Vučić sa predsednikom Kine: "Čelično prijateljstvo" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predednikom Kine Si Đinpingom.

Izvor: B92

Subota, 05.02.2022.

07:05

Vučić sa predsednikom Kine:
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, objavio je fotografije susreta na Instagram nalogu.

"Ovo je sedmi zvanični susret sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom. Za nas je važno da nastavimo da gradimo dobre odnose i da naša saradnja raste u svim oblastima", napisao je on.

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je Vučić posle sastanka i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.

"Si rekao da želi ubrzanje saradnje"

Ukazao je da je predsednik Si insistirao na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Takođe su, kaže, govorili i o svim infrastrukturnim projektima na kojima zajednički radimo, a država Kina finansira, kao što je Fruškogorski koridor, u vezi kog je nedavno Eksim banka odobrila kredit.

"O svim našim međusobnim pitanjima smo razgovarali, a tako i o vojno-tehničkoj saradnji. Si je rekao da želi ubrzanje saradnje. Rekao je da zbog kovida 19 nije mogao da dođe u Srbiju, i da to jedini razlog, kao i da se raduje i nada skorijoj poseti Srbiji", preneo je Vučić.

Podsetio je da sa Kinom otvaramo uskoro fabriku vakcina u Beogradu. Vučić je istakao da rezultati i trend rasta trgovinske razmene pokazuju da su Si i on bili u pravu kada su govorili o jačanju odnosa dve zemlje.

"Srećan sam načinom i tonom komunikacije. Si je bio veoma opušten, što za kineskog predsednika nije čest slučaj", zaključio je Vučić.
Podsetimo, Vučić je juče bio na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara, gde je bodrio reprezentaciju Srbije.
Odlazak u Peking, Vučić je iskoristio i da se sretne sa Šeikom Mohamedom Bin Zajedom.

"Razgovarao sam o ekonomskoj saradnji Srbije i UAE, kao i o zajedničkom važnom projektu - fabrici vakcina, koju u martu treba da otvorimo u Beogradu, uz pomoć zemlje domaćina Kine", napisao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: