Oproštaj od "juga"

Rezervni delovi za Zastavina vozila, čija proizvodnja prestaje 20. novembra, moći će da se kupe najmanje u narednih sedam godina, tvrdi poslovodstvo Zastave.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.11.2008.

01:44

Default images

Međutim, prodavci auto-delova smatraju da će delovi za menjački sklop biti deficitarni. Poslednji koji će sići sa montažnih traka u "Zastavi" biće 794.428. proizvedeni auto te marke.

Proizvodnja rezervnih delova za vozila Zastavinog proizvodnog programa je privedena kraju, tako da u narednih sedam godina neće biti problema u snabdevanju, kažu u fabrici.

Komercijalni director “Zastava automobila” Vladeta Kostić ističe da je projekcija proizvodnje rezervnih delova rađena na osnovu ukupnog voznog parka registrovanih Zastavinih vozila, kojih ima oko 560.000, a u obzir je uzeto i 15.000 automobila u garantnom roku.

Na tržištu se, osim originalnih Zastavinih delova, mogu naći kineski, tajvanski i turski delovi za domaći auto-program. Oni su lošijeg kvaliteta, ali i znatno nižih cena.

Vlasnici Zastavinih automobila svesni su činjenice da su originalni delovi znatno kvalitetniji od uvoznih, ali i da je ponuda kineskih i turskih delova raznovrsnija.

U broj proizvedenih delova za narednih sedam godina uračunate su i potrebe kupaca iz inostranstva, a isporuke za Siriju, Egipat i Bosnu i Hercegovinu su već krenule. "Zastavin" proizvod ušao je i u istoriju izvoza fabrike kada je polovinom 80-ih godina minulog veka na tržište SAD plasirano 147.000 ovih automobila.

I strani mediji su zainteresovani za kraj proizvodnje “juga”, a pominje se i mogućnost preseljenja proizvodnje u Afriku. Oproštaj od popularnog automobila u Beogradu je organizovalo udruženje "Zastava fan klub".

Kragujevački "jugo" pojavljuje se u mnogo poznatih svetskih filmova, kao što je "Umri muški 3". Brus Vilis vozio je "jugo" i u seriji “Munlajting”, a popularni “jugić” bio je jedna od glavnih zvezda u filmu “Ko je ubio Monu”.

Za dalju sudbinu “juga”, koji će se možda ubuduće proizvoditi u Africi, zainteresovao se i BBC.

“Nedavno sam vozila ‘juga’ zbog ove priče i moram reći da je menjač prilično krut. Ali, bilo je veoma dobro što sam to uradila pre nego što se proizvodnja zaustavi i pre nego što ‘jugo’ nestane iz prodaje”, kaže dopisnica BBC-ja iz Srbije Helen Foks. Članovi “Zastava fan kluba” potrudili su se da toj britanskoj mreži pokažu svoje ljubimce u što boljem svetlu. Ivan Korunović je u svog ljubimca ugradio LCD ekran i kaže da je privržen tom automobilu bez obzira na njegove mane.

“Imao sam problema limariju kada sam mu radio. Bio je potpuno truo, menjao sam i patos. Jedino je napred bio dobar”, objašnjava Ivan.

Prvi model "jugo 45" nastao je u saradnji sa Fijatom u Kragujevcu 1980. Od tada je sa proizvodnih traka sišlo skoro 800.000 automobila u modelima "jugo 55", "jugo 65", "kabrio", "koral" i "karibo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: