Testovi

Ponedeljak, 07.03.2016.

17:05

Test: Dacia Sandero 1.2 16V Life

Izvor: B92

Test: Dacia Sandero 1.2 16V Life IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

jojo

pre 8 godina

@boban

Pošto sam bio na sajmu i razgovarao sa ljudima koji zastupaju Daciu saznao sam da ova akcija više ne važi. Ja sam te uslove dobio kada sam naručio Sandero u novembru mesecu. (Auto se inače čeka 2-3meseca, ako nećeš nešto sa lagera)
Na sajmu je bila umanjena cena Sandera u Life paketu opreme za 100eura i nudili su 5godina garancije i metalik (Braon) boju za 200eura umesto 400. Takođe bio je značajniji popust za Sandero Stepway (mislim oko 300 eura).
U suštini sve zavisi od tebe kako istrguješ u pregovorima kada odeš u salon. Ni ja nisam dosta toga znao, ali sam imao sreće da je čovek kojeg poznajem kupio Logana i preneo mi svoje iskustvo na šta sve dileri pristaju kada si ozbiljan kupac.

boban

pre 8 godina

@jojo

"7 godina garancije, 3 besplatna servisa, 7godina pomoći na putu u zemlji I inostranstvu."

Posto hocu da kupim ovaj automobil, zanima me ko nudi ovo.. Ono sto se nudi je 5 godina garancije i to je to..

Milan

pre 8 godina

Vidim da su se neki raspisali o prednostima Dacia-a isterujuci ekstravaganciju!
Kao neko ko je realno koristio auto mogu reci - sto dalje ako ga mislite koristiti u normalnom saobracaju sa ponekom duzom turom. Ovo je auto za , svima poznate starije komsije pred ili u penziji koji prelaze 4-5 k km do vikendice ili rodnog sela , a veci deo godine stoji na parkingu ispred zgrade ili garazi .Rec je o autu koje se retko kvari (a i sta bi), malo kosta i moze prevesti nekog od A do B . Koliko bezbedonosnih elemenata (strukturno) moze stati u 940 kg procenite sami .

Perica

pre 8 godina

@ hiavata
Oktavija je C segment, klasa golfa, pa ti meri sta hoces. Civic je za skodu avion i sto se izdrzljivosti tice i sto se kvaliteta same izrade tice. 1.8 atmo motor je poznati VTEC, koji oktaviju 2.0 tdi ostavlja u prasini.
Ljudi ovde porede babe i zabe, uzmi skodu fabiju i poredi sa sanderom, duplo veca cena, kvalitet i dizajn na strani dacije.

DC

pre 8 godina

@PredragB: Nisi razumeo.
Na odmor idem avionom a na aerodromu me ceka rent-a-car, kao i vecinu sveta koji zivi ovde u Svajcarskoj. Kako inace otici do Kanarskih ili Grckih ostrva, Majorke, Turske... Sluzbeno putujem 2-3 puta godisnje najcesce za Veliku Britaniju, Irsku ili sever Nemacke. U Srbiju sam dolazio takodje najcesce avionom, na Tesli ceka sta god Hertz nudi, sve do pre 2-3 godine kada mi je stavljen na raspolagenje Sandero kad god sam tamo.

Saab je sa tuningom. Izmedju ostalog trenutno ima H&R opruge i Bilstein B8 amortizere pa mi putevi po mnogim Evropskim zemljama (ne samo Srbiji) lome i kicmu i auto. Drugi problem je da koristi samo benzin od 98 oktana koji je ponekad problematican - cisto za primer, od Bregane pa do ulaska u Srbiju, u Hrvatskoj ga neces naci. U Srbiji je ovaj auto uzas voziti jer moras da skeniras put k'o soko da ne ostetis felne ili nesto vise pa bez obzira na performanse auta, vozim ga sporije nego vecina Golf 2 dizel. Ja svoj auto cuvam. Upravo zato sto znam iz iskustva i kazem da je Sandero super jer pliva preko rupa, penje se po trotoarima (i parkinzima na istim) samo tako, ide po Srpskim seoskim putevima kao neki ofroader gde Saab mogu samo da parkiram pa peske. Zato u Srbiji (i na Korzici, Sardiniji, po selima Toscane i Francuske), DA, vece je zadovljstvo voziti Sandero, na Nemackom autobahnu ne.
Ukoliko ti treba jos neka informacija, slobodno se javi. Na bolovanju sam pa imam gomilu slobodnog vremena.

Predrag B.

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 14:21
Ako razumem šta pišeš,imaš SAAB karavan sa 280 ks već 6 godina, a na odmor ideš iznajmljenim vozilom B segmenta i vaš četvoro u takvom vozilu uživate, posebno ako je Sandero?
Svaka čast, za sve komentare, za pohvale na račun Dačije ...

hiavata

pre 8 godina

Ako pogledas strane uporedne testove po netu, videces vise primera Octavia karavan protiv Golfa karavan dok npr Octavia protiv Mondea, Mazde6 - nema. To ti jasno stavlja do znanja gde je vide stranci, iako je realno gledano prostranija od BMW serije-3, stare C-klase. Najispravnije je reci da je negde na pola puta izmedju ta dva segmenta, nasta Skoda i cilja. 
(DC, 09. mart 2016 10:34)

Ima bas review octavia vs mondeo mislim da je carbuyer, mada ih nema smisla porediti jer prvi je jedva usao u D segment a drugi negde na vrhu D segmenta po velicini. Na zalost nisam uspeo da nadjem tacne parametre po kojima se vrsi klasifikacija ali koliko znam za EU, Evropska Komisija to radi. Na wikipedia stoji da je octavia od verzije 3 u D segmentu a i carbuyer je svrstava u D. I pre nego sto neko spomene da je to MQB platforma na kojoj je radjen i golf treba da zna da je i passat radjen na istoj platformi. Nova corolla se od zadnje verzije ne radi na istoj platformi kao i auris pa moguce da i ona sada ulazi u D segment.

DC

pre 8 godina

@Predrag B: Zivim u Svajcarskoj, zaljubljenik sam u aute. Jedinu vezu imam sa Renoom je da sam jednom dosta davno vozio njihov auto, koji me je dobro sluzio. Danas Reno ne pravi nista sto bi ispunilo moju kombinaciju potreba i zelja (na zalost) a za razliku od mnogih, nisam odusevljen ni Talismanom ni novim Meganom. Mozes videti da sam vece komentare ostavljao i na clanku o Ford Mondeo - zato sto trenutno imam vremena za gubljenje.
Kao sto vec rekoh ranije, imao sam prilike da vozim gomilu auta iz B segmenta pa zato dajem sebi za pravo da prokomentarisem u vezi Sandera. Iz svog iskustva, vozeci te aute po Spaniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji... ali i kod nas (jer je bitno u kojim ce uslovima auto da se vozi), moj lican utisak je da je Sandero najbolja kupovina u tom segmentu i kod mene u Svajcarskoj a pogotovo u Srbiji - to sigurno necu reci za Clio. Sto se standardne opreme tice, zar je to bitno - uzimas paket i opremu koju hoces pa onda vidis gde ce da izadje i uporedis sa konkurencijom. I u tom pogledu je Dacia pun pogodak jer omogucuje onima koji ne zele svakakve igracke da plate ono sto hoce i mogu, a ne da bacaju pare na ono sto vide kao nepotrebno. Meni npr smeta plastican volan, nekom mozda ne. Sandero ima 4 vazdusne kese standardno, mislim da i konkurencija nudi slicno (mozda gresim). Ako ces se za auto u ovoj cenovnoj klasi odluciti samo na osnovu toga da li ima podešavanje volana u dve ose ili ne onda tebi svaka cast.

DC

pre 8 godina

@Predrag B: Izvini ali tvoj komentar uopste nije realan i baziran je na necemu sto je odavno prevazidjeno. U zadnje vreme u Srbiji imam prilike da se sluzim sa Sandero Stepway Prestige 0.9Tce a kao sto navedoh u prethodnim komentarima, cesto uzimam rent-a-car pa sam vozio sve i svasta iz B segmenta. Sta to NE postoji na konkretno gore navedenoj verziji Sandera a imaju drugi auti B segmenta? Bas nasuprot, ovaj ima mnogo vise od konkurencije. Nadji drugi auto sa 90ks, tempomatom, klimom, maglenkama, koznim volanom, elektricnim prozorima napred i pozadi, elektricno podesivim i grejanim retrovizorima, bord-kompjuterom, bluetooth itd pa vidi koliko ce da kosta. Na to dodaj jedan od najmodernjih motora koji postoje, izuzetne performanse u klasi (konkurencija je oko 200kg teza), vise mesta i u putnickom prostoru i u prtljazniku, ogibljenje koje je stvoreno za nase uslove (i u obicnim verzijama kao da lebdi preko nasih rupa, nema ni govora o lomljenju kicme, bas nasuprot) za razliku od konkurencije pravljene za autoputeve glatke k'o staklo. Cak i detalji gde bi normalno bilo da je Dacia zakinula su za primer: haubu drzi amortizer kao na Passat-u, cak i Ford Focus ima stanglu. Jedino sto ti spominjes a sto stvarno vazi je manjak podešavanje volana u dve ose i nezgodno postavljeni prekidaci otvaranja prozora, od cega mene jedino iritiraju prekidaci za prednje prozore ali ako je to dobar razlog da se auto okarakterise kao katastrofalan pored svega gore navedenog, onda sta reci.

Predrag B.

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 12:05
Kada Vam dolazi u auto salon novi Megane u paketu Intense?
I da li ste već registrovali onaj plavi GT Line?
Hvala na odgovoru i pozdrav.

p.s. nisam znao da dačija sandero u STANDARDNOJ opremi (bar u najvišem paketu) nudi sve to što si napisao. A pošto su kažeš vazdušne zavese i podešavanje volana u dve ose?

DC

pre 8 godina

@ obicni gradjanin: Zivim na zapadu, kad idem na odmor uzimam rent-a-car (obicno B segmenta) tako da sam imao prilike da vozim skoro sve sto se nudi. Inace, vec sest godina vozim porodicni karavan od 280ks, znaci naviknut sam na mocan auto. Corsa D 1.2, nas cetvoro na lokaciji gde nema vecih uzbrdica - auto sigurno ne puca od snage ali nemam problema da se drzim toka saobracaja. U preticanje sigurno ne mogu kao sa mojim autom ali se prilagodis situaciji i nema problema. Posto sam isti (takodje od rent-a-car-a) vozio i kod nas, mogu reci, sa 4 osobe, Ibarska magistala - ne bih bas voleo. Na nedelju-dve, 'ajde moze, ali da zivim sa njim, pre bih uzeo Sandero 0.9Tce koji sam imao prilike da intenzivno vozim po Srbiji i koji ne pati od manjka snage. Cak sam jednom prilikom Sandero natovario mislim da je bilo i preko propisanog - ocekivao sam da se pomuci ali nije osetio, bas me je prijatno iznenadio. Clanak namenjen sirotinji? Nisam siguran. Da ne stajem ljudima na muku i pricam o ciframa ali sigurno ni po jednom kriterijumu ne pripadam toj katogiriji. Kao sto rekoh, imao sam prilike da vozim svasta iz tog segmenta, skoro uvek prakticno novo, i mogu ti reci, kad bih kupovao auto iz ove klase u Srbiji, bez razmisljanja bih uzeo Sandero (doduse Stepway 0.9Tce).

DC

pre 8 godina

@ NikolaBGD: Ako pogledas strane uporedne testove po netu, videces vise primera Octavia karavan protiv Golfa karavan dok npr Octavia protiv Mondea, Mazde6 - nema. To ti jasno stavlja do znanja gde je vide stranci, iako je realno gledano prostranija od BMW serije-3, stare C-klase. Najispravnije je reci da je negde na pola puta izmedju ta dva segmenta, nasta Skoda i cilja.
@ hiavata: Slazem sa tobom (polovan 2-3 godine star, ispod 60.000km, sa urednom servisnom). To sve vazi na zapadu gde i zivim. U Srbiji polovan: samo ako je od rodjaka, prijatelja, komsije pa znas kad je auto kupljen, kako je vozen, odrzavan itd. Sve ostalo je macka u dzaku! Naravno, dosta ljudi ne mogu da priuste nov auto pa nemaju izbor, ili ako je Sandero nedovoljno veliki. No, on je prakticno kao Golf 3, tako da je prosecnoj cetvoroclanoj Srpskoj porodici koja ode jednom godisnje do Grcke i recimo jednom mesecno 100-200km kod rodbine - Sandero je puna kapa.
@Miki: 120 konja takodje moze da bude nedovoljno ako je auto 1800kg. Medjutim, jos bitniji je obrtni momenat tako da auto koji na prvi pogled i nije mnogo jak, ako ima dobar obrtni momenat moze lepo i tecno da se vozi. C4 1.6 sa 120 konja ima 160NM i 1200kg mase, Sandero 0.9Tce ima 140NM (ali lepse rasporedjenih) i samo 1000kg, tako da su mu performanse jos bolje. Inace 0.9Tce je ubedljivo i najbolji izbor za Sandero, pa ko razmislja o ovom autu sigurno vredi stisnuti se jos tih 800evra koliko je razlika izmedju 1.2 i 0.9Tce.

Savatije

pre 8 godina

NikolaBGD,
Pošto sa punim pravom pominješ medjusovinsko rastojanje kao osovnu meru svakog vozila, šta onda Toyotu Avensis karavan, sa 270 cm tog rastojanja, svrstava u D segment, kada 308 karavan, stari i novi, imaju veće to rastojanje (271 i 273 cm)? A i stari 307 karavan je imao veće to rastojanje od avensisa.
Pa nije ni čudo da u avensisu manje mesta ima. A ni gepek mu nije veći.
Zašto je onda avensis D segment, a ovi su C?

putnik

pre 8 godina

@nikolaBGD

ja imam novu Korolu. Pitas sta je radi D klasom ? Pored osovne 2.7 m koja ima i Avensis D klasa, rekao bi pogotovo sedenje nazad. Tamo ima vise mesta nego C5 ili Pasat. To je bitno. Inace je C klasa koliko znam.

NikolaBGD

pre 8 godina

Octavia ima manje međ. osovinsko rastojanje nego npr. Toyota Corolla koja je po svim parametrima C segment pa bih zamolio strucnjake da mi objasne sta je drugo svrstava u D posto taj argument medj. os. r. pada u vodu.

hiavata

pre 8 godina

(mr.real, 08. mart 2016 19:47)

Dacija izgleda stvarno dere sa servisom. Prosle nedelje sam bio na redovnom servisu u grand motorsu za ford mondeo 2.0 tdci i kostao je 18.000 dinara. U servis je ukljucena zamena svih filtera pa i za gorivo, i ulja, 5w30 sintetika. Posle komentara ljudi ovde sam ocekivao 25.000.

mr.real

pre 8 godina

Pošto vidim da ovde ima gomila "zalutalih" komentara - evo jednog iz prve ruke namenjenog pre svega ljudima koji su zainteresovani da kupe ovakav automobil a ne onima koji bi prosipali mudrosti:
Zadovoljan sam vlasnik već 10 meseci Sandero II 1.2 sa fabričkim TNG uređajem (72 KS), jutros bio na 1.redovnom servisu na 15.000km.
Auto je sasvim OK za onoga kome treba auto, dobro se drži na našim "putevima", ne troši previše (8-8,5/100 TNG), u kabini ima dovoljno mesta a u gepeku takođe (više nego u Fabiji - provereno). Od mana ima sve što je i u textu rečeno, veliki plus je jeftina nabavna cena, prilično mala potrošnja i registracija. Još jedan minus koji nema veze sa automobilom je (meni) malo skuplji redovan servis, rade se oba zajedno naravno....cena danas bila 18.700.
Išao sam sa njim dva puta na duža putovanja od preko 600km i preživeo sam iako sam visok 190cm, uz pauze i redovno protezanje nije tako naporno bilo bar meni....terao sam ga do 155 i nisam više, mislim da i ne može :)
Svako dobro svima!

raja

pre 8 godina

ne moze oktavija biti d segment nikako, kao sto ni sandero ne moze u istu klasu sa golfom, iako je tu po velicini, ne gleda se samo medjuosovinsko rastojanje, nije auto samo jedna dimenzija...

hiavata

pre 8 godina

(Адам Ковачевић, 08. mart 2016 14:50)

Octavia spada u D segment od verzije 3 i to se gleda medjuosovinisko rastojanje. Pogledajte na netu.

Predrag B.

pre 8 godina

Chu_Chu-man, 8. mart 2016 10:36)
"pitanje za "predraga" , a sta je to sve skinuto sa vozila ?"
Ne znam da li si bio vlasnik dačije. Ja sam,bar u startu, bio ponosan vlasnik prvog logana,laureata,debelo plaćenog.Ako i zanemarim hrdju koja mi je izjela kola,motor 1,6 koji je nekada gutao gorivo kao da je lada niva (imao sam),nemogu da zanemarim totalno odsustvo ergonomije.To je za plakanje.Koliko bi daciju koštalo podešavanje volana u dve ose,bar kao opcija? Da ne pominjem da pola instrument table zato nisam video od prvog do zadnjeg dana.Ili koliko je normalan mehanizam podešavanja visine sedišta (ono je za smeh što je bilo)? Bezbroj je ergonomskih mana, to samo slep ili budala ne vidi.Koliko bi koštalo da danas bar dozvole kao opciju 6 vazd.jastuka? Normalne ručice na volanu? Brisače da nisu kao od pre 20-30 godina?
Jesam pukao ko zvečka pri preuranjenoj prodaji (izdržao sam jedva 40kkm,kičmu mi polomila i porodici),ali Bogu hvala da sam prodao. Još hvalim taj dan. Hteo sam jeftino,ispalo me najskuplje,ali sam bar naučio životnu školu.Dačija više nikada,pa ni pola da košta (toliko bi i vredela).Posle sam kupio normalna(isto nova )kola i iz FR,a i posle preko 200 kkm sam veoma srećan.Nije uradjeno kao jeftilen,kičma mi je na mestu,niti se osećam da imam magareće uši kao sa loganom.Kada bi na ovaj sandero stavio svu opremu koju ja imam na tim drugim kolima,više bi sandero koštao.

Адам Ковачевић

pre 8 godina

Знам да се не тиче Сандера, али сматрам да је битно исправити неке тврдње. Октавија је направљена на платформи Голфа (MQB платформа на којој лежи већина нових возила VW групације) тако да свакако спада у Ц сегмент и то продужени. Већина возила Ц сегмента (Фокус, Голф, Астра, 308, Меган, Мазда 3) су дужине 4,2-4,4m. Октавија је дугачка преко 4,6m, самим тим се по простору у кабини и гепеку налази између Ц и Д сегмента. За разлику од других возила Ц сегмента Октавија хечбек и караван су такорећи исте дуже. У преводу са Октавијом добијате препаковани Голф караван са нешто јефтинијом пластиком и мало лошијом звучном изолацијом уз мало више простора и нижу цену. Рапид је постављен на исту платформу као Поло и Фабија, ерго представља продужени Б сегмент.

alo

pre 8 godina

@miki, neko ko zna
Izinjavam se, moja greska. Mislio sam na mazdin1,5 a u tekstu su debelo pogresili za NM, proverite:http://www.vrelegume.rs/test/mazda-2/
Za ovo drugo ostajem pri svome. Punto je gradski auto koji nije namenjen za duza putovanja. Bar sto se mene tice. Nema potrebe za vredjanjem. Evo ja sam vam(ti, posto se vidi da je ista osoba) dao po plus. I na kraju si opet u pravu ali delimicno, evo npr. ja odem nekada na duzi put sa manjim automobilom ali samo sam ili sa gospodjom. Kada putujemo sa decom koristim veci automobil koji je i predvidjen za takva putovanja. Meni licno ne prija osecaj u malom automobilu pri brzinama preko 100kmh.

NikolaBGD

pre 8 godina

@hiavata
Octavia nije D segment oktavia je C segment. To sto je u Srbiji statusni simbol jer smo beda to je drugo ali staviti je u D segment je smešno :-)

Dikh tu kava

pre 8 godina

Ko je našao svoju računicu u Dačiji, našao je. Ko je našao u adekvatno koštajućem polovnjaku, takođe je našao. Ljudsko prokletstvo je u tome da uvek mora da se soli pamet onom što je neko uradio, a što se kosi sa onim što bismo eventualno mi uradilii. Pustite ljude da žive.. Kada bih ja bio u dilemi ova Dacia ili polovnjak iste cene, odluka bi zavisila od mnogo faktora: da li imam porodicu, kolika mi je porodica, da li često putujem kolima, šta dobijam od opreme i performansi u jednoj i drugoj varijanti, da li mi mnogo znači garancija, ili želim kola da održavam "iza ćoška" kod ortaka.. Kad se sve sabere, onda ima elemenata za odluku. Ovo sve pod pretpostavkom da su ljudi racionalni. Ja, nažalost ili na sreću, uglavnom nisam, što je takođe moje legitimno pravo, možda i zla sudbina. U tom smislu, nikad ne bih kupio Dačiju, polovnu ili novu, ne iz snobovskih razloga (dobro, uglavnom ne), već iz razloga što je meni automobil decenijama mnogo više od prevoznog sredstva (jeste, i to je neko prokletstvo, automobil je u suštini ništa drugo do skup metala, gume i plastike, znam..), pa jednostavno nikad ne bih bio srećan da vozim ono što ne volim. Sve i da košta duplo manje nego što košta. U svakom slučaju, oni koji kupe novu Dacčiju, nek im je sa srećom. Novo je novo, objektivno..

Ivan Grozni mlađi

pre 8 godina

Ovaj Sandero je vrlo dobar auto za tu cijenu. Ima provjeren četverocilindarski motor koji ima kraće brzine kako bi nadoknadio manjak konja. Samim time se u gradu ni ne osjeti manjak konja. Ovjes je kao stvaren za današnje ceste Srbije. Neobično udoban za tu cijenu, a opet gotovo neuništiv. Tajna se krije u malo dužem hodu opruga koje onda uspiju upiti udarce sa ceste. Auto je puno prostraniji od recimo Ford Fieste i za obitelj dovoljan. Do 100.000km će se kvariti vrlo malo, a to je prosjećnoj obitelji 6-7 godina vožnje bez dodatnih izdataka.
Na otvorenoj cesti ide sasvim dobro ako nije ogromna uzbrdica ili ne treba pretjecati. Ako kamion ide 80km/h bez problema ćete ga preteći, ako ide 100 nema ni potrebe za preticanjem. Kaže jedan čovjek da je vozio do Grčke i izašao sav izlomljen. Zato postoji klasa poslovnih limuzina (Mondeo, Passat, C5 i sl.), ali oni koštaju ravno 3 puta više i ne isplati se zbog 2-3 duža puta godišnje kupiti 3x skuplji auto. Strpljen - spašen. Ovaj auto nije za one koji jako često voze po autocesti jer pri većim brzinama od 100-110 postaje bučan.
Ja bi jedino kupio verziju sa tvornički ugrađenim LPG tj. TNG uređajem zbog jeftinije vožnje.
To što je auto jednostavniji znači da ima manje djelova koji vam se mogu pokvariti što upće nije loše. Jedan od bezveznijih stvari mi je npr. grijani i električno pomični retrovizori. Ja sam svoje namjestio prije 5 godina i nisam ništa mjenjao. To ima smisla za službena vozila koja vozi 10 vozača.

Predrag B.

pre 8 godina

Kada analizirate šta sve NE postoji na bilo kojoj dačiji (šta je sa nje "skinuto") i to dovedete u vezu sa cenom bilo kog vozila drugog brenda iste klase, nameće se logici saglasan zaključak da je dacija NAJSKUPLJI brend današnjice.

hiavata

pre 8 godina

(Kol, 07. mart 2016 21:37)

znam ja na sta ste vi mislili, ali nije poenta u znacki vec i u gomili drugih stvari. Ja bih se u 90% slucajeva pre odlucio za veci polovan automobil nego za nov, prosta matematika. I kad kazem polovan mislim na 2-3 godine star, ispod 60.000km, sa urednom servisnom.

hiavata

pre 8 godina

Ti sad poredis Octaviu koja kosta i do 2.5 puta vise od Sandera. Naravno da se ne razlikuju samo u znacki al ajd da poredimo Hondu Civic i Octaviu koje kostaju isto pa da vidimo gde je Skoda (hint: ni blizu Hondi).
(Chiki, 07. mart 2016 17:59)

Covek je komentarisao aludirajuci na ove sto kupuju polovna vozila kako to rade samo zbog znacke sto je apsolutna glupost. Imas 10.000eur za kupovinu auta i mozes da biras izmedju ove dacije ili recimo polovnog ford fokusa sa poznatim poreklom, star par godina malo presao. Stvar je izbora, dobijes mnogo bolji auto za te pare, ili kupis nov mnogo losiji, ali je nov. Nazivati one sto bi pre kupili polovan snobovima je evidentno odraz unutrasnjeg problema.

Octavia: D segment, bolje drzanje na putu, prtljaznik jedno 200l veci, mnogo bolji izbor motora, odlicni dizeli. Civic: diskutabilan enterijer a i eksterijer, zastareli i za danasnje standarde kilavi atmo benzinci, 1.6 dizel preskup. Nije neko poredjenje.

Zuba

pre 8 godina

(Baxuz, 7. mart 2016 16:39)


Ja sam bas u komentaru za Fiatova vozila pominjao Pandu. Prvo jer mi se dopada, drugo jer je ok za grad a trece ja nisam neko ko koristi kola van grada(mozda bih koristio jednom godisnje) a i nemam porodicu. Pa prema tome Sandero je za mene velik. Ne prelazim puno km godisnje. I na kraju vozim prastarog Yuga gde se plasim sta ce sledece da se pokvari. I zao mi je sto nisam isao onomad na varijantu staro za novo kad je Punto clasik bio u pitanju. Mozda cu da probam putem Car Sharing-a Pandu cisto da malo osetim kola. S'obzirom da nisam vozio nista osim Yuga meni bi Panda bila dobra.
Sad bas razmisljam o ovome ali kao sto onda napisa i ona beskamatna akcija kod Toyte nije losa. Tu je problem sto najniza cena obuhvata trocilindrase.

Neko ko zna

pre 8 godina

@alo
Vidi se da nisi upucen u automobilsku industriju, a hteo si se tako predstaviti. Ti koji su ti lajkali, to su oni koji nemaju za bolje, pa im je ovaj auto sa takvim motorom za njih BMW.
Ne budi smesan, koji to 1.6 atmo motor na svetu ima , kako ti kazes oko 200Nm? Mazda u najnovijoj generaciji je u raznim varijantama snage ponudila novi 2.0 skayactiv sa 120, 145 i 165 konja, a SVIMA im je isti obrtni moment od 210Nm. Koliko nisi upucen pokazuje cinjenica da se u poslednju generaciju Mazdinih motora ugradjuje benzinac 1.5, a taj o kojem ti pricas 1.6 je u kanti za odpad.

obični građanin

pre 8 godina

110 nm i 75ks ima corsa c 1.2 i uz brdo maksimalno isforsirana izvlaci stotku, tako da te price slabo i tako dalje su za nalozene klince koji jelte voze jamahe od 900 cc, drzi se toga i ne likuj nad sirotinjom. Ovo je clanak sirotinji kao sto sam ja namenjen a za te pare bih ga kupio pre nego audi a4 2006 sa predjenih 500000 km.

Bre

pre 8 godina

@mr.Montenegro
Cemu te izmisljene price, nekome se zurilo pa je tebi prodao skoro nov audi za 10000...koga briga?
Ovde se raspravlja o novom autu, ne znam zasto svako mora da podeli svoju ljubav prema polovnim autima na ovakvim temama.

Kol

pre 8 godina

@(hiavata, 07. mart 2016 15:50)

Promasio si poentu mog komentara, kad vec moram da objasnjavam odnosi se na kupovinu ovog auta u poredjenju sa polovnim automobilima te cene i cinjenice da bi nasi ljudi, ne svi naravno ali ogromna vecina, radije uzela neki nemacki dizel star 8 do 10 godina sa 200 ili 300 hiljada kilometara nego novu Daciju eto na to sam mislio, a ne na poredjenje sa novim kolima, kada su nova kola u pitanju zna se gde Dacija pripada!

Pavke

pre 8 godina

Odlican izbor za te pare ako ne patite od sindroma znacke na proizvodima!
(Kol, 07. mart 2016 12:40)

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun?
(hiavata, 7. mart 2016 15:50)

Nije limun ni kiseo ni sladak. Porediti Octaviu i Sandera je besmisleno. Pogledajte kojim cenovnim rangovima pripadaju ti automobili. Ni približni sa cenama... Inače, Sandero je sasvim ok auto, za te pare. Octavia je sigurno bolja od njega, Mercedes je bolji od Octavie i tako redom. Razumemo se, nadam se?

Miki

pre 8 godina

Alo@Kritikujes mali gradski automobil kako se ponasa na duzem putovanju uz to jos I pretovaren. Ti prijatelju mesas babe I zabe. I taj benzinac 1,6 atmo nije neki snagas za danasnje uslove. Jedino mazdin 1,6 atmo danas odskace ali to je ipak motor skorijeg datuma sa 200nm. Pozz

Ti brkas babe i zabe. Jeste gradski, ali to sto je gradski ne znaci da mora imati tako slab motor. Nemoj mi reci da svako ko ima gradski auto ne ode jednom godisnje na letovanje na planinu, u Banju, na selo..itd.
Ko kaze da je 1.6 snagator sa 120 konja, pa ja sam rekao da je to minimum za komfornu voznju. Daj majke ti, reci nam svima, koji to 1.6 atmo benzinac najnovije generacije ima oko 200Nm obrtnog momenta, ne kod Mazde, kod bilo koga? Najveci 1.6 obrtni moment od 165NM ima Hyundai sa GDI motorom. Mazdin 2.0 Skayactiv u novoj 6-ici ima 210Nm, a ti pricas o nekom 1.6 sa 200 Nm. OK, ne znas, ako ti treba jos neka informacija, ti pisi. Pozz

Alan Ford

pre 8 godina

Mislim da je cena za kvalitet koji dacia nudu sasvim realna. Polovan automobil sa poznatom istorijom od poznatog prodavca ne mora da bude loša kupovina. U svim ostalim slučajevima novo vozilo je bolja opcija.

Chiki

pre 8 godina

@hiavata

Ti sad poredis Octaviu koja kosta i do 2.5 puta vise od Sandera. Naravno da se ne razlikuju samo u znacki al ajd da poredimo Hondu Civic i Octaviu koje kostaju isto pa da vidimo gde je Skoda (hint: ni blizu Hondi).

hue hue hue

pre 8 godina

prema trenutnom odnosu pluseva i minuseva, shvatio sam da čitaoci samo na osnovu prve rečenice daju ocenu, a da je sarkazam stran.
Lepi pozdravi.

Baxuz

pre 8 godina

Solidan auto, mislim da je cak i malo vise muzike nego para, drug je uzeo prosle godine osnovni benzinac za manje od 8000. Sasvim pristojan motor 1.2 75ks. Za kes se isplati, ako bih uzimao auto na kredit isprsio bih se jos hiljadu-dve za nesto kao Fiesta, Fabia, Corsa... To je i najveci problem Dacije na nasem trzistu sto zapadni b segment cesto ume da joj na nekoj akciji pridje sa cenom. Skoro je ovaj sajt pisao o reciklazi u Fiatu pri kojoj dobijes nov Punto za 9000 a Pandu za 8000. Ko vozi juga evo zicer, mada bih ja pre daciju nego pandu. O poredjenjima nov auto VS polovnjak iz uvoza sa nepoznatom kilometrazom ne bih, ovom prilikom.

Ozbiljni proizvodjaci

pre 8 godina

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun? (hiavata, 07. mart 2016 15:50)

Skoda prodaje godisnje vise od milion vozila, Dacia vise od pola miliona. Skoda Octavia se odlicno prodaje u Zapadnoj Evropi.

Sale

pre 8 godina

Lično mislim da je kupovina novog automobila ako se ne prelazi barem 30.000 km godišnje, potpuno sumanuta. Znači treba dati 8000 EUR za neki najosnovniji automobil, plaćati kasko i redovne servise kod ovlašćenih servisera, a taj isti auto će posle 4-5 godina vredeti pola cene, a vi sa njim prešli npr. tek 50-60000 km. Za taku malu kilometražu sasvim dobro može poslužiti neki polovni automobil cene do 4-5000 evra npr. upravo takav kakav ćete vi prodavati posle par godina ako ste kupili nov. Od kupovine novog jedino je gore kupiti polovan, a luksuzan automobil. Ja ovde govorim o racionalnoj kupovini koja podrazumeva polovan automobil star 4-5 godina i što jeftiniji za eksploataciju i održavanje. To bi upravo mogla biti polovna Dacia Sandero.

hiavata

pre 8 godina

Odlican izbor za te pare ako ne patite od sindroma znacke na proizvodima!
(Kol, 07. mart 2016 12:40)

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun?

Miro_t

pre 8 godina

Ovde nije jedini problem 75 ks već i obrtni momenat. 107NM! Pa moj motor yamaha ima 900 kubika, dva klipa i 88 NM, ali zato je samo 210kg težak. Kako će 107NM uzbrdo?

Za grad i za max sve osobe OK. Za ostalo bolje ne.

Mr. Montenegro

pre 8 godina

Mr. Montenegro, 7. mart 2016 12:19) 

Tesko da 3 godine star A3 dizelas koji pominjes, sa tako malom kilometrazom moze da kosta tako malo, a da mu nesto ne fali ili je mozda kraden. A koliko kilometara supruga prelazi, nije joj ni potreban auto, bolje da ide taksijem svuda, jeftinije izadje.
(Hehe, 07. mart 2016 13:31)

Audi je kupljen u salonu i bio je u vlasnistvu prijatelja pomorca koji se spremao na vijadj. Nije htio da isti ostane kod supruge i tek punoljetnog suraka...
cijenio ga je 11.000 ja bi ga dobio za 10.000. toliko. sto se tice moje supruge za sve duze relacije pozajmljivala je moj passat, sandero se vozio po gradu, jednom do tivta i dubrovnika. sandero nije bas za duga puta.

alo

pre 8 godina

@Miki
Kritikujes mali gradski automobil kako se ponasa na duzem putovanju uz to jos I pretovaren. Ti prijatelju mesas babe I zabe. I taj benzinac 1,6 atmo nije neki snagas za danasnje uslove. Jedino mazdin 1,6 atmo danas odskace ali to je ipak motor skorijeg datuma sa 200nm. Pozz

hiavata

pre 8 godina

4 putnika,prtljag,klima,auto je mrtav,da ne kazem opsan.
(Iskusan Covek, 07. mart 2016 12:21)

Sa korolom od 90ks (doduse dizel) koja je veca i teza smo prosli pola evrope i isla je sasvim ok. Jeste da preticanje mora da se planira ali je dovoljno za porodicu i normalnu voznju. Problem je sto bi svi da mogu da jasu levu traku i preticu gde stignu.

Hehe

pre 8 godina

@(Mr. Montenegro, 7. mart 2016 12:19)

Tesko da 3 godine star A3 dizelas koji pominjes, sa tako malom kilometrazom moze da kosta tako malo, a da mu nesto ne fali ili je mozda kraden. A koliko kilometara supruga prelazi, nije joj ni potreban auto, bolje da ide taksijem svuda, jeftinije izadje.

Sale

pre 8 godina

Problem je sto kad neko da za nov auto do 10.000€, ocekuje da bude uradjen kao bmw ili golf. E pa kupite onda auto od preko 16.000€. Ne kosta on za dzabe 8.000€. Ali u svakom slucaju bolji nego neki polovnjak koji ne znas ni ko ga vozio, ni koliko je presao( na svakom pise do 200.000, a stranac do posla ima dnevno preko 25km u oba smera, pa vi izracunajte koliko je presao samo do posla za 10-15 godina.)

Miloš

pre 8 godina

Moji su kupili Dacia Sandero 1.4 ambiance 2010 godine. Do sada smo prešli 49.000 kilometra , nismo imali nikakve kvarove , zamenili smo gume , i brisače i naravno redovni servis . Jeste da je malo tvrđi u vožnji , sedišta nisu baš udobna. I iskreno nismo se prevarili. Mnogi su nam pričali da nismo trebali da kupimo nov auto bolje je polovno. Ali kao što rekoše jel znate koji je najbolji auto? Nov auto. Svima koji se dvoume da li da kupe ovaj auto neće da pogreše.

jojo

pre 8 godina

Od pre desetak dana vlasnik sam Sandera 0.9tce+TNG.
Ovo je malo skuplja varijanta pri nabavci ali jeftinija za eksploataciju - cena ovog Sandera je 8900eura. Uz povoljno finansiranje, koje daje Reno Srbija, mislim da je odlično uloženo/dobijeno.
Prvo sam mislio da kupim polovan auto do 6000eura, ali posle odlaska u salon Dacia automobila odustao sam od polovnjaka I definitivno se odlučio za nov automobil.
Utisci nakon pređenih 900km:
1. Lako se vozi I izuzetno pregledan automobil, dovoljno startan zbog turbine, neprimetno da li vozite na benzin ili TNG.
2. Za taj novac zaista dosta opreme (Start&Stop sistem, ABS, ESP, ASR, 4AirBag, Bluetooth hands free, prednje maglenke, CD mp3 USB, gume Goodyear, praćenje pritiska u pneumaticima, motor euro6, ...)
3. 7 godina garancije, 3 besplatna servisa, 7godina pomoći na putu u zemlji I inostranstvu.
4 Potrošnja za sada 6,8-7l plina na 100km + benzin za start (~450-500din/100km za gorivo)
5. Šum vetra I točkova izražen na brzinama preko 110km/h, kraći sedalni delovi sedišta nego što bih ja želeo (visok sam 185cm), zbog mekanog ogibljenja izraženije naginjanje u krivinama, zbog visine auta izraženi udari bočnog vetra I pri mimoilaženju sa kamionima.
6. Doplatio sam za krovne nosače (zbog odlaska na odmor mislim da je gepek za tako nešto nedovoljan), I za zaštitne lajsne na vratima.

Miki

pre 8 godina

Nisam pristalica, brze i rizične vožnje, ali za današnje pojmove sve ispod 120 konja je slabo, a ispod 80 konja preslabo. Molim vas ko i na koji način da sa ovim krene na iole duži put? Zamislite 4 putnika, pun gepek i odlazak npr do Zlatibora, pa to bi bila katastrofa, smetali bi na putu kao kamioni na uzbrdicama. Moj kum sa Puntom 1.2 slične snage je prošlo leto išao sa ženom i decom u Grčku, rekao sad i nikad više, ne zna se ko je bio umorniji, mi ili auto? Danas vozi C4 1.6 atmo sa 120 konja, jedva čeka letovanje.

Mr. Montenegro

pre 8 godina

kupili smo sandera laureat opreme 2008.
1.4 mpi, supruga je presla 16.000 i 2013. smo ga prodali za 5.000 eura, kupljen 9.650. najvise me je nerviralo to kada zatvorite vrata cujete metalni bong. sirotinjski materijali, tvrda plastika iako je tzv. laureat nivo opreme, mada se nije uopste kvario. poznajem sadasnjeg vlasnika i autu nije bilo "sudjeno" da vrti velike kilometre sada je na 28.000 i dalje bez kvarova. 2008. kada smo ga kupili imao sam opciju da suprugi kupim za isti novac, polovan A3 1.9 tdi 2005. bordo koza, 83.000 km ali ona je htjela nov auto, kasnije priznala da se zeznula.

Pera

pre 8 godina

Posle jugica koji vozim i u kome se potpuno ok osecam ovo bi bilo otkrovenje! Sto rece neko, zesca greska je sto u Kragujevcu ne proizvodimo ovakav auto ovakvog cenovnog ranga. Ja sam posle jugica normalno bio za Punto klasika.. Odem u salon, zena me gleda i kaze da se taj auto uveliko ne prodaje. Pa reko sta nudite, kaze Grande punto, cena prava sitnica. Dakle, mi nemamo auto za prosecnog stanovnika ove zemlje. Tacka.

Branko

pre 8 godina

Ako vec imamo fabriku, sramota je da nemamo domaci auto barem slicne cene. Steta sto ne proizvodimo npr. Fiat Pandu ili Grande Punto, koji bi mogli da pariraju cenom. 500L je uz sve popuste min. 10.000 evra. Zastava je uvek imala bar 1 pristupacan model - fića, jugo, Punto II.

hue hue hue

pre 8 godina

a bre bato, ja za 8000 evra mogu kupim golfa 5 i to dizel! zaa te pare može Mercedes baaato bre! Moj drugaar uvozi automobile iz Njemačke, ne trebaa ti onaj paapir što svi traže, to ti on sredi sve, kupovina proverena. Prepravi motor da ne pregori, manje troši ugradi kompjuter tamo u motor, sve, ful oprema, samo sipaš gorivo brate, znaci nema greske, voziš Mercedes.

Mi smo uzeli novi auto, 12ooo, više nam se svideo nego polovan Merc,BMW, znamo šta smo kupili, a savetujem i druge da se ne obaziru na komentare ovog tipa.

Branko

pre 8 godina

Ako vec imamo fabriku, sramota je da nemamo domaci auto barem slicne cene. Steta sto ne proizvodimo npr. Fiat Pandu ili Grande Punto, koji bi mogli da pariraju cenom. 500L je uz sve popuste min. 10.000 evra. Zastava je uvek imala bar 1 pristupacan model - fića, jugo, Punto II.

hue hue hue

pre 8 godina

a bre bato, ja za 8000 evra mogu kupim golfa 5 i to dizel! zaa te pare može Mercedes baaato bre! Moj drugaar uvozi automobile iz Njemačke, ne trebaa ti onaj paapir što svi traže, to ti on sredi sve, kupovina proverena. Prepravi motor da ne pregori, manje troši ugradi kompjuter tamo u motor, sve, ful oprema, samo sipaš gorivo brate, znaci nema greske, voziš Mercedes.

Mi smo uzeli novi auto, 12ooo, više nam se svideo nego polovan Merc,BMW, znamo šta smo kupili, a savetujem i druge da se ne obaziru na komentare ovog tipa.

Pera

pre 8 godina

Posle jugica koji vozim i u kome se potpuno ok osecam ovo bi bilo otkrovenje! Sto rece neko, zesca greska je sto u Kragujevcu ne proizvodimo ovakav auto ovakvog cenovnog ranga. Ja sam posle jugica normalno bio za Punto klasika.. Odem u salon, zena me gleda i kaze da se taj auto uveliko ne prodaje. Pa reko sta nudite, kaze Grande punto, cena prava sitnica. Dakle, mi nemamo auto za prosecnog stanovnika ove zemlje. Tacka.

jojo

pre 8 godina

Od pre desetak dana vlasnik sam Sandera 0.9tce+TNG.
Ovo je malo skuplja varijanta pri nabavci ali jeftinija za eksploataciju - cena ovog Sandera je 8900eura. Uz povoljno finansiranje, koje daje Reno Srbija, mislim da je odlično uloženo/dobijeno.
Prvo sam mislio da kupim polovan auto do 6000eura, ali posle odlaska u salon Dacia automobila odustao sam od polovnjaka I definitivno se odlučio za nov automobil.
Utisci nakon pređenih 900km:
1. Lako se vozi I izuzetno pregledan automobil, dovoljno startan zbog turbine, neprimetno da li vozite na benzin ili TNG.
2. Za taj novac zaista dosta opreme (Start&Stop sistem, ABS, ESP, ASR, 4AirBag, Bluetooth hands free, prednje maglenke, CD mp3 USB, gume Goodyear, praćenje pritiska u pneumaticima, motor euro6, ...)
3. 7 godina garancije, 3 besplatna servisa, 7godina pomoći na putu u zemlji I inostranstvu.
4 Potrošnja za sada 6,8-7l plina na 100km + benzin za start (~450-500din/100km za gorivo)
5. Šum vetra I točkova izražen na brzinama preko 110km/h, kraći sedalni delovi sedišta nego što bih ja želeo (visok sam 185cm), zbog mekanog ogibljenja izraženije naginjanje u krivinama, zbog visine auta izraženi udari bočnog vetra I pri mimoilaženju sa kamionima.
6. Doplatio sam za krovne nosače (zbog odlaska na odmor mislim da je gepek za tako nešto nedovoljan), I za zaštitne lajsne na vratima.

Miloš

pre 8 godina

Moji su kupili Dacia Sandero 1.4 ambiance 2010 godine. Do sada smo prešli 49.000 kilometra , nismo imali nikakve kvarove , zamenili smo gume , i brisače i naravno redovni servis . Jeste da je malo tvrđi u vožnji , sedišta nisu baš udobna. I iskreno nismo se prevarili. Mnogi su nam pričali da nismo trebali da kupimo nov auto bolje je polovno. Ali kao što rekoše jel znate koji je najbolji auto? Nov auto. Svima koji se dvoume da li da kupe ovaj auto neće da pogreše.

hiavata

pre 8 godina

4 putnika,prtljag,klima,auto je mrtav,da ne kazem opsan.
(Iskusan Covek, 07. mart 2016 12:21)

Sa korolom od 90ks (doduse dizel) koja je veca i teza smo prosli pola evrope i isla je sasvim ok. Jeste da preticanje mora da se planira ali je dovoljno za porodicu i normalnu voznju. Problem je sto bi svi da mogu da jasu levu traku i preticu gde stignu.

Sale

pre 8 godina

Problem je sto kad neko da za nov auto do 10.000€, ocekuje da bude uradjen kao bmw ili golf. E pa kupite onda auto od preko 16.000€. Ne kosta on za dzabe 8.000€. Ali u svakom slucaju bolji nego neki polovnjak koji ne znas ni ko ga vozio, ni koliko je presao( na svakom pise do 200.000, a stranac do posla ima dnevno preko 25km u oba smera, pa vi izracunajte koliko je presao samo do posla za 10-15 godina.)

Hehe

pre 8 godina

@(Mr. Montenegro, 7. mart 2016 12:19)

Tesko da 3 godine star A3 dizelas koji pominjes, sa tako malom kilometrazom moze da kosta tako malo, a da mu nesto ne fali ili je mozda kraden. A koliko kilometara supruga prelazi, nije joj ni potreban auto, bolje da ide taksijem svuda, jeftinije izadje.

Sale

pre 8 godina

Lično mislim da je kupovina novog automobila ako se ne prelazi barem 30.000 km godišnje, potpuno sumanuta. Znači treba dati 8000 EUR za neki najosnovniji automobil, plaćati kasko i redovne servise kod ovlašćenih servisera, a taj isti auto će posle 4-5 godina vredeti pola cene, a vi sa njim prešli npr. tek 50-60000 km. Za taku malu kilometražu sasvim dobro može poslužiti neki polovni automobil cene do 4-5000 evra npr. upravo takav kakav ćete vi prodavati posle par godina ako ste kupili nov. Od kupovine novog jedino je gore kupiti polovan, a luksuzan automobil. Ja ovde govorim o racionalnoj kupovini koja podrazumeva polovan automobil star 4-5 godina i što jeftiniji za eksploataciju i održavanje. To bi upravo mogla biti polovna Dacia Sandero.

Dikh tu kava

pre 8 godina

Ko je našao svoju računicu u Dačiji, našao je. Ko je našao u adekvatno koštajućem polovnjaku, takođe je našao. Ljudsko prokletstvo je u tome da uvek mora da se soli pamet onom što je neko uradio, a što se kosi sa onim što bismo eventualno mi uradilii. Pustite ljude da žive.. Kada bih ja bio u dilemi ova Dacia ili polovnjak iste cene, odluka bi zavisila od mnogo faktora: da li imam porodicu, kolika mi je porodica, da li često putujem kolima, šta dobijam od opreme i performansi u jednoj i drugoj varijanti, da li mi mnogo znači garancija, ili želim kola da održavam "iza ćoška" kod ortaka.. Kad se sve sabere, onda ima elemenata za odluku. Ovo sve pod pretpostavkom da su ljudi racionalni. Ja, nažalost ili na sreću, uglavnom nisam, što je takođe moje legitimno pravo, možda i zla sudbina. U tom smislu, nikad ne bih kupio Dačiju, polovnu ili novu, ne iz snobovskih razloga (dobro, uglavnom ne), već iz razloga što je meni automobil decenijama mnogo više od prevoznog sredstva (jeste, i to je neko prokletstvo, automobil je u suštini ništa drugo do skup metala, gume i plastike, znam..), pa jednostavno nikad ne bih bio srećan da vozim ono što ne volim. Sve i da košta duplo manje nego što košta. U svakom slučaju, oni koji kupe novu Dacčiju, nek im je sa srećom. Novo je novo, objektivno..

obični građanin

pre 8 godina

110 nm i 75ks ima corsa c 1.2 i uz brdo maksimalno isforsirana izvlaci stotku, tako da te price slabo i tako dalje su za nalozene klince koji jelte voze jamahe od 900 cc, drzi se toga i ne likuj nad sirotinjom. Ovo je clanak sirotinji kao sto sam ja namenjen a za te pare bih ga kupio pre nego audi a4 2006 sa predjenih 500000 km.

Mr. Montenegro

pre 8 godina

kupili smo sandera laureat opreme 2008.
1.4 mpi, supruga je presla 16.000 i 2013. smo ga prodali za 5.000 eura, kupljen 9.650. najvise me je nerviralo to kada zatvorite vrata cujete metalni bong. sirotinjski materijali, tvrda plastika iako je tzv. laureat nivo opreme, mada se nije uopste kvario. poznajem sadasnjeg vlasnika i autu nije bilo "sudjeno" da vrti velike kilometre sada je na 28.000 i dalje bez kvarova. 2008. kada smo ga kupili imao sam opciju da suprugi kupim za isti novac, polovan A3 1.9 tdi 2005. bordo koza, 83.000 km ali ona je htjela nov auto, kasnije priznala da se zeznula.

Pavke

pre 8 godina

Odlican izbor za te pare ako ne patite od sindroma znacke na proizvodima!
(Kol, 07. mart 2016 12:40)

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun?
(hiavata, 7. mart 2016 15:50)

Nije limun ni kiseo ni sladak. Porediti Octaviu i Sandera je besmisleno. Pogledajte kojim cenovnim rangovima pripadaju ti automobili. Ni približni sa cenama... Inače, Sandero je sasvim ok auto, za te pare. Octavia je sigurno bolja od njega, Mercedes je bolji od Octavie i tako redom. Razumemo se, nadam se?

alo

pre 8 godina

@Miki
Kritikujes mali gradski automobil kako se ponasa na duzem putovanju uz to jos I pretovaren. Ti prijatelju mesas babe I zabe. I taj benzinac 1,6 atmo nije neki snagas za danasnje uslove. Jedino mazdin 1,6 atmo danas odskace ali to je ipak motor skorijeg datuma sa 200nm. Pozz

Ivan Grozni mlađi

pre 8 godina

Ovaj Sandero je vrlo dobar auto za tu cijenu. Ima provjeren četverocilindarski motor koji ima kraće brzine kako bi nadoknadio manjak konja. Samim time se u gradu ni ne osjeti manjak konja. Ovjes je kao stvaren za današnje ceste Srbije. Neobično udoban za tu cijenu, a opet gotovo neuništiv. Tajna se krije u malo dužem hodu opruga koje onda uspiju upiti udarce sa ceste. Auto je puno prostraniji od recimo Ford Fieste i za obitelj dovoljan. Do 100.000km će se kvariti vrlo malo, a to je prosjećnoj obitelji 6-7 godina vožnje bez dodatnih izdataka.
Na otvorenoj cesti ide sasvim dobro ako nije ogromna uzbrdica ili ne treba pretjecati. Ako kamion ide 80km/h bez problema ćete ga preteći, ako ide 100 nema ni potrebe za preticanjem. Kaže jedan čovjek da je vozio do Grčke i izašao sav izlomljen. Zato postoji klasa poslovnih limuzina (Mondeo, Passat, C5 i sl.), ali oni koštaju ravno 3 puta više i ne isplati se zbog 2-3 duža puta godišnje kupiti 3x skuplji auto. Strpljen - spašen. Ovaj auto nije za one koji jako često voze po autocesti jer pri većim brzinama od 100-110 postaje bučan.
Ja bi jedino kupio verziju sa tvornički ugrađenim LPG tj. TNG uređajem zbog jeftinije vožnje.
To što je auto jednostavniji znači da ima manje djelova koji vam se mogu pokvariti što upće nije loše. Jedan od bezveznijih stvari mi je npr. grijani i električno pomični retrovizori. Ja sam svoje namjestio prije 5 godina i nisam ništa mjenjao. To ima smisla za službena vozila koja vozi 10 vozača.

Miro_t

pre 8 godina

Ovde nije jedini problem 75 ks već i obrtni momenat. 107NM! Pa moj motor yamaha ima 900 kubika, dva klipa i 88 NM, ali zato je samo 210kg težak. Kako će 107NM uzbrdo?

Za grad i za max sve osobe OK. Za ostalo bolje ne.

Bre

pre 8 godina

@mr.Montenegro
Cemu te izmisljene price, nekome se zurilo pa je tebi prodao skoro nov audi za 10000...koga briga?
Ovde se raspravlja o novom autu, ne znam zasto svako mora da podeli svoju ljubav prema polovnim autima na ovakvim temama.

Miki

pre 8 godina

Nisam pristalica, brze i rizične vožnje, ali za današnje pojmove sve ispod 120 konja je slabo, a ispod 80 konja preslabo. Molim vas ko i na koji način da sa ovim krene na iole duži put? Zamislite 4 putnika, pun gepek i odlazak npr do Zlatibora, pa to bi bila katastrofa, smetali bi na putu kao kamioni na uzbrdicama. Moj kum sa Puntom 1.2 slične snage je prošlo leto išao sa ženom i decom u Grčku, rekao sad i nikad više, ne zna se ko je bio umorniji, mi ili auto? Danas vozi C4 1.6 atmo sa 120 konja, jedva čeka letovanje.

mr.real

pre 8 godina

Pošto vidim da ovde ima gomila "zalutalih" komentara - evo jednog iz prve ruke namenjenog pre svega ljudima koji su zainteresovani da kupe ovakav automobil a ne onima koji bi prosipali mudrosti:
Zadovoljan sam vlasnik već 10 meseci Sandero II 1.2 sa fabričkim TNG uređajem (72 KS), jutros bio na 1.redovnom servisu na 15.000km.
Auto je sasvim OK za onoga kome treba auto, dobro se drži na našim "putevima", ne troši previše (8-8,5/100 TNG), u kabini ima dovoljno mesta a u gepeku takođe (više nego u Fabiji - provereno). Od mana ima sve što je i u textu rečeno, veliki plus je jeftina nabavna cena, prilično mala potrošnja i registracija. Još jedan minus koji nema veze sa automobilom je (meni) malo skuplji redovan servis, rade se oba zajedno naravno....cena danas bila 18.700.
Išao sam sa njim dva puta na duža putovanja od preko 600km i preživeo sam iako sam visok 190cm, uz pauze i redovno protezanje nije tako naporno bilo bar meni....terao sam ga do 155 i nisam više, mislim da i ne može :)
Svako dobro svima!

Baxuz

pre 8 godina

Solidan auto, mislim da je cak i malo vise muzike nego para, drug je uzeo prosle godine osnovni benzinac za manje od 8000. Sasvim pristojan motor 1.2 75ks. Za kes se isplati, ako bih uzimao auto na kredit isprsio bih se jos hiljadu-dve za nesto kao Fiesta, Fabia, Corsa... To je i najveci problem Dacije na nasem trzistu sto zapadni b segment cesto ume da joj na nekoj akciji pridje sa cenom. Skoro je ovaj sajt pisao o reciklazi u Fiatu pri kojoj dobijes nov Punto za 9000 a Pandu za 8000. Ko vozi juga evo zicer, mada bih ja pre daciju nego pandu. O poredjenjima nov auto VS polovnjak iz uvoza sa nepoznatom kilometrazom ne bih, ovom prilikom.

DC

pre 8 godina

@PredragB: Nisi razumeo.
Na odmor idem avionom a na aerodromu me ceka rent-a-car, kao i vecinu sveta koji zivi ovde u Svajcarskoj. Kako inace otici do Kanarskih ili Grckih ostrva, Majorke, Turske... Sluzbeno putujem 2-3 puta godisnje najcesce za Veliku Britaniju, Irsku ili sever Nemacke. U Srbiju sam dolazio takodje najcesce avionom, na Tesli ceka sta god Hertz nudi, sve do pre 2-3 godine kada mi je stavljen na raspolagenje Sandero kad god sam tamo.

Saab je sa tuningom. Izmedju ostalog trenutno ima H&R opruge i Bilstein B8 amortizere pa mi putevi po mnogim Evropskim zemljama (ne samo Srbiji) lome i kicmu i auto. Drugi problem je da koristi samo benzin od 98 oktana koji je ponekad problematican - cisto za primer, od Bregane pa do ulaska u Srbiju, u Hrvatskoj ga neces naci. U Srbiji je ovaj auto uzas voziti jer moras da skeniras put k'o soko da ne ostetis felne ili nesto vise pa bez obzira na performanse auta, vozim ga sporije nego vecina Golf 2 dizel. Ja svoj auto cuvam. Upravo zato sto znam iz iskustva i kazem da je Sandero super jer pliva preko rupa, penje se po trotoarima (i parkinzima na istim) samo tako, ide po Srpskim seoskim putevima kao neki ofroader gde Saab mogu samo da parkiram pa peske. Zato u Srbiji (i na Korzici, Sardiniji, po selima Toscane i Francuske), DA, vece je zadovljstvo voziti Sandero, na Nemackom autobahnu ne.
Ukoliko ti treba jos neka informacija, slobodno se javi. Na bolovanju sam pa imam gomilu slobodnog vremena.

Alan Ford

pre 8 godina

Mislim da je cena za kvalitet koji dacia nudu sasvim realna. Polovan automobil sa poznatom istorijom od poznatog prodavca ne mora da bude loša kupovina. U svim ostalim slučajevima novo vozilo je bolja opcija.

NikolaBGD

pre 8 godina

@hiavata
Octavia nije D segment oktavia je C segment. To sto je u Srbiji statusni simbol jer smo beda to je drugo ali staviti je u D segment je smešno :-)

DC

pre 8 godina

@Predrag B: Izvini ali tvoj komentar uopste nije realan i baziran je na necemu sto je odavno prevazidjeno. U zadnje vreme u Srbiji imam prilike da se sluzim sa Sandero Stepway Prestige 0.9Tce a kao sto navedoh u prethodnim komentarima, cesto uzimam rent-a-car pa sam vozio sve i svasta iz B segmenta. Sta to NE postoji na konkretno gore navedenoj verziji Sandera a imaju drugi auti B segmenta? Bas nasuprot, ovaj ima mnogo vise od konkurencije. Nadji drugi auto sa 90ks, tempomatom, klimom, maglenkama, koznim volanom, elektricnim prozorima napred i pozadi, elektricno podesivim i grejanim retrovizorima, bord-kompjuterom, bluetooth itd pa vidi koliko ce da kosta. Na to dodaj jedan od najmodernjih motora koji postoje, izuzetne performanse u klasi (konkurencija je oko 200kg teza), vise mesta i u putnickom prostoru i u prtljazniku, ogibljenje koje je stvoreno za nase uslove (i u obicnim verzijama kao da lebdi preko nasih rupa, nema ni govora o lomljenju kicme, bas nasuprot) za razliku od konkurencije pravljene za autoputeve glatke k'o staklo. Cak i detalji gde bi normalno bilo da je Dacia zakinula su za primer: haubu drzi amortizer kao na Passat-u, cak i Ford Focus ima stanglu. Jedino sto ti spominjes a sto stvarno vazi je manjak podešavanje volana u dve ose i nezgodno postavljeni prekidaci otvaranja prozora, od cega mene jedino iritiraju prekidaci za prednje prozore ali ako je to dobar razlog da se auto okarakterise kao katastrofalan pored svega gore navedenog, onda sta reci.

Kol

pre 8 godina

@(hiavata, 07. mart 2016 15:50)

Promasio si poentu mog komentara, kad vec moram da objasnjavam odnosi se na kupovinu ovog auta u poredjenju sa polovnim automobilima te cene i cinjenice da bi nasi ljudi, ne svi naravno ali ogromna vecina, radije uzela neki nemacki dizel star 8 do 10 godina sa 200 ili 300 hiljada kilometara nego novu Daciju eto na to sam mislio, a ne na poredjenje sa novim kolima, kada su nova kola u pitanju zna se gde Dacija pripada!

Chiki

pre 8 godina

@hiavata

Ti sad poredis Octaviu koja kosta i do 2.5 puta vise od Sandera. Naravno da se ne razlikuju samo u znacki al ajd da poredimo Hondu Civic i Octaviu koje kostaju isto pa da vidimo gde je Skoda (hint: ni blizu Hondi).

Mr. Montenegro

pre 8 godina

Mr. Montenegro, 7. mart 2016 12:19) 

Tesko da 3 godine star A3 dizelas koji pominjes, sa tako malom kilometrazom moze da kosta tako malo, a da mu nesto ne fali ili je mozda kraden. A koliko kilometara supruga prelazi, nije joj ni potreban auto, bolje da ide taksijem svuda, jeftinije izadje.
(Hehe, 07. mart 2016 13:31)

Audi je kupljen u salonu i bio je u vlasnistvu prijatelja pomorca koji se spremao na vijadj. Nije htio da isti ostane kod supruge i tek punoljetnog suraka...
cijenio ga je 11.000 ja bi ga dobio za 10.000. toliko. sto se tice moje supruge za sve duze relacije pozajmljivala je moj passat, sandero se vozio po gradu, jednom do tivta i dubrovnika. sandero nije bas za duga puta.

hiavata

pre 8 godina

Odlican izbor za te pare ako ne patite od sindroma znacke na proizvodima!
(Kol, 07. mart 2016 12:40)

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun?

Zuba

pre 8 godina

(Baxuz, 7. mart 2016 16:39)


Ja sam bas u komentaru za Fiatova vozila pominjao Pandu. Prvo jer mi se dopada, drugo jer je ok za grad a trece ja nisam neko ko koristi kola van grada(mozda bih koristio jednom godisnje) a i nemam porodicu. Pa prema tome Sandero je za mene velik. Ne prelazim puno km godisnje. I na kraju vozim prastarog Yuga gde se plasim sta ce sledece da se pokvari. I zao mi je sto nisam isao onomad na varijantu staro za novo kad je Punto clasik bio u pitanju. Mozda cu da probam putem Car Sharing-a Pandu cisto da malo osetim kola. S'obzirom da nisam vozio nista osim Yuga meni bi Panda bila dobra.
Sad bas razmisljam o ovome ali kao sto onda napisa i ona beskamatna akcija kod Toyte nije losa. Tu je problem sto najniza cena obuhvata trocilindrase.

Адам Ковачевић

pre 8 godina

Знам да се не тиче Сандера, али сматрам да је битно исправити неке тврдње. Октавија је направљена на платформи Голфа (MQB платформа на којој лежи већина нових возила VW групације) тако да свакако спада у Ц сегмент и то продужени. Већина возила Ц сегмента (Фокус, Голф, Астра, 308, Меган, Мазда 3) су дужине 4,2-4,4m. Октавија је дугачка преко 4,6m, самим тим се по простору у кабини и гепеку налази између Ц и Д сегмента. За разлику од других возила Ц сегмента Октавија хечбек и караван су такорећи исте дуже. У преводу са Октавијом добијате препаковани Голф караван са нешто јефтинијом пластиком и мало лошијом звучном изолацијом уз мало више простора и нижу цену. Рапид је постављен на исту платформу као Поло и Фабија, ерго представља продужени Б сегмент.

raja

pre 8 godina

ne moze oktavija biti d segment nikako, kao sto ni sandero ne moze u istu klasu sa golfom, iako je tu po velicini, ne gleda se samo medjuosovinsko rastojanje, nije auto samo jedna dimenzija...

DC

pre 8 godina

@ obicni gradjanin: Zivim na zapadu, kad idem na odmor uzimam rent-a-car (obicno B segmenta) tako da sam imao prilike da vozim skoro sve sto se nudi. Inace, vec sest godina vozim porodicni karavan od 280ks, znaci naviknut sam na mocan auto. Corsa D 1.2, nas cetvoro na lokaciji gde nema vecih uzbrdica - auto sigurno ne puca od snage ali nemam problema da se drzim toka saobracaja. U preticanje sigurno ne mogu kao sa mojim autom ali se prilagodis situaciji i nema problema. Posto sam isti (takodje od rent-a-car-a) vozio i kod nas, mogu reci, sa 4 osobe, Ibarska magistala - ne bih bas voleo. Na nedelju-dve, 'ajde moze, ali da zivim sa njim, pre bih uzeo Sandero 0.9Tce koji sam imao prilike da intenzivno vozim po Srbiji i koji ne pati od manjka snage. Cak sam jednom prilikom Sandero natovario mislim da je bilo i preko propisanog - ocekivao sam da se pomuci ali nije osetio, bas me je prijatno iznenadio. Clanak namenjen sirotinji? Nisam siguran. Da ne stajem ljudima na muku i pricam o ciframa ali sigurno ni po jednom kriterijumu ne pripadam toj katogiriji. Kao sto rekoh, imao sam prilike da vozim svasta iz tog segmenta, skoro uvek prakticno novo, i mogu ti reci, kad bih kupovao auto iz ove klase u Srbiji, bez razmisljanja bih uzeo Sandero (doduse Stepway 0.9Tce).

Predrag B.

pre 8 godina

Chu_Chu-man, 8. mart 2016 10:36)
"pitanje za "predraga" , a sta je to sve skinuto sa vozila ?"
Ne znam da li si bio vlasnik dačije. Ja sam,bar u startu, bio ponosan vlasnik prvog logana,laureata,debelo plaćenog.Ako i zanemarim hrdju koja mi je izjela kola,motor 1,6 koji je nekada gutao gorivo kao da je lada niva (imao sam),nemogu da zanemarim totalno odsustvo ergonomije.To je za plakanje.Koliko bi daciju koštalo podešavanje volana u dve ose,bar kao opcija? Da ne pominjem da pola instrument table zato nisam video od prvog do zadnjeg dana.Ili koliko je normalan mehanizam podešavanja visine sedišta (ono je za smeh što je bilo)? Bezbroj je ergonomskih mana, to samo slep ili budala ne vidi.Koliko bi koštalo da danas bar dozvole kao opciju 6 vazd.jastuka? Normalne ručice na volanu? Brisače da nisu kao od pre 20-30 godina?
Jesam pukao ko zvečka pri preuranjenoj prodaji (izdržao sam jedva 40kkm,kičmu mi polomila i porodici),ali Bogu hvala da sam prodao. Još hvalim taj dan. Hteo sam jeftino,ispalo me najskuplje,ali sam bar naučio životnu školu.Dačija više nikada,pa ni pola da košta (toliko bi i vredela).Posle sam kupio normalna(isto nova )kola i iz FR,a i posle preko 200 kkm sam veoma srećan.Nije uradjeno kao jeftilen,kičma mi je na mestu,niti se osećam da imam magareće uši kao sa loganom.Kada bi na ovaj sandero stavio svu opremu koju ja imam na tim drugim kolima,više bi sandero koštao.

DC

pre 8 godina

@Predrag B: Zivim u Svajcarskoj, zaljubljenik sam u aute. Jedinu vezu imam sa Renoom je da sam jednom dosta davno vozio njihov auto, koji me je dobro sluzio. Danas Reno ne pravi nista sto bi ispunilo moju kombinaciju potreba i zelja (na zalost) a za razliku od mnogih, nisam odusevljen ni Talismanom ni novim Meganom. Mozes videti da sam vece komentare ostavljao i na clanku o Ford Mondeo - zato sto trenutno imam vremena za gubljenje.
Kao sto vec rekoh ranije, imao sam prilike da vozim gomilu auta iz B segmenta pa zato dajem sebi za pravo da prokomentarisem u vezi Sandera. Iz svog iskustva, vozeci te aute po Spaniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji... ali i kod nas (jer je bitno u kojim ce uslovima auto da se vozi), moj lican utisak je da je Sandero najbolja kupovina u tom segmentu i kod mene u Svajcarskoj a pogotovo u Srbiji - to sigurno necu reci za Clio. Sto se standardne opreme tice, zar je to bitno - uzimas paket i opremu koju hoces pa onda vidis gde ce da izadje i uporedis sa konkurencijom. I u tom pogledu je Dacia pun pogodak jer omogucuje onima koji ne zele svakakve igracke da plate ono sto hoce i mogu, a ne da bacaju pare na ono sto vide kao nepotrebno. Meni npr smeta plastican volan, nekom mozda ne. Sandero ima 4 vazdusne kese standardno, mislim da i konkurencija nudi slicno (mozda gresim). Ako ces se za auto u ovoj cenovnoj klasi odluciti samo na osnovu toga da li ima podešavanje volana u dve ose ili ne onda tebi svaka cast.

Neko ko zna

pre 8 godina

@alo
Vidi se da nisi upucen u automobilsku industriju, a hteo si se tako predstaviti. Ti koji su ti lajkali, to su oni koji nemaju za bolje, pa im je ovaj auto sa takvim motorom za njih BMW.
Ne budi smesan, koji to 1.6 atmo motor na svetu ima , kako ti kazes oko 200Nm? Mazda u najnovijoj generaciji je u raznim varijantama snage ponudila novi 2.0 skayactiv sa 120, 145 i 165 konja, a SVIMA im je isti obrtni moment od 210Nm. Koliko nisi upucen pokazuje cinjenica da se u poslednju generaciju Mazdinih motora ugradjuje benzinac 1.5, a taj o kojem ti pricas 1.6 je u kanti za odpad.

Perica

pre 8 godina

@ hiavata
Oktavija je C segment, klasa golfa, pa ti meri sta hoces. Civic je za skodu avion i sto se izdrzljivosti tice i sto se kvaliteta same izrade tice. 1.8 atmo motor je poznati VTEC, koji oktaviju 2.0 tdi ostavlja u prasini.
Ljudi ovde porede babe i zabe, uzmi skodu fabiju i poredi sa sanderom, duplo veca cena, kvalitet i dizajn na strani dacije.

Miki

pre 8 godina

Alo@Kritikujes mali gradski automobil kako se ponasa na duzem putovanju uz to jos I pretovaren. Ti prijatelju mesas babe I zabe. I taj benzinac 1,6 atmo nije neki snagas za danasnje uslove. Jedino mazdin 1,6 atmo danas odskace ali to je ipak motor skorijeg datuma sa 200nm. Pozz

Ti brkas babe i zabe. Jeste gradski, ali to sto je gradski ne znaci da mora imati tako slab motor. Nemoj mi reci da svako ko ima gradski auto ne ode jednom godisnje na letovanje na planinu, u Banju, na selo..itd.
Ko kaze da je 1.6 snagator sa 120 konja, pa ja sam rekao da je to minimum za komfornu voznju. Daj majke ti, reci nam svima, koji to 1.6 atmo benzinac najnovije generacije ima oko 200Nm obrtnog momenta, ne kod Mazde, kod bilo koga? Najveci 1.6 obrtni moment od 165NM ima Hyundai sa GDI motorom. Mazdin 2.0 Skayactiv u novoj 6-ici ima 210Nm, a ti pricas o nekom 1.6 sa 200 Nm. OK, ne znas, ako ti treba jos neka informacija, ti pisi. Pozz

Predrag B.

pre 8 godina

Kada analizirate šta sve NE postoji na bilo kojoj dačiji (šta je sa nje "skinuto") i to dovedete u vezu sa cenom bilo kog vozila drugog brenda iste klase, nameće se logici saglasan zaključak da je dacija NAJSKUPLJI brend današnjice.

hue hue hue

pre 8 godina

prema trenutnom odnosu pluseva i minuseva, shvatio sam da čitaoci samo na osnovu prve rečenice daju ocenu, a da je sarkazam stran.
Lepi pozdravi.

DC

pre 8 godina

@ NikolaBGD: Ako pogledas strane uporedne testove po netu, videces vise primera Octavia karavan protiv Golfa karavan dok npr Octavia protiv Mondea, Mazde6 - nema. To ti jasno stavlja do znanja gde je vide stranci, iako je realno gledano prostranija od BMW serije-3, stare C-klase. Najispravnije je reci da je negde na pola puta izmedju ta dva segmenta, nasta Skoda i cilja.
@ hiavata: Slazem sa tobom (polovan 2-3 godine star, ispod 60.000km, sa urednom servisnom). To sve vazi na zapadu gde i zivim. U Srbiji polovan: samo ako je od rodjaka, prijatelja, komsije pa znas kad je auto kupljen, kako je vozen, odrzavan itd. Sve ostalo je macka u dzaku! Naravno, dosta ljudi ne mogu da priuste nov auto pa nemaju izbor, ili ako je Sandero nedovoljno veliki. No, on je prakticno kao Golf 3, tako da je prosecnoj cetvoroclanoj Srpskoj porodici koja ode jednom godisnje do Grcke i recimo jednom mesecno 100-200km kod rodbine - Sandero je puna kapa.
@Miki: 120 konja takodje moze da bude nedovoljno ako je auto 1800kg. Medjutim, jos bitniji je obrtni momenat tako da auto koji na prvi pogled i nije mnogo jak, ako ima dobar obrtni momenat moze lepo i tecno da se vozi. C4 1.6 sa 120 konja ima 160NM i 1200kg mase, Sandero 0.9Tce ima 140NM (ali lepse rasporedjenih) i samo 1000kg, tako da su mu performanse jos bolje. Inace 0.9Tce je ubedljivo i najbolji izbor za Sandero, pa ko razmislja o ovom autu sigurno vredi stisnuti se jos tih 800evra koliko je razlika izmedju 1.2 i 0.9Tce.

alo

pre 8 godina

@miki, neko ko zna
Izinjavam se, moja greska. Mislio sam na mazdin1,5 a u tekstu su debelo pogresili za NM, proverite:http://www.vrelegume.rs/test/mazda-2/
Za ovo drugo ostajem pri svome. Punto je gradski auto koji nije namenjen za duza putovanja. Bar sto se mene tice. Nema potrebe za vredjanjem. Evo ja sam vam(ti, posto se vidi da je ista osoba) dao po plus. I na kraju si opet u pravu ali delimicno, evo npr. ja odem nekada na duzi put sa manjim automobilom ali samo sam ili sa gospodjom. Kada putujemo sa decom koristim veci automobil koji je i predvidjen za takva putovanja. Meni licno ne prija osecaj u malom automobilu pri brzinama preko 100kmh.

jojo

pre 8 godina

@boban

Pošto sam bio na sajmu i razgovarao sa ljudima koji zastupaju Daciu saznao sam da ova akcija više ne važi. Ja sam te uslove dobio kada sam naručio Sandero u novembru mesecu. (Auto se inače čeka 2-3meseca, ako nećeš nešto sa lagera)
Na sajmu je bila umanjena cena Sandera u Life paketu opreme za 100eura i nudili su 5godina garancije i metalik (Braon) boju za 200eura umesto 400. Takođe bio je značajniji popust za Sandero Stepway (mislim oko 300 eura).
U suštini sve zavisi od tebe kako istrguješ u pregovorima kada odeš u salon. Ni ja nisam dosta toga znao, ali sam imao sreće da je čovek kojeg poznajem kupio Logana i preneo mi svoje iskustvo na šta sve dileri pristaju kada si ozbiljan kupac.

Predrag B.

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 14:21
Ako razumem šta pišeš,imaš SAAB karavan sa 280 ks već 6 godina, a na odmor ideš iznajmljenim vozilom B segmenta i vaš četvoro u takvom vozilu uživate, posebno ako je Sandero?
Svaka čast, za sve komentare, za pohvale na račun Dačije ...

hiavata

pre 8 godina

(mr.real, 08. mart 2016 19:47)

Dacija izgleda stvarno dere sa servisom. Prosle nedelje sam bio na redovnom servisu u grand motorsu za ford mondeo 2.0 tdci i kostao je 18.000 dinara. U servis je ukljucena zamena svih filtera pa i za gorivo, i ulja, 5w30 sintetika. Posle komentara ljudi ovde sam ocekivao 25.000.

hiavata

pre 8 godina

Ti sad poredis Octaviu koja kosta i do 2.5 puta vise od Sandera. Naravno da se ne razlikuju samo u znacki al ajd da poredimo Hondu Civic i Octaviu koje kostaju isto pa da vidimo gde je Skoda (hint: ni blizu Hondi).
(Chiki, 07. mart 2016 17:59)

Covek je komentarisao aludirajuci na ove sto kupuju polovna vozila kako to rade samo zbog znacke sto je apsolutna glupost. Imas 10.000eur za kupovinu auta i mozes da biras izmedju ove dacije ili recimo polovnog ford fokusa sa poznatim poreklom, star par godina malo presao. Stvar je izbora, dobijes mnogo bolji auto za te pare, ili kupis nov mnogo losiji, ali je nov. Nazivati one sto bi pre kupili polovan snobovima je evidentno odraz unutrasnjeg problema.

