"Trideset tri tela donesena su u džamiju"

U sukobima između pripadnika paravojnih grupa i trgovaca u većinski muslimanskom kvartu PK5 u Banguiju u Centralnoafričkoj Republici ubijeno najmanje 30 ljudi

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 26.12.2019.

22:20

Ilustracija: Depositphotos/ Furian

Informaciju su preneli jedan bezbednosni izvor i lokalni imam.

Taj kvart je od 2014. godine postao jedan od najopasnijih zona u glavnom gradu Centralnoafričke Republike.

"Trideset tri tela donesena su u džamiju", rekao je za Frans pres Avad Al Karim imam džamije Ali Babolo, u kvartu PK5. Po njegovim rečima trgovci su uzeli oružje da se suprotstave "oporezivanju" grupe za samoodbranu koje kontrolišu taj kvart.

Jedan bezbednosni izvor koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da ima najmanje 30 mrtvih i nije dao dodatne detalje.

Predsednik centralnoafričkog Crvenog krsta Antoan Mbaobogo rekao je da je u 16 sati bilo 23 mrtvih, a da ih je sada 33, dodajući da ima još tela blizu pijace.

Ni Misija UN u Centralnoafričkoj republici ni vlasti zemlje ne kontrolišu kvart PK5 i nema nikakvog zvaničnog bilansa tih sukoba. UN snage navele su da ima desetine žrtava.

Jedan novinar Frans presa konstatovao je da je glavna ulica u kvartu bila prazna popodne i da su brojne radnje opljačkane.

Eksplozije bombi i rafali automatskog oružja koji ođekuju iz tog kvarta od sinoć i dalje su se čuli danas predveče.

Odlučnost prodavaca iznenadila je pripadnike oružanih grupa koji su navikli da im uzimaju "porez" od kad su preuzeli kontrolu nad tim kvartom 2014. godine.

Centralnoafrička Republika je inače u haosu posle vojnog puča u martu 2014, koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke.

Zemlja se već šest godina suočava sa sukobima sa raznim oružanim grupama. Obnova vojske, koja je desetekovana, jedan je od glavnih projekata predsednika Fosten-Aršanža Tuadere, na vlasti od 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: