Zašto Vulin "vaskrsava" dve brigade koje su ratovale u BiH i na Kosovu?

Posle 13 godina Vojska Srbije ponovo vraća status brigada 63. padobranskoj i 72. za specijalne operacije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.12.2019.

10:12

Zašto Vulin
TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA/bb

Obe su učestvovale na ratištima devedesetih godina, a 2006, kada je formirana Vojska Srbije, spuštene su na rang bataljona i objedinjene u Specijalnoj brigadi, podseća Radio Slobodna Evropa.

Upravo je ratni angažman ovih jedinica potencirao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, tokom predstavljanja svoje odluke o organizacijskim promenama u Specijalnoj brigadi, poručujući da se ispravlja nepravda prema onima koji su ginuli, ali i prema “onima koje su ti heroji sačuvali”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, saopštavajući odluku o organizacijskim promenama u Specijalnoj brigadi, rekao da su 63. padobranska i 72. specijalna brigada sačuvale ime uprkos “onima koji su hteli da ih umanje i zaborave”.

“Kad god je srpskom narodu pretila opasnost od zločina i uništenja, oni koji su nosili vaša slavna imena bili su sa njima. Samo bi nezahvalan narod i samo bi neslobodna vojska, kojom komanduju stranci, odlučila da izgubi imena slavne 72. i slavne 63. brigade i da ih baci u prošlost, sakrije ih, umanji i zaboravi”, poručio je Vulin na svečanosti u pančevačkoj kasarni “Rastko Nemanjić”, održanoj 21. decembra povodom organizacijskih promena u Specijalnoj brigadi, navodi dalje RSE.

Istorijat 63. padobranske i 72. specijalne brigade

TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA/bb
Pomenute dve brigade su kao elitne jedinice, prvo JNA a potom Vojske Jugoslavije, učestvovale od 1991. do 1999. godine na ratištima bivše Jugoslavije, kaže za RSE Jovana Kolarić, istraživačica u Fondu za humanitarno pravo.

“Ono po čemu ih najviše prepoznajemo verovatno je učešće 72. brigade, a zatim i delova 63. padobranske, u borbama oko Sarajeva, odnosno obe brigade su poslate u decembru 1993. godine na područje Vogošće sa zadatkom da preuzmu kontrolu nad brdom Žuč što je bila strateški važna pozicija za srpske snage u Bosni i Hercegovini. Taj podatak znamo iz presude (Haškog tribunala, prim. aut.) Momčilu Perišiću”, kaže Kolarićeva.

Ona navodi da se 63. padobranska brigada prepoznaje i po učešću u operaciji "Reka" 27. aprila 1999. godine na Kosovu.

“Kada je ova jedinica, zajedno sa drugim jedinicama Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije, učestovala u operaciji 'Reka', u kojoj je ubijeno najmanje 350 albanskih civila i kada je sa područja doline Reka, zapadno od Đakovice, proterano gotovo celokupno albansko stanovništvo”, kaže Kolarićeva podsećajući da su tela 309 žrtava iz ove operacije pronađena u masovnim grobnicama u Batajnici, predgrađu Beograda.

Ona dodaje da je ta operacija dokumentovana u presudama Haškog tribunala kojima se osuđeni bivši vojni i policijski zvaničnici Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, načelnik Treće armije Nebojša Pavković, načelnik štaba Ministarstva unutrašnjih poslova za Kosovo Sreten Lukić, načelnik Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević i načelnik Uprave Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević.

63. padobranska brigada i 72. specijalna brigada odlikovane su Ordenom narodnog heroja u oktobru 1999. godine i Ordenom ratne zastave u junu 2000. godine u vreme režima bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Zašto povratak posle 13 godina?

TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA/bb
Zašto se u ovom trenutku, 13 godina nakon što je bio promenjen njihov rang, vraćaju u status brigade 63. padobranska i 72. specijalna, tim pre s obzirom na učešće ove prve u operaciji "Reka" – pitanja su na koja od Ministarstva odbrane RSE nije dobio odgovor.

RSE još navodi i da nisu dobili ni odgovore na pitanja kako će formiranje ovih brigada doprineti brzini reagovanja i suprotstavljanju savremenim izazovima, te koji su izazovi u pitanju.

Naime, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović rekao je na, pomenutoj svečanosti u Pančevu, da se Specijalna brigada, prateći savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje, menja i reformiše da bi u skladu sa najboljim svetskim standardima, specijalne jedinice Vojske Srbije mogle efikasno odgovoriti bezbednosnim izazovima.

I na kraju pismo podrške

Danas je Udruženje veterana 63. padobranske brigade uputilo pismo podrške ministru Vulinu, u znak zahvalnosti za odluku o ponovnom formiranju 63. padobranske brigade, jedinice koja, kako navode, svoju tradiciju neguje već 76 godina.

"Drago nam je i posebna nam je čast što je aktuelna vlast Republike Srbije, a posebno predsednik Republike i vrhovni komandant prepoznao i vratio našu jedinicu na mesto i u rang najelitnijih brigada Vojske Srbije koje su hrabre generacije padobranaca 63. padobranske brigade svojim radom i delom i zaslužile. Nadamo se da više nikada neće biti ratnih sukoba i da će neke nove generacije 63. padobranske brigade ponosno predstavljati našu jedinicu u mirnodopskim uslovima", navodi se u pismu.

Kako navode, konačno su prepoznati rad, trud, zalaganje i podnete žrtve u odbrani otadžbine, posebno tokom ratnih dejstava 90-ih godinaa, a u kojima su se hrabri padobranci posebno istakli.

Podsećaju da je za herojska dela 63. padobranska brigada odlikovana Ordenom Narodnog heroja 1999. godine, te navode da ni posle 13 godina nema odgovora na pitanje "zašto su posle tolikih hrabrih borbi iz naše novije istorije, koja je ispisana krvlju onih najhrabrijih medju nama" najelitnije jedinice Vojske Srbije i njihovi pripadnici, pogotovo poginuli borci, toliko degradirani.

Uz konstataciju da je "vraćanje najelitnijih jedinica Vojske Srbije na najniži status bataljona 2006. godine bilo neshvatljivo", veterani 63. padobranske brigade zaključuju: "Bio je to kukavički čin tadašnjih vlasti u pokušaju da se dodvore čelnicima NATO-a i njihovim zahtevima, vodeći tako ka uništenju najjače snage odbrane naše Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: