Petak, 23.08.2013.

16:40

Zakerberg: "Pristup internetu je ljudsko pravo"

Izvor: Washingtontimes

Zakerberg: "Pristup internetu je ljudsko pravo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

mariner

pre 10 godina

srbi kad pricaju o ljudskim pravima na prvo mesto stave pravo na grickanje kiselog kupusa i ispijanje mlakog piva u nekom in kafeu. a posle se naljute na americki imperijalizam... jel ima neka agencija za zamenu nacije? ne mogu vise medju ovim budjavim polupismenim sveznalicama.

Swedenonline

pre 10 godina

A bre, kao da ste iz gladi pobegli, nemozete da zaspete dok frizider nije krcat a prodavnice na svakom cosku prepune robe? Uskoumna prioritiranja, ko jos razmislja na taj nacin? Ziveti u Evropi a rezonoivati kao u gladnoj Africi!

lev

pre 10 godina

Jeste ljudsko pravo, ali ne valja ni da se preskacu koraci. Ne ide da uvedes net, a da nema struje, ili da na facebook ides iz poljskog wc-a, zar ne? Dok vodu pijes zajedno sa slonovima i przis skakavce jer za svoju dnevnicu ne mozes da kupis ni pertlu od patika, iako su ti stotine njih prosle kroz ruke samo danas. Koje je to licemerje covece.
A drugo, ti si jedan od poslednjih ljudi koji moze da prica o ljudskim pravima - gde je pravo na privatnost, kad si toliki filantrop, kreni prvo od tvog fejsbuka. A ne da mi se na svakih godinu dana restartuju podesavanja za privatnost na public.

Swedenonline

pre 10 godina

Mislim da je u švedskom ustavu stoji pravo na pristup internetu, naravno o svom trošku. Ovde bih radije video pravo na recimo veknu hleba dnevno i slične stvari, ni internet ne valja na prazan stomak.
(Pravnik, 23. avgust 2013 19:20).. netreba da mislis, jeste i prvo i drugo, bez ogranicenja tipa o svom trosku. U socijalnu normu ulazi stanarina, rezijski troskovi, prehrana, odeca, zdravstveni troskovi sa lekovima, tv pretplata takodje pa i internet. Sveukupno, za samca od oko 800€ pa na dalje.

113

pre 10 godina

Ne vrti se ceo svet oko interneta. Mnogo je lepse druziti se sa zivim ljudima. Ljudske vrednosti su mnogo lepse , a ovaj je poceo opasno da smara i filozofira.

EU Citizen

pre 10 godina

@Halle-ON
Moj nick je ironičan, i mnogo bih rađe živeo u SAD nego u crvenoj, propaloj EU. A ne vidim nijedan razlog zašto sin bogatih roditelja ne bi imao razne prednosti u životu, pa valjda ne želimo da u svakoj generaciji krećemo iz početka i ukidamo stimulaciju koju predstavlja stvaranje povoljnih materijalnih okolnosti za vlastitu decu: na onima čiji roditelji ili preci takve mogućnosti nisu stvorili je da se prosto više trude i da to sami prevaziđu, a slobodno tržište se samo stara za jednakost šansi, jer nikome nije u interesu da zaposli nesposobnog sina bogatih pre nego sposobnog sina siromašnih roditelja. Vi biste, u suštini, da se neko ko je radio celog života baš da obezbedi lakši start svojoj deci, pljačka da bi se osigurala nekakva nemoralna i veštačka "jednakost" jer bi neka komunjara htela da isteruje svoje izopačene predstave o "pravdi". Takođe, vaš primer sa biciklom je potpuno besmislen, jer internet niko nije "besplatno ostavio", već ga čini ogromna i skupa infrastruktura u koju provajderi investiraju vlastiti novac, koji valjda treba da povrate i nešto zarade. To bi, naravno, mogla da radi i država, "besplatno", to jest tako što bi Peru koji je uložio rad, trud i znanje i zaradio, oharačila da bi Paja dobio nešto što nije ni zaradio ni zaslužio, ali davno je utvrđeno da je sve što radi država uvek skuplje i neefikasnije od slobodnog tržišta, a pravo ime za tu vašu vrstu "pravde" je crna nepravda i perfidno i nemoralno pljačkanje boljih u korist gorih.

Halle-ON

pre 10 godina

@EU citizen imas stavove gradjanina SAD a ne EU. Da bi tvoji stavovi bili ispravni potrebno je da svaki covek krece od jednakog nivo. Na primer sin bogatasa nasledice kompanije, dobice najkvalitetnije skolovanje a pritom prstom nece mrdnuti. Sin siromasnog coveka ce mozda i uspeti da se izbori za skolovanje, ali nece naci posao iako mozda je i 10 puta strucniji od sina bogatasa i nece moci da placa internet i kako je to fer? Druga stvar internet nije vlasnistvo ni drzave ni pojedinca, sadrzaji jesu ali ti sadrzaji su uglavnom besplatni. Zasto bi ikome se dozvolilo da naplacuje pristup tudjem sadrzaju? Na primer ja ostavim bicikl u parku da svako moze da ga koristi, i dodje neko treci da naplacuje ulaz u park jer u njemu moze da se koristi bicikl. Znaci moja materijalna stvar se iskoriscava(na internetu informacija), od trece strane da se stekne korist bez ikakve naknade meni. Internet je vlasnistvo ljudske vrste, i pripada svima nama isto kao i lokalni park. Od koga bi trazio da izgradi put do parka, od posetioca, prodavca kokica ili od opstine tj. drzave?

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

Svaka cast! A kad neka zemlja ugnjetava ljudska prava i uskrati ih svom narodu, odma im posaljite mirovne trupe i organizujte milosrdne akcije pod sifrom NEO i MATRIX! Mora da se zna ko vodu nosi a ko skida megabajte i po kojoj brzini...

sx

pre 10 godina

Kada bi drveće širilo wifi signal, sadili bi smo ga svuda i tako bi naša planeta bila lepa i zelena. Nažalost, drveće samo proizvodi kiseonik koji dišemo.

Sava

pre 10 godina

Malo preteruju s tim izjavama da je pristup internetu "ljudsko pravo", istina je da sve vise zavisimo od interneta u smislu da se sve vise podataka cuva na serverima a ne lokalno, a za obicnog korisnika to znaci pristup tim podacima gde god da se nalazite pod uslovom da imate pristup internetu! Ono sto je razocaravajuce jeste da velike kompanije ne potenciraju na sirokopojasne konekcije na globalu mrezu zato sto brinu o svojim korisnicima nego zato sto tako mogu da vam plasiraju svoje reklame i drugi sadrzaj koj uvecava njihov profit.

Sholy

pre 10 godina

Ne znam kako stavljanje pristupa interneta u okvir ljudskih prava moze biti docekano negativno. To samo znaci da vam drzava mora garantovati pravo na internet, odnoso ukoliko zelite pristup - mora vam biti omgucen. Ali ukoliko ga ne zelite, niko vas nece terati...

lili

pre 10 godina

eh, u komunisticko vreme moj tata bio sanitarni inspektor, pa tako komunjare smislile da idu inspektori po nehigijenskom naseljima raznih tipova da uče prost puk šta su to bakterije, zašto je važno koristiti deterdžent, koliko je neophodno redovno se kupati i ići kod lekara.... sluša ti jedna mučenica tu tiradu i kaže: "dajte vi meni svakog dana da pojedem parče 'leba a ne deterdžent"...

tako i ovaj priča o ljudskom pravu na itnernet u svetu u kome je jedna trećina planete hronično gladna, a druga trećina je ispod ivice siromaštva.... koji bolid....

Rango

pre 10 godina

Internet jeste definitivno jedno od osnovnih ljudskih prava koje bi trebalo da je zagarantovano svakom čovjeku na zemlji. U tom pravcu idu Skandinavske zemlje... Tu ne mislim na internet kao na izbor zabave, vec kao sredstvo komunikacije, informisanja i zarade (voljenja posla putem interneta) - zbog ove tri stavke internet bi morao biti garantovan svima...

Pravnik

pre 10 godina

Mislim da je u švedskom ustavu stoji pravo na pristup internetu, naravno o svom trošku. Ovde bih radije video pravo na recimo veknu hleba dnevno i slične stvari, ni internet ne valja na prazan stomak.

Razmisljam

pre 10 godina

Ljudska prava se zasnivaju na međuljuskom poštovanju, humanosti i solidarnosti. Međutim, ključna sila današnjice je uticaj informaciono-komunikacionih tehnologija, koja određuje tokove i transformiše ekonomsku i društvenu aktivnost. Ono što je železnica bila u 19. a elektrifikacija u 20. veku, u 21. veku je telekomunikaciona infrastruktura. Kao što je ekonomski progres nekada pokretalo otkriće i upotreba električne energije da bi se povećala poljoprivredna i industrijska produkcija, tako ekonomska produktivnost u 21. veku zavisi od upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija. Informacionim tehnologijama celo čovečanstvo biva umreženo, a "članstvo" u toj mreži praktično prestaje da bude stvar slobodnog izbora. Negiranje neminovnog učlanjenja bilo koje zajednice znači njenu potpunu izolaciju i trajni gubitak koraka. Koliko god su informacione tehnologije prilika da se globalna podela zemalja na razvijene zemlje i zemlje u razvoju izbriše toliko su i potencijalna opasnost da se taj jaz produbi. Siromašne zemlje i regioni usled nepostojanja svesti o značaju investiranja u IKT i znanje, ostaju nerazvijene i postaju sve siromašnije, dok obrnuto, bogate zemlje, zahvaljujući vrtoglavom razvoju i primeni novih tehnologija, postaju sve bogatije. One su najviše profitirale od razvoja informaciono - komunikacionih tehnologija i upotrebe informacija i znanja.

EU Citizen

pre 10 godina

Može, ako ti hoćeš i da ga platiš, pošto očigledno hoćeš da država opljačka druge ljude, koji rade poslove koji nemaju veze sa internetom, i malo dotira tvoj biznis. Što se mene tiče, ja svoje pare ne dam, ko hoće internet, neka pošteno plati koliko košta, pa će ga imati, a sve ostalo je isključivo nemoralna socijalna demagogija, još mnogo ljigavija kada se čuje iz usta nekoga ko bi od takve državne pljačke imao i te kakve koristi, verovatno merene u milijardama. I sama kategorija "prava" je direktno suprotstavljena pojmu slobode, jer da bi se nečija nezaslužena i nezarađena "prava" platila, grupa reketaša zvana "država" mora prvo da represivnim sredstvima i prinudom opljačka ljude koji vredno rade, pametno misle i doprinose privredi i društvu, većinu para zadrži da plati ogromni birokratski aparat koji tu represiju sprovodi, jedan deo se pokrade, a jedan deo ode parazitskim klijentskim grupama, koje bi, da od njih levičarske štetočine nisu napravile dotiranu glasačku mašineriju neradnika, bili (jer bi morali da budu) korisni i produktivni članovi društva. Drugim rečima, ako hoćete da nekom napravite besplatan internet, i zaradite na tome, Mr Zuckerberg, uložite svoj novac u to, kao što to radi Google, a ovi perfidni pokušaji da ubedite državu da pokrade nekoga da bi pare na kraju završile u vašem džepu možete da prodajete samo napaljenim budalama bez osnovne ekonomske i političke pismenosti.

Banana

pre 10 godina

Nebih se slozio s ovim bogatasem. Ljudsko pravo je da ima uslove zivota, struju, vodu, toplu vodu, normalan toalet a internet je nesto sto nije neophodno!

Banana

pre 10 godina

Nebih se slozio s ovim bogatasem. Ljudsko pravo je da ima uslove zivota, struju, vodu, toplu vodu, normalan toalet a internet je nesto sto nije neophodno!

Pravnik

pre 10 godina

Mislim da je u švedskom ustavu stoji pravo na pristup internetu, naravno o svom trošku. Ovde bih radije video pravo na recimo veknu hleba dnevno i slične stvari, ni internet ne valja na prazan stomak.

lili

pre 10 godina

eh, u komunisticko vreme moj tata bio sanitarni inspektor, pa tako komunjare smislile da idu inspektori po nehigijenskom naseljima raznih tipova da uče prost puk šta su to bakterije, zašto je važno koristiti deterdžent, koliko je neophodno redovno se kupati i ići kod lekara.... sluša ti jedna mučenica tu tiradu i kaže: "dajte vi meni svakog dana da pojedem parče 'leba a ne deterdžent"...

tako i ovaj priča o ljudskom pravu na itnernet u svetu u kome je jedna trećina planete hronično gladna, a druga trećina je ispod ivice siromaštva.... koji bolid....

Rango

pre 10 godina

Internet jeste definitivno jedno od osnovnih ljudskih prava koje bi trebalo da je zagarantovano svakom čovjeku na zemlji. U tom pravcu idu Skandinavske zemlje... Tu ne mislim na internet kao na izbor zabave, vec kao sredstvo komunikacije, informisanja i zarade (voljenja posla putem interneta) - zbog ove tri stavke internet bi morao biti garantovan svima...

EU Citizen

pre 10 godina

Može, ako ti hoćeš i da ga platiš, pošto očigledno hoćeš da država opljačka druge ljude, koji rade poslove koji nemaju veze sa internetom, i malo dotira tvoj biznis. Što se mene tiče, ja svoje pare ne dam, ko hoće internet, neka pošteno plati koliko košta, pa će ga imati, a sve ostalo je isključivo nemoralna socijalna demagogija, još mnogo ljigavija kada se čuje iz usta nekoga ko bi od takve državne pljačke imao i te kakve koristi, verovatno merene u milijardama. I sama kategorija "prava" je direktno suprotstavljena pojmu slobode, jer da bi se nečija nezaslužena i nezarađena "prava" platila, grupa reketaša zvana "država" mora prvo da represivnim sredstvima i prinudom opljačka ljude koji vredno rade, pametno misle i doprinose privredi i društvu, većinu para zadrži da plati ogromni birokratski aparat koji tu represiju sprovodi, jedan deo se pokrade, a jedan deo ode parazitskim klijentskim grupama, koje bi, da od njih levičarske štetočine nisu napravile dotiranu glasačku mašineriju neradnika, bili (jer bi morali da budu) korisni i produktivni članovi društva. Drugim rečima, ako hoćete da nekom napravite besplatan internet, i zaradite na tome, Mr Zuckerberg, uložite svoj novac u to, kao što to radi Google, a ovi perfidni pokušaji da ubedite državu da pokrade nekoga da bi pare na kraju završile u vašem džepu možete da prodajete samo napaljenim budalama bez osnovne ekonomske i političke pismenosti.

Razmisljam

pre 10 godina

Ljudska prava se zasnivaju na međuljuskom poštovanju, humanosti i solidarnosti. Međutim, ključna sila današnjice je uticaj informaciono-komunikacionih tehnologija, koja određuje tokove i transformiše ekonomsku i društvenu aktivnost. Ono što je železnica bila u 19. a elektrifikacija u 20. veku, u 21. veku je telekomunikaciona infrastruktura. Kao što je ekonomski progres nekada pokretalo otkriće i upotreba električne energije da bi se povećala poljoprivredna i industrijska produkcija, tako ekonomska produktivnost u 21. veku zavisi od upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija. Informacionim tehnologijama celo čovečanstvo biva umreženo, a "članstvo" u toj mreži praktično prestaje da bude stvar slobodnog izbora. Negiranje neminovnog učlanjenja bilo koje zajednice znači njenu potpunu izolaciju i trajni gubitak koraka. Koliko god su informacione tehnologije prilika da se globalna podela zemalja na razvijene zemlje i zemlje u razvoju izbriše toliko su i potencijalna opasnost da se taj jaz produbi. Siromašne zemlje i regioni usled nepostojanja svesti o značaju investiranja u IKT i znanje, ostaju nerazvijene i postaju sve siromašnije, dok obrnuto, bogate zemlje, zahvaljujući vrtoglavom razvoju i primeni novih tehnologija, postaju sve bogatije. One su najviše profitirale od razvoja informaciono - komunikacionih tehnologija i upotrebe informacija i znanja.

sx

pre 10 godina

Kada bi drveće širilo wifi signal, sadili bi smo ga svuda i tako bi naša planeta bila lepa i zelena. Nažalost, drveće samo proizvodi kiseonik koji dišemo.

113

pre 10 godina

Ne vrti se ceo svet oko interneta. Mnogo je lepse druziti se sa zivim ljudima. Ljudske vrednosti su mnogo lepse , a ovaj je poceo opasno da smara i filozofira.

Sava

pre 10 godina

Malo preteruju s tim izjavama da je pristup internetu "ljudsko pravo", istina je da sve vise zavisimo od interneta u smislu da se sve vise podataka cuva na serverima a ne lokalno, a za obicnog korisnika to znaci pristup tim podacima gde god da se nalazite pod uslovom da imate pristup internetu! Ono sto je razocaravajuce jeste da velike kompanije ne potenciraju na sirokopojasne konekcije na globalu mrezu zato sto brinu o svojim korisnicima nego zato sto tako mogu da vam plasiraju svoje reklame i drugi sadrzaj koj uvecava njihov profit.

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

Svaka cast! A kad neka zemlja ugnjetava ljudska prava i uskrati ih svom narodu, odma im posaljite mirovne trupe i organizujte milosrdne akcije pod sifrom NEO i MATRIX! Mora da se zna ko vodu nosi a ko skida megabajte i po kojoj brzini...

Halle-ON

pre 10 godina

@EU citizen imas stavove gradjanina SAD a ne EU. Da bi tvoji stavovi bili ispravni potrebno je da svaki covek krece od jednakog nivo. Na primer sin bogatasa nasledice kompanije, dobice najkvalitetnije skolovanje a pritom prstom nece mrdnuti. Sin siromasnog coveka ce mozda i uspeti da se izbori za skolovanje, ali nece naci posao iako mozda je i 10 puta strucniji od sina bogatasa i nece moci da placa internet i kako je to fer? Druga stvar internet nije vlasnistvo ni drzave ni pojedinca, sadrzaji jesu ali ti sadrzaji su uglavnom besplatni. Zasto bi ikome se dozvolilo da naplacuje pristup tudjem sadrzaju? Na primer ja ostavim bicikl u parku da svako moze da ga koristi, i dodje neko treci da naplacuje ulaz u park jer u njemu moze da se koristi bicikl. Znaci moja materijalna stvar se iskoriscava(na internetu informacija), od trece strane da se stekne korist bez ikakve naknade meni. Internet je vlasnistvo ljudske vrste, i pripada svima nama isto kao i lokalni park. Od koga bi trazio da izgradi put do parka, od posetioca, prodavca kokica ili od opstine tj. drzave?

lev

pre 10 godina

Jeste ljudsko pravo, ali ne valja ni da se preskacu koraci. Ne ide da uvedes net, a da nema struje, ili da na facebook ides iz poljskog wc-a, zar ne? Dok vodu pijes zajedno sa slonovima i przis skakavce jer za svoju dnevnicu ne mozes da kupis ni pertlu od patika, iako su ti stotine njih prosle kroz ruke samo danas. Koje je to licemerje covece.
A drugo, ti si jedan od poslednjih ljudi koji moze da prica o ljudskim pravima - gde je pravo na privatnost, kad si toliki filantrop, kreni prvo od tvog fejsbuka. A ne da mi se na svakih godinu dana restartuju podesavanja za privatnost na public.

Swedenonline

pre 10 godina

Mislim da je u švedskom ustavu stoji pravo na pristup internetu, naravno o svom trošku. Ovde bih radije video pravo na recimo veknu hleba dnevno i slične stvari, ni internet ne valja na prazan stomak.
(Pravnik, 23. avgust 2013 19:20).. netreba da mislis, jeste i prvo i drugo, bez ogranicenja tipa o svom trosku. U socijalnu normu ulazi stanarina, rezijski troskovi, prehrana, odeca, zdravstveni troskovi sa lekovima, tv pretplata takodje pa i internet. Sveukupno, za samca od oko 800€ pa na dalje.

Sholy

pre 10 godina

Ne znam kako stavljanje pristupa interneta u okvir ljudskih prava moze biti docekano negativno. To samo znaci da vam drzava mora garantovati pravo na internet, odnoso ukoliko zelite pristup - mora vam biti omgucen. Ali ukoliko ga ne zelite, niko vas nece terati...

EU Citizen

pre 10 godina

@Halle-ON
Moj nick je ironičan, i mnogo bih rađe živeo u SAD nego u crvenoj, propaloj EU. A ne vidim nijedan razlog zašto sin bogatih roditelja ne bi imao razne prednosti u životu, pa valjda ne želimo da u svakoj generaciji krećemo iz početka i ukidamo stimulaciju koju predstavlja stvaranje povoljnih materijalnih okolnosti za vlastitu decu: na onima čiji roditelji ili preci takve mogućnosti nisu stvorili je da se prosto više trude i da to sami prevaziđu, a slobodno tržište se samo stara za jednakost šansi, jer nikome nije u interesu da zaposli nesposobnog sina bogatih pre nego sposobnog sina siromašnih roditelja. Vi biste, u suštini, da se neko ko je radio celog života baš da obezbedi lakši start svojoj deci, pljačka da bi se osigurala nekakva nemoralna i veštačka "jednakost" jer bi neka komunjara htela da isteruje svoje izopačene predstave o "pravdi". Takođe, vaš primer sa biciklom je potpuno besmislen, jer internet niko nije "besplatno ostavio", već ga čini ogromna i skupa infrastruktura u koju provajderi investiraju vlastiti novac, koji valjda treba da povrate i nešto zarade. To bi, naravno, mogla da radi i država, "besplatno", to jest tako što bi Peru koji je uložio rad, trud i znanje i zaradio, oharačila da bi Paja dobio nešto što nije ni zaradio ni zaslužio, ali davno je utvrđeno da je sve što radi država uvek skuplje i neefikasnije od slobodnog tržišta, a pravo ime za tu vašu vrstu "pravde" je crna nepravda i perfidno i nemoralno pljačkanje boljih u korist gorih.

Swedenonline

pre 10 godina

A bre, kao da ste iz gladi pobegli, nemozete da zaspete dok frizider nije krcat a prodavnice na svakom cosku prepune robe? Uskoumna prioritiranja, ko jos razmislja na taj nacin? Ziveti u Evropi a rezonoivati kao u gladnoj Africi!

mariner

pre 10 godina

srbi kad pricaju o ljudskim pravima na prvo mesto stave pravo na grickanje kiselog kupusa i ispijanje mlakog piva u nekom in kafeu. a posle se naljute na americki imperijalizam... jel ima neka agencija za zamenu nacije? ne mogu vise medju ovim budjavim polupismenim sveznalicama.

Banana

pre 10 godina

Nebih se slozio s ovim bogatasem. Ljudsko pravo je da ima uslove zivota, struju, vodu, toplu vodu, normalan toalet a internet je nesto sto nije neophodno!

EU Citizen

pre 10 godina

Može, ako ti hoćeš i da ga platiš, pošto očigledno hoćeš da država opljačka druge ljude, koji rade poslove koji nemaju veze sa internetom, i malo dotira tvoj biznis. Što se mene tiče, ja svoje pare ne dam, ko hoće internet, neka pošteno plati koliko košta, pa će ga imati, a sve ostalo je isključivo nemoralna socijalna demagogija, još mnogo ljigavija kada se čuje iz usta nekoga ko bi od takve državne pljačke imao i te kakve koristi, verovatno merene u milijardama. I sama kategorija "prava" je direktno suprotstavljena pojmu slobode, jer da bi se nečija nezaslužena i nezarađena "prava" platila, grupa reketaša zvana "država" mora prvo da represivnim sredstvima i prinudom opljačka ljude koji vredno rade, pametno misle i doprinose privredi i društvu, većinu para zadrži da plati ogromni birokratski aparat koji tu represiju sprovodi, jedan deo se pokrade, a jedan deo ode parazitskim klijentskim grupama, koje bi, da od njih levičarske štetočine nisu napravile dotiranu glasačku mašineriju neradnika, bili (jer bi morali da budu) korisni i produktivni članovi društva. Drugim rečima, ako hoćete da nekom napravite besplatan internet, i zaradite na tome, Mr Zuckerberg, uložite svoj novac u to, kao što to radi Google, a ovi perfidni pokušaji da ubedite državu da pokrade nekoga da bi pare na kraju završile u vašem džepu možete da prodajete samo napaljenim budalama bez osnovne ekonomske i političke pismenosti.

Rango

pre 10 godina

Internet jeste definitivno jedno od osnovnih ljudskih prava koje bi trebalo da je zagarantovano svakom čovjeku na zemlji. U tom pravcu idu Skandinavske zemlje... Tu ne mislim na internet kao na izbor zabave, vec kao sredstvo komunikacije, informisanja i zarade (voljenja posla putem interneta) - zbog ove tri stavke internet bi morao biti garantovan svima...

Halle-ON

pre 10 godina

@EU citizen imas stavove gradjanina SAD a ne EU. Da bi tvoji stavovi bili ispravni potrebno je da svaki covek krece od jednakog nivo. Na primer sin bogatasa nasledice kompanije, dobice najkvalitetnije skolovanje a pritom prstom nece mrdnuti. Sin siromasnog coveka ce mozda i uspeti da se izbori za skolovanje, ali nece naci posao iako mozda je i 10 puta strucniji od sina bogatasa i nece moci da placa internet i kako je to fer? Druga stvar internet nije vlasnistvo ni drzave ni pojedinca, sadrzaji jesu ali ti sadrzaji su uglavnom besplatni. Zasto bi ikome se dozvolilo da naplacuje pristup tudjem sadrzaju? Na primer ja ostavim bicikl u parku da svako moze da ga koristi, i dodje neko treci da naplacuje ulaz u park jer u njemu moze da se koristi bicikl. Znaci moja materijalna stvar se iskoriscava(na internetu informacija), od trece strane da se stekne korist bez ikakve naknade meni. Internet je vlasnistvo ljudske vrste, i pripada svima nama isto kao i lokalni park. Od koga bi trazio da izgradi put do parka, od posetioca, prodavca kokica ili od opstine tj. drzave?

Pravnik

pre 10 godina

Mislim da je u švedskom ustavu stoji pravo na pristup internetu, naravno o svom trošku. Ovde bih radije video pravo na recimo veknu hleba dnevno i slične stvari, ni internet ne valja na prazan stomak.

lili

pre 10 godina

eh, u komunisticko vreme moj tata bio sanitarni inspektor, pa tako komunjare smislile da idu inspektori po nehigijenskom naseljima raznih tipova da uče prost puk šta su to bakterije, zašto je važno koristiti deterdžent, koliko je neophodno redovno se kupati i ići kod lekara.... sluša ti jedna mučenica tu tiradu i kaže: "dajte vi meni svakog dana da pojedem parče 'leba a ne deterdžent"...

tako i ovaj priča o ljudskom pravu na itnernet u svetu u kome je jedna trećina planete hronično gladna, a druga trećina je ispod ivice siromaštva.... koji bolid....

EU Citizen

pre 10 godina

@Halle-ON
Moj nick je ironičan, i mnogo bih rađe živeo u SAD nego u crvenoj, propaloj EU. A ne vidim nijedan razlog zašto sin bogatih roditelja ne bi imao razne prednosti u životu, pa valjda ne želimo da u svakoj generaciji krećemo iz početka i ukidamo stimulaciju koju predstavlja stvaranje povoljnih materijalnih okolnosti za vlastitu decu: na onima čiji roditelji ili preci takve mogućnosti nisu stvorili je da se prosto više trude i da to sami prevaziđu, a slobodno tržište se samo stara za jednakost šansi, jer nikome nije u interesu da zaposli nesposobnog sina bogatih pre nego sposobnog sina siromašnih roditelja. Vi biste, u suštini, da se neko ko je radio celog života baš da obezbedi lakši start svojoj deci, pljačka da bi se osigurala nekakva nemoralna i veštačka "jednakost" jer bi neka komunjara htela da isteruje svoje izopačene predstave o "pravdi". Takođe, vaš primer sa biciklom je potpuno besmislen, jer internet niko nije "besplatno ostavio", već ga čini ogromna i skupa infrastruktura u koju provajderi investiraju vlastiti novac, koji valjda treba da povrate i nešto zarade. To bi, naravno, mogla da radi i država, "besplatno", to jest tako što bi Peru koji je uložio rad, trud i znanje i zaradio, oharačila da bi Paja dobio nešto što nije ni zaradio ni zaslužio, ali davno je utvrđeno da je sve što radi država uvek skuplje i neefikasnije od slobodnog tržišta, a pravo ime za tu vašu vrstu "pravde" je crna nepravda i perfidno i nemoralno pljačkanje boljih u korist gorih.

Razmisljam

pre 10 godina

Ljudska prava se zasnivaju na međuljuskom poštovanju, humanosti i solidarnosti. Međutim, ključna sila današnjice je uticaj informaciono-komunikacionih tehnologija, koja određuje tokove i transformiše ekonomsku i društvenu aktivnost. Ono što je železnica bila u 19. a elektrifikacija u 20. veku, u 21. veku je telekomunikaciona infrastruktura. Kao što je ekonomski progres nekada pokretalo otkriće i upotreba električne energije da bi se povećala poljoprivredna i industrijska produkcija, tako ekonomska produktivnost u 21. veku zavisi od upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija. Informacionim tehnologijama celo čovečanstvo biva umreženo, a "članstvo" u toj mreži praktično prestaje da bude stvar slobodnog izbora. Negiranje neminovnog učlanjenja bilo koje zajednice znači njenu potpunu izolaciju i trajni gubitak koraka. Koliko god su informacione tehnologije prilika da se globalna podela zemalja na razvijene zemlje i zemlje u razvoju izbriše toliko su i potencijalna opasnost da se taj jaz produbi. Siromašne zemlje i regioni usled nepostojanja svesti o značaju investiranja u IKT i znanje, ostaju nerazvijene i postaju sve siromašnije, dok obrnuto, bogate zemlje, zahvaljujući vrtoglavom razvoju i primeni novih tehnologija, postaju sve bogatije. One su najviše profitirale od razvoja informaciono - komunikacionih tehnologija i upotrebe informacija i znanja.

