Epidemiološka enigma – šta se dešava u Izraelu?

U sledećih nekoliko dana pažljivo treba pratiti epidemiološki razvoj situacije u Izraelu.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 05.02.2022.

22:45

Epidemiološka enigma – šta se dešava u Izraelu?
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Eksperti još ne izlaze s ocenama situacije jer je krajnje delikatna pa čak i pomalo zastrašujuća jer se radi o zemlji koja je cepila ne samo trećom, nego i četvrtom dozom Fajzerovog cepiva vrlo značajni deo populacije, a ipak su u omikron talasu imali eksploziju slučajeva na daleko višem nivou nego što je prosek u EU ili u SAD.

Trenutno izgleda kako se učvrstio trend brzog pada slučajeva, ali sada im raste krivulja broja smrti.

U omikron talasu Izrael je, naime, u jednom danu prebrojao neverovatnih 10.968 slučajeva na milion, što je 4 puta više od vrhunca omikron talasa u EU ili 5,5 puta više u odnosu na najveći zabeleženi broj u Sjedinjenim Državama.

To je i daleko više nego najgori hrvatski broj. Izraelski podaci sada ukazuju kako uopšte više nema dileme da čak niti treća i četvrta doza nisu garancija zaustavljanja širenja zaraze.

Čak se otvara pitanje je li visoka procepljenost trećom i četvrtom dozom na neki način povezana s ubrzanjem zaraze jer su se Izraelci, možda, previše opustili verujući u bustere, ili je pak u pitanju nešto drugo.

Što se tiče broja smrti u Izraelu, situacija još nije toliko dramatična, ali očigledno je da su još u snažnom trendu rasta te su već po dnevnom broju mrtvih pretekli EU i Sjedinjene Države.

No, ipak se još nisu približili Hrvatskoj, koja je tokom omikron talasa postala zbog visokog broja smrti zona epidemiološke katastrofe, bez obzira na to što svi drugi u EU tvrde da je omikron benigniji soj.

Sredinom ove nedelje, prema pisanju Jerusalem Posta, napravljeno je više od 200 hiljada testova, a čak ih je 29 posto bilo pozitivno.

Trenutno su ukupno prebrojali nešto više od 9.000 smrti, ali sada im se taj broj počeo povećavati za stotinu dnevno. Najpoznatije klinike popunjene su između 90 i 108 posto. U izolaciji je više od 6.100 lekara i sestara.

U bolnicama nikada nije bilo više pacijenata. Od blizu 6.000 hospitaliziranih, čak ih je 47 posto u kritičnom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: