oko 4000 i ne bih imao ni 20% udobnosti i komfora nit prostora sto pruza Lancia (o kozi, ogromnom gepeku, sjajnoj dvozonskoj klimi, stabilnosti na drumu i ostalo da ne pricam).
A sto se tice nasih trgovaca - evo juce sam umro od smeha kada sam video u jednom supermarketu "akciju" - deterdzent sa skoro 2100 na nepunih 900 rsd - da li to market hoce da mi kaze da im je marza bila preko 150% tj preko 1200 dinara????? (posto i na tih 900 sigurno imaju finu marzu)
O stalnim akcijama kad neki suhomesnati proizvod sa 1400 sklizne na 800 da ne pricam - samo neka drzava usvoji da je OBAVEZA prodavca da istakne i marzu - pa ce biti fine revolucije u zemlji protiv lihvara.

Mislite malo pre nego sto pocnete da kukate i mlatite po tastaturi!

pre 10 godina

Ja sam danas na buljaku kupio Lidlov cips 200 gr za 100 dinara. Gde ima nas cips za te pare ?
Tacno je da su trenutno paradajz i paprike jeftine, ali sezona traje samo tri meseca. A onda ce paradajz opet na 200 dinara.
(U Srbiji je hrana jeftina !!??, 1. septembar 2013 17:04)

Vidite li vi uopste da ste potpuno promasili temu?
Naime, ZASTO ste uopste kupili cips koji je skup bez obzira koliko je jeftin, pa bio on Lidlov ili bilo koji drugi, pa jos i na buvljaku, koji ko zna odakle i kako stize, ako kukate da ce paradajz i paprika OPET posle biti skupi?
Zar niste lepo mogli da za te pare od seljaka kupite KROMPIR i paradajz, papriku i luk pride, pa da lepo napravite jedan dobar becar paprikas i da imate sta da jedete vise dana?

eMule

pre 10 godina

@Marija-Buje,

Kauflanf je doso u hrvatsku 2001.g http://www.kaufland.hr/Home/05_O_tvrtki/007_Kronika/index.jsp o kojem vremenu ti pricas :D to je bilo pred 12g

A kad lidl i dodje trebat ce mu najmanje 2g da se prosiri i izgradi a onda dok usljede ostali uglavnm prije ce proci kriza nego sto ce oni svi potvarati svoje poslovnice. Treba se vise orijentirat na veselje kad se zabrani izvoz secerne repe pa seljaci dobe manju otkupnu cijenu, gradjani skuplji secer, kostic razliku a narod festa e jesmo sj hrvate.
Sta pricam o mentalitetu, nece se trgovci sami promjenit treba ih prisilit a to ne moze pojedinac nego promjena mentalnog sklopa svih gradjana s pram vrijednosti roba i usluga.
Drzava je samo usluga/servis gradjana ili nije, ovisi kak se postavis.

Veliki brat

pre 10 godina

Kupovna moć pada, a pogledajte koliko je krševa iz uvoza prošlo kroz placeve polovnih automobila.

A da je svako umesto polovnog audija ili golfa koji je vozila baba do pijaca u Italiji kupio npr. Punto Classic, ne bi se toliko deviza odlilo iz zemlje.
Imaš lepo nov auto i ne misliš bar 5 godina na održavanje. Ovako, kupiš "nemca" i onda svakog meseca daješ u proseku 100e na održavanje (neću da pominjem retke izuzetke kojima auto nije pravio probleme, ali znam da iz mog okruženja gotovo niko nije kupio auto sa kojim nije imao ozbiljnijih ulaganja, samo nije poneko ko se baš razume u auta ili nije toliko ponosan da ne povede dobrog majstora sa sobom).

Naravno, i ovi u FAS-u da su se potrudili da urade malo kvalitetnije, taj novac bi ostao u Srbiji, više auta bi se prodalo i više bi posla imali proizvođači delova.
A to bi bilo okidač za ulaganja drugih svetskih firmi u auto industriju u Srbiji...

Jednostavno, nije mi jasna država koja pušta da se uvozi sve i svašta (pa i 90% havarisana vozila) i time devize iz zemlje odlaze na uvoz đubreta.
A njihovi vlasnici u Evropi još dobro prošli, jer bi morali da plate otpadu da im daju ta auta, tako da su za iste ovako ostvarili veći devizni priliv.

I onda kukamo što nema ni za hleb...

ce gevara 1950

pre 10 godina

zanimljivo da cene ne padaju vec rastu.e,od veceras zabrinuti za egzistenciju imaju razbibrigu gledajuci farmu 5.ja sam striktno zabranio da se gleda farma u mom prisustvu.mngi ce biti tih meseci odsutni iz stvarnog zivota i posla.

mirko

pre 10 godina

@Aca
" Kafici puni ne zaposlene omladine, dobri automobili se voze, telefoni najnovija generacija uz paket sa internetom, svi idu na letovanja, niko ne ide pocepan vec lepo obucen..."

10% populacije ima i može,
Njih vidiš po kafićima i oni izlaze u provod i voze skupe automobile.
Ako bi malo bolje obratio pažnju, shvatio bi da uvek vidiš jedne te iste ljude.

Oni nisu reprezentativan uzorak.

Oni koji kukaju i koji nose staro i iznošeno, nigde ne izlaze, ne idu po kafićima i ne voze nikakve automobile. Njih iz tih razloga nikada i ne vidiš, a oni predstavljaju veliku većinu ljudi koji žive u ovoj zemlji.

Ti očigledno spadaš u one prve, pa zato ne možeš ni da poveruješ da postoje i ovi drugi, a kamo li da su ti drugi u velikoj većini.

Zg

pre 10 godina

"Moja kravica 2.8%" u Hrvatskoj (Mercator/Billa): 5.7 kn = 0.75€
"Moja kravica 2.8%" u Srbiji (Idea): 85 din = 0.75€

Vama je to mlijeko lokalno (valjda; Imlek je beogradski). Nama dolazi iz/preko BiH. Cijene ostalih mlijeka također su jednake.

Komšije, imate problem...

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Pa kad dođe "Lidl" sinuće nam.
Padaće do onog dana kada prestanemo da odlazimo u "Ideu", "Merkator", "Delez", "Metro". Imamo "DIS", "Univereksport", imamo domaće paste za zube, praškove za veš (ne "Henkel"); domaće papirnate, sveska za školu i bojice, domaže salvete, paštete. Normalno je da kupujemo uvoznu tehniku (ja kuoio majci "Alfa plam" šporet), smisleno je da kupujemo sve domaće što ima smisla.

mirko

pre 10 godina

@Evo i moje istine
"a zamislite ja sam cak video i Ferari u Srbiji ! Znaci Srbi voze Ferari a kukaju na cenu paradajza !"

To što si ti video ne znači da svi srbi voze Ferari, već da ga jedan vozi, a ostali gledaju, a to je velika razlika.
Taj što vozi Ferari sigurno ne kuka na cenu paradajza.

wise man

pre 10 godina

Otkud sad ovo? Dva dana nam Vucic i Dacic govore kako je sada sve bolje nego pre dana. Idemo napred. Niko nam nista ne moze.

Bolje vi to izracunajte ponovo. Di bi nas Vucic i Dacic lagali? Nisu oni takvi.

mudroser

pre 10 godina

@ Dan,ako daješ informacije neka budu tačne (ne kao ovdašnji novinari) za Mađarsku i ostale nabrojane zemlje ne znam ali iz Bugarske sam došap pre nesec dana,Cene na moru Nesebar približno kao kod nas nešto jeftinije nešto skuplje sve u svemu jeftinije.

andrej

pre 10 godina

aj se kladimo da ce zbog ovoga morati poskupiti namirnice za 20-30%!

zbog glupih poslodavaca(gledam svoje dupe)i glupih trgovaca(obogaticu se preko noci)svi trpe stetu!i jos jedna stvar svi koji su u mogucnosti pri granicnim prelazima sopinguju"preko"jer je tamo gle cuda jeftiniji domaci proizvod nego kod kuce.zanimljivo jelda?

ludzbunjen

pre 10 godina

Danas sa starijim sinom bio da kupi neke jeftine patike za kišu.U radnjama okom Grčkog centra sve vrvi od naroda I "popusta".U Sport Vižnu odemo jer sam tamo pre 2 meseca mlađem kupio patike po 3000-Lonsdale.Danas 4290-SNIŽENE.Ko je ovde lud, a skoro 90% artikala je staro 3 I vise godina.

Struka

pre 10 godina

20% cene proizvoda je PDV, 10-15% cene proizvoda je trošak transporta, uvozničke marže 20-300% (da trista), carine 0-10%, porez na dobit 15%, struja poskupela 11%, registracija za kamion (uopšte za vozila) bezobrazno visoka,...

U svim udžbenicima iz ekonomije piše da se ovo svaljuje na potrošača. Dakle, potrošači, udružite se i preduzmite nešto, ima vas 7 miliona.

Radomir

pre 10 godina

(mf, 1. septembar 2013 11:27)
kupim juce sir fetu 500gr. 200 dinara a redovna cena je 280 din....e sad kolika je marza na tu redovnu cenu kad imaju zaradu i na 200 din.
---------------------------
O ovo me je već bilo tekstova i komentara. Ja sam objasnio o čemu se radi. Ukratko to nije FETA od mleka već od melase na bazi hidrogenizovane biljne masti koja se uvozi. Od ove godine sve više mlekara to radi, pa čak i IMLEK. Potvrđeno i provereno. Cene će biti niže ali kvalitet još niže. Nadrljali smo skroz.

Aca

pre 10 godina

Narod toliko dobro i vesto kuka da je jednostavno nemoguce ne poverovati da je tako. IMA NAROD PARE i prema tome jos moze da se poskupljuje. Kafici puni ne zaposlene omladine, dobri automobili se voze, telefoni najnovija generacija uz paket sa internetom, svi idu na letovanja, niko ne ide pocepan vec lepo obucen...

neko

pre 10 godina

dokle? dok se budemo radovali kao retardi prilikom otvaranja prodavnica strane robe, i dok ne prestanemo da budemo ravnodusni prema unistavanju nase privrede, pogotovo industrije i poljoprivrede, koje nasa okupaciona vlast nemilice gazi za racun stranaca, tj. dok ne proizvedemo nesto sami...

1%

pre 10 godina

Evo, na mom računu danas: ćevapi 1kg - 33,98 kn, tj. 4,5 eura. Kad se samo sjetim kako nas je Todorić znao derati s ćevapima po 54 kn za kilogram ( 7,2 eura)...
Vjerujem, uskoro će i kod vas besramnici popustiti čim dođe Lidl.
(Marija-Buje, 1. septembar 2013 11:24)

Marija, hvala na ukljucenju u polemiku..ali...mi vec ovde imamo cevape po 4,5UER ( oko 500din ) i to je za veliku vecinu misaona imenica da ih mogu kupiti. Nije ovde stvar u Tempu, DIS-u, Maxi-u ( nase trgovine ), i mogu da dodju drugi...stvar je ukupovnoj moci , koja je ovde katastrofalna.
Zao mi je sto se u ovu polemiku nisu ukljucili "visoko obrazovani" BOT-ovi koji su samo strucni za daju plus ili minus , zavisno od toga u kom kontekstu procitaju "Vucic"...

-nislija-

pre 10 godina

Jesu cene visoke,ali da je standard na visem nivou i to bi se prevazislo...ovo je posledica povecanja nezaposlenosti u Srbiji,plate su realno manje,nazadnjaci najavljivali velike investicije(100milijardi evra) kada dodju na vlast...od investicija ni traga,i ti investitori koji otvore fabrike kod nas uz subvencije drzave daju platu od koje ne moze da se prezivi ni 10dana,a ne ceo mesec...

Sid

pre 10 godina

@valjevac

Poz,

Mozda ne znas, ali u svim ozbiljnim zemljama marze su ogranicene i to u veleprodaji i u maloprodaji sto kod nas nije slucaj, tj ogranicene su marze na hleb, mleko mislim.... prvog Maja, ne u sumu nego na ulicu.

mup

pre 10 godina

Ko da bude potrosac? Ljudi koji rade za 30.000 din?Platite racune i ostaje vam 200 dinara dnevno da napunite kolica koja zahvataju kubik robe u sega-mega marketima.Sa ovim cenama svaki mesecni prihod ispod 150.000 din.za cetvoroclanu porodicu je ivica bede i oskudice.Dokle ja da gledam kako drugi voze nova kola,idu na skupa letovanja,stanuju u velikim stanovima,izlaze u skupe restorane? Zar treba da budem srecan sto sam jeo i stu mi cipele ne propustaju. Neko je oteo nas novac i to radi uz pomoc zakona uz asistenciju policije.To je na zalost svetski proces u kome 5% ljudi poseduju sve,ukljucujuci i nase zivote.U sta se izrodila ta lepa rec demokratija?

zanesenjak

pre 10 godina

(U Srbiji je hrana jeftina !!??, 1. septembar 2013 17:04)
Gospodine, cips nije hrana nego djubre koje nije zdravo jesti.
Sto se tice paradajza i paprike, verovatno ste culi za rec ZIMNICA, to znaci da od tog jeftinog paradajza i paprike moze da se napravi mnogo toga sto se koristi u ishrani cele godine. A Vi se samo hranite vasim cipsom.

U Srbiji je hrana jeftina !!??

pre 10 godina

Ja sam danas na buljaku kupio Lidlov cips 200 gr za 100 dinara. Gde ima nas cips za te pare ?
Tacno je da su trenutno paradajz i paprike jeftine, ali sezona traje samo tri meseca. A onda ce paradajz opet na 200 dinara.

Lale

pre 10 godina

Dokle?
Jos nije dno standarda dodirnuto. Bice jos teze. Za ovakvo stanje ne mozemo kriviti nikoga do nas samih. Sve je ovo "domaca radinost" zapoceta 80ih i doradjivana kroz decenije. Najgore je sto mi to necemo da shvatimo. I dalje nam kipi u glavi, mada ako je za utehu, mnogo manje.

Evo i moje istine

pre 10 godina

@Evo istine
jeste tako je ! a zamislite ja sam cak video i Ferari u Srbiji ! Znaci Srbi voze Ferari a kukaju na cenu paradajza !

Zarko

pre 10 godina

Neka gospoda iz deleza,agrokora,mercatora,veropulosa,lurdya,disa,amana....smanje marze pa da vidis kako ce da se vrati promet za bar 10-15% vise. U disu kao sve jeftino a cevapi na akciji skoro 500din? pileci file preko 700din? Aman kao jeftin a dezodorans nivea skoro 300 a ima ga i po 240,jaffa preko 100din nekoliko din skuplja i od maxia. Idea o njoj ne treba ni pricati,kao ni o maxiju. Cak ni maxi nema vise onako dobre vikend akcije. NEKA IM SE SVE POKVARI I NEKA SVE POZATVARAJU.

Ma a

pre 10 godina

Neka, neka. Samo im i dalje ostavljajte novac, pa kukajte po forumima da nemate para. Kad sam video tuču na otvaranju H&M, shvatio sam da nekima od nas spasa nema. Sad mi preostali da se damo u pamet.
(Hoto, 1. septembar 2013 14:54)

Tukli su se zbog vaucera od 1500 din, jer je prvih 300 u redu dobilo vaucer.

Aleksandar

pre 10 godina

I nadrndane cene. A sto se tice siromastva, ni jedna drzava ne reaguje po tom pitanju. Svi nesto kao "resicemo", a samo gledaju svoju zadnjicu.

Ne mogu da vozim 100 km do prodavnice

pre 10 godina

@Dan
Iskljucite racunar i sedite u kola pa se odovezite do Madjarske. Ponesite i novca jer cete pozeleti mnogo toga da kupite kada uvidite svoju gresku. Neke namirnice nisu jeftinije ali su one u manjini u odnosu na ukupno potreban asortiman proizvoda. Za ostale drzave nisam upucen ali u Madjarsku idem redovno upravo zbog nabavke. U kalkulaciju sam, naravno, uracunao i gorivo i putarine.
(bah, 1. septembar 2013 13:22)

Da su kola samo gorivo, ne bih izlazio iz njih, kola su i održavanje, delovi, vanredne popravke,sve u svemu, vožnja sopstvenim kolima vas košta bar 35 dinara po kilometru.

valjevac

pre 10 godina

Dragi sugradjani pre nego sto pocnete da krivite trgovce zbog visokih marzi prvo morate da znate neke činjenice. Kao prvo pogledajte otkupne cene žita, mleka, mesa, maline i tako dalje i zapitace te se zašto preradjevine od tih sirovina ne pojeftine, tu stvar nije do trgovaca vec do proizvodjača.
Drugo većina prehrambenih proizvoda je iz uvoza čak i domaći proizvodjaci 70% sastojaka za proizvodnju uvozi pa cenu finalnog proizvoda povecava carina.
Trece imamo najvecu akcizu na benzin u evropi a najslabiji kvalitet pa i to povecava cenu finalnog proizvoda jer se na prevoz trosi vise.
Četvrto, vecina svari koje jedete i pijete se uvozi pa pored proizvodjacke i trgovacke marze potrosaci placaju i uvoznicku marzu koja je verovali ili ne najveca.
Iz svega iznetog a ovo je kraca verzija prozvodi u Srbiji su skupi zbog drzave i uvoznickog i proizvodjackog lobija a ne trgovaca jer 80% onoga sto prosecna srpska porodica kupuje uvozi ili proizvodi 5-6 firmi.

dejan

pre 10 godina

Kada bi smanjili marze proizvdjaci i marketi bi imali veci promet! U marketu Voli u Podgorici cena ,,Srpskog,, eurocream-a od 0.5kg je bila 1.58 eur ,dok ga kod nas nema ispod 240 din. Ogromna razlika nema sta a plate iste.

Hoto

pre 10 godina

Neka, neka. Samo im i dalje ostavljajte novac, pa kukajte po forumima da nemate para. Kad sam video tuču na otvaranju H&M, shvatio sam da nekima od nas spasa nema. Sad mi preostali da se damo u pamet.

mix

pre 10 godina

Morbidna ideja o siromašnim građanima i jakoj državi pokazuje rezultate.
Dinkićeva,Miškovićeva i od sličnih ostvarena ideja da se zaposleni ne plaćaju,je dovela do toga da domaće proizvode i nema ko da kupi.Domaća proizvodnja umire,ne može naš sok da se proda u EU,sve da je bolji i jevtiniji.
A možda država bez građana?Možda upali....

Ni Hudini nam ne moze pomoci.

pre 10 godina

Ma koga briga za standard? Vazan je rejting, koliki je danas svemocnom aci? Mislim rejting, hahahhahaha...
(Mikula, 1. septembar 2013 13:16)

Nije kriv Aca za ovakvo stanje u drzavi, jer brod je potonuo poodavno... A sto se tice obecanja, pa koji to politicar ne laze vise ili manje?!

Zoran

pre 10 godina

""Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?"

Zaboravio si da su pre njih Sloba i Slobini unistili, a tada je SRS zario i palio, a ako se ne secas Toma (tada bez diplome) i Vucic su bili broj 2 i 3, Seki bio broj jedan.

winston

pre 10 godina

Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.
(Lik, 1. septembar 2013 11:03)

A sto malo i radikale i socijaliste u zatvor. Ja ne mislim da su losa vremena pocela za vreme demokrata, nego za vreme Milosevica. Isti oni sto su upropastili Srbiju, danas opet sede u foteljama, a nemaju iskustvo u demokratiji pa ne znaju sta da rade, nego se samo grabe za jos vise fotelja. Stano su u nekoj kampanji i samo kritikuju, a nista ne rade. Da li ti mislis da bi trebalo Vucic, Dacic, i Nikolic malo da gledaju kroz resetke, za sta su radili 90ih?

zozonko

pre 10 godina

Od jula do jula, za godinu dana jos losije zivimo. Eh, kada se setim naprednjackih obecanja: samo da mi dodjemo na vlast, sve se menja.
Eto, dosli su na vlast i sve je gore nego ranije. Sve dok udruzenja potrosaqca budu pasivno sve posmatrala, dok ne bude velikog, javnog, opsteg bojkota monopoloa i monopolista na srpskom trzistu, bice nam ovako. Kod nas se nista ne menja vec skoro 20 godine. Pre nekih mesec dana, slucjano sam nasao stari magazin iz jula 1995 godine. Teme iste, muke iste, a proslo je 18 godina. Sramota. Tada smo za hranu izdavajili skoro 40% budzeta, danas jos vise. Imali nade da u ovom drustvu nesto i nekada krene na bolje.

sasa

pre 10 godina

kada drzava ne funkcionise sest meseci, a to naziva "rekonstrukcija vlade", normalno je da sve staje. ljudi koji su preduzetnici to najbolje znaju, jer u tom sektoru se oseti stednja najvise, s obzirom da stanovnistvo em ne zaradjuje, em ne trosi. srbija je propala drzava, a ovi "rekonstruktori" su krivi za sve.

mozda je zbog neceg drugog

pre 10 godina

Mislim da je promet pao zbog letnje sezone. Ljudi se istrosili na godisnjim odmorima, i sada im treba jedno 2-3 meseca da se oporave. Ja recimo na pocetku godine sam kupovao nesto najosnovnije sto mi treba da prezivim, istu kolicinu robe kupujem i danas. Na godisnjem odmoru nisam ni bio.

Branko

pre 10 godina

Sve dok se ponovo ne pokrene inustrijska proizvodnja i poljoprivreda da bi narod mogao da zaradi nema ko ni da troši. Da bi neko mogao da troši u trgovini mora najpre da zaradi. Kreatori naše ekonomije su mnogo pogrešili da li iz neznanja ili iz namere da nas svedu na zanemarljiv činilac na Balkanu i Evropi. Sproveli su privatizaciju ili bolje rečeno rasprodaju svega što smo imali zamajavajući nas pričom da će nas izvući iz krize mala i srednja preduzeća. Iza privatizacije su ostale posledice kao posle cunamija, ima li odgovornih pošto privatizacija nije bila prirodna pojava već ljudska kreacija koja je sprovedena prinudno.

narod uvek nadje resenje kad drzava nije fer

pre 10 godina

Pohlepna drzava je kriva za sve. Oni su stvorili monopoliste i kartele koji diktiraju cene.
Veca marza=veci PDV=vise para za drzavu
I plus bio im mali PDV od 18%, pa ga oterali na 20%..... ne bi me cudilo da opet povecaju!

Komša

pre 10 godina

Nema prometa pa svi dižu cene da to nadoknade.
Ima pohlepnih koji po svaku cenu gledaju da im profit bude na istom nivou iako je kupovna moć gradjana opala,ali velika većina malih privatnika je prosto prinudjena ili da digne cene ili da zatvara radnje jer su nameti ogromni.
Ogromna javna potrošnja opterećuje budžet:
-nepotrebno zaposleni po opštinskim i državnim službama koštaju nas ogroman novac.
-predasednici opština se voze u limuzinama kao što su A4,A6 i slično a ništa manje pristojno ne bi izgledali u Oktavijama,a oni čije opštine su siromašne mogu i Fabijicu (oko 8.000€) da voze.Šta će im vozači?
-javna preduzeća ne treba da postoje ako to nije nužno-podeliti svim gradjanima Srbije 100% vlasništva tih preduzeća i na taj način ih pravedno privatizovati-ko hoće da kupi nek kupi od gradjana direktno i niko ga više ne može prozivati da je izvršio lopovsku privatizaciju.
Ako to ne uradimo završićemo kao Grci.Država treba da bude servis gradjana ,Srbija treba da bude zemlja gde gradjanii drže veliku većinu kapitala i sredstava za rad u svojim rukama a državni službenici da ZARADJUJU pošteno svoj novac a ne da posao u državnoj službi bude socijalna kategorija.
Onda će nameti biti manji,ljudi će se pre odlučivati da budu privatnici,ekonomija nam neće biti crno tržište.Nećemo skidati plate lekarima,policajcima,vaspitačicama da bi finansirali neki SIMPO i slične.

Rob

pre 10 godina

Inflacija je monetarni fenomen, sa Jorgovankom na celu NBS ocekujte inflaciju, a sa trenutnim politicarima ocekujte deveti krug Pakla..

Branka

pre 10 godina

Dokle?

Dok narod ne shvati da sto pre izadje na ulicu skine sve politicare, zabrani politicke stranke zakonom i novim ustavom i napravi sam svoj Narodni parlament u kome ce sedeti obicni ljudi iz naroda koji ce raditi u interesu gradjana i drzave a ne protiv njihovog interesa, nama nece krenuti bolje.

Sto pre to shvatite vece su nam sanse da isplivamo iz ovoga i dignemo Srbiju na noge.

Sto kasnije to shvatite izvesnije je da dodje do haosa gde ce se ljudi otimati i oko hrane na ulicama.

Znalac.

pre 10 godina

Hrana je u Srbiji najjeftinija u regionu, i samo se moze ocekivati dalji rast cena hrane, a nikako pojeftinjenje. U Hrvatskoj je sve skuplje u proseku za 50%, u Rumuniji za 10-20%... Samo je niska kupovna moc sprecila mnogo veca poskupljenja.

Wien

pre 10 godina

Jednostavo kada konkurencija dodje u smislu inostranih marketa stanje i cene u Srbiji verovatno će biti bolje.Do tada polako će sve propadati.Kupovna moć građana je i daleko gora isključivo zbog pljačke domaćih proizvođača koji nemaju pravu konkurenciju i diktiraju cene kako oni hoće.U stvari više su pohlepni.Država ćuti i pušta i h da se bogate,jer su i političke partije sponzorisane od njih...i tako sve u krug.Do ponavljam,konkurencije!

ДОМАЋИ ИЗВОЗ

pre 10 godina

Да би у Србији грађани боље живели, Влада мора финансијско-економским мерама да створи СТАБИЛНЕ услове за развој и производњу домаће робе за ДЕВИЗЕ у:

1). ПОЉОПРИВРЕДИ (наводњавање, донације, стакленици, гарантоване цене,...),
2). ПРЕРАЂИВАЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ (пратећа ауто-индустрија, прехрамбена,..)
3). ДОМАЋИ ТУРИЗАМ, пре свега здравствено-бањски и сл. (планине, језера, манастири, етно-центри на селу, археолошка налазишта,...),
4). ПРОИЗВОДЊУ ЕКО-СТРУЈЕ (изградња нових језера, ветро паркова,..)

У том циљу на првом месту је потребно да РЕАЛАН курс Евра прати РАСТ ЦЕНА НА МАЛО, тј ”референтну” стопу НБС, која износи 11% на годишњим нивоу, што би одговарало свим произвођачима домаће робе за продају за девизе, а луксузна роба из увоза би била скупља.

Данашњи прецењени курс динара, и висока Затезна камата (16-18%) одговара партијским УВОЗНИЦИМА и транге-франге трговцима и повериоцима, што је погубно за домаћу производњу, пољопривреду, туризам,..

bah

pre 10 godina

@Dan
Iskljucite racunar i sedite u kola pa se odovezite do Madjarske. Ponesite i novca jer cete pozeleti mnogo toga da kupite kada uvidite svoju gresku. Neke namirnice nisu jeftinije ali su one u manjini u odnosu na ukupno potreban asortiman proizvoda. Za ostale drzave nisam upucen ali u Madjarsku idem redovno upravo zbog nabavke. U kalkulaciju sam, naravno, uracunao i gorivo i putarine.

Nika

pre 10 godina

Nemojte kupovati solidarno i cene ce pasti.

A kad padnu cene ljudi ce kupovati. Dakle sve je u solidarnosti ne u prometu.
Promet ide trgovcima cena kupcima.
Ovo zadnje je naucna fantastika u Srbiji jer narod nije solidaran niti ce ikada biti.Zato ce placati toliko koliko je placao i jos vise.
Vise solidarnosti=manje cene.
Manje cene=vise prodaje vise prometa.
Vise prometa=veci izbor po jos boljim cenama.
Ali sve to nece biti dok nema-solidarnosti.

tačno dokle

pre 10 godina

"Prvo se odriču vode i sokova.."Voda je za malo više od godinu dana poskupela za preko 50%,cene struje goriva plate pa i evro ni približno nisu toliko, gde je razlog ?Grabež i nezasitost, pohlepa da li trgovaca ili da kažem prozvođača to se odnosi i na ostale artikle ali ovo mi je bilo najdrastičnije, najmanje rada pa i troškova a maksimalno poskupljenje.

Vladimir

pre 10 godina

Promet ne bi pao ni za jedan % kada bi trgovine imale cene koje su u odnosu na plate porasle bar za 35-40%. MOzete vi da pisete inflacija ovoliko i onoliko, ali svi mi vidimo da sa svakim sledecim odlaskom u kupovinu, neke su se cene PONOVO POVECALE. I tako lepo ljudi odustaju od kupovine jednog po jednog artikla, a tek to sto jos uvek uspevaju da kupe pa makar i cekovima, to je kao da ljuljamo voz kako bi izgledalo kao da se jos uvek krece, ali je na zalost odvno VOZ stao.
E sad zasto su kod nas ovako razvijeni monopoli ili oligopoli, koji se mozda cak i dogovaraju (aa neko ce to da provali za jedno 10-ak godina) to nikom nista, a drzava ni na koji nacin ne pokusava da zastiti potrosace, jer je verovatno i sama na neki nacin umesena u sve to...

pera kojot genije

pre 10 godina

@mf: neće ništa iznositi, niti prodavati bud zašto, pošto sav istek roka vraćaju dobavljačima/proizvođačima, a kada vrate proizvođaču, to ide u proizvodnju ponovo.

i ne znam zašto se u tekstu cigarete pominju kao udarac na budžet, to nije životna namirnica, cigarete trebaju da koštaju cca 4€ paklica, pa ko voli neka izvoli. pušenje nije nikakvo zadovoljstvo, ne vidim kako pilići u grlu ujutru, žuti prsti, zadah iz usta, i mnoga hronična oboljenja koja nastaju kao posledica pušenja mogu da budu zadovoljstvo?

MITA

pre 10 godina

Logika: Nema prometa-Prodaje zbog slabe platezne moci gradjana, pa ce sve poskupeti, pa neka plati onaj ko mora ili ima potrebu za takvom robom ili uslugom i time prodavcu nadomsesti gubitak zbog manjeg prometa-prodaje !

the baja

pre 10 godina

Mozemo da pricamo o padu standarda niskim platama i svemu drugom al niko ne pominje razlog za visoke cene. Nedavno sam se vratio iz Crne gore i bio sam zapanjen cenama hra e. Meso, svinjski kare bez koske 380 za kg, nas ejro krem duplo jeftiniji pola kile grand kafe 400 dinara. To nesto ne stima. Pa tu istu robu je valjda lakse i jeftinije razvesti po srbiji nego do CG, pa plus carina i sta jos i onda budejeftinije nego u nas. To su pitanja za nasu politicku elitu. Sta i kad misle da preduzmu po tom pitanju.

Mirko

pre 10 godina

(Marija-Buje, 1. septembar 2013 11:24)
-----------------------

Sve je to u redu Marija ako to sto kupite u Lidlu nije od nekih besnih krava ili genetski modifikovanih zitarica i sta ti ja znam.Ako nije onda je to ok..ali ako jeste onda to lose.

Marko

pre 10 godina

Mogu samo da potvrdim što je već rekao Dejan u top komentaru. Cene su bezobrazno visoke i trgovina se seli u sivu zonu koja naravno nije u evidenciji. Struja, gas, hrana, benzin, sve je otišlo gore. Dodao bi i porez na imovinu koji je meni u Novom Sadu ravno 200% veći nego prethodnih godina. I država dobije to da sam TV kupio u Madjarskoj, hranu uzimam od pouzdanog dobavljača po istom principu. Znam da nije odgovorno u smislu PDVa, ali nemere više ovako.

Evo istine

pre 10 godina

Ne brinem se ja za standard u Srba dokle god vise komentara i prepucavanja ima na vesti da ce iPhone 5S imati plasticnu verziju u zelenoj (eeeeej zelenoj?!) boji...

mf

pre 10 godina

kupim juce sir fetu 500gr. 200 dinara a redovna cena je 280 din....e sad kolika je marza na tu redovnu cenu kad imaju zaradu i na 200 din.

IZNOSICE oni jos malo robu na ulicu i davati i ispod cene da ne istekne rok nastave li sa ovako pametnom poslovnom politikom, a sta i ocekivati kad se menadzer postaje preko noci

Marija-Buje

pre 10 godina

Dolaskom prave konkurencije, stanje će se stubokom izmijeniti, baš kao i kod nas. Dok nije bilo Bille, Kauflanda i Lidla, kod nas su Konzum i Mercator uspijevali držati cijene besramno visokima, čak višim nego kod vas. Ali, onda dođe jedan Kaufland i SVI spuste cijene za 30%! Konzum je od monstruozno skupog mjesta postao prihvatljiv s cijenama, no svejedno ne kupujem kod njih jer su i takve niske za mene previsoke. U obitelji nas je petero, a prihodi su nam oko 15000 kn tj 2000 eura, što nije puno premda možda izgleda iz vaše perspektive. Samo kredit za stan nam poždere 400 eura pa s troje djece nije lako. Zbog toga kupujemo u Lidlu, a njihovim dolaskom su se cijene drastično smanjile. Evo, na mom računu danas: ćevapi 1kg - 33,98 kn, tj. 4,5 eura. Kad se samo sjetim kako nas je Todorić znao derati s ćevapima po 54 kn za kilogram ( 7,2 eura)...
Vjerujem, uskoro će i kod vas besramnici popustiti čim dođe Lidl.

ovde zivot ubija

pre 10 godina

lepo ja govorim godinama bice pune radnje ali naroda nece biti u njima a koliko ja vidim ka tome se ide.Marze su najveci problem necu da imenujem proizvod domaci kod nas je 23 dinara a isti taj iz Beograda dok ode u Tivat sa porezima i transportom marzom i svime kosta 18 dinara.
Ja gledam da stedim i naravno da necu da bacam pare na suhomenaste otrove vec ih sam spremim ispecem pa secem barem znam sta jedem.
Sve u svemu alavost je cudo. Ni voce ni povrce nije bolje. Na pijaci kilo breskvi 80 dinara iste te u grockoj 20 i 30 pa svi bi duplo da uzmu e dok je tako nek kukaju prodavci i treba da kukaju. Ovde se nista nikad nece promeniti uklet smo narod podeljeni u svemu od politike do zajednickog bojkota. Molim se svaki dan da mi daju novi ugovor i da odem odavde i da zivim ko normalan covek. Ovde ovakav zivot ubija ljudi ubija

Dan

pre 10 godina

Možete da mi dajete koliko hoćete minusa, ali uporno čitam gluposti kako je u Mađarskoj sve jeftinije, i evo neko čak piše kako se cela Vojvodina tamo snabdeva. Pa to je takav nonsens da nemam reči. To može da piše samo neko ko apsolutno nema pojma kakve su cene u Mađarskoj. Tu i tamo ponešto se i ponekad može naći u Lidlu, ali daleko od toga da su to najbitnije stavke koje bi se isplatilo redovno nabavljati. Imate internet pa pogledajte cene u prodavnicama u okruženju, uglavnom su iste ili još veće. Čak ni u Bugarskoj više nije nešto jeftinije, a o Hrvatskoj i Bosni da ne govorim kad je u pitanju hrana. Budimo realni, užasno je, ali ima gde je još užasnije. To je istina, a tako se i situacija lakše podnosi.

MUNE

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

A zaboravio si SMESKA kome vodje navijaca vode politiku u svakom pogledu iako on ima najbitnije resore.

Maserati

pre 10 godina

Odavno sam prestao da kupujem na veliko u velikim trgovinskim lancima, jer sam shvatio da kao kupujem na akciji, a onda i vise trosim i jedem i na kraju mi se vise hrane i pokvari pa moram da bacam. Na pijaci kupujem kod par ljudi kod kojih sam ustanovio da imaju kvalitetnu robu i koji mi daju da kupujem voce i povrce na komad. Meni dobro jer jedem sveze i kvalitetno svaki dan, a oni imaju stalnu musteriju i promet. Za kozje mleko, jaja i med sam se organizovao preko ljudi do kojih sam dosao po prijateljsim linijama, pa se nadam da i to kupujem kvaliteno. Imam srece pa nemam finansijskih problema kao vecina u Srbiji, ali sam hteo da kazem da i oni koji imaju ne moraju svoje pare da ostavljaju pohlepnim trgovcima.

Djordje NS

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?
Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.
(Lik, 1. septembar 2013 11:03)

@ Lik A čiji su puleni uništili ovu zemlju 90-ih, sankcijama, ratovima, pljackom svega i svačega, inflacijom od 35000% mesečno? To su po tebi verovatno bili stimulansi za našu privredu. To ako ti imaš pamćenje od danas do sutra je tvoj problem ali nismo svi takvi.
A to da Vam ide od ruke po pitanju hapšenja prethodne garniture pitao bih te samo to da navedeš ko je to uhapšen i pravosnažno osuđen od njih? Navedi nekog?
I još kažeš pošto su ovi prethodni sve upropastili, vi sad ne možete za kratko vreme tu nešto da promenite...pa čoveče, ovima treba godinu i po dana da se dogovore ko će šta raditi a paralelno se pripremaju za izbore. Od kad su došli na vlast svi ekonomski parametri su 5 puta gori nego pre toga, vidis i ti to samo si politički ostrašćen (da ne upotrebim neku težu kvalifikaciju koja bi pri tom bila prikladnija).

Lik

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?
Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.

Novinarstvo!?

pre 10 godina

"A taj zapadni šablon po kome se pišu vesti" (šta, kazne vas ako ga se ne držite?) "postao je nepodnošljivo dosadan", kaže Hristoljub Bogićević iz sela Donje Brijanje u okolini Niša.

Pametnjaković

pre 10 godina

Samo revolucija može da nas spase, ovi ne znaju šta rade, ma ko da je na vlasti, radi protiv Srbije, to su sve nesposobni promašaji. Oni umesto da stvaraju klimu konkurentnog tržišta, umesto da donose antimonopolske zakone, oni sve rade suprotno od toga, ko da namerno rade tako. Političke partije Srbije su jedini neprijatelji Srbije. Njih se rešimo, rešićemo se svih problema. Ali moramo da ih se trajno rešimo, da ne bi posle ponovo sve upropastili.

Realan

pre 10 godina

Slažem se sa većinom stavki, sem sa osnovnom, a to je da je stanje ne za trećinu gore, nego 5x gore... Prosečnu platu od 45000 koju ste naveli ne vidi 3/4 Srbije. Možda taj prosek i ispadne kada se uračunaju Bajatovićevih 2mil. din, i slične plate... A dokle? Pa dogle god trpimo, a mi smo u tome poznati! Nikoga na svetu ne može vlast toliko jahati, koliko nas može...

repus

pre 10 godina

само су поскупљења спас да народ почне да нешто ради и спрема а не чек паре и у продавницу некада је се више радило него данас али и више спремала храна кући да се неби трошиле паре

Sasa jokic

pre 10 godina

Ne sekiram se ja za bankare i trgovce. Oni su visokim kamatama i marzama prvo nas unistili, a ovaj pad prometa je direktna posledice njihove alavosti! Zasluzili su da propadnu zajedno sa nama.

Istina

pre 10 godina

Ali zato oko ce da mi izvade kada kazem da iPhone 5 ili Samsung Galaxy S4 nije NEOPHODAN vec je to cist luksuz + mora obavezno da se ima i mobilni internet (koji isto kosta boga oca svaki mesec). Ma ljudi od usta odvajaju samo da bi imali neki fancy smartphone iako za njihove potrebe moze da posluzi i telefon od 100 evra.
(Potrosacko drustvo, 1. septembar 2013 10:36)

Tacno tako:))
Evo ja imam komsinicu koja zaradjuje oko 32000 u privatnoj firmi i da zlo bude vece pre par dana je kupila laptop na otplatu(neznam na koliko rata) od 138 000 dinara(ima racunar u kuci),mobilni za 56000(takodje vec ima dobar telefon).
Nisam napomenuo da zivi sa majkom i sestrom koje takodje rade i isto se zaduzuju preko glave a kupatilo u raspadu,valjda je bitnije imati fensi stvarcice nego higijena.
Takvih primera imate koliko hocete.
Mnogi hoce da budu u rangu srednje klase(racunam da je to ona koja ima primanja oko 1000 eura mesecno) ali to nemogu sem da se zaduzuju u nedogled.
Odlozeno na 6,9,12,24,48,60,70 meseci....sve to na kraju stigne na naplatu i tad se shvati da su u problemu.
Neki imaju i kola od 4000-5000 eura a plata 300 eura....to nemoze da se izdrzi.

Potrosacko drustvo

pre 10 godina

Ali zato oko ce da mi izvade kada kazem da iPhone 5 ili Samsung Galaxy S4 nije NEOPHODAN vec je to cist luksuz + mora obavezno da se ima i mobilni internet (koji isto kosta boga oca svaki mesec). Ma ljudi od usta odvajaju samo da bi imali neki fancy smartphone iako za njihove potrebe moze da posluzi i telefon od 100 evra.

Кривокапић

pre 10 godina

Једино решење за ово је да се изгради још једа велики тржни центар за 350 радњи.

Budjoni

pre 10 godina

U ekonomskoj politici koju vodi Vlada, gde reforme imaju za cilj samo punjenje budzeta radi moci i licne dobiti 2-3% samoupravnih kapitalista, nema trzisnih zakona. Sve najavljene reforme od "Vunderkinda" bez sustinskih promena, samo ce dovesti do daljeg propadanja Srbije. Umesto promene sistema iz korena, samo se koriste insekticidi za unistenje parazita odnosno naroda. Ekonomiju vode Banke, Kladionice, Menjacnice, Kockarnice, Obezbedjenja, Agencije, Gazde, N.Jezde, N.Dafine i ... Privatizacijom, niskim otkupnim cenama, obecanjima unistiti poljoprivredu. Dovodjene stranih investitora uz podsticaje 10.000 evra po zaposlenom, gde se radi od 10-12 sati uz nadoknadu od 150-200 evra, a u skladu sa Zakonom bez placanja doprinosa, Srbija je eldorado ! Zasto ih nema vise ? Pada potrosnja, pada standard, pada vlada, pada .... AFRICKA SLJIVA NE PADA !

MILENKO

pre 10 godina

Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote...

Bane

pre 10 godina

Neka im pada promet. Sa istim prihodima, prosečan Srbin imao bi šta da stavi u korpu prema cenama koje imaju trgovinski lanci recimo u Mađarskoj. U Srbiji su na sceni poslednji klošari i lešinari koje zbog nečeg nazivaju trgovcima. Ali, što neko reče, gospodin Srbin više voli da sedi kod kuće nego da se uključi u neki bojkot ili demonstraciju. A zašto to niko neće? Zato što smo mnogo podeljeni. Podeljenost je ahilova peta na ovim prostorima.

Goran

pre 10 godina

Ako smo počeli racionalnije da kupujemo, pozdravljam, ništa se tu ne razlikujemo od prosečnog Nemca, Holanđanina ili Francuza. Moralo je i to jednom da se desi, nažalost u našem slučaju ne zbog razmišljanja o novcu (štednja), već zbog moranja. Manja kupovina moje porodice nema veze sa manje para - jednostavno više ne želimo da bacamo hranu ili gomilamo garderobu koje skuplja prašinu. Za nabavke su nam obične prodavnice u kraju dovoljne, plus ne gubimo vreme u velikim hipermarketima. Vreme guranja kolica je prošlo.

Dejan Stanić

pre 10 godina

Ne pametujte, razlog su previsoke cene i konstantna poskupljenja!!!
Poskupela je struja(i ukinuli 5% za redovno plaćanje), poskupeli je gorivo(nema više 95okt sad sipajte SKUPLJI od 98okt), danas je poskupeo gas za grejanje, MERIX prašak po istoj ceni sada dobijete 8kg(umesto 9kg)... i da ne nabrajam više... Sve je BEZOBRAZNO preskupo - to je problem,a plate i nezaposlenost iste. A i cela Vojvodina se, naravno, snabdeva u Mađarskoj po povoljnijim cenama i veći je kvalitet robe, ostali pogranični delovi Srbije takođe u susednim zemlama(Bosna,Bugarska...) Svi smo mi postali svesni LAŽNIH AKCIJA, sve nam je jasno!!!

Dejan Stanić

pre 10 godina

Ne pametujte, razlog su previsoke cene i konstantna poskupljenja!!!
Poskupela je struja(i ukinuli 5% za redovno plaćanje), poskupeli je gorivo(nema više 95okt sad sipajte SKUPLJI od 98okt), danas je poskupeo gas za grejanje, MERIX prašak po istoj ceni sada dobijete 8kg(umesto 9kg)... i da ne nabrajam više... Sve je BEZOBRAZNO preskupo - to je problem,a plate i nezaposlenost iste. A i cela Vojvodina se, naravno, snabdeva u Mađarskoj po povoljnijim cenama i veći je kvalitet robe, ostali pogranični delovi Srbije takođe u susednim zemlama(Bosna,Bugarska...) Svi smo mi postali svesni LAŽNIH AKCIJA, sve nam je jasno!!!

Realan

pre 10 godina

Slažem se sa većinom stavki, sem sa osnovnom, a to je da je stanje ne za trećinu gore, nego 5x gore... Prosečnu platu od 45000 koju ste naveli ne vidi 3/4 Srbije. Možda taj prosek i ispadne kada se uračunaju Bajatovićevih 2mil. din, i slične plate... A dokle? Pa dogle god trpimo, a mi smo u tome poznati! Nikoga na svetu ne može vlast toliko jahati, koliko nas može...

Кривокапић

pre 10 godina

Једино решење за ово је да се изгради још једа велики тржни центар за 350 радњи.

MILENKO

pre 10 godina

Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote...

Marija-Buje

pre 10 godina

Dolaskom prave konkurencije, stanje će se stubokom izmijeniti, baš kao i kod nas. Dok nije bilo Bille, Kauflanda i Lidla, kod nas su Konzum i Mercator uspijevali držati cijene besramno visokima, čak višim nego kod vas. Ali, onda dođe jedan Kaufland i SVI spuste cijene za 30%! Konzum je od monstruozno skupog mjesta postao prihvatljiv s cijenama, no svejedno ne kupujem kod njih jer su i takve niske za mene previsoke. U obitelji nas je petero, a prihodi su nam oko 15000 kn tj 2000 eura, što nije puno premda možda izgleda iz vaše perspektive. Samo kredit za stan nam poždere 400 eura pa s troje djece nije lako. Zbog toga kupujemo u Lidlu, a njihovim dolaskom su se cijene drastično smanjile. Evo, na mom računu danas: ćevapi 1kg - 33,98 kn, tj. 4,5 eura. Kad se samo sjetim kako nas je Todorić znao derati s ćevapima po 54 kn za kilogram ( 7,2 eura)...
Vjerujem, uskoro će i kod vas besramnici popustiti čim dođe Lidl.

Potrosacko drustvo

pre 10 godina

Ali zato oko ce da mi izvade kada kazem da iPhone 5 ili Samsung Galaxy S4 nije NEOPHODAN vec je to cist luksuz + mora obavezno da se ima i mobilni internet (koji isto kosta boga oca svaki mesec). Ma ljudi od usta odvajaju samo da bi imali neki fancy smartphone iako za njihove potrebe moze da posluzi i telefon od 100 evra.

Istina

pre 10 godina

Ali zato oko ce da mi izvade kada kazem da iPhone 5 ili Samsung Galaxy S4 nije NEOPHODAN vec je to cist luksuz + mora obavezno da se ima i mobilni internet (koji isto kosta boga oca svaki mesec). Ma ljudi od usta odvajaju samo da bi imali neki fancy smartphone iako za njihove potrebe moze da posluzi i telefon od 100 evra.
(Potrosacko drustvo, 1. septembar 2013 10:36)

Tacno tako:))
Evo ja imam komsinicu koja zaradjuje oko 32000 u privatnoj firmi i da zlo bude vece pre par dana je kupila laptop na otplatu(neznam na koliko rata) od 138 000 dinara(ima racunar u kuci),mobilni za 56000(takodje vec ima dobar telefon).
Nisam napomenuo da zivi sa majkom i sestrom koje takodje rade i isto se zaduzuju preko glave a kupatilo u raspadu,valjda je bitnije imati fensi stvarcice nego higijena.
Takvih primera imate koliko hocete.
Mnogi hoce da budu u rangu srednje klase(racunam da je to ona koja ima primanja oko 1000 eura mesecno) ali to nemogu sem da se zaduzuju u nedogled.
Odlozeno na 6,9,12,24,48,60,70 meseci....sve to na kraju stigne na naplatu i tad se shvati da su u problemu.
Neki imaju i kola od 4000-5000 eura a plata 300 eura....to nemoze da se izdrzi.

mup

pre 10 godina

Ko da bude potrosac? Ljudi koji rade za 30.000 din?Platite racune i ostaje vam 200 dinara dnevno da napunite kolica koja zahvataju kubik robe u sega-mega marketima.Sa ovim cenama svaki mesecni prihod ispod 150.000 din.za cetvoroclanu porodicu je ivica bede i oskudice.Dokle ja da gledam kako drugi voze nova kola,idu na skupa letovanja,stanuju u velikim stanovima,izlaze u skupe restorane? Zar treba da budem srecan sto sam jeo i stu mi cipele ne propustaju. Neko je oteo nas novac i to radi uz pomoc zakona uz asistenciju policije.To je na zalost svetski proces u kome 5% ljudi poseduju sve,ukljucujuci i nase zivote.U sta se izrodila ta lepa rec demokratija?

Bane

pre 10 godina

Neka im pada promet. Sa istim prihodima, prosečan Srbin imao bi šta da stavi u korpu prema cenama koje imaju trgovinski lanci recimo u Mađarskoj. U Srbiji su na sceni poslednji klošari i lešinari koje zbog nečeg nazivaju trgovcima. Ali, što neko reče, gospodin Srbin više voli da sedi kod kuće nego da se uključi u neki bojkot ili demonstraciju. A zašto to niko neće? Zato što smo mnogo podeljeni. Podeljenost je ahilova peta na ovim prostorima.

ovde zivot ubija

pre 10 godina

lepo ja govorim godinama bice pune radnje ali naroda nece biti u njima a koliko ja vidim ka tome se ide.Marze su najveci problem necu da imenujem proizvod domaci kod nas je 23 dinara a isti taj iz Beograda dok ode u Tivat sa porezima i transportom marzom i svime kosta 18 dinara.
Ja gledam da stedim i naravno da necu da bacam pare na suhomenaste otrove vec ih sam spremim ispecem pa secem barem znam sta jedem.
Sve u svemu alavost je cudo. Ni voce ni povrce nije bolje. Na pijaci kilo breskvi 80 dinara iste te u grockoj 20 i 30 pa svi bi duplo da uzmu e dok je tako nek kukaju prodavci i treba da kukaju. Ovde se nista nikad nece promeniti uklet smo narod podeljeni u svemu od politike do zajednickog bojkota. Molim se svaki dan da mi daju novi ugovor i da odem odavde i da zivim ko normalan covek. Ovde ovakav zivot ubija ljudi ubija

mf

pre 10 godina

kupim juce sir fetu 500gr. 200 dinara a redovna cena je 280 din....e sad kolika je marza na tu redovnu cenu kad imaju zaradu i na 200 din.

IZNOSICE oni jos malo robu na ulicu i davati i ispod cene da ne istekne rok nastave li sa ovako pametnom poslovnom politikom, a sta i ocekivati kad se menadzer postaje preko noci

Goran

pre 10 godina

Ako smo počeli racionalnije da kupujemo, pozdravljam, ništa se tu ne razlikujemo od prosečnog Nemca, Holanđanina ili Francuza. Moralo je i to jednom da se desi, nažalost u našem slučaju ne zbog razmišljanja o novcu (štednja), već zbog moranja. Manja kupovina moje porodice nema veze sa manje para - jednostavno više ne želimo da bacamo hranu ili gomilamo garderobu koje skuplja prašinu. Za nabavke su nam obične prodavnice u kraju dovoljne, plus ne gubimo vreme u velikim hipermarketima. Vreme guranja kolica je prošlo.

Budjoni

pre 10 godina

U ekonomskoj politici koju vodi Vlada, gde reforme imaju za cilj samo punjenje budzeta radi moci i licne dobiti 2-3% samoupravnih kapitalista, nema trzisnih zakona. Sve najavljene reforme od "Vunderkinda" bez sustinskih promena, samo ce dovesti do daljeg propadanja Srbije. Umesto promene sistema iz korena, samo se koriste insekticidi za unistenje parazita odnosno naroda. Ekonomiju vode Banke, Kladionice, Menjacnice, Kockarnice, Obezbedjenja, Agencije, Gazde, N.Jezde, N.Dafine i ... Privatizacijom, niskim otkupnim cenama, obecanjima unistiti poljoprivredu. Dovodjene stranih investitora uz podsticaje 10.000 evra po zaposlenom, gde se radi od 10-12 sati uz nadoknadu od 150-200 evra, a u skladu sa Zakonom bez placanja doprinosa, Srbija je eldorado ! Zasto ih nema vise ? Pada potrosnja, pada standard, pada vlada, pada .... AFRICKA SLJIVA NE PADA !

Sasa jokic

pre 10 godina

Ne sekiram se ja za bankare i trgovce. Oni su visokim kamatama i marzama prvo nas unistili, a ovaj pad prometa je direktna posledice njihove alavosti! Zasluzili su da propadnu zajedno sa nama.

Maserati

pre 10 godina

Odavno sam prestao da kupujem na veliko u velikim trgovinskim lancima, jer sam shvatio da kao kupujem na akciji, a onda i vise trosim i jedem i na kraju mi se vise hrane i pokvari pa moram da bacam. Na pijaci kupujem kod par ljudi kod kojih sam ustanovio da imaju kvalitetnu robu i koji mi daju da kupujem voce i povrce na komad. Meni dobro jer jedem sveze i kvalitetno svaki dan, a oni imaju stalnu musteriju i promet. Za kozje mleko, jaja i med sam se organizovao preko ljudi do kojih sam dosao po prijateljsim linijama, pa se nadam da i to kupujem kvaliteno. Imam srece pa nemam finansijskih problema kao vecina u Srbiji, ali sam hteo da kazem da i oni koji imaju ne moraju svoje pare da ostavljaju pohlepnim trgovcima.

the baja

pre 10 godina

Mozemo da pricamo o padu standarda niskim platama i svemu drugom al niko ne pominje razlog za visoke cene. Nedavno sam se vratio iz Crne gore i bio sam zapanjen cenama hra e. Meso, svinjski kare bez koske 380 za kg, nas ejro krem duplo jeftiniji pola kile grand kafe 400 dinara. To nesto ne stima. Pa tu istu robu je valjda lakse i jeftinije razvesti po srbiji nego do CG, pa plus carina i sta jos i onda budejeftinije nego u nas. To su pitanja za nasu politicku elitu. Sta i kad misle da preduzmu po tom pitanju.

Marko

pre 10 godina

Mogu samo da potvrdim što je već rekao Dejan u top komentaru. Cene su bezobrazno visoke i trgovina se seli u sivu zonu koja naravno nije u evidenciji. Struja, gas, hrana, benzin, sve je otišlo gore. Dodao bi i porez na imovinu koji je meni u Novom Sadu ravno 200% veći nego prethodnih godina. I država dobije to da sam TV kupio u Madjarskoj, hranu uzimam od pouzdanog dobavljača po istom principu. Znam da nije odgovorno u smislu PDVa, ali nemere više ovako.

Djordje NS

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?
Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.
(Lik, 1. septembar 2013 11:03)

@ Lik A čiji su puleni uništili ovu zemlju 90-ih, sankcijama, ratovima, pljackom svega i svačega, inflacijom od 35000% mesečno? To su po tebi verovatno bili stimulansi za našu privredu. To ako ti imaš pamćenje od danas do sutra je tvoj problem ali nismo svi takvi.
A to da Vam ide od ruke po pitanju hapšenja prethodne garniture pitao bih te samo to da navedeš ko je to uhapšen i pravosnažno osuđen od njih? Navedi nekog?
I još kažeš pošto su ovi prethodni sve upropastili, vi sad ne možete za kratko vreme tu nešto da promenite...pa čoveče, ovima treba godinu i po dana da se dogovore ko će šta raditi a paralelno se pripremaju za izbore. Od kad su došli na vlast svi ekonomski parametri su 5 puta gori nego pre toga, vidis i ti to samo si politički ostrašćen (da ne upotrebim neku težu kvalifikaciju koja bi pri tom bila prikladnija).

Zarko

pre 10 godina

Neka gospoda iz deleza,agrokora,mercatora,veropulosa,lurdya,disa,amana....smanje marze pa da vidis kako ce da se vrati promet za bar 10-15% vise. U disu kao sve jeftino a cevapi na akciji skoro 500din? pileci file preko 700din? Aman kao jeftin a dezodorans nivea skoro 300 a ima ga i po 240,jaffa preko 100din nekoliko din skuplja i od maxia. Idea o njoj ne treba ni pricati,kao ni o maxiju. Cak ni maxi nema vise onako dobre vikend akcije. NEKA IM SE SVE POKVARI I NEKA SVE POZATVARAJU.

zozonko

pre 10 godina

Od jula do jula, za godinu dana jos losije zivimo. Eh, kada se setim naprednjackih obecanja: samo da mi dodjemo na vlast, sve se menja.
Eto, dosli su na vlast i sve je gore nego ranije. Sve dok udruzenja potrosaqca budu pasivno sve posmatrala, dok ne bude velikog, javnog, opsteg bojkota monopoloa i monopolista na srpskom trzistu, bice nam ovako. Kod nas se nista ne menja vec skoro 20 godine. Pre nekih mesec dana, slucjano sam nasao stari magazin iz jula 1995 godine. Teme iste, muke iste, a proslo je 18 godina. Sramota. Tada smo za hranu izdavajili skoro 40% budzeta, danas jos vise. Imali nade da u ovom drustvu nesto i nekada krene na bolje.

Pametnjaković

pre 10 godina

Samo revolucija može da nas spase, ovi ne znaju šta rade, ma ko da je na vlasti, radi protiv Srbije, to su sve nesposobni promašaji. Oni umesto da stvaraju klimu konkurentnog tržišta, umesto da donose antimonopolske zakone, oni sve rade suprotno od toga, ko da namerno rade tako. Političke partije Srbije su jedini neprijatelji Srbije. Njih se rešimo, rešićemo se svih problema. Ali moramo da ih se trajno rešimo, da ne bi posle ponovo sve upropastili.

neko

pre 10 godina

dokle? dok se budemo radovali kao retardi prilikom otvaranja prodavnica strane robe, i dok ne prestanemo da budemo ravnodusni prema unistavanju nase privrede, pogotovo industrije i poljoprivrede, koje nasa okupaciona vlast nemilice gazi za racun stranaca, tj. dok ne proizvedemo nesto sami...

MUNE

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

A zaboravio si SMESKA kome vodje navijaca vode politiku u svakom pogledu iako on ima najbitnije resore.

tačno dokle

pre 10 godina

"Prvo se odriču vode i sokova.."Voda je za malo više od godinu dana poskupela za preko 50%,cene struje goriva plate pa i evro ni približno nisu toliko, gde je razlog ?Grabež i nezasitost, pohlepa da li trgovaca ili da kažem prozvođača to se odnosi i na ostale artikle ali ovo mi je bilo najdrastičnije, najmanje rada pa i troškova a maksimalno poskupljenje.

Hoto

pre 10 godina

Neka, neka. Samo im i dalje ostavljajte novac, pa kukajte po forumima da nemate para. Kad sam video tuču na otvaranju H&M, shvatio sam da nekima od nas spasa nema. Sad mi preostali da se damo u pamet.

mix

pre 10 godina

Morbidna ideja o siromašnim građanima i jakoj državi pokazuje rezultate.
Dinkićeva,Miškovićeva i od sličnih ostvarena ideja da se zaposleni ne plaćaju,je dovela do toga da domaće proizvode i nema ko da kupi.Domaća proizvodnja umire,ne može naš sok da se proda u EU,sve da je bolji i jevtiniji.
A možda država bez građana?Možda upali....

mirko

pre 10 godina

@Aca
" Kafici puni ne zaposlene omladine, dobri automobili se voze, telefoni najnovija generacija uz paket sa internetom, svi idu na letovanja, niko ne ide pocepan vec lepo obucen..."

10% populacije ima i može,
Njih vidiš po kafićima i oni izlaze u provod i voze skupe automobile.
Ako bi malo bolje obratio pažnju, shvatio bi da uvek vidiš jedne te iste ljude.

Oni nisu reprezentativan uzorak.

Oni koji kukaju i koji nose staro i iznošeno, nigde ne izlaze, ne idu po kafićima i ne voze nikakve automobile. Njih iz tih razloga nikada i ne vidiš, a oni predstavljaju veliku većinu ljudi koji žive u ovoj zemlji.

Ti očigledno spadaš u one prve, pa zato ne možeš ni da poveruješ da postoje i ovi drugi, a kamo li da su ti drugi u velikoj većini.

pera kojot genije

pre 10 godina

@mf: neće ništa iznositi, niti prodavati bud zašto, pošto sav istek roka vraćaju dobavljačima/proizvođačima, a kada vrate proizvođaču, to ide u proizvodnju ponovo.

i ne znam zašto se u tekstu cigarete pominju kao udarac na budžet, to nije životna namirnica, cigarete trebaju da koštaju cca 4€ paklica, pa ko voli neka izvoli. pušenje nije nikakvo zadovoljstvo, ne vidim kako pilići u grlu ujutru, žuti prsti, zadah iz usta, i mnoga hronična oboljenja koja nastaju kao posledica pušenja mogu da budu zadovoljstvo?

MITA

pre 10 godina

Logika: Nema prometa-Prodaje zbog slabe platezne moci gradjana, pa ce sve poskupeti, pa neka plati onaj ko mora ili ima potrebu za takvom robom ili uslugom i time prodavcu nadomsesti gubitak zbog manjeg prometa-prodaje !

Zoran

pre 10 godina

""Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?"

Zaboravio si da su pre njih Sloba i Slobini unistili, a tada je SRS zario i palio, a ako se ne secas Toma (tada bez diplome) i Vucic su bili broj 2 i 3, Seki bio broj jedan.

Ma a

pre 10 godina

Neka, neka. Samo im i dalje ostavljajte novac, pa kukajte po forumima da nemate para. Kad sam video tuču na otvaranju H&M, shvatio sam da nekima od nas spasa nema. Sad mi preostali da se damo u pamet.
(Hoto, 1. septembar 2013 14:54)

Tukli su se zbog vaucera od 1500 din, jer je prvih 300 u redu dobilo vaucer.

Evo istine

pre 10 godina

Ne brinem se ja za standard u Srba dokle god vise komentara i prepucavanja ima na vesti da ce iPhone 5S imati plasticnu verziju u zelenoj (eeeeej zelenoj?!) boji...

1%

pre 10 godina

Evo, na mom računu danas: ćevapi 1kg - 33,98 kn, tj. 4,5 eura. Kad se samo sjetim kako nas je Todorić znao derati s ćevapima po 54 kn za kilogram ( 7,2 eura)...
Vjerujem, uskoro će i kod vas besramnici popustiti čim dođe Lidl.
(Marija-Buje, 1. septembar 2013 11:24)

Marija, hvala na ukljucenju u polemiku..ali...mi vec ovde imamo cevape po 4,5UER ( oko 500din ) i to je za veliku vecinu misaona imenica da ih mogu kupiti. Nije ovde stvar u Tempu, DIS-u, Maxi-u ( nase trgovine ), i mogu da dodju drugi...stvar je ukupovnoj moci , koja je ovde katastrofalna.
Zao mi je sto se u ovu polemiku nisu ukljucili "visoko obrazovani" BOT-ovi koji su samo strucni za daju plus ili minus , zavisno od toga u kom kontekstu procitaju "Vucic"...

zanesenjak

pre 10 godina

(U Srbiji je hrana jeftina !!??, 1. septembar 2013 17:04)
Gospodine, cips nije hrana nego djubre koje nije zdravo jesti.
Sto se tice paradajza i paprike, verovatno ste culi za rec ZIMNICA, to znaci da od tog jeftinog paradajza i paprike moze da se napravi mnogo toga sto se koristi u ishrani cele godine. A Vi se samo hranite vasim cipsom.

Branko

pre 10 godina

Sve dok se ponovo ne pokrene inustrijska proizvodnja i poljoprivreda da bi narod mogao da zaradi nema ko ni da troši. Da bi neko mogao da troši u trgovini mora najpre da zaradi. Kreatori naše ekonomije su mnogo pogrešili da li iz neznanja ili iz namere da nas svedu na zanemarljiv činilac na Balkanu i Evropi. Sproveli su privatizaciju ili bolje rečeno rasprodaju svega što smo imali zamajavajući nas pričom da će nas izvući iz krize mala i srednja preduzeća. Iza privatizacije su ostale posledice kao posle cunamija, ima li odgovornih pošto privatizacija nije bila prirodna pojava već ljudska kreacija koja je sprovedena prinudno.

Vladimir

pre 10 godina

Promet ne bi pao ni za jedan % kada bi trgovine imale cene koje su u odnosu na plate porasle bar za 35-40%. MOzete vi da pisete inflacija ovoliko i onoliko, ali svi mi vidimo da sa svakim sledecim odlaskom u kupovinu, neke su se cene PONOVO POVECALE. I tako lepo ljudi odustaju od kupovine jednog po jednog artikla, a tek to sto jos uvek uspevaju da kupe pa makar i cekovima, to je kao da ljuljamo voz kako bi izgledalo kao da se jos uvek krece, ali je na zalost odvno VOZ stao.
E sad zasto su kod nas ovako razvijeni monopoli ili oligopoli, koji se mozda cak i dogovaraju (aa neko ce to da provali za jedno 10-ak godina) to nikom nista, a drzava ni na koji nacin ne pokusava da zastiti potrosace, jer je verovatno i sama na neki nacin umesena u sve to...

Zg

pre 10 godina

"Moja kravica 2.8%" u Hrvatskoj (Mercator/Billa): 5.7 kn = 0.75€
"Moja kravica 2.8%" u Srbiji (Idea): 85 din = 0.75€

Vama je to mlijeko lokalno (valjda; Imlek je beogradski). Nama dolazi iz/preko BiH. Cijene ostalih mlijeka također su jednake.

Komšije, imate problem...

Branka

pre 10 godina

Dokle?

Dok narod ne shvati da sto pre izadje na ulicu skine sve politicare, zabrani politicke stranke zakonom i novim ustavom i napravi sam svoj Narodni parlament u kome ce sedeti obicni ljudi iz naroda koji ce raditi u interesu gradjana i drzave a ne protiv njihovog interesa, nama nece krenuti bolje.

Sto pre to shvatite vece su nam sanse da isplivamo iz ovoga i dignemo Srbiju na noge.

Sto kasnije to shvatite izvesnije je da dodje do haosa gde ce se ljudi otimati i oko hrane na ulicama.

bah

pre 10 godina

@Dan
Iskljucite racunar i sedite u kola pa se odovezite do Madjarske. Ponesite i novca jer cete pozeleti mnogo toga da kupite kada uvidite svoju gresku. Neke namirnice nisu jeftinije ali su one u manjini u odnosu na ukupno potreban asortiman proizvoda. Za ostale drzave nisam upucen ali u Madjarsku idem redovno upravo zbog nabavke. U kalkulaciju sam, naravno, uracunao i gorivo i putarine.

dejan

pre 10 godina

Kada bi smanjili marze proizvdjaci i marketi bi imali veci promet! U marketu Voli u Podgorici cena ,,Srpskog,, eurocream-a od 0.5kg je bila 1.58 eur ,dok ga kod nas nema ispod 240 din. Ogromna razlika nema sta a plate iste.

-nislija-

pre 10 godina

Jesu cene visoke,ali da je standard na visem nivou i to bi se prevazislo...ovo je posledica povecanja nezaposlenosti u Srbiji,plate su realno manje,nazadnjaci najavljivali velike investicije(100milijardi evra) kada dodju na vlast...od investicija ni traga,i ti investitori koji otvore fabrike kod nas uz subvencije drzave daju platu od koje ne moze da se prezivi ni 10dana,a ne ceo mesec...

Mislite malo pre nego sto pocnete da kukate i mlatite po tastaturi!

pre 10 godina

Ja sam danas na buljaku kupio Lidlov cips 200 gr za 100 dinara. Gde ima nas cips za te pare ?
Tacno je da su trenutno paradajz i paprike jeftine, ali sezona traje samo tri meseca. A onda ce paradajz opet na 200 dinara.
(U Srbiji je hrana jeftina !!??, 1. septembar 2013 17:04)

Vidite li vi uopste da ste potpuno promasili temu?
Naime, ZASTO ste uopste kupili cips koji je skup bez obzira koliko je jeftin, pa bio on Lidlov ili bilo koji drugi, pa jos i na buvljaku, koji ko zna odakle i kako stize, ako kukate da ce paradajz i paprika OPET posle biti skupi?
Zar niste lepo mogli da za te pare od seljaka kupite KROMPIR i paradajz, papriku i luk pride, pa da lepo napravite jedan dobar becar paprikas i da imate sta da jedete vise dana?

Lale

pre 10 godina

Dokle?
Jos nije dno standarda dodirnuto. Bice jos teze. Za ovakvo stanje ne mozemo kriviti nikoga do nas samih. Sve je ovo "domaca radinost" zapoceta 80ih i doradjivana kroz decenije. Najgore je sto mi to necemo da shvatimo. I dalje nam kipi u glavi, mada ako je za utehu, mnogo manje.

repus

pre 10 godina

само су поскупљења спас да народ почне да нешто ради и спрема а не чек паре и у продавницу некада је се више радило него данас али и више спремала храна кући да се неби трошиле паре

Nika

pre 10 godina

Nemojte kupovati solidarno i cene ce pasti.

A kad padnu cene ljudi ce kupovati. Dakle sve je u solidarnosti ne u prometu.
Promet ide trgovcima cena kupcima.
Ovo zadnje je naucna fantastika u Srbiji jer narod nije solidaran niti ce ikada biti.Zato ce placati toliko koliko je placao i jos vise.
Vise solidarnosti=manje cene.
Manje cene=vise prodaje vise prometa.
Vise prometa=veci izbor po jos boljim cenama.
Ali sve to nece biti dok nema-solidarnosti.

narod uvek nadje resenje kad drzava nije fer

pre 10 godina

Pohlepna drzava je kriva za sve. Oni su stvorili monopoliste i kartele koji diktiraju cene.
Veca marza=veci PDV=vise para za drzavu
I plus bio im mali PDV od 18%, pa ga oterali na 20%..... ne bi me cudilo da opet povecaju!

winston

pre 10 godina

Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.
(Lik, 1. septembar 2013 11:03)

A sto malo i radikale i socijaliste u zatvor. Ja ne mislim da su losa vremena pocela za vreme demokrata, nego za vreme Milosevica. Isti oni sto su upropastili Srbiju, danas opet sede u foteljama, a nemaju iskustvo u demokratiji pa ne znaju sta da rade, nego se samo grabe za jos vise fotelja. Stano su u nekoj kampanji i samo kritikuju, a nista ne rade. Da li ti mislis da bi trebalo Vucic, Dacic, i Nikolic malo da gledaju kroz resetke, za sta su radili 90ih?

sasa

pre 10 godina

kada drzava ne funkcionise sest meseci, a to naziva "rekonstrukcija vlade", normalno je da sve staje. ljudi koji su preduzetnici to najbolje znaju, jer u tom sektoru se oseti stednja najvise, s obzirom da stanovnistvo em ne zaradjuje, em ne trosi. srbija je propala drzava, a ovi "rekonstruktori" su krivi za sve.

Rob

pre 10 godina

Inflacija je monetarni fenomen, sa Jorgovankom na celu NBS ocekujte inflaciju, a sa trenutnim politicarima ocekujte deveti krug Pakla..

Ne mogu da vozim 100 km do prodavnice

pre 10 godina

@Dan
Iskljucite racunar i sedite u kola pa se odovezite do Madjarske. Ponesite i novca jer cete pozeleti mnogo toga da kupite kada uvidite svoju gresku. Neke namirnice nisu jeftinije ali su one u manjini u odnosu na ukupno potreban asortiman proizvoda. Za ostale drzave nisam upucen ali u Madjarsku idem redovno upravo zbog nabavke. U kalkulaciju sam, naravno, uracunao i gorivo i putarine.
(bah, 1. septembar 2013 13:22)

Da su kola samo gorivo, ne bih izlazio iz njih, kola su i održavanje, delovi, vanredne popravke,sve u svemu, vožnja sopstvenim kolima vas košta bar 35 dinara po kilometru.

Aca

pre 10 godina

Narod toliko dobro i vesto kuka da je jednostavno nemoguce ne poverovati da je tako. IMA NAROD PARE i prema tome jos moze da se poskupljuje. Kafici puni ne zaposlene omladine, dobri automobili se voze, telefoni najnovija generacija uz paket sa internetom, svi idu na letovanja, niko ne ide pocepan vec lepo obucen...

Lik

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?
Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.

Sid

pre 10 godina

@valjevac

Poz,

Mozda ne znas, ali u svim ozbiljnim zemljama marze su ogranicene i to u veleprodaji i u maloprodaji sto kod nas nije slucaj, tj ogranicene su marze na hleb, mleko mislim.... prvog Maja, ne u sumu nego na ulicu.

ludzbunjen

pre 10 godina

Danas sa starijim sinom bio da kupi neke jeftine patike za kišu.U radnjama okom Grčkog centra sve vrvi od naroda I "popusta".U Sport Vižnu odemo jer sam tamo pre 2 meseca mlađem kupio patike po 3000-Lonsdale.Danas 4290-SNIŽENE.Ko je ovde lud, a skoro 90% artikala je staro 3 I vise godina.

mirko

pre 10 godina

@Evo i moje istine
"a zamislite ja sam cak video i Ferari u Srbiji ! Znaci Srbi voze Ferari a kukaju na cenu paradajza !"

To što si ti video ne znači da svi srbi voze Ferari, već da ga jedan vozi, a ostali gledaju, a to je velika razlika.
Taj što vozi Ferari sigurno ne kuka na cenu paradajza.

Novinarstvo!?

pre 10 godina

"A taj zapadni šablon po kome se pišu vesti" (šta, kazne vas ako ga se ne držite?) "postao je nepodnošljivo dosadan", kaže Hristoljub Bogićević iz sela Donje Brijanje u okolini Niša.

ДОМАЋИ ИЗВОЗ

pre 10 godina

Да би у Србији грађани боље живели, Влада мора финансијско-економским мерама да створи СТАБИЛНЕ услове за развој и производњу домаће робе за ДЕВИЗЕ у:

1). ПОЉОПРИВРЕДИ (наводњавање, донације, стакленици, гарантоване цене,...),
2). ПРЕРАЂИВАЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ (пратећа ауто-индустрија, прехрамбена,..)
3). ДОМАЋИ ТУРИЗАМ, пре свега здравствено-бањски и сл. (планине, језера, манастири, етно-центри на селу, археолошка налазишта,...),
4). ПРОИЗВОДЊУ ЕКО-СТРУЈЕ (изградња нових језера, ветро паркова,..)

У том циљу на првом месту је потребно да РЕАЛАН курс Евра прати РАСТ ЦЕНА НА МАЛО, тј ”референтну” стопу НБС, која износи 11% на годишњим нивоу, што би одговарало свим произвођачима домаће робе за продају за девизе, а луксузна роба из увоза би била скупља.

Данашњи прецењени курс динара, и висока Затезна камата (16-18%) одговара партијским УВОЗНИЦИМА и транге-франге трговцима и повериоцима, што је погубно за домаћу производњу, пољопривреду, туризам,..

Wien

pre 10 godina

Jednostavo kada konkurencija dodje u smislu inostranih marketa stanje i cene u Srbiji verovatno će biti bolje.Do tada polako će sve propadati.Kupovna moć građana je i daleko gora isključivo zbog pljačke domaćih proizvođača koji nemaju pravu konkurenciju i diktiraju cene kako oni hoće.U stvari više su pohlepni.Država ćuti i pušta i h da se bogate,jer su i političke partije sponzorisane od njih...i tako sve u krug.Do ponavljam,konkurencije!

U Srbiji je hrana jeftina !!??

pre 10 godina

Ja sam danas na buljaku kupio Lidlov cips 200 gr za 100 dinara. Gde ima nas cips za te pare ?
Tacno je da su trenutno paradajz i paprike jeftine, ali sezona traje samo tri meseca. A onda ce paradajz opet na 200 dinara.

Struka

pre 10 godina

20% cene proizvoda je PDV, 10-15% cene proizvoda je trošak transporta, uvozničke marže 20-300% (da trista), carine 0-10%, porez na dobit 15%, struja poskupela 11%, registracija za kamion (uopšte za vozila) bezobrazno visoka,...

U svim udžbenicima iz ekonomije piše da se ovo svaljuje na potrošača. Dakle, potrošači, udružite se i preduzmite nešto, ima vas 7 miliona.

wise man

pre 10 godina

Otkud sad ovo? Dva dana nam Vucic i Dacic govore kako je sada sve bolje nego pre dana. Idemo napred. Niko nam nista ne moze.

Bolje vi to izracunajte ponovo. Di bi nas Vucic i Dacic lagali? Nisu oni takvi.

ce gevara 1950

pre 10 godina

zanimljivo da cene ne padaju vec rastu.e,od veceras zabrinuti za egzistenciju imaju razbibrigu gledajuci farmu 5.ja sam striktno zabranio da se gleda farma u mom prisustvu.mngi ce biti tih meseci odsutni iz stvarnog zivota i posla.

Komša

pre 10 godina

Nema prometa pa svi dižu cene da to nadoknade.
Ima pohlepnih koji po svaku cenu gledaju da im profit bude na istom nivou iako je kupovna moć gradjana opala,ali velika većina malih privatnika je prosto prinudjena ili da digne cene ili da zatvara radnje jer su nameti ogromni.
Ogromna javna potrošnja opterećuje budžet:
-nepotrebno zaposleni po opštinskim i državnim službama koštaju nas ogroman novac.
-predasednici opština se voze u limuzinama kao što su A4,A6 i slično a ništa manje pristojno ne bi izgledali u Oktavijama,a oni čije opštine su siromašne mogu i Fabijicu (oko 8.000€) da voze.Šta će im vozači?
-javna preduzeća ne treba da postoje ako to nije nužno-podeliti svim gradjanima Srbije 100% vlasništva tih preduzeća i na taj način ih pravedno privatizovati-ko hoće da kupi nek kupi od gradjana direktno i niko ga više ne može prozivati da je izvršio lopovsku privatizaciju.
Ako to ne uradimo završićemo kao Grci.Država treba da bude servis gradjana ,Srbija treba da bude zemlja gde gradjanii drže veliku većinu kapitala i sredstava za rad u svojim rukama a državni službenici da ZARADJUJU pošteno svoj novac a ne da posao u državnoj službi bude socijalna kategorija.
Onda će nameti biti manji,ljudi će se pre odlučivati da budu privatnici,ekonomija nam neće biti crno tržište.Nećemo skidati plate lekarima,policajcima,vaspitačicama da bi finansirali neki SIMPO i slične.

Evo i moje istine

pre 10 godina

@Evo istine
jeste tako je ! a zamislite ja sam cak video i Ferari u Srbiji ! Znaci Srbi voze Ferari a kukaju na cenu paradajza !

Radomir

pre 10 godina

(mf, 1. septembar 2013 11:27)
kupim juce sir fetu 500gr. 200 dinara a redovna cena je 280 din....e sad kolika je marza na tu redovnu cenu kad imaju zaradu i na 200 din.
---------------------------
O ovo me je već bilo tekstova i komentara. Ja sam objasnio o čemu se radi. Ukratko to nije FETA od mleka već od melase na bazi hidrogenizovane biljne masti koja se uvozi. Od ove godine sve više mlekara to radi, pa čak i IMLEK. Potvrđeno i provereno. Cene će biti niže ali kvalitet još niže. Nadrljali smo skroz.

Dan

pre 10 godina

Možete da mi dajete koliko hoćete minusa, ali uporno čitam gluposti kako je u Mađarskoj sve jeftinije, i evo neko čak piše kako se cela Vojvodina tamo snabdeva. Pa to je takav nonsens da nemam reči. To može da piše samo neko ko apsolutno nema pojma kakve su cene u Mađarskoj. Tu i tamo ponešto se i ponekad može naći u Lidlu, ali daleko od toga da su to najbitnije stavke koje bi se isplatilo redovno nabavljati. Imate internet pa pogledajte cene u prodavnicama u okruženju, uglavnom su iste ili još veće. Čak ni u Bugarskoj više nije nešto jeftinije, a o Hrvatskoj i Bosni da ne govorim kad je u pitanju hrana. Budimo realni, užasno je, ali ima gde je još užasnije. To je istina, a tako se i situacija lakše podnosi.

Aleksandar

pre 10 godina

I nadrndane cene. A sto se tice siromastva, ni jedna drzava ne reaguje po tom pitanju. Svi nesto kao "resicemo", a samo gledaju svoju zadnjicu.

Mirko

pre 10 godina

(Marija-Buje, 1. septembar 2013 11:24)
-----------------------

Sve je to u redu Marija ako to sto kupite u Lidlu nije od nekih besnih krava ili genetski modifikovanih zitarica i sta ti ja znam.Ako nije onda je to ok..ali ako jeste onda to lose.

andrej

pre 10 godina

aj se kladimo da ce zbog ovoga morati poskupiti namirnice za 20-30%!

zbog glupih poslodavaca(gledam svoje dupe)i glupih trgovaca(obogaticu se preko noci)svi trpe stetu!i jos jedna stvar svi koji su u mogucnosti pri granicnim prelazima sopinguju"preko"jer je tamo gle cuda jeftiniji domaci proizvod nego kod kuce.zanimljivo jelda?

valjevac

pre 10 godina

Dragi sugradjani pre nego sto pocnete da krivite trgovce zbog visokih marzi prvo morate da znate neke činjenice. Kao prvo pogledajte otkupne cene žita, mleka, mesa, maline i tako dalje i zapitace te se zašto preradjevine od tih sirovina ne pojeftine, tu stvar nije do trgovaca vec do proizvodjača.
Drugo većina prehrambenih proizvoda je iz uvoza čak i domaći proizvodjaci 70% sastojaka za proizvodnju uvozi pa cenu finalnog proizvoda povecava carina.
Trece imamo najvecu akcizu na benzin u evropi a najslabiji kvalitet pa i to povecava cenu finalnog proizvoda jer se na prevoz trosi vise.
Četvrto, vecina svari koje jedete i pijete se uvozi pa pored proizvodjacke i trgovacke marze potrosaci placaju i uvoznicku marzu koja je verovali ili ne najveca.
Iz svega iznetog a ovo je kraca verzija prozvodi u Srbiji su skupi zbog drzave i uvoznickog i proizvodjackog lobija a ne trgovaca jer 80% onoga sto prosecna srpska porodica kupuje uvozi ili proizvodi 5-6 firmi.

mudroser

pre 10 godina

@ Dan,ako daješ informacije neka budu tačne (ne kao ovdašnji novinari) za Mađarsku i ostale nabrojane zemlje ne znam ali iz Bugarske sam došap pre nesec dana,Cene na moru Nesebar približno kao kod nas nešto jeftinije nešto skuplje sve u svemu jeftinije.

Veliki brat

pre 10 godina

Kupovna moć pada, a pogledajte koliko je krševa iz uvoza prošlo kroz placeve polovnih automobila.

A da je svako umesto polovnog audija ili golfa koji je vozila baba do pijaca u Italiji kupio npr. Punto Classic, ne bi se toliko deviza odlilo iz zemlje.
Imaš lepo nov auto i ne misliš bar 5 godina na održavanje. Ovako, kupiš "nemca" i onda svakog meseca daješ u proseku 100e na održavanje (neću da pominjem retke izuzetke kojima auto nije pravio probleme, ali znam da iz mog okruženja gotovo niko nije kupio auto sa kojim nije imao ozbiljnijih ulaganja, samo nije poneko ko se baš razume u auta ili nije toliko ponosan da ne povede dobrog majstora sa sobom).

Naravno, i ovi u FAS-u da su se potrudili da urade malo kvalitetnije, taj novac bi ostao u Srbiji, više auta bi se prodalo i više bi posla imali proizvođači delova.
A to bi bilo okidač za ulaganja drugih svetskih firmi u auto industriju u Srbiji...

Jednostavno, nije mi jasna država koja pušta da se uvozi sve i svašta (pa i 90% havarisana vozila) i time devize iz zemlje odlaze na uvoz đubreta.
A njihovi vlasnici u Evropi još dobro prošli, jer bi morali da plate otpadu da im daju ta auta, tako da su za iste ovako ostvarili veći devizni priliv.

I onda kukamo što nema ni za hleb...

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Pa kad dođe "Lidl" sinuće nam.
Padaće do onog dana kada prestanemo da odlazimo u "Ideu", "Merkator", "Delez", "Metro". Imamo "DIS", "Univereksport", imamo domaće paste za zube, praškove za veš (ne "Henkel"); domaće papirnate, sveska za školu i bojice, domaže salvete, paštete. Normalno je da kupujemo uvoznu tehniku (ja kuoio majci "Alfa plam" šporet), smisleno je da kupujemo sve domaće što ima smisla.

eMule

pre 10 godina

@Marija-Buje,

Kauflanf je doso u hrvatsku 2001.g http://www.kaufland.hr/Home/05_O_tvrtki/007_Kronika/index.jsp o kojem vremenu ti pricas :D to je bilo pred 12g

A kad lidl i dodje trebat ce mu najmanje 2g da se prosiri i izgradi a onda dok usljede ostali uglavnm prije ce proci kriza nego sto ce oni svi potvarati svoje poslovnice. Treba se vise orijentirat na veselje kad se zabrani izvoz secerne repe pa seljaci dobe manju otkupnu cijenu, gradjani skuplji secer, kostic razliku a narod festa e jesmo sj hrvate.
Sta pricam o mentalitetu, nece se trgovci sami promjenit treba ih prisilit a to ne moze pojedinac nego promjena mentalnog sklopa svih gradjana s pram vrijednosti roba i usluga.
Drzava je samo usluga/servis gradjana ili nije, ovisi kak se postavis.

Ni Hudini nam ne moze pomoci.

pre 10 godina

Ma koga briga za standard? Vazan je rejting, koliki je danas svemocnom aci? Mislim rejting, hahahhahaha...
(Mikula, 1. septembar 2013 13:16)

Nije kriv Aca za ovakvo stanje u drzavi, jer brod je potonuo poodavno... A sto se tice obecanja, pa koji to politicar ne laze vise ili manje?!

mozda je zbog neceg drugog

pre 10 godina

Mislim da je promet pao zbog letnje sezone. Ljudi se istrosili na godisnjim odmorima, i sada im treba jedno 2-3 meseca da se oporave. Ja recimo na pocetku godine sam kupovao nesto najosnovnije sto mi treba da prezivim, istu kolicinu robe kupujem i danas. Na godisnjem odmoru nisam ni bio.

Znalac.

pre 10 godina

Hrana je u Srbiji najjeftinija u regionu, i samo se moze ocekivati dalji rast cena hrane, a nikako pojeftinjenje. U Hrvatskoj je sve skuplje u proseku za 50%, u Rumuniji za 10-20%... Samo je niska kupovna moc sprecila mnogo veca poskupljenja.

Vladica

pre 10 godina

E moj Veliki brat,
kupis novog punta i za 5 god izgubis oko 4.000, a vozis relativno bedan auto, ili izgubis 5000 pa vozis solidan (punto sa klimom i ostalim u paketu) - a kupis recimo Lagunu staru 5-6 godina i izgubis isto toliko, samo sto vozis auto 3 klase iznad. Ja sam recimo kupio pre 3 godine Lanciu Lybry, 8god staru, za 3000, ulozio sam ukupno 1200 do sada u nju (u startu 900 i jos nesto sitno posle) i izgubicu sledece godine manje od 2500 jer je cena oko 2000 sada i ne verujem da ce jos mnogo dole za godinu, da sam uzeo punta novog - ulozio bih sigurno jedno 500-600, i pukao bih oko 4000 i ne bih imao ni 20% udobnosti i komfora nit prostora sto pruza Lancia (o kozi, ogromnom gepeku, sjajnoj dvozonskoj klimi, stabilnosti na drumu i ostalo da ne pricam).
A sto se tice nasih trgovaca - evo juce sam umro od smeha kada sam video u jednom supermarketu "akciju" - deterdzent sa skoro 2100 na nepunih 900 rsd - da li to market hoce da mi kaze da im je marza bila preko 150% tj preko 1200 dinara????? (posto i na tih 900 sigurno imaju finu marzu)
O stalnim akcijama kad neki suhomesnati proizvod sa 1400 sklizne na 800 da ne pricam - samo neka drzava usvoji da je OBAVEZA prodavca da istakne i marzu - pa ce biti fine revolucije u zemlji protiv lihvara.

Uzalud Vam trud svirači

pre 10 godina

U želji da poslovanje prilagodim vremenu u kome bi kupcu olakšao kuovinu, morao bih da za bankarske usluge naplate platnim karticama izvojim dodatnih 3 do 5 % za svaku transakciju, plus mesečno održavanje, plus 35 dinara za svaku transakciju ispod 1000 dinara i plus na sve to PDV! Ko tu onda najviše strada? Pa kupac naravno jer, primetićete kako su u piljarnicama proizvodi skuplji i za 30-40% jer imaju mogućnost naplate platnim karticama, a onda neko priča o borbi protiv monopola gde veliki trgovački lanci za takve usluge bankama plaćaju mnogo, mnogo manje pa im je delom i roba na rafovima jeftinija ali ne puno. A država priča o istim uslovima za sve, ma nije valjda. Onda poreznici prvi zakucaju na vrata onih koje najlakše mogu da zaplaše i da im naplate kazne ili blokiraju račune. Zašto B92 ne istraži i ovu temu do kraja? Inače kupovna moć je opala jer narod ne može da plaća ovolike namete i prinuđenu krađu trgovaca. Taj krug nije začaran već jasan ko dan.

Antibot kao antodot

pre 10 godina

Meni svo vreme ljudi iz Vlade pricaju da mi je bolje. Ne znam kome da verujem, njima ili svojim ocima I novcaniku.
(fidel, 2. septembar 2013 09:46)

Veruj botovima. Oni će ti lepo objasniti baš to, da je najvažnije verovanje, a ne stvarnost. Počni jedno od sledećih jednostavnih vežbi, odnosno sspasonosnih mantri, koje treba izgovaati svaki put kad se sablazniš zbog cene nečega, dakle barem šest puta dnevno:

"Iskreno verujem da Gospodin Vučić bla, bla ...", "Duboko sam ubeđen da ova vlada bla, ba, bla ...", "Dobro je što najzad imamo nekoga kao Gospodin Vučić koji bla, bla, bla ...".
hoćeš, mo

Ono "bla, bla, bla" možeš po izboru da zameniš sa "radi isključivo za dobrobit građana Srbije", "brine o interesima Srbije", "nepokolobeljivo vodi Srbiju u bolju budućnost".

Ako hoćeš nešto malo začinjenije, ispred ili iza "bla, bla, bla" možeš umutiti jedno "za razliku od prethodne vlade". To ne kvari ništa, a uvek prijatno pojačava opšti (bez)ukus.

Александар Џунић

pre 10 godina

Па мора да падне кад народ осирумашује, а политичари "увозе инвестиције", где се разни дистрибутери множе ко зечеви и са робом сумњивог квалитета упропаастише не само домаће продајне ланце, него по највише оно мало домаћих произвиђа. У сендвичу смо економског уништавања. Оног дана кад закуцате на врата кредитора, врло брзо вам увале црв од намета да морате да укинете царине, уз објашњење да је то одлична стимулација невљалих домаћих монополиста. Ту жвакуо воли народ да чује из уста разних Лабуса и Динкића (пулена ММФ-а). Само се заборавља, да ти који се радују јефтинијим производима, убрзо остају без посла. За ових 10 година полотичке и економске "слободе" све што је радило је уништено, распродато, упропашћено. А крајњни резултат је стрмоглав у бескрајон. Радујте се још данас, јер сутра ће бити много горе!

Raznovrsno

pre 10 godina

@Mislite malo pre nego sto pocnete da kukate i mlatite po tastaturi!

Moze da se zivi i u Srbiji, od juna do septembra becarac, od septembra do decembra kupus, od decembra do februara kiseo kupus a onda dijeta do juna ! I naravno sve moze i sirovo, struja i gas su poskupeli. Ili kuvanje posle 12 nocu, moze i to.

Plebs

pre 10 godina

@ludzbunjen
Sve te sportske prodavnice imaju 90% lagera od pre 2-3 sezone. Kupuju se na palete po ceni od verovatno ne vise od 10$-15$ po paru. Pogledajte modele iz Djaka, SportVisiona, Planete... i idite na sajt proizvodjaca i probajte da ih nadjete. Good luck.

A ovamo ih prodaju po 70-80$ pa i 100$!

Do 1600 kubika 95%, do 2000 kubika 153 %, preko 2000kubika 250%

pre 10 godina

@Veliki brat broj 1
"A da je svako umesto polovnog audija ili golfa koji je vozila baba do pijaca u Italiji kupio npr. Punto Classic, ne bi se toliko deviza odlilo iz zemlje. "

Mali domaci auto vi lepo kupite sebi i vasoj deci. Ja sam pre 25 godina imao saobracajku i ostao invalid jer se tada, kao sto vi predlazete, drzava brinula o domacoj industriji i devizama. Slomljene noge, slomljena kicma, ali devize su ostale u zemlji !

peca

pre 10 godina

Danas sa starijim sinom bio da kupi neke jeftine patike za kišu.U radnjama okom Grčkog centra sve vrvi od naroda I "popusta".U Sport Vižnu odemo jer sam tamo pre 2 meseca mlađem kupio patike po 3000-Lonsdale.Danas 4290-SNIŽENE.Ko je ovde lud, a skoro 90% artikala je staro 3 I vise godina.
(ludzbunjen, 1. septembar 2013 19:55)
Ja sam isto bio tamo ali u petak i te patike jesu bile 4290 ali sa popustom od 50 odsto.Platio sam ih 2100 din i stvarno ne znam u šta ste vi gledali.

subotica

pre 10 godina

Prošle godine u ovo doba je počela moja porodica da "steže kajiš". Da bi mogla da stavim ručak na sto - ja sam preskakala moj deo obroka...i lagala sam da sam već jela...Počela sam da mršavim, iako nikad nisam bila debela...sada već pitaju da li sam bolesna. Nisam. Došlo vreme da jedem na dan jedanput da bismo imali na neke druge stvari -RAČUNI !!!!. Više neću moći ... Gotova sam...Ali živimo bolje, zar ne?

istina

pre 10 godina

@vladica:evo ja sam uzeo novog punta 2010 g. i nisam dinara ulozio u njega,cak i kada sam ga kupio na kredit, samo sipam benzin i vozim. Osim naravno sto sam dao pare za registraciju i redovan servis, tako da pricas gluposti da se mora uloziti 500,600 evra u NOV auto??? Ne znam za cega i u sta????

Dan

pre 10 godina

Možete da mi dajete koliko hoćete minusa, ali uporno čitam gluposti kako je u Mađarskoj sve jeftinije, i evo neko čak piše kako se cela Vojvodina tamo snabdeva. Pa to je takav nonsens da nemam reči. To može da piše samo neko ko apsolutno nema pojma kakve su cene u Mađarskoj. Tu i tamo ponešto se i ponekad može naći u Lidlu, ali daleko od toga da su to najbitnije stavke koje bi se isplatilo redovno nabavljati. Imate internet pa pogledajte cene u prodavnicama u okruženju, uglavnom su iste ili još veće. Čak ni u Bugarskoj više nije nešto jeftinije, a o Hrvatskoj i Bosni da ne govorim kad je u pitanju hrana. Budimo realni, užasno je, ali ima gde je još užasnije. To je istina, a tako se i situacija lakše podnosi.

Lik

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?
Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.

Ni Hudini nam ne moze pomoci.

pre 10 godina

Ma koga briga za standard? Vazan je rejting, koliki je danas svemocnom aci? Mislim rejting, hahahhahaha...
(Mikula, 1. septembar 2013 13:16)

Nije kriv Aca za ovakvo stanje u drzavi, jer brod je potonuo poodavno... A sto se tice obecanja, pa koji to politicar ne laze vise ili manje?!

Znalac.

pre 10 godina

Hrana je u Srbiji najjeftinija u regionu, i samo se moze ocekivati dalji rast cena hrane, a nikako pojeftinjenje. U Hrvatskoj je sve skuplje u proseku za 50%, u Rumuniji za 10-20%... Samo je niska kupovna moc sprecila mnogo veca poskupljenja.

Aca

pre 10 godina

Narod toliko dobro i vesto kuka da je jednostavno nemoguce ne poverovati da je tako. IMA NAROD PARE i prema tome jos moze da se poskupljuje. Kafici puni ne zaposlene omladine, dobri automobili se voze, telefoni najnovija generacija uz paket sa internetom, svi idu na letovanja, niko ne ide pocepan vec lepo obucen...

MILENKO

pre 10 godina

Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote...

Goran

pre 10 godina

Ako smo počeli racionalnije da kupujemo, pozdravljam, ništa se tu ne razlikujemo od prosečnog Nemca, Holanđanina ili Francuza. Moralo je i to jednom da se desi, nažalost u našem slučaju ne zbog razmišljanja o novcu (štednja), već zbog moranja. Manja kupovina moje porodice nema veze sa manje para - jednostavno više ne želimo da bacamo hranu ili gomilamo garderobu koje skuplja prašinu. Za nabavke su nam obične prodavnice u kraju dovoljne, plus ne gubimo vreme u velikim hipermarketima. Vreme guranja kolica je prošlo.

mozda je zbog neceg drugog

pre 10 godina

Mislim da je promet pao zbog letnje sezone. Ljudi se istrosili na godisnjim odmorima, i sada im treba jedno 2-3 meseca da se oporave. Ja recimo na pocetku godine sam kupovao nesto najosnovnije sto mi treba da prezivim, istu kolicinu robe kupujem i danas. Na godisnjem odmoru nisam ni bio.

valjevac

pre 10 godina

Dragi sugradjani pre nego sto pocnete da krivite trgovce zbog visokih marzi prvo morate da znate neke činjenice. Kao prvo pogledajte otkupne cene žita, mleka, mesa, maline i tako dalje i zapitace te se zašto preradjevine od tih sirovina ne pojeftine, tu stvar nije do trgovaca vec do proizvodjača.
Drugo većina prehrambenih proizvoda je iz uvoza čak i domaći proizvodjaci 70% sastojaka za proizvodnju uvozi pa cenu finalnog proizvoda povecava carina.
Trece imamo najvecu akcizu na benzin u evropi a najslabiji kvalitet pa i to povecava cenu finalnog proizvoda jer se na prevoz trosi vise.
Četvrto, vecina svari koje jedete i pijete se uvozi pa pored proizvodjacke i trgovacke marze potrosaci placaju i uvoznicku marzu koja je verovali ili ne najveca.
Iz svega iznetog a ovo je kraca verzija prozvodi u Srbiji su skupi zbog drzave i uvoznickog i proizvodjackog lobija a ne trgovaca jer 80% onoga sto prosecna srpska porodica kupuje uvozi ili proizvodi 5-6 firmi.

Mirko

pre 10 godina

(Marija-Buje, 1. septembar 2013 11:24)
-----------------------

Sve je to u redu Marija ako to sto kupite u Lidlu nije od nekih besnih krava ili genetski modifikovanih zitarica i sta ti ja znam.Ako nije onda je to ok..ali ako jeste onda to lose.

Evo i moje istine

pre 10 godina

@Evo istine
jeste tako je ! a zamislite ja sam cak video i Ferari u Srbiji ! Znaci Srbi voze Ferari a kukaju na cenu paradajza !

repus

pre 10 godina

само су поскупљења спас да народ почне да нешто ради и спрема а не чек паре и у продавницу некада је се више радило него данас али и више спремала храна кући да се неби трошиле паре

pera kojot genije

pre 10 godina

@mf: neće ništa iznositi, niti prodavati bud zašto, pošto sav istek roka vraćaju dobavljačima/proizvođačima, a kada vrate proizvođaču, to ide u proizvodnju ponovo.

i ne znam zašto se u tekstu cigarete pominju kao udarac na budžet, to nije životna namirnica, cigarete trebaju da koštaju cca 4€ paklica, pa ko voli neka izvoli. pušenje nije nikakvo zadovoljstvo, ne vidim kako pilići u grlu ujutru, žuti prsti, zadah iz usta, i mnoga hronična oboljenja koja nastaju kao posledica pušenja mogu da budu zadovoljstvo?

U Srbiji je hrana jeftina !!??

pre 10 godina

Ja sam danas na buljaku kupio Lidlov cips 200 gr za 100 dinara. Gde ima nas cips za te pare ?
Tacno je da su trenutno paradajz i paprike jeftine, ali sezona traje samo tri meseca. A onda ce paradajz opet na 200 dinara.

Potrosacko drustvo

pre 10 godina

Ali zato oko ce da mi izvade kada kazem da iPhone 5 ili Samsung Galaxy S4 nije NEOPHODAN vec je to cist luksuz + mora obavezno da se ima i mobilni internet (koji isto kosta boga oca svaki mesec). Ma ljudi od usta odvajaju samo da bi imali neki fancy smartphone iako za njihove potrebe moze da posluzi i telefon od 100 evra.

Djordje NS

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?
Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.
(Lik, 1. septembar 2013 11:03)

@ Lik A čiji su puleni uništili ovu zemlju 90-ih, sankcijama, ratovima, pljackom svega i svačega, inflacijom od 35000% mesečno? To su po tebi verovatno bili stimulansi za našu privredu. To ako ti imaš pamćenje od danas do sutra je tvoj problem ali nismo svi takvi.
A to da Vam ide od ruke po pitanju hapšenja prethodne garniture pitao bih te samo to da navedeš ko je to uhapšen i pravosnažno osuđen od njih? Navedi nekog?
I još kažeš pošto su ovi prethodni sve upropastili, vi sad ne možete za kratko vreme tu nešto da promenite...pa čoveče, ovima treba godinu i po dana da se dogovore ko će šta raditi a paralelno se pripremaju za izbore. Od kad su došli na vlast svi ekonomski parametri su 5 puta gori nego pre toga, vidis i ti to samo si politički ostrašćen (da ne upotrebim neku težu kvalifikaciju koja bi pri tom bila prikladnija).

Mislite malo pre nego sto pocnete da kukate i mlatite po tastaturi!

pre 10 godina

Ja sam danas na buljaku kupio Lidlov cips 200 gr za 100 dinara. Gde ima nas cips za te pare ?
Tacno je da su trenutno paradajz i paprike jeftine, ali sezona traje samo tri meseca. A onda ce paradajz opet na 200 dinara.
(U Srbiji je hrana jeftina !!??, 1. septembar 2013 17:04)

Vidite li vi uopste da ste potpuno promasili temu?
Naime, ZASTO ste uopste kupili cips koji je skup bez obzira koliko je jeftin, pa bio on Lidlov ili bilo koji drugi, pa jos i na buvljaku, koji ko zna odakle i kako stize, ako kukate da ce paradajz i paprika OPET posle biti skupi?
Zar niste lepo mogli da za te pare od seljaka kupite KROMPIR i paradajz, papriku i luk pride, pa da lepo napravite jedan dobar becar paprikas i da imate sta da jedete vise dana?

Istina

pre 10 godina

Ali zato oko ce da mi izvade kada kazem da iPhone 5 ili Samsung Galaxy S4 nije NEOPHODAN vec je to cist luksuz + mora obavezno da se ima i mobilni internet (koji isto kosta boga oca svaki mesec). Ma ljudi od usta odvajaju samo da bi imali neki fancy smartphone iako za njihove potrebe moze da posluzi i telefon od 100 evra.
(Potrosacko drustvo, 1. septembar 2013 10:36)

Tacno tako:))
Evo ja imam komsinicu koja zaradjuje oko 32000 u privatnoj firmi i da zlo bude vece pre par dana je kupila laptop na otplatu(neznam na koliko rata) od 138 000 dinara(ima racunar u kuci),mobilni za 56000(takodje vec ima dobar telefon).
Nisam napomenuo da zivi sa majkom i sestrom koje takodje rade i isto se zaduzuju preko glave a kupatilo u raspadu,valjda je bitnije imati fensi stvarcice nego higijena.
Takvih primera imate koliko hocete.
Mnogi hoce da budu u rangu srednje klase(racunam da je to ona koja ima primanja oko 1000 eura mesecno) ali to nemogu sem da se zaduzuju u nedogled.
Odlozeno na 6,9,12,24,48,60,70 meseci....sve to na kraju stigne na naplatu i tad se shvati da su u problemu.
Neki imaju i kola od 4000-5000 eura a plata 300 eura....to nemoze da se izdrzi.

Ne mogu da vozim 100 km do prodavnice

pre 10 godina

@Dan
Iskljucite racunar i sedite u kola pa se odovezite do Madjarske. Ponesite i novca jer cete pozeleti mnogo toga da kupite kada uvidite svoju gresku. Neke namirnice nisu jeftinije ali su one u manjini u odnosu na ukupno potreban asortiman proizvoda. Za ostale drzave nisam upucen ali u Madjarsku idem redovno upravo zbog nabavke. U kalkulaciju sam, naravno, uracunao i gorivo i putarine.
(bah, 1. septembar 2013 13:22)

Da su kola samo gorivo, ne bih izlazio iz njih, kola su i održavanje, delovi, vanredne popravke,sve u svemu, vožnja sopstvenim kolima vas košta bar 35 dinara po kilometru.

Marija-Buje

pre 10 godina

Dolaskom prave konkurencije, stanje će se stubokom izmijeniti, baš kao i kod nas. Dok nije bilo Bille, Kauflanda i Lidla, kod nas su Konzum i Mercator uspijevali držati cijene besramno visokima, čak višim nego kod vas. Ali, onda dođe jedan Kaufland i SVI spuste cijene za 30%! Konzum je od monstruozno skupog mjesta postao prihvatljiv s cijenama, no svejedno ne kupujem kod njih jer su i takve niske za mene previsoke. U obitelji nas je petero, a prihodi su nam oko 15000 kn tj 2000 eura, što nije puno premda možda izgleda iz vaše perspektive. Samo kredit za stan nam poždere 400 eura pa s troje djece nije lako. Zbog toga kupujemo u Lidlu, a njihovim dolaskom su se cijene drastično smanjile. Evo, na mom računu danas: ćevapi 1kg - 33,98 kn, tj. 4,5 eura. Kad se samo sjetim kako nas je Todorić znao derati s ćevapima po 54 kn za kilogram ( 7,2 eura)...
Vjerujem, uskoro će i kod vas besramnici popustiti čim dođe Lidl.

neko

pre 10 godina

dokle? dok se budemo radovali kao retardi prilikom otvaranja prodavnica strane robe, i dok ne prestanemo da budemo ravnodusni prema unistavanju nase privrede, pogotovo industrije i poljoprivrede, koje nasa okupaciona vlast nemilice gazi za racun stranaca, tj. dok ne proizvedemo nesto sami...

bah

pre 10 godina

@Dan
Iskljucite racunar i sedite u kola pa se odovezite do Madjarske. Ponesite i novca jer cete pozeleti mnogo toga da kupite kada uvidite svoju gresku. Neke namirnice nisu jeftinije ali su one u manjini u odnosu na ukupno potreban asortiman proizvoda. Za ostale drzave nisam upucen ali u Madjarsku idem redovno upravo zbog nabavke. U kalkulaciju sam, naravno, uracunao i gorivo i putarine.

mup

pre 10 godina

Ko da bude potrosac? Ljudi koji rade za 30.000 din?Platite racune i ostaje vam 200 dinara dnevno da napunite kolica koja zahvataju kubik robe u sega-mega marketima.Sa ovim cenama svaki mesecni prihod ispod 150.000 din.za cetvoroclanu porodicu je ivica bede i oskudice.Dokle ja da gledam kako drugi voze nova kola,idu na skupa letovanja,stanuju u velikim stanovima,izlaze u skupe restorane? Zar treba da budem srecan sto sam jeo i stu mi cipele ne propustaju. Neko je oteo nas novac i to radi uz pomoc zakona uz asistenciju policije.To je na zalost svetski proces u kome 5% ljudi poseduju sve,ukljucujuci i nase zivote.U sta se izrodila ta lepa rec demokratija?

Veliki brat

pre 10 godina

Kupovna moć pada, a pogledajte koliko je krševa iz uvoza prošlo kroz placeve polovnih automobila.

A da je svako umesto polovnog audija ili golfa koji je vozila baba do pijaca u Italiji kupio npr. Punto Classic, ne bi se toliko deviza odlilo iz zemlje.
Imaš lepo nov auto i ne misliš bar 5 godina na održavanje. Ovako, kupiš "nemca" i onda svakog meseca daješ u proseku 100e na održavanje (neću da pominjem retke izuzetke kojima auto nije pravio probleme, ali znam da iz mog okruženja gotovo niko nije kupio auto sa kojim nije imao ozbiljnijih ulaganja, samo nije poneko ko se baš razume u auta ili nije toliko ponosan da ne povede dobrog majstora sa sobom).

Naravno, i ovi u FAS-u da su se potrudili da urade malo kvalitetnije, taj novac bi ostao u Srbiji, više auta bi se prodalo i više bi posla imali proizvođači delova.
A to bi bilo okidač za ulaganja drugih svetskih firmi u auto industriju u Srbiji...

Jednostavno, nije mi jasna država koja pušta da se uvozi sve i svašta (pa i 90% havarisana vozila) i time devize iz zemlje odlaze na uvoz đubreta.
A njihovi vlasnici u Evropi još dobro prošli, jer bi morali da plate otpadu da im daju ta auta, tako da su za iste ovako ostvarili veći devizni priliv.

I onda kukamo što nema ni za hleb...

Dejan Stanić

pre 10 godina

Ne pametujte, razlog su previsoke cene i konstantna poskupljenja!!!
Poskupela je struja(i ukinuli 5% za redovno plaćanje), poskupeli je gorivo(nema više 95okt sad sipajte SKUPLJI od 98okt), danas je poskupeo gas za grejanje, MERIX prašak po istoj ceni sada dobijete 8kg(umesto 9kg)... i da ne nabrajam više... Sve je BEZOBRAZNO preskupo - to je problem,a plate i nezaposlenost iste. A i cela Vojvodina se, naravno, snabdeva u Mađarskoj po povoljnijim cenama i veći je kvalitet robe, ostali pogranični delovi Srbije takođe u susednim zemlama(Bosna,Bugarska...) Svi smo mi postali svesni LAŽNIH AKCIJA, sve nam je jasno!!!

Evo istine

pre 10 godina

Ne brinem se ja za standard u Srba dokle god vise komentara i prepucavanja ima na vesti da ce iPhone 5S imati plasticnu verziju u zelenoj (eeeeej zelenoj?!) boji...

Кривокапић

pre 10 godina

Једино решење за ово је да се изгради још једа велики тржни центар за 350 радњи.

Sasa jokic

pre 10 godina

Ne sekiram se ja za bankare i trgovce. Oni su visokim kamatama i marzama prvo nas unistili, a ovaj pad prometa je direktna posledice njihove alavosti! Zasluzili su da propadnu zajedno sa nama.

Zoran

pre 10 godina

""Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

Zaboravio si da su 10 godina unazad a pre njih tvoji puleni uništili i pokrali ono malo što je preostalo, sad bi hteo odmah rezultate?"

Zaboravio si da su pre njih Sloba i Slobini unistili, a tada je SRS zario i palio, a ako se ne secas Toma (tada bez diplome) i Vucic su bili broj 2 i 3, Seki bio broj jedan.

Hoto

pre 10 godina

Neka, neka. Samo im i dalje ostavljajte novac, pa kukajte po forumima da nemate para. Kad sam video tuču na otvaranju H&M, shvatio sam da nekima od nas spasa nema. Sad mi preostali da se damo u pamet.

-nislija-

pre 10 godina

Jesu cene visoke,ali da je standard na visem nivou i to bi se prevazislo...ovo je posledica povecanja nezaposlenosti u Srbiji,plate su realno manje,nazadnjaci najavljivali velike investicije(100milijardi evra) kada dodju na vlast...od investicija ni traga,i ti investitori koji otvore fabrike kod nas uz subvencije drzave daju platu od koje ne moze da se prezivi ni 10dana,a ne ceo mesec...

Budjoni

pre 10 godina

U ekonomskoj politici koju vodi Vlada, gde reforme imaju za cilj samo punjenje budzeta radi moci i licne dobiti 2-3% samoupravnih kapitalista, nema trzisnih zakona. Sve najavljene reforme od "Vunderkinda" bez sustinskih promena, samo ce dovesti do daljeg propadanja Srbije. Umesto promene sistema iz korena, samo se koriste insekticidi za unistenje parazita odnosno naroda. Ekonomiju vode Banke, Kladionice, Menjacnice, Kockarnice, Obezbedjenja, Agencije, Gazde, N.Jezde, N.Dafine i ... Privatizacijom, niskim otkupnim cenama, obecanjima unistiti poljoprivredu. Dovodjene stranih investitora uz podsticaje 10.000 evra po zaposlenom, gde se radi od 10-12 sati uz nadoknadu od 150-200 evra, a u skladu sa Zakonom bez placanja doprinosa, Srbija je eldorado ! Zasto ih nema vise ? Pada potrosnja, pada standard, pada vlada, pada .... AFRICKA SLJIVA NE PADA !

MUNE

pre 10 godina

@MILENKO
"Pa zar nisu Toma Diploma i njegov voljeni Eliot Nes obecali med i mleko ovom narodu?Ja bi se postideo da sam njihov glasac i nebi izlazio iz sobe od sramote..."

A zaboravio si SMESKA kome vodje navijaca vode politiku u svakom pogledu iako on ima najbitnije resore.

Ma a

pre 10 godina

Neka, neka. Samo im i dalje ostavljajte novac, pa kukajte po forumima da nemate para. Kad sam video tuču na otvaranju H&M, shvatio sam da nekima od nas spasa nema. Sad mi preostali da se damo u pamet.
(Hoto, 1. septembar 2013 14:54)

Tukli su se zbog vaucera od 1500 din, jer je prvih 300 u redu dobilo vaucer.

Bane

pre 10 godina

Neka im pada promet. Sa istim prihodima, prosečan Srbin imao bi šta da stavi u korpu prema cenama koje imaju trgovinski lanci recimo u Mađarskoj. U Srbiji su na sceni poslednji klošari i lešinari koje zbog nečeg nazivaju trgovcima. Ali, što neko reče, gospodin Srbin više voli da sedi kod kuće nego da se uključi u neki bojkot ili demonstraciju. A zašto to niko neće? Zato što smo mnogo podeljeni. Podeljenost je ahilova peta na ovim prostorima.

Realan

pre 10 godina

Slažem se sa većinom stavki, sem sa osnovnom, a to je da je stanje ne za trećinu gore, nego 5x gore... Prosečnu platu od 45000 koju ste naveli ne vidi 3/4 Srbije. Možda taj prosek i ispadne kada se uračunaju Bajatovićevih 2mil. din, i slične plate... A dokle? Pa dogle god trpimo, a mi smo u tome poznati! Nikoga na svetu ne može vlast toliko jahati, koliko nas može...

Pametnjaković

pre 10 godina

Samo revolucija može da nas spase, ovi ne znaju šta rade, ma ko da je na vlasti, radi protiv Srbije, to su sve nesposobni promašaji. Oni umesto da stvaraju klimu konkurentnog tržišta, umesto da donose antimonopolske zakone, oni sve rade suprotno od toga, ko da namerno rade tako. Političke partije Srbije su jedini neprijatelji Srbije. Njih se rešimo, rešićemo se svih problema. Ali moramo da ih se trajno rešimo, da ne bi posle ponovo sve upropastili.

Novinarstvo!?

pre 10 godina

"A taj zapadni šablon po kome se pišu vesti" (šta, kazne vas ako ga se ne držite?) "postao je nepodnošljivo dosadan", kaže Hristoljub Bogićević iz sela Donje Brijanje u okolini Niša.

Branka

pre 10 godina

Dokle?

Dok narod ne shvati da sto pre izadje na ulicu skine sve politicare, zabrani politicke stranke zakonom i novim ustavom i napravi sam svoj Narodni parlament u kome ce sedeti obicni ljudi iz naroda koji ce raditi u interesu gradjana i drzave a ne protiv njihovog interesa, nama nece krenuti bolje.

Sto pre to shvatite vece su nam sanse da isplivamo iz ovoga i dignemo Srbiju na noge.

Sto kasnije to shvatite izvesnije je da dodje do haosa gde ce se ljudi otimati i oko hrane na ulicama.

zanesenjak

pre 10 godina

(U Srbiji je hrana jeftina !!??, 1. septembar 2013 17:04)
Gospodine, cips nije hrana nego djubre koje nije zdravo jesti.
Sto se tice paradajza i paprike, verovatno ste culi za rec ZIMNICA, to znaci da od tog jeftinog paradajza i paprike moze da se napravi mnogo toga sto se koristi u ishrani cele godine. A Vi se samo hranite vasim cipsom.

wise man

pre 10 godina

Otkud sad ovo? Dva dana nam Vucic i Dacic govore kako je sada sve bolje nego pre dana. Idemo napred. Niko nam nista ne moze.

Bolje vi to izracunajte ponovo. Di bi nas Vucic i Dacic lagali? Nisu oni takvi.

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Pa kad dođe "Lidl" sinuće nam.
Padaće do onog dana kada prestanemo da odlazimo u "Ideu", "Merkator", "Delez", "Metro". Imamo "DIS", "Univereksport", imamo domaće paste za zube, praškove za veš (ne "Henkel"); domaće papirnate, sveska za školu i bojice, domaže salvete, paštete. Normalno je da kupujemo uvoznu tehniku (ja kuoio majci "Alfa plam" šporet), smisleno je da kupujemo sve domaće što ima smisla.

ovde zivot ubija

pre 10 godina

lepo ja govorim godinama bice pune radnje ali naroda nece biti u njima a koliko ja vidim ka tome se ide.Marze su najveci problem necu da imenujem proizvod domaci kod nas je 23 dinara a isti taj iz Beograda dok ode u Tivat sa porezima i transportom marzom i svime kosta 18 dinara.
Ja gledam da stedim i naravno da necu da bacam pare na suhomenaste otrove vec ih sam spremim ispecem pa secem barem znam sta jedem.
Sve u svemu alavost je cudo. Ni voce ni povrce nije bolje. Na pijaci kilo breskvi 80 dinara iste te u grockoj 20 i 30 pa svi bi duplo da uzmu e dok je tako nek kukaju prodavci i treba da kukaju. Ovde se nista nikad nece promeniti uklet smo narod podeljeni u svemu od politike do zajednickog bojkota. Molim se svaki dan da mi daju novi ugovor i da odem odavde i da zivim ko normalan covek. Ovde ovakav zivot ubija ljudi ubija

zozonko

pre 10 godina

Od jula do jula, za godinu dana jos losije zivimo. Eh, kada se setim naprednjackih obecanja: samo da mi dodjemo na vlast, sve se menja.
Eto, dosli su na vlast i sve je gore nego ranije. Sve dok udruzenja potrosaqca budu pasivno sve posmatrala, dok ne bude velikog, javnog, opsteg bojkota monopoloa i monopolista na srpskom trzistu, bice nam ovako. Kod nas se nista ne menja vec skoro 20 godine. Pre nekih mesec dana, slucjano sam nasao stari magazin iz jula 1995 godine. Teme iste, muke iste, a proslo je 18 godina. Sramota. Tada smo za hranu izdavajili skoro 40% budzeta, danas jos vise. Imali nade da u ovom drustvu nesto i nekada krene na bolje.

Rob

pre 10 godina

Inflacija je monetarni fenomen, sa Jorgovankom na celu NBS ocekujte inflaciju, a sa trenutnim politicarima ocekujte deveti krug Pakla..

ДОМАЋИ ИЗВОЗ

pre 10 godina

Да би у Србији грађани боље живели, Влада мора финансијско-економским мерама да створи СТАБИЛНЕ услове за развој и производњу домаће робе за ДЕВИЗЕ у:

1). ПОЉОПРИВРЕДИ (наводњавање, донације, стакленици, гарантоване цене,...),
2). ПРЕРАЂИВАЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ (пратећа ауто-индустрија, прехрамбена,..)
3). ДОМАЋИ ТУРИЗАМ, пре свега здравствено-бањски и сл. (планине, језера, манастири, етно-центри на селу, археолошка налазишта,...),
4). ПРОИЗВОДЊУ ЕКО-СТРУЈЕ (изградња нових језера, ветро паркова,..)

У том циљу на првом месту је потребно да РЕАЛАН курс Евра прати РАСТ ЦЕНА НА МАЛО, тј ”референтну” стопу НБС, која износи 11% на годишњим нивоу, што би одговарало свим произвођачима домаће робе за продају за девизе, а луксузна роба из увоза би била скупља.

Данашњи прецењени курс динара, и висока Затезна камата (16-18%) одговара партијским УВОЗНИЦИМА и транге-франге трговцима и повериоцима, што је погубно за домаћу производњу, пољопривреду, туризам,..

winston

pre 10 godina

Neće da može, prvo ide ono logično, pakovanje tih tvojih u zatvore a to kao što vidimo ide prilično dobro pa ćemo onda dalje.
(Lik, 1. septembar 2013 11:03)

A sto malo i radikale i socijaliste u zatvor. Ja ne mislim da su losa vremena pocela za vreme demokrata, nego za vreme Milosevica. Isti oni sto su upropastili Srbiju, danas opet sede u foteljama, a nemaju iskustvo u demokratiji pa ne znaju sta da rade, nego se samo grabe za jos vise fotelja. Stano su u nekoj kampanji i samo kritikuju, a nista ne rade. Da li ti mislis da bi trebalo Vucic, Dacic, i Nikolic malo da gledaju kroz resetke, za sta su radili 90ih?

Lale

pre 10 godina

Dokle?
Jos nije dno standarda dodirnuto. Bice jos teze. Za ovakvo stanje ne mozemo kriviti nikoga do nas samih. Sve je ovo "domaca radinost" zapoceta 80ih i doradjivana kroz decenije. Najgore je sto mi to necemo da shvatimo. I dalje nam kipi u glavi, mada ako je za utehu, mnogo manje.

1%

pre 10 godina

Evo, na mom računu danas: ćevapi 1kg - 33,98 kn, tj. 4,5 eura. Kad se samo sjetim kako nas je Todorić znao derati s ćevapima po 54 kn za kilogram ( 7,2 eura)...
Vjerujem, uskoro će i kod vas besramnici popustiti čim dođe Lidl.
(Marija-Buje, 1. septembar 2013 11:24)

Marija, hvala na ukljucenju u polemiku..ali...mi vec ovde imamo cevape po 4,5UER ( oko 500din ) i to je za veliku vecinu misaona imenica da ih mogu kupiti. Nije ovde stvar u Tempu, DIS-u, Maxi-u ( nase trgovine ), i mogu da dodju drugi...stvar je ukupovnoj moci , koja je ovde katastrofalna.
Zao mi je sto se u ovu polemiku nisu ukljucili "visoko obrazovani" BOT-ovi koji su samo strucni za daju plus ili minus , zavisno od toga u kom kontekstu procitaju "Vucic"...

Zg

pre 10 godina

"Moja kravica 2.8%" u Hrvatskoj (Mercator/Billa): 5.7 kn = 0.75€
"Moja kravica 2.8%" u Srbiji (Idea): 85 din = 0.75€

Vama je to mlijeko lokalno (valjda; Imlek je beogradski). Nama dolazi iz/preko BiH. Cijene ostalih mlijeka također su jednake.

Komšije, imate problem...

Maserati

pre 10 godina

Odavno sam prestao da kupujem na veliko u velikim trgovinskim lancima, jer sam shvatio da kao kupujem na akciji, a onda i vise trosim i jedem i na kraju mi se vise hrane i pokvari pa moram da bacam. Na pijaci kupujem kod par ljudi kod kojih sam ustanovio da imaju kvalitetnu robu i koji mi daju da kupujem voce i povrce na komad. Meni dobro jer jedem sveze i kvalitetno svaki dan, a oni imaju stalnu musteriju i promet. Za kozje mleko, jaja i med sam se organizovao preko ljudi do kojih sam dosao po prijateljsim linijama, pa se nadam da i to kupujem kvaliteno. Imam srece pa nemam finansijskih problema kao vecina u Srbiji, ali sam hteo da kazem da i oni koji imaju ne moraju svoje pare da ostavljaju pohlepnim trgovcima.

the baja

pre 10 godina

Mozemo da pricamo o padu standarda niskim platama i svemu drugom al niko ne pominje razlog za visoke cene. Nedavno sam se vratio iz Crne gore i bio sam zapanjen cenama hra e. Meso, svinjski kare bez koske 380 za kg, nas ejro krem duplo jeftiniji pola kile grand kafe 400 dinara. To nesto ne stima. Pa tu istu robu je valjda lakse i jeftinije razvesti po srbiji nego do CG, pa plus carina i sta jos i onda budejeftinije nego u nas. To su pitanja za nasu politicku elitu. Sta i kad misle da preduzmu po tom pitanju.

Komša

pre 10 godina

Nema prometa pa svi dižu cene da to nadoknade.
Ima pohlepnih koji po svaku cenu gledaju da im profit bude na istom nivou iako je kupovna moć gradjana opala,ali velika većina malih privatnika je prosto prinudjena ili da digne cene ili da zatvara radnje jer su nameti ogromni.
Ogromna javna potrošnja opterećuje budžet:
-nepotrebno zaposleni po opštinskim i državnim službama koštaju nas ogroman novac.
-predasednici opština se voze u limuzinama kao što su A4,A6 i slično a ništa manje pristojno ne bi izgledali u Oktavijama,a oni čije opštine su siromašne mogu i Fabijicu (oko 8.000€) da voze.Šta će im vozači?
-javna preduzeća ne treba da postoje ako to nije nužno-podeliti svim gradjanima Srbije 100% vlasništva tih preduzeća i na taj način ih pravedno privatizovati-ko hoće da kupi nek kupi od gradjana direktno i niko ga više ne može prozivati da je izvršio lopovsku privatizaciju.
Ako to ne uradimo završićemo kao Grci.Država treba da bude servis gradjana ,Srbija treba da bude zemlja gde gradjanii drže veliku većinu kapitala i sredstava za rad u svojim rukama a državni službenici da ZARADJUJU pošteno svoj novac a ne da posao u državnoj službi bude socijalna kategorija.
Onda će nameti biti manji,ljudi će se pre odlučivati da budu privatnici,ekonomija nam neće biti crno tržište.Nećemo skidati plate lekarima,policajcima,vaspitačicama da bi finansirali neki SIMPO i slične.

dejan

pre 10 godina

Kada bi smanjili marze proizvdjaci i marketi bi imali veci promet! U marketu Voli u Podgorici cena ,,Srpskog,, eurocream-a od 0.5kg je bila 1.58 eur ,dok ga kod nas nema ispod 240 din. Ogromna razlika nema sta a plate iste.

eMule

pre 10 godina

@Marija-Buje,

Kauflanf je doso u hrvatsku 2001.g http://www.kaufland.hr/Home/05_O_tvrtki/007_Kronika/index.jsp o kojem vremenu ti pricas :D to je bilo pred 12g

A kad lidl i dodje trebat ce mu najmanje 2g da se prosiri i izgradi a onda dok usljede ostali uglavnm prije ce proci kriza nego sto ce oni svi potvarati svoje poslovnice. Treba se vise orijentirat na veselje kad se zabrani izvoz secerne repe pa seljaci dobe manju otkupnu cijenu, gradjani skuplji secer, kostic razliku a narod festa e jesmo sj hrvate.
Sta pricam o mentalitetu, nece se trgovci sami promjenit treba ih prisilit a to ne moze pojedinac nego promjena mentalnog sklopa svih gradjana s pram vrijednosti roba i usluga.
Drzava je samo usluga/servis gradjana ili nije, ovisi kak se postavis.

sasa

pre 10 godina

kada drzava ne funkcionise sest meseci, a to naziva "rekonstrukcija vlade", normalno je da sve staje. ljudi koji su preduzetnici to najbolje znaju, jer u tom sektoru se oseti stednja najvise, s obzirom da stanovnistvo em ne zaradjuje, em ne trosi. srbija je propala drzava, a ovi "rekonstruktori" su krivi za sve.

Branko

pre 10 godina

Sve dok se ponovo ne pokrene inustrijska proizvodnja i poljoprivreda da bi narod mogao da zaradi nema ko ni da troši. Da bi neko mogao da troši u trgovini mora najpre da zaradi. Kreatori naše ekonomije su mnogo pogrešili da li iz neznanja ili iz namere da nas svedu na zanemarljiv činilac na Balkanu i Evropi. Sproveli su privatizaciju ili bolje rečeno rasprodaju svega što smo imali zamajavajući nas pričom da će nas izvući iz krize mala i srednja preduzeća. Iza privatizacije su ostale posledice kao posle cunamija, ima li odgovornih pošto privatizacija nije bila prirodna pojava već ljudska kreacija koja je sprovedena prinudno.

Sid

pre 10 godina

@valjevac

Poz,

Mozda ne znas, ali u svim ozbiljnim zemljama marze su ogranicene i to u veleprodaji i u maloprodaji sto kod nas nije slucaj, tj ogranicene su marze na hleb, mleko mislim.... prvog Maja, ne u sumu nego na ulicu.

mirko

pre 10 godina

@Evo i moje istine
"a zamislite ja sam cak video i Ferari u Srbiji ! Znaci Srbi voze Ferari a kukaju na cenu paradajza !"

To što si ti video ne znači da svi srbi voze Ferari, već da ga jedan vozi, a ostali gledaju, a to je velika razlika.
Taj što vozi Ferari sigurno ne kuka na cenu paradajza.

Vladica

pre 10 godina

E moj Veliki brat,
kupis novog punta i za 5 god izgubis oko 4.000, a vozis relativno bedan auto, ili izgubis 5000 pa vozis solidan (punto sa klimom i ostalim u paketu) - a kupis recimo Lagunu staru 5-6 godina i izgubis isto toliko, samo sto vozis auto 3 klase iznad. Ja sam recimo kupio pre 3 godine Lanciu Lybry, 8god staru, za 3000, ulozio sam ukupno 1200 do sada u nju (u startu 900 i jos nesto sitno posle) i izgubicu sledece godine manje od 2500 jer je cena oko 2000 sada i ne verujem da ce jos mnogo dole za godinu, da sam uzeo punta novog - ulozio bih sigurno jedno 500-600, i pukao bih oko 4000 i ne bih imao ni 20% udobnosti i komfora nit prostora sto pruza Lancia (o kozi, ogromnom gepeku, sjajnoj dvozonskoj klimi, stabilnosti na drumu i ostalo da ne pricam).
A sto se tice nasih trgovaca - evo juce sam umro od smeha kada sam video u jednom supermarketu "akciju" - deterdzent sa skoro 2100 na nepunih 900 rsd - da li to market hoce da mi kaze da im je marza bila preko 150% tj preko 1200 dinara????? (posto i na tih 900 sigurno imaju finu marzu)
O stalnim akcijama kad neki suhomesnati proizvod sa 1400 sklizne na 800 da ne pricam - samo neka drzava usvoji da je OBAVEZA prodavca da istakne i marzu - pa ce biti fine revolucije u zemlji protiv lihvara.

mf

pre 10 godina

kupim juce sir fetu 500gr. 200 dinara a redovna cena je 280 din....e sad kolika je marza na tu redovnu cenu kad imaju zaradu i na 200 din.

IZNOSICE oni jos malo robu na ulicu i davati i ispod cene da ne istekne rok nastave li sa ovako pametnom poslovnom politikom, a sta i ocekivati kad se menadzer postaje preko noci

tačno dokle

pre 10 godina

"Prvo se odriču vode i sokova.."Voda je za malo više od godinu dana poskupela za preko 50%,cene struje goriva plate pa i evro ni približno nisu toliko, gde je razlog ?Grabež i nezasitost, pohlepa da li trgovaca ili da kažem prozvođača to se odnosi i na ostale artikle ali ovo mi je bilo najdrastičnije, najmanje rada pa i troškova a maksimalno poskupljenje.

MITA

pre 10 godina

Logika: Nema prometa-Prodaje zbog slabe platezne moci gradjana, pa ce sve poskupeti, pa neka plati onaj ko mora ili ima potrebu za takvom robom ili uslugom i time prodavcu nadomsesti gubitak zbog manjeg prometa-prodaje !

Marko

pre 10 godina

Mogu samo da potvrdim što je već rekao Dejan u top komentaru. Cene su bezobrazno visoke i trgovina se seli u sivu zonu koja naravno nije u evidenciji. Struja, gas, hrana, benzin, sve je otišlo gore. Dodao bi i porez na imovinu koji je meni u Novom Sadu ravno 200% veći nego prethodnih godina. I država dobije to da sam TV kupio u Madjarskoj, hranu uzimam od pouzdanog dobavljača po istom principu. Znam da nije odgovorno u smislu PDVa, ali nemere više ovako.

Vladimir

pre 10 godina

Promet ne bi pao ni za jedan % kada bi trgovine imale cene koje su u odnosu na plate porasle bar za 35-40%. MOzete vi da pisete inflacija ovoliko i onoliko, ali svi mi vidimo da sa svakim sledecim odlaskom u kupovinu, neke su se cene PONOVO POVECALE. I tako lepo ljudi odustaju od kupovine jednog po jednog artikla, a tek to sto jos uvek uspevaju da kupe pa makar i cekovima, to je kao da ljuljamo voz kako bi izgledalo kao da se jos uvek krece, ali je na zalost odvno VOZ stao.
E sad zasto su kod nas ovako razvijeni monopoli ili oligopoli, koji se mozda cak i dogovaraju (aa neko ce to da provali za jedno 10-ak godina) to nikom nista, a drzava ni na koji nacin ne pokusava da zastiti potrosace, jer je verovatno i sama na neki nacin umesena u sve to...

Nika

pre 10 godina

Nemojte kupovati solidarno i cene ce pasti.

A kad padnu cene ljudi ce kupovati. Dakle sve je u solidarnosti ne u prometu.
Promet ide trgovcima cena kupcima.
Ovo zadnje je naucna fantastika u Srbiji jer narod nije solidaran niti ce ikada biti.Zato ce placati toliko koliko je placao i jos vise.
Vise solidarnosti=manje cene.
Manje cene=vise prodaje vise prometa.
Vise prometa=veci izbor po jos boljim cenama.
Ali sve to nece biti dok nema-solidarnosti.

narod uvek nadje resenje kad drzava nije fer

pre 10 godina

Pohlepna drzava je kriva za sve. Oni su stvorili monopoliste i kartele koji diktiraju cene.
Veca marza=veci PDV=vise para za drzavu
I plus bio im mali PDV od 18%, pa ga oterali na 20%..... ne bi me cudilo da opet povecaju!

Wien

pre 10 godina

Jednostavo kada konkurencija dodje u smislu inostranih marketa stanje i cene u Srbiji verovatno će biti bolje.Do tada polako će sve propadati.Kupovna moć građana je i daleko gora isključivo zbog pljačke domaćih proizvođača koji nemaju pravu konkurenciju i diktiraju cene kako oni hoće.U stvari više su pohlepni.Država ćuti i pušta i h da se bogate,jer su i političke partije sponzorisane od njih...i tako sve u krug.Do ponavljam,konkurencije!

mix

pre 10 godina

Morbidna ideja o siromašnim građanima i jakoj državi pokazuje rezultate.
Dinkićeva,Miškovićeva i od sličnih ostvarena ideja da se zaposleni ne plaćaju,je dovela do toga da domaće proizvode i nema ko da kupi.Domaća proizvodnja umire,ne može naš sok da se proda u EU,sve da je bolji i jevtiniji.
A možda država bez građana?Možda upali....

Aleksandar

pre 10 godina

I nadrndane cene. A sto se tice siromastva, ni jedna drzava ne reaguje po tom pitanju. Svi nesto kao "resicemo", a samo gledaju svoju zadnjicu.

Zarko

pre 10 godina

Neka gospoda iz deleza,agrokora,mercatora,veropulosa,lurdya,disa,amana....smanje marze pa da vidis kako ce da se vrati promet za bar 10-15% vise. U disu kao sve jeftino a cevapi na akciji skoro 500din? pileci file preko 700din? Aman kao jeftin a dezodorans nivea skoro 300 a ima ga i po 240,jaffa preko 100din nekoliko din skuplja i od maxia. Idea o njoj ne treba ni pricati,kao ni o maxiju. Cak ni maxi nema vise onako dobre vikend akcije. NEKA IM SE SVE POKVARI I NEKA SVE POZATVARAJU.

andrej

pre 10 godina

aj se kladimo da ce zbog ovoga morati poskupiti namirnice za 20-30%!

zbog glupih poslodavaca(gledam svoje dupe)i glupih trgovaca(obogaticu se preko noci)svi trpe stetu!i jos jedna stvar svi koji su u mogucnosti pri granicnim prelazima sopinguju"preko"jer je tamo gle cuda jeftiniji domaci proizvod nego kod kuce.zanimljivo jelda?

ce gevara 1950

pre 10 godina

zanimljivo da cene ne padaju vec rastu.e,od veceras zabrinuti za egzistenciju imaju razbibrigu gledajuci farmu 5.ja sam striktno zabranio da se gleda farma u mom prisustvu.mngi ce biti tih meseci odsutni iz stvarnog zivota i posla.

peca

pre 10 godina

Danas sa starijim sinom bio da kupi neke jeftine patike za kišu.U radnjama okom Grčkog centra sve vrvi od naroda I "popusta".U Sport Vižnu odemo jer sam tamo pre 2 meseca mlađem kupio patike po 3000-Lonsdale.Danas 4290-SNIŽENE.Ko je ovde lud, a skoro 90% artikala je staro 3 I vise godina.
(ludzbunjen, 1. septembar 2013 19:55)
Ja sam isto bio tamo ali u petak i te patike jesu bile 4290 ali sa popustom od 50 odsto.Platio sam ih 2100 din i stvarno ne znam u šta ste vi gledali.

Raznovrsno

pre 10 godina

@Mislite malo pre nego sto pocnete da kukate i mlatite po tastaturi!

Moze da se zivi i u Srbiji, od juna do septembra becarac, od septembra do decembra kupus, od decembra do februara kiseo kupus a onda dijeta do juna ! I naravno sve moze i sirovo, struja i gas su poskupeli. Ili kuvanje posle 12 nocu, moze i to.

Antibot kao antodot

pre 10 godina

Meni svo vreme ljudi iz Vlade pricaju da mi je bolje. Ne znam kome da verujem, njima ili svojim ocima I novcaniku.
(fidel, 2. septembar 2013 09:46)

Veruj botovima. Oni će ti lepo objasniti baš to, da je najvažnije verovanje, a ne stvarnost. Počni jedno od sledećih jednostavnih vežbi, odnosno sspasonosnih mantri, koje treba izgovaati svaki put kad se sablazniš zbog cene nečega, dakle barem šest puta dnevno:

"Iskreno verujem da Gospodin Vučić bla, bla ...", "Duboko sam ubeđen da ova vlada bla, ba, bla ...", "Dobro je što najzad imamo nekoga kao Gospodin Vučić koji bla, bla, bla ...".
hoćeš, mo

Ono "bla, bla, bla" možeš po izboru da zameniš sa "radi isključivo za dobrobit građana Srbije", "brine o interesima Srbije", "nepokolobeljivo vodi Srbiju u bolju budućnost".

Ako hoćeš nešto malo začinjenije, ispred ili iza "bla, bla, bla" možeš umutiti jedno "za razliku od prethodne vlade". To ne kvari ništa, a uvek prijatno pojačava opšti (bez)ukus.

Radomir

pre 10 godina

(mf, 1. septembar 2013 11:27)
kupim juce sir fetu 500gr. 200 dinara a redovna cena je 280 din....e sad kolika je marza na tu redovnu cenu kad imaju zaradu i na 200 din.
---------------------------
O ovo me je već bilo tekstova i komentara. Ja sam objasnio o čemu se radi. Ukratko to nije FETA od mleka već od melase na bazi hidrogenizovane biljne masti koja se uvozi. Od ove godine sve više mlekara to radi, pa čak i IMLEK. Potvrđeno i provereno. Cene će biti niže ali kvalitet još niže. Nadrljali smo skroz.

Struka

pre 10 godina

20% cene proizvoda je PDV, 10-15% cene proizvoda je trošak transporta, uvozničke marže 20-300% (da trista), carine 0-10%, porez na dobit 15%, struja poskupela 11%, registracija za kamion (uopšte za vozila) bezobrazno visoka,...

U svim udžbenicima iz ekonomije piše da se ovo svaljuje na potrošača. Dakle, potrošači, udružite se i preduzmite nešto, ima vas 7 miliona.

mudroser

pre 10 godina

@ Dan,ako daješ informacije neka budu tačne (ne kao ovdašnji novinari) za Mađarsku i ostale nabrojane zemlje ne znam ali iz Bugarske sam došap pre nesec dana,Cene na moru Nesebar približno kao kod nas nešto jeftinije nešto skuplje sve u svemu jeftinije.

ludzbunjen

pre 10 godina

Danas sa starijim sinom bio da kupi neke jeftine patike za kišu.U radnjama okom Grčkog centra sve vrvi od naroda I "popusta".U Sport Vižnu odemo jer sam tamo pre 2 meseca mlađem kupio patike po 3000-Lonsdale.Danas 4290-SNIŽENE.Ko je ovde lud, a skoro 90% artikala je staro 3 I vise godina.

mirko

pre 10 godina

@Aca
" Kafici puni ne zaposlene omladine, dobri automobili se voze, telefoni najnovija generacija uz paket sa internetom, svi idu na letovanja, niko ne ide pocepan vec lepo obucen..."

10% populacije ima i može,
Njih vidiš po kafićima i oni izlaze u provod i voze skupe automobile.
Ako bi malo bolje obratio pažnju, shvatio bi da uvek vidiš jedne te iste ljude.

Oni nisu reprezentativan uzorak.

Oni koji kukaju i koji nose staro i iznošeno, nigde ne izlaze, ne idu po kafićima i ne voze nikakve automobile. Njih iz tih razloga nikada i ne vidiš, a oni predstavljaju veliku većinu ljudi koji žive u ovoj zemlji.

Ti očigledno spadaš u one prve, pa zato ne možeš ni da poveruješ da postoje i ovi drugi, a kamo li da su ti drugi u velikoj većini.

Александар Џунић

pre 10 godina

Па мора да падне кад народ осирумашује, а политичари "увозе инвестиције", где се разни дистрибутери множе ко зечеви и са робом сумњивог квалитета упропаастише не само домаће продајне ланце, него по највише оно мало домаћих произвиђа. У сендвичу смо економског уништавања. Оног дана кад закуцате на врата кредитора, врло брзо вам увале црв од намета да морате да укинете царине, уз објашњење да је то одлична стимулација невљалих домаћих монополиста. Ту жвакуо воли народ да чује из уста разних Лабуса и Динкића (пулена ММФ-а). Само се заборавља, да ти који се радују јефтинијим производима, убрзо остају без посла. За ових 10 година полотичке и економске "слободе" све што је радило је уништено, распродато, упропашћено. А крајњни резултат је стрмоглав у бескрајон. Радујте се још данас, јер сутра ће бити много горе!

Do 1600 kubika 95%, do 2000 kubika 153 %, preko 2000kubika 250%

pre 10 godina

@Veliki brat broj 1
"A da je svako umesto polovnog audija ili golfa koji je vozila baba do pijaca u Italiji kupio npr. Punto Classic, ne bi se toliko deviza odlilo iz zemlje. "

Mali domaci auto vi lepo kupite sebi i vasoj deci. Ja sam pre 25 godina imao saobracajku i ostao invalid jer se tada, kao sto vi predlazete, drzava brinula o domacoj industriji i devizama. Slomljene noge, slomljena kicma, ali devize su ostale u zemlji !

Uzalud Vam trud svirači

pre 10 godina

U želji da poslovanje prilagodim vremenu u kome bi kupcu olakšao kuovinu, morao bih da za bankarske usluge naplate platnim karticama izvojim dodatnih 3 do 5 % za svaku transakciju, plus mesečno održavanje, plus 35 dinara za svaku transakciju ispod 1000 dinara i plus na sve to PDV! Ko tu onda najviše strada? Pa kupac naravno jer, primetićete kako su u piljarnicama proizvodi skuplji i za 30-40% jer imaju mogućnost naplate platnim karticama, a onda neko priča o borbi protiv monopola gde veliki trgovački lanci za takve usluge bankama plaćaju mnogo, mnogo manje pa im je delom i roba na rafovima jeftinija ali ne puno. A država priča o istim uslovima za sve, ma nije valjda. Onda poreznici prvi zakucaju na vrata onih koje najlakše mogu da zaplaše i da im naplate kazne ili blokiraju račune. Zašto B92 ne istraži i ovu temu do kraja? Inače kupovna moć je opala jer narod ne može da plaća ovolike namete i prinuđenu krađu trgovaca. Taj krug nije začaran već jasan ko dan.

Plebs

pre 10 godina

@ludzbunjen
Sve te sportske prodavnice imaju 90% lagera od pre 2-3 sezone. Kupuju se na palete po ceni od verovatno ne vise od 10$-15$ po paru. Pogledajte modele iz Djaka, SportVisiona, Planete... i idite na sajt proizvodjaca i probajte da ih nadjete. Good luck.

A ovamo ih prodaju po 70-80$ pa i 100$!

subotica

pre 10 godina

Prošle godine u ovo doba je počela moja porodica da "steže kajiš". Da bi mogla da stavim ručak na sto - ja sam preskakala moj deo obroka...i lagala sam da sam već jela...Počela sam da mršavim, iako nikad nisam bila debela...sada već pitaju da li sam bolesna. Nisam. Došlo vreme da jedem na dan jedanput da bismo imali na neke druge stvari -RAČUNI !!!!. Više neću moći ... Gotova sam...Ali živimo bolje, zar ne?

istina

pre 10 godina

@vladica:evo ja sam uzeo novog punta 2010 g. i nisam dinara ulozio u njega,cak i kada sam ga kupio na kredit, samo sipam benzin i vozim. Osim naravno sto sam dao pare za registraciju i redovan servis, tako da pricas gluposti da se mora uloziti 500,600 evra u NOV auto??? Ne znam za cega i u sta????