Utorak, 19.01.2010.

11:51

Mesić: Poslao bih vojsku

Stjepan Mesić kaže da bi odmah poslao vojsku da onesposobi RS ako bi referendumom o otcepljenju tog entiteta srušio Dejtonski sporazum.

Izvor: B92

Mesiæ: Poslao bih vojsku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

292 Komentari

Sortiraj po:

BG999

pre 14 godina

Osuđujem izjavu predsednika Hrvatske gospodina Mesića,takođe mi se ne dopada prisustvo predsednika Tadića na proslavi dana Republike Srpske, jer kreiranjem Republike Srpske je zapravo kreiran plan dešavanja u Srebrenici i svim zločinima koji su činjeni na teritoriji Republike Srpske...Osuđujem bilo koji zločin a posebno genocid u Srebrenici...Da bi mogao da brani Kosovo, predsednik Tadić bi trebao da ne slavi dan Republike Srpske, koja je nastala čišćenjem pre svega Bošnjaka a i drugih ne Srba...

stefan

pre 14 godina

ljudi, ne dajte da vas zavaraju politichari. Hrvati nemaju nishta protiv Srba, imam bezbroj primera. poznajem dosta hrvata koji su ok likovi i koji ne mrze Srbe. Price o ratu su sulude jer pravi Srbin, kao i Hrvat, zna sta je rat i da u ratu nema pobednika. nije vreme da pricamo o ocepljenju nego o ujedinjenju!zar cemo umesto da se slazemo i saradjujemo m da obratimo paznju na coveka kao sto je mesic?! Mir braco!

igor

pre 14 godina

Pojedini Srbi zbog ovakvih izjava leže u Hagu. A čovek koji je rasturio Jugoslaviju još bi da seje ratove i to na štetu Srba. A jedva bi dočekao da RS raspiše referendum da mogu da promene svoj status u Federaciji. Naravno ne smeju sami to da pokrenu pa samo spominju nezadovoljstvo Srba u RS. A oni su još nezadovoljniji. Vidite samo kako se slažu sa Bošnjacima u Mostaru. I još nešto, nikada nisam podnosio Slobu, ali za rat u Bosni nije on kriv, a ni Srbi. Ako niste znali jedini narod koji nije hteo da se BiH ne odvoji od juge su bili Srbi. Ko o čemu on brine o Srbima.

Vozi Mishko!

pre 14 godina

Mesic je odlazeci predsednik i mnogim svojim potezima je izgubio na kredibilitetu, ne samo u regionu, nego i u Hrvatskoj. On sad nema autoritet ni da kurira posalje po cigare, a kamoli vojsku da ratuje sa RS.

dvostruki standardi

pre 14 godina

Da je neki nas politicar izjavio da ce poslati vojsku bilo gde, ma ne bi proslo ni 24h a vec bi nam se to zesce obilo o glavu. A posle neko kaze nema dvostrukih standarda i nisu svi protiv nas. Aj bas da vidim kako takvi objasnjavaju ovo. Meni je za sve ovo vreme postala jasna jedna stvar, kako god mi igrali iste ce se stvari desavati. Igramo po pravilima i lose prodjemo, pokazemo zube i opet isto. Kad se sve sabere, mrka kapa.

Pipi

pre 14 godina

Dobro je da je taj Mesic otisao sa politicke scene. Ne zaboravite da je on jedan od glavnih odgovornih ljudi koji su uticali na raspad Jugoslavije. U tom trenutku bio je predsednik predsednistva. Sada je potpuno jasno kakav je to covek i zasto nije moglo da se nadje normalno, konfederativno resenje. Ocigledno je da je to bilo nemoguce sa nekim ko je, opet ocigledno, zedan krvi. I to ocigledno srpske. Smatram da je on prvi koji je trebalo da bude na optuzenickoj klupi u Hagu. Pa da nam odande lepo isprica kako je pregazio zakletvu da ce cuvati teritorijalni integritet Jugoslavije. Proslo je puno godina ali to ne sme da se zaboravi. Mozda neki misle da se ne secamo...ali kao sto vidite.. grdno su se prevarili. Ima nas koji pamtimo a i istorija ce pokazati. Jos samo da se nasa braca Crnogorci otarase despota, koji je poslednji iz te garniture i bice bolje.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Prokomentarisao bih samo da je žalosno da jedna ovakva zemlja aplicira za članstvo u EU koja traži da kandidati razvijaju dobrosusjedske odnose. Mesiću nije bila dovoljna agresija Hrvatske na BiH od 1992-1995.

sasha

pre 14 godina

Prva reakcija na Mesicevu izjavu mi je bila smijeh. Rekoh ovaj je potpuno odlijepio. U Hrvatskoj nema niti trunke volje za bilo kakvo ratovanje na podrucju susjednih zemalja (niti je ikada bilo). Pomislih kome on to prica? Bas nam se ide u Brcko presijecati neke koridore. A i ovi iz NATOa ce mu opaliti packu. Panglu, jos jedan njegov biser na koje smo mi u Hrvatskoj naucili, a Srbi ce se na to sad napaliti. Moram priznati da sam kao rijetko kada dosad bio odusevljen komentarima i opcim shvacanjem da je to samo staro zanovetalo. Medjutim, poslije malo razmisljanja sam dosao do zakljucka da je to u stvari vrlo moguc scenario. Amerikanci nikada nece pristati na podjelu Bosne jer bi to znacilo islamsko radikaliziranje muslimana koji bi ostali vjerojatno u nekom rezervatu. Ovako oni osjecaju da imaju svoju zemlju i mirni su, a svijet je miran jer su Hrvati I Srbi jos uvijek u vecini u takvoj zemlji i kontroliraju je. Dakle ako dodje do pokusaja otcjepljenja RS NATO ce sigurno reagirati. A tko ce to uraditi u ime NATOa? Sigurno Ameri nece doci ginuti u Bosnu. Poslat ce Hrvate. Bit ce zanimljivo kako ce iz sjedista NATOa regirati na ovu poruku Mesica Dodiku. Ako ne bude reakcije onda je oito da je Mesic ovdje samo postar. Sto se tice huskanja na rat opet ako se malo promisli cini se da je Dodik zapravo huskac. Iako Daytonski sporazum nije najbolje rijesenje zasad je jedino i osiguralo je zavrsetak rata. Jednostrano nepostivanje tog ugovora bi sada znacilo vracanje stvari na pocetak. A Dodik bi se trebao zapitati bi li sada stolovao u B.Luci, koja je bila na milosti HVe, da Srbi nisu prihvatili taj sporazum. I jos nesto. Usporedbe s YU Ustava iz 1974 i Daytonskog sporazuma glede prava na otcjepljenje su za gradivo drugog razreda osnovne skole. Kamo srece da je Milosevicu netko '91 poslao tako nedvosmislenu poruku.

goran zvezdara

pre 14 godina

Mesic treba da postane sto pre politicka licnost koja ce otici u istoriju. Gospodin nije shvatio da je vreme ratova proslo i da ovaj region mora zajedno da resava probleme iz proslosti koje je on i slicni njemu stvorili. Ucestvovao je u rasturanju Jugoslavije, podrzavao genocid koji je Hrvatska ucinila nad Srbima 1995 godine i sad jos zeli da zavrsi svoj mandat sa ratom. Dosao mu je srecom kraj.

starac fočo

pre 14 godina

Koliko se sećam Mesić nikada nije pričao bez veze. Sve što je obećao (bar kada je Srbija u pitanju) kasnije je ispunio. On je za ovu izjavu obezbedio jaku zaleđinu.OVO JE OZBILJNO UPOZORENJE i Tadiću i Dodiku da prestanu više da se igraju prekrajanja granica , jer u protivnom neće biti više ni Srba ni Srbije. Eventualno novog rata neće biti , ali će Srbija za tri dana biti pregažena. Političari, pamet u glavu i ne pravite budalaštine. KO god je" zaljubljen u Dodika" neka ide na Pale, pa neka tamo živi i radi. Naučite, Na Drini je granica Srbije, a preko granice se ne smemo mešati.

Milan

pre 14 godina

Nekad je garantovanje nezavisnosti drzave znacilo ulazak u rat ako ta drzava bude napadnuta (npr. ulazak Rusije u Prvi Svetski Rat zbog napada Austro-Ugarske na Srbiju). To sto u Dejtonu pise da su Srbija i Hrvatska neki garanti nezavisnosti BiH moze da se okaci macku o rep ili da se koristi u lokalne dnevno politicke svrhe kao sto je to ovde slucaj vec 15 godina. Amerika ja od zavrsetka hladnog rata gospodar rata i mira u Evropi tako da jedino oni mogu odlucivati o sudbini BiH, kao i svih nas ostalih. Ili mozda Mesic sugerise da bi Hrvatka po prvi put u svojoj tisucljetnoj povijesti mogla biti neposlusna prema svojim zapadnim gospodarima pa odraditi nesto glupo na svoju ruku. Malo verovatno.

Damir

pre 14 godina

Lako mu je slati vojsku, kad zna da ovde niko niti hoce, niti ima sta da posalje! SM im je to pokazao jos '95e! A naravno, NATO se uzdrzava da lupi po prstima saveznika!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Nije Mesić ni za kakvu cjelovitu BiH nego mu smetaju Srbi odmah preko Save i Une. On bi Hrvatsku do Drine. Smeta mu i to što Hrvatska ekonomski nije poklopila Republiku Srpsku i što postoji neko ko joj ne dozvoljava da se širi onoliko koliko bi Hrvatska željela.

Mesić nije portparol NATO pakta. Ne budite smiješni. Oni znaju da nema ništa niti od ukidanja RS-a niti od njenog otcjepljenja a Mesić želi izazvati RS baš kao što je i Srbe izazvao 1990. Samo sada su ipak druga vremena. Slažem se sa komentarom da je Srbiji važnije da se preko RS-a probije na tržište čitave BiH.

Mesićeva izjava sumnjam da ima veze sa ikakvim ratom jer je i njemu jasno kao dan da od toga nema ništa. Mislim da opet u pitanju ekonomija. Sigurno NEXE grupa (firma Mesićeve kćerke) nije dobila neki posao u RS-u. Sjetimo se i zahtjeva HEP-a da im se da ravnopravno učestvuju u raspodjeli električne energije koja se proizvodi u TE Gacko, pa opet isti zahtjevi za HE Trebinje.
Tražili su isto i za TE Obrenovac ali Srbiju baš i ne mogu ucjenjivati.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je po ko zna koji put pokazao da mu nije sekunde jedne stalo do poboljšanja odnosa prvo sa Srbijom a onda ni sa Republikom Srpskom. Nakon ovakvih istupa odlazećeg predsjednika Hrvatske, Hrvatskoj će vrata na ekonomskoj sceni Republike Srpske biti pritvorena.

Najnovije izjave još aktuelnog predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića uznemirujuće su pretnje čoveka koji je političku karijeru počeo sa ratom i sada bi sa ratom i da je završi.“

Ovaj put je Dodik potpuno u pravu. Hrvatska valjda misli da može prijetiti ikome jer je zaboga članica NATO pakta.

Mesić i oni koji ga podržavaju trebali bi shvatiti jednom za sva vremena da je Republika Srpska legalan i legitiman entitet u BiH koji se neće odvajati ali neće ni nestati niti će Hrvatska izbiti na Drinu (nedosanjani san vlasti u Zagrebu). Republika Srpska će i dalje postojati na granici sa Hrvatskom sviđalo se njemu to ili ne.

Mesić je glup ako misli da bi i "neutralna" Srbija mirno posmatrala ponovnu agresiju Hrvatske na BiH u ovom slučaju na novo etničko čišćenje Srba ali na području RS-a. U Sarajevu naravno likuju i podržavaju Mesićevu izjavu i rado bi željeli takav scenario ali na njihovu i Mesićevu žalost to se neće dogoditi.

Ovakve Mesićeve izjave idu samo na ruku i Dodiku i zvaničnicima u RS-u i samo dalje jačaju poziciju RS-a unutar BiH.

Nevjerovatno je zaista koliko štete može prouzrokovati ovaj čovjek i što je najžalosnije nikako da shvati kada je dosta. Kao da namjerno otežava posao svom nasljedniku.

Grasa

pre 14 godina

Evo ja bih voleo da se tako nesto desi. Bilo koji predsednik Hrvatske koji bi se usudio na tako nesto mislim da bi bio zbrisan u roku 24 sata. Tacno bi jedan austijanac, madjar i rus koji je ulozio milione u bosnu gledao skrstenih ruku. O ratu se moglo pricati 90-godine nije bilo stranog kapitala na nasim prostorima. Sad kad je dominantan strani kapital pocev od banaka, rafinerija, benzinskih pumpi, gradjevinskih firmi itd, morate gospodine Mesicu da pitate njih da li su spremni da im razvalite imovinu vrednu nekoliko stotina pa i milijardi eura. Kapital je jaci i od vas i od vase vojske pa i od nato-a to ako niste naucili za vreme svog predsednikovanja trebali bi sad da naucite.

Bojan

pre 14 godina

Gluposti,
Takve ne promišljene reči vodećih političara nas i dovedoše da se međusobno poubijamo ili prevedeno do samouništenja i naroda a i države Jugoslavije !

Peki

pre 14 godina

M asta se palite, puca praznom puskom, da moze poslao bi vojsu i na Rusiju, kao sto su njegovi uradili 1941 god...
Radi se "politicaru" proslosti, koga jos briga sta bi on uradio!?

djordjevic

pre 14 godina

Ovo je jedno podsecanje na ono kako je to sve bilo pocetkom devedestih...Samo treba ovoga cesce (hvala Stipe) da i oni sto pricaju 'Srbi su sve poceli' jednom shvate sta se tu u stvari desilo.

g4

pre 14 godina

Ukoliko tzv. "medjunarodna zajednica" pokusa da srusi Dejtonski sporazum, legitimno je pravo naroda Republike Srpske da se zastiti tako sto ce sam izabrati svoj put. Ako se Dejtonski sporazum ne menja onda nema problema. Sto se tice Mesicevih izjava, voleo bih da cujem Tadica kako izjavljuje da ce zastititi srpski narod ako se krene na sever Kosmeta.

mladen

pre 14 godina

I opet se moram sramiti zbog mog hvala gospodu odlazeceg predsjednika! Zao mi sto sam nekada za njega glasao i sram me je zbog toga i to javno sada kazem.Koga bi on slao i kuda?Nas koji smo siti i prezasiceni zveckanjem oruzja.Ovi koji Mesica podrzavaju neka izvole na front a ja vise nikada pa ni tada.Sramota i treba Mesic da ode sto prije u zaborav a ja kao casniji Hrvat od njega sigurno nikad necu plakat zbog njega tj njegove mirovine koja je mnogo ranije morala da se desi.Zivjela Hrvatska bez Mesica i slicnih politicara koji bi ponovo Hrvatsku da guraju u rat.Ne interesuje me Bosna u smislu rata i neka svoje probleme sami rijesi

mita sajba

pre 14 godina

E, moji SRBI ...
Jos razmisljajte, da li cete u NATO, raspisujete referendum, da li da udjete u alijansu, glupirajte se, nista novo!
OVO nije izjavio, nikakav klovn, ludak, covek koji je pomesao bocice sa lekovima (ili je sve to, ali nebitno), ovo je izjavio AKTUELNI PREDSEDNIK Hrvatske!
Zamislite 0,1% verovatnoce, da Hrvatska stvarno to i URADI? "Izazvana" Dodikom, ili tek-tako, jer joj se moze, jednostavno Hrvatska posalje vojsku u BiH presece koridor, odsece Banjaluku ... STA bi Srbija mogla da uradi?
Hrvatska je u NATO-u, saveznici bi stali iza nje, i dok bi je obuzdali (za nedelju dana), ni Republike Srpske, ni Srba u BiH vise ne bi bilo, a Srbija bi mogla samo da gleda. Isto, kao sto se desilo (1995.g) sa "RSK" i ondasnjim Srbima ... i nikom nista!
HITNO, u evro-atlanske integracije, NATO i EU, dok ne bude KASNO!

adje

pre 14 godina

ja mogu samo da kazem,da me ne interesuje ni mesic,ni dodik,ni tadic ni niko,mene interesuje mir,moja porodica i prijatelji ,komsije ,u slucaju da dodje do nekakvih nemira i rata (nedaj boze)neka gospode politicari,ministri,predsednici,diplomate i patriote salju njihovu decu,zene,prijatelje,njihove najmilije da ratuju i da oni budu ratni zlocinci a ne mi obican narod.

sara

pre 14 godina

Josipovicu nece biti tesko da bude bolji od svog predhonika, nema potrebe da se muci,samo opovrgne postojece izjave odlazeceg predsednika.Danas uopste nije tesko biti uspesan politicar.

MV

pre 14 godina

Ocigledno sada kada odlazi sa vlasti ima strah od gubitka moci pa izmislja i priziva sukobe na kojima je opstajao godinama. To je covjek koji je opstao zahvaljujuci raspadu Jugoslavije. I trajao je svo vrijeme raspadanja. Kada se pokrecu novi procesi on hirovito vraca stvar na pocetak svojom izjavom. Nevjerovatno, ali ljudi zive i posle sukoba vise od 10 godina jedni pored drugih shvativsi istinu o porijeklu sukoba, i onda jedan koji je sve zakuvao u loncu sa drugima bez ikakvog stida ponovo izjavi da bi on ponovo ratovao i da gine narod. Zna li on koliko stete proizvodi svojim izjavama? I ocigledno da komunisticka elita ne moze da ode sa vlasti dostojanstveno jer su imali sve privilegije i radili su sta su htjeli. Sada kada zvijer u njima ugiba, ne moze to bez velike rike i lavezi....To samo govori da je on malo rastrojen u poslednje vrijeme i prica sve ovo da bi sebi dao na znacaju i podsjetio normalnog Ivu Josipovica da ako on bude normalniji od njih da ce Stipe iz potaje da rastura. Nece nama biti dobro dok je na bilo kojem polozaju neko komunisticko pile koje je se domoglo vlasti bez znanja, rada i motike. Komunizam im je omogucio da postanu preko noci tzv. gospoda rasturajuci nesto sto nisu nicim zaslužili i sada otkrivaju pravo svoje lice jer su zaboravili da se pretvaraju. Nema tu ni casti ni covjeka, samo jedna oronula figura ciji je mandat na izmaku... Treba da ide da ga vise ne gledamo, i obitava u samoci. Mesicu, pusti ljude da zive onako kako je prirodno, i da se bave kreativnim stvarima. Niko ne zeli da ratuje sem tebe. A dok Srbi ne razmisljaju o Velikoj Srbiji jer se iz prilozenog odavno vidjelo da od toga nema nista, jer je sve manja Srbija, ti si se jedini sjetio da izvuces iz fioke tu pricu kada niko drugi nije. Uzmi pusku pa ratuj sam ako si musko. Lako ti je sada zlo prosipati kada odlazis. Vjerovatno ocekujes da pocne neki sukob pa da pricas kako si ti sve znao i kako si ti bitan. To bi bilo odgadjanje tvog odlaska koje ti prizeljkujes. Nisi vise bitan i interesantan.

antifasista

pre 14 godina

Ova neodmjerena izjava Mesica je odgovor na bahatu politiku Dodika koji svakodnevno manje ili vise siri mrznju prema svemu sto ima BH predznak.Pa ljudi moji da li znate da poslije Harisovog "ukidanja" entiteta svi relevantni EU i americki politicari su rekli ne moze i ucutkali ga.Tihic je u B.l.u parlamentu izjavio da bez pristanka srpskog naroda nema ukidanja entiteta.Sta radi Mile baca zastavu BIH,izjavljuje da Bosnjak ne moze biti sudija,vrijedja tuzlanske zrtve na kapiji negira dokazani genocid u Srebrenici,istovremeno dodjeljuje 3 miliona maraka svom sinu da pokrene biznis i cinicno izjavljuje bolje to nego da je narkoman.Ovi iz Sarajeva su stali sa radikalizmom a Mile prica o referendumu na koji inace nema pravo po ustavu.Tom i takvom Mili Tadic kumuje unucetu otvara OS "Srbija"na mjestu odakle je granatirano Sarajevo 4 god.A kada Mesic na Milinu stalnu pricu o ocjepljenju kaze da ne zeli na 1200km dugoj granici prema BIH da ima Veliku Srbiju onda je on ratnohuskac.Sarajevo jest krivo za neodmjerene izjave u pocetku zaostravanja
ali ljudi su prestali a Mile je otisao toliko u radikalizam
da jedini jezik koji on ovako silan i bogat razumije je jezik sile kojim govori Mesic.Nazalost.

soda bikarbona

pre 14 godina

... Ni Srbiji ni Hrvatskoj nije stalo da medjusobno ratuju, niti da ratuju protiv BiH u bilo kojoj formi. A sta ce da bude u BiH, to ce oni sami medju sobom odluciti na demokratski i miran nacin. To je najnormalnije da se dogodi.

Moler

pre 14 godina

Hvala Mesicu na iskrenosti. Nije da nismo znali s kim smo imali posla, ali je nekima ocigledno potrebno podsjecanje. Josipovicu puno sreće u denacifikaciji Hrvatske, posto Mesiceve stavove dijeli bar 50% onih koji su ga birali.

yu

pre 14 godina

Ja mislim da i nije problem u Mesiću,več u samom Dodiku kad slušaš njegove komentare baš mi se čini da huska na sve ovo - referendum i rat.A i govor mržnje mu iz očiju izlazi a ne samo iz usta i narod bedan siromašan šta če drugo nego po njegovim stopama
Narod mora da izglasa pravog predstavnika svog naroda a ne lopove i kriminalce pa se kriju iza nacionalizma.Kome i šta je nacionalizam dobro doneo--samo lopovima

Mića-Salaš

pre 14 godina

Jaoj Stipe, trabunjaš!

Došao vam je prvi put pametan i normalan čovek na mesto predsednika, a hvala bogu ljudi kao ti, Tuđman i ostali padate u zaborav Hrvatskoj i celom svetu.

Prošlo ti je vreme i budi bar malo pametan u svojim staračkim danima.

Zato se bolje povuci od svojih izjava.

Tamara

pre 14 godina

I šta bi poslije, kad bi presjekao koridor i zauzeo Brčko? Ostaje da nam nešto kaže i o tome prije nego što mu svi uskoro vidimo leđa.

EU Citizen

pre 14 godina

Izjava gospodina Mesića je sasvim izvesno netaktična i nediplomatska, samo ja uopšte i ne vidim nikakvu potrebu da se sa likom poput Mileta Dodika razgovara taktično i diplomatski, on takav način komunikacije, uostalom, u suštini ne razume, kao ni prethodna rukovodeća garnitura bosanskih Srba, ali batinu razume odlično, jer je i sam koristi čitav život, i, šta god da kaže za javnost, sasvim sigurno je primio k znanju i k srcu Mesićeve reči. Na kraju krajeva, posle gomile drskih budalaština, pretnji, manipulacija i čega sve još ne, bilo je krajnje vreme da neko Dodiku jasno i glasno, na njegovom jeziku, kaže kako stoje stvari: tzv. Republika Srpska je zločinačka tekovina, koja se, svojevremeno, za dlaku spasla od potpunog uništenja tako što je potpisala Dejton, i ako Dejton treba da se menja ili krši, to može da bude samo u jednom pravcu, a to je ukidanje te zločinačke tvorevine i stvaranje unitarne i građanske BiH, pa ako želi da raspisuje referendume i da se otcepljuje, neka samo izvoli, ali mora da bude svestan da to stvari vraća na početak, a početak Dejtona su, da podsetim zaboravne, bile hrvatske snage nadomak Banjaluke. I nemojte da mislite da će Srbija da mrdne prstom, ima nas jako puno s ove strane Drine koji nikada nisu zaboravili šta je komunistička soldateska sastavljena od prekodrinskih Srba radila po Srbiji krajem rata i u prvim posleratnim godinama, i takvima je pošten i normalan Hrvat daleko bliži i veći prijatelj od vas.

kužiš stari moj

pre 14 godina

dobar je stipe - zna on dobro ciljat problem - a to je u ovome slučaju dodig., koji se prečesto spominje u vezi mutnih i nečasnih poslova, a skriva se iza jeftinog rodoljublja.
jadan stipe hrvati ga razapinju zbog nedovoljno patetičnog domoljublja, a srbi zbog ustaštva.

Sara Tosic

pre 14 godina

Gospodinu Mesicu je ocigledno jako bolan odlazak sa dosadasnje funkcije toliko da ne bira reci kojima seje mrznju na prostorima bifse SFRJ.Ne dozvolimo da niske strasti pojedinca probude kolektivnu mrznju, mozemo da se izdignemo iznad pojedinaca,ma ko on bio.

sportista

pre 14 godina

Posle niza autogolova koje je nesposobna Srpska vlast sama sebi zabila poslednjih meseci, jedan prosečan igrač suprotnog tima nam ga ZABI PRAVO POD PREČKU.Sada će svi da se ređaju. Grogiran bokser je smešan i žalostan. To je nažalost danas Srbija. Prave bruke nas tek očekuju. Hej opametite se . Ovde se ne radi o vašem ličnom ugledu, (gospodo političari) za koji me lično baš briga, već o ugledu MOJE zemlje i MENE lično.

Nebojša

pre 14 godina

Ono šta samo jedna budala zamisli, etško da može kompozicija sa 100 vagona da povuče. Sreća po Hrvatsku da broji zadnje dane i sreća da i tamo i ovamo ima još malo normalnih u politici koji daju nadu , , ,

Travis Bickle

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da nasi politicari ime dokazanog antifasiste Mesica izgovaraju u istoj recenici sa imenima Tudjmana i Pavelica.

vo-jo

pre 14 godina

politika za politiku...
al' sta cemo sa turizmom?
Taman nam se ideja letovanja u Hrvatskoj pocela svidjati,ali... skinuse na vize... pa mozemo ici na more i na neko dopadljivije mesto......

ZG

pre 14 godina

Grozna mi je ova izjava, kaj je tom čovjeku?? Znam da se ne slaže i ne miri sa lošim stanjem u BiH, ok čovjek ima svoja gledišta neka mu ih, al' uopće upotrebljavati izraze kao VOJNA INTERVENCIJA???!! Frajer nije normalan majke mi. I to na Balkanu gdje još nismo rješili probleme Drugog svj rata..

Meni se bome ne ide u rat! Imam završit faks, naći posao, sredit stan za curu i sebe, a moj predsjednik bi malo ratovao na kraju mandata, ma jel'! Znam da je oko Pantovčaka veliki, prekrasan vrt (u koji građani ne smiju ući!) al' nisam znao da uzgajaju baš tako jake droge.

Na svu sreću dolazi jedan drugačiji predsjednik, miran ko' voda, smrznut ko' lignja, umiveni i počešljani profesor i skladatelj... E to ovoj regiji treba, birokratski dosadnjakovići barem idućih 10 godina.

Balkane smiri se

Tvrtko

pre 14 godina

U cemu je razlika izmedju Dodikovih konstanih pozivanja na referndume i price o raspadu BiH. Znamo da bez Dejtona nema ni RS ni mira u BiH - pa stoga ne vidim nikakvu razliku izmedju Dodikovih poziva na ratovanje i Mesicevih odgovora na te pozive.

CRO do groba

pre 14 godina

e moj mesija..inace sam tvoj fan ali zveckanje oruzjem nije nista dobro doneslo ni nama ni srbima. ko hoce ratovat nek dodje na neko polje (bilo kosovko, bilo krbavsko ili neko trece) i neka ratuje sa nekim ko se vec nadje tamo. nek nas normalan svijet puste da zivimo u miru i da uzivamo jedni s drugima a ne da si podmecemo klipove. ja sigurno ne bi isao na nikakvu posavinu za nikoga.
zivi i pusti zivjeti...

vojnik Markovic Marko

pre 14 godina

U slucaju da RS pokusa otcepljenje od Bosne i Hercegovine, Hrvatska salje vojsku. To nije Mesic, to je aritmetika, a Dodik nek gleda sta radi.

Saki

pre 14 godina

Mesić je pokazao da je njegova vladavina (precednikovanje) išlo od budućnosti prema unazad i taman i sva sreća da ga razvlastiše kad je stigao do 90-ih!!!

Aca_

pre 14 godina

Evo i Josipovic u blazem doduse tonu kaze da bi se Hrvatska umesala ako bi se desilo da se Bosna raspada.Jedno me cudi Srbi u Bosni su konstitutivan narod kao sto su bili u Hrvatskoj a Mesic i Josipovic se ponasaju kao da su Srbi nacionalna manjina u Bosni.Umesto da kritiku OHR koji krsi Dejtonski sporazum i zeli da namece ustavne promene na stetu RS Hrvatska preti ratom!

bojan

pre 14 godina

Sada će svi napasti Mesića da eto, hoće rat. A ćutati će o Dodiku koji je sve pripremio za to, baš kao nekada Milošević.

A ja mislio Tudjman i kompanija koji su se devedesetih odvajali se pripremili za to?!!

niste jasni

pre 14 godina

NIJE MI JASNO zasto se palite?
Mesic je govorio uslovno sta bi on uradio ako RS pokusa da na referndumu srusi Dejton. ?? Citiram:
"""Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor", rekao je jučer u neformalnom razgovoru s novinarima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

MIIKI

pre 14 godina

Podigao bi vojsku.I gde bi onda.......?A ako je i nama dosadila ova demokratija...nema Slobe da se dogovorite o Krajini...ne bih mu bas preporucio takvo zezanje..
miiki

Insider

pre 14 godina

Mesic se koristi pritiskom na Dodiga da bi se uvukao Putinu koji mu je ponudio posao sa plinom.
Zeli pokazati RS kao nestabilnu oblast u BiH.
A sto se tice Dodiga....Lopina kojoj svaka tema dobro dodje.Pogotoo kad nema € za autocestu jer on sam u 4 oka bez javnoj natjecaja dobovara poslove.Oni koji tu ludost trebaju kreditirati ne trpe takve tipove.
HV zapovjednistvo je u Napoliju btw.Tako da on moze, da ne kazem...

Cova

pre 14 godina

Poglavnik Mesic je rekao ono sto mu je bilo na srcu svih ovih godina.

A nas Tadijica se pritajio kao prehladjeni cuko. Ni glasa od njega.

Nadam se da se ono cime Poglavnik Mesic preti nikada nece ostvariti iako bi to bilo veoma lako. Republici Srpskoj je oduzeta vojska tako da bi je mogla osvojiti ceta domobrana na biciklima.

A sta bi nas Tadijica uradio u tom slucaju posto je Srbija garant dejtonskog sporazuma?
On bi verovatno prebacivao tenkove iz jedne u drugu kasarnu kao i Milosevic 95-te da zamaze narodu oci, a sa RTS-a bi trestao turbo folk.

Simon

pre 14 godina

Gospodin se bas trudi svojski u poslednje vreme da nekoga ovde iznervira. Meni je samo sve smesniji. Zelim mu prijatnu penziju bez sekiracije. Kao sto je vec rekao i sam - on je svoje obavio.

Pravednost

pre 14 godina

G-din Mesić bi trebao da zna da je i on jedan od onih koji su doprineli huškanju rata 90-tih i da ovakvim izjavama samo priziva duhove prošlosti.
Licemerno je sa njegove strane kako podržava takozvanu državu kosovo a pravo naroda Republike Srpske da kaže šta misli po bilo kom pitanju želi mačem da saseče.
Predskednih i ministar spoljnih poslova bi trebalo da upute oštar protest jer se takvim izjavama ne doprinosi miru u reguionu, pogotovo što Srbija po Dejtonskom sporazumu ima pravo na specijalne veze sa Republikom Srpkom što je više od garanta Dejtona
Nadam se da će demokratske snage u Evropi osuditi ovakve ratnohuškačke izjave odlazećeg predsednika

Mesic,regionalni sampion licemerja

pre 14 godina

Mesic je ponovo pomesao bocice sa lekovima... Da li uopste vise komentarisati ovog klovna? Ne smeta mu Velika Albanija nego jos i ide u Pristinu da drzi govore i da prima odlicja od ratnih zlocinaca a ovde nesto prica o velikoj Srbiji? Ajde Mesicu idi u hibernaciju.

Milan

pre 14 godina

Kao sto je Gruzija intervenisala u Juznoj Osetiji... Nisu ovo devedesete, nije pijani Jeljcin predsednik Rusije koja moli skupe kredite od Zapada i najvaznija poruka za G-dina Mesica i ostale agresivne Hrvate, biti u NATO-u ne znaci da mozes napasti koga hoces i da su onda automatski ostale zemlje NATO-a u ratu sa zrtvom vec da ukoliko tebe neko napadne onda je su i ostale zemlje NATO napadnute. Da nije tako, vec bi odavno Latvija napala Rusiju, a mi bi se sada smrzavali u nuklearnoj zimi. Pozdrav svim susjedima dobre volje.

Mr

pre 14 godina

Covjek je bio i ostao sledbenik ustaskog pokreta koji se nafilovao u medjuvremenu, ali je u dusi ostao ono sto i jeste..Srbi su uvjek za sve krivi, a covjek koji je svecano oglasio razbijanje drzave ciji je bio predsjednik, sad hoce silom da brani integritet tudje drzave..

srbija

pre 14 godina

Ovo je čist atak na Srbe i njihovu teritoiju! Ako Vlada Srbije ne preizme nešto, narod će opet preuzeti stvar u svoje ruke! U to budite sigurni, svidelo vam se to ili ne!

bojan

pre 14 godina

Mesicu kad se Srbi s ljeve obale Dunava i Drine budu odvojili odvojice se kad dobiju priliku za to a tebe tad niko nece pitati sta mislis o tome....

Ada

pre 14 godina

Pod jedan, u ustavu BiH ne postoji nikakva mogućnost jednostarnog izlaska entiteta iz države.
Pod dva svaka takva jednostrana odluka bi bila nelegalna i ne bi polučila nikakav pravni efekt.
Pod tri Republika Srbija je obavezna kao garant Dejtonskog mirovnog ugovora čuvati i poštovati integritet entiteta, ali i cjelovitost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.
Pod četiri, niti jedna članica UN-a ne bi priznala nezavisnost Republike Srpske proizašlu iz nelegalne i jednostrane odluke o secesiji
Pod pet Republika Srbija ne može braniti poziciju Kosova, ukoliko bude eventualno priznala neovisnost Republike Srpske.
Pod šest zapamtite da Bosna i Hercegovina nije priznala nelegalno proglašenu neovisnost Kosova, a vi nam vraćate na takav način, mjesto zahvalnosti podržavate nekakve secesioniste, zar su to prijateljski odnosi?
Pod sedam ako Republika Srbija bude na bilo koji način ugrozila integritet nezavisnost i suverenitet BiH , šta mislite kad će ući u EU? Odgovor-nikad!

boris

pre 14 godina

Koliko sam ja shvatio, Mesic je govorio USLOVNO: Ukoliko RS na referendumu obori Dejton, on bi aktivirao vojsku.
Samo, Mesicu je ostao jos koji dan i ode, tako da nista od toga. Samo, ja ovo citam kao poruku Zapada Srbima iz RS sta ih ceka.
Nije se uzalud neki dan i Tadic oglasio.

Risnjak

pre 14 godina

U cemu je problem ? Mesic odnosno Hrvatska, EU, NATO, znaci cijeli svijet nece dopustiti neki referendum nakon sto je 98% nesrpskog pucanstvo potjerano sa podrucja tzv. RS i nakon svega sto se dogodilo u Bosni ! Ne govori se to Banja Luki i Beogradu tek od danasnjeg dana... Nije ova izjava Mesica slucajna, bez brige, ima on u pozadini i Amere i NATO kojima polako pucaju zivci radi Dodika ! Za one koji strahuju zbog novog rata, budite bez brige ta akcija bi se odvijala i zavrsila u roku od 48 sati, i mirna Bosna ! Da redu je Tadic, da se vec jednom konacno izjasni, da li je za cijelovitu BiH ili je za suverenu RS ? Jedno i drugo, kako to Tadic misli, jednostavno nece ici... A ako mu je krajniji cilj Srbiju odvesti u EU, onda bi odgovor na to pitanje trebao biti vise nego jasan.. odlucite se, i ne tlacite vise vase susjedne zemlje !

Jugosloven

pre 14 godina

Ljudi, nema mesta panici, bespotrebno se raspravljate zbog jednog Mesica penzionera :-)
i Hrvatima se nije dopala rec Mesica, opusteno :-)

Гаврило Принцип

pre 14 godina

На страну да Хрватска војска нема ни стратегијско-оперативних, а ни кадровских могућности да тако нешто изведе, ово је само скидање лажног ореола демократе иза кога се Месић скривао за време свог мандата. Овим изјавама Месић само открива своју мржњу према Србима, коју "гаји" деценијама, а коју најбоље одсликава његова изјава из 1991. године да "Срби могу да иду одакле су дошли, али на опанцима не могу да понесу ни грумен хрватске земље". Месић је изгледа заборавио и како је војска чији је он врховни командант прошла 1992. године у Посавини у Републици Српској приликом агресије коју је извела-била је потучена до ногу бриљантним акцијама Војске Републике Српске. Једино с чим се могу похвалити су ратни злочини над српским цивилима и војницима. Оно што забрињава је изостанак реакција Републике Србије као гаранта Дејтонског мировног споразума и постојања Републике Српске. А ово је и потврда исправне политике Милорада Додика и потреба да се почну враћати ингеренције Републици Српској које су јој силом отимали тзв. високи представници. Прво што треба учинити је поновно формирање Војске Републике Српске као гаранта постојања Републике Српске и српског народа у њој. И на крају, да ли је неко из НАТО осудио Месићеву изјаву, јер НАТО је, ваљда, одбрамбени савез а ово је агресиван акт једне њене чланице? Срамота.

vikings

pre 14 godina

Ovo je jasno kao dan ako se zeli shvatiti pravilno . Predsjednik Mesic , jednako kao i predsjednik Tadic , pokusava spreciti sukob.Obojica sa svojim izjavama istupaju kao najveci mirotvorci a mi ih radi ostrascenosti , pogotovo Mesica , proglasavamo kao huskace i one koji se nepotrebno mijesaju .Obojica su bas Dejtonskim sporazumom pozvani da ovako djeluju , jasno bez uvijanja .Da se ne oglasavaju, oglasila bi se Amerika i tek bi onda bilo evo ih opet se mjesaju . Bolje ovako da bi se izbjeglo natezanje narednih 20 godina zasto je do sukoba doslo. Dejtonski sporazum je mozda nedovrsen ali u onome sto regulise jasan kao dan.

Бодин Ракић

pre 14 godina

Месић се понаша као арогантни победник "Југословенских ратова", што није далеко од историјске реалности, тим пре што је на своју страну придобио најмоћније државе овог света. Требало би да размислимо о нашој политици која је таквом чињеничном стању увелико допринела.

Ђорђе

pre 14 godina

Сличне и донекле исте разлоге пре стотину година наводила је Аустро-Угарска да би оправдала и затим извршила анексију Босне и Херцеговине. Да подсетим, тада је већинско становништво у Босни и Херцеговини било
српско-православно.

srdjan

pre 14 godina

Mani se bre vise politike nego uhvati se pod ruku sa onim Kerumom iz Splita i Oliverom Dragojevicem pa napravite jedan dobar trio (Stipe, Zeljko i Oli) i pripremite nesto za naredni splitski festival. Nije uopste bitno da pobedite vec samo malo da ispraznite tu negativnu energiju, jer ako sam dobro razumeo, samo za vas trojicu rat jos uvek nije gotov ...

swayzak

pre 14 godina

I Srbija će da pošalje vojsku u RS kao garant Dejtonskog Sporazuma ako Hrvatska pokuša da napadne jedan legitimni bosanski entitet. Uostalom koga briga šta Mesić misli više, uskoro neće imati nikakvog uticaja.

Dragan

pre 14 godina

Odlazeci predsednik Hrvatske ovo ne govori napamet, bio je i ostao bastinik starcevicevske politike koja vise od jednog veka dominira tim podnebljem.
Da je pravde Mesic bi vec dobio neku pristojnu sobicu u seveningenskom kompleksu, odakle bi sa manje cinizma mogao da pokusa da argumentovano negira svoje ucesce u raspadu zemlje, etnickom ciscenju (bio je nominalno 2-3 covek Hrvatske u to vreme).

sto je babi milo to i snilo

pre 14 godina

Mozemo mi kukom i motikom na Mesica,ali razbi on nas.Podeli on srbe iz bivse jugoslavije u pet drzava,nesto malo srba ostade u hrvatskoj,srbi u bosni nesmeju da dignu glas, srba u crnoj gori sve manje, na kosovo smo postali ko indijanci u geto a za vojvodinu ,videcemo.I zato onu njegovu recenicu da juge vise nema, da je ostao jos jedan mandat moze da izjavi da ni srbije ni srba vise nema.I jos nesto mi se ne svidja sto ga je putin predlozio za presvanika juznog krila gasovoda koje prolazi kroz hrvatsku.Ako je tacna ova informacija a procito sam je u novinama jos cemo se mi ćerati sa mesicem.

neutralnost može biti vrlo skupa

pre 14 godina

Na žalost, zbog sopstvene gluposti, usled imbecilne, samožive unutrašnje političke borbe, za vreme vlade Vojislava Koštunice, kada je definisana i lansirana idiotska priča o vojnoj neutralnosti, bićemo sve više u situacijama da nam novonastale, a do skoro neprijateljske države i oblasti pod protektoratom međunarodne zajednice i NATO-a, upućuju ovakve pretnje i provokacije, a koje su, sasvim sigurno, poruke koje nikako nisu slučajne, nespretne ili poslate na "svoju ruku".

Jednostavno, to je poruka NATO-a Dodiku da se ne igra sa referendumom.

Da smo članovi NATO, to nam sigurno ne bi Hrvat saopštio, pogotovo ne tako bahato i nadmeno.

Pa sada Vi gospodo, koji ste protiv ulaska Srbije u NATO, sada pričajte o vojnoj neutralnosti kao o fenomenalnom rešenju ili o nepravednim ratovima koje vodi NATO u Afganistanu i Iraku, i ostale gluposti koje veze blage nemaju sa realnim srpskim političkim interesima.

Viorel

pre 14 godina

Samo da podsjetim cijenjeni auditorijum da prije možda mjesec-dva, predsjenik vlade Dodik je govorio da on ne podržava duh Dejtona, nego podržava svako slovo i zarez Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvao je na provođenje svakog tog slova i svakog tog zareza. E pa nije Ustav BiH zarez, već je cijeli aneks 4 tog istog mirovnog sporazuma, a u tom Ustavu nigdje se ne pominje mogučnost otcjepljenja jednog od entiteta. Prema tome neka bude referendum i neka se 110% posto ljudi izjasni za otcjepljenje, baš me zanima kakve će to pravne posljedice imati? Pa takvu tvorevinu ne bi priznala ni Srbija, možda bi je priznala Južna Osetija i Sjeverni Kipar, a to daje veliku međunarodnu perspektivu zasigurno.
Pa jeste li svjesni da pada prića o Kosovu iste sekunde ako Srbija prizna nelegalnu nezavisnost RS. pogotovu Srbija čeka na ulazak u EU, pa zar mislite da bi se ijedna vlada Srbije igrala sa svojim kredibilitetom i Evropskom perspektivom?

Veciti CItalac B92

pre 14 godina

To Mesic misli: "Nas i NATO-a 300 miliona" pa se osetio veliki. Ej Stipe, Stipe, zalosno je to kad nemas licnog samopouzdanja nego zoves mamu da te brani, u ovom slucaju da umesto tebe nekog napada. Mogla bi mama i tebi da lupi zausku jer je blamiras pred svetom.

čovek

pre 14 godina

Vrijeme je za mirovinu g-dinu Mesiću a možda i za polaganje računa.
Kako je počeo, dvolično, huškački i spektakularno tako i završava, samo ovaj put i traljavo i glupavo.

Takav Mesić i mnogi slični njemu i opstali su i stekli privilegije samo zahvaljujući nakaradnom S. Miloševiću i njegovoj očajnoj politici.
To je onaj sve češće pominjani trio 3M (Mesić, Milošević, Mussolini).
Mirovina i kraj!

Vladan

pre 14 godina

Dvostruki pobednik Drugog svetskog rata se ponovo zaneo. Zaboravio je da NDH odavno nema, i da on nije Poglavnik iako misli polaže pravo na Banja Luku.
Ne znam koji je povod ove izjave, da li skleroza ili totalno pomračenje uma, ali činjenica je da se šok Mesić potrudio da što više uništi i tako ruinirane odnose Srbije i Hrvatske...

MVJ

pre 14 godina

E, moj Mesicu, pa nisu ti ovo devedesete kad zapad nije imao vecih problema. Sad se vode ratovi u Afganistanu, Iraku, mozda ce da pocne da se puca i u Severnoj Koreji, Iranu i ko zna jos gde. Samo se ti zanosi mislju da ce NATO da salje vojnike da pomazu tvojim zlocincima (vojne snagi im vec nedostaju, tesko da ce ih volontirati za tvoje glupe ideje).

aco

pre 14 godina

... ocigledno da Mesic nista nije uradio dobro u Hr, bar tako pricaju ljudi s kojima sam bio na letovanju u Hr.. tako da mu je ovo zadnji pokusaj da povrati paznju... inace vise ga nije bilo na politickoj sceni nego sto ga je bilo..

stanovnik koridora Brcko

pre 14 godina

G. Mesic nema sta traziti sa svojom vojskom na teritoriji BiH. Jos se sjecamo vasih intervencija u Hercegovini. A o tom presjecanju ne mora Mesic brinuti jer je tim koridorom RS vec presjecena i ostat ce tako do sudnega dana. Svako ko misli da ce vecina gradjana Brcko distrikta i BiH dozvoliti stvaranje neke nove drzave mimo BiH grdno se vara. Ko voli nek izvoli, sto neko rece, ali ovoga puta pod sasvim drugim uslovima.

Ja

pre 14 godina

Ja bih Mesicu preporucila da pocne da se bavi nekim sportom, da izbaci tu agresivnost iz sebe, jer stvarno nije zdravo, a on je ipak covek u godinama. (Evo, sada ce u penziju, pa vreme ne bi trebalo da bude problem.) Moze neka borilacka vestina, bilo koja, mada cujem da je i fudbal odlican za ovakve potrebe.

bodin

pre 14 godina

Da je Tadic ovako reagovao, odnosno da ovako reaguje na svakodnevne pretnje Republici Srpskoj, cijeg je postojanja garant, Dodik ne bi ni imao razloga da prica o referendumu.
Zasto novinari nisu pitali Mesica da li je svestan da bi u takvoj situaciji morala da reaguje i Srbija, i sta bi onda moglo da se desi?

markovic

pre 14 godina

pa nerazumem gde je problem?
rs nakon rata i genocida od strane srba u bosni (srebrenica...) moze da bude sretna da uopste postoji. sada dodik jos hoce da razbije bih? srbin sam ali moram reci da razumem mesica....

Rio

pre 14 godina

Veoma je znacajno sto je G-din Mesic izjavio da bi hrvatska vojska pomogla u presijecanju koridora. Iskusni Mesic dobro zna koji jezik razumiju ljudi poput Dodika.

sasa

pre 14 godina

Nase drzavno rukovodstvo treba vec jednom da inicira medjunarodnu konferenciju o bivsoj Jugoslaviji. Treba vec jednom da se iznesu sve isti na videlo. I one koje nam ne idu u prilog i one druge, koje pokazuju sva stradaja ovog naroda na ovim prostorima. Prikazati brojke i istorijske cinjenice. Time vec jednom zapusiti usta svima koji ih otvaraju protiv nas. Dosta je bilo vise lazi i zamajavanja. Umorni smo svi vise od toga. Treba brate reci istinu pa kud puklo da puklo. Ovo vise nema smisla. Neka nas vise ostave na miru sa istim pravima kao sto su i drugima snazno dali.
Nakon toga bi se videlo ko je uz koga i sta se iza brda valja. Tvrdim da bi se opste mnjenje promenilo za 180 stepeni.
NIje ovo vise drzava sa bremenom 90-tih, imamo pun kredibilitet da kazemo istinu, i da se suocimo sa njom. Raniji pokusaji nisu urodili plodom jer smo imali rukovodstvo bez kredibiliteta. Sad je druga prica.

srbin

pre 14 godina

...
Jel mislis i da bi Hrvatska trebala da bude srecna sto postoji obzirom na genocid koji je izvrsila u II svetskom ratu?
Jel bi razumeo nekog ko posalje vojsku na njih?

Milan Maric , Novi Sad

pre 14 godina

Mislim da referendum , pokazuje Volju naroda , tj. vecine u nekom delu neke drzave u kom vecina zeli ili nezeli da se odcepi od njene matice . Ako je kosovo samostalno proglasilo nezavisnost , ondak je to , poraz ove drzave , sto to nije sprecila . Ali ako Hrvacka hoce nezavisnost ili odcepljenje od SFRJ ondak joj to treba dopustiti i dopusteno je , i to je poraz SFRJ . Ako jedan deo gradjana BiH , hoce da se odcepi i napravi Republiku Srpsku nezavisnom, tom narodu to treba dozvoliti . Ako u toj Spskoj Republici ostane dosta naroda Bosnjacke i Hrvacke nacionlnosti , oni ce biti ravnopravan kostitutivni deo te Repuleke , a sutra mozda i Velike Srbije , kao sto su svi narodi ravnopravni u danasnjoj Republici Srbiji . Ako gospodin Mesic ima nameru da resi pitanje Srba u nekoj buducoj Republici Spskoj ili Velikoj Srbiji na nacin kao sto je resio Hitler pitanje Jevreja ili Kao sto je Tudjman resio pitanje Srba u Hrvackoj , onda gospodin Mesic ovom izjavom zasluzuje da bude u Hagu po istom osnovu kao sto je opruzen i gospodin Sleselj . U svakom slucaju gade mi se ljudi kojima su ideali nacioalisticke svinjarije i verska mrznja , kao sto je ovde rec . Hvla vam svima : Slobodanu Milosevicu , Franji Tudjmanu , Aliji Izedbegovicu i svima ostalima , ali ja bih ovde ziveo i uzivao , zainteresovan sam za zivot , a ne za rat , nsrecu i patnju . Mesicu idi u Nato ratuj , ubijaj salji vojsku i u toj vosci obavezno regrutuj svoju decu , da oni ginu i krvare i nek oni budu zrtve politike , njihovog oca , druge ljude i njohov udecu ostavite na miru jer zasluzujete vasom izjavom sve ono sto zelite sa tom vojskom da uradite drugim neduznim ljudima . ZIVELE SVE BALKANSKE ZEMLJE U MRU ,ZAJEDNO ILI ODVOJENO PO VOLJI SVOG NARODA , A NE OVAKVIH POLITICARA , I TACKA .!

BBROD

pre 14 godina

Neka RS ostane promijeni naziv jer nije RS samo entitet Srba vec i ostala dva naroda.RS nikamo ne ide iz ove drzave a ako dodje do referenduma normalno NE nismo mi kukavice pa kada smo u manjini ne izaci i ne reci svoj stav.

Živković

pre 14 godina

Imajte u vidu da je Hrvatska članica NATOa (razmislite dal je dobro ostati van tog saveza i biti neutralan u jednoj takvoj mogućoj situaciji). Mislim da je poruka Dodiku više nego jasna, ja je ne bih potcenjivao, nije ovo Mesić slučajno izjavio.

staro gvozdje

pre 14 godina

Kao sto je neko vec rekao, Srbija moze da ima znacajan politicki uticaj nad BiH samo dok je Republika Srpska deo te zemlje.

Prema tome ova izjava je samo jeftina provokacija upucena Srbiji.

Niti Mesic moze da mobilise Hrvatsku vojsku, niti ce Boris da obraca paznju na njega.

Kiza

pre 14 godina

Ova izjava gospodina Mesica nije korektna, jer referendum predstavlja samo (demokratsku) proveru volju naroda i nista vise. Ako narod izglasa nezavisnost RS, to ne znaci da ce se ta odluka i sprovesti. Zar bi Gospodin Mesic ubijao samo zato sto je neko glasao za nesto?

Sto se tice vojnog mesanja, situacija je malo komplikovanija: NATO bi se umesao samo ako bi ocekivao pasivnu reakciju Rusije; kako bi Rusija reagovala, nemam informacije da to mogu da izracunam. Ako bi NATO pustio Hrvatsku samostalno da se umesa, moguce je da bi Rusija isto pustila Srbiju da se umesa (proksi rat, jer mozda zele da zezaju jedne druge bez svojih zrtava); onda bi bilo jako zanimljivo (za svakoga koji nije prinudjen da gine i pati); svi (dobro, vecina) Hrvati i Srbi iz dijaspore bi zdusno navijali za svoje (uz TV i picence i mezence).

neko drugo vreme

pre 14 godina

EU (a i Hrvatskoj) trebaju novi ljudi neoptereceni hipotekama proslosti. Istovremeno dojucerasnji "partneri" postaju isluzena roba a Mesicu to ocigledno tesko pada. Putuj igumane...

nurela

pre 14 godina

Mnogo dobro odmjerena izjava svaka cast, ukoliko dode do referenduma (nezakinitog)Hrvatska salje vojsku bez obzira ko bio prjedsjednik. Vi Dodika trebate da ohladite.

Predrag

pre 14 godina

Ma vidi ti "novog" Milosevica:

Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama, i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene.

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

dobro je da je Mesic otisao sa politicke scene. jos bi opet morali da gledamo redovan prenos kaubojskih filmova iz 90-tih u 19h30 na RTS 1. Da je drugacije, neko bi mogao da ga shvati ozbiljno.

Milosh

pre 14 godina

Medjunarodna zajednica, a posebno Hrvatska, trebaju da se suoche sa novom realnoscu i cinjenicom da je pravo svakog naroda na samoopredeljenje kao i to da je to bespovratan proces.
Dokle vise sa dvostrukim arshinima gospodo? Jel opet u pitanju mozda neki "poseban" sluchaj, pa to ne vazi?

Sinoc si nesto lose pojeo

pre 14 godina

Dakle Mesic bi u vezi situacije u BiH posegnuo za istim onim receptom koji je Milosevic primjenio kada se Hrvatska otcjepljivala (kolone teknova na auto putu Bratstva i Jedinstva zasipane cvijecem ushicenih ovih ili onih) i ovom izjavom on zapravo daje Milosevicu legitimetet i legalitet za sve sto je ucinio tokom 90-tih.

Milo Krajišnik

pre 14 godina

U EU SU SVI RAVNOPRAVNI, što znači da svaki narod iz bivše Juge imaju ista prava. Ako je Hrvatska i C.Gora imala pravo da se odcepi od Juge, Kosovo od Srbije, onda i R.Srpska ima pravo da se odvoji od BiH i stvori samostalnu državu u EU.
To je bolje i za Bošnjake i Hrvate koji žive u BiH, jer će se lakše dogovarati.

bane

pre 14 godina

Da, i onda bi valjalo da se nadje neki 'pametni' Srbin da obezbedi regiju oko vase vojske, pa onda sitne carke, i na kraju veliko s...

Bas mi je drago sto ides, Stipe. Pametniji si kad cutis.

miki

pre 14 godina

Obzirom da je ''ovaj covjek vise uradio za Bosnjake,neko bilo koji drugi Bosnjak'', ocekujem da u skoro vreme Stipe postane pocasni gradjanin Sarajeva, sto mu, uz vec dobijena priznanja, omogucava da postane najomiljenija politicka licnost na ovim prostorima. Ispada da tako umiljatog coveka i bez ikakve sumnje zvezdu na politickom nebu (steta sto nemamo takvu licnost u Beloj ladji) ne volimo samo mi Srbi.

Pobesneli max

pre 14 godina

Zato sto si ti branio Bosnu, Bosnjaci su i prosli tako kako su prosli. Dok je tvoj sef dogovarao , ispod zita, podelu te iste Bosne sa onim "nasim" sefom, vi ste ih "navlacili" sve vise i vise.
Za kratko vreme si dokazao da si samo jedan obican isluzeni licemer.

Boske

pre 14 godina

Gos'n Mesicu, hvala lijepo na definitivnom otkrivanju svog pravog lica! Oduvijek sam znao da se ispod jagnjeceg krzna krije krvozedni vuk, a sad to znaju svi. Sretan put u najmracnije kutke novije istorije Balkana!

Davor

pre 14 godina

Po Mesićevoj logici, Srbija je trebalo da pošalje vojsku na Kosovo kad je tamo raspisan referendum jer je Srbija bila garant Kumanovskog sporazuma.

nek živi ljubav

pre 14 godina

Nebih ja zanemarivao poruku predsjednika RH i kolko god se ona nekome činila ekstremnom, presedan porukom, protivno načelima NATO pakta meni se ćini upravo suprotno!
Vara se svatko tko ne misli da Mesić za ovo ima podršku određenih (da ne kažem značanijih članica NATO).
Ovo je NJIHOVA, a ne Njegova poruka Dodiku i Dodik, ali i ostali u regiji bi toga morali biti svjesni!
Činjenica je da po Daytonskom sporazumu niti jedan od entiteta BiH nema pravo na neovisnost!
To što neki brkaju ustav BiH s ustavom ex SFRJ iz 1974. nije Mesićev problem.
Paralele RS i Kosova također ne piju vodu, jer po spomenutom ustavu SAP Kosovo i SAP Vojvodina su postojale (RS naravno nije već je projekt politike koja je u Haagu osuđena za genocid).
Jedini i pravi gubitnik je Srbija jer je izgubila Kosovo . Bilo bi dobro za javnost u Srbiji da pažljivo pročita objašnjenje Hr strane u Haagu u vezi prava Kosovara na samostalnost.
Radi se o tome da je ustav ex Yu u smislu pokrajina bio nedorečen do kraja! Ex republike imale su neosporno pravo proglašenje samostalnosti jer je suverenitet činila svaka republika zasebno, međutim postoji u ustavu zapisano i da elemente suvereniteta ima i dominatno većinski narod u pokrajinama! U slučaju Srba u Bih i Hr to nije slučaj (pošto nisu dominantni narodi), ali u slučaju Kosova, Albanci jesu dominantni.
Ovo govorim zato da skrenem pažnju na to da se s manje strasti, a s više pameti čitaju dokumenti i analizira!
Budite sigurni da predsjednik jedne NATO zemlje ne lupeta napamet i 'bez veze', dok prestavnik jednog entiteta u BiH govori bez pokrića i bilo bi mu bolje da realno ocijeni kolko je potentan!
Ako se i Tadić upetlja u cijelu priću i on će izvisiti jer niti Srbija niti Srpska nisu u poziciji da išta rješavaju na taj način!
Geostrateški odnosi obzirom na 1990. su bitno promijenjeni i svak igra sa karatama koje ima...

Aleksandar

pre 14 godina

U pitanju je veoma opasna i ratno huskaca izjava odlazeceg predsednika Hrvatske. Svako ima pravo da odrzi referendum i niko ne sme da to spreci slanjem bilo kakve vojske, pogotovo ne neko iz druge drzave. Uostalom i Hrvatska je u YU odrzala takav referendum pa niko nije slao vojsku na nju zbog toga, vec kad je krenula u proces osamostaljenja (takodje i Albanci na Kosovu su odrzali takav referendum pocetkom devedesetih pa niko nije slao vojsku na njih). Drugo je pitanje valorizacija tog referenduma, e to bi bilo krsenje Dejtonskog sporazuma. U svakom slucaju nista novo od coveka koji je bio jedan od glavnih u HDZu kada je to bila potpuno jasno stranka koja bastinila i ustaske ideje (uostalom Stipe je bio govornik na skupovima u Australiji ispod slike Ante Pavelica koje su i kamere okovecile, made se posle odricao tih nastupa, izgleda, sada im se vraca.

juraj

pre 14 godina

Mesić malo provocira, ali u biti je u pravu. Poziv na agresiju nije njegova najava presijecanja koridora u slučaju izdvajanja RS iz BiH, nego najava izdvajanja tog entiteta iz BiH. slažem se, da BiH kakva je sad ne funkcionira, ali izdvajanje RS iz nje bi prouzrokovalo novi rat sa strašnim posljedicama. Pogledajte malo na kartu, pa če vam biti jasno, da RS zapadno od Brčkog kao nezavisna država ne može postojati.

nixale

pre 14 godina

Mesić ponižava Bošnjake.Trebaju da mu upute najoštriji demarš, a oni se naprotiv vesele što neko preti njihovoj državi.To je dokaz da Bošnjaci ne veruju u BIH i da gledaju u Mesića kao svog predsednika.

Zxika

pre 14 godina

Izgleda da se čika ne može pomiri da ide sa scene pa bi želio da ostavi Josipoviću još koji problem. Ili je to ili mu se starost ne miri da nestaju snaga i bitnost, pa malo još da zamuti.

Dejan

pre 14 godina

Mesić je samo na početku i na kraju svoje političke karijere bio iskren. Srećom sad je na kraju i ne može započinjati ono što je započeo pre 20 godina. Odlazi Mesiću i leči svoje komplekse u penziji!

sasa jokic

pre 14 godina

Treba ga razumeti, toliko godina je zbog funkcije morao da prikriva iskrena osecanja....Al istici ce i njega kao i Sanadera neka afera, polako!

Vl

pre 14 godina

Eh sta se ovaj nalupeta pa ostade ziv! Da, bas bi on poslao vojsku! Ne bi to bio novi rat, ma kakvi... U svakom slucaju, ova izjava samo znaci da se ulaguje biracima desnice, koje je smorio svadjom sa crkvom, sto ocigledno znaci da zeli dalje politicko angarzovanje... U njegovom slucaju mislim da bi penzija stvarno bila (za Hrvatsku) bolje resenje...

susjed

pre 14 godina

Ja sam kao Hrvat i građanin Hrvatske na svojoj koži osjetio kako je bilo kad je počeo rat u BiH. Jer živim na samoj granici sa tom zemljom. NIKADA VIŠE SE NE PONOVILO. A svi vi bilo iz Zagreba, Beograda...koji ste rat gledali na televizoru uz naraciju režimskih novinara niste kompotentni da ga zazivate i zagovarate.

Kad budete umjesto "fudbala" bježali mjesecima od topovskih napada i kiše gelera. Kada vam uzmu i noć i dan. Kada Vam grad u kojemu ste rođeni otmu kao bjesni psi. Kada vam prvi susjed s kojim ste proveli cijelo djetinjstvo, s kojim ste se klikerali, igrali nogometa bude bukavalno rasturen od granate ispred zgrade i kad se njegovo meso polijepi po ormarima u vašoj sobi ( jer prozora od detonacija niste imali)onda ćete možda shvatiti.

Do tada ćete nažalost moći samo lupati glupost kao i Mesić i nažalost lijeka vam nema.

Kažem vam još jednom ne dao bog nikome to što se nama događalo .

kokan

pre 14 godina

U Bosni kazu:
NASLA KRPA ZAKRPU"
Dodik i Mesic se izvanredno uklapaju.
Ni jedan ni drugi nemaju "dlake na jeziku"
Druga stvar su nasa licna osecanja - ono sta mi mislimo, jer mi,kao Srbi, sve sto kaze Mesic, odmah osudjujemo ili prihvatamo sa veelikim podozrenjem, a ono sto kaze Dodik uzimamo kao "pravi Srpski patriotizam" i smatramo ga velikim Srbinom.

Dlm!

pre 14 godina

Covjek koji je digao ruke od svog naroda u BiH tesko da moze da govori bilo sta u vezi s tom drzavom...pa hrvati iz Herceg Bosne vole vise Dodika neg njega...a neznam koliko mu je i pametno da cacka nezarasle rane i stvara problem obicnim ljudima svojim neodgovornim izjavama...jer ako nekom razbiju auto bilo da je bg ili zg registracije to on nece platiti, a stvara atmosferu napetosti...

Milan Subotica

pre 14 godina

...Uostalom na politicke tokove veci uticaj od njega ima cak i Hadzizdravkovic iz Politicke renesanse a kamoli Sojic iz Stranke Zdravog Razuma...

Pozz svima s ove i s one strane reke...

lowlander

pre 14 godina

D O K L E V I S E ! Imao sam 18 kad je sve pocelo, sad imam duplo toliko i malo vise a jos uvek se spominju koridori, vojska, ratovi, srbi vs hrvati,ocepljenja, pripojenja, itd, itd ... Dajte ljudi malo i da zivimo, uzivamo, putujemo, pa kad moji sinovi stasaju za vojsku nek se opet "ceraju" sa nekim od komsija na ovim prokletim balkanskim prostorima ako budu hteli. Meni je vala dosta.

prokleta avlija

pre 14 godina

hahahaha...kakav lik...obozavam ga...zaigro se dekica...dodji malo kod nas u srbiju na burek i sarme da se ocistis negativne energije...

Vox

pre 14 godina

Ako je Srbiji do očuvanja BiH zašto i ona ne zaprijeti da će poslati vojsku ukoliko iko ugrozi cjelovitost Bosne. Ja bih rekao da je Mesić samo izveo stvari na čistac. A Srbija nas ubjeđuje iz petnih žila kako vodi proevropsku politiku...

tp

pre 14 godina

Vi zaista mislite da Mesić priča tako nešto jer je poludio i nezna što priča??? Mesić prenosi stavove NATO saveza koji se nemogu javno izreći nego ih se na taj način iznosi. Mesić je samo u službi svjetske politike koja Dodiku šalje poruku, ništa više. Zar mislite da će u slučaju proglašenja referenduma službeno Sarajevo to sve promatrati sastrane? Generalna poruka svjetske elite je: ako rasturate Dejton ne isključujte vojnu intervenciju.

Predrag

pre 14 godina

Dobro je da on vise nije predsednik Hrvatske. Od kako se na volseban nacin pojavio na politickoj sceni, shvatio je da samo kao surovi nacionalista moze da opstane. Sve ono sto je radio u prethodnom periodu najbolje pokazuje njegova sadasnja izjava.Sreca je sto u neposrednoj vlasti u Srbiji vise nema takvih kao sto je on. Bio je veliki nacinalisticki glumac i ostao. Neka mu je LAK POLITICKI KRAH.

samoKRITICNA

pre 14 godina

Ziveo jos 100 godina Gospodine Mesicu !
Sada bar svi znaju sta bi se postiglo Referendumom i pokusajem cepanja BiH pa "ko voli nek IZVOLI" ali bar sad niko ne moze reci da nije unapred znao sta ce se DESITI ! Za mene licno Iskrenost je VRLINA !!!

Nenad

pre 14 godina

Hvala Mesiću. Znači ako bosanski političari i međunarodna zajednica nastave ovako kao što rade i ukinu RS vi šaljete vojsku da zaštitie dejstonski sporazum i RS. Pa vi ste priznajem veći zaštitnici RS kao entiteta u Bosni nego što je Srbija :D. Živela Hrvatska! Posramili ste nas, jer mi sve samo rečima i fino a vidi njih kako štite RS, ccc svaka čast!

neobavesteni

pre 14 godina

Nece proci dugo a Srbiju ce optuzivati da zeli da sprovede plan Velike Srbije i kada je rec o Kosovu...A taj Mesic, hvala Bogu, bivsi predsednik Hrvatske ne bi trebao da se pravi da postuje medjunarodne ugovore, kada je jedva docekao da prizna nezavisno Kosovo. Gospodine Mesicu (i ta titula ce vam biti uskoro uskracena) sta je sa rezolucijom 1244 UN???

splico

pre 14 godina

Granice bivsih saveznih jugoslavenskih republika SR Hrvatske, SR Slovenije, SR BiH, SR Srbije itd i granice autonomnih pokrajina Kosova i Vojvodine dogovorene su u miru. Granice entiteta Republika Srpska i Federacije BiH stvorene su ratom, tj. crte razdvajanja nakon prekida ratnih operacija i protjerivanja ljudi sve tri nacionalnosti. Osim toga, po Daytonu su sva tri naroda konstitutivna u oba entiteta tj. pravno gledano manjina nema. Dodik ako hoce samostalnost, onda ce je morati traziti izmjenom Daytonskog sporazuma, a hoce li je dobiti ovisi o dogovoru s Bosnjacima i Hrvatima. Ako se i uspije izboriti za samostalnost, 49% teritorija BiH sigurno nece dobiti za samostalnu drzavu. A sta se Mesica tice, mislim da nije pametno spominjati vojsku bez konzultacija s NATO-om jer hrvatska vojska ipak vise nije neovisna.

doren

pre 14 godina

Ljudi kao Mesic, ratni lideri, rat gledaju kao nesto dobro a ne lose, jer sve sto imaju, vlast, novac...sve im je to rat doneo. Oni, politicari rata na svim stranama sa svojih umisljenih visina ne vide smrt, bedu , i razaranje koje rat sa sobom nosi, oni samo vide svoju umisljenu bitnost kada odlucuju o tudjim zivotima, igrajuci se boga, a nedorsali realnim problemima u svakidasnjem zivotu. Lujevski sindrom"Posle mene i potop" najbolje govori o Mesicu, njegovoj emocijanolnoj nezrloscu i definise ga kao apsolutno nedozrelog za posao koji je do sada obavljao. Nazalost kasno!

Dodirni me sveti covece,dodirni me

pre 14 godina

Ma ljudi, Mesic odlazi pa dao sebi za pravo da lupeta gluposti! Pa da li vi mislite da je bilo kome na ovim prostorima vise do rata (ne racunam one koji imaju mali iQ i ratne profitere)!

HrvatZG

pre 14 godina

Drago mi je vidjeti da većina ljudi shvaća da je to tek lupetanje Mesića (osobno) koji je (hvala Bogu) na odlasku.

Nema šanse da bi Hrvati podržali takvu akciju, sve i da on nije na odlasku i da ima stvarnu moć učiniti tako nešto.

Srboljub

pre 14 godina

To je pravi dokaz živog starčevićanskog zanosa,jedne srbofobije kojom je hrvatska politika zatrovana već skoro jedno i po stoleće...Srpska je ugrožena ovakvim stalnim napadima iz Sarajeva i Zagreba a ideja o odvajanju jeste pokušaj da se upozore svi oni koji bi da BiH pretvore u kakvu nebuloznu bosansku drzavu-naciju, koja nikada nije kao takva oformljena. Ne vidim šta je loše u tome da se Srbi izjasne o svom statusu kao što je to odobreno Albancima na KiM? Koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila Velika???

Kastriot-i

pre 14 godina

G. Mesic ovde govori pre svega o interesima Hrvatske, i geo-strategiskih promena u slucaju otceplenja srpskog entiteta u BiH. Jer ako niko drugi sam grad Zagreb zna kako je biti u blizini srpske armije do zuba naoruzanih.
Hrvatski narod ima srecu da za drzavnika ima Mesica, koji zna da slaba vajda je biti ovca u drustvu vukova (Dodik).

OČEKIVANO

pre 14 godina

Mesićeva izjava je u skladu s američkom politikom odnosno NATO-m. Previše energije i novaca su oni potrošili za mir na ovim prostorima. Što mislite zašto se Tadić ogradio od svog prijatelja Dodika i referenduma ? Nema šanse da se prizna tvorevina čijim se tvorcima sudi u Hagu za ratni zločin. To mora svakom biti jasno i Mesićeva poruka je poruka NATO saveza.

zuc

pre 14 godina

Ne treba se uzbudjivati, koliko se secam ostao je jos samo on ziv od svih aktera RATA '90. Ziv ali "politicki mrtav". sto mu u slucaju politacara dodje na isto.

neko iz Srbije

pre 14 godina

Frustracija na izjavu Mesića čitajući komentare je velika, kada se razmišlja emocionalno a ne racionalno.
Ako bi se desio referendum Bošnjaci bi sigorno reagovali, umešala bi se Srbija, a zatim Hrvatska bez obzira ko im je predsednik , a zatim,...
Dodika treba Srbija da upozori na sve posledice
inače Kremansko prorčanstvo nam nije daleko.

croat

pre 14 godina

bez obzira jeli mesić u pravu što se tiče bih, svaka izjava u kojoj se spominje vojska na ovim prostorima je opasna, štetna i ozbiljan čovjek je nebi trebao izgovoriti. nadam se da će predsjednik gospodin josipović što prije ispravit ovaj gaf mesića.

Dejan_KV

pre 14 godina

Novi predsednik Josipovic se jos uvek nije ogradio od izjave a videcemo u toku dana, ako se nas predsednik Tadic ogradio od izjave Dodika o referendumu onda je logicno da se i Josipovic oglasi povodom izjave Mesica koji je ipak jos uvek predsednik!

Nole Delija

pre 14 godina

Gospodin Mesic se izgleda nece nikad promeniti, uvek uzima previse u usta nego sto treba. Hrvatska nema nikakve veze za RS i nece imati, svako ima pravo da radi sta hoce sa svojom zemljo, ako je Kosovo bez icega oduzeto Srbiji onda i Republika Srpska ima pravo na referendum kao i Crna Gora isto koja je bio deo zajednnice za Srbijom kao sto je i RS zajednica sa federacijom. Bolje bi bilo gospodinu Mesicu da svim Srbima iz Hrvatske da drzavljanstvo, da se vidi koliko mu je stalno do ocuvanja mira na prostorimo, rat nikome ne treba vise !

boban,nis

pre 14 godina

Za mene ce uvek biti bitnije sta je izjavio Dodik nego Mesic ili Silajdzic. Ne zbog toga sto je Dodik Srbin, vec zbog toga sto su ova dvojica ratni lideri,dok Dodik iako u najboljim godinama nije ucestvovao u ratu. O bilo cemu da se radi kada su pomenute osobe u pitanju, to uvek treba imati na umu.

Sreten

pre 14 godina

Ajoj, zao mi ovih Hrvata, nije im lako. Posmatrajuci retoriku hrvatski i crnogorskih politicara prema Srbiji namece mi se jedini zakljucak a to je isfrustriranost Srbijom i Srbbima. Cuj, Velika Srbija, pa o njoj vise ni Seselj ne masta.

Mislilac

pre 14 godina

Ovo je samo jos jedan od miliona razloga, zasto je nezavisno Kosovo faktor destabilizacije ne samo u regionu nego u celom svetu. Od ovakvih likova smo nastradali u proteklih 20 godina.

Pa-da

pre 14 godina

Najave odvajanju Srpske iz BiH se neprestano ponavljaju uz stvaranje ozračja nesigurnosti u cijeloj regiji. Nesigurnost proizlazi upravo iz ove opcije, koja je oduvijek bila na stolu, samo što se o njoj nije govorilo.

U stvari, ne znam što se svi jako čude kada Mesić naglas kaže ono što visi u zraku i što je mnogima na pameti.

I da se razumijemo, davno bi bio raspisan referendum da Dodiku mogućnost koju spominje Mesić nije već davno pala na pamet.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Hrvatski jos vladajuci Predsednik gosp. Mesic samo jos jednom jasno dokazuje da je Hrvatska neprikosnoveni LIDER u Regionu i jedini stvarni FAKTOR STABILNOSTI !

spasenija

pre 14 godina

A jel' bi veliki, hrabri i neustrasivi gos'n Mesic bio na celu te vojske? A, prije toga da pitam, koga bi on to mobilisao i ko bi se odazvao da provodi Mesicev neodoljivi smisao za gluposti?

Vladica

pre 14 godina

Ko o cemu baba o ustipcima a Mesic o Dodiku, RS, Velikoj Srbiji. On je isti ko Vojislav Kostunica i medjunarodno pravo, ustav i ostale price. Desperate for attention.

zz

pre 14 godina

Mesic zvecka oruzjem, a poslije ce opet Srbi biti proglaseni izazivacima rata i agresorima? I kako to da na ovom usranom Balkanu svako ima pravo na referendume i samostalnost, samo Srbi nemaju? I sad bi kao cijela BiH trebala glasati na referendumu o Republiciu Srpskoj? Pa zasto onda kad su se odvajali Slovenija i Hrvatska nije u cijeloj Jugoslaviji bio referendum?? Zasto onda o odvajanju Kosova nije bio referendum u cijeloj Srbiji?

Pacifista

pre 14 godina

E moj Mesicu. A nisi poslao vojsku kada je Kosovo proglasilo nezavisnost? Pa da, nije frka, ne granici se sa HR. E moj licemerni Mesicu. Sta ti bi da se ovako brukas na kraju mandata!?

melboy

pre 14 godina

Nemojte da mislite da je Mesic lud on zna vrlo dobro sta prica. S obzirom da je medjunarodna zajednica pocela da prihvata Srbiju u poslednje vreme on hoce da isprovocira losu reakciju Srbije koja bi Srbiju udaljila od EU i ponovo posvadjala sa MZ. On sad nema sta da izgubi jer nema nikakav cin u drzavi. Inace samo je potvrdio ono sto smo oduvek i znali o njemu.

Gile

pre 14 godina

Mesić shvata hrvatski interes očuvanja BiH, a ne kao Tuđman koji je smatrao da BiH ne treba da postoji i dogovarao se s Miloševićem, pa sad Hrvata u BiH ima 400.000 umesto 700.000 - koliko ih je bilo pre rata.

opet Берн

pre 14 godina

Господине Месићу, ево имам неко оружје ако желите да прошверцујте из Мађарске...Јавите ми на мејл. Јаху мејл.

rock

pre 14 godina

hehe
Na nekoj od predhodnih slava sam ucestvovao u politickoj raspravi (kako drugacije:)) oko vojske i ratova. Tada sam branio stav da ratova velikih nece biti u skorije vreme na ovim prostorima jel jelte ljudima je dosta toga i znaju valjda bolje. Ocigledno sam bio u pravu ako je suditi po reakciji ljudi na njegov komentar.
Mesic je predstavnik jedne stare politicke filozofije i garniture, ma kako se to on trudio da prikrije.
Mesicu, Milosevic i Tudjman kao i Alija su hvala bogu otisli na onaj svet (pakao nadam se) i nemas vise sa kim ratovati ovde. Pridruzi im se slobodno (barem u politickom smislu) pa ratujte slobodno koliko vam dusa iste, a srce hoce.
Ljudima je dosta prica o velikim drzavama i ratovima jer smo u poredjenju sa ostatkom sveta jadni i mali pa tacno da posedujemo ceo Balkan. Mladi to znaju, a stariji shvataju polako tako da mlatis praznu slamu ;)

Marko

pre 14 godina

Covek kad-tad mora pokazati svoje pravo lice, a odlazak sa neke funkcije je pravo vreme za to...valjda mu je stalo da "jeftinim" izjavama zauvek ostane upamcen kod "velikih hrvata".

Aleksandar G.

pre 14 godina

Glupe glave balkanske...i Mesic i Dodik.
Nadam se da ce narod u BiH ovog puta biti bar malo pametniji i da se nece obazirati na izjave i ideje te dvojice prevazidjenih politicara i da ce se okrenuti buducnosti, ako ne zbog sebe onda zbog svoje dece. Vec imamo nekoliko upropastenih generacija zbog politicara koji bi da se igraju rata.

Nenad

pre 14 godina

Bez brige. Baš mi u Hrvatskoj jedva čekamo da idemo ginut radi nečeg u BiH. Kakav rat, to što ovaj stari na odlasku priča ne bi trebalo nikog previše zamarat.

A sva ova tri entiteta u BiH umjesto da se stalno prepiru i razmišljaju kako bi im bilo u kojekakvim samostalnim državama bolje bi im bilo da zajedno porade na razvoju gospodarske politike i da si podignu standard života.

Ne lete pečene guske po zraku kad imaš samostalnu državu. Pogledajte Belgiju, Švicarsku. To su države s više govornih područja i entiteta, a obje razvijene više nego bilo koja država na Balkanu.

Ivan M

pre 14 godina

Dodik je svakako negativan lik koji pravi veliku stetu na svoju korist, ali slanje Hrvatske vojske u Bosnu zvuci suludo. Uostalom, da li on ima ovlascenja po Hrvatskom zakonu/ustavu da to uradi? Zar im NATO ne bi rekao da olade i ne ulaze u unilateralne sukobe? Blesavo...

MrCo

pre 14 godina

Vidi se da kod nasih ljudi (za mene su i Srbi i Hrvati isti) mora nekad da prevagnu lose crte mentaliteta. Covek koji je u poslednjih par godina ostavio dobar utisak kao neko ko radi koliko toliko na stabilizaciji regiona porusi sve ovakvim izjavama. Cemu ovakvo lupetanje. Pa to ce samo izazvati kontra izjave sa Srpske strane i igra direktno na ruku Srpskim nacionalistima, radikalima i slicnim. Pa valjda je jasno kad bi se pomerio jedan Hrvatski tenk da bi Srbija morala da se vojno umesa i opet bi izbio rat. On kao da ima bivsu JNA pa moze da je posalje kad god se zamisli. Uostalom sad bi to resavao NATO. Eto sta se desi kad covek prolupa. Steta.

alex

pre 14 godina

Bas zbog ovakvih suseda bitno je da Srbija sto pre udje u NATO. Najbolji primer su Grcka i Turska koje mirno koegzistiraju uprkos mnogim neresenim pitanjima samo zato sto su clanice ovog vojnog saveza. Na Balkanu NATO=Mir.

mesic u penziju

pre 14 godina

Mesicu, sve ono sto si proteklih godina pricao kao antifasista sad si lepo srusio. A ne moze drugacije, to je jace od Balkanca, cak i kad nema nikakve politicke koristi od toga. Dodik jeste problem, ali ako on uspeva da vara celu Medjunarodnu zajednicu onda je problem i u ljudima koji je predstavljaju. U svakom slucaju slanje vojske vise nikada NE SME biti nacin 'resavanja' problema. Srecom Hrvatska je u Nato pa ne bi smela da vuce korake na svoju ruku.

drazen

pre 14 godina

Covek koji je promenio tri dresa nema moralno pravo da kaze bilo sta, a kamoli da preti srpskom narodu. Da podsetimo, on je bio predsednik predsednistva SFRJ koji je obecao da ce rasturiti zemlju i u tome je uspeo.Nakon toga je postao HDZ-ovac, a onda kada je zavrsio i posao oko otcepljenja Hrvatske postao je i veliki demokrata koji je pripremio ulazak Hrvatske u EU. Ovakav sibicar bi morao da ucuti, a Srbe da ostavi na miru. Sramota je za Evropu da sa takvim ljudima razgovara i da ih uvazava, posebno pri cinjenici da su kumovali olujama, bljescima i svemu ostalom sto nam je dobro poznato.

jegood

pre 14 godina

Vau, Mesić sada pri odlasku postaje pravi odmetnik, malo bi i da ratuje...mislim naravno ne on nego drugi. Njegove izjave i dela proteklih nedelja mi deluju totalno nesuvislo. Neka ide na zasluženi odmor, da malo razbistri glavu i smiri svoje emocije.

Andreas Romanov

pre 14 godina

Stipe Mesic moze da govori sta hoce a Hrvatska, clanica NATO'a, moze svoju vojsku da koristi samo toliko koliko bas taj isti NATO dozvoli.

KOJABG

pre 14 godina

Mesić smišljeno radi na narušavanju odnosa izmedju Srbije i Hrvatske iz jednog prostog razloga. Posle ubistva Pukanića počelo je da se odmotava mafijaško klupko,i to zahvaljujući saradnji policija dve zemlje. Mesićeva uloga u svemu je vrlo "diskutabilna", što ga čini nervoznim. To je i razlog za njegove smišljene provokacije, jer saradnja dve policije ugrožava i njega lično. Zato ima interes da se ovako ponaša.

enka

pre 14 godina

Bombasticna vest bila bi da je ovo izjavio g. Tadic, a ovako izjava od g. Mesica nije nikakvo iznenadjenje. Mesic je ucinio za ocuvanje celovite BiH vise nego svi drugi politicari BiH, Srbije i Hrvaske zajedno.

igor

pre 14 godina

Poslednji trzaji odlazece generacije politicara 90-ih...kakav paradoks...Pa Hrvatska je upravo garant postojanja Republike Srpske, jer je Republika Srpska tvorevina Dejtonskog sporazuma....Sa druge strane ova provokacija nije upucena dodiku i Republici Srpskoj, vec Republici Srbiji i Borisu Tadicu...Ocekujem da ce Tadic ignorisati ove Mesiceve budalastine.

genius

pre 14 godina

Prvo - Ma koliko sada to paradoksalno zvučalo, Srbiji odgovara jaka RS u okviru BiH jer preko Bosanskih Srba može da ima i politički i ekonomski uticaj na celu BiH. Iz ovog (a i drugih kao što su stanje na Kosovu, približavanje EU, ali i diplomatski status Srbije na kojem se radi godinama) razloga RS neće dobiti ni prećutnu niti bilo kakvu drugu saglasnost Beograda za ovakvu akciju, a bez podrške Beograda vlasti RS se neće odlučiti za ovakav korak.
Drugo - gospodnu Mesiću kapa do zemlje! Ne za ovu izjavu, niti prethodnih nekoliko, sačuvaj Bože. Ali stvarno treba biti izuzetan političar pa svoje lične stavove (vidimo da se kao čovek uopšte ne razlikuje ni od Tuđmana ni od Miloševića) uspeo da stavi iza stavova i interesa svoje zemlje celu jednu deceniju. Ili sam samo ja bio prevaren...

Svoj

pre 14 godina

Izvinite što mi se komentar ne uklapa u dominantno raspoloženje, ali zar i Srbija ne bi trebala da čuva dejtonske granice? I mi smo podpisnici sporazuma i garant nepromenjivosti granica...

Mislim da g. Mesić nije izjavio ništa sporno.
Ali bolje da ne dođe do nesporazuma... dosta nam je i ratova i vojski!

Goran RS

pre 14 godina

Mislim da Mesic nije ni svestan koliko svojim izjavama pogorsava poziciju hrvatske, neko prizeljkuje novi vukovar samo mi nemojte reci da to rade Srbi, Republika Srpska ili drzava Srbija. U proteklih nekoliko meseci i pored odluka na stetu Srbije, Beograd je uvek hteo normalne odnose sa zagrebom...sa ove tacke gledista mislim da perspektive u odnosima nema.

Primero

pre 14 godina

JNA je bila garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta SFRJ, članice UN i potpisnice Helsinških akata i njeno angažovanje (JNA) u Hrvatskoj je bilo potpuno legitimno u suzbijanju secionističkih i separatističkih snaga. Hrvatska je bila dio te SFRJ, tako da neke optužbe za agresiju Srbije na Hrvatsku nemaju nikakve osnove. JNA je samo doslijedno izvršavala obaveze iz "ugovora" koji je poznatiji kao ustav.
Mislim da je Mesić ovo htio da kaže.

Inzenjer-Poslasticar

pre 14 godina

Ma jos samo kada bi Srbija,koja je takodje garant Dejtonskog sporazuma,sve to mirno posmatrala Mesicu bi se mozda i ostvario san o prikrivenom pripajanju Bosne Hrvatskoj pod plastom borbe za njenu celovitost.
A sta se dogodilo na kraju sna g.Mesicu...mislim da li ste licno predvodili vojsku na tenku ili ste ipak bili u kabinetu primajuci pobedonosne izvestaje sa fronta?

Dick Darlington

pre 14 godina

Ne znam zašto se bilo ko uzbuđuje oko Mesićevih izjava. On može da utiče na događaje jedva nešto malo više od mene. Em je predsednik ... male države, em odlazi sa funkcije. Niko sa ovih prostora neće slati vojsku bilo gde dok za to ne dobije naredbu od svojih gospodara. Trebalo bi da smo od 1990. do sada naučili šta se dešava neposlušnima.

mnogo je, bre

pre 14 godina

Sva Mesićeva rešenja srpskih problema, oduvek su bila vrlo "JEDNOSTAVNA".
To smo najbolje videli u "OLUJI".
Zašto bi bilo drugačije u RS, kad i tamo žive, uglavnom Srbi, a srpska muka je dobar osnov za njegove političke "USPEHE".

S

pre 14 godina

Mesić se iz dana u dan sve više gubi... Ali, dočekali smo i dan kada je on postao bivši. Polako ga smeštamo u podrum, na police sa starim stvarima.

Drazen

pre 14 godina

Covek je totalno poludeo u poslednja dva meseca. Izgleda da ima moto: "Kada ne mogu ja da budem vise predsednik, neka ide sve do djavola".
Ne treba nasedati na ovakve gluposti jer je on ipak samo bivsi predsednik, treba ga ignorisati.

Берн

pre 14 godina

Па то је исто радио Слоба па сте га оптужили за хаос. Не би требали ви да се плашите Србије, јер није Србија имала Јасеновац и Олује! Ако народ РС одлучи да се одцепи то је његово право. Дејтон може лако и да се промени. Околности се мењају. Зашто би народ Републике Србске трпео због неспособности Хариса Силајџића који не спроводе ЕВРОПЕИЗАЦИЈУ Федерације? Ако народ одлучи за отцепљење, нека га. То са собом вуче последице али је битно да му се то омогући!
Са Додиком у Независну Републику Српску у Европску заједницу!

Šćepan Veliki

pre 14 godina

Mislim da je jedino Stipe shvatio kako treba razgovarati sa tipovima poput Dodika. Pa to tako i čini. Stjepanov ton je zapravo Dodikov ton. Ton kabadahije koji govori tako kako govori jer zna da je zbog nečega nedodirljiv i jer zna da za svoje izjave nikomu neće polagati račune. Bar ne sa stanovišta morala ili kulture dijaloga. Sa kluturnima kulturno, sa Dodicima - "dodikavo".

Goran

pre 14 godina

Sada će svi napasti Mesića da eto, hoće rat. A ćutati će o Dodiku koji je sve pripremio za to, baš kao nekada Milošević. U Bosni nije moguće etnički razdeliti narode bez velikih zločina. Čak i da je moguće ne bi istovremeno mogli ekonomski zaživeti srspki i nesrpski deo. Zato je svaka politika koja inzistira na etničkom vladanju zločinačka i ekonomski štetna. To šta Mesić kaže ružno zvuči ali desiti će se jako brzo ako Dodik ostvari planove. Ko će biti vojnici Mulsimani, Hrvati ili Amerikanci je manje važno. Jedino rešenje koje može proći bez zločina je da ljudi u BiH shvate i razdele šta je pitanje države i ekonomije a šta kulturne i verske autonomije.

Bojan

pre 14 godina

I koje sada agresor??? Cim nesto zaskripi spominje se Velika Srbija, a niko stvarno ne pita Srbiju da li ona to zeli. Sa jedne strane imamo veliku Hrvatsku, stvaranje bez poricanja Vellike Albanije a Veliku Srbiju svode na cetralni deo iste a pricaju da ima pretenzije da otudjuje delove koji nisu njeni... c c c c... Slazem se da je ovako sve pocelo i 90-tih, pa sa tim u vezi oni su trazili nezavisnost pa je i dobili, pa tom logikom kao i sa Kosovom ako neki etitet i narod zivi vecinski na toj teritoriji ima pravo da trazi referendumom otcepljenje iako ja stvarno mislim da je to nije cilj Srba u BiH.

Zombi

pre 14 godina

Ne moze Dodik da govori u ime svih gradjana entiteta RS! Nisu samo gradjani entiteta RS samo Srbi. I ne moze da govori u moje ime. Moze da sprovede referendum ali na cijeloj teritoriji BiH, da svi gradjani BiH kazu sta misle o tome da li samozvana RS moze da se odvoji. I nije samo Srbija garant Dejtona nego je i Hrvatska. I naravno da ce Mesic da brani ono sto treba, a to je cjelovitost BiH. DOsta je Srbija prijetila vojnom silom, Hrvatska nije imala san Velika Hrvatska Beograd-Nis-Uzice...

Alo Tadiću!

pre 14 godina

Očekujem da se i naš predsednik Tadić obrati hoće li slati vojsku u pokušaju ukidanja Republike Srpske jer Srbija je garant Dejtonskog sporazuma!

mario

pre 14 godina

Rekao je i Slovencima da če im poslati dobrovoljno vatrogasno društvo kada su oni poslali specijalce na granicu kod Mure.
Hrvatska če raditi onako kažu saveznici iz NATO-a i nikako drukčije.

mario

pre 14 godina

To može on pričati novinarima,a uskoro i odlazi tako da nije jasno zašto je sada najednom počeo davati svakakve izjave.
Hrvatska je članica NATO-a i na svoju ruku ne može baš raditi svašta. nebi ni dozvolili iz NATO-a takvo nešt.

dosta zveckanja

pre 14 godina

Na kraju će se obelodaniti, da su ipak samo hrvatski političari, imali nekakvu ideju o VELIKOJ SRBIJI, da bi imali opravdanje za sva zlodela koja su učinili Srpskom narodu.
Na žalost i svet je "progutao" tu hrvatsku tezu.

Aleksandar Fatic

pre 14 godina

Mesic je zaista izvor neprijatnosti za Hrvatsku. Prvo se sukobio sa hrvatskom katolickom crkvom i vredjao svestenstvo, pokazujuci elementarno nepoznavanje crkvenog zivota. Onda je davao sve sumanutije izjave, dok jedan od hrvatskih biskupa nije izjavio da "ubuduce treba od kandidata za predsednika traziti uverenje o psihickom zdravlju". Sada preti slanjem vojske u Bosnu. Cudno je to kako jedan takav politicar moze dugo da traje, a jedan sposoban lider kao sto je Ivo Sanader da onako strada.

vladimir

pre 14 godina

... Glumio je jagnje nekoliko godina jer je morao, da bi Hrvatska uznapredovala u pregovorima sa EU, a sada pokazuje svoje kurjacke zube. Koji bi to hrvatski vojnici isli da ratuju za nekakav koridor kod Brckog? Sta bi to dobro donelo Hrvatskoj? Da li ce i kada na ovom nesrecnom prostoru moci normalno i mirno da se zivi od ovakvih? Svidjalo se to nama ili ne, Velika Hrvatska i Velika Srbija su realnost koju su realizovali Tudjman i Milosevic, a Bosna i Hercegovina je simulacija drzave koju niko ne shvata ozbiljno.

Pelisa

pre 14 godina

I Srbija ima pravo da štiti Dejtonski sporazum...kao garant sporazuma. Svako, pa i najmanje oduzimanje nadležnosti Republike Srpske na koji RS ne pristane treba odbaciti kao kršenje Dejtonskog sporazuma.

vladimir

pre 14 godina

odlazeci "gospodin" bi da ratuje jos malo...cutao je godinama pa sad kad nista od njega ne zavisi resio da se malo busa u grudi i pokaze pravu crtu svoje licnosti....svi su u politici takvi...uvek bilo

Nesha

pre 14 godina

A sve i da jeste tako sta njega briga?
Zamislite da se Srbija buni sto su Slovenci popustilu u Slovenacko - Hrvatskom sporu i sto se Hrvatska siri.

Gil Grisom

pre 14 godina

Mesić je izgleda odlučio da ode uz veliki prasak. U poslednjih par sedmica je devalvirao sebe i svoju politiku i sveo se na krčmarskog političara, na istog onog "Broja Dva" svenarodnog HDZ-a 1990.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Ko o čemu a G. Mesić o Velikoj Srbiji. Normalno velika Hrvatska stvorena dekretom AVNOJA i etničkim čiščenjem ostatka poklanog (koljačka ruka NDH)srbskog naroda mu ne smeta. Izgleda da je patološki izkomleksiran Srbijom.
S obzirom na izrazito negativnu ulogu u raspadu YU, njegov odlazak iz politike je više nego dobro došao. U penziji će moći u miru da piše memoare i objasni kaka je od YU konfederaliste postao bosanski unitarist.

Gil Grisom

pre 14 godina

Mesić je izgleda odlučio da ode uz veliki prasak. U poslednjih par sedmica je devalvirao sebe i svoju politiku i sveo se na krčmarskog političara, na istog onog "Broja Dva" svenarodnog HDZ-a 1990.

Pelisa

pre 14 godina

I Srbija ima pravo da štiti Dejtonski sporazum...kao garant sporazuma. Svako, pa i najmanje oduzimanje nadležnosti Republike Srpske na koji RS ne pristane treba odbaciti kao kršenje Dejtonskog sporazuma.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Ko o čemu a G. Mesić o Velikoj Srbiji. Normalno velika Hrvatska stvorena dekretom AVNOJA i etničkim čiščenjem ostatka poklanog (koljačka ruka NDH)srbskog naroda mu ne smeta. Izgleda da je patološki izkomleksiran Srbijom.
S obzirom na izrazito negativnu ulogu u raspadu YU, njegov odlazak iz politike je više nego dobro došao. U penziji će moći u miru da piše memoare i objasni kaka je od YU konfederaliste postao bosanski unitarist.

vladimir

pre 14 godina

odlazeci "gospodin" bi da ratuje jos malo...cutao je godinama pa sad kad nista od njega ne zavisi resio da se malo busa u grudi i pokaze pravu crtu svoje licnosti....svi su u politici takvi...uvek bilo

dosta zveckanja

pre 14 godina

Na kraju će se obelodaniti, da su ipak samo hrvatski političari, imali nekakvu ideju o VELIKOJ SRBIJI, da bi imali opravdanje za sva zlodela koja su učinili Srpskom narodu.
Na žalost i svet je "progutao" tu hrvatsku tezu.

Alo Tadiću!

pre 14 godina

Očekujem da se i naš predsednik Tadić obrati hoće li slati vojsku u pokušaju ukidanja Republike Srpske jer Srbija je garant Dejtonskog sporazuma!

zz

pre 14 godina

Mesic zvecka oruzjem, a poslije ce opet Srbi biti proglaseni izazivacima rata i agresorima? I kako to da na ovom usranom Balkanu svako ima pravo na referendume i samostalnost, samo Srbi nemaju? I sad bi kao cijela BiH trebala glasati na referendumu o Republiciu Srpskoj? Pa zasto onda kad su se odvajali Slovenija i Hrvatska nije u cijeloj Jugoslaviji bio referendum?? Zasto onda o odvajanju Kosova nije bio referendum u cijeloj Srbiji?

vladimir

pre 14 godina

... Glumio je jagnje nekoliko godina jer je morao, da bi Hrvatska uznapredovala u pregovorima sa EU, a sada pokazuje svoje kurjacke zube. Koji bi to hrvatski vojnici isli da ratuju za nekakav koridor kod Brckog? Sta bi to dobro donelo Hrvatskoj? Da li ce i kada na ovom nesrecnom prostoru moci normalno i mirno da se zivi od ovakvih? Svidjalo se to nama ili ne, Velika Hrvatska i Velika Srbija su realnost koju su realizovali Tudjman i Milosevic, a Bosna i Hercegovina je simulacija drzave koju niko ne shvata ozbiljno.

Primero

pre 14 godina

JNA je bila garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta SFRJ, članice UN i potpisnice Helsinških akata i njeno angažovanje (JNA) u Hrvatskoj je bilo potpuno legitimno u suzbijanju secionističkih i separatističkih snaga. Hrvatska je bila dio te SFRJ, tako da neke optužbe za agresiju Srbije na Hrvatsku nemaju nikakve osnove. JNA je samo doslijedno izvršavala obaveze iz "ugovora" koji je poznatiji kao ustav.
Mislim da je Mesić ovo htio da kaže.

Nenad

pre 14 godina

Bez brige. Baš mi u Hrvatskoj jedva čekamo da idemo ginut radi nečeg u BiH. Kakav rat, to što ovaj stari na odlasku priča ne bi trebalo nikog previše zamarat.

A sva ova tri entiteta u BiH umjesto da se stalno prepiru i razmišljaju kako bi im bilo u kojekakvim samostalnim državama bolje bi im bilo da zajedno porade na razvoju gospodarske politike i da si podignu standard života.

Ne lete pečene guske po zraku kad imaš samostalnu državu. Pogledajte Belgiju, Švicarsku. To su države s više govornih područja i entiteta, a obje razvijene više nego bilo koja država na Balkanu.

Srboljub

pre 14 godina

To je pravi dokaz živog starčevićanskog zanosa,jedne srbofobije kojom je hrvatska politika zatrovana već skoro jedno i po stoleće...Srpska je ugrožena ovakvim stalnim napadima iz Sarajeva i Zagreba a ideja o odvajanju jeste pokušaj da se upozore svi oni koji bi da BiH pretvore u kakvu nebuloznu bosansku drzavu-naciju, koja nikada nije kao takva oformljena. Ne vidim šta je loše u tome da se Srbi izjasne o svom statusu kao što je to odobreno Albancima na KiM? Koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila Velika???

Aleksandar Fatic

pre 14 godina

Mesic je zaista izvor neprijatnosti za Hrvatsku. Prvo se sukobio sa hrvatskom katolickom crkvom i vredjao svestenstvo, pokazujuci elementarno nepoznavanje crkvenog zivota. Onda je davao sve sumanutije izjave, dok jedan od hrvatskih biskupa nije izjavio da "ubuduce treba od kandidata za predsednika traziti uverenje o psihickom zdravlju". Sada preti slanjem vojske u Bosnu. Cudno je to kako jedan takav politicar moze dugo da traje, a jedan sposoban lider kao sto je Ivo Sanader da onako strada.

mario

pre 14 godina

Rekao je i Slovencima da če im poslati dobrovoljno vatrogasno društvo kada su oni poslali specijalce na granicu kod Mure.
Hrvatska če raditi onako kažu saveznici iz NATO-a i nikako drukčije.

susjed

pre 14 godina

Ja sam kao Hrvat i građanin Hrvatske na svojoj koži osjetio kako je bilo kad je počeo rat u BiH. Jer živim na samoj granici sa tom zemljom. NIKADA VIŠE SE NE PONOVILO. A svi vi bilo iz Zagreba, Beograda...koji ste rat gledali na televizoru uz naraciju režimskih novinara niste kompotentni da ga zazivate i zagovarate.

Kad budete umjesto "fudbala" bježali mjesecima od topovskih napada i kiše gelera. Kada vam uzmu i noć i dan. Kada Vam grad u kojemu ste rođeni otmu kao bjesni psi. Kada vam prvi susjed s kojim ste proveli cijelo djetinjstvo, s kojim ste se klikerali, igrali nogometa bude bukavalno rasturen od granate ispred zgrade i kad se njegovo meso polijepi po ormarima u vašoj sobi ( jer prozora od detonacija niste imali)onda ćete možda shvatiti.

Do tada ćete nažalost moći samo lupati glupost kao i Mesić i nažalost lijeka vam nema.

Kažem vam još jednom ne dao bog nikome to što se nama događalo .

Nesha

pre 14 godina

A sve i da jeste tako sta njega briga?
Zamislite da se Srbija buni sto su Slovenci popustilu u Slovenacko - Hrvatskom sporu i sto se Hrvatska siri.

Берн

pre 14 godina

Па то је исто радио Слоба па сте га оптужили за хаос. Не би требали ви да се плашите Србије, јер није Србија имала Јасеновац и Олује! Ако народ РС одлучи да се одцепи то је његово право. Дејтон може лако и да се промени. Околности се мењају. Зашто би народ Републике Србске трпео због неспособности Хариса Силајџића који не спроводе ЕВРОПЕИЗАЦИЈУ Федерације? Ако народ одлучи за отцепљење, нека га. То са собом вуче последице али је битно да му се то омогући!
Са Додиком у Независну Републику Српску у Европску заједницу!

drazen

pre 14 godina

Covek koji je promenio tri dresa nema moralno pravo da kaze bilo sta, a kamoli da preti srpskom narodu. Da podsetimo, on je bio predsednik predsednistva SFRJ koji je obecao da ce rasturiti zemlju i u tome je uspeo.Nakon toga je postao HDZ-ovac, a onda kada je zavrsio i posao oko otcepljenja Hrvatske postao je i veliki demokrata koji je pripremio ulazak Hrvatske u EU. Ovakav sibicar bi morao da ucuti, a Srbe da ostavi na miru. Sramota je za Evropu da sa takvim ljudima razgovara i da ih uvazava, posebno pri cinjenici da su kumovali olujama, bljescima i svemu ostalom sto nam je dobro poznato.

boban,nis

pre 14 godina

Za mene ce uvek biti bitnije sta je izjavio Dodik nego Mesic ili Silajdzic. Ne zbog toga sto je Dodik Srbin, vec zbog toga sto su ova dvojica ratni lideri,dok Dodik iako u najboljim godinama nije ucestvovao u ratu. O bilo cemu da se radi kada su pomenute osobe u pitanju, to uvek treba imati na umu.

HrvatZG

pre 14 godina

Drago mi je vidjeti da većina ljudi shvaća da je to tek lupetanje Mesića (osobno) koji je (hvala Bogu) na odlasku.

Nema šanse da bi Hrvati podržali takvu akciju, sve i da on nije na odlasku i da ima stvarnu moć učiniti tako nešto.

mario

pre 14 godina

To može on pričati novinarima,a uskoro i odlazi tako da nije jasno zašto je sada najednom počeo davati svakakve izjave.
Hrvatska je članica NATO-a i na svoju ruku ne može baš raditi svašta. nebi ni dozvolili iz NATO-a takvo nešt.

Goran

pre 14 godina

Sada će svi napasti Mesića da eto, hoće rat. A ćutati će o Dodiku koji je sve pripremio za to, baš kao nekada Milošević. U Bosni nije moguće etnički razdeliti narode bez velikih zločina. Čak i da je moguće ne bi istovremeno mogli ekonomski zaživeti srspki i nesrpski deo. Zato je svaka politika koja inzistira na etničkom vladanju zločinačka i ekonomski štetna. To šta Mesić kaže ružno zvuči ali desiti će se jako brzo ako Dodik ostvari planove. Ko će biti vojnici Mulsimani, Hrvati ili Amerikanci je manje važno. Jedino rešenje koje može proći bez zločina je da ljudi u BiH shvate i razdele šta je pitanje države i ekonomije a šta kulturne i verske autonomije.

Pacifista

pre 14 godina

E moj Mesicu. A nisi poslao vojsku kada je Kosovo proglasilo nezavisnost? Pa da, nije frka, ne granici se sa HR. E moj licemerni Mesicu. Sta ti bi da se ovako brukas na kraju mandata!?

Sreten

pre 14 godina

Ajoj, zao mi ovih Hrvata, nije im lako. Posmatrajuci retoriku hrvatski i crnogorskih politicara prema Srbiji namece mi se jedini zakljucak a to je isfrustriranost Srbijom i Srbbima. Cuj, Velika Srbija, pa o njoj vise ni Seselj ne masta.

Bojan

pre 14 godina

I koje sada agresor??? Cim nesto zaskripi spominje se Velika Srbija, a niko stvarno ne pita Srbiju da li ona to zeli. Sa jedne strane imamo veliku Hrvatsku, stvaranje bez poricanja Vellike Albanije a Veliku Srbiju svode na cetralni deo iste a pricaju da ima pretenzije da otudjuje delove koji nisu njeni... c c c c... Slazem se da je ovako sve pocelo i 90-tih, pa sa tim u vezi oni su trazili nezavisnost pa je i dobili, pa tom logikom kao i sa Kosovom ako neki etitet i narod zivi vecinski na toj teritoriji ima pravo da trazi referendumom otcepljenje iako ja stvarno mislim da je to nije cilj Srba u BiH.

KOJABG

pre 14 godina

Mesić smišljeno radi na narušavanju odnosa izmedju Srbije i Hrvatske iz jednog prostog razloga. Posle ubistva Pukanića počelo je da se odmotava mafijaško klupko,i to zahvaljujući saradnji policija dve zemlje. Mesićeva uloga u svemu je vrlo "diskutabilna", što ga čini nervoznim. To je i razlog za njegove smišljene provokacije, jer saradnja dve policije ugrožava i njega lično. Zato ima interes da se ovako ponaša.

Marko

pre 14 godina

Covek kad-tad mora pokazati svoje pravo lice, a odlazak sa neke funkcije je pravo vreme za to...valjda mu je stalo da "jeftinim" izjavama zauvek ostane upamcen kod "velikih hrvata".

Zombi

pre 14 godina

Ne moze Dodik da govori u ime svih gradjana entiteta RS! Nisu samo gradjani entiteta RS samo Srbi. I ne moze da govori u moje ime. Moze da sprovede referendum ali na cijeloj teritoriji BiH, da svi gradjani BiH kazu sta misle o tome da li samozvana RS moze da se odvoji. I nije samo Srbija garant Dejtona nego je i Hrvatska. I naravno da ce Mesic da brani ono sto treba, a to je cjelovitost BiH. DOsta je Srbija prijetila vojnom silom, Hrvatska nije imala san Velika Hrvatska Beograd-Nis-Uzice...

Drazen

pre 14 godina

Covek je totalno poludeo u poslednja dva meseca. Izgleda da ima moto: "Kada ne mogu ja da budem vise predsednik, neka ide sve do djavola".
Ne treba nasedati na ovakve gluposti jer je on ipak samo bivsi predsednik, treba ga ignorisati.

Goran RS

pre 14 godina

Mislim da Mesic nije ni svestan koliko svojim izjavama pogorsava poziciju hrvatske, neko prizeljkuje novi vukovar samo mi nemojte reci da to rade Srbi, Republika Srpska ili drzava Srbija. U proteklih nekoliko meseci i pored odluka na stetu Srbije, Beograd je uvek hteo normalne odnose sa zagrebom...sa ove tacke gledista mislim da perspektive u odnosima nema.

Inzenjer-Poslasticar

pre 14 godina

Ma jos samo kada bi Srbija,koja je takodje garant Dejtonskog sporazuma,sve to mirno posmatrala Mesicu bi se mozda i ostvario san o prikrivenom pripajanju Bosne Hrvatskoj pod plastom borbe za njenu celovitost.
A sta se dogodilo na kraju sna g.Mesicu...mislim da li ste licno predvodili vojsku na tenku ili ste ipak bili u kabinetu primajuci pobedonosne izvestaje sa fronta?

mesic u penziju

pre 14 godina

Mesicu, sve ono sto si proteklih godina pricao kao antifasista sad si lepo srusio. A ne moze drugacije, to je jace od Balkanca, cak i kad nema nikakve politicke koristi od toga. Dodik jeste problem, ali ako on uspeva da vara celu Medjunarodnu zajednicu onda je problem i u ljudima koji je predstavljaju. U svakom slucaju slanje vojske vise nikada NE SME biti nacin 'resavanja' problema. Srecom Hrvatska je u Nato pa ne bi smela da vuce korake na svoju ruku.

croat

pre 14 godina

bez obzira jeli mesić u pravu što se tiče bih, svaka izjava u kojoj se spominje vojska na ovim prostorima je opasna, štetna i ozbiljan čovjek je nebi trebao izgovoriti. nadam se da će predsjednik gospodin josipović što prije ispravit ovaj gaf mesića.

spasenija

pre 14 godina

A jel' bi veliki, hrabri i neustrasivi gos'n Mesic bio na celu te vojske? A, prije toga da pitam, koga bi on to mobilisao i ko bi se odazvao da provodi Mesicev neodoljivi smisao za gluposti?

melboy

pre 14 godina

Nemojte da mislite da je Mesic lud on zna vrlo dobro sta prica. S obzirom da je medjunarodna zajednica pocela da prihvata Srbiju u poslednje vreme on hoce da isprovocira losu reakciju Srbije koja bi Srbiju udaljila od EU i ponovo posvadjala sa MZ. On sad nema sta da izgubi jer nema nikakav cin u drzavi. Inace samo je potvrdio ono sto smo oduvek i znali o njemu.

Šćepan Veliki

pre 14 godina

Mislim da je jedino Stipe shvatio kako treba razgovarati sa tipovima poput Dodika. Pa to tako i čini. Stjepanov ton je zapravo Dodikov ton. Ton kabadahije koji govori tako kako govori jer zna da je zbog nečega nedodirljiv i jer zna da za svoje izjave nikomu neće polagati račune. Bar ne sa stanovišta morala ili kulture dijaloga. Sa kluturnima kulturno, sa Dodicima - "dodikavo".

Davor

pre 14 godina

Po Mesićevoj logici, Srbija je trebalo da pošalje vojsku na Kosovo kad je tamo raspisan referendum jer je Srbija bila garant Kumanovskog sporazuma.

Dick Darlington

pre 14 godina

Ne znam zašto se bilo ko uzbuđuje oko Mesićevih izjava. On može da utiče na događaje jedva nešto malo više od mene. Em je predsednik ... male države, em odlazi sa funkcije. Niko sa ovih prostora neće slati vojsku bilo gde dok za to ne dobije naredbu od svojih gospodara. Trebalo bi da smo od 1990. do sada naučili šta se dešava neposlušnima.

Mesic,regionalni sampion licemerja

pre 14 godina

Mesic je ponovo pomesao bocice sa lekovima... Da li uopste vise komentarisati ovog klovna? Ne smeta mu Velika Albanija nego jos i ide u Pristinu da drzi govore i da prima odlicja od ratnih zlocinaca a ovde nesto prica o velikoj Srbiji? Ajde Mesicu idi u hibernaciju.

enka

pre 14 godina

Bombasticna vest bila bi da je ovo izjavio g. Tadic, a ovako izjava od g. Mesica nije nikakvo iznenadjenje. Mesic je ucinio za ocuvanje celovite BiH vise nego svi drugi politicari BiH, Srbije i Hrvaske zajedno.

genius

pre 14 godina

Prvo - Ma koliko sada to paradoksalno zvučalo, Srbiji odgovara jaka RS u okviru BiH jer preko Bosanskih Srba može da ima i politički i ekonomski uticaj na celu BiH. Iz ovog (a i drugih kao što su stanje na Kosovu, približavanje EU, ali i diplomatski status Srbije na kojem se radi godinama) razloga RS neće dobiti ni prećutnu niti bilo kakvu drugu saglasnost Beograda za ovakvu akciju, a bez podrške Beograda vlasti RS se neće odlučiti za ovakav korak.
Drugo - gospodnu Mesiću kapa do zemlje! Ne za ovu izjavu, niti prethodnih nekoliko, sačuvaj Bože. Ali stvarno treba biti izuzetan političar pa svoje lične stavove (vidimo da se kao čovek uopšte ne razlikuje ni od Tuđmana ni od Miloševića) uspeo da stavi iza stavova i interesa svoje zemlje celu jednu deceniju. Ili sam samo ja bio prevaren...

Гаврило Принцип

pre 14 godina

На страну да Хрватска војска нема ни стратегијско-оперативних, а ни кадровских могућности да тако нешто изведе, ово је само скидање лажног ореола демократе иза кога се Месић скривао за време свог мандата. Овим изјавама Месић само открива своју мржњу према Србима, коју "гаји" деценијама, а коју најбоље одсликава његова изјава из 1991. године да "Срби могу да иду одакле су дошли, али на опанцима не могу да понесу ни грумен хрватске земље". Месић је изгледа заборавио и како је војска чији је он врховни командант прошла 1992. године у Посавини у Републици Српској приликом агресије коју је извела-била је потучена до ногу бриљантним акцијама Војске Републике Српске. Једино с чим се могу похвалити су ратни злочини над српским цивилима и војницима. Оно што забрињава је изостанак реакција Републике Србије као гаранта Дејтонског мировног споразума и постојања Републике Српске. А ово је и потврда исправне политике Милорада Додика и потреба да се почну враћати ингеренције Републици Српској које су јој силом отимали тзв. високи представници. Прво што треба учинити је поновно формирање Војске Републике Српске као гаранта постојања Републике Српске и српског народа у њој. И на крају, да ли је неко из НАТО осудио Месићеву изјаву, јер НАТО је, ваљда, одбрамбени савез а ово је агресиван акт једне њене чланице? Срамота.

Risnjak

pre 14 godina

U cemu je problem ? Mesic odnosno Hrvatska, EU, NATO, znaci cijeli svijet nece dopustiti neki referendum nakon sto je 98% nesrpskog pucanstvo potjerano sa podrucja tzv. RS i nakon svega sto se dogodilo u Bosni ! Ne govori se to Banja Luki i Beogradu tek od danasnjeg dana... Nije ova izjava Mesica slucajna, bez brige, ima on u pozadini i Amere i NATO kojima polako pucaju zivci radi Dodika ! Za one koji strahuju zbog novog rata, budite bez brige ta akcija bi se odvijala i zavrsila u roku od 48 sati, i mirna Bosna ! Da redu je Tadic, da se vec jednom konacno izjasni, da li je za cijelovitu BiH ili je za suverenu RS ? Jedno i drugo, kako to Tadic misli, jednostavno nece ici... A ako mu je krajniji cilj Srbiju odvesti u EU, onda bi odgovor na to pitanje trebao biti vise nego jasan.. odlucite se, i ne tlacite vise vase susjedne zemlje !

lowlander

pre 14 godina

D O K L E V I S E ! Imao sam 18 kad je sve pocelo, sad imam duplo toliko i malo vise a jos uvek se spominju koridori, vojska, ratovi, srbi vs hrvati,ocepljenja, pripojenja, itd, itd ... Dajte ljudi malo i da zivimo, uzivamo, putujemo, pa kad moji sinovi stasaju za vojsku nek se opet "ceraju" sa nekim od komsija na ovim prokletim balkanskim prostorima ako budu hteli. Meni je vala dosta.

OČEKIVANO

pre 14 godina

Mesićeva izjava je u skladu s američkom politikom odnosno NATO-m. Previše energije i novaca su oni potrošili za mir na ovim prostorima. Što mislite zašto se Tadić ogradio od svog prijatelja Dodika i referenduma ? Nema šanse da se prizna tvorevina čijim se tvorcima sudi u Hagu za ratni zločin. To mora svakom biti jasno i Mesićeva poruka je poruka NATO saveza.

Vladica

pre 14 godina

Ko o cemu baba o ustipcima a Mesic o Dodiku, RS, Velikoj Srbiji. On je isti ko Vojislav Kostunica i medjunarodno pravo, ustav i ostale price. Desperate for attention.

tp

pre 14 godina

Vi zaista mislite da Mesić priča tako nešto jer je poludio i nezna što priča??? Mesić prenosi stavove NATO saveza koji se nemogu javno izreći nego ih se na taj način iznosi. Mesić je samo u službi svjetske politike koja Dodiku šalje poruku, ništa više. Zar mislite da će u slučaju proglašenja referenduma službeno Sarajevo to sve promatrati sastrane? Generalna poruka svjetske elite je: ako rasturate Dejton ne isključujte vojnu intervenciju.

Milo Krajišnik

pre 14 godina

U EU SU SVI RAVNOPRAVNI, što znači da svaki narod iz bivše Juge imaju ista prava. Ako je Hrvatska i C.Gora imala pravo da se odcepi od Juge, Kosovo od Srbije, onda i R.Srpska ima pravo da se odvoji od BiH i stvori samostalnu državu u EU.
To je bolje i za Bošnjake i Hrvate koji žive u BiH, jer će se lakše dogovarati.

Dejan_KV

pre 14 godina

Novi predsednik Josipovic se jos uvek nije ogradio od izjave a videcemo u toku dana, ako se nas predsednik Tadic ogradio od izjave Dodika o referendumu onda je logicno da se i Josipovic oglasi povodom izjave Mesica koji je ipak jos uvek predsednik!

Mislilac

pre 14 godina

Ovo je samo jos jedan od miliona razloga, zasto je nezavisno Kosovo faktor destabilizacije ne samo u regionu nego u celom svetu. Od ovakvih likova smo nastradali u proteklih 20 godina.

Dlm!

pre 14 godina

Covjek koji je digao ruke od svog naroda u BiH tesko da moze da govori bilo sta u vezi s tom drzavom...pa hrvati iz Herceg Bosne vole vise Dodika neg njega...a neznam koliko mu je i pametno da cacka nezarasle rane i stvara problem obicnim ljudima svojim neodgovornim izjavama...jer ako nekom razbiju auto bilo da je bg ili zg registracije to on nece platiti, a stvara atmosferu napetosti...

prokleta avlija

pre 14 godina

hahahaha...kakav lik...obozavam ga...zaigro se dekica...dodji malo kod nas u srbiju na burek i sarme da se ocistis negativne energije...

Nole Delija

pre 14 godina

Gospodin Mesic se izgleda nece nikad promeniti, uvek uzima previse u usta nego sto treba. Hrvatska nema nikakve veze za RS i nece imati, svako ima pravo da radi sta hoce sa svojom zemljo, ako je Kosovo bez icega oduzeto Srbiji onda i Republika Srpska ima pravo na referendum kao i Crna Gora isto koja je bio deo zajednnice za Srbijom kao sto je i RS zajednica sa federacijom. Bolje bi bilo gospodinu Mesicu da svim Srbima iz Hrvatske da drzavljanstvo, da se vidi koliko mu je stalno do ocuvanja mira na prostorimo, rat nikome ne treba vise !

Pobesneli max

pre 14 godina

Zato sto si ti branio Bosnu, Bosnjaci su i prosli tako kako su prosli. Dok je tvoj sef dogovarao , ispod zita, podelu te iste Bosne sa onim "nasim" sefom, vi ste ih "navlacili" sve vise i vise.
Za kratko vreme si dokazao da si samo jedan obican isluzeni licemer.

Svoj

pre 14 godina

Izvinite što mi se komentar ne uklapa u dominantno raspoloženje, ali zar i Srbija ne bi trebala da čuva dejtonske granice? I mi smo podpisnici sporazuma i garant nepromenjivosti granica...

Mislim da g. Mesić nije izjavio ništa sporno.
Ali bolje da ne dođe do nesporazuma... dosta nam je i ratova i vojski!

markovic

pre 14 godina

pa nerazumem gde je problem?
rs nakon rata i genocida od strane srba u bosni (srebrenica...) moze da bude sretna da uopste postoji. sada dodik jos hoce da razbije bih? srbin sam ali moram reci da razumem mesica....

igor

pre 14 godina

Poslednji trzaji odlazece generacije politicara 90-ih...kakav paradoks...Pa Hrvatska je upravo garant postojanja Republike Srpske, jer je Republika Srpska tvorevina Dejtonskog sporazuma....Sa druge strane ova provokacija nije upucena dodiku i Republici Srpskoj, vec Republici Srbiji i Borisu Tadicu...Ocekujem da ce Tadic ignorisati ove Mesiceve budalastine.

mnogo je, bre

pre 14 godina

Sva Mesićeva rešenja srpskih problema, oduvek su bila vrlo "JEDNOSTAVNA".
To smo najbolje videli u "OLUJI".
Zašto bi bilo drugačije u RS, kad i tamo žive, uglavnom Srbi, a srpska muka je dobar osnov za njegove političke "USPEHE".

Nenad

pre 14 godina

Hvala Mesiću. Znači ako bosanski političari i međunarodna zajednica nastave ovako kao što rade i ukinu RS vi šaljete vojsku da zaštitie dejstonski sporazum i RS. Pa vi ste priznajem veći zaštitnici RS kao entiteta u Bosni nego što je Srbija :D. Živela Hrvatska! Posramili ste nas, jer mi sve samo rečima i fino a vidi njih kako štite RS, ccc svaka čast!

neko iz Srbije

pre 14 godina

Frustracija na izjavu Mesića čitajući komentare je velika, kada se razmišlja emocionalno a ne racionalno.
Ako bi se desio referendum Bošnjaci bi sigorno reagovali, umešala bi se Srbija, a zatim Hrvatska bez obzira ko im je predsednik , a zatim,...
Dodika treba Srbija da upozori na sve posledice
inače Kremansko prorčanstvo nam nije daleko.

rock

pre 14 godina

hehe
Na nekoj od predhodnih slava sam ucestvovao u politickoj raspravi (kako drugacije:)) oko vojske i ratova. Tada sam branio stav da ratova velikih nece biti u skorije vreme na ovim prostorima jel jelte ljudima je dosta toga i znaju valjda bolje. Ocigledno sam bio u pravu ako je suditi po reakciji ljudi na njegov komentar.
Mesic je predstavnik jedne stare politicke filozofije i garniture, ma kako se to on trudio da prikrije.
Mesicu, Milosevic i Tudjman kao i Alija su hvala bogu otisli na onaj svet (pakao nadam se) i nemas vise sa kim ratovati ovde. Pridruzi im se slobodno (barem u politickom smislu) pa ratujte slobodno koliko vam dusa iste, a srce hoce.
Ljudima je dosta prica o velikim drzavama i ratovima jer smo u poredjenju sa ostatkom sveta jadni i mali pa tacno da posedujemo ceo Balkan. Mladi to znaju, a stariji shvataju polako tako da mlatis praznu slamu ;)

neobavesteni

pre 14 godina

Nece proci dugo a Srbiju ce optuzivati da zeli da sprovede plan Velike Srbije i kada je rec o Kosovu...A taj Mesic, hvala Bogu, bivsi predsednik Hrvatske ne bi trebao da se pravi da postuje medjunarodne ugovore, kada je jedva docekao da prizna nezavisno Kosovo. Gospodine Mesicu (i ta titula ce vam biti uskoro uskracena) sta je sa rezolucijom 1244 UN???

Boske

pre 14 godina

Gos'n Mesicu, hvala lijepo na definitivnom otkrivanju svog pravog lica! Oduvijek sam znao da se ispod jagnjeceg krzna krije krvozedni vuk, a sad to znaju svi. Sretan put u najmracnije kutke novije istorije Balkana!

samoKRITICNA

pre 14 godina

Ziveo jos 100 godina Gospodine Mesicu !
Sada bar svi znaju sta bi se postiglo Referendumom i pokusajem cepanja BiH pa "ko voli nek IZVOLI" ali bar sad niko ne moze reci da nije unapred znao sta ce se DESITI ! Za mene licno Iskrenost je VRLINA !!!

Kiza

pre 14 godina

Ova izjava gospodina Mesica nije korektna, jer referendum predstavlja samo (demokratsku) proveru volju naroda i nista vise. Ako narod izglasa nezavisnost RS, to ne znaci da ce se ta odluka i sprovesti. Zar bi Gospodin Mesic ubijao samo zato sto je neko glasao za nesto?

Sto se tice vojnog mesanja, situacija je malo komplikovanija: NATO bi se umesao samo ako bi ocekivao pasivnu reakciju Rusije; kako bi Rusija reagovala, nemam informacije da to mogu da izracunam. Ako bi NATO pustio Hrvatsku samostalno da se umesa, moguce je da bi Rusija isto pustila Srbiju da se umesa (proksi rat, jer mozda zele da zezaju jedne druge bez svojih zrtava); onda bi bilo jako zanimljivo (za svakoga koji nije prinudjen da gine i pati); svi (dobro, vecina) Hrvati i Srbi iz dijaspore bi zdusno navijali za svoje (uz TV i picence i mezence).

S

pre 14 godina

Mesić se iz dana u dan sve više gubi... Ali, dočekali smo i dan kada je on postao bivši. Polako ga smeštamo u podrum, na police sa starim stvarima.

Kastriot-i

pre 14 godina

G. Mesic ovde govori pre svega o interesima Hrvatske, i geo-strategiskih promena u slucaju otceplenja srpskog entiteta u BiH. Jer ako niko drugi sam grad Zagreb zna kako je biti u blizini srpske armije do zuba naoruzanih.
Hrvatski narod ima srecu da za drzavnika ima Mesica, koji zna da slaba vajda je biti ovca u drustvu vukova (Dodik).

Milan

pre 14 godina

Kao sto je Gruzija intervenisala u Juznoj Osetiji... Nisu ovo devedesete, nije pijani Jeljcin predsednik Rusije koja moli skupe kredite od Zapada i najvaznija poruka za G-dina Mesica i ostale agresivne Hrvate, biti u NATO-u ne znaci da mozes napasti koga hoces i da su onda automatski ostale zemlje NATO-a u ratu sa zrtvom vec da ukoliko tebe neko napadne onda je su i ostale zemlje NATO napadnute. Da nije tako, vec bi odavno Latvija napala Rusiju, a mi bi se sada smrzavali u nuklearnoj zimi. Pozdrav svim susjedima dobre volje.

neutralnost može biti vrlo skupa

pre 14 godina

Na žalost, zbog sopstvene gluposti, usled imbecilne, samožive unutrašnje političke borbe, za vreme vlade Vojislava Koštunice, kada je definisana i lansirana idiotska priča o vojnoj neutralnosti, bićemo sve više u situacijama da nam novonastale, a do skoro neprijateljske države i oblasti pod protektoratom međunarodne zajednice i NATO-a, upućuju ovakve pretnje i provokacije, a koje su, sasvim sigurno, poruke koje nikako nisu slučajne, nespretne ili poslate na "svoju ruku".

Jednostavno, to je poruka NATO-a Dodiku da se ne igra sa referendumom.

Da smo članovi NATO, to nam sigurno ne bi Hrvat saopštio, pogotovo ne tako bahato i nadmeno.

Pa sada Vi gospodo, koji ste protiv ulaska Srbije u NATO, sada pričajte o vojnoj neutralnosti kao o fenomenalnom rešenju ili o nepravednim ratovima koje vodi NATO u Afganistanu i Iraku, i ostale gluposti koje veze blage nemaju sa realnim srpskim političkim interesima.

staro gvozdje

pre 14 godina

Kao sto je neko vec rekao, Srbija moze da ima znacajan politicki uticaj nad BiH samo dok je Republika Srpska deo te zemlje.

Prema tome ova izjava je samo jeftina provokacija upucena Srbiji.

Niti Mesic moze da mobilise Hrvatsku vojsku, niti ce Boris da obraca paznju na njega.

Veciti CItalac B92

pre 14 godina

To Mesic misli: "Nas i NATO-a 300 miliona" pa se osetio veliki. Ej Stipe, Stipe, zalosno je to kad nemas licnog samopouzdanja nego zoves mamu da te brani, u ovom slucaju da umesto tebe nekog napada. Mogla bi mama i tebi da lupi zausku jer je blamiras pred svetom.

doren

pre 14 godina

Ljudi kao Mesic, ratni lideri, rat gledaju kao nesto dobro a ne lose, jer sve sto imaju, vlast, novac...sve im je to rat doneo. Oni, politicari rata na svim stranama sa svojih umisljenih visina ne vide smrt, bedu , i razaranje koje rat sa sobom nosi, oni samo vide svoju umisljenu bitnost kada odlucuju o tudjim zivotima, igrajuci se boga, a nedorsali realnim problemima u svakidasnjem zivotu. Lujevski sindrom"Posle mene i potop" najbolje govori o Mesicu, njegovoj emocijanolnoj nezrloscu i definise ga kao apsolutno nedozrelog za posao koji je do sada obavljao. Nazalost kasno!

bane

pre 14 godina

Da, i onda bi valjalo da se nadje neki 'pametni' Srbin da obezbedi regiju oko vase vojske, pa onda sitne carke, i na kraju veliko s...

Bas mi je drago sto ides, Stipe. Pametniji si kad cutis.

zuc

pre 14 godina

Ne treba se uzbudjivati, koliko se secam ostao je jos samo on ziv od svih aktera RATA '90. Ziv ali "politicki mrtav". sto mu u slucaju politacara dodje na isto.

Sinoc si nesto lose pojeo

pre 14 godina

Dakle Mesic bi u vezi situacije u BiH posegnuo za istim onim receptom koji je Milosevic primjenio kada se Hrvatska otcjepljivala (kolone teknova na auto putu Bratstva i Jedinstva zasipane cvijecem ushicenih ovih ili onih) i ovom izjavom on zapravo daje Milosevicu legitimetet i legalitet za sve sto je ucinio tokom 90-tih.

alex

pre 14 godina

Bas zbog ovakvih suseda bitno je da Srbija sto pre udje u NATO. Najbolji primer su Grcka i Turska koje mirno koegzistiraju uprkos mnogim neresenim pitanjima samo zato sto su clanice ovog vojnog saveza. Na Balkanu NATO=Mir.

opet Берн

pre 14 godina

Господине Месићу, ево имам неко оружје ако желите да прошверцујте из Мађарске...Јавите ми на мејл. Јаху мејл.

sasa jokic

pre 14 godina

Treba ga razumeti, toliko godina je zbog funkcije morao da prikriva iskrena osecanja....Al istici ce i njega kao i Sanadera neka afera, polako!

nek živi ljubav

pre 14 godina

Nebih ja zanemarivao poruku predsjednika RH i kolko god se ona nekome činila ekstremnom, presedan porukom, protivno načelima NATO pakta meni se ćini upravo suprotno!
Vara se svatko tko ne misli da Mesić za ovo ima podršku određenih (da ne kažem značanijih članica NATO).
Ovo je NJIHOVA, a ne Njegova poruka Dodiku i Dodik, ali i ostali u regiji bi toga morali biti svjesni!
Činjenica je da po Daytonskom sporazumu niti jedan od entiteta BiH nema pravo na neovisnost!
To što neki brkaju ustav BiH s ustavom ex SFRJ iz 1974. nije Mesićev problem.
Paralele RS i Kosova također ne piju vodu, jer po spomenutom ustavu SAP Kosovo i SAP Vojvodina su postojale (RS naravno nije već je projekt politike koja je u Haagu osuđena za genocid).
Jedini i pravi gubitnik je Srbija jer je izgubila Kosovo . Bilo bi dobro za javnost u Srbiji da pažljivo pročita objašnjenje Hr strane u Haagu u vezi prava Kosovara na samostalnost.
Radi se o tome da je ustav ex Yu u smislu pokrajina bio nedorečen do kraja! Ex republike imale su neosporno pravo proglašenje samostalnosti jer je suverenitet činila svaka republika zasebno, međutim postoji u ustavu zapisano i da elemente suvereniteta ima i dominatno većinski narod u pokrajinama! U slučaju Srba u Bih i Hr to nije slučaj (pošto nisu dominantni narodi), ali u slučaju Kosova, Albanci jesu dominantni.
Ovo govorim zato da skrenem pažnju na to da se s manje strasti, a s više pameti čitaju dokumenti i analizira!
Budite sigurni da predsjednik jedne NATO zemlje ne lupeta napamet i 'bez veze', dok prestavnik jednog entiteta u BiH govori bez pokrića i bilo bi mu bolje da realno ocijeni kolko je potentan!
Ako se i Tadić upetlja u cijelu priću i on će izvisiti jer niti Srbija niti Srpska nisu u poziciji da išta rješavaju na taj način!
Geostrateški odnosi obzirom na 1990. su bitno promijenjeni i svak igra sa karatama koje ima...

Gile

pre 14 godina

Mesić shvata hrvatski interes očuvanja BiH, a ne kao Tuđman koji je smatrao da BiH ne treba da postoji i dogovarao se s Miloševićem, pa sad Hrvata u BiH ima 400.000 umesto 700.000 - koliko ih je bilo pre rata.

bojan

pre 14 godina

Mesicu kad se Srbi s ljeve obale Dunava i Drine budu odvojili odvojice se kad dobiju priliku za to a tebe tad niko nece pitati sta mislis o tome....

Andreas Romanov

pre 14 godina

Stipe Mesic moze da govori sta hoce a Hrvatska, clanica NATO'a, moze svoju vojsku da koristi samo toliko koliko bas taj isti NATO dozvoli.

Vladan

pre 14 godina

Dvostruki pobednik Drugog svetskog rata se ponovo zaneo. Zaboravio je da NDH odavno nema, i da on nije Poglavnik iako misli polaže pravo na Banja Luku.
Ne znam koji je povod ove izjave, da li skleroza ili totalno pomračenje uma, ali činjenica je da se šok Mesić potrudio da što više uništi i tako ruinirane odnose Srbije i Hrvatske...

MrCo

pre 14 godina

Vidi se da kod nasih ljudi (za mene su i Srbi i Hrvati isti) mora nekad da prevagnu lose crte mentaliteta. Covek koji je u poslednjih par godina ostavio dobar utisak kao neko ko radi koliko toliko na stabilizaciji regiona porusi sve ovakvim izjavama. Cemu ovakvo lupetanje. Pa to ce samo izazvati kontra izjave sa Srpske strane i igra direktno na ruku Srpskim nacionalistima, radikalima i slicnim. Pa valjda je jasno kad bi se pomerio jedan Hrvatski tenk da bi Srbija morala da se vojno umesa i opet bi izbio rat. On kao da ima bivsu JNA pa moze da je posalje kad god se zamisli. Uostalom sad bi to resavao NATO. Eto sta se desi kad covek prolupa. Steta.

MIIKI

pre 14 godina

Podigao bi vojsku.I gde bi onda.......?A ako je i nama dosadila ova demokratija...nema Slobe da se dogovorite o Krajini...ne bih mu bas preporucio takvo zezanje..
miiki

Mr

pre 14 godina

Covjek je bio i ostao sledbenik ustaskog pokreta koji se nafilovao u medjuvremenu, ali je u dusi ostao ono sto i jeste..Srbi su uvjek za sve krivi, a covjek koji je svecano oglasio razbijanje drzave ciji je bio predsjednik, sad hoce silom da brani integritet tudje drzave..

Aca_

pre 14 godina

Evo i Josipovic u blazem doduse tonu kaze da bi se Hrvatska umesala ako bi se desilo da se Bosna raspada.Jedno me cudi Srbi u Bosni su konstitutivan narod kao sto su bili u Hrvatskoj a Mesic i Josipovic se ponasaju kao da su Srbi nacionalna manjina u Bosni.Umesto da kritiku OHR koji krsi Dejtonski sporazum i zeli da namece ustavne promene na stetu RS Hrvatska preti ratom!

swayzak

pre 14 godina

I Srbija će da pošalje vojsku u RS kao garant Dejtonskog Sporazuma ako Hrvatska pokuša da napadne jedan legitimni bosanski entitet. Uostalom koga briga šta Mesić misli više, uskoro neće imati nikakvog uticaja.

Ђорђе

pre 14 godina

Сличне и донекле исте разлоге пре стотину година наводила је Аустро-Угарска да би оправдала и затим извршила анексију Босне и Херцеговине. Да подсетим, тада је већинско становништво у Босни и Херцеговини било
српско-православно.

Milosh

pre 14 godina

Medjunarodna zajednica, a posebno Hrvatska, trebaju da se suoche sa novom realnoscu i cinjenicom da je pravo svakog naroda na samoopredeljenje kao i to da je to bespovratan proces.
Dokle vise sa dvostrukim arshinima gospodo? Jel opet u pitanju mozda neki "poseban" sluchaj, pa to ne vazi?

Ja

pre 14 godina

Ja bih Mesicu preporucila da pocne da se bavi nekim sportom, da izbaci tu agresivnost iz sebe, jer stvarno nije zdravo, a on je ipak covek u godinama. (Evo, sada ce u penziju, pa vreme ne bi trebalo da bude problem.) Moze neka borilacka vestina, bilo koja, mada cujem da je i fudbal odlican za ovakve potrebe.

Milan Maric , Novi Sad

pre 14 godina

Mislim da referendum , pokazuje Volju naroda , tj. vecine u nekom delu neke drzave u kom vecina zeli ili nezeli da se odcepi od njene matice . Ako je kosovo samostalno proglasilo nezavisnost , ondak je to , poraz ove drzave , sto to nije sprecila . Ali ako Hrvacka hoce nezavisnost ili odcepljenje od SFRJ ondak joj to treba dopustiti i dopusteno je , i to je poraz SFRJ . Ako jedan deo gradjana BiH , hoce da se odcepi i napravi Republiku Srpsku nezavisnom, tom narodu to treba dozvoliti . Ako u toj Spskoj Republici ostane dosta naroda Bosnjacke i Hrvacke nacionlnosti , oni ce biti ravnopravan kostitutivni deo te Repuleke , a sutra mozda i Velike Srbije , kao sto su svi narodi ravnopravni u danasnjoj Republici Srbiji . Ako gospodin Mesic ima nameru da resi pitanje Srba u nekoj buducoj Republici Spskoj ili Velikoj Srbiji na nacin kao sto je resio Hitler pitanje Jevreja ili Kao sto je Tudjman resio pitanje Srba u Hrvackoj , onda gospodin Mesic ovom izjavom zasluzuje da bude u Hagu po istom osnovu kao sto je opruzen i gospodin Sleselj . U svakom slucaju gade mi se ljudi kojima su ideali nacioalisticke svinjarije i verska mrznja , kao sto je ovde rec . Hvla vam svima : Slobodanu Milosevicu , Franji Tudjmanu , Aliji Izedbegovicu i svima ostalima , ali ja bih ovde ziveo i uzivao , zainteresovan sam za zivot , a ne za rat , nsrecu i patnju . Mesicu idi u Nato ratuj , ubijaj salji vojsku i u toj vosci obavezno regrutuj svoju decu , da oni ginu i krvare i nek oni budu zrtve politike , njihovog oca , druge ljude i njohov udecu ostavite na miru jer zasluzujete vasom izjavom sve ono sto zelite sa tom vojskom da uradite drugim neduznim ljudima . ZIVELE SVE BALKANSKE ZEMLJE U MRU ,ZAJEDNO ILI ODVOJENO PO VOLJI SVOG NARODA , A NE OVAKVIH POLITICARA , I TACKA .!

Pa-da

pre 14 godina

Najave odvajanju Srpske iz BiH se neprestano ponavljaju uz stvaranje ozračja nesigurnosti u cijeloj regiji. Nesigurnost proizlazi upravo iz ove opcije, koja je oduvijek bila na stolu, samo što se o njoj nije govorilo.

U stvari, ne znam što se svi jako čude kada Mesić naglas kaže ono što visi u zraku i što je mnogima na pameti.

I da se razumijemo, davno bi bio raspisan referendum da Dodiku mogućnost koju spominje Mesić nije već davno pala na pamet.

juraj

pre 14 godina

Mesić malo provocira, ali u biti je u pravu. Poziv na agresiju nije njegova najava presijecanja koridora u slučaju izdvajanja RS iz BiH, nego najava izdvajanja tog entiteta iz BiH. slažem se, da BiH kakva je sad ne funkcionira, ali izdvajanje RS iz nje bi prouzrokovalo novi rat sa strašnim posljedicama. Pogledajte malo na kartu, pa če vam biti jasno, da RS zapadno od Brčkog kao nezavisna država ne može postojati.

sto je babi milo to i snilo

pre 14 godina

Mozemo mi kukom i motikom na Mesica,ali razbi on nas.Podeli on srbe iz bivse jugoslavije u pet drzava,nesto malo srba ostade u hrvatskoj,srbi u bosni nesmeju da dignu glas, srba u crnoj gori sve manje, na kosovo smo postali ko indijanci u geto a za vojvodinu ,videcemo.I zato onu njegovu recenicu da juge vise nema, da je ostao jos jedan mandat moze da izjavi da ni srbije ni srba vise nema.I jos nesto mi se ne svidja sto ga je putin predlozio za presvanika juznog krila gasovoda koje prolazi kroz hrvatsku.Ako je tacna ova informacija a procito sam je u novinama jos cemo se mi ćerati sa mesicem.

srbin

pre 14 godina

...
Jel mislis i da bi Hrvatska trebala da bude srecna sto postoji obzirom na genocid koji je izvrsila u II svetskom ratu?
Jel bi razumeo nekog ko posalje vojsku na njih?

miki

pre 14 godina

Obzirom da je ''ovaj covjek vise uradio za Bosnjake,neko bilo koji drugi Bosnjak'', ocekujem da u skoro vreme Stipe postane pocasni gradjanin Sarajeva, sto mu, uz vec dobijena priznanja, omogucava da postane najomiljenija politicka licnost na ovim prostorima. Ispada da tako umiljatog coveka i bez ikakve sumnje zvezdu na politickom nebu (steta sto nemamo takvu licnost u Beloj ladji) ne volimo samo mi Srbi.

srbija

pre 14 godina

Ovo je čist atak na Srbe i njihovu teritoiju! Ako Vlada Srbije ne preizme nešto, narod će opet preuzeti stvar u svoje ruke! U to budite sigurni, svidelo vam se to ili ne!

Vox

pre 14 godina

Ako je Srbiji do očuvanja BiH zašto i ona ne zaprijeti da će poslati vojsku ukoliko iko ugrozi cjelovitost Bosne. Ja bih rekao da je Mesić samo izveo stvari na čistac. A Srbija nas ubjeđuje iz petnih žila kako vodi proevropsku politiku...

sasa

pre 14 godina

Nase drzavno rukovodstvo treba vec jednom da inicira medjunarodnu konferenciju o bivsoj Jugoslaviji. Treba vec jednom da se iznesu sve isti na videlo. I one koje nam ne idu u prilog i one druge, koje pokazuju sva stradaja ovog naroda na ovim prostorima. Prikazati brojke i istorijske cinjenice. Time vec jednom zapusiti usta svima koji ih otvaraju protiv nas. Dosta je bilo vise lazi i zamajavanja. Umorni smo svi vise od toga. Treba brate reci istinu pa kud puklo da puklo. Ovo vise nema smisla. Neka nas vise ostave na miru sa istim pravima kao sto su i drugima snazno dali.
Nakon toga bi se videlo ko je uz koga i sta se iza brda valja. Tvrdim da bi se opste mnjenje promenilo za 180 stepeni.
NIje ovo vise drzava sa bremenom 90-tih, imamo pun kredibilitet da kazemo istinu, i da se suocimo sa njom. Raniji pokusaji nisu urodili plodom jer smo imali rukovodstvo bez kredibiliteta. Sad je druga prica.

Jugosloven

pre 14 godina

Ljudi, nema mesta panici, bespotrebno se raspravljate zbog jednog Mesica penzionera :-)
i Hrvatima se nije dopala rec Mesica, opusteno :-)

Živković

pre 14 godina

Imajte u vidu da je Hrvatska članica NATOa (razmislite dal je dobro ostati van tog saveza i biti neutralan u jednoj takvoj mogućoj situaciji). Mislim da je poruka Dodiku više nego jasna, ja je ne bih potcenjivao, nije ovo Mesić slučajno izjavio.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Hrvatski jos vladajuci Predsednik gosp. Mesic samo jos jednom jasno dokazuje da je Hrvatska neprikosnoveni LIDER u Regionu i jedini stvarni FAKTOR STABILNOSTI !

splico

pre 14 godina

Granice bivsih saveznih jugoslavenskih republika SR Hrvatske, SR Slovenije, SR BiH, SR Srbije itd i granice autonomnih pokrajina Kosova i Vojvodine dogovorene su u miru. Granice entiteta Republika Srpska i Federacije BiH stvorene su ratom, tj. crte razdvajanja nakon prekida ratnih operacija i protjerivanja ljudi sve tri nacionalnosti. Osim toga, po Daytonu su sva tri naroda konstitutivna u oba entiteta tj. pravno gledano manjina nema. Dodik ako hoce samostalnost, onda ce je morati traziti izmjenom Daytonskog sporazuma, a hoce li je dobiti ovisi o dogovoru s Bosnjacima i Hrvatima. Ako se i uspije izboriti za samostalnost, 49% teritorija BiH sigurno nece dobiti za samostalnu drzavu. A sta se Mesica tice, mislim da nije pametno spominjati vojsku bez konzultacija s NATO-om jer hrvatska vojska ipak vise nije neovisna.

Aleksandar

pre 14 godina

U pitanju je veoma opasna i ratno huskaca izjava odlazeceg predsednika Hrvatske. Svako ima pravo da odrzi referendum i niko ne sme da to spreci slanjem bilo kakve vojske, pogotovo ne neko iz druge drzave. Uostalom i Hrvatska je u YU odrzala takav referendum pa niko nije slao vojsku na nju zbog toga, vec kad je krenula u proces osamostaljenja (takodje i Albanci na Kosovu su odrzali takav referendum pocetkom devedesetih pa niko nije slao vojsku na njih). Drugo je pitanje valorizacija tog referenduma, e to bi bilo krsenje Dejtonskog sporazuma. U svakom slucaju nista novo od coveka koji je bio jedan od glavnih u HDZu kada je to bila potpuno jasno stranka koja bastinila i ustaske ideje (uostalom Stipe je bio govornik na skupovima u Australiji ispod slike Ante Pavelica koje su i kamere okovecile, made se posle odricao tih nastupa, izgleda, sada im se vraca.

nurela

pre 14 godina

Mnogo dobro odmjerena izjava svaka cast, ukoliko dode do referenduma (nezakinitog)Hrvatska salje vojsku bez obzira ko bio prjedsjednik. Vi Dodika trebate da ohladite.

nixale

pre 14 godina

Mesić ponižava Bošnjake.Trebaju da mu upute najoštriji demarš, a oni se naprotiv vesele što neko preti njihovoj državi.To je dokaz da Bošnjaci ne veruju u BIH i da gledaju u Mesića kao svog predsednika.

Pravednost

pre 14 godina

G-din Mesić bi trebao da zna da je i on jedan od onih koji su doprineli huškanju rata 90-tih i da ovakvim izjavama samo priziva duhove prošlosti.
Licemerno je sa njegove strane kako podržava takozvanu državu kosovo a pravo naroda Republike Srpske da kaže šta misli po bilo kom pitanju želi mačem da saseče.
Predskednih i ministar spoljnih poslova bi trebalo da upute oštar protest jer se takvim izjavama ne doprinosi miru u reguionu, pogotovo što Srbija po Dejtonskom sporazumu ima pravo na specijalne veze sa Republikom Srpkom što je više od garanta Dejtona
Nadam se da će demokratske snage u Evropi osuditi ovakve ratnohuškačke izjave odlazećeg predsednika

Dejan

pre 14 godina

Mesić je samo na početku i na kraju svoje političke karijere bio iskren. Srećom sad je na kraju i ne može započinjati ono što je započeo pre 20 godina. Odlazi Mesiću i leči svoje komplekse u penziji!

jegood

pre 14 godina

Vau, Mesić sada pri odlasku postaje pravi odmetnik, malo bi i da ratuje...mislim naravno ne on nego drugi. Njegove izjave i dela proteklih nedelja mi deluju totalno nesuvislo. Neka ide na zasluženi odmor, da malo razbistri glavu i smiri svoje emocije.

adje

pre 14 godina

ja mogu samo da kazem,da me ne interesuje ni mesic,ni dodik,ni tadic ni niko,mene interesuje mir,moja porodica i prijatelji ,komsije ,u slucaju da dodje do nekakvih nemira i rata (nedaj boze)neka gospode politicari,ministri,predsednici,diplomate i patriote salju njihovu decu,zene,prijatelje,njihove najmilije da ratuju i da oni budu ratni zlocinci a ne mi obican narod.

bojan

pre 14 godina

Sada će svi napasti Mesića da eto, hoće rat. A ćutati će o Dodiku koji je sve pripremio za to, baš kao nekada Milošević.

A ja mislio Tudjman i kompanija koji su se devedesetih odvajali se pripremili za to?!!

mladen

pre 14 godina

I opet se moram sramiti zbog mog hvala gospodu odlazeceg predsjednika! Zao mi sto sam nekada za njega glasao i sram me je zbog toga i to javno sada kazem.Koga bi on slao i kuda?Nas koji smo siti i prezasiceni zveckanjem oruzja.Ovi koji Mesica podrzavaju neka izvole na front a ja vise nikada pa ni tada.Sramota i treba Mesic da ode sto prije u zaborav a ja kao casniji Hrvat od njega sigurno nikad necu plakat zbog njega tj njegove mirovine koja je mnogo ranije morala da se desi.Zivjela Hrvatska bez Mesica i slicnih politicara koji bi ponovo Hrvatsku da guraju u rat.Ne interesuje me Bosna u smislu rata i neka svoje probleme sami rijesi

Vl

pre 14 godina

Eh sta se ovaj nalupeta pa ostade ziv! Da, bas bi on poslao vojsku! Ne bi to bio novi rat, ma kakvi... U svakom slucaju, ova izjava samo znaci da se ulaguje biracima desnice, koje je smorio svadjom sa crkvom, sto ocigledno znaci da zeli dalje politicko angarzovanje... U njegovom slucaju mislim da bi penzija stvarno bila (za Hrvatsku) bolje resenje...

Predrag

pre 14 godina

Dobro je da on vise nije predsednik Hrvatske. Od kako se na volseban nacin pojavio na politickoj sceni, shvatio je da samo kao surovi nacionalista moze da opstane. Sve ono sto je radio u prethodnom periodu najbolje pokazuje njegova sadasnja izjava.Sreca je sto u neposrednoj vlasti u Srbiji vise nema takvih kao sto je on. Bio je veliki nacinalisticki glumac i ostao. Neka mu je LAK POLITICKI KRAH.

Dodirni me sveti covece,dodirni me

pre 14 godina

Ma ljudi, Mesic odlazi pa dao sebi za pravo da lupeta gluposti! Pa da li vi mislite da je bilo kome na ovim prostorima vise do rata (ne racunam one koji imaju mali iQ i ratne profitere)!

Peki

pre 14 godina

M asta se palite, puca praznom puskom, da moze poslao bi vojsu i na Rusiju, kao sto su njegovi uradili 1941 god...
Radi se "politicaru" proslosti, koga jos briga sta bi on uradio!?

Moler

pre 14 godina

Hvala Mesicu na iskrenosti. Nije da nismo znali s kim smo imali posla, ali je nekima ocigledno potrebno podsjecanje. Josipovicu puno sreće u denacifikaciji Hrvatske, posto Mesiceve stavove dijeli bar 50% onih koji su ga birali.

antifasista

pre 14 godina

Ova neodmjerena izjava Mesica je odgovor na bahatu politiku Dodika koji svakodnevno manje ili vise siri mrznju prema svemu sto ima BH predznak.Pa ljudi moji da li znate da poslije Harisovog "ukidanja" entiteta svi relevantni EU i americki politicari su rekli ne moze i ucutkali ga.Tihic je u B.l.u parlamentu izjavio da bez pristanka srpskog naroda nema ukidanja entiteta.Sta radi Mile baca zastavu BIH,izjavljuje da Bosnjak ne moze biti sudija,vrijedja tuzlanske zrtve na kapiji negira dokazani genocid u Srebrenici,istovremeno dodjeljuje 3 miliona maraka svom sinu da pokrene biznis i cinicno izjavljuje bolje to nego da je narkoman.Ovi iz Sarajeva su stali sa radikalizmom a Mile prica o referendumu na koji inace nema pravo po ustavu.Tom i takvom Mili Tadic kumuje unucetu otvara OS "Srbija"na mjestu odakle je granatirano Sarajevo 4 god.A kada Mesic na Milinu stalnu pricu o ocjepljenju kaze da ne zeli na 1200km dugoj granici prema BIH da ima Veliku Srbiju onda je on ratnohuskac.Sarajevo jest krivo za neodmjerene izjave u pocetku zaostravanja
ali ljudi su prestali a Mile je otisao toliko u radikalizam
da jedini jezik koji on ovako silan i bogat razumije je jezik sile kojim govori Mesic.Nazalost.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Glupe glave balkanske...i Mesic i Dodik.
Nadam se da ce narod u BiH ovog puta biti bar malo pametniji i da se nece obazirati na izjave i ideje te dvojice prevazidjenih politicara i da ce se okrenuti buducnosti, ako ne zbog sebe onda zbog svoje dece. Vec imamo nekoliko upropastenih generacija zbog politicara koji bi da se igraju rata.

Rio

pre 14 godina

Veoma je znacajno sto je G-din Mesic izjavio da bi hrvatska vojska pomogla u presijecanju koridora. Iskusni Mesic dobro zna koji jezik razumiju ljudi poput Dodika.

CRO do groba

pre 14 godina

e moj mesija..inace sam tvoj fan ali zveckanje oruzjem nije nista dobro doneslo ni nama ni srbima. ko hoce ratovat nek dodje na neko polje (bilo kosovko, bilo krbavsko ili neko trece) i neka ratuje sa nekim ko se vec nadje tamo. nek nas normalan svijet puste da zivimo u miru i da uzivamo jedni s drugima a ne da si podmecemo klipove. ja sigurno ne bi isao na nikakvu posavinu za nikoga.
zivi i pusti zivjeti...

Milan Subotica

pre 14 godina

...Uostalom na politicke tokove veci uticaj od njega ima cak i Hadzizdravkovic iz Politicke renesanse a kamoli Sojic iz Stranke Zdravog Razuma...

Pozz svima s ove i s one strane reke...

Predrag

pre 14 godina

Ma vidi ti "novog" Milosevica:

Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama, i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene.

ZG

pre 14 godina

Grozna mi je ova izjava, kaj je tom čovjeku?? Znam da se ne slaže i ne miri sa lošim stanjem u BiH, ok čovjek ima svoja gledišta neka mu ih, al' uopće upotrebljavati izraze kao VOJNA INTERVENCIJA???!! Frajer nije normalan majke mi. I to na Balkanu gdje još nismo rješili probleme Drugog svj rata..

Meni se bome ne ide u rat! Imam završit faks, naći posao, sredit stan za curu i sebe, a moj predsjednik bi malo ratovao na kraju mandata, ma jel'! Znam da je oko Pantovčaka veliki, prekrasan vrt (u koji građani ne smiju ući!) al' nisam znao da uzgajaju baš tako jake droge.

Na svu sreću dolazi jedan drugačiji predsjednik, miran ko' voda, smrznut ko' lignja, umiveni i počešljani profesor i skladatelj... E to ovoj regiji treba, birokratski dosadnjakovići barem idućih 10 godina.

Balkane smiri se

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

dobro je da je Mesic otisao sa politicke scene. jos bi opet morali da gledamo redovan prenos kaubojskih filmova iz 90-tih u 19h30 na RTS 1. Da je drugacije, neko bi mogao da ga shvati ozbiljno.

neko drugo vreme

pre 14 godina

EU (a i Hrvatskoj) trebaju novi ljudi neoptereceni hipotekama proslosti. Istovremeno dojucerasnji "partneri" postaju isluzena roba a Mesicu to ocigledno tesko pada. Putuj igumane...

igor

pre 14 godina

Pojedini Srbi zbog ovakvih izjava leže u Hagu. A čovek koji je rasturio Jugoslaviju još bi da seje ratove i to na štetu Srba. A jedva bi dočekao da RS raspiše referendum da mogu da promene svoj status u Federaciji. Naravno ne smeju sami to da pokrenu pa samo spominju nezadovoljstvo Srba u RS. A oni su još nezadovoljniji. Vidite samo kako se slažu sa Bošnjacima u Mostaru. I još nešto, nikada nisam podnosio Slobu, ali za rat u Bosni nije on kriv, a ni Srbi. Ako niste znali jedini narod koji nije hteo da se BiH ne odvoji od juge su bili Srbi. Ko o čemu on brine o Srbima.

Бодин Ракић

pre 14 godina

Месић се понаша као арогантни победник "Југословенских ратова", што није далеко од историјске реалности, тим пре што је на своју страну придобио најмоћније државе овог света. Требало би да размислимо о нашој политици која је таквом чињеничном стању увелико допринела.

bodin

pre 14 godina

Da je Tadic ovako reagovao, odnosno da ovako reaguje na svakodnevne pretnje Republici Srpskoj, cijeg je postojanja garant, Dodik ne bi ni imao razloga da prica o referendumu.
Zasto novinari nisu pitali Mesica da li je svestan da bi u takvoj situaciji morala da reaguje i Srbija, i sta bi onda moglo da se desi?

djordjevic

pre 14 godina

Ovo je jedno podsecanje na ono kako je to sve bilo pocetkom devedestih...Samo treba ovoga cesce (hvala Stipe) da i oni sto pricaju 'Srbi su sve poceli' jednom shvate sta se tu u stvari desilo.

mita sajba

pre 14 godina

E, moji SRBI ...
Jos razmisljajte, da li cete u NATO, raspisujete referendum, da li da udjete u alijansu, glupirajte se, nista novo!
OVO nije izjavio, nikakav klovn, ludak, covek koji je pomesao bocice sa lekovima (ili je sve to, ali nebitno), ovo je izjavio AKTUELNI PREDSEDNIK Hrvatske!
Zamislite 0,1% verovatnoce, da Hrvatska stvarno to i URADI? "Izazvana" Dodikom, ili tek-tako, jer joj se moze, jednostavno Hrvatska posalje vojsku u BiH presece koridor, odsece Banjaluku ... STA bi Srbija mogla da uradi?
Hrvatska je u NATO-u, saveznici bi stali iza nje, i dok bi je obuzdali (za nedelju dana), ni Republike Srpske, ni Srba u BiH vise ne bi bilo, a Srbija bi mogla samo da gleda. Isto, kao sto se desilo (1995.g) sa "RSK" i ondasnjim Srbima ... i nikom nista!
HITNO, u evro-atlanske integracije, NATO i EU, dok ne bude KASNO!

Ivan M

pre 14 godina

Dodik je svakako negativan lik koji pravi veliku stetu na svoju korist, ali slanje Hrvatske vojske u Bosnu zvuci suludo. Uostalom, da li on ima ovlascenja po Hrvatskom zakonu/ustavu da to uradi? Zar im NATO ne bi rekao da olade i ne ulaze u unilateralne sukobe? Blesavo...

niste jasni

pre 14 godina

NIJE MI JASNO zasto se palite?
Mesic je govorio uslovno sta bi on uradio ako RS pokusa da na referndumu srusi Dejton. ?? Citiram:
"""Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor", rekao je jučer u neformalnom razgovoru s novinarima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Dragan

pre 14 godina

Odlazeci predsednik Hrvatske ovo ne govori napamet, bio je i ostao bastinik starcevicevske politike koja vise od jednog veka dominira tim podnebljem.
Da je pravde Mesic bi vec dobio neku pristojnu sobicu u seveningenskom kompleksu, odakle bi sa manje cinizma mogao da pokusa da argumentovano negira svoje ucesce u raspadu zemlje, etnickom ciscenju (bio je nominalno 2-3 covek Hrvatske u to vreme).

Viorel

pre 14 godina

Samo da podsjetim cijenjeni auditorijum da prije možda mjesec-dva, predsjenik vlade Dodik je govorio da on ne podržava duh Dejtona, nego podržava svako slovo i zarez Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvao je na provođenje svakog tog slova i svakog tog zareza. E pa nije Ustav BiH zarez, već je cijeli aneks 4 tog istog mirovnog sporazuma, a u tom Ustavu nigdje se ne pominje mogučnost otcjepljenja jednog od entiteta. Prema tome neka bude referendum i neka se 110% posto ljudi izjasni za otcjepljenje, baš me zanima kakve će to pravne posljedice imati? Pa takvu tvorevinu ne bi priznala ni Srbija, možda bi je priznala Južna Osetija i Sjeverni Kipar, a to daje veliku međunarodnu perspektivu zasigurno.
Pa jeste li svjesni da pada prića o Kosovu iste sekunde ako Srbija prizna nelegalnu nezavisnost RS. pogotovu Srbija čeka na ulazak u EU, pa zar mislite da bi se ijedna vlada Srbije igrala sa svojim kredibilitetom i Evropskom perspektivom?

kokan

pre 14 godina

U Bosni kazu:
NASLA KRPA ZAKRPU"
Dodik i Mesic se izvanredno uklapaju.
Ni jedan ni drugi nemaju "dlake na jeziku"
Druga stvar su nasa licna osecanja - ono sta mi mislimo, jer mi,kao Srbi, sve sto kaze Mesic, odmah osudjujemo ili prihvatamo sa veelikim podozrenjem, a ono sto kaze Dodik uzimamo kao "pravi Srpski patriotizam" i smatramo ga velikim Srbinom.

soda bikarbona

pre 14 godina

... Ni Srbiji ni Hrvatskoj nije stalo da medjusobno ratuju, niti da ratuju protiv BiH u bilo kojoj formi. A sta ce da bude u BiH, to ce oni sami medju sobom odluciti na demokratski i miran nacin. To je najnormalnije da se dogodi.

MVJ

pre 14 godina

E, moj Mesicu, pa nisu ti ovo devedesete kad zapad nije imao vecih problema. Sad se vode ratovi u Afganistanu, Iraku, mozda ce da pocne da se puca i u Severnoj Koreji, Iranu i ko zna jos gde. Samo se ti zanosi mislju da ce NATO da salje vojnike da pomazu tvojim zlocincima (vojne snagi im vec nedostaju, tesko da ce ih volontirati za tvoje glupe ideje).

g4

pre 14 godina

Ukoliko tzv. "medjunarodna zajednica" pokusa da srusi Dejtonski sporazum, legitimno je pravo naroda Republike Srpske da se zastiti tako sto ce sam izabrati svoj put. Ako se Dejtonski sporazum ne menja onda nema problema. Sto se tice Mesicevih izjava, voleo bih da cujem Tadica kako izjavljuje da ce zastititi srpski narod ako se krene na sever Kosmeta.

Insider

pre 14 godina

Mesic se koristi pritiskom na Dodiga da bi se uvukao Putinu koji mu je ponudio posao sa plinom.
Zeli pokazati RS kao nestabilnu oblast u BiH.
A sto se tice Dodiga....Lopina kojoj svaka tema dobro dodje.Pogotoo kad nema € za autocestu jer on sam u 4 oka bez javnoj natjecaja dobovara poslove.Oni koji tu ludost trebaju kreditirati ne trpe takve tipove.
HV zapovjednistvo je u Napoliju btw.Tako da on moze, da ne kazem...

vojnik Markovic Marko

pre 14 godina

U slucaju da RS pokusa otcepljenje od Bosne i Hercegovine, Hrvatska salje vojsku. To nije Mesic, to je aritmetika, a Dodik nek gleda sta radi.

Zxika

pre 14 godina

Izgleda da se čika ne može pomiri da ide sa scene pa bi želio da ostavi Josipoviću još koji problem. Ili je to ili mu se starost ne miri da nestaju snaga i bitnost, pa malo još da zamuti.

srdjan

pre 14 godina

Mani se bre vise politike nego uhvati se pod ruku sa onim Kerumom iz Splita i Oliverom Dragojevicem pa napravite jedan dobar trio (Stipe, Zeljko i Oli) i pripremite nesto za naredni splitski festival. Nije uopste bitno da pobedite vec samo malo da ispraznite tu negativnu energiju, jer ako sam dobro razumeo, samo za vas trojicu rat jos uvek nije gotov ...

EU Citizen

pre 14 godina

Izjava gospodina Mesića je sasvim izvesno netaktična i nediplomatska, samo ja uopšte i ne vidim nikakvu potrebu da se sa likom poput Mileta Dodika razgovara taktično i diplomatski, on takav način komunikacije, uostalom, u suštini ne razume, kao ni prethodna rukovodeća garnitura bosanskih Srba, ali batinu razume odlično, jer je i sam koristi čitav život, i, šta god da kaže za javnost, sasvim sigurno je primio k znanju i k srcu Mesićeve reči. Na kraju krajeva, posle gomile drskih budalaština, pretnji, manipulacija i čega sve još ne, bilo je krajnje vreme da neko Dodiku jasno i glasno, na njegovom jeziku, kaže kako stoje stvari: tzv. Republika Srpska je zločinačka tekovina, koja se, svojevremeno, za dlaku spasla od potpunog uništenja tako što je potpisala Dejton, i ako Dejton treba da se menja ili krši, to može da bude samo u jednom pravcu, a to je ukidanje te zločinačke tvorevine i stvaranje unitarne i građanske BiH, pa ako želi da raspisuje referendume i da se otcepljuje, neka samo izvoli, ali mora da bude svestan da to stvari vraća na početak, a početak Dejtona su, da podsetim zaboravne, bile hrvatske snage nadomak Banjaluke. I nemojte da mislite da će Srbija da mrdne prstom, ima nas jako puno s ove strane Drine koji nikada nisu zaboravili šta je komunistička soldateska sastavljena od prekodrinskih Srba radila po Srbiji krajem rata i u prvim posleratnim godinama, i takvima je pošten i normalan Hrvat daleko bliži i veći prijatelj od vas.

yu

pre 14 godina

Ja mislim da i nije problem u Mesiću,več u samom Dodiku kad slušaš njegove komentare baš mi se čini da huska na sve ovo - referendum i rat.A i govor mržnje mu iz očiju izlazi a ne samo iz usta i narod bedan siromašan šta če drugo nego po njegovim stopama
Narod mora da izglasa pravog predstavnika svog naroda a ne lopove i kriminalce pa se kriju iza nacionalizma.Kome i šta je nacionalizam dobro doneo--samo lopovima

starac fočo

pre 14 godina

Koliko se sećam Mesić nikada nije pričao bez veze. Sve što je obećao (bar kada je Srbija u pitanju) kasnije je ispunio. On je za ovu izjavu obezbedio jaku zaleđinu.OVO JE OZBILJNO UPOZORENJE i Tadiću i Dodiku da prestanu više da se igraju prekrajanja granica , jer u protivnom neće biti više ni Srba ni Srbije. Eventualno novog rata neće biti , ali će Srbija za tri dana biti pregažena. Političari, pamet u glavu i ne pravite budalaštine. KO god je" zaljubljen u Dodika" neka ide na Pale, pa neka tamo živi i radi. Naučite, Na Drini je granica Srbije, a preko granice se ne smemo mešati.

Simon

pre 14 godina

Gospodin se bas trudi svojski u poslednje vreme da nekoga ovde iznervira. Meni je samo sve smesniji. Zelim mu prijatnu penziju bez sekiracije. Kao sto je vec rekao i sam - on je svoje obavio.

Saki

pre 14 godina

Mesić je pokazao da je njegova vladavina (precednikovanje) išlo od budućnosti prema unazad i taman i sva sreća da ga razvlastiše kad je stigao do 90-ih!!!

Tvrtko

pre 14 godina

U cemu je razlika izmedju Dodikovih konstanih pozivanja na referndume i price o raspadu BiH. Znamo da bez Dejtona nema ni RS ni mira u BiH - pa stoga ne vidim nikakvu razliku izmedju Dodikovih poziva na ratovanje i Mesicevih odgovora na te pozive.

sara

pre 14 godina

Josipovicu nece biti tesko da bude bolji od svog predhonika, nema potrebe da se muci,samo opovrgne postojece izjave odlazeceg predsednika.Danas uopste nije tesko biti uspesan politicar.

Grasa

pre 14 godina

Evo ja bih voleo da se tako nesto desi. Bilo koji predsednik Hrvatske koji bi se usudio na tako nesto mislim da bi bio zbrisan u roku 24 sata. Tacno bi jedan austijanac, madjar i rus koji je ulozio milione u bosnu gledao skrstenih ruku. O ratu se moglo pricati 90-godine nije bilo stranog kapitala na nasim prostorima. Sad kad je dominantan strani kapital pocev od banaka, rafinerija, benzinskih pumpi, gradjevinskih firmi itd, morate gospodine Mesicu da pitate njih da li su spremni da im razvalite imovinu vrednu nekoliko stotina pa i milijardi eura. Kapital je jaci i od vas i od vase vojske pa i od nato-a to ako niste naucili za vreme svog predsednikovanja trebali bi sad da naucite.

kužiš stari moj

pre 14 godina

dobar je stipe - zna on dobro ciljat problem - a to je u ovome slučaju dodig., koji se prečesto spominje u vezi mutnih i nečasnih poslova, a skriva se iza jeftinog rodoljublja.
jadan stipe hrvati ga razapinju zbog nedovoljno patetičnog domoljublja, a srbi zbog ustaštva.

Bojan

pre 14 godina

Gluposti,
Takve ne promišljene reči vodećih političara nas i dovedoše da se međusobno poubijamo ili prevedeno do samouništenja i naroda a i države Jugoslavije !

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Prokomentarisao bih samo da je žalosno da jedna ovakva zemlja aplicira za članstvo u EU koja traži da kandidati razvijaju dobrosusjedske odnose. Mesiću nije bila dovoljna agresija Hrvatske na BiH od 1992-1995.

Tamara

pre 14 godina

I šta bi poslije, kad bi presjekao koridor i zauzeo Brčko? Ostaje da nam nešto kaže i o tome prije nego što mu svi uskoro vidimo leđa.

boris

pre 14 godina

Koliko sam ja shvatio, Mesic je govorio USLOVNO: Ukoliko RS na referendumu obori Dejton, on bi aktivirao vojsku.
Samo, Mesicu je ostao jos koji dan i ode, tako da nista od toga. Samo, ja ovo citam kao poruku Zapada Srbima iz RS sta ih ceka.
Nije se uzalud neki dan i Tadic oglasio.

Ada

pre 14 godina

Pod jedan, u ustavu BiH ne postoji nikakva mogućnost jednostarnog izlaska entiteta iz države.
Pod dva svaka takva jednostrana odluka bi bila nelegalna i ne bi polučila nikakav pravni efekt.
Pod tri Republika Srbija je obavezna kao garant Dejtonskog mirovnog ugovora čuvati i poštovati integritet entiteta, ali i cjelovitost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.
Pod četiri, niti jedna članica UN-a ne bi priznala nezavisnost Republike Srpske proizašlu iz nelegalne i jednostrane odluke o secesiji
Pod pet Republika Srbija ne može braniti poziciju Kosova, ukoliko bude eventualno priznala neovisnost Republike Srpske.
Pod šest zapamtite da Bosna i Hercegovina nije priznala nelegalno proglašenu neovisnost Kosova, a vi nam vraćate na takav način, mjesto zahvalnosti podržavate nekakve secesioniste, zar su to prijateljski odnosi?
Pod sedam ako Republika Srbija bude na bilo koji način ugrozila integritet nezavisnost i suverenitet BiH , šta mislite kad će ući u EU? Odgovor-nikad!

MV

pre 14 godina

Ocigledno sada kada odlazi sa vlasti ima strah od gubitka moci pa izmislja i priziva sukobe na kojima je opstajao godinama. To je covjek koji je opstao zahvaljujuci raspadu Jugoslavije. I trajao je svo vrijeme raspadanja. Kada se pokrecu novi procesi on hirovito vraca stvar na pocetak svojom izjavom. Nevjerovatno, ali ljudi zive i posle sukoba vise od 10 godina jedni pored drugih shvativsi istinu o porijeklu sukoba, i onda jedan koji je sve zakuvao u loncu sa drugima bez ikakvog stida ponovo izjavi da bi on ponovo ratovao i da gine narod. Zna li on koliko stete proizvodi svojim izjavama? I ocigledno da komunisticka elita ne moze da ode sa vlasti dostojanstveno jer su imali sve privilegije i radili su sta su htjeli. Sada kada zvijer u njima ugiba, ne moze to bez velike rike i lavezi....To samo govori da je on malo rastrojen u poslednje vrijeme i prica sve ovo da bi sebi dao na znacaju i podsjetio normalnog Ivu Josipovica da ako on bude normalniji od njih da ce Stipe iz potaje da rastura. Nece nama biti dobro dok je na bilo kojem polozaju neko komunisticko pile koje je se domoglo vlasti bez znanja, rada i motike. Komunizam im je omogucio da postanu preko noci tzv. gospoda rasturajuci nesto sto nisu nicim zaslužili i sada otkrivaju pravo svoje lice jer su zaboravili da se pretvaraju. Nema tu ni casti ni covjeka, samo jedna oronula figura ciji je mandat na izmaku... Treba da ide da ga vise ne gledamo, i obitava u samoci. Mesicu, pusti ljude da zive onako kako je prirodno, i da se bave kreativnim stvarima. Niko ne zeli da ratuje sem tebe. A dok Srbi ne razmisljaju o Velikoj Srbiji jer se iz prilozenog odavno vidjelo da od toga nema nista, jer je sve manja Srbija, ti si se jedini sjetio da izvuces iz fioke tu pricu kada niko drugi nije. Uzmi pusku pa ratuj sam ako si musko. Lako ti je sada zlo prosipati kada odlazis. Vjerovatno ocekujes da pocne neki sukob pa da pricas kako si ti sve znao i kako si ti bitan. To bi bilo odgadjanje tvog odlaska koje ti prizeljkujes. Nisi vise bitan i interesantan.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Nije Mesić ni za kakvu cjelovitu BiH nego mu smetaju Srbi odmah preko Save i Une. On bi Hrvatsku do Drine. Smeta mu i to što Hrvatska ekonomski nije poklopila Republiku Srpsku i što postoji neko ko joj ne dozvoljava da se širi onoliko koliko bi Hrvatska željela.

Mesić nije portparol NATO pakta. Ne budite smiješni. Oni znaju da nema ništa niti od ukidanja RS-a niti od njenog otcjepljenja a Mesić želi izazvati RS baš kao što je i Srbe izazvao 1990. Samo sada su ipak druga vremena. Slažem se sa komentarom da je Srbiji važnije da se preko RS-a probije na tržište čitave BiH.

Mesićeva izjava sumnjam da ima veze sa ikakvim ratom jer je i njemu jasno kao dan da od toga nema ništa. Mislim da opet u pitanju ekonomija. Sigurno NEXE grupa (firma Mesićeve kćerke) nije dobila neki posao u RS-u. Sjetimo se i zahtjeva HEP-a da im se da ravnopravno učestvuju u raspodjeli električne energije koja se proizvodi u TE Gacko, pa opet isti zahtjevi za HE Trebinje.
Tražili su isto i za TE Obrenovac ali Srbiju baš i ne mogu ucjenjivati.

dvostruki standardi

pre 14 godina

Da je neki nas politicar izjavio da ce poslati vojsku bilo gde, ma ne bi proslo ni 24h a vec bi nam se to zesce obilo o glavu. A posle neko kaze nema dvostrukih standarda i nisu svi protiv nas. Aj bas da vidim kako takvi objasnjavaju ovo. Meni je za sve ovo vreme postala jasna jedna stvar, kako god mi igrali iste ce se stvari desavati. Igramo po pravilima i lose prodjemo, pokazemo zube i opet isto. Kad se sve sabere, mrka kapa.

vikings

pre 14 godina

Ovo je jasno kao dan ako se zeli shvatiti pravilno . Predsjednik Mesic , jednako kao i predsjednik Tadic , pokusava spreciti sukob.Obojica sa svojim izjavama istupaju kao najveci mirotvorci a mi ih radi ostrascenosti , pogotovo Mesica , proglasavamo kao huskace i one koji se nepotrebno mijesaju .Obojica su bas Dejtonskim sporazumom pozvani da ovako djeluju , jasno bez uvijanja .Da se ne oglasavaju, oglasila bi se Amerika i tek bi onda bilo evo ih opet se mjesaju . Bolje ovako da bi se izbjeglo natezanje narednih 20 godina zasto je do sukoba doslo. Dejtonski sporazum je mozda nedovrsen ali u onome sto regulise jasan kao dan.

stanovnik koridora Brcko

pre 14 godina

G. Mesic nema sta traziti sa svojom vojskom na teritoriji BiH. Jos se sjecamo vasih intervencija u Hercegovini. A o tom presjecanju ne mora Mesic brinuti jer je tim koridorom RS vec presjecena i ostat ce tako do sudnega dana. Svako ko misli da ce vecina gradjana Brcko distrikta i BiH dozvoliti stvaranje neke nove drzave mimo BiH grdno se vara. Ko voli nek izvoli, sto neko rece, ali ovoga puta pod sasvim drugim uslovima.

sasha

pre 14 godina

Prva reakcija na Mesicevu izjavu mi je bila smijeh. Rekoh ovaj je potpuno odlijepio. U Hrvatskoj nema niti trunke volje za bilo kakvo ratovanje na podrucju susjednih zemalja (niti je ikada bilo). Pomislih kome on to prica? Bas nam se ide u Brcko presijecati neke koridore. A i ovi iz NATOa ce mu opaliti packu. Panglu, jos jedan njegov biser na koje smo mi u Hrvatskoj naucili, a Srbi ce se na to sad napaliti. Moram priznati da sam kao rijetko kada dosad bio odusevljen komentarima i opcim shvacanjem da je to samo staro zanovetalo. Medjutim, poslije malo razmisljanja sam dosao do zakljucka da je to u stvari vrlo moguc scenario. Amerikanci nikada nece pristati na podjelu Bosne jer bi to znacilo islamsko radikaliziranje muslimana koji bi ostali vjerojatno u nekom rezervatu. Ovako oni osjecaju da imaju svoju zemlju i mirni su, a svijet je miran jer su Hrvati I Srbi jos uvijek u vecini u takvoj zemlji i kontroliraju je. Dakle ako dodje do pokusaja otcjepljenja RS NATO ce sigurno reagirati. A tko ce to uraditi u ime NATOa? Sigurno Ameri nece doci ginuti u Bosnu. Poslat ce Hrvate. Bit ce zanimljivo kako ce iz sjedista NATOa regirati na ovu poruku Mesica Dodiku. Ako ne bude reakcije onda je oito da je Mesic ovdje samo postar. Sto se tice huskanja na rat opet ako se malo promisli cini se da je Dodik zapravo huskac. Iako Daytonski sporazum nije najbolje rijesenje zasad je jedino i osiguralo je zavrsetak rata. Jednostrano nepostivanje tog ugovora bi sada znacilo vracanje stvari na pocetak. A Dodik bi se trebao zapitati bi li sada stolovao u B.Luci, koja je bila na milosti HVe, da Srbi nisu prihvatili taj sporazum. I jos nesto. Usporedbe s YU Ustava iz 1974 i Daytonskog sporazuma glede prava na otcjepljenje su za gradivo drugog razreda osnovne skole. Kamo srece da je Milosevicu netko '91 poslao tako nedvosmislenu poruku.

Pipi

pre 14 godina

Dobro je da je taj Mesic otisao sa politicke scene. Ne zaboravite da je on jedan od glavnih odgovornih ljudi koji su uticali na raspad Jugoslavije. U tom trenutku bio je predsednik predsednistva. Sada je potpuno jasno kakav je to covek i zasto nije moglo da se nadje normalno, konfederativno resenje. Ocigledno je da je to bilo nemoguce sa nekim ko je, opet ocigledno, zedan krvi. I to ocigledno srpske. Smatram da je on prvi koji je trebalo da bude na optuzenickoj klupi u Hagu. Pa da nam odande lepo isprica kako je pregazio zakletvu da ce cuvati teritorijalni integritet Jugoslavije. Proslo je puno godina ali to ne sme da se zaboravi. Mozda neki misle da se ne secamo...ali kao sto vidite.. grdno su se prevarili. Ima nas koji pamtimo a i istorija ce pokazati. Jos samo da se nasa braca Crnogorci otarase despota, koji je poslednji iz te garniture i bice bolje.

aco

pre 14 godina

... ocigledno da Mesic nista nije uradio dobro u Hr, bar tako pricaju ljudi s kojima sam bio na letovanju u Hr.. tako da mu je ovo zadnji pokusaj da povrati paznju... inace vise ga nije bilo na politickoj sceni nego sto ga je bilo..

Cova

pre 14 godina

Poglavnik Mesic je rekao ono sto mu je bilo na srcu svih ovih godina.

A nas Tadijica se pritajio kao prehladjeni cuko. Ni glasa od njega.

Nadam se da se ono cime Poglavnik Mesic preti nikada nece ostvariti iako bi to bilo veoma lako. Republici Srpskoj je oduzeta vojska tako da bi je mogla osvojiti ceta domobrana na biciklima.

A sta bi nas Tadijica uradio u tom slucaju posto je Srbija garant dejtonskog sporazuma?
On bi verovatno prebacivao tenkove iz jedne u drugu kasarnu kao i Milosevic 95-te da zamaze narodu oci, a sa RTS-a bi trestao turbo folk.

Nebojša

pre 14 godina

Ono šta samo jedna budala zamisli, etško da može kompozicija sa 100 vagona da povuče. Sreća po Hrvatsku da broji zadnje dane i sreća da i tamo i ovamo ima još malo normalnih u politici koji daju nadu , , ,

sportista

pre 14 godina

Posle niza autogolova koje je nesposobna Srpska vlast sama sebi zabila poslednjih meseci, jedan prosečan igrač suprotnog tima nam ga ZABI PRAVO POD PREČKU.Sada će svi da se ređaju. Grogiran bokser je smešan i žalostan. To je nažalost danas Srbija. Prave bruke nas tek očekuju. Hej opametite se . Ovde se ne radi o vašem ličnom ugledu, (gospodo političari) za koji me lično baš briga, već o ugledu MOJE zemlje i MENE lično.

Vozi Mishko!

pre 14 godina

Mesic je odlazeci predsednik i mnogim svojim potezima je izgubio na kredibilitetu, ne samo u regionu, nego i u Hrvatskoj. On sad nema autoritet ni da kurira posalje po cigare, a kamoli vojsku da ratuje sa RS.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je po ko zna koji put pokazao da mu nije sekunde jedne stalo do poboljšanja odnosa prvo sa Srbijom a onda ni sa Republikom Srpskom. Nakon ovakvih istupa odlazećeg predsjednika Hrvatske, Hrvatskoj će vrata na ekonomskoj sceni Republike Srpske biti pritvorena.

Najnovije izjave još aktuelnog predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića uznemirujuće su pretnje čoveka koji je političku karijeru počeo sa ratom i sada bi sa ratom i da je završi.“

Ovaj put je Dodik potpuno u pravu. Hrvatska valjda misli da može prijetiti ikome jer je zaboga članica NATO pakta.

Mesić i oni koji ga podržavaju trebali bi shvatiti jednom za sva vremena da je Republika Srpska legalan i legitiman entitet u BiH koji se neće odvajati ali neće ni nestati niti će Hrvatska izbiti na Drinu (nedosanjani san vlasti u Zagrebu). Republika Srpska će i dalje postojati na granici sa Hrvatskom sviđalo se njemu to ili ne.

Mesić je glup ako misli da bi i "neutralna" Srbija mirno posmatrala ponovnu agresiju Hrvatske na BiH u ovom slučaju na novo etničko čišćenje Srba ali na području RS-a. U Sarajevu naravno likuju i podržavaju Mesićevu izjavu i rado bi željeli takav scenario ali na njihovu i Mesićevu žalost to se neće dogoditi.

Ovakve Mesićeve izjave idu samo na ruku i Dodiku i zvaničnicima u RS-u i samo dalje jačaju poziciju RS-a unutar BiH.

Nevjerovatno je zaista koliko štete može prouzrokovati ovaj čovjek i što je najžalosnije nikako da shvati kada je dosta. Kao da namjerno otežava posao svom nasljedniku.

Milan

pre 14 godina

Nekad je garantovanje nezavisnosti drzave znacilo ulazak u rat ako ta drzava bude napadnuta (npr. ulazak Rusije u Prvi Svetski Rat zbog napada Austro-Ugarske na Srbiju). To sto u Dejtonu pise da su Srbija i Hrvatska neki garanti nezavisnosti BiH moze da se okaci macku o rep ili da se koristi u lokalne dnevno politicke svrhe kao sto je to ovde slucaj vec 15 godina. Amerika ja od zavrsetka hladnog rata gospodar rata i mira u Evropi tako da jedino oni mogu odlucivati o sudbini BiH, kao i svih nas ostalih. Ili mozda Mesic sugerise da bi Hrvatka po prvi put u svojoj tisucljetnoj povijesti mogla biti neposlusna prema svojim zapadnim gospodarima pa odraditi nesto glupo na svoju ruku. Malo verovatno.

čovek

pre 14 godina

Vrijeme je za mirovinu g-dinu Mesiću a možda i za polaganje računa.
Kako je počeo, dvolično, huškački i spektakularno tako i završava, samo ovaj put i traljavo i glupavo.

Takav Mesić i mnogi slični njemu i opstali su i stekli privilegije samo zahvaljujući nakaradnom S. Miloševiću i njegovoj očajnoj politici.
To je onaj sve češće pominjani trio 3M (Mesić, Milošević, Mussolini).
Mirovina i kraj!

Travis Bickle

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da nasi politicari ime dokazanog antifasiste Mesica izgovaraju u istoj recenici sa imenima Tudjmana i Pavelica.

Damir

pre 14 godina

Lako mu je slati vojsku, kad zna da ovde niko niti hoce, niti ima sta da posalje! SM im je to pokazao jos '95e! A naravno, NATO se uzdrzava da lupi po prstima saveznika!

BBROD

pre 14 godina

Neka RS ostane promijeni naziv jer nije RS samo entitet Srba vec i ostala dva naroda.RS nikamo ne ide iz ove drzave a ako dodje do referenduma normalno NE nismo mi kukavice pa kada smo u manjini ne izaci i ne reci svoj stav.

vo-jo

pre 14 godina

politika za politiku...
al' sta cemo sa turizmom?
Taman nam se ideja letovanja u Hrvatskoj pocela svidjati,ali... skinuse na vize... pa mozemo ici na more i na neko dopadljivije mesto......

Mića-Salaš

pre 14 godina

Jaoj Stipe, trabunjaš!

Došao vam je prvi put pametan i normalan čovek na mesto predsednika, a hvala bogu ljudi kao ti, Tuđman i ostali padate u zaborav Hrvatskoj i celom svetu.

Prošlo ti je vreme i budi bar malo pametan u svojim staračkim danima.

Zato se bolje povuci od svojih izjava.

goran zvezdara

pre 14 godina

Mesic treba da postane sto pre politicka licnost koja ce otici u istoriju. Gospodin nije shvatio da je vreme ratova proslo i da ovaj region mora zajedno da resava probleme iz proslosti koje je on i slicni njemu stvorili. Ucestvovao je u rasturanju Jugoslavije, podrzavao genocid koji je Hrvatska ucinila nad Srbima 1995 godine i sad jos zeli da zavrsi svoj mandat sa ratom. Dosao mu je srecom kraj.

Sara Tosic

pre 14 godina

Gospodinu Mesicu je ocigledno jako bolan odlazak sa dosadasnje funkcije toliko da ne bira reci kojima seje mrznju na prostorima bifse SFRJ.Ne dozvolimo da niske strasti pojedinca probude kolektivnu mrznju, mozemo da se izdignemo iznad pojedinaca,ma ko on bio.

stefan

pre 14 godina

ljudi, ne dajte da vas zavaraju politichari. Hrvati nemaju nishta protiv Srba, imam bezbroj primera. poznajem dosta hrvata koji su ok likovi i koji ne mrze Srbe. Price o ratu su sulude jer pravi Srbin, kao i Hrvat, zna sta je rat i da u ratu nema pobednika. nije vreme da pricamo o ocepljenju nego o ujedinjenju!zar cemo umesto da se slazemo i saradjujemo m da obratimo paznju na coveka kao sto je mesic?! Mir braco!

BG999

pre 14 godina

Osuđujem izjavu predsednika Hrvatske gospodina Mesića,takođe mi se ne dopada prisustvo predsednika Tadića na proslavi dana Republike Srpske, jer kreiranjem Republike Srpske je zapravo kreiran plan dešavanja u Srebrenici i svim zločinima koji su činjeni na teritoriji Republike Srpske...Osuđujem bilo koji zločin a posebno genocid u Srebrenici...Da bi mogao da brani Kosovo, predsednik Tadić bi trebao da ne slavi dan Republike Srpske, koja je nastala čišćenjem pre svega Bošnjaka a i drugih ne Srba...

Goran

pre 14 godina

Sada će svi napasti Mesića da eto, hoće rat. A ćutati će o Dodiku koji je sve pripremio za to, baš kao nekada Milošević. U Bosni nije moguće etnički razdeliti narode bez velikih zločina. Čak i da je moguće ne bi istovremeno mogli ekonomski zaživeti srspki i nesrpski deo. Zato je svaka politika koja inzistira na etničkom vladanju zločinačka i ekonomski štetna. To šta Mesić kaže ružno zvuči ali desiti će se jako brzo ako Dodik ostvari planove. Ko će biti vojnici Mulsimani, Hrvati ili Amerikanci je manje važno. Jedino rešenje koje može proći bez zločina je da ljudi u BiH shvate i razdele šta je pitanje države i ekonomije a šta kulturne i verske autonomije.

Zombi

pre 14 godina

Ne moze Dodik da govori u ime svih gradjana entiteta RS! Nisu samo gradjani entiteta RS samo Srbi. I ne moze da govori u moje ime. Moze da sprovede referendum ali na cijeloj teritoriji BiH, da svi gradjani BiH kazu sta misle o tome da li samozvana RS moze da se odvoji. I nije samo Srbija garant Dejtona nego je i Hrvatska. I naravno da ce Mesic da brani ono sto treba, a to je cjelovitost BiH. DOsta je Srbija prijetila vojnom silom, Hrvatska nije imala san Velika Hrvatska Beograd-Nis-Uzice...

Šćepan Veliki

pre 14 godina

Mislim da je jedino Stipe shvatio kako treba razgovarati sa tipovima poput Dodika. Pa to tako i čini. Stjepanov ton je zapravo Dodikov ton. Ton kabadahije koji govori tako kako govori jer zna da je zbog nečega nedodirljiv i jer zna da za svoje izjave nikomu neće polagati račune. Bar ne sa stanovišta morala ili kulture dijaloga. Sa kluturnima kulturno, sa Dodicima - "dodikavo".

markovic

pre 14 godina

pa nerazumem gde je problem?
rs nakon rata i genocida od strane srba u bosni (srebrenica...) moze da bude sretna da uopste postoji. sada dodik jos hoce da razbije bih? srbin sam ali moram reci da razumem mesica....

enka

pre 14 godina

Bombasticna vest bila bi da je ovo izjavio g. Tadic, a ovako izjava od g. Mesica nije nikakvo iznenadjenje. Mesic je ucinio za ocuvanje celovite BiH vise nego svi drugi politicari BiH, Srbije i Hrvaske zajedno.

samoKRITICNA

pre 14 godina

Ziveo jos 100 godina Gospodine Mesicu !
Sada bar svi znaju sta bi se postiglo Referendumom i pokusajem cepanja BiH pa "ko voli nek IZVOLI" ali bar sad niko ne moze reci da nije unapred znao sta ce se DESITI ! Za mene licno Iskrenost je VRLINA !!!

Kastriot-i

pre 14 godina

G. Mesic ovde govori pre svega o interesima Hrvatske, i geo-strategiskih promena u slucaju otceplenja srpskog entiteta u BiH. Jer ako niko drugi sam grad Zagreb zna kako je biti u blizini srpske armije do zuba naoruzanih.
Hrvatski narod ima srecu da za drzavnika ima Mesica, koji zna da slaba vajda je biti ovca u drustvu vukova (Dodik).

neko iz Srbije

pre 14 godina

Frustracija na izjavu Mesića čitajući komentare je velika, kada se razmišlja emocionalno a ne racionalno.
Ako bi se desio referendum Bošnjaci bi sigorno reagovali, umešala bi se Srbija, a zatim Hrvatska bez obzira ko im je predsednik , a zatim,...
Dodika treba Srbija da upozori na sve posledice
inače Kremansko prorčanstvo nam nije daleko.

nurela

pre 14 godina

Mnogo dobro odmjerena izjava svaka cast, ukoliko dode do referenduma (nezakinitog)Hrvatska salje vojsku bez obzira ko bio prjedsjednik. Vi Dodika trebate da ohladite.

OČEKIVANO

pre 14 godina

Mesićeva izjava je u skladu s američkom politikom odnosno NATO-m. Previše energije i novaca su oni potrošili za mir na ovim prostorima. Što mislite zašto se Tadić ogradio od svog prijatelja Dodika i referenduma ? Nema šanse da se prizna tvorevina čijim se tvorcima sudi u Hagu za ratni zločin. To mora svakom biti jasno i Mesićeva poruka je poruka NATO saveza.

splico

pre 14 godina

Granice bivsih saveznih jugoslavenskih republika SR Hrvatske, SR Slovenije, SR BiH, SR Srbije itd i granice autonomnih pokrajina Kosova i Vojvodine dogovorene su u miru. Granice entiteta Republika Srpska i Federacije BiH stvorene su ratom, tj. crte razdvajanja nakon prekida ratnih operacija i protjerivanja ljudi sve tri nacionalnosti. Osim toga, po Daytonu su sva tri naroda konstitutivna u oba entiteta tj. pravno gledano manjina nema. Dodik ako hoce samostalnost, onda ce je morati traziti izmjenom Daytonskog sporazuma, a hoce li je dobiti ovisi o dogovoru s Bosnjacima i Hrvatima. Ako se i uspije izboriti za samostalnost, 49% teritorija BiH sigurno nece dobiti za samostalnu drzavu. A sta se Mesica tice, mislim da nije pametno spominjati vojsku bez konzultacija s NATO-om jer hrvatska vojska ipak vise nije neovisna.

Vox

pre 14 godina

Ako je Srbiji do očuvanja BiH zašto i ona ne zaprijeti da će poslati vojsku ukoliko iko ugrozi cjelovitost Bosne. Ja bih rekao da je Mesić samo izveo stvari na čistac. A Srbija nas ubjeđuje iz petnih žila kako vodi proevropsku politiku...

Risnjak

pre 14 godina

U cemu je problem ? Mesic odnosno Hrvatska, EU, NATO, znaci cijeli svijet nece dopustiti neki referendum nakon sto je 98% nesrpskog pucanstvo potjerano sa podrucja tzv. RS i nakon svega sto se dogodilo u Bosni ! Ne govori se to Banja Luki i Beogradu tek od danasnjeg dana... Nije ova izjava Mesica slucajna, bez brige, ima on u pozadini i Amere i NATO kojima polako pucaju zivci radi Dodika ! Za one koji strahuju zbog novog rata, budite bez brige ta akcija bi se odvijala i zavrsila u roku od 48 sati, i mirna Bosna ! Da redu je Tadic, da se vec jednom konacno izjasni, da li je za cijelovitu BiH ili je za suverenu RS ? Jedno i drugo, kako to Tadic misli, jednostavno nece ici... A ako mu je krajniji cilj Srbiju odvesti u EU, onda bi odgovor na to pitanje trebao biti vise nego jasan.. odlucite se, i ne tlacite vise vase susjedne zemlje !

juraj

pre 14 godina

Mesić malo provocira, ali u biti je u pravu. Poziv na agresiju nije njegova najava presijecanja koridora u slučaju izdvajanja RS iz BiH, nego najava izdvajanja tog entiteta iz BiH. slažem se, da BiH kakva je sad ne funkcionira, ali izdvajanje RS iz nje bi prouzrokovalo novi rat sa strašnim posljedicama. Pogledajte malo na kartu, pa če vam biti jasno, da RS zapadno od Brčkog kao nezavisna država ne može postojati.

nek živi ljubav

pre 14 godina

Nebih ja zanemarivao poruku predsjednika RH i kolko god se ona nekome činila ekstremnom, presedan porukom, protivno načelima NATO pakta meni se ćini upravo suprotno!
Vara se svatko tko ne misli da Mesić za ovo ima podršku određenih (da ne kažem značanijih članica NATO).
Ovo je NJIHOVA, a ne Njegova poruka Dodiku i Dodik, ali i ostali u regiji bi toga morali biti svjesni!
Činjenica je da po Daytonskom sporazumu niti jedan od entiteta BiH nema pravo na neovisnost!
To što neki brkaju ustav BiH s ustavom ex SFRJ iz 1974. nije Mesićev problem.
Paralele RS i Kosova također ne piju vodu, jer po spomenutom ustavu SAP Kosovo i SAP Vojvodina su postojale (RS naravno nije već je projekt politike koja je u Haagu osuđena za genocid).
Jedini i pravi gubitnik je Srbija jer je izgubila Kosovo . Bilo bi dobro za javnost u Srbiji da pažljivo pročita objašnjenje Hr strane u Haagu u vezi prava Kosovara na samostalnost.
Radi se o tome da je ustav ex Yu u smislu pokrajina bio nedorečen do kraja! Ex republike imale su neosporno pravo proglašenje samostalnosti jer je suverenitet činila svaka republika zasebno, međutim postoji u ustavu zapisano i da elemente suvereniteta ima i dominatno većinski narod u pokrajinama! U slučaju Srba u Bih i Hr to nije slučaj (pošto nisu dominantni narodi), ali u slučaju Kosova, Albanci jesu dominantni.
Ovo govorim zato da skrenem pažnju na to da se s manje strasti, a s više pameti čitaju dokumenti i analizira!
Budite sigurni da predsjednik jedne NATO zemlje ne lupeta napamet i 'bez veze', dok prestavnik jednog entiteta u BiH govori bez pokrića i bilo bi mu bolje da realno ocijeni kolko je potentan!
Ako se i Tadić upetlja u cijelu priću i on će izvisiti jer niti Srbija niti Srpska nisu u poziciji da išta rješavaju na taj način!
Geostrateški odnosi obzirom na 1990. su bitno promijenjeni i svak igra sa karatama koje ima...

dosta zveckanja

pre 14 godina

Na kraju će se obelodaniti, da su ipak samo hrvatski političari, imali nekakvu ideju o VELIKOJ SRBIJI, da bi imali opravdanje za sva zlodela koja su učinili Srpskom narodu.
Na žalost i svet je "progutao" tu hrvatsku tezu.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Hrvatski jos vladajuci Predsednik gosp. Mesic samo jos jednom jasno dokazuje da je Hrvatska neprikosnoveni LIDER u Regionu i jedini stvarni FAKTOR STABILNOSTI !

bojan

pre 14 godina

Sada će svi napasti Mesića da eto, hoće rat. A ćutati će o Dodiku koji je sve pripremio za to, baš kao nekada Milošević.

A ja mislio Tudjman i kompanija koji su se devedesetih odvajali se pripremili za to?!!

Svoj

pre 14 godina

Izvinite što mi se komentar ne uklapa u dominantno raspoloženje, ali zar i Srbija ne bi trebala da čuva dejtonske granice? I mi smo podpisnici sporazuma i garant nepromenjivosti granica...

Mislim da g. Mesić nije izjavio ništa sporno.
Ali bolje da ne dođe do nesporazuma... dosta nam je i ratova i vojski!

antifasista

pre 14 godina

Ova neodmjerena izjava Mesica je odgovor na bahatu politiku Dodika koji svakodnevno manje ili vise siri mrznju prema svemu sto ima BH predznak.Pa ljudi moji da li znate da poslije Harisovog "ukidanja" entiteta svi relevantni EU i americki politicari su rekli ne moze i ucutkali ga.Tihic je u B.l.u parlamentu izjavio da bez pristanka srpskog naroda nema ukidanja entiteta.Sta radi Mile baca zastavu BIH,izjavljuje da Bosnjak ne moze biti sudija,vrijedja tuzlanske zrtve na kapiji negira dokazani genocid u Srebrenici,istovremeno dodjeljuje 3 miliona maraka svom sinu da pokrene biznis i cinicno izjavljuje bolje to nego da je narkoman.Ovi iz Sarajeva su stali sa radikalizmom a Mile prica o referendumu na koji inace nema pravo po ustavu.Tom i takvom Mili Tadic kumuje unucetu otvara OS "Srbija"na mjestu odakle je granatirano Sarajevo 4 god.A kada Mesic na Milinu stalnu pricu o ocjepljenju kaze da ne zeli na 1200km dugoj granici prema BIH da ima Veliku Srbiju onda je on ratnohuskac.Sarajevo jest krivo za neodmjerene izjave u pocetku zaostravanja
ali ljudi su prestali a Mile je otisao toliko u radikalizam
da jedini jezik koji on ovako silan i bogat razumije je jezik sile kojim govori Mesic.Nazalost.

Pa-da

pre 14 godina

Najave odvajanju Srpske iz BiH se neprestano ponavljaju uz stvaranje ozračja nesigurnosti u cijeloj regiji. Nesigurnost proizlazi upravo iz ove opcije, koja je oduvijek bila na stolu, samo što se o njoj nije govorilo.

U stvari, ne znam što se svi jako čude kada Mesić naglas kaže ono što visi u zraku i što je mnogima na pameti.

I da se razumijemo, davno bi bio raspisan referendum da Dodiku mogućnost koju spominje Mesić nije već davno pala na pamet.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Ko o čemu a G. Mesić o Velikoj Srbiji. Normalno velika Hrvatska stvorena dekretom AVNOJA i etničkim čiščenjem ostatka poklanog (koljačka ruka NDH)srbskog naroda mu ne smeta. Izgleda da je patološki izkomleksiran Srbijom.
S obzirom na izrazito negativnu ulogu u raspadu YU, njegov odlazak iz politike je više nego dobro došao. U penziji će moći u miru da piše memoare i objasni kaka je od YU konfederaliste postao bosanski unitarist.

Aleksandar Fatic

pre 14 godina

Mesic je zaista izvor neprijatnosti za Hrvatsku. Prvo se sukobio sa hrvatskom katolickom crkvom i vredjao svestenstvo, pokazujuci elementarno nepoznavanje crkvenog zivota. Onda je davao sve sumanutije izjave, dok jedan od hrvatskih biskupa nije izjavio da "ubuduce treba od kandidata za predsednika traziti uverenje o psihickom zdravlju". Sada preti slanjem vojske u Bosnu. Cudno je to kako jedan takav politicar moze dugo da traje, a jedan sposoban lider kao sto je Ivo Sanader da onako strada.

Viorel

pre 14 godina

Samo da podsjetim cijenjeni auditorijum da prije možda mjesec-dva, predsjenik vlade Dodik je govorio da on ne podržava duh Dejtona, nego podržava svako slovo i zarez Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvao je na provođenje svakog tog slova i svakog tog zareza. E pa nije Ustav BiH zarez, već je cijeli aneks 4 tog istog mirovnog sporazuma, a u tom Ustavu nigdje se ne pominje mogučnost otcjepljenja jednog od entiteta. Prema tome neka bude referendum i neka se 110% posto ljudi izjasni za otcjepljenje, baš me zanima kakve će to pravne posljedice imati? Pa takvu tvorevinu ne bi priznala ni Srbija, možda bi je priznala Južna Osetija i Sjeverni Kipar, a to daje veliku međunarodnu perspektivu zasigurno.
Pa jeste li svjesni da pada prića o Kosovu iste sekunde ako Srbija prizna nelegalnu nezavisnost RS. pogotovu Srbija čeka na ulazak u EU, pa zar mislite da bi se ijedna vlada Srbije igrala sa svojim kredibilitetom i Evropskom perspektivom?

Alo Tadiću!

pre 14 godina

Očekujem da se i naš predsednik Tadić obrati hoće li slati vojsku u pokušaju ukidanja Republike Srpske jer Srbija je garant Dejtonskog sporazuma!

Gile

pre 14 godina

Mesić shvata hrvatski interes očuvanja BiH, a ne kao Tuđman koji je smatrao da BiH ne treba da postoji i dogovarao se s Miloševićem, pa sad Hrvata u BiH ima 400.000 umesto 700.000 - koliko ih je bilo pre rata.

Rio

pre 14 godina

Veoma je znacajno sto je G-din Mesic izjavio da bi hrvatska vojska pomogla u presijecanju koridora. Iskusni Mesic dobro zna koji jezik razumiju ljudi poput Dodika.

mita sajba

pre 14 godina

E, moji SRBI ...
Jos razmisljajte, da li cete u NATO, raspisujete referendum, da li da udjete u alijansu, glupirajte se, nista novo!
OVO nije izjavio, nikakav klovn, ludak, covek koji je pomesao bocice sa lekovima (ili je sve to, ali nebitno), ovo je izjavio AKTUELNI PREDSEDNIK Hrvatske!
Zamislite 0,1% verovatnoce, da Hrvatska stvarno to i URADI? "Izazvana" Dodikom, ili tek-tako, jer joj se moze, jednostavno Hrvatska posalje vojsku u BiH presece koridor, odsece Banjaluku ... STA bi Srbija mogla da uradi?
Hrvatska je u NATO-u, saveznici bi stali iza nje, i dok bi je obuzdali (za nedelju dana), ni Republike Srpske, ni Srba u BiH vise ne bi bilo, a Srbija bi mogla samo da gleda. Isto, kao sto se desilo (1995.g) sa "RSK" i ondasnjim Srbima ... i nikom nista!
HITNO, u evro-atlanske integracije, NATO i EU, dok ne bude KASNO!

alex

pre 14 godina

Bas zbog ovakvih suseda bitno je da Srbija sto pre udje u NATO. Najbolji primer su Grcka i Turska koje mirno koegzistiraju uprkos mnogim neresenim pitanjima samo zato sto su clanice ovog vojnog saveza. Na Balkanu NATO=Mir.

Pelisa

pre 14 godina

I Srbija ima pravo da štiti Dejtonski sporazum...kao garant sporazuma. Svako, pa i najmanje oduzimanje nadležnosti Republike Srpske na koji RS ne pristane treba odbaciti kao kršenje Dejtonskog sporazuma.

srbija

pre 14 godina

Ovo je čist atak na Srbe i njihovu teritoiju! Ako Vlada Srbije ne preizme nešto, narod će opet preuzeti stvar u svoje ruke! U to budite sigurni, svidelo vam se to ili ne!

Srboljub

pre 14 godina

To je pravi dokaz živog starčevićanskog zanosa,jedne srbofobije kojom je hrvatska politika zatrovana već skoro jedno i po stoleće...Srpska je ugrožena ovakvim stalnim napadima iz Sarajeva i Zagreba a ideja o odvajanju jeste pokušaj da se upozore svi oni koji bi da BiH pretvore u kakvu nebuloznu bosansku drzavu-naciju, koja nikada nije kao takva oformljena. Ne vidim šta je loše u tome da se Srbi izjasne o svom statusu kao što je to odobreno Albancima na KiM? Koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila Velika???

stanovnik koridora Brcko

pre 14 godina

G. Mesic nema sta traziti sa svojom vojskom na teritoriji BiH. Jos se sjecamo vasih intervencija u Hercegovini. A o tom presjecanju ne mora Mesic brinuti jer je tim koridorom RS vec presjecena i ostat ce tako do sudnega dana. Svako ko misli da ce vecina gradjana Brcko distrikta i BiH dozvoliti stvaranje neke nove drzave mimo BiH grdno se vara. Ko voli nek izvoli, sto neko rece, ali ovoga puta pod sasvim drugim uslovima.

BBROD

pre 14 godina

Neka RS ostane promijeni naziv jer nije RS samo entitet Srba vec i ostala dva naroda.RS nikamo ne ide iz ove drzave a ako dodje do referenduma normalno NE nismo mi kukavice pa kada smo u manjini ne izaci i ne reci svoj stav.

Ivan M

pre 14 godina

Dodik je svakako negativan lik koji pravi veliku stetu na svoju korist, ali slanje Hrvatske vojske u Bosnu zvuci suludo. Uostalom, da li on ima ovlascenja po Hrvatskom zakonu/ustavu da to uradi? Zar im NATO ne bi rekao da olade i ne ulaze u unilateralne sukobe? Blesavo...

Primero

pre 14 godina

JNA je bila garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta SFRJ, članice UN i potpisnice Helsinških akata i njeno angažovanje (JNA) u Hrvatskoj je bilo potpuno legitimno u suzbijanju secionističkih i separatističkih snaga. Hrvatska je bila dio te SFRJ, tako da neke optužbe za agresiju Srbije na Hrvatsku nemaju nikakve osnove. JNA je samo doslijedno izvršavala obaveze iz "ugovora" koji je poznatiji kao ustav.
Mislim da je Mesić ovo htio da kaže.

Gil Grisom

pre 14 godina

Mesić je izgleda odlučio da ode uz veliki prasak. U poslednjih par sedmica je devalvirao sebe i svoju politiku i sveo se na krčmarskog političara, na istog onog "Broja Dva" svenarodnog HDZ-a 1990.

niste jasni

pre 14 godina

NIJE MI JASNO zasto se palite?
Mesic je govorio uslovno sta bi on uradio ako RS pokusa da na referndumu srusi Dejton. ?? Citiram:
"""Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor", rekao je jučer u neformalnom razgovoru s novinarima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

vladimir

pre 14 godina

... Glumio je jagnje nekoliko godina jer je morao, da bi Hrvatska uznapredovala u pregovorima sa EU, a sada pokazuje svoje kurjacke zube. Koji bi to hrvatski vojnici isli da ratuju za nekakav koridor kod Brckog? Sta bi to dobro donelo Hrvatskoj? Da li ce i kada na ovom nesrecnom prostoru moci normalno i mirno da se zivi od ovakvih? Svidjalo se to nama ili ne, Velika Hrvatska i Velika Srbija su realnost koju su realizovali Tudjman i Milosevic, a Bosna i Hercegovina je simulacija drzave koju niko ne shvata ozbiljno.

boban,nis

pre 14 godina

Za mene ce uvek biti bitnije sta je izjavio Dodik nego Mesic ili Silajdzic. Ne zbog toga sto je Dodik Srbin, vec zbog toga sto su ova dvojica ratni lideri,dok Dodik iako u najboljim godinama nije ucestvovao u ratu. O bilo cemu da se radi kada su pomenute osobe u pitanju, to uvek treba imati na umu.

vikings

pre 14 godina

Ovo je jasno kao dan ako se zeli shvatiti pravilno . Predsjednik Mesic , jednako kao i predsjednik Tadic , pokusava spreciti sukob.Obojica sa svojim izjavama istupaju kao najveci mirotvorci a mi ih radi ostrascenosti , pogotovo Mesica , proglasavamo kao huskace i one koji se nepotrebno mijesaju .Obojica su bas Dejtonskim sporazumom pozvani da ovako djeluju , jasno bez uvijanja .Da se ne oglasavaju, oglasila bi se Amerika i tek bi onda bilo evo ih opet se mjesaju . Bolje ovako da bi se izbjeglo natezanje narednih 20 godina zasto je do sukoba doslo. Dejtonski sporazum je mozda nedovrsen ali u onome sto regulise jasan kao dan.

zz

pre 14 godina

Mesic zvecka oruzjem, a poslije ce opet Srbi biti proglaseni izazivacima rata i agresorima? I kako to da na ovom usranom Balkanu svako ima pravo na referendume i samostalnost, samo Srbi nemaju? I sad bi kao cijela BiH trebala glasati na referendumu o Republiciu Srpskoj? Pa zasto onda kad su se odvajali Slovenija i Hrvatska nije u cijeloj Jugoslaviji bio referendum?? Zasto onda o odvajanju Kosova nije bio referendum u cijeloj Srbiji?

Vladica

pre 14 godina

Ko o cemu baba o ustipcima a Mesic o Dodiku, RS, Velikoj Srbiji. On je isti ko Vojislav Kostunica i medjunarodno pravo, ustav i ostale price. Desperate for attention.

