Petak, 29.08.2008.

06:06

Svilanović: Poverenje u državni vrh

Goran Svilanović očekuje da Prelazni trgovinski sporazum stupi na snagu nakon posete delegacije Srbije Briselu u septembru.

Izvor: Beta

Default images

"Ako jedna, dve ili nekoliko zemalja imaju sumnju, imam poverenje u državni vrh Srbije da će razvejati te sumnje. Ako sumnje ostanu i neke zemlje ne budu ubeđene, onda se tu više ne radi o poverenju u Srbiju, nego o pitanju evropske politike prema zapadnom Balkanu", rekao je bivši ministar spoljnih poslova.

On je rekao je da bi 3. septembra Brisel trebalo da poseti najviša po rangu i najbrojnija delegacija Srbije od kada Srbija ima odnose sa EU.

"Za mene je nezamislivo da posle tih razgovora, za koje smatram da bi mogli da budu od istorijskog značaja za odnose Srbije i EU, svega nekoliko dana posle toga evropski ministri ne budu u stanju da se dogovore o stupanju na snagu Prelaznog sporazuma kao dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Svilanović.

Bivši šef diplomatije kazao je da stupanje na snagu Prelaznog sporazuma "koristi samo EU", jer je suština tog sporazuma da Srbija snizi carine na proizvode koji dolaze iz zemalja EU, dok su snižene carine za proizvode koji iz Srbije idu u EU.

"Isključivi korisnik stupanja na snagu Prelaznog sporazuma je EU, i njima to koristi. Ako oni nisu spremni da taj deo sporazuma stupi na snagu, Srbija time uopšte ne bi trebalo da se bavi, niti bi to trebalo da je brine", rekao je Svilanović.

Dodao je da je stupanje na snagu Prelaznog sporazuma "samo znak da se proces saradnje sa EU nastavlja" i da je posao koji je započet potpisivanjem SSP-a krenuo u dobrom smeru, koji će ići ka ratifikaciji SSP-a.

"Ratifikovanje SSP-a je važno, ali nije u direktnoj vezi sa stupanjem na snagu Prelaznog sporazuma", podsetio je Svilanović i dodao da je taj sporazum trebalo da stupi na snagu danom potpisivanja, ali je to odloženo zbog potrebe da Srbija ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

"Posle tako velike stvari kao što je hapšenje i izručenje Radovana Karadžića, i one zemlje koje su bile skeptične ostaju bez argumenata da spreče stupanje na snagu Prelaznog sporazuma", rekao je Svilanović.

Svilanović je naveo da je poseta delegacije Srbije Briselu prilika da se nova vlada Srbije predstavi i izrazi zahvalnost EU za podršku koju je Srbija uživala u poslednje dve godine.

"To je prilika da Vlada Srbije sa EU počne dijalog o ključnoj stvari za Srbiju, a to je nastavak procesa pridruživanja Srbije EU. Nadam se da će se delegacija Srbije u Briselu dogovoriti da sa EU više ne razgovara o tehničkim detaljima, nego o sticanju statusa kandidata i početku pregovora sa EU", rekao je Svilanović.

On je naveo je da je "veoma veliki optimista" da će EU, posle dramatičnih događaja na Kavkazu, shvatiti od koliko je velikog značaja njen odlučni angažman na zapadnom Balkanu u procesu pridruživanja svake zemlje, a pre svega Srbije.

"Ako neko u ovakvom istorijskom trenutku ne razume od kakvog je značaja ubrzanje procesa pridruživanja zemalja zapadnog Balkana za EU i za punu stabilnost regiona, onda će to biti još jedna propuštena prilika da se region stabilizuje", rekao je Svilanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: