Neki elementi belgijskog ustava zanimljivi za dijalog Beograda i Prištine

Ambasador Belgije u Srbiji Kun Adam izjavio je da belgijski ustavni model možda zanimljivi za razmatranje u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.02.2022.

10:21

Neki elementi belgijskog ustava zanimljivi za dijalog Beograda i Prištine
Shutterstock/Milan Adzic

Upitan o Zajednici nemačkog govornog područja na istoku Belgije, povodom spekulacija da bi EU mogla da predloži taj model kao rešenje za Zajednicu srpskih opština na Kosovu, on je rekao da njegova zemlja ima dosta specifičan ustavni sistem, čiji bi delovi ili procedure "možda mogli da posluže kao inspiracija za probleme drugde u svetu".

"Tokom karijere sam objašnjavao svim sagovornicima da je Belgija zemlja koja izvozi mnogo stvari, ali ne i svoj ustavni model. Imamo prilično sofisticiran model ustavnog inženjeringa, iskrojen da nudi rešenja za probleme Belgije. To nije nešto što možete kopirati na drugu situaciju", naveo je Adam.

Ukazao je da u Belgiji postoji federalni nivo vlasti, sa kojeg su određena ovlašćenja prebačena na dva niža nivoa, odnosno na tri regiona (Valonija, Brisel i Flandrija) i tri jezičke zajednice (holandskog, francuskog i nemačkog govornog područja).

"Ti entiteti imaju sopstvene parlamente, vlade i uprave, ali se njihova ovlašćenja razlikuju. Ovlašćenja regiona su, između ostalog, ekonomska pitanja i zaštita životne sredine, dok su zajednicama poverena pitanja jezika, prosvete, kulture i neki aspekti povezani sa sprečavanjem bolesti", rekao je belgijski diplomata.

Naveo je da je Zajednica nemačkog govornog područja prilično mala, sa 75.000 ljudi, i da se nalazi blizu granice sa Nemačkom.

"Vlada Zajednice nemačkog govornog područja ima nadležnosti koje se tiču jezika, prosvete, kulture, određenih socijalnih pitanja. Zajednica direktno bira članove svog parlamenta sa 25 mesta, ima vladu sa premijerom i četiri ministra, ima mogućnost da sklapa sporazume sa stranim entitetima. Ali kada je reč o regionalnim pitanjama, ona zavisi od Valonije. Ona nema ovlašćenja u ekonomiji i pitanjima urbanog planiranja ili javnog prevoza, za šta su nadležne vlasti regiona", kazao je Adam.

On je ukazao i da Belgija ima "veoma sofisticirane instrumente i mehanizme" za rešavanje konflikata.

"Kada god neka zajednica ili region misli da druga zajednica ili region donosi odluku protiv interesa tog entiteta, pokreće se procedura koja zaustavlja spornu pravnu inicijativu i primorava političare na razgovor radi rešenja problema", rekao je ambasador Belgije.

On je kazao da Belgija podržava napore EU i njenog specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka "da približi obe strane postavljenom cilju, pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu koji bi doveo do normalizacije odnosa".

"Namerno neću odgovoriti na vaše pitanje da li je belgijski model primenjiv na Kosovo, to je na gospodinu Lajčaku i svim partnerima u dijalogu da odluče, ali mogu da kažem da su neki elementi možda zanimljivi za razmatranje", naveo je Adam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: