Ponedeljak, 04.10.2010.

08:44

Dugovanje RTS-u mora biti plaćeno

Predsednica Skupštine i generalni direktor RTS-a saglasni da se prenos skupštinskih sednica mora rešiti rebalansom ovogodišnjeg i kroz budžet za narednu godinu.

Izvor: B92

Dugovanje RTS-u mora biti plaæeno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

doleRTS

pre 13 godina

Samo, to da RTS krsi mnoge zakone i ustave nama nije nejasno, vec nam nije jasno ko ce (valjda drzavni tuzilac?) i kada da povede sudski proces protiv Tijanica i RTS-a u Srbiji (ili pred sudom u Strazburu za krsenje ljudskih prava? ne znam nisam pravnik) - i da li je to uopste moguce?

Obren

pre 13 godina

Javni Servis je u obavezi da besplatno prenosi zasedanja Skupstine! Normalno,moralno, ocekivano i lako za proveriti...Ali kome ja to da kazem?

Pipi

pre 13 godina

RTS nikada nije ustanovio evidenciju pretplatnika predvidjenu clanom 127 stava 1 Zakona o radiodifuziji samim tim izostala je obaveza koja proizilazi iz clana 127 stava 2,te ni obaveza iz clana 127 stava 3 nikada nije ni nastala, a samim tim je i protivzakonitoi protivustavno vodjenje evidencije iz clana 81 stava 10. Elektroprivreda je ustupajuci bazu licnih podataka korisnika RTS-u na nezakonit nacin povredila clan 42 stava 3. Ustava. RTS-u niko nije dao saglasnost za pristup licnim podacima korisnika iz clana 42 stava 4 ustava. Tuzbe RTS-a protiv gradjana su nezakonite, imajuci u vidu da su racuni koje RTS prilaze kao dokaze prilikom podnosenja tuzbi nezakonito pribavljeni i da nisu u skladu sa Ustavom. Elektroprivreda slobodno i bez icijeg odobrenja daje na raspolaganje licne podatke korisnika bez ikakvog odobrenja stranke, sto je krivicno delo propisano zakonom. RTS ima uvid u sve licne podatke korisnika, kao i podatke o potrosnji struje, te na taj nacin i o finansijskom stanja lica na koje se ti podaci odnose, kao i cinjenicu da po potrosnji struje isti moze videti da li neko zivi u tom domacinstvu ili je trenutno odsutan. Nacin naplate je jedna vrsta prisile gradjana na placanje RTV pretplate, a iz sledeceg razloga:gradjanin je uslovljen prvo da isplati dugovanje za struju, pa tek ond RTV pretplatu, ako se ima u vidu da gradjanin ne moze struju da isplati ista ce mu biti iskljucena, ali ako nema novca da placa RTV pretplatu popisivace mu se imovina koju poseduje
Na taj nacin pored Ustavom garantovanih prava krsi se i clan 24 Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama koji glasi:
1) Svako ima pravo na poštovanje privatnog i porodicnog života, doma i tajnosti prepiske.
3) Tajnost pisama i drugih sredstava opštenja je nepovrediva. Odstupanja su dozvoljena na odredeno
vreme samo na osnovu odluke suda, ako je to neophodno radi vodenja krivicnog postupka
ili odbrane zemlje, na nacin predviden zakonom.
4) Clan 36 stav 8 ZIP-a:
Izvršenje radi ostvarivanja novcanog potraživanja odreduje se i na osnovu verodostojne isprave.
Verodostojna isprava u smislu ovog zakona je:
8) overena izjava izvršnog dužnika koja ovlašcuje izvršnog poverioca na prenos novcanih sredstava.
Fakturom (racunom) se smatra i obracun kamate.

Iz clana 36 stava 8 se vidi i da je prenos novca Elektroprivrede prema RTS-u bez odobrenja duznika nistavan, jer duznik nikakvo odobrenje Elektrodistribuciji za prenos novca nije dao,
niti Elektroprivreda bez odobrenja po navedenom clanu ima pravo na prenos novca trecim licima.
Bez obzira sta su se RTS i Elektroprivreda dogovorili po zakonu o Radiodifuziji, niko nema pravo
gradjane da zastupa i da sklapa ugovor u njihovo ime sa trecim licem i da ih time obavezuje
na nesto bez njihove date saglasnosti. Ugovor sa kojim treca strana nije upoznata nikako ne moze biti obavezujuc, a svakako RTS ne moze ni sklapati ugovore i zastupati duznike bez pismenog odobrenja, te je jedan takav ugovor pred zakonom nistavan.
Osnovno ljudsko i demokratsko pravo je pravo na izbor proizvoda i usluga, pravo da covek moze sam da odlucuje i bira sta ce da gleda ili slusa, a sta nece, pravo da li ce neki proizvod ili uslugu koristiti ili ne. U ovom slucaju Zakon o radiodifuziji vodi se logikom "Ili ce duznici RTV pretplatu placati ili nista nece ni gledati" odnosno "Plati za RTS pa gledaj sta hoces" odnosno "Ako ne zelis da placas prodaj RTV prijemnik" te se na taj nacin namece jedan vid cenzure i ogranicenja slobode gradjana, a iz sledecih razloga:
- cenzura na gledanje ostalih RTV emitera ukoliko se ne plati RTS-u
- cenzura na gledanje VHS kaseta i DVD diskova koji se gledaju na RTV prijemniku
- cenzura na koriscenje Playstation kao i drugih konzola koje se prikljucuju na RTV prijemnike
- cenzura na koriscenje racunara koji koriste RTV prijemnik kao monitore
- mnogi ce se odreci kupovine RTV prijemnika iz razloga da ne bi placali pretplatu
te se na taj nacin pravi steta trgovini, a smanjuje se i uvoz tehnicke robe.
Sve navedeno je u suprotnosti sa clanom 16 stava 2 Zakona o zastiti potrosaca
koji kaze “Zabranjeno je uslovljavanje prodaje proizvoda ili pruzanja usluge prodajom drugog proizvoda ili pruzanjem druge usluge”.
Clan 50 Ustava pored ostalog kaze "U Republici Srbiji nema cenzure" cime se jamci sloboda stampe i drugih vidova obavestavanja, isti clan kaze Televizijske i radio stanice osnivaju se u skladu sa zakonom, a clan 51 stav 1 Ustava kaze "Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude
obavestavan o pitanjima od javnog znacaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo
poštuju." To pravo koje nam Ustav garantuje, mozemo da imamo ali samo pod uslovom ako platimo,
sto je protivustavno.
Clan 29. Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama kaze:
Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Ovo pravo ukljucuje slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na bilo koji drugi nacin traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.
Svako ima pravo na pristup podacima u posedu državnih organa, u skladu sa zakonom.
Pravo na slobodu izražavanja se može ograniciti zakonom, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih lica, ocuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda, nacionalne bezbednosti,
javnog zdravlja i morala ili javne bezbednosti.
Clan 30. Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama kaze:
Svako može da bez odobrenja osniva novine i druga sredstva javnog obaveštavanja.
Televizijske i radio stanice se osnivaju u skladu sa zakonima država clanica.
Svako ima pravo na ispravku objavljene neistinite, nepotpune ili netacno prenete informacije kojom je povredeno njegovo pravo ili interes, u skladu sa zakonom. Svako ima pravo na odgovor na informaciju objavljenu u medijima, u skladu sa zakonom. Niko ne može spreciti rasturanje štampe ili širenje obaveštenja i ideja putem drugih sredstava javnog obaveštavanja, osim ako se odlukom nadležnog suda utvrdi da je to neophodno radi sprecavanja propagiranja rata, podstrekavanja na neposredno nasilje ili zagovaranja rasne, nacionalne ili verske mržnje koja predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje.

U suprotnosti je sa Clanom 29 stava 1 Povelje UN jer u ovom slucaju ako se ne plati,
gubi se pravo na obavestenja i prijem informacija.
U suprotnosti je sa clanom 30 stava 2 Povelje UN jer ukoliko se ne plati pretplata ne moze
se nista gledati, te se na taj nacin krsi i clan 30 stav 4 Povelje te se indirektno sprecava širenje obaveštenja i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja.
Prema Zakonu o informisanju, javni sevis (RTS) je dužan da prezentuje tačne i istinite informacije. RTS je slagao da svako mora da plaća pretplatu čime je počinio prekršaj protiv ovog zakona, a prema Zakonu o krivičnom postupku zaposleni u RTS-u cine krivicno delo obmane. Pretplatu mora da plaća samo onaj ko je prijavio prijemnik. Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne može se potraživati bilo kakva naplata sem ako su obe ugovorne strane saglasne. Dakle ne može se potraživati naplata od onog ko nije pristao na ugovor. Krivično je delo zaposlenih u RTS-u potraživati novac od onog ko nije pristao na ugovor ili od onog ko nije prijavio prijemnik. Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko nema prava da deli lične podatke drugima sem u slučaju lične saglasnosti. Zajedničkom uplatnicom EPS-a i RTS-a, EPS je prekršio ovaj zakon, a radnici EPS-a su počinili krivično delo prikazivanjem ličnih podataka RTS-u. Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra se saučesnikom u krivičnoj radnji. Plaćanjem
računa za struju i "pretplatu" finansira se onaj ko vrši krivično delo nad trećim licima (u ovom slučaju svi ostali koji plaćaju račun za struju i RTS "pretplatu", a bez ugovora ili prijemnika). Pošto su zaposleni u EPS-u počinili krivično delo odavanja ličnih podataka a zaposleni u RTS-u počinili krivično delo prinudne naplate, zastrašivanja i laganja nad trećim licima, svako ko ucestvuje u tome cini i sam krivicno delo.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Скупштина дугује РТС-у?! Друг Тијанић би требао да зна да се РТС финансира из буџета и да има обавезу да преноси заседања Скупштине. Да се ради о комерцијалној тв, тада та обавеза не би постојала. Е сад, што то нико не гледа, то је друго питање. Ако су грађани Србије власници РТС-а, како то у споту лепо звучи, како то да онда власници имају обавезу да плаћају претплату? Где то власник плаћа коришћење своје имовине? Такве небулозе се могу чути само на РТС-у.

gradjanka

pre 13 godina

Ma dajte ljudi vise ne lupajte gluposti. RTS se finansira iz tri izvora. Od naplate preko brojila, zatim od naplate kablovskih provajdera a onda i putem reklama i sad treba jos i iz budzeta da im se daju pare. Pa to nema nigde na kugli zemaljskoj. A to sto je pretplata na brojilo sa 350 bez ikakve najave podignuta na 500? To niko ne pominje. Sve dok RTS ima komercijalni program ne moze da trazi od gradjana da placaju pretplatu. Toliko o tome. A i taj Tijanic je golub preletac, kolateralna steta i zaostavstina proslih vremena i prestanite vise da se zavitlavate sa ovim narodom.

4.oktobar

pre 13 godina

drug aleksandar i drugarica slavica dogovorili danas da velikodusno odvoje jos ni manje ni vise nego 3,300,000 eura nasih para kako bi nam i dalje obezbedjivali prenose predizborne kampanje nasih politickih stranaka,poznate kao skupstina srbije, jer su ovih 500 dinara koje vec odvajamo nedovoljni da istovremeno pokriju troskove tih istih prenosa kao i beskonacnih repriza slavnih umetnickih ostvarenja poznatih kao domace tv serije. ziveo drug aca, zivela drugarica caca!!!

Ni ja nemam

pre 13 godina

Ni ja nemam pare da platim RTS-u. Molim Vladu da mi obezbedi sredstva da platim, a zauzvrat me nemoraju ni slikati za razliku od Skupstine! Nisam ja valjda manje Vladin od Skupstine!

zORAn

pre 13 godina

Znaci, duplo placamo RTS - jedan put kroz pretplatu, a drugi put kroz poreze i doprinose (a preko budzeta).
Izlaz je prekidanje prenosa i ukidanju pretplate !!!
Sve ostalo je zamazivanje ociju !

katica

pre 13 godina

„Dugovanje“? Ovaj primer samo pokazuje, ono što svi odavno vidimo, da je RTS važniji i jači od vlade! Znači RTS je iznad države! To je „srce“ i „mozak“ orvelovske Srbije.

milan

pre 13 godina

Ako je RTS javni servis koji se finansira od pretplate gradjana onda nema pravo da emituje reklame koje papreno naplacuje i da od skupstine (gradjana Srbije) naplacuje prenose pogotovu sto ne postoji volja grdajana za njihovim emitovanjem. Sve je zamisljeno kao otimacina koju gradjani treba da finansiraju

iii

pre 13 godina

Meni nije bas jasan taj odnos gde RTS stalno dobija ogromne sume novca od gradjana na racun tv pretplate, a onda jos dodatno treba iz budzeta (sto je opet iz dzepa gradjana) da im se placa za prenose skupstina??? Ako je tako ukinite lepo pretplatu, pa nek RTS funkcionise na trzisnim principima kao ostale tv stanice, pa onda imaju pravo da naplacuje sta god zele. Ili je poenta toga ipak da se prvo izvuku sredstva iz budzeta u RTS, pa da se onda odatle preko raznih preplacenih nabavki i poslova deo toga vrati "zasluznima" ?!

goca boca

pre 13 godina

nista se ne mora, tijanicu, vi bi bar to trebalo da znate...mora se samo umreti...a to vazi za srbiju pre nego bilo koju drugu zemlju...

Nenad

pre 13 godina

Čekaj bre!

Tijanić je upravo rekao da je prosečan godišnji bilans RTS-a 6 mil. evra. Pored toga, on se (protivno statutu RTS-a) TREĆI PUT kandidovao za direktora te komercijalne televizije (iako nema pravo na više od 2 mandata) zato što misli da je dobar direktor!!!

Druga stvar: Da li ćemo sada ponovo da gledamo skupštinu umesto Lige Šampiona ili utakmica reprezentacije? Da li treba da posmatramo nekulturu, nasilje i bahatost umesto sportskih događaja?

Ovo može samo u Srbiji!

Nemanja

pre 13 godina

Sramota, bre. Tijanić je preterao.
Uzima pare od naroda preko pretplate, od reklama na TV, iz budžeta i to mu je malo, hoće još.
Pa kolike su njegova plata i koliko plaća "zvezdama" na svojoj TV?

gdsafasd

pre 13 godina

Ovom RTS-u svi duguju pare, a sta on to proizvodi za sve te pare? Ustvari samo mi gradjani i placamo RTS. Prvo svi dajemo po 5evra pretplate, pa zatim kroz poreze koje placamo - Skupstina placa 3 miliona evra za prenose. Pa gde idu tolike pare nas gradjana?

Milko

pre 13 godina

Smatram da dug bezuslovno mora biti palaćen.
Isto tako smatram da neko mora da odgovara što je napravio toliki dug, na račun gradjana Srbije.
Boris Tadić i njegova vlada zaista ne mogu da nateraju gradjane Srbije da plaćaju TV pretplatu televiziji koju ne žele da gledaju, pa onda još da toj televiziji plaćaju nadoknadu za prenos nečega što takodje ne žele da gledaju

Zoran

pre 13 godina

Sednice lepo prenositi putem interneta a ne televizije. Pa ako poslanici žele da ih narod gleda neka lepo obezbede istom tom narodu pristojnu internet konekciju i svi srećni.

zoran

pre 13 godina

Ček, ček malo!
Narod plaća RTS kroz račun EDB. Tačno. A sad će to isto da plaća kroz budžet koji, koliko znamo isto puni narod. Aman Tijaniću gde će ti duša a pogotovo što niti gledam TVOJU televiziju a naročito Skupštinu. Gledam samo kanale koje plaćam opet ja i to SSB-u. To je Eurosport, History i sl.
Da li iko još u svetu DVA puta plaća ono što uopšte ne koristi????

Mirka

pre 13 godina

Koliko sam razumela svojevremeno, kada je objasnjavano zbog cega su gradjani obavezni da placaju TV pretplatu, receno je da je u pitanju javni servis ciji je zadatak da obezbedi informisanje javnosti o radu drzavnih organa, pa posto to nije bas profitabilno, onda javnost to informisanje treba da plati. E sad, ako Skupstina placa prenose da bi se "obezbedila javnost rada parlamenta", sta mi gradjani onda placamo? Mogucnost da gledamo onu izuzetno umetnicko ostvarenje "Selo gori, a baba se ceslja" ili cetvorocifrene dnevnice za voditelje jutarnjeg programa?

NS

pre 13 godina

Mislim da drzava skupstina treba da uzme kredit pod komercijalnim uslovima, smanji plate poslanicima i zaposlenima, stegne kais i vrati dug. Dug ne treba da vracamo mi jer ti prenosi nicemu ne sluze, najbolje je da sede i rade svoj posao, donose zakone i ponasaju se ozbiljno. Prenosi su korisni samo za njih kao produzene izborne kampanje. Vala svi su se pokazali za ovih deset godina tako da nista novo od njih ne mozemo ocekivati, nazalost, oni samo brinu za sebe i izgubili su smisao za realnost ali idu izbori pa ce se mnogi od njih prizemiti i osvestiti. A dotle neka placaju sami svoj dug kao sto to radimo mi obicni gradjani i neka nas ne zamaraju sa svojim ponekad, ispod svakog nivoa, retorikom i nacinom opstenja. Nadam se da neke stvari nece proci vise i da necemo i taj dug da placamo umesto da se to da u mnogo pametnije svrhe - zdravstvo, skolstvo i sl. ali kada dodju neki novi ministri jer sa ovima je to nemoguca misija.

Beba

pre 13 godina

Definitivno bi sudski izvršitelji, u sklopu akcije popisivanja imovine gradjana radi prinudne naplate, a zbog neizmirenih računa za komunalije i struju, trebali da popišu imovinu Skupštine Srbije

matori

pre 13 godina

1. pokušaj redovne naplate,
2. pokušaj prinudne naplate,
3. popis imovine,
4. zaplena i oduzimanje...
Ha, ha, ha, ha..!!!
Baš bi bilo zanimljivo da deo imovine Narodne Skupštine Srbije, pređe u svojinu RTS i da Tijanić njome upravlja i raspolaže!
Rasplakaću se... od smeha.

Miroslav

pre 13 godina

Zamislite bezobrazluk da drzava koja nas tera na placanje bas svega i svacega daje sebi za pravo da ne ispunjava svoje obaveze prema drugima.Tijanicu,nemoj da popustis.Moraju da nauce sta su njihove obaveze.Ima da plate!

zile

pre 13 godina

Ako Skupstina hoce prenose, neka osnuje svoj kanal; vecina parlamenata u Evropi ga ima. Dosta je jedna "Farma" na televiziji s nacionalnom frekvencijom.

zile

pre 13 godina

Ako Skupstina hoce prenose, neka osnuje svoj kanal; vecina parlamenata u Evropi ga ima. Dosta je jedna "Farma" na televiziji s nacionalnom frekvencijom.

matori

pre 13 godina

1. pokušaj redovne naplate,
2. pokušaj prinudne naplate,
3. popis imovine,
4. zaplena i oduzimanje...
Ha, ha, ha, ha..!!!
Baš bi bilo zanimljivo da deo imovine Narodne Skupštine Srbije, pređe u svojinu RTS i da Tijanić njome upravlja i raspolaže!
Rasplakaću se... od smeha.

NS

pre 13 godina

Mislim da drzava skupstina treba da uzme kredit pod komercijalnim uslovima, smanji plate poslanicima i zaposlenima, stegne kais i vrati dug. Dug ne treba da vracamo mi jer ti prenosi nicemu ne sluze, najbolje je da sede i rade svoj posao, donose zakone i ponasaju se ozbiljno. Prenosi su korisni samo za njih kao produzene izborne kampanje. Vala svi su se pokazali za ovih deset godina tako da nista novo od njih ne mozemo ocekivati, nazalost, oni samo brinu za sebe i izgubili su smisao za realnost ali idu izbori pa ce se mnogi od njih prizemiti i osvestiti. A dotle neka placaju sami svoj dug kao sto to radimo mi obicni gradjani i neka nas ne zamaraju sa svojim ponekad, ispod svakog nivoa, retorikom i nacinom opstenja. Nadam se da neke stvari nece proci vise i da necemo i taj dug da placamo umesto da se to da u mnogo pametnije svrhe - zdravstvo, skolstvo i sl. ali kada dodju neki novi ministri jer sa ovima je to nemoguca misija.

Miroslav

pre 13 godina

Zamislite bezobrazluk da drzava koja nas tera na placanje bas svega i svacega daje sebi za pravo da ne ispunjava svoje obaveze prema drugima.Tijanicu,nemoj da popustis.Moraju da nauce sta su njihove obaveze.Ima da plate!

Beba

pre 13 godina

Definitivno bi sudski izvršitelji, u sklopu akcije popisivanja imovine gradjana radi prinudne naplate, a zbog neizmirenih računa za komunalije i struju, trebali da popišu imovinu Skupštine Srbije

zoran

pre 13 godina

Ček, ček malo!
Narod plaća RTS kroz račun EDB. Tačno. A sad će to isto da plaća kroz budžet koji, koliko znamo isto puni narod. Aman Tijaniću gde će ti duša a pogotovo što niti gledam TVOJU televiziju a naročito Skupštinu. Gledam samo kanale koje plaćam opet ja i to SSB-u. To je Eurosport, History i sl.
Da li iko još u svetu DVA puta plaća ono što uopšte ne koristi????

Milko

pre 13 godina

Smatram da dug bezuslovno mora biti palaćen.
Isto tako smatram da neko mora da odgovara što je napravio toliki dug, na račun gradjana Srbije.
Boris Tadić i njegova vlada zaista ne mogu da nateraju gradjane Srbije da plaćaju TV pretplatu televiziji koju ne žele da gledaju, pa onda još da toj televiziji plaćaju nadoknadu za prenos nečega što takodje ne žele da gledaju

Mirka

pre 13 godina

Koliko sam razumela svojevremeno, kada je objasnjavano zbog cega su gradjani obavezni da placaju TV pretplatu, receno je da je u pitanju javni servis ciji je zadatak da obezbedi informisanje javnosti o radu drzavnih organa, pa posto to nije bas profitabilno, onda javnost to informisanje treba da plati. E sad, ako Skupstina placa prenose da bi se "obezbedila javnost rada parlamenta", sta mi gradjani onda placamo? Mogucnost da gledamo onu izuzetno umetnicko ostvarenje "Selo gori, a baba se ceslja" ili cetvorocifrene dnevnice za voditelje jutarnjeg programa?

gdsafasd

pre 13 godina

Ovom RTS-u svi duguju pare, a sta on to proizvodi za sve te pare? Ustvari samo mi gradjani i placamo RTS. Prvo svi dajemo po 5evra pretplate, pa zatim kroz poreze koje placamo - Skupstina placa 3 miliona evra za prenose. Pa gde idu tolike pare nas gradjana?

Zoran

pre 13 godina

Sednice lepo prenositi putem interneta a ne televizije. Pa ako poslanici žele da ih narod gleda neka lepo obezbede istom tom narodu pristojnu internet konekciju i svi srećni.

Nenad

pre 13 godina

Čekaj bre!

Tijanić je upravo rekao da je prosečan godišnji bilans RTS-a 6 mil. evra. Pored toga, on se (protivno statutu RTS-a) TREĆI PUT kandidovao za direktora te komercijalne televizije (iako nema pravo na više od 2 mandata) zato što misli da je dobar direktor!!!

Druga stvar: Da li ćemo sada ponovo da gledamo skupštinu umesto Lige Šampiona ili utakmica reprezentacije? Da li treba da posmatramo nekulturu, nasilje i bahatost umesto sportskih događaja?

Ovo može samo u Srbiji!

Nemanja

pre 13 godina

Sramota, bre. Tijanić je preterao.
Uzima pare od naroda preko pretplate, od reklama na TV, iz budžeta i to mu je malo, hoće još.
Pa kolike su njegova plata i koliko plaća "zvezdama" na svojoj TV?

milan

pre 13 godina

Ako je RTS javni servis koji se finansira od pretplate gradjana onda nema pravo da emituje reklame koje papreno naplacuje i da od skupstine (gradjana Srbije) naplacuje prenose pogotovu sto ne postoji volja grdajana za njihovim emitovanjem. Sve je zamisljeno kao otimacina koju gradjani treba da finansiraju

katica

pre 13 godina

„Dugovanje“? Ovaj primer samo pokazuje, ono što svi odavno vidimo, da je RTS važniji i jači od vlade! Znači RTS je iznad države! To je „srce“ i „mozak“ orvelovske Srbije.

zORAn

pre 13 godina

Znaci, duplo placamo RTS - jedan put kroz pretplatu, a drugi put kroz poreze i doprinose (a preko budzeta).
Izlaz je prekidanje prenosa i ukidanju pretplate !!!
Sve ostalo je zamazivanje ociju !

iii

pre 13 godina

Meni nije bas jasan taj odnos gde RTS stalno dobija ogromne sume novca od gradjana na racun tv pretplate, a onda jos dodatno treba iz budzeta (sto je opet iz dzepa gradjana) da im se placa za prenose skupstina??? Ako je tako ukinite lepo pretplatu, pa nek RTS funkcionise na trzisnim principima kao ostale tv stanice, pa onda imaju pravo da naplacuje sta god zele. Ili je poenta toga ipak da se prvo izvuku sredstva iz budzeta u RTS, pa da se onda odatle preko raznih preplacenih nabavki i poslova deo toga vrati "zasluznima" ?!

goca boca

pre 13 godina

nista se ne mora, tijanicu, vi bi bar to trebalo da znate...mora se samo umreti...a to vazi za srbiju pre nego bilo koju drugu zemlju...

4.oktobar

pre 13 godina

drug aleksandar i drugarica slavica dogovorili danas da velikodusno odvoje jos ni manje ni vise nego 3,300,000 eura nasih para kako bi nam i dalje obezbedjivali prenose predizborne kampanje nasih politickih stranaka,poznate kao skupstina srbije, jer su ovih 500 dinara koje vec odvajamo nedovoljni da istovremeno pokriju troskove tih istih prenosa kao i beskonacnih repriza slavnih umetnickih ostvarenja poznatih kao domace tv serije. ziveo drug aca, zivela drugarica caca!!!

Pipi

pre 13 godina

RTS nikada nije ustanovio evidenciju pretplatnika predvidjenu clanom 127 stava 1 Zakona o radiodifuziji samim tim izostala je obaveza koja proizilazi iz clana 127 stava 2,te ni obaveza iz clana 127 stava 3 nikada nije ni nastala, a samim tim je i protivzakonitoi protivustavno vodjenje evidencije iz clana 81 stava 10. Elektroprivreda je ustupajuci bazu licnih podataka korisnika RTS-u na nezakonit nacin povredila clan 42 stava 3. Ustava. RTS-u niko nije dao saglasnost za pristup licnim podacima korisnika iz clana 42 stava 4 ustava. Tuzbe RTS-a protiv gradjana su nezakonite, imajuci u vidu da su racuni koje RTS prilaze kao dokaze prilikom podnosenja tuzbi nezakonito pribavljeni i da nisu u skladu sa Ustavom. Elektroprivreda slobodno i bez icijeg odobrenja daje na raspolaganje licne podatke korisnika bez ikakvog odobrenja stranke, sto je krivicno delo propisano zakonom. RTS ima uvid u sve licne podatke korisnika, kao i podatke o potrosnji struje, te na taj nacin i o finansijskom stanja lica na koje se ti podaci odnose, kao i cinjenicu da po potrosnji struje isti moze videti da li neko zivi u tom domacinstvu ili je trenutno odsutan. Nacin naplate je jedna vrsta prisile gradjana na placanje RTV pretplate, a iz sledeceg razloga:gradjanin je uslovljen prvo da isplati dugovanje za struju, pa tek ond RTV pretplatu, ako se ima u vidu da gradjanin ne moze struju da isplati ista ce mu biti iskljucena, ali ako nema novca da placa RTV pretplatu popisivace mu se imovina koju poseduje
Na taj nacin pored Ustavom garantovanih prava krsi se i clan 24 Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama koji glasi:
1) Svako ima pravo na poštovanje privatnog i porodicnog života, doma i tajnosti prepiske.
3) Tajnost pisama i drugih sredstava opštenja je nepovrediva. Odstupanja su dozvoljena na odredeno
vreme samo na osnovu odluke suda, ako je to neophodno radi vodenja krivicnog postupka
ili odbrane zemlje, na nacin predviden zakonom.
4) Clan 36 stav 8 ZIP-a:
Izvršenje radi ostvarivanja novcanog potraživanja odreduje se i na osnovu verodostojne isprave.
Verodostojna isprava u smislu ovog zakona je:
8) overena izjava izvršnog dužnika koja ovlašcuje izvršnog poverioca na prenos novcanih sredstava.
Fakturom (racunom) se smatra i obracun kamate.

Iz clana 36 stava 8 se vidi i da je prenos novca Elektroprivrede prema RTS-u bez odobrenja duznika nistavan, jer duznik nikakvo odobrenje Elektrodistribuciji za prenos novca nije dao,
niti Elektroprivreda bez odobrenja po navedenom clanu ima pravo na prenos novca trecim licima.
Bez obzira sta su se RTS i Elektroprivreda dogovorili po zakonu o Radiodifuziji, niko nema pravo
gradjane da zastupa i da sklapa ugovor u njihovo ime sa trecim licem i da ih time obavezuje
na nesto bez njihove date saglasnosti. Ugovor sa kojim treca strana nije upoznata nikako ne moze biti obavezujuc, a svakako RTS ne moze ni sklapati ugovore i zastupati duznike bez pismenog odobrenja, te je jedan takav ugovor pred zakonom nistavan.
Osnovno ljudsko i demokratsko pravo je pravo na izbor proizvoda i usluga, pravo da covek moze sam da odlucuje i bira sta ce da gleda ili slusa, a sta nece, pravo da li ce neki proizvod ili uslugu koristiti ili ne. U ovom slucaju Zakon o radiodifuziji vodi se logikom "Ili ce duznici RTV pretplatu placati ili nista nece ni gledati" odnosno "Plati za RTS pa gledaj sta hoces" odnosno "Ako ne zelis da placas prodaj RTV prijemnik" te se na taj nacin namece jedan vid cenzure i ogranicenja slobode gradjana, a iz sledecih razloga:
- cenzura na gledanje ostalih RTV emitera ukoliko se ne plati RTS-u
- cenzura na gledanje VHS kaseta i DVD diskova koji se gledaju na RTV prijemniku
- cenzura na koriscenje Playstation kao i drugih konzola koje se prikljucuju na RTV prijemnike
- cenzura na koriscenje racunara koji koriste RTV prijemnik kao monitore
- mnogi ce se odreci kupovine RTV prijemnika iz razloga da ne bi placali pretplatu
te se na taj nacin pravi steta trgovini, a smanjuje se i uvoz tehnicke robe.
Sve navedeno je u suprotnosti sa clanom 16 stava 2 Zakona o zastiti potrosaca
koji kaze “Zabranjeno je uslovljavanje prodaje proizvoda ili pruzanja usluge prodajom drugog proizvoda ili pruzanjem druge usluge”.
Clan 50 Ustava pored ostalog kaze "U Republici Srbiji nema cenzure" cime se jamci sloboda stampe i drugih vidova obavestavanja, isti clan kaze Televizijske i radio stanice osnivaju se u skladu sa zakonom, a clan 51 stav 1 Ustava kaze "Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude
obavestavan o pitanjima od javnog znacaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo
poštuju." To pravo koje nam Ustav garantuje, mozemo da imamo ali samo pod uslovom ako platimo,
sto je protivustavno.
Clan 29. Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama kaze:
Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Ovo pravo ukljucuje slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na bilo koji drugi nacin traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.
Svako ima pravo na pristup podacima u posedu državnih organa, u skladu sa zakonom.
Pravo na slobodu izražavanja se može ograniciti zakonom, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih lica, ocuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda, nacionalne bezbednosti,
javnog zdravlja i morala ili javne bezbednosti.
Clan 30. Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama kaze:
Svako može da bez odobrenja osniva novine i druga sredstva javnog obaveštavanja.
Televizijske i radio stanice se osnivaju u skladu sa zakonima država clanica.
Svako ima pravo na ispravku objavljene neistinite, nepotpune ili netacno prenete informacije kojom je povredeno njegovo pravo ili interes, u skladu sa zakonom. Svako ima pravo na odgovor na informaciju objavljenu u medijima, u skladu sa zakonom. Niko ne može spreciti rasturanje štampe ili širenje obaveštenja i ideja putem drugih sredstava javnog obaveštavanja, osim ako se odlukom nadležnog suda utvrdi da je to neophodno radi sprecavanja propagiranja rata, podstrekavanja na neposredno nasilje ili zagovaranja rasne, nacionalne ili verske mržnje koja predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje.

U suprotnosti je sa Clanom 29 stava 1 Povelje UN jer u ovom slucaju ako se ne plati,
gubi se pravo na obavestenja i prijem informacija.
U suprotnosti je sa clanom 30 stava 2 Povelje UN jer ukoliko se ne plati pretplata ne moze
se nista gledati, te se na taj nacin krsi i clan 30 stav 4 Povelje te se indirektno sprecava širenje obaveštenja i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja.
Prema Zakonu o informisanju, javni sevis (RTS) je dužan da prezentuje tačne i istinite informacije. RTS je slagao da svako mora da plaća pretplatu čime je počinio prekršaj protiv ovog zakona, a prema Zakonu o krivičnom postupku zaposleni u RTS-u cine krivicno delo obmane. Pretplatu mora da plaća samo onaj ko je prijavio prijemnik. Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne može se potraživati bilo kakva naplata sem ako su obe ugovorne strane saglasne. Dakle ne može se potraživati naplata od onog ko nije pristao na ugovor. Krivično je delo zaposlenih u RTS-u potraživati novac od onog ko nije pristao na ugovor ili od onog ko nije prijavio prijemnik. Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko nema prava da deli lične podatke drugima sem u slučaju lične saglasnosti. Zajedničkom uplatnicom EPS-a i RTS-a, EPS je prekršio ovaj zakon, a radnici EPS-a su počinili krivično delo prikazivanjem ličnih podataka RTS-u. Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra se saučesnikom u krivičnoj radnji. Plaćanjem
računa za struju i "pretplatu" finansira se onaj ko vrši krivično delo nad trećim licima (u ovom slučaju svi ostali koji plaćaju račun za struju i RTS "pretplatu", a bez ugovora ili prijemnika). Pošto su zaposleni u EPS-u počinili krivično delo odavanja ličnih podataka a zaposleni u RTS-u počinili krivično delo prinudne naplate, zastrašivanja i laganja nad trećim licima, svako ko ucestvuje u tome cini i sam krivicno delo.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Скупштина дугује РТС-у?! Друг Тијанић би требао да зна да се РТС финансира из буџета и да има обавезу да преноси заседања Скупштине. Да се ради о комерцијалној тв, тада та обавеза не би постојала. Е сад, што то нико не гледа, то је друго питање. Ако су грађани Србије власници РТС-а, како то у споту лепо звучи, како то да онда власници имају обавезу да плаћају претплату? Где то власник плаћа коришћење своје имовине? Такве небулозе се могу чути само на РТС-у.

Ni ja nemam

pre 13 godina

Ni ja nemam pare da platim RTS-u. Molim Vladu da mi obezbedi sredstva da platim, a zauzvrat me nemoraju ni slikati za razliku od Skupstine! Nisam ja valjda manje Vladin od Skupstine!

gradjanka

pre 13 godina

Ma dajte ljudi vise ne lupajte gluposti. RTS se finansira iz tri izvora. Od naplate preko brojila, zatim od naplate kablovskih provajdera a onda i putem reklama i sad treba jos i iz budzeta da im se daju pare. Pa to nema nigde na kugli zemaljskoj. A to sto je pretplata na brojilo sa 350 bez ikakve najave podignuta na 500? To niko ne pominje. Sve dok RTS ima komercijalni program ne moze da trazi od gradjana da placaju pretplatu. Toliko o tome. A i taj Tijanic je golub preletac, kolateralna steta i zaostavstina proslih vremena i prestanite vise da se zavitlavate sa ovim narodom.

Obren

pre 13 godina

Javni Servis je u obavezi da besplatno prenosi zasedanja Skupstine! Normalno,moralno, ocekivano i lako za proveriti...Ali kome ja to da kazem?

doleRTS

pre 13 godina

Samo, to da RTS krsi mnoge zakone i ustave nama nije nejasno, vec nam nije jasno ko ce (valjda drzavni tuzilac?) i kada da povede sudski proces protiv Tijanica i RTS-a u Srbiji (ili pred sudom u Strazburu za krsenje ljudskih prava? ne znam nisam pravnik) - i da li je to uopste moguce?

Milko

pre 13 godina

Smatram da dug bezuslovno mora biti palaćen.
Isto tako smatram da neko mora da odgovara što je napravio toliki dug, na račun gradjana Srbije.
Boris Tadić i njegova vlada zaista ne mogu da nateraju gradjane Srbije da plaćaju TV pretplatu televiziji koju ne žele da gledaju, pa onda još da toj televiziji plaćaju nadoknadu za prenos nečega što takodje ne žele da gledaju

zoran

pre 13 godina

Ček, ček malo!
Narod plaća RTS kroz račun EDB. Tačno. A sad će to isto da plaća kroz budžet koji, koliko znamo isto puni narod. Aman Tijaniću gde će ti duša a pogotovo što niti gledam TVOJU televiziju a naročito Skupštinu. Gledam samo kanale koje plaćam opet ja i to SSB-u. To je Eurosport, History i sl.
Da li iko još u svetu DVA puta plaća ono što uopšte ne koristi????

gdsafasd

pre 13 godina

Ovom RTS-u svi duguju pare, a sta on to proizvodi za sve te pare? Ustvari samo mi gradjani i placamo RTS. Prvo svi dajemo po 5evra pretplate, pa zatim kroz poreze koje placamo - Skupstina placa 3 miliona evra za prenose. Pa gde idu tolike pare nas gradjana?

Miroslav

pre 13 godina

Zamislite bezobrazluk da drzava koja nas tera na placanje bas svega i svacega daje sebi za pravo da ne ispunjava svoje obaveze prema drugima.Tijanicu,nemoj da popustis.Moraju da nauce sta su njihove obaveze.Ima da plate!

Mirka

pre 13 godina

Koliko sam razumela svojevremeno, kada je objasnjavano zbog cega su gradjani obavezni da placaju TV pretplatu, receno je da je u pitanju javni servis ciji je zadatak da obezbedi informisanje javnosti o radu drzavnih organa, pa posto to nije bas profitabilno, onda javnost to informisanje treba da plati. E sad, ako Skupstina placa prenose da bi se "obezbedila javnost rada parlamenta", sta mi gradjani onda placamo? Mogucnost da gledamo onu izuzetno umetnicko ostvarenje "Selo gori, a baba se ceslja" ili cetvorocifrene dnevnice za voditelje jutarnjeg programa?

Nemanja

pre 13 godina

Sramota, bre. Tijanić je preterao.
Uzima pare od naroda preko pretplate, od reklama na TV, iz budžeta i to mu je malo, hoće još.
Pa kolike su njegova plata i koliko plaća "zvezdama" na svojoj TV?

NS

pre 13 godina

Mislim da drzava skupstina treba da uzme kredit pod komercijalnim uslovima, smanji plate poslanicima i zaposlenima, stegne kais i vrati dug. Dug ne treba da vracamo mi jer ti prenosi nicemu ne sluze, najbolje je da sede i rade svoj posao, donose zakone i ponasaju se ozbiljno. Prenosi su korisni samo za njih kao produzene izborne kampanje. Vala svi su se pokazali za ovih deset godina tako da nista novo od njih ne mozemo ocekivati, nazalost, oni samo brinu za sebe i izgubili su smisao za realnost ali idu izbori pa ce se mnogi od njih prizemiti i osvestiti. A dotle neka placaju sami svoj dug kao sto to radimo mi obicni gradjani i neka nas ne zamaraju sa svojim ponekad, ispod svakog nivoa, retorikom i nacinom opstenja. Nadam se da neke stvari nece proci vise i da necemo i taj dug da placamo umesto da se to da u mnogo pametnije svrhe - zdravstvo, skolstvo i sl. ali kada dodju neki novi ministri jer sa ovima je to nemoguca misija.

matori

pre 13 godina

1. pokušaj redovne naplate,
2. pokušaj prinudne naplate,
3. popis imovine,
4. zaplena i oduzimanje...
Ha, ha, ha, ha..!!!
Baš bi bilo zanimljivo da deo imovine Narodne Skupštine Srbije, pređe u svojinu RTS i da Tijanić njome upravlja i raspolaže!
Rasplakaću se... od smeha.

Ni ja nemam

pre 13 godina

Ni ja nemam pare da platim RTS-u. Molim Vladu da mi obezbedi sredstva da platim, a zauzvrat me nemoraju ni slikati za razliku od Skupstine! Nisam ja valjda manje Vladin od Skupstine!

zile

pre 13 godina

Ako Skupstina hoce prenose, neka osnuje svoj kanal; vecina parlamenata u Evropi ga ima. Dosta je jedna "Farma" na televiziji s nacionalnom frekvencijom.

Beba

pre 13 godina

Definitivno bi sudski izvršitelji, u sklopu akcije popisivanja imovine gradjana radi prinudne naplate, a zbog neizmirenih računa za komunalije i struju, trebali da popišu imovinu Skupštine Srbije

Zoran

pre 13 godina

Sednice lepo prenositi putem interneta a ne televizije. Pa ako poslanici žele da ih narod gleda neka lepo obezbede istom tom narodu pristojnu internet konekciju i svi srećni.

Nenad

pre 13 godina

Čekaj bre!

Tijanić je upravo rekao da je prosečan godišnji bilans RTS-a 6 mil. evra. Pored toga, on se (protivno statutu RTS-a) TREĆI PUT kandidovao za direktora te komercijalne televizije (iako nema pravo na više od 2 mandata) zato što misli da je dobar direktor!!!

Druga stvar: Da li ćemo sada ponovo da gledamo skupštinu umesto Lige Šampiona ili utakmica reprezentacije? Da li treba da posmatramo nekulturu, nasilje i bahatost umesto sportskih događaja?

Ovo može samo u Srbiji!

iii

pre 13 godina

Meni nije bas jasan taj odnos gde RTS stalno dobija ogromne sume novca od gradjana na racun tv pretplate, a onda jos dodatno treba iz budzeta (sto je opet iz dzepa gradjana) da im se placa za prenose skupstina??? Ako je tako ukinite lepo pretplatu, pa nek RTS funkcionise na trzisnim principima kao ostale tv stanice, pa onda imaju pravo da naplacuje sta god zele. Ili je poenta toga ipak da se prvo izvuku sredstva iz budzeta u RTS, pa da se onda odatle preko raznih preplacenih nabavki i poslova deo toga vrati "zasluznima" ?!

goca boca

pre 13 godina

nista se ne mora, tijanicu, vi bi bar to trebalo da znate...mora se samo umreti...a to vazi za srbiju pre nego bilo koju drugu zemlju...

milan

pre 13 godina

Ako je RTS javni servis koji se finansira od pretplate gradjana onda nema pravo da emituje reklame koje papreno naplacuje i da od skupstine (gradjana Srbije) naplacuje prenose pogotovu sto ne postoji volja grdajana za njihovim emitovanjem. Sve je zamisljeno kao otimacina koju gradjani treba da finansiraju

katica

pre 13 godina

„Dugovanje“? Ovaj primer samo pokazuje, ono što svi odavno vidimo, da je RTS važniji i jači od vlade! Znači RTS je iznad države! To je „srce“ i „mozak“ orvelovske Srbije.

zORAn

pre 13 godina

Znaci, duplo placamo RTS - jedan put kroz pretplatu, a drugi put kroz poreze i doprinose (a preko budzeta).
Izlaz je prekidanje prenosa i ukidanju pretplate !!!
Sve ostalo je zamazivanje ociju !

4.oktobar

pre 13 godina

drug aleksandar i drugarica slavica dogovorili danas da velikodusno odvoje jos ni manje ni vise nego 3,300,000 eura nasih para kako bi nam i dalje obezbedjivali prenose predizborne kampanje nasih politickih stranaka,poznate kao skupstina srbije, jer su ovih 500 dinara koje vec odvajamo nedovoljni da istovremeno pokriju troskove tih istih prenosa kao i beskonacnih repriza slavnih umetnickih ostvarenja poznatih kao domace tv serije. ziveo drug aca, zivela drugarica caca!!!

gradjanka

pre 13 godina

Ma dajte ljudi vise ne lupajte gluposti. RTS se finansira iz tri izvora. Od naplate preko brojila, zatim od naplate kablovskih provajdera a onda i putem reklama i sad treba jos i iz budzeta da im se daju pare. Pa to nema nigde na kugli zemaljskoj. A to sto je pretplata na brojilo sa 350 bez ikakve najave podignuta na 500? To niko ne pominje. Sve dok RTS ima komercijalni program ne moze da trazi od gradjana da placaju pretplatu. Toliko o tome. A i taj Tijanic je golub preletac, kolateralna steta i zaostavstina proslih vremena i prestanite vise da se zavitlavate sa ovim narodom.

Pipi

pre 13 godina

RTS nikada nije ustanovio evidenciju pretplatnika predvidjenu clanom 127 stava 1 Zakona o radiodifuziji samim tim izostala je obaveza koja proizilazi iz clana 127 stava 2,te ni obaveza iz clana 127 stava 3 nikada nije ni nastala, a samim tim je i protivzakonitoi protivustavno vodjenje evidencije iz clana 81 stava 10. Elektroprivreda je ustupajuci bazu licnih podataka korisnika RTS-u na nezakonit nacin povredila clan 42 stava 3. Ustava. RTS-u niko nije dao saglasnost za pristup licnim podacima korisnika iz clana 42 stava 4 ustava. Tuzbe RTS-a protiv gradjana su nezakonite, imajuci u vidu da su racuni koje RTS prilaze kao dokaze prilikom podnosenja tuzbi nezakonito pribavljeni i da nisu u skladu sa Ustavom. Elektroprivreda slobodno i bez icijeg odobrenja daje na raspolaganje licne podatke korisnika bez ikakvog odobrenja stranke, sto je krivicno delo propisano zakonom. RTS ima uvid u sve licne podatke korisnika, kao i podatke o potrosnji struje, te na taj nacin i o finansijskom stanja lica na koje se ti podaci odnose, kao i cinjenicu da po potrosnji struje isti moze videti da li neko zivi u tom domacinstvu ili je trenutno odsutan. Nacin naplate je jedna vrsta prisile gradjana na placanje RTV pretplate, a iz sledeceg razloga:gradjanin je uslovljen prvo da isplati dugovanje za struju, pa tek ond RTV pretplatu, ako se ima u vidu da gradjanin ne moze struju da isplati ista ce mu biti iskljucena, ali ako nema novca da placa RTV pretplatu popisivace mu se imovina koju poseduje
Na taj nacin pored Ustavom garantovanih prava krsi se i clan 24 Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama koji glasi:
1) Svako ima pravo na poštovanje privatnog i porodicnog života, doma i tajnosti prepiske.
3) Tajnost pisama i drugih sredstava opštenja je nepovrediva. Odstupanja su dozvoljena na odredeno
vreme samo na osnovu odluke suda, ako je to neophodno radi vodenja krivicnog postupka
ili odbrane zemlje, na nacin predviden zakonom.
4) Clan 36 stav 8 ZIP-a:
Izvršenje radi ostvarivanja novcanog potraživanja odreduje se i na osnovu verodostojne isprave.
Verodostojna isprava u smislu ovog zakona je:
8) overena izjava izvršnog dužnika koja ovlašcuje izvršnog poverioca na prenos novcanih sredstava.
Fakturom (racunom) se smatra i obracun kamate.

Iz clana 36 stava 8 se vidi i da je prenos novca Elektroprivrede prema RTS-u bez odobrenja duznika nistavan, jer duznik nikakvo odobrenje Elektrodistribuciji za prenos novca nije dao,
niti Elektroprivreda bez odobrenja po navedenom clanu ima pravo na prenos novca trecim licima.
Bez obzira sta su se RTS i Elektroprivreda dogovorili po zakonu o Radiodifuziji, niko nema pravo
gradjane da zastupa i da sklapa ugovor u njihovo ime sa trecim licem i da ih time obavezuje
na nesto bez njihove date saglasnosti. Ugovor sa kojim treca strana nije upoznata nikako ne moze biti obavezujuc, a svakako RTS ne moze ni sklapati ugovore i zastupati duznike bez pismenog odobrenja, te je jedan takav ugovor pred zakonom nistavan.
Osnovno ljudsko i demokratsko pravo je pravo na izbor proizvoda i usluga, pravo da covek moze sam da odlucuje i bira sta ce da gleda ili slusa, a sta nece, pravo da li ce neki proizvod ili uslugu koristiti ili ne. U ovom slucaju Zakon o radiodifuziji vodi se logikom "Ili ce duznici RTV pretplatu placati ili nista nece ni gledati" odnosno "Plati za RTS pa gledaj sta hoces" odnosno "Ako ne zelis da placas prodaj RTV prijemnik" te se na taj nacin namece jedan vid cenzure i ogranicenja slobode gradjana, a iz sledecih razloga:
- cenzura na gledanje ostalih RTV emitera ukoliko se ne plati RTS-u
- cenzura na gledanje VHS kaseta i DVD diskova koji se gledaju na RTV prijemniku
- cenzura na koriscenje Playstation kao i drugih konzola koje se prikljucuju na RTV prijemnike
- cenzura na koriscenje racunara koji koriste RTV prijemnik kao monitore
- mnogi ce se odreci kupovine RTV prijemnika iz razloga da ne bi placali pretplatu
te se na taj nacin pravi steta trgovini, a smanjuje se i uvoz tehnicke robe.
Sve navedeno je u suprotnosti sa clanom 16 stava 2 Zakona o zastiti potrosaca
koji kaze “Zabranjeno je uslovljavanje prodaje proizvoda ili pruzanja usluge prodajom drugog proizvoda ili pruzanjem druge usluge”.
Clan 50 Ustava pored ostalog kaze "U Republici Srbiji nema cenzure" cime se jamci sloboda stampe i drugih vidova obavestavanja, isti clan kaze Televizijske i radio stanice osnivaju se u skladu sa zakonom, a clan 51 stav 1 Ustava kaze "Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude
obavestavan o pitanjima od javnog znacaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo
poštuju." To pravo koje nam Ustav garantuje, mozemo da imamo ali samo pod uslovom ako platimo,
sto je protivustavno.
Clan 29. Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama kaze:
Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Ovo pravo ukljucuje slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na bilo koji drugi nacin traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.
Svako ima pravo na pristup podacima u posedu državnih organa, u skladu sa zakonom.
Pravo na slobodu izražavanja se može ograniciti zakonom, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih lica, ocuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda, nacionalne bezbednosti,
javnog zdravlja i morala ili javne bezbednosti.
Clan 30. Povelje UN o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama kaze:
Svako može da bez odobrenja osniva novine i druga sredstva javnog obaveštavanja.
Televizijske i radio stanice se osnivaju u skladu sa zakonima država clanica.
Svako ima pravo na ispravku objavljene neistinite, nepotpune ili netacno prenete informacije kojom je povredeno njegovo pravo ili interes, u skladu sa zakonom. Svako ima pravo na odgovor na informaciju objavljenu u medijima, u skladu sa zakonom. Niko ne može spreciti rasturanje štampe ili širenje obaveštenja i ideja putem drugih sredstava javnog obaveštavanja, osim ako se odlukom nadležnog suda utvrdi da je to neophodno radi sprecavanja propagiranja rata, podstrekavanja na neposredno nasilje ili zagovaranja rasne, nacionalne ili verske mržnje koja predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje.

U suprotnosti je sa Clanom 29 stava 1 Povelje UN jer u ovom slucaju ako se ne plati,
gubi se pravo na obavestenja i prijem informacija.
U suprotnosti je sa clanom 30 stava 2 Povelje UN jer ukoliko se ne plati pretplata ne moze
se nista gledati, te se na taj nacin krsi i clan 30 stav 4 Povelje te se indirektno sprecava širenje obaveštenja i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja.
Prema Zakonu o informisanju, javni sevis (RTS) je dužan da prezentuje tačne i istinite informacije. RTS je slagao da svako mora da plaća pretplatu čime je počinio prekršaj protiv ovog zakona, a prema Zakonu o krivičnom postupku zaposleni u RTS-u cine krivicno delo obmane. Pretplatu mora da plaća samo onaj ko je prijavio prijemnik. Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne može se potraživati bilo kakva naplata sem ako su obe ugovorne strane saglasne. Dakle ne može se potraživati naplata od onog ko nije pristao na ugovor. Krivično je delo zaposlenih u RTS-u potraživati novac od onog ko nije pristao na ugovor ili od onog ko nije prijavio prijemnik. Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko nema prava da deli lične podatke drugima sem u slučaju lične saglasnosti. Zajedničkom uplatnicom EPS-a i RTS-a, EPS je prekršio ovaj zakon, a radnici EPS-a su počinili krivično delo prikazivanjem ličnih podataka RTS-u. Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra se saučesnikom u krivičnoj radnji. Plaćanjem
računa za struju i "pretplatu" finansira se onaj ko vrši krivično delo nad trećim licima (u ovom slučaju svi ostali koji plaćaju račun za struju i RTS "pretplatu", a bez ugovora ili prijemnika). Pošto su zaposleni u EPS-u počinili krivično delo odavanja ličnih podataka a zaposleni u RTS-u počinili krivično delo prinudne naplate, zastrašivanja i laganja nad trećim licima, svako ko ucestvuje u tome cini i sam krivicno delo.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Скупштина дугује РТС-у?! Друг Тијанић би требао да зна да се РТС финансира из буџета и да има обавезу да преноси заседања Скупштине. Да се ради о комерцијалној тв, тада та обавеза не би постојала. Е сад, што то нико не гледа, то је друго питање. Ако су грађани Србије власници РТС-а, како то у споту лепо звучи, како то да онда власници имају обавезу да плаћају претплату? Где то власник плаћа коришћење своје имовине? Такве небулозе се могу чути само на РТС-у.

Obren

pre 13 godina

Javni Servis je u obavezi da besplatno prenosi zasedanja Skupstine! Normalno,moralno, ocekivano i lako za proveriti...Ali kome ja to da kazem?

doleRTS

pre 13 godina

Samo, to da RTS krsi mnoge zakone i ustave nama nije nejasno, vec nam nije jasno ko ce (valjda drzavni tuzilac?) i kada da povede sudski proces protiv Tijanica i RTS-a u Srbiji (ili pred sudom u Strazburu za krsenje ljudskih prava? ne znam nisam pravnik) - i da li je to uopste moguce?