Octavia: D segment, bolje drzanje na putu, prtljaznik jedno 200l veci, mnogo bolji izbor motora, odlicni dizeli. Civic: diskutabilan enterijer a i eksterijer, zastareli i za danasnje standarde kilavi atmo benzinci, 1.6 dizel preskup. Nije neko poredjenje.

Milan

pre 8 godina

Vidim da su se neki raspisali o prednostima Dacia-a isterujuci ekstravaganciju!
Kao neko ko je realno koristio auto mogu reci - sto dalje ako ga mislite koristiti u normalnom saobracaju sa ponekom duzom turom. Ovo je auto za , svima poznate starije komsije pred ili u penziji koji prelaze 4-5 k km do vikendice ili rodnog sela , a veci deo godine stoji na parkingu ispred zgrade ili garazi .Rec je o autu koje se retko kvari (a i sta bi), malo kosta i moze prevesti nekog od A do B . Koliko bezbedonosnih elemenata (strukturno) moze stati u 940 kg procenite sami .

NikolaBGD

pre 8 godina

Octavia ima manje međ. osovinsko rastojanje nego npr. Toyota Corolla koja je po svim parametrima C segment pa bih zamolio strucnjake da mi objasne sta je drugo svrstava u D posto taj argument medj. os. r. pada u vodu.

Savatije

pre 8 godina

NikolaBGD,
Pošto sa punim pravom pominješ medjusovinsko rastojanje kao osovnu meru svakog vozila, šta onda Toyotu Avensis karavan, sa 270 cm tog rastojanja, svrstava u D segment, kada 308 karavan, stari i novi, imaju veće to rastojanje (271 i 273 cm)? A i stari 307 karavan je imao veće to rastojanje od avensisa.
Pa nije ni čudo da u avensisu manje mesta ima. A ni gepek mu nije veći.
Zašto je onda avensis D segment, a ovi su C?

hiavata

pre 8 godina

(Kol, 07. mart 2016 21:37)

znam ja na sta ste vi mislili, ali nije poenta u znacki vec i u gomili drugih stvari. Ja bih se u 90% slucajeva pre odlucio za veci polovan automobil nego za nov, prosta matematika. I kad kazem polovan mislim na 2-3 godine star, ispod 60.000km, sa urednom servisnom.

Predrag B.

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 12:05
Kada Vam dolazi u auto salon novi Megane u paketu Intense?
I da li ste već registrovali onaj plavi GT Line?
Hvala na odgovoru i pozdrav.

p.s. nisam znao da dačija sandero u STANDARDNOJ opremi (bar u najvišem paketu) nudi sve to što si napisao. A pošto su kažeš vazdušne zavese i podešavanje volana u dve ose?

Ozbiljni proizvodjaci

pre 8 godina

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun? (hiavata, 07. mart 2016 15:50)

Skoda prodaje godisnje vise od milion vozila, Dacia vise od pola miliona. Skoda Octavia se odlicno prodaje u Zapadnoj Evropi.

putnik

pre 8 godina

@nikolaBGD

ja imam novu Korolu. Pitas sta je radi D klasom ? Pored osovne 2.7 m koja ima i Avensis D klasa, rekao bi pogotovo sedenje nazad. Tamo ima vise mesta nego C5 ili Pasat. To je bitno. Inace je C klasa koliko znam.

hiavata

pre 8 godina

Ako pogledas strane uporedne testove po netu, videces vise primera Octavia karavan protiv Golfa karavan dok npr Octavia protiv Mondea, Mazde6 - nema. To ti jasno stavlja do znanja gde je vide stranci, iako je realno gledano prostranija od BMW serije-3, stare C-klase. Najispravnije je reci da je negde na pola puta izmedju ta dva segmenta, nasta Skoda i cilja. 
(DC, 09. mart 2016 10:34)

Ima bas review octavia vs mondeo mislim da je carbuyer, mada ih nema smisla porediti jer prvi je jedva usao u D segment a drugi negde na vrhu D segmenta po velicini. Na zalost nisam uspeo da nadjem tacne parametre po kojima se vrsi klasifikacija ali koliko znam za EU, Evropska Komisija to radi. Na wikipedia stoji da je octavia od verzije 3 u D segmentu a i carbuyer je svrstava u D. I pre nego sto neko spomene da je to MQB platforma na kojoj je radjen i golf treba da zna da je i passat radjen na istoj platformi. Nova corolla se od zadnje verzije ne radi na istoj platformi kao i auris pa moguce da i ona sada ulazi u D segment.

hiavata

pre 8 godina

(Адам Ковачевић, 08. mart 2016 14:50)

Octavia spada u D segment od verzije 3 i to se gleda medjuosovinisko rastojanje. Pogledajte na netu.

boban

pre 8 godina

@jojo

"7 godina garancije, 3 besplatna servisa, 7godina pomoći na putu u zemlji I inostranstvu."

Posto hocu da kupim ovaj automobil, zanima me ko nudi ovo.. Ono sto se nudi je 5 godina garancije i to je to..

Miki

pre 8 godina

Nisam pristalica, brze i rizične vožnje, ali za današnje pojmove sve ispod 120 konja je slabo, a ispod 80 konja preslabo. Molim vas ko i na koji način da sa ovim krene na iole duži put? Zamislite 4 putnika, pun gepek i odlazak npr do Zlatibora, pa to bi bila katastrofa, smetali bi na putu kao kamioni na uzbrdicama. Moj kum sa Puntom 1.2 slične snage je prošlo leto išao sa ženom i decom u Grčku, rekao sad i nikad više, ne zna se ko je bio umorniji, mi ili auto? Danas vozi C4 1.6 atmo sa 120 konja, jedva čeka letovanje.

Mr. Montenegro

pre 8 godina

kupili smo sandera laureat opreme 2008.
1.4 mpi, supruga je presla 16.000 i 2013. smo ga prodali za 5.000 eura, kupljen 9.650. najvise me je nerviralo to kada zatvorite vrata cujete metalni bong. sirotinjski materijali, tvrda plastika iako je tzv. laureat nivo opreme, mada se nije uopste kvario. poznajem sadasnjeg vlasnika i autu nije bilo "sudjeno" da vrti velike kilometre sada je na 28.000 i dalje bez kvarova. 2008. kada smo ga kupili imao sam opciju da suprugi kupim za isti novac, polovan A3 1.9 tdi 2005. bordo koza, 83.000 km ali ona je htjela nov auto, kasnije priznala da se zeznula.

hiavata

pre 8 godina

Odlican izbor za te pare ako ne patite od sindroma znacke na proizvodima!
(Kol, 07. mart 2016 12:40)

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun?

hue hue hue

pre 8 godina

a bre bato, ja za 8000 evra mogu kupim golfa 5 i to dizel! zaa te pare može Mercedes baaato bre! Moj drugaar uvozi automobile iz Njemačke, ne trebaa ti onaj paapir što svi traže, to ti on sredi sve, kupovina proverena. Prepravi motor da ne pregori, manje troši ugradi kompjuter tamo u motor, sve, ful oprema, samo sipaš gorivo brate, znaci nema greske, voziš Mercedes.

Mi smo uzeli novi auto, 12ooo, više nam se svideo nego polovan Merc,BMW, znamo šta smo kupili, a savetujem i druge da se ne obaziru na komentare ovog tipa.

hiavata

pre 8 godina

Ti sad poredis Octaviu koja kosta i do 2.5 puta vise od Sandera. Naravno da se ne razlikuju samo u znacki al ajd da poredimo Hondu Civic i Octaviu koje kostaju isto pa da vidimo gde je Skoda (hint: ni blizu Hondi).
(Chiki, 07. mart 2016 17:59)

Covek je komentarisao aludirajuci na ove sto kupuju polovna vozila kako to rade samo zbog znacke sto je apsolutna glupost. Imas 10.000eur za kupovinu auta i mozes da biras izmedju ove dacije ili recimo polovnog ford fokusa sa poznatim poreklom, star par godina malo presao. Stvar je izbora, dobijes mnogo bolji auto za te pare, ili kupis nov mnogo losiji, ali je nov. Nazivati one sto bi pre kupili polovan snobovima je evidentno odraz unutrasnjeg problema.

Octavia: D segment, bolje drzanje na putu, prtljaznik jedno 200l veci, mnogo bolji izbor motora, odlicni dizeli. Civic: diskutabilan enterijer a i eksterijer, zastareli i za danasnje standarde kilavi atmo benzinci, 1.6 dizel preskup. Nije neko poredjenje.

Milan

pre 8 godina

Vidim da su se neki raspisali o prednostima Dacia-a isterujuci ekstravaganciju!
Kao neko ko je realno koristio auto mogu reci - sto dalje ako ga mislite koristiti u normalnom saobracaju sa ponekom duzom turom. Ovo je auto za , svima poznate starije komsije pred ili u penziji koji prelaze 4-5 k km do vikendice ili rodnog sela , a veci deo godine stoji na parkingu ispred zgrade ili garazi .Rec je o autu koje se retko kvari (a i sta bi), malo kosta i moze prevesti nekog od A do B . Koliko bezbedonosnih elemenata (strukturno) moze stati u 940 kg procenite sami .

Miro_t

pre 8 godina

Ovde nije jedini problem 75 ks već i obrtni momenat. 107NM! Pa moj motor yamaha ima 900 kubika, dva klipa i 88 NM, ali zato je samo 210kg težak. Kako će 107NM uzbrdo?

Za grad i za max sve osobe OK. Za ostalo bolje ne.

Predrag B.

pre 8 godina

Kada analizirate šta sve NE postoji na bilo kojoj dačiji (šta je sa nje "skinuto") i to dovedete u vezu sa cenom bilo kog vozila drugog brenda iste klase, nameće se logici saglasan zaključak da je dacija NAJSKUPLJI brend današnjice.

Sale

pre 8 godina

Lično mislim da je kupovina novog automobila ako se ne prelazi barem 30.000 km godišnje, potpuno sumanuta. Znači treba dati 8000 EUR za neki najosnovniji automobil, plaćati kasko i redovne servise kod ovlašćenih servisera, a taj isti auto će posle 4-5 godina vredeti pola cene, a vi sa njim prešli npr. tek 50-60000 km. Za taku malu kilometražu sasvim dobro može poslužiti neki polovni automobil cene do 4-5000 evra npr. upravo takav kakav ćete vi prodavati posle par godina ako ste kupili nov. Od kupovine novog jedino je gore kupiti polovan, a luksuzan automobil. Ja ovde govorim o racionalnoj kupovini koja podrazumeva polovan automobil star 4-5 godina i što jeftiniji za eksploataciju i održavanje. To bi upravo mogla biti polovna Dacia Sandero.

Mr. Montenegro

pre 8 godina

Mr. Montenegro, 7. mart 2016 12:19) 

Tesko da 3 godine star A3 dizelas koji pominjes, sa tako malom kilometrazom moze da kosta tako malo, a da mu nesto ne fali ili je mozda kraden. A koliko kilometara supruga prelazi, nije joj ni potreban auto, bolje da ide taksijem svuda, jeftinije izadje.
(Hehe, 07. mart 2016 13:31)

Audi je kupljen u salonu i bio je u vlasnistvu prijatelja pomorca koji se spremao na vijadj. Nije htio da isti ostane kod supruge i tek punoljetnog suraka...
cijenio ga je 11.000 ja bi ga dobio za 10.000. toliko. sto se tice moje supruge za sve duze relacije pozajmljivala je moj passat, sandero se vozio po gradu, jednom do tivta i dubrovnika. sandero nije bas za duga puta.

hiavata

pre 8 godina

(Kol, 07. mart 2016 21:37)

znam ja na sta ste vi mislili, ali nije poenta u znacki vec i u gomili drugih stvari. Ja bih se u 90% slucajeva pre odlucio za veci polovan automobil nego za nov, prosta matematika. I kad kazem polovan mislim na 2-3 godine star, ispod 60.000km, sa urednom servisnom.

hiavata

pre 8 godina

(Адам Ковачевић, 08. mart 2016 14:50)

Octavia spada u D segment od verzije 3 i to se gleda medjuosovinisko rastojanje. Pogledajte na netu.

Predrag B.

pre 8 godina

Chu_Chu-man, 8. mart 2016 10:36)
"pitanje za "predraga" , a sta je to sve skinuto sa vozila ?"
Ne znam da li si bio vlasnik dačije. Ja sam,bar u startu, bio ponosan vlasnik prvog logana,laureata,debelo plaćenog.Ako i zanemarim hrdju koja mi je izjela kola,motor 1,6 koji je nekada gutao gorivo kao da je lada niva (imao sam),nemogu da zanemarim totalno odsustvo ergonomije.To je za plakanje.Koliko bi daciju koštalo podešavanje volana u dve ose,bar kao opcija? Da ne pominjem da pola instrument table zato nisam video od prvog do zadnjeg dana.Ili koliko je normalan mehanizam podešavanja visine sedišta (ono je za smeh što je bilo)? Bezbroj je ergonomskih mana, to samo slep ili budala ne vidi.Koliko bi koštalo da danas bar dozvole kao opciju 6 vazd.jastuka? Normalne ručice na volanu? Brisače da nisu kao od pre 20-30 godina?
Jesam pukao ko zvečka pri preuranjenoj prodaji (izdržao sam jedva 40kkm,kičmu mi polomila i porodici),ali Bogu hvala da sam prodao. Još hvalim taj dan. Hteo sam jeftino,ispalo me najskuplje,ali sam bar naučio životnu školu.Dačija više nikada,pa ni pola da košta (toliko bi i vredela).Posle sam kupio normalna(isto nova )kola i iz FR,a i posle preko 200 kkm sam veoma srećan.Nije uradjeno kao jeftilen,kičma mi je na mestu,niti se osećam da imam magareće uši kao sa loganom.Kada bi na ovaj sandero stavio svu opremu koju ja imam na tim drugim kolima,više bi sandero koštao.

Miki

pre 8 godina

Alo@Kritikujes mali gradski automobil kako se ponasa na duzem putovanju uz to jos I pretovaren. Ti prijatelju mesas babe I zabe. I taj benzinac 1,6 atmo nije neki snagas za danasnje uslove. Jedino mazdin 1,6 atmo danas odskace ali to je ipak motor skorijeg datuma sa 200nm. Pozz

Ti brkas babe i zabe. Jeste gradski, ali to sto je gradski ne znaci da mora imati tako slab motor. Nemoj mi reci da svako ko ima gradski auto ne ode jednom godisnje na letovanje na planinu, u Banju, na selo..itd.
Ko kaze da je 1.6 snagator sa 120 konja, pa ja sam rekao da je to minimum za komfornu voznju. Daj majke ti, reci nam svima, koji to 1.6 atmo benzinac najnovije generacije ima oko 200Nm obrtnog momenta, ne kod Mazde, kod bilo koga? Najveci 1.6 obrtni moment od 165NM ima Hyundai sa GDI motorom. Mazdin 2.0 Skayactiv u novoj 6-ici ima 210Nm, a ti pricas o nekom 1.6 sa 200 Nm. OK, ne znas, ako ti treba jos neka informacija, ti pisi. Pozz

Branko

pre 8 godina

Ako vec imamo fabriku, sramota je da nemamo domaci auto barem slicne cene. Steta sto ne proizvodimo npr. Fiat Pandu ili Grande Punto, koji bi mogli da pariraju cenom. 500L je uz sve popuste min. 10.000 evra. Zastava je uvek imala bar 1 pristupacan model - fića, jugo, Punto II.

Miloš

pre 8 godina

Moji su kupili Dacia Sandero 1.4 ambiance 2010 godine. Do sada smo prešli 49.000 kilometra , nismo imali nikakve kvarove , zamenili smo gume , i brisače i naravno redovni servis . Jeste da je malo tvrđi u vožnji , sedišta nisu baš udobna. I iskreno nismo se prevarili. Mnogi su nam pričali da nismo trebali da kupimo nov auto bolje je polovno. Ali kao što rekoše jel znate koji je najbolji auto? Nov auto. Svima koji se dvoume da li da kupe ovaj auto neće da pogreše.

Predrag B.

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 14:21
Ako razumem šta pišeš,imaš SAAB karavan sa 280 ks već 6 godina, a na odmor ideš iznajmljenim vozilom B segmenta i vaš četvoro u takvom vozilu uživate, posebno ako je Sandero?
Svaka čast, za sve komentare, za pohvale na račun Dačije ...

Neko ko zna

pre 8 godina

@alo
Vidi se da nisi upucen u automobilsku industriju, a hteo si se tako predstaviti. Ti koji su ti lajkali, to su oni koji nemaju za bolje, pa im je ovaj auto sa takvim motorom za njih BMW.
Ne budi smesan, koji to 1.6 atmo motor na svetu ima , kako ti kazes oko 200Nm? Mazda u najnovijoj generaciji je u raznim varijantama snage ponudila novi 2.0 skayactiv sa 120, 145 i 165 konja, a SVIMA im je isti obrtni moment od 210Nm. Koliko nisi upucen pokazuje cinjenica da se u poslednju generaciju Mazdinih motora ugradjuje benzinac 1.5, a taj o kojem ti pricas 1.6 je u kanti za odpad.

alo

pre 8 godina

@Miki
Kritikujes mali gradski automobil kako se ponasa na duzem putovanju uz to jos I pretovaren. Ti prijatelju mesas babe I zabe. I taj benzinac 1,6 atmo nije neki snagas za danasnje uslove. Jedino mazdin 1,6 atmo danas odskace ali to je ipak motor skorijeg datuma sa 200nm. Pozz

hiavata

pre 8 godina

4 putnika,prtljag,klima,auto je mrtav,da ne kazem opsan.
(Iskusan Covek, 07. mart 2016 12:21)

Sa korolom od 90ks (doduse dizel) koja je veca i teza smo prosli pola evrope i isla je sasvim ok. Jeste da preticanje mora da se planira ali je dovoljno za porodicu i normalnu voznju. Problem je sto bi svi da mogu da jasu levu traku i preticu gde stignu.

Hehe

pre 8 godina

@(Mr. Montenegro, 7. mart 2016 12:19)

Tesko da 3 godine star A3 dizelas koji pominjes, sa tako malom kilometrazom moze da kosta tako malo, a da mu nesto ne fali ili je mozda kraden. A koliko kilometara supruga prelazi, nije joj ni potreban auto, bolje da ide taksijem svuda, jeftinije izadje.

Ozbiljni proizvodjaci

pre 8 godina

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun? (hiavata, 07. mart 2016 15:50)

Skoda prodaje godisnje vise od milion vozila, Dacia vise od pola miliona. Skoda Octavia se odlicno prodaje u Zapadnoj Evropi.

Perica

pre 8 godina

@ hiavata
Oktavija je C segment, klasa golfa, pa ti meri sta hoces. Civic je za skodu avion i sto se izdrzljivosti tice i sto se kvaliteta same izrade tice. 1.8 atmo motor je poznati VTEC, koji oktaviju 2.0 tdi ostavlja u prasini.
Ljudi ovde porede babe i zabe, uzmi skodu fabiju i poredi sa sanderom, duplo veca cena, kvalitet i dizajn na strani dacije.

DC

pre 8 godina

@PredragB: Nisi razumeo.
Na odmor idem avionom a na aerodromu me ceka rent-a-car, kao i vecinu sveta koji zivi ovde u Svajcarskoj. Kako inace otici do Kanarskih ili Grckih ostrva, Majorke, Turske... Sluzbeno putujem 2-3 puta godisnje najcesce za Veliku Britaniju, Irsku ili sever Nemacke. U Srbiju sam dolazio takodje najcesce avionom, na Tesli ceka sta god Hertz nudi, sve do pre 2-3 godine kada mi je stavljen na raspolagenje Sandero kad god sam tamo.

Saab je sa tuningom. Izmedju ostalog trenutno ima H&R opruge i Bilstein B8 amortizere pa mi putevi po mnogim Evropskim zemljama (ne samo Srbiji) lome i kicmu i auto. Drugi problem je da koristi samo benzin od 98 oktana koji je ponekad problematican - cisto za primer, od Bregane pa do ulaska u Srbiju, u Hrvatskoj ga neces naci. U Srbiji je ovaj auto uzas voziti jer moras da skeniras put k'o soko da ne ostetis felne ili nesto vise pa bez obzira na performanse auta, vozim ga sporije nego vecina Golf 2 dizel. Ja svoj auto cuvam. Upravo zato sto znam iz iskustva i kazem da je Sandero super jer pliva preko rupa, penje se po trotoarima (i parkinzima na istim) samo tako, ide po Srpskim seoskim putevima kao neki ofroader gde Saab mogu samo da parkiram pa peske. Zato u Srbiji (i na Korzici, Sardiniji, po selima Toscane i Francuske), DA, vece je zadovljstvo voziti Sandero, na Nemackom autobahnu ne.
Ukoliko ti treba jos neka informacija, slobodno se javi. Na bolovanju sam pa imam gomilu slobodnog vremena.

obični građanin

pre 8 godina

110 nm i 75ks ima corsa c 1.2 i uz brdo maksimalno isforsirana izvlaci stotku, tako da te price slabo i tako dalje su za nalozene klince koji jelte voze jamahe od 900 cc, drzi se toga i ne likuj nad sirotinjom. Ovo je clanak sirotinji kao sto sam ja namenjen a za te pare bih ga kupio pre nego audi a4 2006 sa predjenih 500000 km.

Bre

pre 8 godina

@mr.Montenegro
Cemu te izmisljene price, nekome se zurilo pa je tebi prodao skoro nov audi za 10000...koga briga?
Ovde se raspravlja o novom autu, ne znam zasto svako mora da podeli svoju ljubav prema polovnim autima na ovakvim temama.

Dikh tu kava

pre 8 godina

Ko je našao svoju računicu u Dačiji, našao je. Ko je našao u adekvatno koštajućem polovnjaku, takođe je našao. Ljudsko prokletstvo je u tome da uvek mora da se soli pamet onom što je neko uradio, a što se kosi sa onim što bismo eventualno mi uradilii. Pustite ljude da žive.. Kada bih ja bio u dilemi ova Dacia ili polovnjak iste cene, odluka bi zavisila od mnogo faktora: da li imam porodicu, kolika mi je porodica, da li često putujem kolima, šta dobijam od opreme i performansi u jednoj i drugoj varijanti, da li mi mnogo znači garancija, ili želim kola da održavam "iza ćoška" kod ortaka.. Kad se sve sabere, onda ima elemenata za odluku. Ovo sve pod pretpostavkom da su ljudi racionalni. Ja, nažalost ili na sreću, uglavnom nisam, što je takođe moje legitimno pravo, možda i zla sudbina. U tom smislu, nikad ne bih kupio Dačiju, polovnu ili novu, ne iz snobovskih razloga (dobro, uglavnom ne), već iz razloga što je meni automobil decenijama mnogo više od prevoznog sredstva (jeste, i to je neko prokletstvo, automobil je u suštini ništa drugo do skup metala, gume i plastike, znam..), pa jednostavno nikad ne bih bio srećan da vozim ono što ne volim. Sve i da košta duplo manje nego što košta. U svakom slučaju, oni koji kupe novu Dacčiju, nek im je sa srećom. Novo je novo, objektivno..

DC

pre 8 godina

@Predrag B: Zivim u Svajcarskoj, zaljubljenik sam u aute. Jedinu vezu imam sa Renoom je da sam jednom dosta davno vozio njihov auto, koji me je dobro sluzio. Danas Reno ne pravi nista sto bi ispunilo moju kombinaciju potreba i zelja (na zalost) a za razliku od mnogih, nisam odusevljen ni Talismanom ni novim Meganom. Mozes videti da sam vece komentare ostavljao i na clanku o Ford Mondeo - zato sto trenutno imam vremena za gubljenje.
Kao sto vec rekoh ranije, imao sam prilike da vozim gomilu auta iz B segmenta pa zato dajem sebi za pravo da prokomentarisem u vezi Sandera. Iz svog iskustva, vozeci te aute po Spaniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji... ali i kod nas (jer je bitno u kojim ce uslovima auto da se vozi), moj lican utisak je da je Sandero najbolja kupovina u tom segmentu i kod mene u Svajcarskoj a pogotovo u Srbiji - to sigurno necu reci za Clio. Sto se standardne opreme tice, zar je to bitno - uzimas paket i opremu koju hoces pa onda vidis gde ce da izadje i uporedis sa konkurencijom. I u tom pogledu je Dacia pun pogodak jer omogucuje onima koji ne zele svakakve igracke da plate ono sto hoce i mogu, a ne da bacaju pare na ono sto vide kao nepotrebno. Meni npr smeta plastican volan, nekom mozda ne. Sandero ima 4 vazdusne kese standardno, mislim da i konkurencija nudi slicno (mozda gresim). Ako ces se za auto u ovoj cenovnoj klasi odluciti samo na osnovu toga da li ima podešavanje volana u dve ose ili ne onda tebi svaka cast.

jojo

pre 8 godina

Od pre desetak dana vlasnik sam Sandera 0.9tce+TNG.
Ovo je malo skuplja varijanta pri nabavci ali jeftinija za eksploataciju - cena ovog Sandera je 8900eura. Uz povoljno finansiranje, koje daje Reno Srbija, mislim da je odlično uloženo/dobijeno.
Prvo sam mislio da kupim polovan auto do 6000eura, ali posle odlaska u salon Dacia automobila odustao sam od polovnjaka I definitivno se odlučio za nov automobil.
Utisci nakon pređenih 900km:
1. Lako se vozi I izuzetno pregledan automobil, dovoljno startan zbog turbine, neprimetno da li vozite na benzin ili TNG.
2. Za taj novac zaista dosta opreme (Start&Stop sistem, ABS, ESP, ASR, 4AirBag, Bluetooth hands free, prednje maglenke, CD mp3 USB, gume Goodyear, praćenje pritiska u pneumaticima, motor euro6, ...)
3. 7 godina garancije, 3 besplatna servisa, 7godina pomoći na putu u zemlji I inostranstvu.
4 Potrošnja za sada 6,8-7l plina na 100km + benzin za start (~450-500din/100km za gorivo)
5. Šum vetra I točkova izražen na brzinama preko 110km/h, kraći sedalni delovi sedišta nego što bih ja želeo (visok sam 185cm), zbog mekanog ogibljenja izraženije naginjanje u krivinama, zbog visine auta izraženi udari bočnog vetra I pri mimoilaženju sa kamionima.
6. Doplatio sam za krovne nosače (zbog odlaska na odmor mislim da je gepek za tako nešto nedovoljan), I za zaštitne lajsne na vratima.

Chiki

pre 8 godina

@hiavata

Ti sad poredis Octaviu koja kosta i do 2.5 puta vise od Sandera. Naravno da se ne razlikuju samo u znacki al ajd da poredimo Hondu Civic i Octaviu koje kostaju isto pa da vidimo gde je Skoda (hint: ni blizu Hondi).

alo

pre 8 godina

@miki, neko ko zna
Izinjavam se, moja greska. Mislio sam na mazdin1,5 a u tekstu su debelo pogresili za NM, proverite:http://www.vrelegume.rs/test/mazda-2/
Za ovo drugo ostajem pri svome. Punto je gradski auto koji nije namenjen za duza putovanja. Bar sto se mene tice. Nema potrebe za vredjanjem. Evo ja sam vam(ti, posto se vidi da je ista osoba) dao po plus. I na kraju si opet u pravu ali delimicno, evo npr. ja odem nekada na duzi put sa manjim automobilom ali samo sam ili sa gospodjom. Kada putujemo sa decom koristim veci automobil koji je i predvidjen za takva putovanja. Meni licno ne prija osecaj u malom automobilu pri brzinama preko 100kmh.

DC

pre 8 godina

@ NikolaBGD: Ako pogledas strane uporedne testove po netu, videces vise primera Octavia karavan protiv Golfa karavan dok npr Octavia protiv Mondea, Mazde6 - nema. To ti jasno stavlja do znanja gde je vide stranci, iako je realno gledano prostranija od BMW serije-3, stare C-klase. Najispravnije je reci da je negde na pola puta izmedju ta dva segmenta, nasta Skoda i cilja.
@ hiavata: Slazem sa tobom (polovan 2-3 godine star, ispod 60.000km, sa urednom servisnom). To sve vazi na zapadu gde i zivim. U Srbiji polovan: samo ako je od rodjaka, prijatelja, komsije pa znas kad je auto kupljen, kako je vozen, odrzavan itd. Sve ostalo je macka u dzaku! Naravno, dosta ljudi ne mogu da priuste nov auto pa nemaju izbor, ili ako je Sandero nedovoljno veliki. No, on je prakticno kao Golf 3, tako da je prosecnoj cetvoroclanoj Srpskoj porodici koja ode jednom godisnje do Grcke i recimo jednom mesecno 100-200km kod rodbine - Sandero je puna kapa.
@Miki: 120 konja takodje moze da bude nedovoljno ako je auto 1800kg. Medjutim, jos bitniji je obrtni momenat tako da auto koji na prvi pogled i nije mnogo jak, ako ima dobar obrtni momenat moze lepo i tecno da se vozi. C4 1.6 sa 120 konja ima 160NM i 1200kg mase, Sandero 0.9Tce ima 140NM (ali lepse rasporedjenih) i samo 1000kg, tako da su mu performanse jos bolje. Inace 0.9Tce je ubedljivo i najbolji izbor za Sandero, pa ko razmislja o ovom autu sigurno vredi stisnuti se jos tih 800evra koliko je razlika izmedju 1.2 i 0.9Tce.

DC

pre 8 godina

@Predrag B: Izvini ali tvoj komentar uopste nije realan i baziran je na necemu sto je odavno prevazidjeno. U zadnje vreme u Srbiji imam prilike da se sluzim sa Sandero Stepway Prestige 0.9Tce a kao sto navedoh u prethodnim komentarima, cesto uzimam rent-a-car pa sam vozio sve i svasta iz B segmenta. Sta to NE postoji na konkretno gore navedenoj verziji Sandera a imaju drugi auti B segmenta? Bas nasuprot, ovaj ima mnogo vise od konkurencije. Nadji drugi auto sa 90ks, tempomatom, klimom, maglenkama, koznim volanom, elektricnim prozorima napred i pozadi, elektricno podesivim i grejanim retrovizorima, bord-kompjuterom, bluetooth itd pa vidi koliko ce da kosta. Na to dodaj jedan od najmodernjih motora koji postoje, izuzetne performanse u klasi (konkurencija je oko 200kg teza), vise mesta i u putnickom prostoru i u prtljazniku, ogibljenje koje je stvoreno za nase uslove (i u obicnim verzijama kao da lebdi preko nasih rupa, nema ni govora o lomljenju kicme, bas nasuprot) za razliku od konkurencije pravljene za autoputeve glatke k'o staklo. Cak i detalji gde bi normalno bilo da je Dacia zakinula su za primer: haubu drzi amortizer kao na Passat-u, cak i Ford Focus ima stanglu. Jedino sto ti spominjes a sto stvarno vazi je manjak podešavanje volana u dve ose i nezgodno postavljeni prekidaci otvaranja prozora, od cega mene jedino iritiraju prekidaci za prednje prozore ali ako je to dobar razlog da se auto okarakterise kao katastrofalan pored svega gore navedenog, onda sta reci.