lev

pre 10 godina

Jeste ljudsko pravo, ali ne valja ni da se preskacu koraci. Ne ide da uvedes net, a da nema struje, ili da na facebook ides iz poljskog wc-a, zar ne? Dok vodu pijes zajedno sa slonovima i przis skakavce jer za svoju dnevnicu ne mozes da kupis ni pertlu od patika, iako su ti stotine njih prosle kroz ruke samo danas. Koje je to licemerje covece.
A drugo, ti si jedan od poslednjih ljudi koji moze da prica o ljudskim pravima - gde je pravo na privatnost, kad si toliki filantrop, kreni prvo od tvog fejsbuka. A ne da mi se na svakih godinu dana restartuju podesavanja za privatnost na public.

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

Svaka cast! A kad neka zemlja ugnjetava ljudska prava i uskrati ih svom narodu, odma im posaljite mirovne trupe i organizujte milosrdne akcije pod sifrom NEO i MATRIX! Mora da se zna ko vodu nosi a ko skida megabajte i po kojoj brzini...

113

pre 10 godina

Ne vrti se ceo svet oko interneta. Mnogo je lepse druziti se sa zivim ljudima. Ljudske vrednosti su mnogo lepse , a ovaj je poceo opasno da smara i filozofira.

Swedenonline

pre 10 godina

Mislim da je u švedskom ustavu stoji pravo na pristup internetu, naravno o svom trošku. Ovde bih radije video pravo na recimo veknu hleba dnevno i slične stvari, ni internet ne valja na prazan stomak.
(Pravnik, 23. avgust 2013 19:20).. netreba da mislis, jeste i prvo i drugo, bez ogranicenja tipa o svom trosku. U socijalnu normu ulazi stanarina, rezijski troskovi, prehrana, odeca, zdravstveni troskovi sa lekovima, tv pretplata takodje pa i internet. Sveukupno, za samca od oko 800€ pa na dalje.

Swedenonline

pre 10 godina

A bre, kao da ste iz gladi pobegli, nemozete da zaspete dok frizider nije krcat a prodavnice na svakom cosku prepune robe? Uskoumna prioritiranja, ko jos razmislja na taj nacin? Ziveti u Evropi a rezonoivati kao u gladnoj Africi!

Sholy

pre 10 godina

Ne znam kako stavljanje pristupa interneta u okvir ljudskih prava moze biti docekano negativno. To samo znaci da vam drzava mora garantovati pravo na internet, odnoso ukoliko zelite pristup - mora vam biti omgucen. Ali ukoliko ga ne zelite, niko vas nece terati...

Sava

pre 10 godina

Malo preteruju s tim izjavama da je pristup internetu "ljudsko pravo", istina je da sve vise zavisimo od interneta u smislu da se sve vise podataka cuva na serverima a ne lokalno, a za obicnog korisnika to znaci pristup tim podacima gde god da se nalazite pod uslovom da imate pristup internetu! Ono sto je razocaravajuce jeste da velike kompanije ne potenciraju na sirokopojasne konekcije na globalu mrezu zato sto brinu o svojim korisnicima nego zato sto tako mogu da vam plasiraju svoje reklame i drugi sadrzaj koj uvecava njihov profit.

sx

pre 10 godina

Kada bi drveće širilo wifi signal, sadili bi smo ga svuda i tako bi naša planeta bila lepa i zelena. Nažalost, drveće samo proizvodi kiseonik koji dišemo.

mariner

pre 10 godina

srbi kad pricaju o ljudskim pravima na prvo mesto stave pravo na grickanje kiselog kupusa i ispijanje mlakog piva u nekom in kafeu. a posle se naljute na americki imperijalizam... jel ima neka agencija za zamenu nacije? ne mogu vise medju ovim budjavim polupismenim sveznalicama.