Živković

pre 14 godina

Imajte u vidu da je Hrvatska članica NATOa (razmislite dal je dobro ostati van tog saveza i biti neutralan u jednoj takvoj mogućoj situaciji). Mislim da je poruka Dodiku više nego jasna, ja je ne bih potcenjivao, nije ovo Mesić slučajno izjavio.

tp

pre 14 godina

Vi zaista mislite da Mesić priča tako nešto jer je poludio i nezna što priča??? Mesić prenosi stavove NATO saveza koji se nemogu javno izreći nego ih se na taj način iznosi. Mesić je samo u službi svjetske politike koja Dodiku šalje poruku, ništa više. Zar mislite da će u slučaju proglašenja referenduma službeno Sarajevo to sve promatrati sastrane? Generalna poruka svjetske elite je: ako rasturate Dejton ne isključujte vojnu intervenciju.

Insider

pre 14 godina

Mesic se koristi pritiskom na Dodiga da bi se uvukao Putinu koji mu je ponudio posao sa plinom.
Zeli pokazati RS kao nestabilnu oblast u BiH.
A sto se tice Dodiga....Lopina kojoj svaka tema dobro dodje.Pogotoo kad nema € za autocestu jer on sam u 4 oka bez javnoj natjecaja dobovara poslove.Oni koji tu ludost trebaju kreditirati ne trpe takve tipove.
HV zapovjednistvo je u Napoliju btw.Tako da on moze, da ne kazem...

drazen

pre 14 godina

Covek koji je promenio tri dresa nema moralno pravo da kaze bilo sta, a kamoli da preti srpskom narodu. Da podsetimo, on je bio predsednik predsednistva SFRJ koji je obecao da ce rasturiti zemlju i u tome je uspeo.Nakon toga je postao HDZ-ovac, a onda kada je zavrsio i posao oko otcepljenja Hrvatske postao je i veliki demokrata koji je pripremio ulazak Hrvatske u EU. Ovakav sibicar bi morao da ucuti, a Srbe da ostavi na miru. Sramota je za Evropu da sa takvim ljudima razgovara i da ih uvazava, posebno pri cinjenici da su kumovali olujama, bljescima i svemu ostalom sto nam je dobro poznato.

Берн

pre 14 godina

Па то је исто радио Слоба па сте га оптужили за хаос. Не би требали ви да се плашите Србије, јер није Србија имала Јасеновац и Олује! Ако народ РС одлучи да се одцепи то је његово право. Дејтон може лако и да се промени. Околности се мењају. Зашто би народ Републике Србске трпео због неспособности Хариса Силајџића који не спроводе ЕВРОПЕИЗАЦИЈУ Федерације? Ако народ одлучи за отцепљење, нека га. То са собом вуче последице али је битно да му се то омогући!
Са Додиком у Независну Републику Српску у Европску заједницу!

neutralnost može biti vrlo skupa

pre 14 godina

Na žalost, zbog sopstvene gluposti, usled imbecilne, samožive unutrašnje političke borbe, za vreme vlade Vojislava Koštunice, kada je definisana i lansirana idiotska priča o vojnoj neutralnosti, bićemo sve više u situacijama da nam novonastale, a do skoro neprijateljske države i oblasti pod protektoratom međunarodne zajednice i NATO-a, upućuju ovakve pretnje i provokacije, a koje su, sasvim sigurno, poruke koje nikako nisu slučajne, nespretne ili poslate na "svoju ruku".

Jednostavno, to je poruka NATO-a Dodiku da se ne igra sa referendumom.

Da smo članovi NATO, to nam sigurno ne bi Hrvat saopštio, pogotovo ne tako bahato i nadmeno.

Pa sada Vi gospodo, koji ste protiv ulaska Srbije u NATO, sada pričajte o vojnoj neutralnosti kao o fenomenalnom rešenju ili o nepravednim ratovima koje vodi NATO u Afganistanu i Iraku, i ostale gluposti koje veze blage nemaju sa realnim srpskim političkim interesima.

EU Citizen

pre 14 godina

Izjava gospodina Mesića je sasvim izvesno netaktična i nediplomatska, samo ja uopšte i ne vidim nikakvu potrebu da se sa likom poput Mileta Dodika razgovara taktično i diplomatski, on takav način komunikacije, uostalom, u suštini ne razume, kao ni prethodna rukovodeća garnitura bosanskih Srba, ali batinu razume odlično, jer je i sam koristi čitav život, i, šta god da kaže za javnost, sasvim sigurno je primio k znanju i k srcu Mesićeve reči. Na kraju krajeva, posle gomile drskih budalaština, pretnji, manipulacija i čega sve još ne, bilo je krajnje vreme da neko Dodiku jasno i glasno, na njegovom jeziku, kaže kako stoje stvari: tzv. Republika Srpska je zločinačka tekovina, koja se, svojevremeno, za dlaku spasla od potpunog uništenja tako što je potpisala Dejton, i ako Dejton treba da se menja ili krši, to može da bude samo u jednom pravcu, a to je ukidanje te zločinačke tvorevine i stvaranje unitarne i građanske BiH, pa ako želi da raspisuje referendume i da se otcepljuje, neka samo izvoli, ali mora da bude svestan da to stvari vraća na početak, a početak Dejtona su, da podsetim zaboravne, bile hrvatske snage nadomak Banjaluke. I nemojte da mislite da će Srbija da mrdne prstom, ima nas jako puno s ove strane Drine koji nikada nisu zaboravili šta je komunistička soldateska sastavljena od prekodrinskih Srba radila po Srbiji krajem rata i u prvim posleratnim godinama, i takvima je pošten i normalan Hrvat daleko bliži i veći prijatelj od vas.

Milan

pre 14 godina

Kao sto je Gruzija intervenisala u Juznoj Osetiji... Nisu ovo devedesete, nije pijani Jeljcin predsednik Rusije koja moli skupe kredite od Zapada i najvaznija poruka za G-dina Mesica i ostale agresivne Hrvate, biti u NATO-u ne znaci da mozes napasti koga hoces i da su onda automatski ostale zemlje NATO-a u ratu sa zrtvom vec da ukoliko tebe neko napadne onda je su i ostale zemlje NATO napadnute. Da nije tako, vec bi odavno Latvija napala Rusiju, a mi bi se sada smrzavali u nuklearnoj zimi. Pozdrav svim susjedima dobre volje.

Goran RS

pre 14 godina

Mislim da Mesic nije ni svestan koliko svojim izjavama pogorsava poziciju hrvatske, neko prizeljkuje novi vukovar samo mi nemojte reci da to rade Srbi, Republika Srpska ili drzava Srbija. U proteklih nekoliko meseci i pored odluka na stetu Srbije, Beograd je uvek hteo normalne odnose sa zagrebom...sa ove tacke gledista mislim da perspektive u odnosima nema.

vladimir

pre 14 godina

odlazeci "gospodin" bi da ratuje jos malo...cutao je godinama pa sad kad nista od njega ne zavisi resio da se malo busa u grudi i pokaze pravu crtu svoje licnosti....svi su u politici takvi...uvek bilo

Nole Delija

pre 14 godina

Gospodin Mesic se izgleda nece nikad promeniti, uvek uzima previse u usta nego sto treba. Hrvatska nema nikakve veze za RS i nece imati, svako ima pravo da radi sta hoce sa svojom zemljo, ako je Kosovo bez icega oduzeto Srbiji onda i Republika Srpska ima pravo na referendum kao i Crna Gora isto koja je bio deo zajednnice za Srbijom kao sto je i RS zajednica sa federacijom. Bolje bi bilo gospodinu Mesicu da svim Srbima iz Hrvatske da drzavljanstvo, da se vidi koliko mu je stalno do ocuvanja mira na prostorimo, rat nikome ne treba vise !

Bojan

pre 14 godina

I koje sada agresor??? Cim nesto zaskripi spominje se Velika Srbija, a niko stvarno ne pita Srbiju da li ona to zeli. Sa jedne strane imamo veliku Hrvatsku, stvaranje bez poricanja Vellike Albanije a Veliku Srbiju svode na cetralni deo iste a pricaju da ima pretenzije da otudjuje delove koji nisu njeni... c c c c... Slazem se da je ovako sve pocelo i 90-tih, pa sa tim u vezi oni su trazili nezavisnost pa je i dobili, pa tom logikom kao i sa Kosovom ako neki etitet i narod zivi vecinski na toj teritoriji ima pravo da trazi referendumom otcepljenje iako ja stvarno mislim da je to nije cilj Srba u BiH.

Milo Krajišnik

pre 14 godina

U EU SU SVI RAVNOPRAVNI, što znači da svaki narod iz bivše Juge imaju ista prava. Ako je Hrvatska i C.Gora imala pravo da se odcepi od Juge, Kosovo od Srbije, onda i R.Srpska ima pravo da se odvoji od BiH i stvori samostalnu državu u EU.
To je bolje i za Bošnjake i Hrvate koji žive u BiH, jer će se lakše dogovarati.

mesic u penziju

pre 14 godina

Mesicu, sve ono sto si proteklih godina pricao kao antifasista sad si lepo srusio. A ne moze drugacije, to je jace od Balkanca, cak i kad nema nikakve politicke koristi od toga. Dodik jeste problem, ali ako on uspeva da vara celu Medjunarodnu zajednicu onda je problem i u ljudima koji je predstavljaju. U svakom slucaju slanje vojske vise nikada NE SME biti nacin 'resavanja' problema. Srecom Hrvatska je u Nato pa ne bi smela da vuce korake na svoju ruku.

Drazen

pre 14 godina

Covek je totalno poludeo u poslednja dva meseca. Izgleda da ima moto: "Kada ne mogu ja da budem vise predsednik, neka ide sve do djavola".
Ne treba nasedati na ovakve gluposti jer je on ipak samo bivsi predsednik, treba ga ignorisati.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Glupe glave balkanske...i Mesic i Dodik.
Nadam se da ce narod u BiH ovog puta biti bar malo pametniji i da se nece obazirati na izjave i ideje te dvojice prevazidjenih politicara i da ce se okrenuti buducnosti, ako ne zbog sebe onda zbog svoje dece. Vec imamo nekoliko upropastenih generacija zbog politicara koji bi da se igraju rata.

Tvrtko

pre 14 godina

U cemu je razlika izmedju Dodikovih konstanih pozivanja na referndume i price o raspadu BiH. Znamo da bez Dejtona nema ni RS ni mira u BiH - pa stoga ne vidim nikakvu razliku izmedju Dodikovih poziva na ratovanje i Mesicevih odgovora na te pozive.

Dick Darlington

pre 14 godina

Ne znam zašto se bilo ko uzbuđuje oko Mesićevih izjava. On može da utiče na događaje jedva nešto malo više od mene. Em je predsednik ... male države, em odlazi sa funkcije. Niko sa ovih prostora neće slati vojsku bilo gde dok za to ne dobije naredbu od svojih gospodara. Trebalo bi da smo od 1990. do sada naučili šta se dešava neposlušnima.

Milan Maric , Novi Sad

pre 14 godina

Mislim da referendum , pokazuje Volju naroda , tj. vecine u nekom delu neke drzave u kom vecina zeli ili nezeli da se odcepi od njene matice . Ako je kosovo samostalno proglasilo nezavisnost , ondak je to , poraz ove drzave , sto to nije sprecila . Ali ako Hrvacka hoce nezavisnost ili odcepljenje od SFRJ ondak joj to treba dopustiti i dopusteno je , i to je poraz SFRJ . Ako jedan deo gradjana BiH , hoce da se odcepi i napravi Republiku Srpsku nezavisnom, tom narodu to treba dozvoliti . Ako u toj Spskoj Republici ostane dosta naroda Bosnjacke i Hrvacke nacionlnosti , oni ce biti ravnopravan kostitutivni deo te Repuleke , a sutra mozda i Velike Srbije , kao sto su svi narodi ravnopravni u danasnjoj Republici Srbiji . Ako gospodin Mesic ima nameru da resi pitanje Srba u nekoj buducoj Republici Spskoj ili Velikoj Srbiji na nacin kao sto je resio Hitler pitanje Jevreja ili Kao sto je Tudjman resio pitanje Srba u Hrvackoj , onda gospodin Mesic ovom izjavom zasluzuje da bude u Hagu po istom osnovu kao sto je opruzen i gospodin Sleselj . U svakom slucaju gade mi se ljudi kojima su ideali nacioalisticke svinjarije i verska mrznja , kao sto je ovde rec . Hvla vam svima : Slobodanu Milosevicu , Franji Tudjmanu , Aliji Izedbegovicu i svima ostalima , ali ja bih ovde ziveo i uzivao , zainteresovan sam za zivot , a ne za rat , nsrecu i patnju . Mesicu idi u Nato ratuj , ubijaj salji vojsku i u toj vosci obavezno regrutuj svoju decu , da oni ginu i krvare i nek oni budu zrtve politike , njihovog oca , druge ljude i njohov udecu ostavite na miru jer zasluzujete vasom izjavom sve ono sto zelite sa tom vojskom da uradite drugim neduznim ljudima . ZIVELE SVE BALKANSKE ZEMLJE U MRU ,ZAJEDNO ILI ODVOJENO PO VOLJI SVOG NARODA , A NE OVAKVIH POLITICARA , I TACKA .!

kužiš stari moj

pre 14 godina

dobar je stipe - zna on dobro ciljat problem - a to je u ovome slučaju dodig., koji se prečesto spominje u vezi mutnih i nečasnih poslova, a skriva se iza jeftinog rodoljublja.
jadan stipe hrvati ga razapinju zbog nedovoljno patetičnog domoljublja, a srbi zbog ustaštva.

Sreten

pre 14 godina

Ajoj, zao mi ovih Hrvata, nije im lako. Posmatrajuci retoriku hrvatski i crnogorskih politicara prema Srbiji namece mi se jedini zakljucak a to je isfrustriranost Srbijom i Srbbima. Cuj, Velika Srbija, pa o njoj vise ni Seselj ne masta.

Гаврило Принцип

pre 14 godina

На страну да Хрватска војска нема ни стратегијско-оперативних, а ни кадровских могућности да тако нешто изведе, ово је само скидање лажног ореола демократе иза кога се Месић скривао за време свог мандата. Овим изјавама Месић само открива своју мржњу према Србима, коју "гаји" деценијама, а коју најбоље одсликава његова изјава из 1991. године да "Срби могу да иду одакле су дошли, али на опанцима не могу да понесу ни грумен хрватске земље". Месић је изгледа заборавио и како је војска чији је он врховни командант прошла 1992. године у Посавини у Републици Српској приликом агресије коју је извела-била је потучена до ногу бриљантним акцијама Војске Републике Српске. Једино с чим се могу похвалити су ратни злочини над српским цивилима и војницима. Оно што забрињава је изостанак реакција Републике Србије као гаранта Дејтонског мировног споразума и постојања Републике Српске. А ово је и потврда исправне политике Милорада Додика и потреба да се почну враћати ингеренције Републици Српској које су јој силом отимали тзв. високи представници. Прво што треба учинити је поновно формирање Војске Републике Српске као гаранта постојања Републике Српске и српског народа у њој. И на крају, да ли је неко из НАТО осудио Месићеву изјаву, јер НАТО је, ваљда, одбрамбени савез а ово је агресиван акт једне њене чланице? Срамота.

MrCo

pre 14 godina

Vidi se da kod nasih ljudi (za mene su i Srbi i Hrvati isti) mora nekad da prevagnu lose crte mentaliteta. Covek koji je u poslednjih par godina ostavio dobar utisak kao neko ko radi koliko toliko na stabilizaciji regiona porusi sve ovakvim izjavama. Cemu ovakvo lupetanje. Pa to ce samo izazvati kontra izjave sa Srpske strane i igra direktno na ruku Srpskim nacionalistima, radikalima i slicnim. Pa valjda je jasno kad bi se pomerio jedan Hrvatski tenk da bi Srbija morala da se vojno umesa i opet bi izbio rat. On kao da ima bivsu JNA pa moze da je posalje kad god se zamisli. Uostalom sad bi to resavao NATO. Eto sta se desi kad covek prolupa. Steta.

HrvatZG

pre 14 godina

Drago mi je vidjeti da većina ljudi shvaća da je to tek lupetanje Mesića (osobno) koji je (hvala Bogu) na odlasku.

Nema šanse da bi Hrvati podržali takvu akciju, sve i da on nije na odlasku i da ima stvarnu moć učiniti tako nešto.

kokan

pre 14 godina

U Bosni kazu:
NASLA KRPA ZAKRPU"
Dodik i Mesic se izvanredno uklapaju.
Ni jedan ni drugi nemaju "dlake na jeziku"
Druga stvar su nasa licna osecanja - ono sta mi mislimo, jer mi,kao Srbi, sve sto kaze Mesic, odmah osudjujemo ili prihvatamo sa veelikim podozrenjem, a ono sto kaze Dodik uzimamo kao "pravi Srpski patriotizam" i smatramo ga velikim Srbinom.

srbin

pre 14 godina

...
Jel mislis i da bi Hrvatska trebala da bude srecna sto postoji obzirom na genocid koji je izvrsila u II svetskom ratu?
Jel bi razumeo nekog ko posalje vojsku na njih?

swayzak

pre 14 godina

I Srbija će da pošalje vojsku u RS kao garant Dejtonskog Sporazuma ako Hrvatska pokuša da napadne jedan legitimni bosanski entitet. Uostalom koga briga šta Mesić misli više, uskoro neće imati nikakvog uticaja.

Nesha

pre 14 godina

A sve i da jeste tako sta njega briga?
Zamislite da se Srbija buni sto su Slovenci popustilu u Slovenacko - Hrvatskom sporu i sto se Hrvatska siri.

Mislilac

pre 14 godina

Ovo je samo jos jedan od miliona razloga, zasto je nezavisno Kosovo faktor destabilizacije ne samo u regionu nego u celom svetu. Od ovakvih likova smo nastradali u proteklih 20 godina.

bojan

pre 14 godina

Mesicu kad se Srbi s ljeve obale Dunava i Drine budu odvojili odvojice se kad dobiju priliku za to a tebe tad niko nece pitati sta mislis o tome....

Marko

pre 14 godina

Covek kad-tad mora pokazati svoje pravo lice, a odlazak sa neke funkcije je pravo vreme za to...valjda mu je stalo da "jeftinim" izjavama zauvek ostane upamcen kod "velikih hrvata".

rock

pre 14 godina

hehe
Na nekoj od predhodnih slava sam ucestvovao u politickoj raspravi (kako drugacije:)) oko vojske i ratova. Tada sam branio stav da ratova velikih nece biti u skorije vreme na ovim prostorima jel jelte ljudima je dosta toga i znaju valjda bolje. Ocigledno sam bio u pravu ako je suditi po reakciji ljudi na njegov komentar.
Mesic je predstavnik jedne stare politicke filozofije i garniture, ma kako se to on trudio da prikrije.
Mesicu, Milosevic i Tudjman kao i Alija su hvala bogu otisli na onaj svet (pakao nadam se) i nemas vise sa kim ratovati ovde. Pridruzi im se slobodno (barem u politickom smislu) pa ratujte slobodno koliko vam dusa iste, a srce hoce.
Ljudima je dosta prica o velikim drzavama i ratovima jer smo u poredjenju sa ostatkom sveta jadni i mali pa tacno da posedujemo ceo Balkan. Mladi to znaju, a stariji shvataju polako tako da mlatis praznu slamu ;)

starac fočo

pre 14 godina

Koliko se sećam Mesić nikada nije pričao bez veze. Sve što je obećao (bar kada je Srbija u pitanju) kasnije je ispunio. On je za ovu izjavu obezbedio jaku zaleđinu.OVO JE OZBILJNO UPOZORENJE i Tadiću i Dodiku da prestanu više da se igraju prekrajanja granica , jer u protivnom neće biti više ni Srba ni Srbije. Eventualno novog rata neće biti , ali će Srbija za tri dana biti pregažena. Političari, pamet u glavu i ne pravite budalaštine. KO god je" zaljubljen u Dodika" neka ide na Pale, pa neka tamo živi i radi. Naučite, Na Drini je granica Srbije, a preko granice se ne smemo mešati.

sasha

pre 14 godina

Prva reakcija na Mesicevu izjavu mi je bila smijeh. Rekoh ovaj je potpuno odlijepio. U Hrvatskoj nema niti trunke volje za bilo kakvo ratovanje na podrucju susjednih zemalja (niti je ikada bilo). Pomislih kome on to prica? Bas nam se ide u Brcko presijecati neke koridore. A i ovi iz NATOa ce mu opaliti packu. Panglu, jos jedan njegov biser na koje smo mi u Hrvatskoj naucili, a Srbi ce se na to sad napaliti. Moram priznati da sam kao rijetko kada dosad bio odusevljen komentarima i opcim shvacanjem da je to samo staro zanovetalo. Medjutim, poslije malo razmisljanja sam dosao do zakljucka da je to u stvari vrlo moguc scenario. Amerikanci nikada nece pristati na podjelu Bosne jer bi to znacilo islamsko radikaliziranje muslimana koji bi ostali vjerojatno u nekom rezervatu. Ovako oni osjecaju da imaju svoju zemlju i mirni su, a svijet je miran jer su Hrvati I Srbi jos uvijek u vecini u takvoj zemlji i kontroliraju je. Dakle ako dodje do pokusaja otcjepljenja RS NATO ce sigurno reagirati. A tko ce to uraditi u ime NATOa? Sigurno Ameri nece doci ginuti u Bosnu. Poslat ce Hrvate. Bit ce zanimljivo kako ce iz sjedista NATOa regirati na ovu poruku Mesica Dodiku. Ako ne bude reakcije onda je oito da je Mesic ovdje samo postar. Sto se tice huskanja na rat opet ako se malo promisli cini se da je Dodik zapravo huskac. Iako Daytonski sporazum nije najbolje rijesenje zasad je jedino i osiguralo je zavrsetak rata. Jednostrano nepostivanje tog ugovora bi sada znacilo vracanje stvari na pocetak. A Dodik bi se trebao zapitati bi li sada stolovao u B.Luci, koja je bila na milosti HVe, da Srbi nisu prihvatili taj sporazum. I jos nesto. Usporedbe s YU Ustava iz 1974 i Daytonskog sporazuma glede prava na otcjepljenje su za gradivo drugog razreda osnovne skole. Kamo srece da je Milosevicu netko '91 poslao tako nedvosmislenu poruku.

genius

pre 14 godina

Prvo - Ma koliko sada to paradoksalno zvučalo, Srbiji odgovara jaka RS u okviru BiH jer preko Bosanskih Srba može da ima i politički i ekonomski uticaj na celu BiH. Iz ovog (a i drugih kao što su stanje na Kosovu, približavanje EU, ali i diplomatski status Srbije na kojem se radi godinama) razloga RS neće dobiti ni prećutnu niti bilo kakvu drugu saglasnost Beograda za ovakvu akciju, a bez podrške Beograda vlasti RS se neće odlučiti za ovakav korak.
Drugo - gospodnu Mesiću kapa do zemlje! Ne za ovu izjavu, niti prethodnih nekoliko, sačuvaj Bože. Ali stvarno treba biti izuzetan političar pa svoje lične stavove (vidimo da se kao čovek uopšte ne razlikuje ni od Tuđmana ni od Miloševića) uspeo da stavi iza stavova i interesa svoje zemlje celu jednu deceniju. Ili sam samo ja bio prevaren...

KOJABG

pre 14 godina

Mesić smišljeno radi na narušavanju odnosa izmedju Srbije i Hrvatske iz jednog prostog razloga. Posle ubistva Pukanića počelo je da se odmotava mafijaško klupko,i to zahvaljujući saradnji policija dve zemlje. Mesićeva uloga u svemu je vrlo "diskutabilna", što ga čini nervoznim. To je i razlog za njegove smišljene provokacije, jer saradnja dve policije ugrožava i njega lično. Zato ima interes da se ovako ponaša.

Pacifista

pre 14 godina

E moj Mesicu. A nisi poslao vojsku kada je Kosovo proglasilo nezavisnost? Pa da, nije frka, ne granici se sa HR. E moj licemerni Mesicu. Sta ti bi da se ovako brukas na kraju mandata!?

melboy

pre 14 godina

Nemojte da mislite da je Mesic lud on zna vrlo dobro sta prica. S obzirom da je medjunarodna zajednica pocela da prihvata Srbiju u poslednje vreme on hoce da isprovocira losu reakciju Srbije koja bi Srbiju udaljila od EU i ponovo posvadjala sa MZ. On sad nema sta da izgubi jer nema nikakav cin u drzavi. Inace samo je potvrdio ono sto smo oduvek i znali o njemu.

Inzenjer-Poslasticar

pre 14 godina

Ma jos samo kada bi Srbija,koja je takodje garant Dejtonskog sporazuma,sve to mirno posmatrala Mesicu bi se mozda i ostvario san o prikrivenom pripajanju Bosne Hrvatskoj pod plastom borbe za njenu celovitost.
A sta se dogodilo na kraju sna g.Mesicu...mislim da li ste licno predvodili vojsku na tenku ili ste ipak bili u kabinetu primajuci pobedonosne izvestaje sa fronta?

aco

pre 14 godina

... ocigledno da Mesic nista nije uradio dobro u Hr, bar tako pricaju ljudi s kojima sam bio na letovanju u Hr.. tako da mu je ovo zadnji pokusaj da povrati paznju... inace vise ga nije bilo na politickoj sceni nego sto ga je bilo..

Veciti CItalac B92

pre 14 godina

To Mesic misli: "Nas i NATO-a 300 miliona" pa se osetio veliki. Ej Stipe, Stipe, zalosno je to kad nemas licnog samopouzdanja nego zoves mamu da te brani, u ovom slucaju da umesto tebe nekog napada. Mogla bi mama i tebi da lupi zausku jer je blamiras pred svetom.

Mesic,regionalni sampion licemerja

pre 14 godina

Mesic je ponovo pomesao bocice sa lekovima... Da li uopste vise komentarisati ovog klovna? Ne smeta mu Velika Albanija nego jos i ide u Pristinu da drzi govore i da prima odlicja od ratnih zlocinaca a ovde nesto prica o velikoj Srbiji? Ajde Mesicu idi u hibernaciju.

Aca_

pre 14 godina

Evo i Josipovic u blazem doduse tonu kaze da bi se Hrvatska umesala ako bi se desilo da se Bosna raspada.Jedno me cudi Srbi u Bosni su konstitutivan narod kao sto su bili u Hrvatskoj a Mesic i Josipovic se ponasaju kao da su Srbi nacionalna manjina u Bosni.Umesto da kritiku OHR koji krsi Dejtonski sporazum i zeli da namece ustavne promene na stetu RS Hrvatska preti ratom!

igor

pre 14 godina

Poslednji trzaji odlazece generacije politicara 90-ih...kakav paradoks...Pa Hrvatska je upravo garant postojanja Republike Srpske, jer je Republika Srpska tvorevina Dejtonskog sporazuma....Sa druge strane ova provokacija nije upucena dodiku i Republici Srpskoj, vec Republici Srbiji i Borisu Tadicu...Ocekujem da ce Tadic ignorisati ove Mesiceve budalastine.

mnogo je, bre

pre 14 godina

Sva Mesićeva rešenja srpskih problema, oduvek su bila vrlo "JEDNOSTAVNA".
To smo najbolje videli u "OLUJI".
Zašto bi bilo drugačije u RS, kad i tamo žive, uglavnom Srbi, a srpska muka je dobar osnov za njegove političke "USPEHE".

S

pre 14 godina

Mesić se iz dana u dan sve više gubi... Ali, dočekali smo i dan kada je on postao bivši. Polako ga smeštamo u podrum, na police sa starim stvarima.

MVJ

pre 14 godina

E, moj Mesicu, pa nisu ti ovo devedesete kad zapad nije imao vecih problema. Sad se vode ratovi u Afganistanu, Iraku, mozda ce da pocne da se puca i u Severnoj Koreji, Iranu i ko zna jos gde. Samo se ti zanosi mislju da ce NATO da salje vojnike da pomazu tvojim zlocincima (vojne snagi im vec nedostaju, tesko da ce ih volontirati za tvoje glupe ideje).

Бодин Ракић

pre 14 godina

Месић се понаша као арогантни победник "Југословенских ратова", што није далеко од историјске реалности, тим пре што је на своју страну придобио најмоћније државе овог света. Требало би да размислимо о нашој политици која је таквом чињеничном стању увелико допринела.

zuc

pre 14 godina

Ne treba se uzbudjivati, koliko se secam ostao je jos samo on ziv od svih aktera RATA '90. Ziv ali "politicki mrtav". sto mu u slucaju politacara dodje na isto.

mladen

pre 14 godina

I opet se moram sramiti zbog mog hvala gospodu odlazeceg predsjednika! Zao mi sto sam nekada za njega glasao i sram me je zbog toga i to javno sada kazem.Koga bi on slao i kuda?Nas koji smo siti i prezasiceni zveckanjem oruzja.Ovi koji Mesica podrzavaju neka izvole na front a ja vise nikada pa ni tada.Sramota i treba Mesic da ode sto prije u zaborav a ja kao casniji Hrvat od njega sigurno nikad necu plakat zbog njega tj njegove mirovine koja je mnogo ranije morala da se desi.Zivjela Hrvatska bez Mesica i slicnih politicara koji bi ponovo Hrvatsku da guraju u rat.Ne interesuje me Bosna u smislu rata i neka svoje probleme sami rijesi

Ja

pre 14 godina

Ja bih Mesicu preporucila da pocne da se bavi nekim sportom, da izbaci tu agresivnost iz sebe, jer stvarno nije zdravo, a on je ipak covek u godinama. (Evo, sada ce u penziju, pa vreme ne bi trebalo da bude problem.) Moze neka borilacka vestina, bilo koja, mada cujem da je i fudbal odlican za ovakve potrebe.

Peki

pre 14 godina

M asta se palite, puca praznom puskom, da moze poslao bi vojsu i na Rusiju, kao sto su njegovi uradili 1941 god...
Radi se "politicaru" proslosti, koga jos briga sta bi on uradio!?

spasenija

pre 14 godina

A jel' bi veliki, hrabri i neustrasivi gos'n Mesic bio na celu te vojske? A, prije toga da pitam, koga bi on to mobilisao i ko bi se odazvao da provodi Mesicev neodoljivi smisao za gluposti?

opet Берн

pre 14 godina

Господине Месићу, ево имам неко оружје ако желите да прошверцујте из Мађарске...Јавите ми на мејл. Јаху мејл.

Dejan_KV

pre 14 godina

Novi predsednik Josipovic se jos uvek nije ogradio od izjave a videcemo u toku dana, ako se nas predsednik Tadic ogradio od izjave Dodika o referendumu onda je logicno da se i Josipovic oglasi povodom izjave Mesica koji je ipak jos uvek predsednik!

mario

pre 14 godina

Rekao je i Slovencima da če im poslati dobrovoljno vatrogasno društvo kada su oni poslali specijalce na granicu kod Mure.
Hrvatska če raditi onako kažu saveznici iz NATO-a i nikako drukčije.

Nenad

pre 14 godina

Bez brige. Baš mi u Hrvatskoj jedva čekamo da idemo ginut radi nečeg u BiH. Kakav rat, to što ovaj stari na odlasku priča ne bi trebalo nikog previše zamarat.

A sva ova tri entiteta u BiH umjesto da se stalno prepiru i razmišljaju kako bi im bilo u kojekakvim samostalnim državama bolje bi im bilo da zajedno porade na razvoju gospodarske politike i da si podignu standard života.

Ne lete pečene guske po zraku kad imaš samostalnu državu. Pogledajte Belgiju, Švicarsku. To su države s više govornih područja i entiteta, a obje razvijene više nego bilo koja država na Balkanu.

croat

pre 14 godina

bez obzira jeli mesić u pravu što se tiče bih, svaka izjava u kojoj se spominje vojska na ovim prostorima je opasna, štetna i ozbiljan čovjek je nebi trebao izgovoriti. nadam se da će predsjednik gospodin josipović što prije ispravit ovaj gaf mesića.

neobavesteni

pre 14 godina

Nece proci dugo a Srbiju ce optuzivati da zeli da sprovede plan Velike Srbije i kada je rec o Kosovu...A taj Mesic, hvala Bogu, bivsi predsednik Hrvatske ne bi trebao da se pravi da postuje medjunarodne ugovore, kada je jedva docekao da prizna nezavisno Kosovo. Gospodine Mesicu (i ta titula ce vam biti uskoro uskracena) sta je sa rezolucijom 1244 UN???

doren

pre 14 godina

Ljudi kao Mesic, ratni lideri, rat gledaju kao nesto dobro a ne lose, jer sve sto imaju, vlast, novac...sve im je to rat doneo. Oni, politicari rata na svim stranama sa svojih umisljenih visina ne vide smrt, bedu , i razaranje koje rat sa sobom nosi, oni samo vide svoju umisljenu bitnost kada odlucuju o tudjim zivotima, igrajuci se boga, a nedorsali realnim problemima u svakidasnjem zivotu. Lujevski sindrom"Posle mene i potop" najbolje govori o Mesicu, njegovoj emocijanolnoj nezrloscu i definise ga kao apsolutno nedozrelog za posao koji je do sada obavljao. Nazalost kasno!

jegood

pre 14 godina

Vau, Mesić sada pri odlasku postaje pravi odmetnik, malo bi i da ratuje...mislim naravno ne on nego drugi. Njegove izjave i dela proteklih nedelja mi deluju totalno nesuvislo. Neka ide na zasluženi odmor, da malo razbistri glavu i smiri svoje emocije.

nixale

pre 14 godina

Mesić ponižava Bošnjake.Trebaju da mu upute najoštriji demarš, a oni se naprotiv vesele što neko preti njihovoj državi.To je dokaz da Bošnjaci ne veruju u BIH i da gledaju u Mesića kao svog predsednika.

Dlm!

pre 14 godina

Covjek koji je digao ruke od svog naroda u BiH tesko da moze da govori bilo sta u vezi s tom drzavom...pa hrvati iz Herceg Bosne vole vise Dodika neg njega...a neznam koliko mu je i pametno da cacka nezarasle rane i stvara problem obicnim ljudima svojim neodgovornim izjavama...jer ako nekom razbiju auto bilo da je bg ili zg registracije to on nece platiti, a stvara atmosferu napetosti...

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

dobro je da je Mesic otisao sa politicke scene. jos bi opet morali da gledamo redovan prenos kaubojskih filmova iz 90-tih u 19h30 na RTS 1. Da je drugacije, neko bi mogao da ga shvati ozbiljno.

yu

pre 14 godina

Ja mislim da i nije problem u Mesiću,več u samom Dodiku kad slušaš njegove komentare baš mi se čini da huska na sve ovo - referendum i rat.A i govor mržnje mu iz očiju izlazi a ne samo iz usta i narod bedan siromašan šta če drugo nego po njegovim stopama
Narod mora da izglasa pravog predstavnika svog naroda a ne lopove i kriminalce pa se kriju iza nacionalizma.Kome i šta je nacionalizam dobro doneo--samo lopovima

vojnik Markovic Marko

pre 14 godina

U slucaju da RS pokusa otcepljenje od Bosne i Hercegovine, Hrvatska salje vojsku. To nije Mesic, to je aritmetika, a Dodik nek gleda sta radi.

Aleksandar

pre 14 godina

U pitanju je veoma opasna i ratno huskaca izjava odlazeceg predsednika Hrvatske. Svako ima pravo da odrzi referendum i niko ne sme da to spreci slanjem bilo kakve vojske, pogotovo ne neko iz druge drzave. Uostalom i Hrvatska je u YU odrzala takav referendum pa niko nije slao vojsku na nju zbog toga, vec kad je krenula u proces osamostaljenja (takodje i Albanci na Kosovu su odrzali takav referendum pocetkom devedesetih pa niko nije slao vojsku na njih). Drugo je pitanje valorizacija tog referenduma, e to bi bilo krsenje Dejtonskog sporazuma. U svakom slucaju nista novo od coveka koji je bio jedan od glavnih u HDZu kada je to bila potpuno jasno stranka koja bastinila i ustaske ideje (uostalom Stipe je bio govornik na skupovima u Australiji ispod slike Ante Pavelica koje su i kamere okovecile, made se posle odricao tih nastupa, izgleda, sada im se vraca.

Milosh

pre 14 godina

Medjunarodna zajednica, a posebno Hrvatska, trebaju da se suoche sa novom realnoscu i cinjenicom da je pravo svakog naroda na samoopredeljenje kao i to da je to bespovratan proces.
Dokle vise sa dvostrukim arshinima gospodo? Jel opet u pitanju mozda neki "poseban" sluchaj, pa to ne vazi?

Vladan

pre 14 godina

Dvostruki pobednik Drugog svetskog rata se ponovo zaneo. Zaboravio je da NDH odavno nema, i da on nije Poglavnik iako misli polaže pravo na Banja Luku.
Ne znam koji je povod ove izjave, da li skleroza ili totalno pomračenje uma, ali činjenica je da se šok Mesić potrudio da što više uništi i tako ruinirane odnose Srbije i Hrvatske...

g4

pre 14 godina

Ukoliko tzv. "medjunarodna zajednica" pokusa da srusi Dejtonski sporazum, legitimno je pravo naroda Republike Srpske da se zastiti tako sto ce sam izabrati svoj put. Ako se Dejtonski sporazum ne menja onda nema problema. Sto se tice Mesicevih izjava, voleo bih da cujem Tadica kako izjavljuje da ce zastititi srpski narod ako se krene na sever Kosmeta.

Moler

pre 14 godina

Hvala Mesicu na iskrenosti. Nije da nismo znali s kim smo imali posla, ali je nekima ocigledno potrebno podsjecanje. Josipovicu puno sreće u denacifikaciji Hrvatske, posto Mesiceve stavove dijeli bar 50% onih koji su ga birali.

Boske

pre 14 godina

Gos'n Mesicu, hvala lijepo na definitivnom otkrivanju svog pravog lica! Oduvijek sam znao da se ispod jagnjeceg krzna krije krvozedni vuk, a sad to znaju svi. Sretan put u najmracnije kutke novije istorije Balkana!

Dragan

pre 14 godina

Odlazeci predsednik Hrvatske ovo ne govori napamet, bio je i ostao bastinik starcevicevske politike koja vise od jednog veka dominira tim podnebljem.
Da je pravde Mesic bi vec dobio neku pristojnu sobicu u seveningenskom kompleksu, odakle bi sa manje cinizma mogao da pokusa da argumentovano negira svoje ucesce u raspadu zemlje, etnickom ciscenju (bio je nominalno 2-3 covek Hrvatske u to vreme).

Mr

pre 14 godina

Covjek je bio i ostao sledbenik ustaskog pokreta koji se nafilovao u medjuvremenu, ali je u dusi ostao ono sto i jeste..Srbi su uvjek za sve krivi, a covjek koji je svecano oglasio razbijanje drzave ciji je bio predsjednik, sad hoce silom da brani integritet tudje drzave..

igor

pre 14 godina

Pojedini Srbi zbog ovakvih izjava leže u Hagu. A čovek koji je rasturio Jugoslaviju još bi da seje ratove i to na štetu Srba. A jedva bi dočekao da RS raspiše referendum da mogu da promene svoj status u Federaciji. Naravno ne smeju sami to da pokrenu pa samo spominju nezadovoljstvo Srba u RS. A oni su još nezadovoljniji. Vidite samo kako se slažu sa Bošnjacima u Mostaru. I još nešto, nikada nisam podnosio Slobu, ali za rat u Bosni nije on kriv, a ni Srbi. Ako niste znali jedini narod koji nije hteo da se BiH ne odvoji od juge su bili Srbi. Ko o čemu on brine o Srbima.

Davor

pre 14 godina

Po Mesićevoj logici, Srbija je trebalo da pošalje vojsku na Kosovo kad je tamo raspisan referendum jer je Srbija bila garant Kumanovskog sporazuma.

mario

pre 14 godina

To može on pričati novinarima,a uskoro i odlazi tako da nije jasno zašto je sada najednom počeo davati svakakve izjave.
Hrvatska je članica NATO-a i na svoju ruku ne može baš raditi svašta. nebi ni dozvolili iz NATO-a takvo nešt.

Andreas Romanov

pre 14 godina

Stipe Mesic moze da govori sta hoce a Hrvatska, clanica NATO'a, moze svoju vojsku da koristi samo toliko koliko bas taj isti NATO dozvoli.

lowlander

pre 14 godina

D O K L E V I S E ! Imao sam 18 kad je sve pocelo, sad imam duplo toliko i malo vise a jos uvek se spominju koridori, vojska, ratovi, srbi vs hrvati,ocepljenja, pripojenja, itd, itd ... Dajte ljudi malo i da zivimo, uzivamo, putujemo, pa kad moji sinovi stasaju za vojsku nek se opet "ceraju" sa nekim od komsija na ovim prokletim balkanskim prostorima ako budu hteli. Meni je vala dosta.

sasa

pre 14 godina

Nase drzavno rukovodstvo treba vec jednom da inicira medjunarodnu konferenciju o bivsoj Jugoslaviji. Treba vec jednom da se iznesu sve isti na videlo. I one koje nam ne idu u prilog i one druge, koje pokazuju sva stradaja ovog naroda na ovim prostorima. Prikazati brojke i istorijske cinjenice. Time vec jednom zapusiti usta svima koji ih otvaraju protiv nas. Dosta je bilo vise lazi i zamajavanja. Umorni smo svi vise od toga. Treba brate reci istinu pa kud puklo da puklo. Ovo vise nema smisla. Neka nas vise ostave na miru sa istim pravima kao sto su i drugima snazno dali.
Nakon toga bi se videlo ko je uz koga i sta se iza brda valja. Tvrdim da bi se opste mnjenje promenilo za 180 stepeni.
NIje ovo vise drzava sa bremenom 90-tih, imamo pun kredibilitet da kazemo istinu, i da se suocimo sa njom. Raniji pokusaji nisu urodili plodom jer smo imali rukovodstvo bez kredibiliteta. Sad je druga prica.

sto je babi milo to i snilo

pre 14 godina

Mozemo mi kukom i motikom na Mesica,ali razbi on nas.Podeli on srbe iz bivse jugoslavije u pet drzava,nesto malo srba ostade u hrvatskoj,srbi u bosni nesmeju da dignu glas, srba u crnoj gori sve manje, na kosovo smo postali ko indijanci u geto a za vojvodinu ,videcemo.I zato onu njegovu recenicu da juge vise nema, da je ostao jos jedan mandat moze da izjavi da ni srbije ni srba vise nema.I jos nesto mi se ne svidja sto ga je putin predlozio za presvanika juznog krila gasovoda koje prolazi kroz hrvatsku.Ako je tacna ova informacija a procito sam je u novinama jos cemo se mi ćerati sa mesicem.

prokleta avlija

pre 14 godina

hahahaha...kakav lik...obozavam ga...zaigro se dekica...dodji malo kod nas u srbiju na burek i sarme da se ocistis negativne energije...

Sinoc si nesto lose pojeo

pre 14 godina

Dakle Mesic bi u vezi situacije u BiH posegnuo za istim onim receptom koji je Milosevic primjenio kada se Hrvatska otcjepljivala (kolone teknova na auto putu Bratstva i Jedinstva zasipane cvijecem ushicenih ovih ili onih) i ovom izjavom on zapravo daje Milosevicu legitimetet i legalitet za sve sto je ucinio tokom 90-tih.

Kiza

pre 14 godina

Ova izjava gospodina Mesica nije korektna, jer referendum predstavlja samo (demokratsku) proveru volju naroda i nista vise. Ako narod izglasa nezavisnost RS, to ne znaci da ce se ta odluka i sprovesti. Zar bi Gospodin Mesic ubijao samo zato sto je neko glasao za nesto?

Sto se tice vojnog mesanja, situacija je malo komplikovanija: NATO bi se umesao samo ako bi ocekivao pasivnu reakciju Rusije; kako bi Rusija reagovala, nemam informacije da to mogu da izracunam. Ako bi NATO pustio Hrvatsku samostalno da se umesa, moguce je da bi Rusija isto pustila Srbiju da se umesa (proksi rat, jer mozda zele da zezaju jedne druge bez svojih zrtava); onda bi bilo jako zanimljivo (za svakoga koji nije prinudjen da gine i pati); svi (dobro, vecina) Hrvati i Srbi iz dijaspore bi zdusno navijali za svoje (uz TV i picence i mezence).

Dodirni me sveti covece,dodirni me

pre 14 godina

Ma ljudi, Mesic odlazi pa dao sebi za pravo da lupeta gluposti! Pa da li vi mislite da je bilo kome na ovim prostorima vise do rata (ne racunam one koji imaju mali iQ i ratne profitere)!

Pravednost

pre 14 godina

G-din Mesić bi trebao da zna da je i on jedan od onih koji su doprineli huškanju rata 90-tih i da ovakvim izjavama samo priziva duhove prošlosti.
Licemerno je sa njegove strane kako podržava takozvanu državu kosovo a pravo naroda Republike Srpske da kaže šta misli po bilo kom pitanju želi mačem da saseče.
Predskednih i ministar spoljnih poslova bi trebalo da upute oštar protest jer se takvim izjavama ne doprinosi miru u reguionu, pogotovo što Srbija po Dejtonskom sporazumu ima pravo na specijalne veze sa Republikom Srpkom što je više od garanta Dejtona
Nadam se da će demokratske snage u Evropi osuditi ovakve ratnohuškačke izjave odlazećeg predsednika

Ada

pre 14 godina

Pod jedan, u ustavu BiH ne postoji nikakva mogućnost jednostarnog izlaska entiteta iz države.
Pod dva svaka takva jednostrana odluka bi bila nelegalna i ne bi polučila nikakav pravni efekt.
Pod tri Republika Srbija je obavezna kao garant Dejtonskog mirovnog ugovora čuvati i poštovati integritet entiteta, ali i cjelovitost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.
Pod četiri, niti jedna članica UN-a ne bi priznala nezavisnost Republike Srpske proizašlu iz nelegalne i jednostrane odluke o secesiji
Pod pet Republika Srbija ne može braniti poziciju Kosova, ukoliko bude eventualno priznala neovisnost Republike Srpske.
Pod šest zapamtite da Bosna i Hercegovina nije priznala nelegalno proglašenu neovisnost Kosova, a vi nam vraćate na takav način, mjesto zahvalnosti podržavate nekakve secesioniste, zar su to prijateljski odnosi?
Pod sedam ako Republika Srbija bude na bilo koji način ugrozila integritet nezavisnost i suverenitet BiH , šta mislite kad će ući u EU? Odgovor-nikad!

Nenad

pre 14 godina

Hvala Mesiću. Znači ako bosanski političari i međunarodna zajednica nastave ovako kao što rade i ukinu RS vi šaljete vojsku da zaštitie dejstonski sporazum i RS. Pa vi ste priznajem veći zaštitnici RS kao entiteta u Bosni nego što je Srbija :D. Živela Hrvatska! Posramili ste nas, jer mi sve samo rečima i fino a vidi njih kako štite RS, ccc svaka čast!

Predrag

pre 14 godina

Ma vidi ti "novog" Milosevica:

Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama, i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene.

Jugosloven

pre 14 godina

Ljudi, nema mesta panici, bespotrebno se raspravljate zbog jednog Mesica penzionera :-)
i Hrvatima se nije dopala rec Mesica, opusteno :-)

bane

pre 14 godina

Da, i onda bi valjalo da se nadje neki 'pametni' Srbin da obezbedi regiju oko vase vojske, pa onda sitne carke, i na kraju veliko s...

Bas mi je drago sto ides, Stipe. Pametniji si kad cutis.

Pobesneli max

pre 14 godina

Zato sto si ti branio Bosnu, Bosnjaci su i prosli tako kako su prosli. Dok je tvoj sef dogovarao , ispod zita, podelu te iste Bosne sa onim "nasim" sefom, vi ste ih "navlacili" sve vise i vise.
Za kratko vreme si dokazao da si samo jedan obican isluzeni licemer.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je po ko zna koji put pokazao da mu nije sekunde jedne stalo do poboljšanja odnosa prvo sa Srbijom a onda ni sa Republikom Srpskom. Nakon ovakvih istupa odlazećeg predsjednika Hrvatske, Hrvatskoj će vrata na ekonomskoj sceni Republike Srpske biti pritvorena.

Najnovije izjave još aktuelnog predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića uznemirujuće su pretnje čoveka koji je političku karijeru počeo sa ratom i sada bi sa ratom i da je završi.“

Ovaj put je Dodik potpuno u pravu. Hrvatska valjda misli da može prijetiti ikome jer je zaboga članica NATO pakta.

Mesić i oni koji ga podržavaju trebali bi shvatiti jednom za sva vremena da je Republika Srpska legalan i legitiman entitet u BiH koji se neće odvajati ali neće ni nestati niti će Hrvatska izbiti na Drinu (nedosanjani san vlasti u Zagrebu). Republika Srpska će i dalje postojati na granici sa Hrvatskom sviđalo se njemu to ili ne.

Mesić je glup ako misli da bi i "neutralna" Srbija mirno posmatrala ponovnu agresiju Hrvatske na BiH u ovom slučaju na novo etničko čišćenje Srba ali na području RS-a. U Sarajevu naravno likuju i podržavaju Mesićevu izjavu i rado bi željeli takav scenario ali na njihovu i Mesićevu žalost to se neće dogoditi.

Ovakve Mesićeve izjave idu samo na ruku i Dodiku i zvaničnicima u RS-u i samo dalje jačaju poziciju RS-a unutar BiH.

Nevjerovatno je zaista koliko štete može prouzrokovati ovaj čovjek i što je najžalosnije nikako da shvati kada je dosta. Kao da namjerno otežava posao svom nasljedniku.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Prokomentarisao bih samo da je žalosno da jedna ovakva zemlja aplicira za članstvo u EU koja traži da kandidati razvijaju dobrosusjedske odnose. Mesiću nije bila dovoljna agresija Hrvatske na BiH od 1992-1995.

Predrag

pre 14 godina

Dobro je da on vise nije predsednik Hrvatske. Od kako se na volseban nacin pojavio na politickoj sceni, shvatio je da samo kao surovi nacionalista moze da opstane. Sve ono sto je radio u prethodnom periodu najbolje pokazuje njegova sadasnja izjava.Sreca je sto u neposrednoj vlasti u Srbiji vise nema takvih kao sto je on. Bio je veliki nacinalisticki glumac i ostao. Neka mu je LAK POLITICKI KRAH.

Milan Subotica

pre 14 godina

...Uostalom na politicke tokove veci uticaj od njega ima cak i Hadzizdravkovic iz Politicke renesanse a kamoli Sojic iz Stranke Zdravog Razuma...

Pozz svima s ove i s one strane reke...

susjed

pre 14 godina

Ja sam kao Hrvat i građanin Hrvatske na svojoj koži osjetio kako je bilo kad je počeo rat u BiH. Jer živim na samoj granici sa tom zemljom. NIKADA VIŠE SE NE PONOVILO. A svi vi bilo iz Zagreba, Beograda...koji ste rat gledali na televizoru uz naraciju režimskih novinara niste kompotentni da ga zazivate i zagovarate.

Kad budete umjesto "fudbala" bježali mjesecima od topovskih napada i kiše gelera. Kada vam uzmu i noć i dan. Kada Vam grad u kojemu ste rođeni otmu kao bjesni psi. Kada vam prvi susjed s kojim ste proveli cijelo djetinjstvo, s kojim ste se klikerali, igrali nogometa bude bukavalno rasturen od granate ispred zgrade i kad se njegovo meso polijepi po ormarima u vašoj sobi ( jer prozora od detonacija niste imali)onda ćete možda shvatiti.

Do tada ćete nažalost moći samo lupati glupost kao i Mesić i nažalost lijeka vam nema.

Kažem vam još jednom ne dao bog nikome to što se nama događalo .

MV

pre 14 godina

Ocigledno sada kada odlazi sa vlasti ima strah od gubitka moci pa izmislja i priziva sukobe na kojima je opstajao godinama. To je covjek koji je opstao zahvaljujuci raspadu Jugoslavije. I trajao je svo vrijeme raspadanja. Kada se pokrecu novi procesi on hirovito vraca stvar na pocetak svojom izjavom. Nevjerovatno, ali ljudi zive i posle sukoba vise od 10 godina jedni pored drugih shvativsi istinu o porijeklu sukoba, i onda jedan koji je sve zakuvao u loncu sa drugima bez ikakvog stida ponovo izjavi da bi on ponovo ratovao i da gine narod. Zna li on koliko stete proizvodi svojim izjavama? I ocigledno da komunisticka elita ne moze da ode sa vlasti dostojanstveno jer su imali sve privilegije i radili su sta su htjeli. Sada kada zvijer u njima ugiba, ne moze to bez velike rike i lavezi....To samo govori da je on malo rastrojen u poslednje vrijeme i prica sve ovo da bi sebi dao na znacaju i podsjetio normalnog Ivu Josipovica da ako on bude normalniji od njih da ce Stipe iz potaje da rastura. Nece nama biti dobro dok je na bilo kojem polozaju neko komunisticko pile koje je se domoglo vlasti bez znanja, rada i motike. Komunizam im je omogucio da postanu preko noci tzv. gospoda rasturajuci nesto sto nisu nicim zaslužili i sada otkrivaju pravo svoje lice jer su zaboravili da se pretvaraju. Nema tu ni casti ni covjeka, samo jedna oronula figura ciji je mandat na izmaku... Treba da ide da ga vise ne gledamo, i obitava u samoci. Mesicu, pusti ljude da zive onako kako je prirodno, i da se bave kreativnim stvarima. Niko ne zeli da ratuje sem tebe. A dok Srbi ne razmisljaju o Velikoj Srbiji jer se iz prilozenog odavno vidjelo da od toga nema nista, jer je sve manja Srbija, ti si se jedini sjetio da izvuces iz fioke tu pricu kada niko drugi nije. Uzmi pusku pa ratuj sam ako si musko. Lako ti je sada zlo prosipati kada odlazis. Vjerovatno ocekujes da pocne neki sukob pa da pricas kako si ti sve znao i kako si ti bitan. To bi bilo odgadjanje tvog odlaska koje ti prizeljkujes. Nisi vise bitan i interesantan.

Vl

pre 14 godina

Eh sta se ovaj nalupeta pa ostade ziv! Da, bas bi on poslao vojsku! Ne bi to bio novi rat, ma kakvi... U svakom slucaju, ova izjava samo znaci da se ulaguje biracima desnice, koje je smorio svadjom sa crkvom, sto ocigledno znaci da zeli dalje politicko angarzovanje... U njegovom slucaju mislim da bi penzija stvarno bila (za Hrvatsku) bolje resenje...

sportista

pre 14 godina

Posle niza autogolova koje je nesposobna Srpska vlast sama sebi zabila poslednjih meseci, jedan prosečan igrač suprotnog tima nam ga ZABI PRAVO POD PREČKU.Sada će svi da se ređaju. Grogiran bokser je smešan i žalostan. To je nažalost danas Srbija. Prave bruke nas tek očekuju. Hej opametite se . Ovde se ne radi o vašem ličnom ugledu, (gospodo političari) za koji me lično baš briga, već o ugledu MOJE zemlje i MENE lično.

staro gvozdje

pre 14 godina

Kao sto je neko vec rekao, Srbija moze da ima znacajan politicki uticaj nad BiH samo dok je Republika Srpska deo te zemlje.

Prema tome ova izjava je samo jeftina provokacija upucena Srbiji.

Niti Mesic moze da mobilise Hrvatsku vojsku, niti ce Boris da obraca paznju na njega.

djordjevic

pre 14 godina

Ovo je jedno podsecanje na ono kako je to sve bilo pocetkom devedestih...Samo treba ovoga cesce (hvala Stipe) da i oni sto pricaju 'Srbi su sve poceli' jednom shvate sta se tu u stvari desilo.

čovek

pre 14 godina

Vrijeme je za mirovinu g-dinu Mesiću a možda i za polaganje računa.
Kako je počeo, dvolično, huškački i spektakularno tako i završava, samo ovaj put i traljavo i glupavo.

Takav Mesić i mnogi slični njemu i opstali su i stekli privilegije samo zahvaljujući nakaradnom S. Miloševiću i njegovoj očajnoj politici.
To je onaj sve češće pominjani trio 3M (Mesić, Milošević, Mussolini).
Mirovina i kraj!

Travis Bickle

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da nasi politicari ime dokazanog antifasiste Mesica izgovaraju u istoj recenici sa imenima Tudjmana i Pavelica.

Zxika

pre 14 godina

Izgleda da se čika ne može pomiri da ide sa scene pa bi želio da ostavi Josipoviću još koji problem. Ili je to ili mu se starost ne miri da nestaju snaga i bitnost, pa malo još da zamuti.

srdjan

pre 14 godina

Mani se bre vise politike nego uhvati se pod ruku sa onim Kerumom iz Splita i Oliverom Dragojevicem pa napravite jedan dobar trio (Stipe, Zeljko i Oli) i pripremite nesto za naredni splitski festival. Nije uopste bitno da pobedite vec samo malo da ispraznite tu negativnu energiju, jer ako sam dobro razumeo, samo za vas trojicu rat jos uvek nije gotov ...

Ђорђе

pre 14 godina

Сличне и донекле исте разлоге пре стотину година наводила је Аустро-Угарска да би оправдала и затим извршила анексију Босне и Херцеговине. Да подсетим, тада је већинско становништво у Босни и Херцеговини било
српско-православно.

MIIKI

pre 14 godina

Podigao bi vojsku.I gde bi onda.......?A ako je i nama dosadila ova demokratija...nema Slobe da se dogovorite o Krajini...ne bih mu bas preporucio takvo zezanje..
miiki

sara

pre 14 godina

Josipovicu nece biti tesko da bude bolji od svog predhonika, nema potrebe da se muci,samo opovrgne postojece izjave odlazeceg predsednika.Danas uopste nije tesko biti uspesan politicar.

Dejan

pre 14 godina

Mesić je samo na početku i na kraju svoje političke karijere bio iskren. Srećom sad je na kraju i ne može započinjati ono što je započeo pre 20 godina. Odlazi Mesiću i leči svoje komplekse u penziji!

boris

pre 14 godina

Koliko sam ja shvatio, Mesic je govorio USLOVNO: Ukoliko RS na referendumu obori Dejton, on bi aktivirao vojsku.
Samo, Mesicu je ostao jos koji dan i ode, tako da nista od toga. Samo, ja ovo citam kao poruku Zapada Srbima iz RS sta ih ceka.
Nije se uzalud neki dan i Tadic oglasio.

sasa jokic

pre 14 godina

Treba ga razumeti, toliko godina je zbog funkcije morao da prikriva iskrena osecanja....Al istici ce i njega kao i Sanadera neka afera, polako!

neko drugo vreme

pre 14 godina

EU (a i Hrvatskoj) trebaju novi ljudi neoptereceni hipotekama proslosti. Istovremeno dojucerasnji "partneri" postaju isluzena roba a Mesicu to ocigledno tesko pada. Putuj igumane...

Sara Tosic

pre 14 godina

Gospodinu Mesicu je ocigledno jako bolan odlazak sa dosadasnje funkcije toliko da ne bira reci kojima seje mrznju na prostorima bifse SFRJ.Ne dozvolimo da niske strasti pojedinca probude kolektivnu mrznju, mozemo da se izdignemo iznad pojedinaca,ma ko on bio.

Grasa

pre 14 godina

Evo ja bih voleo da se tako nesto desi. Bilo koji predsednik Hrvatske koji bi se usudio na tako nesto mislim da bi bio zbrisan u roku 24 sata. Tacno bi jedan austijanac, madjar i rus koji je ulozio milione u bosnu gledao skrstenih ruku. O ratu se moglo pricati 90-godine nije bilo stranog kapitala na nasim prostorima. Sad kad je dominantan strani kapital pocev od banaka, rafinerija, benzinskih pumpi, gradjevinskih firmi itd, morate gospodine Mesicu da pitate njih da li su spremni da im razvalite imovinu vrednu nekoliko stotina pa i milijardi eura. Kapital je jaci i od vas i od vase vojske pa i od nato-a to ako niste naucili za vreme svog predsednikovanja trebali bi sad da naucite.

goran zvezdara

pre 14 godina

Mesic treba da postane sto pre politicka licnost koja ce otici u istoriju. Gospodin nije shvatio da je vreme ratova proslo i da ovaj region mora zajedno da resava probleme iz proslosti koje je on i slicni njemu stvorili. Ucestvovao je u rasturanju Jugoslavije, podrzavao genocid koji je Hrvatska ucinila nad Srbima 1995 godine i sad jos zeli da zavrsi svoj mandat sa ratom. Dosao mu je srecom kraj.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Nije Mesić ni za kakvu cjelovitu BiH nego mu smetaju Srbi odmah preko Save i Une. On bi Hrvatsku do Drine. Smeta mu i to što Hrvatska ekonomski nije poklopila Republiku Srpsku i što postoji neko ko joj ne dozvoljava da se širi onoliko koliko bi Hrvatska željela.

Mesić nije portparol NATO pakta. Ne budite smiješni. Oni znaju da nema ništa niti od ukidanja RS-a niti od njenog otcjepljenja a Mesić želi izazvati RS baš kao što je i Srbe izazvao 1990. Samo sada su ipak druga vremena. Slažem se sa komentarom da je Srbiji važnije da se preko RS-a probije na tržište čitave BiH.

Mesićeva izjava sumnjam da ima veze sa ikakvim ratom jer je i njemu jasno kao dan da od toga nema ništa. Mislim da opet u pitanju ekonomija. Sigurno NEXE grupa (firma Mesićeve kćerke) nije dobila neki posao u RS-u. Sjetimo se i zahtjeva HEP-a da im se da ravnopravno učestvuju u raspodjeli električne energije koja se proizvodi u TE Gacko, pa opet isti zahtjevi za HE Trebinje.
Tražili su isto i za TE Obrenovac ali Srbiju baš i ne mogu ucjenjivati.

dvostruki standardi

pre 14 godina

Da je neki nas politicar izjavio da ce poslati vojsku bilo gde, ma ne bi proslo ni 24h a vec bi nam se to zesce obilo o glavu. A posle neko kaze nema dvostrukih standarda i nisu svi protiv nas. Aj bas da vidim kako takvi objasnjavaju ovo. Meni je za sve ovo vreme postala jasna jedna stvar, kako god mi igrali iste ce se stvari desavati. Igramo po pravilima i lose prodjemo, pokazemo zube i opet isto. Kad se sve sabere, mrka kapa.

ZG

pre 14 godina

Grozna mi je ova izjava, kaj je tom čovjeku?? Znam da se ne slaže i ne miri sa lošim stanjem u BiH, ok čovjek ima svoja gledišta neka mu ih, al' uopće upotrebljavati izraze kao VOJNA INTERVENCIJA???!! Frajer nije normalan majke mi. I to na Balkanu gdje još nismo rješili probleme Drugog svj rata..

Meni se bome ne ide u rat! Imam završit faks, naći posao, sredit stan za curu i sebe, a moj predsjednik bi malo ratovao na kraju mandata, ma jel'! Znam da je oko Pantovčaka veliki, prekrasan vrt (u koji građani ne smiju ući!) al' nisam znao da uzgajaju baš tako jake droge.

Na svu sreću dolazi jedan drugačiji predsjednik, miran ko' voda, smrznut ko' lignja, umiveni i počešljani profesor i skladatelj... E to ovoj regiji treba, birokratski dosadnjakovići barem idućih 10 godina.

Balkane smiri se

Milan

pre 14 godina

Nekad je garantovanje nezavisnosti drzave znacilo ulazak u rat ako ta drzava bude napadnuta (npr. ulazak Rusije u Prvi Svetski Rat zbog napada Austro-Ugarske na Srbiju). To sto u Dejtonu pise da su Srbija i Hrvatska neki garanti nezavisnosti BiH moze da se okaci macku o rep ili da se koristi u lokalne dnevno politicke svrhe kao sto je to ovde slucaj vec 15 godina. Amerika ja od zavrsetka hladnog rata gospodar rata i mira u Evropi tako da jedino oni mogu odlucivati o sudbini BiH, kao i svih nas ostalih. Ili mozda Mesic sugerise da bi Hrvatka po prvi put u svojoj tisucljetnoj povijesti mogla biti neposlusna prema svojim zapadnim gospodarima pa odraditi nesto glupo na svoju ruku. Malo verovatno.

Damir

pre 14 godina

Lako mu je slati vojsku, kad zna da ovde niko niti hoce, niti ima sta da posalje! SM im je to pokazao jos '95e! A naravno, NATO se uzdrzava da lupi po prstima saveznika!

Pipi

pre 14 godina

Dobro je da je taj Mesic otisao sa politicke scene. Ne zaboravite da je on jedan od glavnih odgovornih ljudi koji su uticali na raspad Jugoslavije. U tom trenutku bio je predsednik predsednistva. Sada je potpuno jasno kakav je to covek i zasto nije moglo da se nadje normalno, konfederativno resenje. Ocigledno je da je to bilo nemoguce sa nekim ko je, opet ocigledno, zedan krvi. I to ocigledno srpske. Smatram da je on prvi koji je trebalo da bude na optuzenickoj klupi u Hagu. Pa da nam odande lepo isprica kako je pregazio zakletvu da ce cuvati teritorijalni integritet Jugoslavije. Proslo je puno godina ali to ne sme da se zaboravi. Mozda neki misle da se ne secamo...ali kao sto vidite.. grdno su se prevarili. Ima nas koji pamtimo a i istorija ce pokazati. Jos samo da se nasa braca Crnogorci otarase despota, koji je poslednji iz te garniture i bice bolje.

Vozi Mishko!

pre 14 godina

Mesic je odlazeci predsednik i mnogim svojim potezima je izgubio na kredibilitetu, ne samo u regionu, nego i u Hrvatskoj. On sad nema autoritet ni da kurira posalje po cigare, a kamoli vojsku da ratuje sa RS.

miki

pre 14 godina

Obzirom da je ''ovaj covjek vise uradio za Bosnjake,neko bilo koji drugi Bosnjak'', ocekujem da u skoro vreme Stipe postane pocasni gradjanin Sarajeva, sto mu, uz vec dobijena priznanja, omogucava da postane najomiljenija politicka licnost na ovim prostorima. Ispada da tako umiljatog coveka i bez ikakve sumnje zvezdu na politickom nebu (steta sto nemamo takvu licnost u Beloj ladji) ne volimo samo mi Srbi.

Saki

pre 14 godina

Mesić je pokazao da je njegova vladavina (precednikovanje) išlo od budućnosti prema unazad i taman i sva sreća da ga razvlastiše kad je stigao do 90-ih!!!

Simon

pre 14 godina

Gospodin se bas trudi svojski u poslednje vreme da nekoga ovde iznervira. Meni je samo sve smesniji. Zelim mu prijatnu penziju bez sekiracije. Kao sto je vec rekao i sam - on je svoje obavio.

vo-jo

pre 14 godina

politika za politiku...
al' sta cemo sa turizmom?
Taman nam se ideja letovanja u Hrvatskoj pocela svidjati,ali... skinuse na vize... pa mozemo ici na more i na neko dopadljivije mesto......

Tamara

pre 14 godina

I šta bi poslije, kad bi presjekao koridor i zauzeo Brčko? Ostaje da nam nešto kaže i o tome prije nego što mu svi uskoro vidimo leđa.

Mića-Salaš

pre 14 godina

Jaoj Stipe, trabunjaš!

Došao vam je prvi put pametan i normalan čovek na mesto predsednika, a hvala bogu ljudi kao ti, Tuđman i ostali padate u zaborav Hrvatskoj i celom svetu.

Prošlo ti je vreme i budi bar malo pametan u svojim staračkim danima.

Zato se bolje povuci od svojih izjava.

Bojan

pre 14 godina

Gluposti,
Takve ne promišljene reči vodećih političara nas i dovedoše da se međusobno poubijamo ili prevedeno do samouništenja i naroda a i države Jugoslavije !

Cova

pre 14 godina

Poglavnik Mesic je rekao ono sto mu je bilo na srcu svih ovih godina.

A nas Tadijica se pritajio kao prehladjeni cuko. Ni glasa od njega.

Nadam se da se ono cime Poglavnik Mesic preti nikada nece ostvariti iako bi to bilo veoma lako. Republici Srpskoj je oduzeta vojska tako da bi je mogla osvojiti ceta domobrana na biciklima.

A sta bi nas Tadijica uradio u tom slucaju posto je Srbija garant dejtonskog sporazuma?
On bi verovatno prebacivao tenkove iz jedne u drugu kasarnu kao i Milosevic 95-te da zamaze narodu oci, a sa RTS-a bi trestao turbo folk.

bodin

pre 14 godina

Da je Tadic ovako reagovao, odnosno da ovako reaguje na svakodnevne pretnje Republici Srpskoj, cijeg je postojanja garant, Dodik ne bi ni imao razloga da prica o referendumu.
Zasto novinari nisu pitali Mesica da li je svestan da bi u takvoj situaciji morala da reaguje i Srbija, i sta bi onda moglo da se desi?

CRO do groba

pre 14 godina

e moj mesija..inace sam tvoj fan ali zveckanje oruzjem nije nista dobro doneslo ni nama ni srbima. ko hoce ratovat nek dodje na neko polje (bilo kosovko, bilo krbavsko ili neko trece) i neka ratuje sa nekim ko se vec nadje tamo. nek nas normalan svijet puste da zivimo u miru i da uzivamo jedni s drugima a ne da si podmecemo klipove. ja sigurno ne bi isao na nikakvu posavinu za nikoga.
zivi i pusti zivjeti...

Nebojša

pre 14 godina

Ono šta samo jedna budala zamisli, etško da može kompozicija sa 100 vagona da povuče. Sreća po Hrvatsku da broji zadnje dane i sreća da i tamo i ovamo ima još malo normalnih u politici koji daju nadu , , ,

adje

pre 14 godina

ja mogu samo da kazem,da me ne interesuje ni mesic,ni dodik,ni tadic ni niko,mene interesuje mir,moja porodica i prijatelji ,komsije ,u slucaju da dodje do nekakvih nemira i rata (nedaj boze)neka gospode politicari,ministri,predsednici,diplomate i patriote salju njihovu decu,zene,prijatelje,njihove najmilije da ratuju i da oni budu ratni zlocinci a ne mi obican narod.

BG999

pre 14 godina

Osuđujem izjavu predsednika Hrvatske gospodina Mesića,takođe mi se ne dopada prisustvo predsednika Tadića na proslavi dana Republike Srpske, jer kreiranjem Republike Srpske je zapravo kreiran plan dešavanja u Srebrenici i svim zločinima koji su činjeni na teritoriji Republike Srpske...Osuđujem bilo koji zločin a posebno genocid u Srebrenici...Da bi mogao da brani Kosovo, predsednik Tadić bi trebao da ne slavi dan Republike Srpske, koja je nastala čišćenjem pre svega Bošnjaka a i drugih ne Srba...

soda bikarbona

pre 14 godina

... Ni Srbiji ni Hrvatskoj nije stalo da medjusobno ratuju, niti da ratuju protiv BiH u bilo kojoj formi. A sta ce da bude u BiH, to ce oni sami medju sobom odluciti na demokratski i miran nacin. To je najnormalnije da se dogodi.

stefan

pre 14 godina

ljudi, ne dajte da vas zavaraju politichari. Hrvati nemaju nishta protiv Srba, imam bezbroj primera. poznajem dosta hrvata koji su ok likovi i koji ne mrze Srbe. Price o ratu su sulude jer pravi Srbin, kao i Hrvat, zna sta je rat i da u ratu nema pobednika. nije vreme da pricamo o ocepljenju nego o ujedinjenju!zar cemo umesto da se slazemo i saradjujemo m da obratimo paznju na coveka kao sto je mesic?! Mir braco!