Sale

pre 8 godina

Problem je sto kad neko da za nov auto do 10.000€, ocekuje da bude uradjen kao bmw ili golf. E pa kupite onda auto od preko 16.000€. Ne kosta on za dzabe 8.000€. Ali u svakom slucaju bolji nego neki polovnjak koji ne znas ni ko ga vozio, ni koliko je presao( na svakom pise do 200.000, a stranac do posla ima dnevno preko 25km u oba smera, pa vi izracunajte koliko je presao samo do posla za 10-15 godina.)

raja

pre 8 godina

ne moze oktavija biti d segment nikako, kao sto ni sandero ne moze u istu klasu sa golfom, iako je tu po velicini, ne gleda se samo medjuosovinsko rastojanje, nije auto samo jedna dimenzija...

mr.real

pre 8 godina

Pošto vidim da ovde ima gomila "zalutalih" komentara - evo jednog iz prve ruke namenjenog pre svega ljudima koji su zainteresovani da kupe ovakav automobil a ne onima koji bi prosipali mudrosti:
Zadovoljan sam vlasnik već 10 meseci Sandero II 1.2 sa fabričkim TNG uređajem (72 KS), jutros bio na 1.redovnom servisu na 15.000km.
Auto je sasvim OK za onoga kome treba auto, dobro se drži na našim "putevima", ne troši previše (8-8,5/100 TNG), u kabini ima dovoljno mesta a u gepeku takođe (više nego u Fabiji - provereno). Od mana ima sve što je i u textu rečeno, veliki plus je jeftina nabavna cena, prilično mala potrošnja i registracija. Još jedan minus koji nema veze sa automobilom je (meni) malo skuplji redovan servis, rade se oba zajedno naravno....cena danas bila 18.700.
Išao sam sa njim dva puta na duža putovanja od preko 600km i preživeo sam iako sam visok 190cm, uz pauze i redovno protezanje nije tako naporno bilo bar meni....terao sam ga do 155 i nisam više, mislim da i ne može :)
Svako dobro svima!

Pera

pre 8 godina

Posle jugica koji vozim i u kome se potpuno ok osecam ovo bi bilo otkrovenje! Sto rece neko, zesca greska je sto u Kragujevcu ne proizvodimo ovakav auto ovakvog cenovnog ranga. Ja sam posle jugica normalno bio za Punto klasika.. Odem u salon, zena me gleda i kaze da se taj auto uveliko ne prodaje. Pa reko sta nudite, kaze Grande punto, cena prava sitnica. Dakle, mi nemamo auto za prosecnog stanovnika ove zemlje. Tacka.

NikolaBGD

pre 8 godina

@hiavata
Octavia nije D segment oktavia je C segment. To sto je u Srbiji statusni simbol jer smo beda to je drugo ali staviti je u D segment je smešno :-)

putnik

pre 8 godina

@nikolaBGD

ja imam novu Korolu. Pitas sta je radi D klasom ? Pored osovne 2.7 m koja ima i Avensis D klasa, rekao bi pogotovo sedenje nazad. Tamo ima vise mesta nego C5 ili Pasat. To je bitno. Inace je C klasa koliko znam.

DC

pre 8 godina

@ obicni gradjanin: Zivim na zapadu, kad idem na odmor uzimam rent-a-car (obicno B segmenta) tako da sam imao prilike da vozim skoro sve sto se nudi. Inace, vec sest godina vozim porodicni karavan od 280ks, znaci naviknut sam na mocan auto. Corsa D 1.2, nas cetvoro na lokaciji gde nema vecih uzbrdica - auto sigurno ne puca od snage ali nemam problema da se drzim toka saobracaja. U preticanje sigurno ne mogu kao sa mojim autom ali se prilagodis situaciji i nema problema. Posto sam isti (takodje od rent-a-car-a) vozio i kod nas, mogu reci, sa 4 osobe, Ibarska magistala - ne bih bas voleo. Na nedelju-dve, 'ajde moze, ali da zivim sa njim, pre bih uzeo Sandero 0.9Tce koji sam imao prilike da intenzivno vozim po Srbiji i koji ne pati od manjka snage. Cak sam jednom prilikom Sandero natovario mislim da je bilo i preko propisanog - ocekivao sam da se pomuci ali nije osetio, bas me je prijatno iznenadio. Clanak namenjen sirotinji? Nisam siguran. Da ne stajem ljudima na muku i pricam o ciframa ali sigurno ni po jednom kriterijumu ne pripadam toj katogiriji. Kao sto rekoh, imao sam prilike da vozim svasta iz tog segmenta, skoro uvek prakticno novo, i mogu ti reci, kad bih kupovao auto iz ove klase u Srbiji, bez razmisljanja bih uzeo Sandero (doduse Stepway 0.9Tce).

Predrag B.

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 12:05
Kada Vam dolazi u auto salon novi Megane u paketu Intense?
I da li ste već registrovali onaj plavi GT Line?
Hvala na odgovoru i pozdrav.

p.s. nisam znao da dačija sandero u STANDARDNOJ opremi (bar u najvišem paketu) nudi sve to što si napisao. A pošto su kažeš vazdušne zavese i podešavanje volana u dve ose?

hue hue hue

pre 8 godina

prema trenutnom odnosu pluseva i minuseva, shvatio sam da čitaoci samo na osnovu prve rečenice daju ocenu, a da je sarkazam stran.
Lepi pozdravi.

Pavke

pre 8 godina

Odlican izbor za te pare ako ne patite od sindroma znacke na proizvodima!
(Kol, 07. mart 2016 12:40)

Da, jer opste je poznato da se recimo skoda octavia i dacia sandero razlikuju samo po znacki na haubi, sve ostalo je isto. Jel bas toliko sladak taj limun?
(hiavata, 7. mart 2016 15:50)

Nije limun ni kiseo ni sladak. Porediti Octaviu i Sandera je besmisleno. Pogledajte kojim cenovnim rangovima pripadaju ti automobili. Ni približni sa cenama... Inače, Sandero je sasvim ok auto, za te pare. Octavia je sigurno bolja od njega, Mercedes je bolji od Octavie i tako redom. Razumemo se, nadam se?

Адам Ковачевић

pre 8 godina

Знам да се не тиче Сандера, али сматрам да је битно исправити неке тврдње. Октавија је направљена на платформи Голфа (MQB платформа на којој лежи већина нових возила VW групације) тако да свакако спада у Ц сегмент и то продужени. Већина возила Ц сегмента (Фокус, Голф, Астра, 308, Меган, Мазда 3) су дужине 4,2-4,4m. Октавија је дугачка преко 4,6m, самим тим се по простору у кабини и гепеку налази између Ц и Д сегмента. За разлику од других возила Ц сегмента Октавија хечбек и караван су такорећи исте дуже. У преводу са Октавијом добијате препаковани Голф караван са нешто јефтинијом пластиком и мало лошијом звучном изолацијом уз мало више простора и нижу цену. Рапид је постављен на исту платформу као Поло и Фабија, ерго представља продужени Б сегмент.

NikolaBGD

pre 8 godina

Octavia ima manje međ. osovinsko rastojanje nego npr. Toyota Corolla koja je po svim parametrima C segment pa bih zamolio strucnjake da mi objasne sta je drugo svrstava u D posto taj argument medj. os. r. pada u vodu.

Kol

pre 8 godina

@(hiavata, 07. mart 2016 15:50)

Promasio si poentu mog komentara, kad vec moram da objasnjavam odnosi se na kupovinu ovog auta u poredjenju sa polovnim automobilima te cene i cinjenice da bi nasi ljudi, ne svi naravno ali ogromna vecina, radije uzela neki nemacki dizel star 8 do 10 godina sa 200 ili 300 hiljada kilometara nego novu Daciju eto na to sam mislio, a ne na poredjenje sa novim kolima, kada su nova kola u pitanju zna se gde Dacija pripada!

Zuba

pre 8 godina

(Baxuz, 7. mart 2016 16:39)


Ja sam bas u komentaru za Fiatova vozila pominjao Pandu. Prvo jer mi se dopada, drugo jer je ok za grad a trece ja nisam neko ko koristi kola van grada(mozda bih koristio jednom godisnje) a i nemam porodicu. Pa prema tome Sandero je za mene velik. Ne prelazim puno km godisnje. I na kraju vozim prastarog Yuga gde se plasim sta ce sledece da se pokvari. I zao mi je sto nisam isao onomad na varijantu staro za novo kad je Punto clasik bio u pitanju. Mozda cu da probam putem Car Sharing-a Pandu cisto da malo osetim kola. S'obzirom da nisam vozio nista osim Yuga meni bi Panda bila dobra.
Sad bas razmisljam o ovome ali kao sto onda napisa i ona beskamatna akcija kod Toyte nije losa. Tu je problem sto najniza cena obuhvata trocilindrase.

hiavata

pre 8 godina

(mr.real, 08. mart 2016 19:47)

Dacija izgleda stvarno dere sa servisom. Prosle nedelje sam bio na redovnom servisu u grand motorsu za ford mondeo 2.0 tdci i kostao je 18.000 dinara. U servis je ukljucena zamena svih filtera pa i za gorivo, i ulja, 5w30 sintetika. Posle komentara ljudi ovde sam ocekivao 25.000.

hiavata

pre 8 godina

Ako pogledas strane uporedne testove po netu, videces vise primera Octavia karavan protiv Golfa karavan dok npr Octavia protiv Mondea, Mazde6 - nema. To ti jasno stavlja do znanja gde je vide stranci, iako je realno gledano prostranija od BMW serije-3, stare C-klase. Najispravnije je reci da je negde na pola puta izmedju ta dva segmenta, nasta Skoda i cilja. 
(DC, 09. mart 2016 10:34)

Ima bas review octavia vs mondeo mislim da je carbuyer, mada ih nema smisla porediti jer prvi je jedva usao u D segment a drugi negde na vrhu D segmenta po velicini. Na zalost nisam uspeo da nadjem tacne parametre po kojima se vrsi klasifikacija ali koliko znam za EU, Evropska Komisija to radi. Na wikipedia stoji da je octavia od verzije 3 u D segmentu a i carbuyer je svrstava u D. I pre nego sto neko spomene da je to MQB platforma na kojoj je radjen i golf treba da zna da je i passat radjen na istoj platformi. Nova corolla se od zadnje verzije ne radi na istoj platformi kao i auris pa moguce da i ona sada ulazi u D segment.

boban

pre 8 godina

@jojo

"7 godina garancije, 3 besplatna servisa, 7godina pomoći na putu u zemlji I inostranstvu."

Posto hocu da kupim ovaj automobil, zanima me ko nudi ovo.. Ono sto se nudi je 5 godina garancije i to je to..

jojo

pre 8 godina

@boban

Pošto sam bio na sajmu i razgovarao sa ljudima koji zastupaju Daciu saznao sam da ova akcija više ne važi. Ja sam te uslove dobio kada sam naručio Sandero u novembru mesecu. (Auto se inače čeka 2-3meseca, ako nećeš nešto sa lagera)
Na sajmu je bila umanjena cena Sandera u Life paketu opreme za 100eura i nudili su 5godina garancije i metalik (Braon) boju za 200eura umesto 400. Takođe bio je značajniji popust za Sandero Stepway (mislim oko 300 eura).
U suštini sve zavisi od tebe kako istrguješ u pregovorima kada odeš u salon. Ni ja nisam dosta toga znao, ali sam imao sreće da je čovek kojeg poznajem kupio Logana i preneo mi svoje iskustvo na šta sve dileri pristaju kada si ozbiljan kupac.

Alan Ford

pre 8 godina

Mislim da je cena za kvalitet koji dacia nudu sasvim realna. Polovan automobil sa poznatom istorijom od poznatog prodavca ne mora da bude loša kupovina. U svim ostalim slučajevima novo vozilo je bolja opcija.

Ivan Grozni mlađi

pre 8 godina

Ovaj Sandero je vrlo dobar auto za tu cijenu. Ima provjeren četverocilindarski motor koji ima kraće brzine kako bi nadoknadio manjak konja. Samim time se u gradu ni ne osjeti manjak konja. Ovjes je kao stvaren za današnje ceste Srbije. Neobično udoban za tu cijenu, a opet gotovo neuništiv. Tajna se krije u malo dužem hodu opruga koje onda uspiju upiti udarce sa ceste. Auto je puno prostraniji od recimo Ford Fieste i za obitelj dovoljan. Do 100.000km će se kvariti vrlo malo, a to je prosjećnoj obitelji 6-7 godina vožnje bez dodatnih izdataka.
Na otvorenoj cesti ide sasvim dobro ako nije ogromna uzbrdica ili ne treba pretjecati. Ako kamion ide 80km/h bez problema ćete ga preteći, ako ide 100 nema ni potrebe za preticanjem. Kaže jedan čovjek da je vozio do Grčke i izašao sav izlomljen. Zato postoji klasa poslovnih limuzina (Mondeo, Passat, C5 i sl.), ali oni koštaju ravno 3 puta više i ne isplati se zbog 2-3 duža puta godišnje kupiti 3x skuplji auto. Strpljen - spašen. Ovaj auto nije za one koji jako često voze po autocesti jer pri većim brzinama od 100-110 postaje bučan.
Ja bi jedino kupio verziju sa tvornički ugrađenim LPG tj. TNG uređajem zbog jeftinije vožnje.
To što je auto jednostavniji znači da ima manje djelova koji vam se mogu pokvariti što upće nije loše. Jedan od bezveznijih stvari mi je npr. grijani i električno pomični retrovizori. Ja sam svoje namjestio prije 5 godina i nisam ništa mjenjao. To ima smisla za službena vozila koja vozi 10 vozača.

Savatije

pre 8 godina

NikolaBGD,
Pošto sa punim pravom pominješ medjusovinsko rastojanje kao osovnu meru svakog vozila, šta onda Toyotu Avensis karavan, sa 270 cm tog rastojanja, svrstava u D segment, kada 308 karavan, stari i novi, imaju veće to rastojanje (271 i 273 cm)? A i stari 307 karavan je imao veće to rastojanje od avensisa.
Pa nije ni čudo da u avensisu manje mesta ima. A ni gepek mu nije veći.
Zašto je onda avensis D segment, a ovi su C?

Baxuz

pre 8 godina

Solidan auto, mislim da je cak i malo vise muzike nego para, drug je uzeo prosle godine osnovni benzinac za manje od 8000. Sasvim pristojan motor 1.2 75ks. Za kes se isplati, ako bih uzimao auto na kredit isprsio bih se jos hiljadu-dve za nesto kao Fiesta, Fabia, Corsa... To je i najveci problem Dacije na nasem trzistu sto zapadni b segment cesto ume da joj na nekoj akciji pridje sa cenom. Skoro je ovaj sajt pisao o reciklazi u Fiatu pri kojoj dobijes nov Punto za 9000 a Pandu za 8000. Ko vozi juga evo zicer, mada bih ja pre daciju nego pandu. O poredjenjima nov auto VS polovnjak iz uvoza sa nepoznatom kilometrazom ne bih, ovom prilikom.